Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GANGLION NA PALCI U NOHY

OBSAH

Co je to ganglion

Je to malá cysta, která obsahuje tukové želé. Ganglion vypadá a je i hmatem cítit jako hladký kus pod kůží, u kterého není zcela známo, proč k němu dochází. Ganglion je obvykle připojen ke kloubům nebo šlachám a uvnitř něj je tukovitá tekutina, která promazává také šlachová pouzdra, tak zvaná synoviální tekutina. Dvě nejčastější místa, kde se gangliony nacházejí, jsou na zadní straně zápěstí a na horní části nohy vedle malých kloubů. Na jiných částech těla se jedná o méně častý jev.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana konečná.

může gangliom např.utlačením způsobovat bolest palce na ruce a poruchu hybnosti palce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Ganglion - fotografie

Tady je vidět několik fotografií s příznaky ganglionu.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Poradna

V naší poradně s názvem GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Pazourkova.

Dobry den ,měla sem gangloin na ruce a nechtela sem podstoupit punkci po kratke dobe zmizel. Ted ho asi mam na noze na kloubu od palce a jelikoz nosim v praci pevnou obuv tak boli. Co krome punkce podniknout. Dekui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve byste měla navštívit lékaře ortopeda, abyste s jeho pomocí mohla zjistit co přesně způsobuje onen novotvar na vašem palci. Podle zjištění se pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Ganglion trigeminale

Ganglion trigeminale je ganglion vyskytující se v oblasti trojklanného nervu. Příčina jeho vzniku je neznámá. Tento ganglion se odstraňuje chirurgicky.

Takto vypadá ganglion trigeminale.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHOMYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rambousková Květuše.

tuto nemoc mám již 3 měsíce na třech nehtech ruky a předtím jsem ji měla na palci nohy asi 3 roky. Léčím se na kožním odd. lakem Loceryl ale stále se to rozšiřuje. Mám použít chytrou houbu? Dále mám na palci druhé nohy zarostlý nehet se zánětem. Již 3x řezáno na chirurgii a nelustupuje to a stále se tvoří granulace. Prosím o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba plísně nehtů je zdlouhavá. Dlouho trvá, než se plísně zbavíte a pak se musí čekat až vyroste zdravý a silný nehet, který roste pomalu. Celé je to tak na rok až dva. Loceryl je velmi účinný lak na nehty proti plísni, doporučuji vytrvat a nenahrazovat ho. Nejistotu v léčbě a případné neúspěchy s ní konzultujte se svým lékařem, protože on zná nejlépe váš zdravotní stav a může podle toho měnit formu a intenzitu léčby. Když by se ukázalo, že Loceryl u vás nestačí, tak ještě existují pilulky na plíseň, které se potýkají a ničí plíseň zevnitř.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychomykóza

Ganglion oticum

Ganglion oticum je ušní ganglion, který se nachází bezprostředně v infratemporalní jamce a na střední ploše dolní čelisti nervu. Je funkčně spojen s jazykohltanovým nervem a inervací příušních žláz pro slinění. Vznik tohoto ganglionu není znám. Odstraňuje se chirurgicky.

Takto vypadá ganglion oticum.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hančí.

Mám už asi rok černý nehet na palci u nohy a nemohu se toho zbavit.Ví někdo, co by to mohlo být a jak s tím zatočit? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PODHÁJČAN.

nojo, ja to chytim vzdy na Podhájskej termál, voda vyzerie nechty a potom sa tam usadi kadejaka plesen - ucinne, lacne na znicenie po par tyzdnoch PITRALON prip. zelená voda 378

Zdroj: diskuze Černý nehet

Ganglion foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět ganglion.

Zdroj: Ganglion

Diskuze

V diskuzi NEHET NA PALCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Před asi rokem mi strhavali nehet na palci u nohy. Nehet dorostl,ale je asi 2x širší než ostatní nehty a není tak placatý jak o ostatní nehty, jakoby stlacuje palec a při doteku - což je třeba i botou pořád bolí. Copak s tím?? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehet na palci

Ganglion ciliare

Ganglion ciliare vychází z očního nervu za oční bulvou a prorůstá do očního důlku. Dochází tak k poškozením ciliárního ganglia, ztrátě reflexu rohovky, takže pacient nemůže reagovat na světelné podněty. Léčba je v tomto případě chirurgická a probíhá na specializovaném očním oddělení.

Takto vypadá ganglion ciliare.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Diskuze

V diskuzi UŽ MNE PALCE U NOHOU NEBOLÍ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Rád bych se dozvěděl kde a jak přesně zarůstající nehet na palci u nohy pilovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bumbes.

Stručně řečeno, nehet nekopíruje konec lůžka, ale je zastřižen rovně - tedy, uprostřed je zastřižen těsně u kraje lůžka a směrem k bokům nehtu je zastřižen tak, aby byl kraj (růžek) nehtu zároveň s kůží. Ostré hrany pak lehce obrousím.

Zdroj: diskuze Už mne palce u nohou nebolí...

Ganglion spinale

Ganglion spinale je senzitivní ganglion míšního nervu v oblasti foramen intervertebrale, jinak také meziobratlový ganglion obsahující buňky, jejichž dendrit tvoří aferentní senzitivní součást míšního nervu, zatímco axon vede do míchy. Dendrit i axon jsou ve svých počátcích k sobě přiloženy, což vytváří dojem jediného výběžku pseudounipolární buňky. U ganglionu cervicale medium vlákna zásobující sympatickou inervací oblast hlavy a krku procházejí páteřními ganglii. Léčba spočívá v odstranění ganglionu, a to po konzultaci s neurochirurgem.

Takto vypadá ganglion spinale.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT POLCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Nováková.

před 3 dny se udělal bolestivy žánět na palci nohy ,pomuže mi na toVišněvskeho s bukovym dehtem nebo co jiného volně prodejneho,k lekaři nemám možnost jet,děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud na palci nemáte otevřenou ránu, tak višněvského balzám můžete s úspěchem použít. Aplikujte dvakrát denně a překryjte to vždy obvazem, aby co nejvíce balzámu zůstalo na postiženém místě. Do tří dnů bude patrné zlepšení stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višněvského balzám

Ganglion na nártu

Ganglion na nártu je cysta nejasného původu vyplněná rosolovitou látkou. Častěji se vyskytuje u žen. Odstranění ganglionu se provádí buď odsátím jeho obsahu, případně se následně provede výplach s obsahem kortikoidu. Pokud je rosol v ganglionu hustý a není možné jej odsát, provádí se chirurgické odstranění. Obvykle postačí lokální znecitlivění. Po zákroku je nutné postiženou končetinu po dobu hojení ponechat v klidovém režimu, nejčastěji formou uložení do dlahy.

Takto vypadá ganglion na nártu.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT NEHTOVÉHO LŮŽKA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Stoláriková.

Zdravím,mám dotaz na palci u nohy se mi neustále vytváří zánět -ke kterému odbornému lékaři si mám zajít? Děkuji Stoláriková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Opakovaný zánět nehtového lůžka stále na stejném místě by vám mohl pomoci vyléčit praktický lékař. Z odborných lékařů pak kožní lékař a také ortopéd.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět nehtového lůžka?

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Metela.

Dobrý den,má někdo zkušenost s operací palce u nohy?mám na levném palci u nohy vboceny první článek smerem k prstum a lékař mi řekl,že mě čeká operace a,že mi ze ten prvni článek prisroubuji k ktomu druhýmu,protoze už mezi kustkama není chrupavka,prosím o odp.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda.

To je rozumné řešení. Odstraní se tím současné komplikace spojené s vybočením nefunkčním kloubem mezi články.

Zdroj: diskuze Artróza

Ganglion – příčiny

Gangliony jsou idiopatické, mechanismus jejich vzniku není plně prozkoumán. Jedním možným důvodem je dlouhodobé podráždění či infekce v kloubu. K tomu může dojít například po úraze nebo při dlouhodobém přetěžování (poměrně časté jsou gangliony u gymnastů). Jiným možným důvodem je únik kloubní tekutiny přes jakýsi zpětný ventil. Prapříčinou vzniku pak může být změna kloubu v důsledku vážnějšího zdravotního problému, například kostního nádoru, zlomeniny, artrózy. Ganglion je častější u žen než u mužů. Nejčastěji se objevuje u styku člunkovité kosti s poloměsíčitou kostí.

Zdroj: Ganglion

Diskuze

V diskuzi TMAVEHNEDE SKVRNY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
Váš dotaz je sice dva roky starý,ale stejný problém se mi objevil též, zjistila jste co je důsledkem?

díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Richard Kros.

Dobrý den,udělal se mi podobný tmavý flek na palci u nohy - už ho tam mám cca 4měsíce - můžete mi říci jaká je příčina ? děkuji Kros R.

Zdroj: diskuze Tmavehnede skvrny na nehtech

Ganglion na zápěstí

Gangliony jsou často se vyskytující hmatná zduření (prominence) na ruce nebo na zápěstí. Většinou se nacházejí na hřbetní straně zápěstí nebo v oblasti základního článku prstu. Obsahují rosolovitou, čirou a viskózní tekutinu. Tyto útvary nejsou zhoubné. Příčina výskytu není známá.

Pokud se jedná o malé a pacienta neobtěžující ložisko, není léčba nutná. Někdy ganglion spontánně vymizí. Pokud je ale pseudocysta bolestivá, omezuje aktivity pacienta, má nežádoucí kosmetický efekt či je pro pacienta jinak nepřijatelná, je možné se pokusit o léčebnou intervenci. První možností léčby je prosté odsátí obsahu ganglia a případná aplikace protizánětlivého léku (kortikoidu) do jeho dutiny. Ale pokud tyto nechirurgické způsoby terapie nezajistí ústup obtíží, doporučuje se chirurgická revize a odstranění ganglia.

Takto vypadá ganglion na zápěstí.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Ganglion – diagnostika

Pokud si na zápěstí či na prstech nahmatáte zduření, které je uloženo podkožně, je elastické a drží u kosti, jedná se zřejmě o ganglion. Některá ganglia však mohou být velmi tuhá, působí dojmem kostního hrbolu. Kůže nad nimi nebývá změněna. Ganglia mohou být bolestivá, hlavně při svém prvním výskytu nebo při větší pracovní zátěži. Ganglia často mění svou velikost a tvar, někdy mohou dokonce úplně zmizet. V závislosti na velikosti a umístění mohou omezovat pohyby ruky či prstů. Pokud máte podezření, že se u vás jedná o ganglion, navštivte lékaře. Lékař, který ganglion vyšetřuje, může doporučit rentgenové vyšetření sousedících kloubů, aby vyloučil jejich případné postižení. Ve sporných případech může pomoci ultrazvukové vyšetření, případně magnetická rezonance. Nicméně lokalizace a klinický vzhled je u ganglií typický. Naléhavost návštěvy není urgentní, nebezpečí z prodlení v případě ganglia nehrozí. Spěchat by měl jen ten, koho ložisko bolí, případně si není jist, zda se nejedná o něco vážnějšího.

Zdroj: Ganglion

Příznaky ganglionu

Mezi častý příznak patří otok, který je velmi hladký a kulatý. Podle velikosti se gangliony dělí na velmi malé, přibližně velikosti hrášku, a na větší, které jsou ve velikosti švestky. Právě ty větší gangliony mohou být často nevzhledné a také mohou být často bolestivé, zejména když se nacházejí blízko nějakého nervu. Ganglion se nikdy nešíří do jiných částí těla. Gangliony se mohou objevovat i přerušovaně, tedy mohou se objevovat a zase mizet a u některých pacientů mohou zmizet úplně.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Dna

Dna způsobuje bolesti kloubů palce nohy, jako jsou intenzivní záchvaty nebo zápaly, které přicházejí a odcházejí. Tyto záchvaty ostré bolesti mohou začít během spánku. Člověk může pociťovat silnou bolest, když se cokoli dotkne nohy.

Zápal ze dny může trvat dny nebo týdny s obdobími bez příznaků, která trvají měsíce nebo roky. Kloub palce nohy může být bolestivý, oteklý, červený a teplý. 50 % prvních příznaků dny se vyskytuje na palci u nohy, ale postižen může být kterýkoli kloub.

Dna je také druh artritidy. Vzniká, když kyselina močová krystalizuje v kloubech. Kyselina močová je odpadní produkt z trávení, který prochází krevním řečištěm, než odejde ledvinami ven z těla jako moč.

Vysoké hladiny kyseliny močové mohou vést ke krystalizaci a tvorbě malých usazenin. Když k tomu dojde v kloubech, může to být velmi bolestivé.

Dna se kromě chodidel může objevit i v jiných částech těla. V průběhu času může způsobit, že se pod kůží na postižených místech vytvoří hrudky.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Osteoartróza

Bolest kloubů palce u osteoartrózy (OA) může způsobit bolest v chodidle při chůzi, což často způsobuje kulhání. Kloub může být oteklý a citlivý na dotek. Může se také objevit necitlivost na základně kloubu v důsledku stlačení nervu.

To vše jsou příznaky hallux rigidus, který se vyvíjí kvůli OA a kostnímu výběžku, který lékaři nazývají kostní ostruha.

Hallux rigidus nastává, když se pohyb palce u nohy stává bolestivým a obtížným. Rozsah pohybu je zvláště omezený, když se prsty ohýbají dozadu, jako například ve fázi „po špičkách“ na konci kroku při chůzi.

Pokud je hallux rigidus mírný, bolest se často objeví právě tehdy, když palec dosáhne konce rozsahu pohybu. Bolest ve středním rozsahu pohybu může signalizovat závažnější artritidu.

OA je forma artritidy, ke které dochází, když se chrupavka opotřebovává v kloubech. V průběhu času způsobí OA v palci u nohy erodování chrupavky a vzájemné tření kostí. Tření způsobuje bolest a zánět.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP