Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GRAPEFRUIT EXTRAKT

OBSAH

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dante.

kde se mohu lékořicový extrakt sehnat? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bělení kůže

Grapefruit v těhotenství

Konzumace grepů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který grapefruit obsahuje. Těhotná žena by měla mít denní příjem minimálně 85 mg vitaminu C (zhruba velikost jednoho středně velkého grepu). Kromě vitaminu C je grep zdrojem vysokého množství lykopenu, který přispívá ke snížení krevního tlaku a snižuje riziko vzniku preeklampsie. Díky konzumaci růžového nebo červeného grepu získá žena dostatečně velké množství lykopenu a limonoidsů, které zabraňují vzniku mnoha typů rakoviny. Grapefruit působí také jako prevence před vznikem ledvinových kamenů nebo jako ochrana před rakovinou tlustého střeva. Červený grep snižuje hladinu cholesterolu, udržuje tělesnou hmotnost ženy pod kontrolou díky vysoké hladině pektinu a rozpustné vlákniny. Těhotná žena by neměla mít strach, o kolik kilogramů během těhotenství přibere, ale konzumace grapefruitů zajistí, že její přibírání bude přijatelné.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem KONTRAINDIKACE U ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Je možné u léčby Eliquisem užívat hloh nebo saturejku?Které byliny jsou kontraindikovné při této léčbě na ředění krve? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis může reagovat na tyto rostlinné produkty, které mohou zvýšit krvácení (např. kočičí dráp, heřmánek, andělika čínská, česnek, zázvor, ženšen, ginkgo biloba, zelený čaj, grapefruit, pepřovník opojný, třezalka tečkovaná).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Tekutý extrakt ze zeleného čaje

Denně užívejte standardizovaný tekutý extrakt zeleného čaje k léčbě kožních vyrážek. Jedna dávka tohoto extraktu ze zeleného čaje představuje 250 až 500 mg. Extrakt ze zeleného čaje je koncentrovaná forma látky snižující zánětlivost a zvyšující imunitní reakce systému na alergeny. Pokud vám dělá problémy konzumace čistého extraktu, je dobré jej smíchat s vodou nebo džusem.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den chtěl bych vás požádat o informaci zda mohu při užívání léku XARELTO jíst drubezi žaludky a jakým druhu ,asi je nejlépe se vyhnout děkuji za ochotu Neubauer Otakar Frýdlant

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Xarelta můžete jíst jakékoli části jatečních zvířat. Lék Xarelto má obrovskou výhodou, že nevyžaduje žádnou zvláštní dietu. Jediné, co mu vadí, je grapefruit a volně prodejné léky proti bolesti mimo paracetamolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Cibulový extrakt – video

Video, na kterém je vidět postup domácí výroby cibulového extraktu.

Zdroj: Cibulový extrakt

Diskuze

V diskuzi ALOE LIHOVÝ EXTRAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím poradíte s domácí výrobou lihového extraktu z aloe. Děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aloe lihový extrakt

Zelená káva cena

Extrakt ze zelené kávy, který je účinný i při hubnutí, je nejlepší zakoupit v kapslích. Zde je uveden odkaz obchodu, kde se dá extrakt ze zelené kávy bezpečně koupit: zelená káva cena.

Zdroj: Na co je dobrá zelená káva

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer.

Beru xareltu jednu denně ráno můžu konzumovat kedlubny a jakou zeleninu ne.Dekuji za odpověď Neubauer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou dietu. Když užíváte Xarelto, tak můžete jíst vše, dle libosti. Pozor si dejte pouze na grapefruit. Když sníte grapefruit nebo vypijete šťávu z tohoto plodu, množství rivaroxabanu ve vaší krvi se může zvýšit a způsobit více komplikací, než se očekává, včetně krvácení z dásní, krvácení z nosu, neobvyklých modřin a tmavé stolice. Všichni, kdo užívají Xarelto, by se měli vyvarovat konzumace grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy.
Další poslední omezení, které souvisí s užíváním Xarelta spočívá v omezení spektra výběru léků proti bolesti, které se prodávají volně bez předpisu. Společné s Xareltem lze proti bolesti užívat pouze paracetamol (například Paralen). Pokud paracetamol nedostačuje a bolest neustoupí, tak s Xareltem pak již jedině léky proti bolesti na předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt je další populární lék na léčbu bolesti zubů, protože pomáhá znecitlivět bolest. Vanilka má navíc uklidňující účinek. Ponořte vatovou tyčinku do vanilkového extraktu a aplikujte na postiženou oblast. Provádějte několikrát denně, dokud neucítíte úlevu.

Zdroj: Babské rady na bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem WWW KYSELINA SÍROVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Repáň.

rád bych koupil kyselinu sírovou tak 70% extrakt tak 20 lirů. poradí mi někdo kde

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

70% kyselinu sírovou můžete koupit v minimálním množství 50 litrů. Dodává se ve speciálním soudku, který je vratný oproti záloze. Cenu a způsob dodání musíte dohodnout individuálně. Obchod má několik výdejních míst. Dotaz na cenu pořídíte tady: oqema.cz/cz/dotaz/Ky…
A vydejní místa jsou vidět tady: oqema.cz/cz/kontakty/

Zdroj: diskuze Www kyselina sírová

Léky a extrakt z dubové kůry

Použití dubového extraktu spolu s léky na předpis se obecně nedoporučuje, výjimkou je péče v lékařských rukou. Stejně jako u většiny rostlin, i zde je riziko negativní interakce s různými léky. Pokud se nějaký typ nežádoucích účinků objeví, používání extraktu by mělo být ihned přerušeno a nežádoucí účinky nahlášeny ošetřujícímu lékaři.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS A CO PŘI NĚM NEJÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Eliguis a co při něm nejíst ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis (Apixaban) patří do nové generace léků na ředění krve, které ke svým správným účinkům nepotřebují zvláštní dietu, jako například Warfarin. Jsou však potraviny, které mohou mít vliv na účinky Eliquisu. Jde o Grapefruit a brusinky. Při léčbě Eliquisem raději tyto plody nekonzumujte a ani nepijte šťávu z nich vyrobenou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a co při něm nejíst

Popis extraktu

Extrakt z dubové kůry je doplněk stravy, který je vyroben z kůry bílého dubu. Extrakt je k dostání ve formě bílého prášku nebo tobolek. Existuje několik způsobů použití dubového extraktu.

Řada vitamínů a minerálů nacházejících se v kůře je používána k výrobě dubového extraktu. Kůra obsahuje vysoké množství vápníku, jakožto i dostatečné množství manganu. Přítomno je také malé množství selenu, železa a síry, menší množství vitamínů C, A a několika vitamínů skupiny.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Diskuze

V diskuzi WWW PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Obdobný problém jsme řešili se švagrovou. Po asi 1,5 měsíčním používání šamponu s doma vyrobeným extraktem z konopí má už asi 2 cm podrůsty nových vlasů. Nic jiného jí nezabíralo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den, mohu poprosit o návod na extrakt z konopí na vlasy? Děkuji.

Zdroj: diskuze Www padani vlasu

Vitamíny v grapefruitu

Dužina grapefruitu obsahuje malé množství sacharidů a minimum proteinů a lipidů. Nejvíce je v ní zastoupen vitamin C (34 mg/100 g), i když je ho méně než v pomerančích (53 mg/100 g) nebo citronech (46 mg/100 g). Z minerálů se v grapefruitech vyskytuje vápník, hořčík a draslík, kterého je poměrně velké množství, a naopak zdraví škodlivý sodík v nich zcela chybí.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Diskuze

V diskuzi PUDR PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

BEMA FEET Krémový pudr proti pocení nohou BIO 50ml je běžně k dostání v lekárnách a v internetových obchodech.
Hlavní účinnou složkou pudru proti pocení je kukuřičný pudr, který má vysokou absorpční schopnost. Dokáže na sebe navázat velké množství potu a nedochází tak k jeho rozkladu, k zapaření nohou a tím dalšímu pocení. Tak jednoduše eliminuje i příčinu pachu nohou a omezuje i jejich plíseň.

Účinné složky:
KUKUŘIČNÝ PUDR, esenciální TYMIÁNOVÝ OLEJ, MÁTA PEPRNÁ, koncentrovaný extrakt z NEEMU a JEČMENE, extra panenský OLIVOVÝ OLEJ a extrakt z kůry CEJLONSKÉHO SKOŘICOVNÍKU.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudr proti pocení

Grapefruit při hubnutí

Protože je nutriční hodnota grapefruitů velmi nízká, většina terapeutických vlastností se připisuje jejich nevýživným složkám. Rozpustnou rostlinnou vlákninou, která se nachází v citrusech a jablkách, je pektin. Je to první nevýživná složka potravy, která se začala zkoumat kvůli léčivým účinkům. Pektin grapefruitu se nachází ve vláknině, jež tvoří jeho dužinu, dále v bílé vrstvě těsně pod slupkou a mezi měsíčky. Vláknina chrání arterie a účinkuje proti cholesterolu, což se prokázalo v mnoha studiích. Flavonoidy zlepšují proudění krve a mají antioxidační a antikarcinogenní účinky. Růžový grapefruit je dobrým zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Limonoidy jsou terpenoidy a tvoří základ citrusových plodů. Grapefruity jsou bohaté hlavně na jeden z nich, limonen, který dává ovoci hořkou chuť a má silné antikarcinogenní účinky.

Při grapefruitové hubnoucí kúře se konzumují celé plody nebo se pije grapefruitová šťáva. První den sníte nalačno jeden plod nebo vypijete sklenici šťávy; každý následující den množství zvýšíte o jeden plod či sklenici, a to až do pátého dne, kdy budete jíst pět plodů nebo pít pět sklenic grapefruitové šťávy. Potom opačným postupem množství snižujete. Dalších pět dní jezte jeden grapefruit denně, a tak dokončíte dvoutýdenní kúru.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Diskuze

V diskuzi WWW PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Obdobný problém jsme řešili se švagrovou. Po asi 1,5 měsíčním používání šamponu s doma vyrobeným extraktem z konopí má už asi 2 cm podrůsty nových vlasů. Nic jiného jí nezabíralo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Denisa .

Prosím, je možno dostat domácky vyrobený extrakt z konopí? Trpím vypadáváním vlasů a nepomáhá mi vůbec nic:-( pokud možno, tak na denisek.w@centrum.cz. Budu Vám moc vděčná

Zdroj: diskuze Www padani vlasu

Grapefruitová jadérka

Grapefruitová jadérka pocházejí z plodu grapefruitu. Extraktgrapefruitových jader je jedním z nejstarších přírodních antibiotik. Extrakt obsahuje bioflavonoidy a brání množení bakterií, virů a plísní! Je výborný v boji proti volným radikálům, posiluje stěny cév, brání shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin. Ulehčuje i trávení, pročišťuje organismus, pomáhá předcházet nachlazení, infekcím, zápalům, zlepšuje krevní oběh a odolnost sliznic. Extrakt z jader grapefruitu je také velmi silný antioxidant. Tento extrakt patří mezi oligomerické proantokyanidiny, to jsou látky vyskytující se v řadě rostlin a nejvíce právě v jádrech grapefruitu. Tyto látky jsou významné pro své antioxidační účinky. Klinické studie potvrzují, že extrakt z jadérek grapefruitu coby významný antioxidant může být 50krát účinnější než vitamin E a 20krát účinnější než vitamin C.

Využití extraktu z grapefruitových jader:

  • Záněty
  • Nemoci z nachlazení (chřipka, rýma, kašel, bolesti v krku, hlavy a podobně)
  • Žaludeční a střevní infekce (průjmy, bolesti břicha, nevolnost a zvracení)
  • Plísně a mykózy – experti je považují za „spolutvůrce“ takových onemocnění, jako jsou poruchy srdce a cév, revma, artritida, dna, alergie, tuberkulóza, a dokonce nádorová onemocnění. Plísně produkují jeden z nejsilnějších jedů – alfatoxin, který způsobuje onemocnění jater. K plísním se přidávají kvasinky. Nejznámější je Candida albicans, která způsobuje celou řadu potíží: nadýmání, vředy v žaludku, menstruační či hormonální potíže, migrény
  • Paraziti – jsou nejjedovatější organismy v našem těle, oslabují náš imunitní systém a jsou také příčinou mnoha onemocnění

Extrakt z jader grapefruitu dnes najdeme ve formě tobolek nebo kapek. Příkladem je přípravek Grefit, který je navíc obohacen o vitamin C. Běžně je k dostání v našich lékárnách za cenu 182 Kč a výborně poslouží jako prevence vůči chřipkám, nachlazením a různým dalším infekcím. Na trhu najdeme také Grepofit spray, bioinformační přípravek s obsahem extraktu z grapefruitových jadérek, česneku setého a propolisu. Působí proti širokému spektru virů, bakterií a plísní (Candida albicans). Sprej se hodí proti zánětům v krku.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Přírodní léky z grapefruitu

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.

Základem úspěchu výtažku z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi) je vysoký obsah bioflavonoidů, spolu se základní látkou, která vykazuje silné účinky zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Přírodní flavonoidy ulehčují trávení, očišťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh a zvyšují odolnost sliznic. Vyznačují se antioxidačními vlastnostmi, zachytávají volné kyslíkové radikály, posilují stěny cév a zabraňují jejich zvýšené křehkosti, zvláště kapilár, zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Výhody dubového extraktu

Výhody zahrnují zmírnění vnitřních onemocnění. Podle zastánců lidové medicíny extrakt pomáhá při léčbě bolestivých ledvinových kamenů a také podporuje efektivní funkci ledvin. Zároveň je možné extrakt užívat vnitřně, tedy perorálně. Perorální podání dubového extraktu zmírňuje závažnost průjmu způsobeného nějakým problémem v zažívacím traktu. Výrobek poskytuje tělu potřebnou výživu, která překonává únavu svalů a zánět šlach. Tyto problémy vznikají přepracováním těchto svalových skupin. Tento extrakt je i účinným lékem při zánětu dásní nebo zmírnění bolesti dásní. Je také vhodný při léčbě hemoroidů, protože snižuje projevy nepohodlí. Velmi vhodné je vaření čaje. Extrakt z dubové kůry je velmi účinný čisticí prostředek na kožní poranění, kousnutí od hmyzu a při jiných podráždění povrchu kůže.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Použití

  • dávkování: 150 ml přísady do jedné lázně cca 100 l vody
  • teplota lázně: 36–38 °C
  • délka trvání lázně: 10–25 minut

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Nežádoucí účinky cibulového extraktu

Někteří lidé mohou trpět alergickou reakcí. Trpíte-li alergií na cibuli, nepoužívejte samozřejmě ani výtažek z ní. Většina uživatelů by však neměla mít žádné vedlejší účinky při používání čistého cibulového extraktu.

Zdroj: Cibulový extrakt

Extrakt z kopretiny řimbaby se používá:

  • Na zmírnění horečky
    Kopretina řimbaba zmírňuje aktivitu a působení určitých prostanglandinů, čím přizpívá ke snižování teploty.
  • Na bolest hlavy
    Kopretina řimbaba je dobře známá pro své schopnosti mírnit bolest a její účinky byly prokázány v řadě klinických studií. Extrakt reguluje fungování hladké svaloviny, inhibují srážení krevních destiček a má protizánětlivý účinek. Rostlina je užívána jako účinný prostředek proti migréně. Byl též prokázán pomocný účinek při mírnění artritické bolesti.
  • Protizánětlivé vlastnosti
    Extrakt z kopretiny řimbaby obsahuje látky omezující tvorbu látek, které způsobují zánět, včetně zánětlivých prostangladinů a leukotrienů. Vědecké důkazy poukazují na pozitivní účinek v léčbě artritického zánětu.

Zdroj: Kopretina řimbaba na bolest


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP