Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ESENCE VÝROBA

OBSAH

Éterický olej - silice z listů rozmarýnu - recept

O rozmarýnu je známé, že má množství příznivých účinků na zdraví. Rozmarýn je oblíbenou přísadou do šampónů a dalších výrobků pro péči o vlasy, protože zlepšuje růst a sílu vlasů. Silice z rozmarýnu je s oblibou používána jako dezinfekční ústní voda. Smícháním vody a éterického oleje z rozmarýnu lze také odstranit zápach ze vzduchu. V aromaterapii podporují rozmarýnové silice duševní energii a podporují a zvyšují mentální koncentraci.
 

Rozmarýnová esence recept

Nejdříve na prkýnku nakrájejte listy čerstvého rozmarýnu, který pak nechte den dva v temnu uschnout. Suché řezanky rozmarýnu budete potřeba celkem 20 polévkových lžic, takže nasekejte opravdu velké množství čerstvého rozmarýnu, aby po smrštění při sušení vystačil. Nejdříve použijte 6 lžic sušeného a nasekaného rozmarýnu, který dejte do skleněné nádoby a zalijte stejným množstvím olivového oleje. Skleničku uzavřete a dejte ji na slunnou okenní římsu na dobu 48 hodin. Každých 12 hodin to dobře protřepejte. Po dvou dnech vezměte druhou čistou skleničku, do které dejte 6 lžic nového suchého rozmarýnu a přes plátýnko sem nalijte obsah nádoby z první sklenice. Lijte to pomalu, aby se olej mohl dobře přefiltrovat. Do nové nádoby proteče obohacený olej, zatímco kousky macerovaného rozmarýnu zůstanou na plátýnku. Pak ještě tyto lístky přes plátno zmáčkněte a vytlačte z nich co nejvíce oleje do druhé nádoby. Tuto druhou skleničku s novu náplní pevně uzavřete a dejte ji také na slunný okenní parapet na 48 hodin a každých 12 hodin protřepejte. Celé to zopakujte ještě jednou s dalšími šesti lžícemi rozmarýnu. Celkem by se ten samý olej měl louhovat třikrát, vždy s novým rozmarýnem. Po prolisování poslední třetí směsi je esence z rozmarýnu hotová. Esence z rozmarýnu se skladujte na chladném a tmavém místě – typicky v lednici.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA VONNÉ ESENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Ahoj, má tu někdo zkušenost s rýmovníkem?dělaly jste z něj esenci?jestli ano podělte se prosím

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba vonné esence

Rozmarýnový olej video

Video, na kterém je vidět několik různých způsobů domácí výroby rozmarýnového oleje, je zde: rozmarýn výroba video.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)

Zdroj: diskuze Domácí výroba rumu

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Diskuze

V diskuzi BENZODIAZEPINE VYROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub Sedláček.

Potřebuju dvě balení rivotrilu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Benzodiazepine vyroba

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Diskuze

V diskuzi RŮŽOVÁ VODA DOMÁCÍ VÝROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Caco.

autor dosť trepe hlúposti. olej-silica /attar/ sa dá vyrobiť destiláciou aj doma. na jeden liter treba 3000kg ružových lupenov. musí sa použiť dvojitá destilácia,pretože hlavné vonné a liečivé látky ostávajú v ružovej vode.
použiť sa dajú akékolvek ruže a nielen damascénska alebo stolistá,ale samozrejme výťažok silíc/oleja/ bude nižši. cena za 1 l kvalitného výťažku je cca 15000-17000€.
silice- oleje -môžete získať s hocijakých kvetov,napríklad z levandule sa ho dá získať dosť vela.
samozrejme rose damascena alebo centifolia kúpite aj v čechách a na slovensku,takže je hlúposť že najbližšie v bulharsku alebo francií

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růžová voda domácí výroba

Kde koupit lapač snů

Lapače snů je možné zakoupit v některých specializovaných prodejnách, ale nejsnadnější je to v internetových obchodech. Cena lapače snů se pohybuje kolem 150 korun, je možné sehnat lacinější, ale i dražší.

Zdroj: Lapač snů - výroba

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristepane.

Kdyby dotycny vedel, ze umele kortikoidy se vyrabej z solanum tuberosum nebo hlavne solanum aviculace.. a hormony pohlavni ze soji...tak by nepsal takovyhle blbosti. Ovsem vyroba po domacku je bohuzel z tech latek nemozna..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba šamponu

Video s výrobou oreganového oleje

Zde se můžete podívat na výrobu pikantního oreganového oleje.

Zdroj: Domácí výroba oreganového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Z. Němcováz.

Díky!
Z. Němcová

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Cena

Na trhu je mnoho výrobců oreganového oleje a cena je velmi pestrá, začíná od 270 korun a pokračuje až na necelých 600 korun. Cenu ovlivňuje množství oleje nebo kapslí.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY PO VŘEDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emília.

Dobrý den prosím poradte mi jak se zbavit hnědých tmavých skvrn po vředech,čím to vybělit mám toho mnoho děkuji za radu Emília
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Nováková.

Dobrý den Emilie,na Váš problém existuje výrobek od společnosti NHT Global Skinduigence Time Restore Essence.Výrobek obsahuje speciální složení vybraných bylin a peptidy působící proti stárnutí,tocopherol a extrakt z ovoce noni,esence je hydratační a revitalizační přípravek,který je vhodný pro každodenní použití.Nejlepších výsledků dosáhnete při aplikaci ráno a večer.Výrobek si můžete objednat na eshopu
www.nhtglobal.com/iv…

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny po vředech

Domácí výroba

Recept na výrobu tohoto oleje podomácku není vůbec složitý, budete jen potřebovat slunečnicový nebo olivový olej a jeden svazek oregana.

Oregano omyjeme, osušíme a hodně nahrubo nakrájíme, vložíme do sklenice a zalijeme vybraným olejem. Uzavřeme, dáme do hrnce s vodou, který uvedeme do varu a hned vypneme, sklenici necháme v horké vodní lázni přibližně deset minut, pak ji vytáhneme a položíme na hodně slunečné místo. Každý den nádobu protřepeme a po dvou týdnech hotový olej přecedíme do vhodné lahvičky, kterou uzavřeme a uskladníme ve tmě a chladu. Takto připravený olej vydrží celý rok.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Poradna

V naší poradně s názvem ORECHOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Debnarova.

Domáca výroba orechového oleja a jeho účinky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu domácího oleje z ořechů budete potřebovat velké množství zralých jader ořechů. Čím kratší doba od jejich sklizně, tím lépe. Ořechy umelte a drť dejte do vlažné vody na jeden den. Kontrolujte aby ořechy byly stále ponořené ve vodě a voda nevychladla. Pak směs zahřejte na 50 až 60 °C. Přeceďte zahřátý obsah přes jemný cedník. Pevnou hmotu, která zbude pak pomocí lisu ihned vylisujte. Lisování musí být důkladné a rychlé, dokud je vše teplé. Pevnou hmotu můžete znovu zalít teplou vodou a za hodinu postupného zahřívání můžete znovu lisovat. Získanou tekutinu nalijte do skleněné nádoby s úzkým průměrem a dejte vychladit na 2 až 4 °C. Po vyhlazení je možné sejmout pevnou vrchní vrstvu, kterou tvoří domácí ořechový olej. Ořechy obsahují olej, ale z pohledu extrakce, jen v malém množství. Takže na deci oleje budete potřebovat 2 až 3 kila ořechů.
Co se týče účinků, tak ořechový olej bude prospěšný pro pokožku a vlasy při jeho zevním použití. Prospěšný bude také na polykání, ale to raději doporučuji jíst ořechy v původním stavu.

Zdroj: diskuze Orechový olej

Sběr oregana

Oregano se sklízí většinou dvakrát do roka, a to v plném květu. Suší se v polostínu ve svazečcích. Jako koření do jídel se využívá oregano sušené i čerstvé. V Mexiku se stalo součástí chilli koření. Dříve se také využívalo v domácnostech jako náhražka pravého čaje.

Zdroj: Domácí výroba oreganového oleje

Diskuze

V diskuzi MĚKKÁ BOULE V PODBŘÍŠKU U FENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Staňková.

Dobrý den.Mohu poprosit o návod na tu mastičku.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Mikulec.

výroba masti již uveřejněna v těchto komentářích v roce 2018.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Nežádoucí účinky

Oreganový olej nevytváří škodlivé kmeny v těle a nemá negativní vedlejší účinky jako farmaceutická antibiotika. Kromě toho, že je účinný proti nebezpečným, a dokonce i smrtícím bakteriím neprodukuje žádné biologické změny v těle. Oreganový olej vyživuje tělo a nezpůsobuje nedostatek živin jako konvenční antibiotika.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Upozornění

  • Čaje můžete nahradit čerstvou šťávou z bylin, pokud jí dáváte přednost. Také můžete nahradit zmiňované oleje za avokádový olej, olivový olej nebo další jiné, ale s podobnou hustotou. Místo včelího vosku můžete použít bambucké máslo nebo kakaové máslo.
  • Neponořujte do krému prsty, používejte kosmetickou stěrku, aby nedošlo ke kontaminaci krému.

Zdroj: Výroba hydratačního krému

Kapsle s oreganovým olejem

Oregánový olej v kapslích je k dostání i na našem trhu, můžete jej zakoupit v lékárnách, internetových obchodech nebo prodejnách se zdravou výživou.

Jedná se o želatinové kapsle, které jsou bez obalu.

Užívá se obvykle jedna tableta denně u dospělého člověka. Tento doplněk stravy není určen pro děti, těhotné a kojící ženy.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Použití

Tyto vonné oleje můžete použít stejně jako éterické oleje, které si koupíte, ale nemusí být zdaleka tak silné jako ty, na které jste zvyklí z obchodu. Proto buďte připraveni použít větší množství než obvykle. Domácí silice můžete například využít v arolampě nebo si můžete vytvořit svůj vlastní parfém, popřípadě vonnou svíčku.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Věci, které budete potřebovat

  • hrnek vody;
  • jeden nebo dva čajové sáčky heřmánku, zeleného čaje nebo květy měsíčku;
  • kuchyňskou váhu;
  • 100 ml mandlového oleje;
  • 20 ml oleje z pšeničných klíčků;
  • 90 g strouhaného vosku;
  • malou pánev nebo kastrůlek;
  • 20 ml glycerolu (glycerinu);
  • 20 ml gelu Aloe vera;
  • 6 až 10 kapek esenciálního oleje (levandule, růže, heřmánek nebo pomeranč);
  • ponorný mixér;
  • malou sklenici se šroubovacím víkem.

Zdroj: Výroba hydratačního krému


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP