Téma: 

grep


Facebook Twitter Pinterest email tisk

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Detail odstavce: Grep nebo grapefruit
Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: červená oční víčka

už to mám rok a pomáhá mě když čistím střeva psylliem, podporuji játru ostropestřecem a nejím skoro vůbec mléčné bílkoviny a cukr i v ovoci, pouze snesu pomeranče a bílý grep a vůbec nic co má červenou barvu. Chce to vysledovat co vám nedělá dobře a vynechat to. Pak je to snesitelné a dá se s tím žít :).

Zdroj: diskuze Červená oční víčka
Odesláno: 22.6.2014 uživatelem Dáda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Grapefruit v těhotenství

Konzumace grepů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který grapefruit obsahuje. Těhotná žena by měla mít denní příjem minimálně 85 mg vitaminu C (zhruba velikost jednoho středně velkého grepu). Kromě vitaminu C je grep zdrojem vysokého množství lykopenu, který přispívá ke snížení krevního tlaku a snižuje riziko vzniku preeklampsie. Díky konzumaci růžového nebo červeného grepu získá žena dostatečně velké množství lykopenu a limonoidsů, které zabraňují vzniku mnoha typů rakoviny. Grapefruit působí také jako prevence před vznikem ledvinových kamenů nebo jako ochrana před rakovinou tlustého střeva. Červený grep snižuje hladinu cholesterolu, udržuje tělesnou hmotnost ženy pod kontrolou díky vysoké hladině pektinu a rozpustné vlákniny. Těhotná žena by neměla mít strach, o kolik kilogramů během těhotenství přibere, ale konzumace grapefruitů zajistí, že její přibírání bude přijatelné.

Detail odstavce: Grapefruit v těhotenství
Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: předávkování warfarinem

Warfarin je zvláštní lék, co se týče jeho vstřebávání. Po spolknuti předepsané dávky se asi jen 3% vstřebají do organismu a zbytek se vyloučí z těla ven bez užitku. Míra vstřebávání se ale rapidně zvýší, když se sní například grep, některé doplňky stravy a nebo se zvýší příjem vitamínu K, který je v zelených potravinách. To pak schopnost Warfarinu vstřebat se do organismu stoupne několikanásobně a trvá delší dobu než se z těla vyloučí. Ta doba je delší, než čas do další dávky, která je rovněž ještě akcelerována, jako ta předchozí, takže se roztáčí spirála předávkování se všemi riziky zvýšeného krvácení. Proto se musí v případě užívání Warfarinu dodržovat stravovací opatření, které zabezpečí stále stejné množství vitamínu K v přijímané stravě. K tomu jde ruku v ruce pravidelné a časté měření srážlivosti krve, tak zvaný Quickův test INR. Ke změření by měl váš otec docházet každé 3 týdny. Warfarin je skvělý lék a dokáže za málo peněz zachránit mnoho životů, ale jen když se dodržuje neměnný jídelníček a často se měří jeho účinky. Jen tak může být bezpečný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Předávkování warfarinem
Odesláno: 9.9.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BABSKÉ RADY NA NADÝMÁNÍ A PLYNATOST

Babské rady, jak se zbavit nadýmání

Pokud před jídlem sníme některé druhy kyselejšího ovoce, jako je citron, jablko, grep, kiwi, rybíz, nebo hrozny, povzbudíme tím tvorbu žaludeční kyseliny. Současně se zvýší kyselost žaludeční šťávy a dojde ke zvýšené produkci kyseliny solné. Zkonzumovaná strava se tak lépe rozloží a ve střevech už nemá co vytvářet nežádoucí plyny.

Uvařte si odvar z kmínu. Jednu čajovou lžičku kmínu zalijte 2 dcl vroucí vody. Nechte louhovat přibližně 15 minut. Pijte po doušcích.

Zapomeňte na žvýkačky.

Dejte stop horkým jídlům a nápojům.

Detail odstavce: Babské rady, jak se zbavit nadýmání
Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost
Zveřejněno: 6.6.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Warfarin a účinky POMELA na vyšetření Quika

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu
Odesláno: 15.6.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 8 Zobrazit odpovědi

MOHU JÍST BANÁNY A MANDARINKY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Detail odstavce: Grepy
Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu
Zveřejněno: 9.1.2019

JAK VYČISTIT TROUBU

Tipy

Místo citronu můžeme použít i pomeranč nebo grep (nebo citrusový mix), čisticí účinek je stejný (ovšem vůně není tak příjemná).

Skvělého výsledku dosáhnete také, když do vody s citrusy přidáte 2 lžíce octa.

Pokud je vaše mikrovlnná trouba extrémně znečištěná, použijte o citron víc a nastavte ohřev na delší dobu (alespoň 6 minut).

Detail odstavce: Tipy
Zdroj: Jak vyčistit troubu
Zveřejněno: 7.5.2018

MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE

Citrusový salát s uzenými kachními prsy

Ingredience: 4 kachní prsa, 1 pomeranč, čekanka, sůl, mletý pepř, 1 bílý grep, 1 červený grep, šťáva z citronu, šťáva z pomeranče, med, olivový olej

Ingredience na omáčku: 2 dl bílého vína, česnek, sója, 1 lžíce másla, šťáva z pomeranče, med

Technologický postup: Kachní prsa nařízneme na mřížku, ochutíme solí, pepřem a na suché pánvi opečeme kůží dolů dozlatova. Poté otočíme – na 30 sekund necháme zatáhnout. Dno hrnce vysteleme alobalem, na který vysypeme piliny, a přiložíme další alobal, který na několika místech propíchneme. Lehce zahřejeme pod poklicí. Jakmile se piliny rozvoní, můžeme vkládat maso. Kachní prso takto udíme po dobu cca 10 minut. Po této „operaci“ prsa přendáme na pekáček, který dáme do trouby předehřáté na 190 °C, a to na cca 10–15 minut dle velikosti masa. Na citrusový salát použijeme pomeranč, bílý grep a červený grep. To aby salát hrál dokonale barvami. Citrusové plody oloupeme a poté dáme do misky vyfiletovat. K tomu všemu přidáme ještě čekanku. Jako zálivka použijeme šťávu z citronu a pomeranče doplněnou medem, olivovým olejem, solí a pepřem. Omáčku na přeliv prsou připravíme z 2 dl bílého vína společně s prolisovaným česnekem, necháme zredukovat, přidáme sóju, lžíci másla, šťávu z pomeranče a med.

Detail odstavce: Citrusový salát s uzenými kachními prsy
Zdroj: Marináda na uzení drůbeže
Zveřejněno: 15.5.2017

ŘÍMSKÝ KMÍN

Žebra marinovaná v pivu a citrusech

Ingredience: 1,5 kg vepřových žeber, 1 l světlého piva, 1 grep, 1 citron, 100 g zázvoru, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička fenyklových semínek, 3 stroužky česneku, 100 g třtinového cukru, 200 ml řepkového oleje

Technologický postup: Připravte si dostatečně velkou mísu, aby se do ní vešla všechna žebra. Zázvor a česnek nastrouhejte do mísy, přidejte koření, cukr, olej a dobře promíchejte. Důkladně umytý grep a citron nakrájejte (i s kůrou) na kolečka, přidejte k marinádě a zalijte pivem. Žebra omyjte, očistěte, vložte do mísy s marinádou, promíchejte, přikryjte potravinovou fólií a nechte přes noc odležet. Rozpalte troubu na 200 °C, maso přendejte z marinády do pekáče a zprudka 20 minut zapečte. Pak snižte teplotu na 100 °C a pečte 3–4 hodiny, nebo tak dlouho, aby maso bylo úplně měkké. Během pečení potírejte marinádou. Maso rozkrájejte na porce a podávejte.

Detail odstavce: Žebra marinovaná v pivu a citrusech
Zdroj: Římský kmín
Zveřejněno: 30.5.2017

VITAMÍNY PROTI PADÁNÍ VLASŮ

Vitamín A

Vitamin A je antioxidant. Udržuje vlasy i pokožku hlavy hydratované. Pomáhá produkovat maz v pokožce hlavy. Nedostatek vitamínu A má za následek lámavost vlasů a šupinatou kůži.

Zdrojem vitamínu A jsou například mrkev, citron, grep, sladké brambory, meruňky, broskve, špenát, zelí a rybí tuk, maso, mléko, sýr, vejce. Pokud přijmete denně správné množství vitamínu A, budou vám vlasy růst rychleji a nebudete mít problém s tím, že by byla suché.

Dávkování: Denní dávka představuje 0,8 mg/den. Užívání v těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, ale ve většině případů se toto množství nedoporučuje.

Předávkování a nežádoucí účinky: Vitamín A je jedním z mála vitamínů, jimiž se lze předávkovat. Nadbytek vitamínu se ukládá v játrech, což může způsobit otravu a osteoporózu. V praxi je toto naštěstí skoro nemožné. Při konzumaci běžných potravin se předávkování obávat nemusíte.

Detail odstavce: Vitamín A
Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů
Zveřejněno: 10.12.2015

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Přírodní léky z grapefruitu

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.

Základem úspěchu výtažku z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi) je vysoký obsah bioflavonoidů, spolu se základní látkou, která vykazuje silné účinky zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Přírodní flavonoidy ulehčují trávení, očišťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh a zvyšují odolnost sliznic. Vyznačují se antioxidačními vlastnostmi, zachytávají volné kyslíkové radikály, posilují stěny cév a zabraňují jejich zvýšené křehkosti, zvláště kapilár, zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Detail odstavce: Přírodní léky z grapefruitu
Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015

ÚČINKY CITRONOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN

Citrusové plody a Warfarin

Velkým nepřítelem léků je grep, nežádoucí účinky mají ovšem všechny citrusové plody. Platí přitom jednoduché pravidlo, že čím větší plod, tím vyšší účinek na léky má. A jak je to s Warfarinem? Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Toto zjištění ukazuje, že ovocné šťávy mohou nepříznivě ovlivňovat účinky i jiných léků. Z tohoto důvodu by lékaři předepisující Warfarin měli pacienty vždy upozornit na konzumaci citrusových plodů a sledovat u svých pacientů mezinárodní normalizovaný poměr (INR) častěji. Preventivním opatřením u pacientů užívajících Warfarin je podstoupit INR měření asi 2 až 7 dní po zahájení nebo změně jakékoliv bylinné léčby. Při užívání Warfarinu je také možná interakce s brusinkovým džusem.

Citrusové plody konzumované opravdu v malém množství při užívání Warfarinu nevadí. Doporučuje se však nezapíjet lék Warfarin džusy z citrusů. Léky je lépe zapíjet čistou vodou.

Detail odstavce: Citrusové plody a Warfarin
Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin
Zveřejněno: 1.11.2016

JÍDELNÍČEK PRO DETOXIKACI ORGANISMU ZA 7 DNÍ

Podrobný jídelníček na 7 dní

  • 1. den – půst: Při detoxikaci se doporučuje dát si první den naprostý půst. Tedy nic nejíst, ani ovoce a zeleninu. Jen pít čistou vodu, případně vodu s citronem.
  • 2. den: Kromě vody s citronem začněte pít i zeleninové šťávy. Nejčastěji se doporučuje kombinace červená řepa, mrkev, jablko. Používá se odšťavňovač a denně by se měl vypít až 1 litr takové šťávy. Takto připravenou šťávu můžete ředit s neperlivou minerálkou, tím dodáte tělu potřebné minerály. Ředění se provádí v poměru 2 : 1 (2 díly šťávy a 1 díl vody).
  • 3. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 4. den: Ráno ovoce, například jablko, grep, pomelo nebo pomeranč. Snažte se vybírat ne moc sladké druhy ovoce. K tomu opět vodu s citronem. Po obědě zeleninové šťávy a 1 misku zeleninového salátu. Můžete přidat i čisticí čaj.
  • 5. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 6. a 7. den: Jídelníček je stejný jako předchozí dny, jen se přidají 2 běžná jídla ze zdravé výživy, například dušená ryba se zeleninu, ideální je rovněž zeleninová polévka, zeleninové rizoto a podobně.

Pokud chcete zhubnout, musíte změnit své stravovací a pohybové návyky.

Detail odstavce: Podrobný jídelníček na 7 dní
Zdroj: Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní
Zveřejněno: 26.9.2015

HOŘKO V ÚSTECH

Hořko v ústech po jídle

Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!

Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.

Detail odstavce: Hořko v ústech po jídle
Zdroj: Hořko v ústech
Zveřejněno: 1.11.2016

PŮST NEBO OČISTA

Jak na to

Krátké půsty 1–3denní

V případě, že jste půst nikdy nedrželi, začněte nejprve s jednodenním půstem a zjistěte, jak se budete cítit. Po probuzení vypijte neslazenou minerální vodu a vymačkejte si do ní pomeranč nebo citrón. V průběhu půstu můžete mít pocity zimy, závratě nebo bolesti hlavy, ale je to jen dočasné.

Ukončení půstu

Velmi záleží na tom, jak půst ukončíme. S jídlem musíme začít pozvolna, podle toho, jak dlouho jsme půst drželi. Denní půst můžeme zakončit troškou zeleninové polévky nebo ovocnou šťávou a potom můžeme přejít na normální jídlo. Pokud jsme drželi vícedenní půst, je vhodné jej zakončit zeleninovou polévkou nebo šťávou a následující dny bychom měli začít jíst lehkou stravu. Nejlépe ráno ovoce a odpoledne dušenou zeleninu s rýží.

Šťávová terapie

Oblíbeným a účinným druhem půstu je popíjení různých druhů šťáv, nejlépe však vlastních, vyrobených z čerstvé zeleniny nebo z čerstvého ovoce. Čerstvá šťáva obohatí naše tělo o vitamíny, minerály a důležité stopové prvky, čímž se urychlí očistný proces a obnoví se funkce buněk.

Vhodné druhy ovoce a zeleniny

Šťávový půst se nemusí omezovat pouze na jeden druh ovoce nebo zeleniny. Nejčastěji se používají jablka, hroznové víno, grep, ananas, mrkev, petržel, kapusta, červená řepa, brokolice, zelí. Zeleninu nebo ovoce volíme podle toho, jakého účinku chceme dosáhnout. Šťávu vyrobíme na odšťavovači vždy těsně před konzumací (dbejte na dokonalé očištění). Zelenina nesmí být loupaná nebo namáčená ve vodě, či jinak upravovaná. Půst nesmí držet lidé, kteří mají oběhové potíže nebo cukrovku.

Detail odstavce: Jak na to
Zdroj: Půst nebo očista
Zveřejněno: 27.9.2013

ŘÍKÁ SE JIM BÉČKA, ALE...

Rakytníkový sirup Ra-vit

Doporučuji tedy sáhnout po doplňcích jako je třeba Ra-vit. Sirup příjemné chuti obsahuje vitaminy skupiny B, ale také vitamin C z přírodního zdroje, tedy z rakytníku. Rakytník je sám o sobě vitaminová bomba, která při použití podporuje imunitu, a tělo se snáze ubrání nejen banálním chorobám jako je chřipka, ale i chorobám život ohrožujícím jako je rakovina. A tento přírodní rakytníkový základ odborníci ještě obohatili o potřebné ingredience a tak vznikl sirup s názvem Ra-vit. V přípravku Ra-vit byly k rakytníku přidány další cenné substance - např. lékořice, která rozšiřuje ozdravné účinky - pomáhá trávit a dodává chuť. Usnadňuje vykašlávání, uklidňuje sliznice dýchacího i zažívacího ústrojí. Pomáhá hojit vředy, působí protizánětlivě. Grep napomáhá obranyschopnosti.

Ra-vit díky unikátnímu složení v sobě přináší účinky přispívající k normální činnosti nervů, sliznic, červených krvinek, zraku, ke snížení únavy. Při použití předchází vzniku civilizačních chorob. Pro svůj obsah vitaminu B9 (=kyselina listová=acidum folicum) pomáhá ženám zvýšit šanci na otěhotnění. Kyselina listová funguje také jako prevence rozštěpu patra a páteře u plodu. Dostatečné množství kyseliny listové při početí a v prvních třech měsících těhotenství snižuje riziko vážných vrozených poruch.

Lékaři celostní medicíny doporučují Ra-vit i při únavovém syndromu, např. při borelióze.

Je výhodné mít rakytníkový sirup coby nosič účinných látek, neboť odpadá nutnost použít balastní látky, jak to bývá u tablet či dražé. Krom toho, když jsou účinné látky pohromadě, zvyšuje se jejich potenciál.

Rakytníkový sirup je výborný i pro děti do nápoje (například v kombinaci s citronem), nebo k oslazení obilné kaše. Určitě je příjemnější užívat účinné látky ve formě pití či jídla, tedy pít chutný nápoj nebo si pochutnat na jídle, než polykat prášky.

Detail odstavce: Rakytníkový sirup Ra-vit
Zdroj: Říká se jim béčka, ale...
Zveřejněno: 22.6.2018

BABSKÉ RADY NA HUBNUTÍ

Po čem se hubne

Pro nejúčinnější hubnutí se doporučuje konzumace grepu alespoň třikrát denně ideálně před jídlem, vždy jen pár měsíčků. Grapefruit funguje totiž jako spalovač tuků. Podporuje látkovou přeměnu cukrů a tělo je pak neukládá do tuků. Konzumace grepu má také vliv na snížení chuti na sladké. Jeho nahořklá chuť c zlepšuje trávení a dokáže "přesvědčit" žaludek, že nemá chuť na sladké. Grep navíc také snižuje obsah cukru v krvi. Grep je i vhodný na léčbu zánětů, vyrážek, akné, oparů, lupének.

Stejně jak grep, je pro hubnutí prospěšné i domácí kysané zelí, které urychluje metabolismus a zároveň pomáhá pročišťovat střeva. Kysané zelí podporuje i množení bakteriích nutných nejen k urychlení trávení ale i k odvádění škodlivých látek z těla. Další výhodou kysaného zelí je, že má jen 17 kalorií na 100 g, k tomu neobsahuje žádný tuk. Kysané zelí zvyšuje i odolnost organismu a jeho obranyschopnost. Kysané zelí navíc obsahuje hodně vlákniny, která napomáhá k pročišťování těla. Kysané zelí je vhodné i proto, že dobře člověka zasytí a zároveň odbourává cholesterol.

Další vhodnou potravinou pro hubnutí je i chilli, to by totiž mělo "rozproudit" metabolismus a přimět ho k rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Chilli je prý vhodné hlavně pro spalování tuků v oblasti boků a břicha. U chilli je ale potřeba dát si pozor, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Kromě chilli je možné konzumovat feferonky i papriky, všechny tyto potraviny obsahují totiž kapsaicin, který napomáhá spalování tuků.

K zatočení s obezitou se doporučuje také konzumace jablečného octu. Kyselina octová podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Doporučuje se vypít lžíci jablečného octu buď hned po ránu, anebo před každým jídlem, aby se snížilo množství tuku v těle. Jablečný ocet by měl také zlepšovat trávení, navozovat pocit sytosti a zbavovat člověka chuti na sladké. Je potřeba si ale dát pozor na dlouhodobé užívání, v takovém případě totiž hrozí zažívací potíže a problémy se zubní sklovinou a se sliznicí žaludku. Navíc jeho konzumace není vhodná pro každého, rozhodně by ho k hubnutí neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s žaludečními problémy, žaludečními vředy a s pálením záhy.

Další doporučovanou potravinou, spíše tedy nápojem je modrozelený čaj Maté. Tento čaj obsahuje velké množství kofeinu. Z čaje se doporučuje udělat tinkturu, která nabudí organismus a zbaví člověka pocitu hladu. K tinktuře je potřeba 1 lžíce sypaného čaje a 2 dl 60 % lihu (vše se nechá 14 dní louhovat). Tinktura se užívá 3 x denně 10 kapek asi 3 týdny.

S úbytkem váhy by měl pomoci i med. Doporučuje se totiž dát si lžíci medu před spaním, aby se přes noc nastartovalo hubnutí a metabolismus fungoval i v době spánku.

Med se doporučuje na noc a po ránu je naopak vhodná sklenice čisté vody s citronem. Citron by měl nastartovat spalování, aby fungovalo hned od začátku dne na plné obrátky. Dosáhne toho pektinovou vlákninou.

K hubnutí je vhodná i skořice, ta totiž nejen potlačuje špatný cholesterol a zrychluje metabolismus cukrů, ale aktivuje správné zažívání a zabraňuje ukládání tuků. K hubnutí stačí jeden gram skořice denně. Navíc denní dávka by rozhodně neměla překročit tři gramy.

Jako vhodná kombinace užívání medu a skořice může být pití čaje s medem a skořicí na lačný žaludek před snídaní a večer před spaním. Tak budou obě potraviny pozitivně ovlivňovat metabolismus a tím pádem i hubnutí.

Pro hubnutí je také dobrá šťáva z červené řepy, pomáhá totiž vylučovat z těla kyseliny a vodu, zároveň brání ukládání tuků a cholesterolu a napomáhá rychlejšímu fungování metabolismu. Pokud někomu nechutná samotná šťáva z červené řepy, je možné pít nápoj z mrkve, jablka a červené řepy. Řepu, jablka i mrkev je třeba rozmixovat, přidat trochu citrónu a vše naředit minerálkou. Tento nápoj by se měl pít ráno hodinu před snídání a večer hodinu před večeří.

Při hubnutí je vhodné užívat různé bylinky, které pomáhají s urychlením metabolismu i stimulováním spalování tuků, některé také tlumí chuť k jídlu. K bylinám prospěšným k hubnutí se řadí kopřiva, řebříček, fenykl, šťovík, pampeliška, mateřídouška a máta.

Detail odstavce: Po čem se hubne
Zdroj: Babské rady na hubnutí
Zveřejněno: 27.11.2018

JAK SE ZBAVIT KVASINEK

Léčba

Na začátku léčby dochází ke zhoršení všech příznaků a celého zdravotního stavu. Když kvasinky hynou, vytvářejí toxické látky (viz výše), které způsobují bolesti hlavy, bolesti kloubů, nevolnost a únavu. Období vymírání kvasinek trvá týden až měsíc. Pokud jsou nevolnosti silné, doporučuje se zmírnit léčbu, tak aby na ni tělo mohlo reagovat postupně. Nechtějte své tělo zlikvidovat armádou padlých vojáků. Lehčí strategie boje je výhodnější. A vždy musí být doplněna dietou bez cukrů. Bez diety nemá léčba příliš efekt, protože se jediná zbylá kvasinka může rychle po boji vzpamatovat, najíst se a zase se rozmnožit. Můžete si ulevit tím, že budete pít čaj z grepu. Čaj z grepu vám pomůže odbourat nadbytek alkálií produkovaných umírajícími kvasinkami. Vařte jeden grep deset minut, a to v nekovové konvici. Denně jej pijte, pomůže vám to zmírnit příznaky vymírání kvasinek.

Při detoxikaci těla i pravidelně cvičte. Přísun kyslíku pomůže vylučování toxinů. A pijte aspoň dva litry vody denně k odplavení toxinů. Dostatečně spěte a také si odpočiňte během dne, ať má tělo dostatek sil. Jezte více vitamínů, a to přírodních. Například syntetický vitamín C je nebezpečný a pomáhá růstu kvasinek. Meditujte a cvičte tantrajógu. Meditace vás uklidní a tantrajóga přivede energii do pánve a do celého těla. Během léčby se nevystavujte stresům. Posilujte játra přírodními preparáty.

Klasické léky medicíny jsou vhodné, pokud trpíte náhlými a silnými projevy anebo silně oslabenou imunitou. Jinak je vhodné spíše tyto léky neužívat a orientovat se na přírodní léčbu a dietu. Flukozanol narušuje stavbu buněčné stěny a tak brání množení kvasinky. Sporanox, Ekonazol a kyselina dodecylbenzensulfonová jsou účinná antimykotika, mají ovšem mnoho nežádoucích účinků – zastavují dělení kvasinek anebo je přímo hubí. V gynekologii se na léčbu vaginálních mykóz používají lokální krémy, čípky a masti, které zahubí kvasinky v pochvě.

Detail odstavce: Léčba
Zdroj: Jak se zbavit kvasinek
Zveřejněno: 7.4.2016

MELOUNOVÉ SMOOTHIE - RECEPTY

Histamin a smoothie

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2–3 % populace, častější je u žen středního věku. HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě, jednak vlastní nadprodukcí histaminu například u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí. Hromadění histaminu je dále způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.

Zatím stále není jednoznačně objasněno, zda se jedná o vrozenou dispozici, či jde o získanou poruchu tvorby. Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížený u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Snížená produkce enzymu DAO může být přechodná, mění se v čase, takže pacient střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení. Po ukončení příjmu takzvaných blokátorů enzymu DAO může dojít i k vyléčení, například po skončení užívání některých farmak majících negativní vliv na činnost enzymu diaminooxidázy. V dnešní době je známo skoro 100 léčiv ze skupiny antidepresiv, analgetik či antirevmatik, která se účastní metabolismu histaminu.

Při stanovování diagnózy a následné diety je důležité si uvědomit, že kromě histaminu může člověk netolerovat i jiné organické dusíkaté látky. Pak mluvíme o obecné intoleranci biogenních aminů.

Při histaminové intoleranci nepoužíváme k přípravě smoothie nahnědlé nebo přezrálé ovoce. Měli bychom se vyhnout následujícímu ovoci – jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka, ananas, červené hrozny (vysoké množství salicylátů), kiwi, guava, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, šípek, rozinky, sušené švestky, moruše, sušené či kandované ovoce.

Detail odstavce: Histamin a smoothie
Zdroj: Melounové smoothie - recepty
Zveřejněno: 24.9.2016

JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Normální hladina cukru v krvi na lačno se pohybuje mezi 3,3 až 6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9 až 5,5 mmol/l v žilní krvi. U diabetiků by hodnota cukru v krvi neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle.

Čím snížit cukr před odběrem krve? Tak tato otázka trápí nejednoho pacienta s diabetem. Nejjednodušší je chovat se stále dle doporučení, tedy dodržovat: normální hladinu cukru v krvi, správnou životosprávu, vyváženou stravu, dostatek pohybu a vyhýbat se stresu. Nutné je omezit cukr, jíst hodně vlákniny, ovoce a zeleninu, libové maso, drůbež a ryby a dostatečně pít. Vyhněte se bílému pečivu, přejděte na celozrnné a ke snídani si dejte cereálie místo čokolády. Zeleninu konzumujte dušenou, syrovou, pečenou, luštěniny, celozrnný kuskus, pohanku. Pokrmy a nápoje konzumujte bez cukru, v menších dávkách a zbytek dávky doplňte zeleninou.

Snížit hladinu cukru v krvi lze pravidelným cvičením a jídlem s nízkým glykemickým indexem.

Bylinky a vitamíny na vysoký cukr

Cukr snižuje například kopřiva, heřmánek, lékořice a skořice, omega-3 mastné kyseliny (různé oleje), hořčík.

Potraviny na snížení cukru v krvi

Vhodné potraviny jsou luštěniny – přestože obsahují sacharidy, mají poměrně nízký glykemický index (ale hůře se tráví).

Vyzkoušejte také hlízy topinambur, případně výrobky z nich, obsahují totiž inulin, který výrazně pomáhá snížit hladinu cukru v krvi. Inulin lze sehnat i v tabletách (Top inulin tablety).

Babské rady

Mezi babskými radami, jak rychle snížit hladinu cukru v krvi, najdeme doporučení žvýkat stonky od pampelišek. Vhodná je také konzumace borůvek, které mají vliv na snížení hladiny cukru v krvi při lehké poruše. Na snižování hladiny cukru v krvi je údajně výborný i grep, z bylinek pak skořice, zázvor, česnek a ženšen. Nebo si dejte ráno nalačno kysané zelí i se šťávou.

Kapky na snížení cukru v krvi

Dobře fungují Diaval kapky se skořicí a čaje pro diabetiky, ale pozor na vznik hypoglykemie (rozčilení, poruchy srdečního rytmu, zvýšená frekvence srdečních ozev, pocení se). Kapky jsou k dostání v každé lékárně. Výsledky jsou celkem dobré.

Vláknina

Cukr lze jíst jen formě různých ovocných plodů, kdy jeho vstřebávání zpomaluje vláknina. Moučné potraviny je nutné vždy doplnit současně zeleninou a jiným zdrojem vlákniny v poměru 1 : 1.

Stévie

Používejte ke slazení vše ze stévie. Je běžně k dostání, například 150 tablet za 85 Kč. Stévie je prospěšná při redukci inzulinu a při pravidelném používání dojde ke snížení cukru v krvi.

Pití

Popíjejte celý den minerální či neperlivou kvalitní vodu, občas i z kohoutku. Pijte kávu a čaj bez cukru, popřípadě si je oslaďte stévií.

Detail odstavce: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi
Zdroj: Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji
Zveřejněno: 9.1.2019

BABSKÉ RADY NA ODKYSELENÍ ORGANISMU

Jak odstranit překyselení organismu

Odkyselení organismu (odkyselit) je dlouhodobý proces, lépe by bylo chovat se tak, aby byl organismus neustále v rovnováze a nedocházelo k jeho překyselení. Chcete-li se zbavit přebytečných kyselin, je nutné dodržovat základní zásady. Podle mnoha odborníků nelze při zachování acidobazické rovnováhy (pH organismu) příliš výrazně onemocnět. Pokud je však tělo překyselené, „lepí“ se na něj choroby a nezabírají ani žádné snahy o zhubnutí.

Jídelníček by se měl skládat ze zásadotvorných a neutrálních potravin. První výsledky na sobě pocítíte za pár týdnů, u každého je to ale jinak dlouho. Stravu doplňte o bylinkový či zelený čaj, čistou vodu a zeleninové šťávy.

Ovoce a zelenina – jezte nejlépe čerstvé ovoce a zeleninu, ideálně by se mělo jednat o domácí nebo bio verzi. Nejlepší je sezonní ovoce a zelenina, které se nachází v našem klimatickém pásmu. Ale můžete jíst i avokádo, citrony, meloun, grep, papáju, mango a ananas.

Tmavé varianty potravin – celozrnný chléb, žitný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus a tmavá rýže jsou ideální. U pečiva si ale dávejte pozor, ať se nejedná pouze o bílé pečivo se semínky obarvené karamelem.

Mléčné výrobky – vhodné jsou kysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, máslo a mléko. Ale nesmí se to přehánět s množstvím.

Maso a ryby – při odkyselení je možné konzumovat bílé maso, libové hovězí, zvěřinu a ryby. Maso by přesto mělo být spíše svátečním pokrmem.

Ostatní potraviny – jídlo zbytečně nesolte, ale okořeňte je bylinkami nebo kořením, používejte olivový a lněný olej, smí se i vejce, tofu, sója, občas luštěniny. Dále jsou vhodné jáhly, quinoa, amarant, mandle a len.

Omezte kyselinotvorné potraviny – mezi tyto potraviny (též „kyselé“ potraviny) se řadí maso (až na výjimky) a výrobky z masa (včetně uzenin), ryby, pečivo a výrobky z bílé mouky, sladkosti, pochutiny, sýry, některé luštěniny, smažené potraviny, dochucovadla, sladké nápoje, alkohol, sůl a další.

Pozor na závislosti – káva, alkohol nebo kouření působí kyselinotvorně, proto s nimi zkuste přestat nebo je alespoň co nejvíce omezit, protože by odkyselení organismu bránily.

Dostatečně pijte – vybírejte si neperlivou vodu, bylinkové a zelené čaje (neslazené), čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny a bylinkové čaje. Pijte průběžně po celý den po menších doušcích. Během dne byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin.

Nestresujte se – vyhněte se stresujícím faktorům, snažte se problémy nebrat si tolik k srdci a tolik je neprožívat. Stres je totiž velice škodlivý. Najděte si čas na relaxaci a koníčky, díky kterým se odreagujete.

Choďte do přírody – běžte se nadýchat čerstvého vzduchu do přírody. Ideální jsou lesy či hory, kde najdete dostatek čerstvého vzduchu, vůni dřeva a klid.

Cvičte a více se hýbejte – je velmi důležité, abyste měli co nejvíce pohybu. Pohyb působí na organismus pozitivně a dodává mu energii. Navíc se jedná o přirozenou součást života, která je zbytečně kvůli moderní době utlumena.

Když se tedy kyseliny z těla nevyloučí díky odkyselení organismu, kam tedy zmizí? Odpověď se vám určitě líbit nebude. Náš mozek se primárně snaží zachovat optimální pH v krvi. To by se mělo pohybovat mezi 7,35 až 7,4. S menšími výkyvy se počítá, ale dlouhodobě je třeba striktně udržovat tuto velmi tenkou hranici. Kyseliny, se kterými si tělo přirozenými cestami neporadí, jsou tedy odváděny z krve pryč, a to obvykle do vnitřních orgánů.

To, kam se kyseliny ukládají nejvíce, ovlivňují dědičné dispozice. Nejčastěji si však lidé stěžují na usazování kyselin v kloubech, kde způsobují nejrůznější záněty a degenerativní procesy. Právě tady většinou tkví příčina artrózy nebo artritidy. Nadbytečné kyseliny ničí i důležitá kolagenová vlákna, čímž urychlují stárnutí a opotřebení celého pohybového systému.

Detail odstavce: Jak odstranit překyselení organismu
Zdroj: Babské rady na odkyselení organismu
Zveřejněno: 10.12.2018

PURINY TABULKA

Obsah purinů v potravinách tabulka

Orientační tabulka purinů ve 100 g výrobku:

  • Kakaový prášek 1 900 
  • Telecí brzlík 400  Vnitřnosti
  • Šproty 337  Ryby
  • Sardinky v oleji 201  Ryby
  • Sójové maso 154  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Slávka 154  Ryby
  • Sardinky 144  Ryby
  • Sójová mouka 123  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Tuňák v oleji 122  Ryby
  • Tuňák 107  Ryby
  • Čočka 106  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Červený okoun 100  Ryby
  • Sardele 100  Ryby
  • Játra 95  Vnitřnosti
  • Matjes 92  Ryby
  • Herinek 88  Ryby
  • Koňské maso 83  Maso a uzeniny
  • Pstruh 83  Ryby
  • Sójové boby 80  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ledvinky 80  Vnitřnosti
  • Zelený hrášek 80  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Jehněčí 76  Maso a uzeniny
  • Platýs 75  Ryby
  • Kuřecí prsa s kůží 73  Maso a uzeniny
  • Mák 71  Tuky, ořechy, kakao
  • Husa 69  Maso a uzeniny
  • Sleď 69  Ryby
  • Mořský losos 68  Ryby
  • Kapr 67  Ryby
  • Zvěřina 67  Maso a uzeniny
  • Bažant 62  Maso a uzeniny
  • Pohanka 62  Mouka, pekárenské výrobky
  • Krab 62  Ryby
  • Krocan 62  Maso a uzeniny
  • Pstruh čerstvý bez kůže 62  Ryby
  • Garnát 61  Ryby
  • Skopové 61  Maso a uzeniny
  • Králičí 60  Maso a uzeniny
  • Telecí 60  Maso a uzeniny
  • Kaviár pravý 60  Ryby
  • Makrela 60  Ryby
  • Slunečnicové semínko 60  Tuky, ořechy, kakao
  • Vepřové 60  Maso a uzeniny
  • Uzená makrela 59  Ryby
  • Dršťky 59  Maso a uzeniny
  • Štika 58  Ryby
  • Kachna 58  Maso a uzeniny
  • Jazyk 55  Vnitřnosti
  • Fazole 54  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Čočka 53  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Paštika 52  Maso a uzeniny
  • Hovězí 50  Maso a uzeniny
  • Krůtí řízek 50  Maso a uzeniny
  • Humr 49  Ryby
  • Candát 46  Ryby
  • Cizrna 46  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kuřecí stehno s kůží 46  Maso a uzeniny
  • Treska 46  Ryby
  • Rozinky 45  Ovoce
  • Zajíc 44  Maso a uzeniny
  • Ovesné vločky 42  Mouka, pekárenské výrobky
  • Hrách 40  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ústřice 38  Ryby
  • Tapioka 37  Mouka, pekárenské výrobky
  • Dýňová semena 36  Tuky, ořechy, kakao
  • Proso 35  Mouka, pekárenské výrobky
  • Celozrnná mouka 35  Mouka, pekárenské výrobky
  • Pšeničná krupice 34  Mouka, pekárenské výrobky
  • Ječné kroupy 34  Mouka, pekárenské výrobky
  • Burské ořechy 33  Tuky, ořechy, kakao
  • Uzený úhoř 33  Ryby
  • Losos 31  Ryby
  • Celozrnné těstoviny 30  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Hřiby 30  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kvasnicové pivo – půllitr 30  Nápoje – běžné množství
  • Černý kořen 29  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Tofu 29  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Fíky, sušené 27  Ovoce
  • Švestky sušené 27  Ovoce
  • Sezamové semínko 26  Tuky, ořechy, kakao
  • Sójová omáčka 25  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rak 25  Ryby
  • Žampiony 25  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Růžičková kapusta 25  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Anglická slanina 25  Maso a uzeniny
  • Křížaly 25  Ovoce
  • Pivo – půllitr 25  Nápoje – běžné množství
  • Šunka 24  Maso a uzeniny
  • Banán 24  Ovoce
  • Krupice 23  Mouka, pekárenské výrobky
  • Šťovík 23  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kukuřice z plechovky 21  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Špenát 21  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brokolice 21  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Datle 21  Ovoce
  • Džus – půllitr 20  Nápoje – běžné množství
  • Těstoviny 20  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Rýže bílá 20  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Žito 20  Mouka, pekárenské výrobky
  • Květák 19  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Zelí červené 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Pór 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kapusta 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Česnek 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Knedlíky 16  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Lískové ořechy 15  Tuky, ořechy, kakao
  • Rýže natur 15  Mouka, pekárenské výrobky
  • Mandle 15  Tuky, ořechy, kakao
  • Medový meloun 14  Ovoce
  • Bezinky 14  Ovoce
  • Chřest 14  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Celozrnný chléb 14  Mouka, pekárenské výrobky
  • Ovčí sýr 13  Mléko, sýry, vejce
  • Camembert 13  Mléko, sýry, vejce
  • Kedlubny 13  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Avokádo 13  Ovoce
  • Celer 13  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kdoule 13  Ovoce
  • Zelí bílé 13  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brambory 12  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Hrozny 11  Ovoce
  • Vlašské ořechy 10  Tuky, ořechy, kakao
  • Chřest 10  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Polníček 10  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rýže bílá 10  Mouka, pekárenské výrobky
  • Čínské zelí 10  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Švestka 10  Ovoce
  • Broskev 9  Ovoce
  • Jahody 9  Ovoce
  • Para ořechy 9  Tuky, ořechy, kakao
  • Pomeranče 8  Ovoce
  • Kiwi 8  Ovoce
  • Borůvky 8  Ovoce
  • Cuketa 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Vodní meloun 8  Ovoce
  • Maliny 8  Ovoce
  • Meruňky 8  Ovoce
  • Kysané zelí 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Řepa červená 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ananas 8  Ovoce
  • Bílé pečivo 8  Mouka, pekárenské výrobky
  • Lilek 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Pšeničná mouka 8  Mouka, pekárenské výrobky
  • Angrešt 7  Ovoce
  • Fenykl 7  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Liška jedlá 7  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Gouda 7  Mléko, sýry, vejce
  • Třešně 7  Ovoce
  • Ostružina 6  Ovoce
  • Paprika červená 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Jablka 6  Ovoce
  • Grep 6  Ovoce
  • Brambory 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Bambusové výhonky 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Čekanka 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kvasnicové pivo 6  Nápoje
  • Sójové výhonky 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Mrkev 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Fazolové lusky 5  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rebarbora 5  Ovoce
  • Pomerančový džus 5  Nápoje
  • Cola – půllitr 5  Nápoje – běžné množství
  • Pivo 5  Nápoje
  • Žloutek 5  Mléko, sýry, vejce
  • Hrušky 5  Ovoce
  • Houby 5  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brusinka 5  Ovoce
  • Ementál 4  Mléko, sýry, vejce
  • Grepový džus 4  Nápoje
  • Parmazán 4  Mléko, sýry, vejce
  • Cola 4  Nápoje
  • Tvaroh na strouhání 4  Mléko, sýry, vejce
  • Endivie 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ředkev 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Reveň 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Paprika zelená 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Cibule 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ředkvičky 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Salát hlávkový 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rajčata 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Jablečný mošt 3  Nápoje
  • Okurky 3  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brie 3  Mléko, sýry, vejce
  • Dýně 3  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Eidam 3  Mléko, sýry, vejce
  • Salátová okurka 2  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Mrkvový džus 2  Nápoje
  • Rajčatový džus 2  Nápoje
  • Vejce 2  Mléko, sýry, vejce
  • Hroznové víno 1  Ovoce
  • Cibule 1  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rakytníkový džus 1  Nápoje
  • Bílek 1  Mléko, sýry, vejce
  • Mléko 1  Mléko, sýry, vejce
  • Cola light 1  Nápoje
  • Káva – šálek 0  Nápoje – běžné množství
  • Víno – 0,2 l** 0  Nápoje – běžné množství
  • Lihovina 0,1  0  Nápoje – běžné množství
  • Čaj černý – šálek 0  Nápoje – běžné množství
  • Rostlinný margarín 0  Tuky, ořechy, kakao
  • Limonáda – půllitr 0  Nápoje – běžné množství
  • Máslo 0  Tuky, ořechy, kakao
  • Olivový olej 0  Tuky, ořechy, kakao
  • Tvaroh 0  Mléko, sýry, vejce
  • Škrob 0  Mouka, pekárenské výrobky
  • Jogurt 0  Mléko, sýry, vejce
  • Káva 0  Nápoje
  • Sekt 0  Nápoje
  • Lihovina 0  Nápoje
  • Víno 0  Nápoje
  • Žitná, pšeničná mouka 0  Mouka, pekárenské výrobky
  • Čaj, černý 0  Nápoje

Detail odstavce: Obsah purinů v potravinách tabulka
Zdroj: Puriny tabulka
Zveřejněno: 18.2.2019

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Recepty s grapefruitem

Banánový džem s grapefruitem

Ingredience: 850 g rozmačkaných banánů, šťáva z 1 grapefruitu (cca 150 ml), 1/8 litru vody, 1 Gelfix 2 : 1, 500 g cukru, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Rozmačkané banány, šťávu z grapefruitu a vodu důkladně promícháme. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru. Přidáme k banánům, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Potom přisypeme zbytek cukru, opět přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme rum.

Ihned plníme do sklenic, které na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Kuřecí salát s grapefruitem

Ingredience: 1 pečené kuře, 3 grapefruity, 2 zelené papriky, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce cukru krupice, 2 hlávkové saláty, 250 ml kysané smetany, nať koriandru

Postup: Upečené a vychladlé kuře zbavíme kůže, vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, z nichž pečlivě sloupneme slupku a každý dílek rozdělíme ještě na třetiny. Z paprik odstraníme jádřince, spaříme je horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Potom je také nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a grapefruitům. Směs osolíme, přidáme cukr a prolisovaný česnek a promícháme. Necháme chvíli proležet v chladnu. Servírujeme na talířcích, na které jsme předtím naaranžovali listy hlávkového salátu. Ozdobíme zakysanou smetanou, smíchanou se sekaným koriandrem.

Poznámka: Salátu je poměrně hodně a je to docela svěží letní večeře pro celou rodinu.

Steaky z lososa s grapefruitem

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule, 1 šálek grapefruitového džusu, 4 steaky z lososa (bez kůže), 2 čerstvé grapefruity (oloupané a rozdělené na dílky)

Postup: Olivový olej rozehřejeme na pánvi. Vsypeme cibuli a krátce osmahneme. Přidáme osolené steaky z lososa a několik kousků grapefruitu, krátce z obou stran osmahneme, podlijeme grapefruitovým džusem a dusíme na mírném plameni, dokud není maso hotové. Podáváme obložené zbytkem nakrájených grapefruitů. Podávejte s celozrnným pečivem nebo kopečkem uvařené rýže a dušenou zeleninou.

Mojito s grapefruitem

Ingredience: 4 cl světlého rumu Bacardi Carta Blanca, 1 limetka, 10 lístků máty peprné, třtinový cukr, 4 plátky grepu, 5 cl Mattoni

Postup: Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, grep, mátu, třtinový cukr. Rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme Mattoni.

Ovocný dezert s grapefruitem

Ingredience: 440 ml smetany ke šlehání, 2 ks pomeranče, 400 g hroznového vína, 1 balíček vanilkového cukru, 4 lžíce čokoládové polevy, 4 ks grapefruitu, 1 balíček malinových želé bonbónů

Postup: Grepy omyjeme, osušíme a odkrojíme vršky. Dužinu vydlabeme a jemně nasekáme. Hrst hroznů zbavíme jadérek a pokrájíme na malé kousíčky, které smícháme s dužinou. Vzniklou směsí grepy naplníme, nastříkáme tuhou šlehačku, ozdobíme čokoládovou polevou, měsíčky pomeranče, želé bonbóny a kuličkami hroznů. Ovocný dezert z grepů podáváme vychlazený.

Grapefruitový koktejl

Ingredience: 1 dl brandy, 5 cl citronové šťávy, 1 kávová lžička medu, 4 cl bílého rumu, 4 cl šťávy z růžových grepů, 2 dl pitné vody

Postup: Dvě vychlazené vysoké koktejlové sklenice postavíme na pracovní plochu. Šejkr naplníme třemi lžícemi drceného ledu, nalijeme do něj šťávu z grepu, citronovou šťávu, přidáme med, dolijeme brandy a rum, šejkr uzavřeme a koktejl protřepeme. Opatrně otevřeme, hotový koktejl přecedíme do připravených sklenic a podáváme. Sklenice ozdobíme plátkem citronu. Nezapomeňte, že každý dobrý koktejl má být harmonicky vyvážený, měli bychom cítit příjemnou sladkost či kyselost. Nemáme-li k dispozici led, pitnou vodu dáme zmrazit a poté rozdrtíme nebo rozmixujeme.

Grilovaný grapefruit

Ingredience: 3 ks grepů, 6 lžic rumu, 6 vrchovatých lžic našlehané šlehačky, 6 lžic cukru, 6 špetek skořice, 6 lístků meduňky (nebo máty)

Postup: Omyté grepy rozřízněte na poloviny. Každou polovinu posypte lžící cukru a pokapejte rumem. Grepy grilujte zvolna, až dostanou zlatavou barvu. Každou polovinu ozdobte šlehačkou, lístkem máty nebo meduňky a posypte skořicí.

Šťáva z grapefruitů a hrušek

Ingredience: 2 ks rozpůlených růžových grapefruitů, 2 ks zralých hrušek

Postup: Z jedné půlky grepu odkrojíme tenké kolečko a rozpůlíme je. Z hrušky ukrojíme několik tenkých plátků. Vymačkáme šťávu z grepu, hrušky dáme do odšťavovače. Šťávy z obou druhů ovoce slijeme dohromady a vzniklou směs nalijeme do dvou sklenic. Do každé sklenky přidáme pár kostek ledu a na ozdobu plátky grepu a hrušky. Hned podáváme.

Detail odstavce: Recepty s grapefruitem
Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015