Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GREP A JEHO ÚČINKY

OBSAH

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ OČNÍ VÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

už to mám rok a pomáhá mě když čistím střeva psylliem, podporuji játru ostropestřecem a nejím skoro vůbec mléčné bílkoviny a cukr i v ovoci, pouze snesu pomeranče a bílý grep a vůbec nic co má červenou barvu. Chce to vysledovat co vám nedělá dobře a vynechat to. Pak je to snesitelné a dá se s tím žít :).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Zdravím, tak jsem konečně přišla jak to velice zmírnit, s každým jídlem jím oreganový a česnekový olej v kapslích a je to skoro perfektní. Vyzkoušejte. Pravděpodobně to způsobuje candida, proto to zhoršuje ovocný a normální cukr a také mléčné bílkoviny a částečně i hodně škrobu a lepku.

Zdroj: diskuze Červená oční víčka

Grapefruit v těhotenství

Konzumace grepů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který grapefruit obsahuje. Těhotná žena by měla mít denní příjem minimálně 85 mg vitaminu C (zhruba velikost jednoho středně velkého grepu). Kromě vitaminu C je grep zdrojem vysokého množství lykopenu, který přispívá ke snížení krevního tlaku a snižuje riziko vzniku preeklampsie. Díky konzumaci růžového nebo červeného grepu získá žena dostatečně velké množství lykopenu a limonoidsů, které zabraňují vzniku mnoha typů rakoviny. Grapefruit působí také jako prevence před vznikem ledvinových kamenů nebo jako ochrana před rakovinou tlustého střeva. Červený grep snižuje hladinu cholesterolu, udržuje tělesnou hmotnost ženy pod kontrolou díky vysoké hladině pektinu a rozpustné vlákniny. Těhotná žena by neměla mít strach, o kolik kilogramů během těhotenství přibere, ale konzumace grapefruitů zajistí, že její přibírání bude přijatelné.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ÚČINKY POMELA NA VYŠETŘENÍ QUIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám dotaz, zda při léčbě Warfarinem mohu jíst pomelo a grepfruity. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘEDÁVKOVÁNÍ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobrý den.
Otec měl mozkovou příhodu. Bral malé dávky warfarinu.
Týden před než se mu to stalo navštívil doktora na kontrolu.
Vše bylo v pořádku. Jenže za týden měl mozkovou
pŕihodu a řekli mi že měl vysokou dávku warfarinu
která mu tu příhodu způsobila a to až 7!!!
Optimální je 2-3. Bral to poctivě dle předpisu.
Dodnes mi nikdo nevysvětlil tak rapidní předávkování.
U doktora si stěžoval na malátnost, spouštěla se
mu krév z nosu.
Netušíte někdo co mohlo způsobit tak zvýšené
hodnoty warfarinu?
Dekuji za odpověď.
Jarda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je zvláštní lék, co se týče jeho vstřebávání. Po spolknuti předepsané dávky se asi jen 3% vstřebají do organismu a zbytek se vyloučí z těla ven bez užitku. Míra vstřebávání se ale rapidně zvýší, když se sní například grep, některé doplňky stravy a nebo se zvýší příjem vitamínu K, který je v zelených potravinách. To pak schopnost Warfarinu vstřebat se do organismu stoupne několikanásobně a trvá delší dobu než se z těla vyloučí. Ta doba je delší, než čas do další dávky, která je rovněž ještě akcelerována, jako ta předchozí, takže se roztáčí spirála předávkování se všemi riziky zvýšeného krvácení. Proto se musí v případě užívání Warfarinu dodržovat stravovací opatření, které zabezpečí stále stejné množství vitamínu K v přijímané stravě. K tomu jde ruku v ruce pravidelné a časté měření srážlivosti krve, tak zvaný Quickův test INR. Ke změření by měl váš otec docházet každé 3 týdny. Warfarin je skvělý lék a dokáže za málo peněz zachránit mnoho životů, ale jen když se dodržuje neměnný jídelníček a často se měří jeho účinky. Jen tak může být bezpečný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Předávkování warfarinem

Citrusové plody a Warfarin

Velkým nepřítelem léků je grep, nežádoucí účinky mají ovšem všechny citrusové plody. Platí přitom jednoduché pravidlo, že čím větší plod, tím vyšší účinek na léky má. A jak je to s Warfarinem? Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Toto zjištění ukazuje, že ovocné šťávy mohou nepříznivě ovlivňovat účinky i jiných léků. Z tohoto důvodu by lékaři předepisující Warfarin měli pacienty vždy upozornit na konzumaci citrusových plodů a sledovat u svých pacientů mezinárodní normalizovaný poměr (INR) častěji. Preventivním opatřením u pacientů užívajících Warfarin je podstoupit INR měření asi 2 až 7 dní po zahájení nebo změně jakékoliv bylinné léčby. Při užívání Warfarinu je také možná interakce s brusinkovým džusem.

Citrusové plody konzumované opravdu v malém množství při užívání Warfarinu nevadí. Doporučuje se však nezapíjet lék Warfarin džusy z citrusů. Léky je lépe zapíjet čistou vodou.

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Přírodní léky z grapefruitu

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.

Základem úspěchu výtažku z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi) je vysoký obsah bioflavonoidů, spolu se základní látkou, která vykazuje silné účinky zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Přírodní flavonoidy ulehčují trávení, očišťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh a zvyšují odolnost sliznic. Vyznačují se antioxidačními vlastnostmi, zachytávají volné kyslíkové radikály, posilují stěny cév a zabraňují jejich zvýšené křehkosti, zvláště kapilár, zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Cena lecitinu

Zde můžete vidět cenu přípravků s lecitinem.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Ahoj,
právě jsem zasadila túje cca 50 cm vysoké v řadě po 30 cm od sebe. Máte někdo zkušenosti, zda mezi ně mohu zatím zasadit letničky ať to je trochu pestřejší, nebo jsou túje agresivní na další rostliny. Jak daleko od zeleninové zahrádky je mohu mít, aby úroda aspoň nějaká byla ?
Dík všem za odpověď.
Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Myslíte si že učinky tohoto jsou vždy pozitivní a že nemužou vyvolat vedlejší učinky

Zdroj: diskuze Dotaz

Kotvičník zemní a jeho účinky

Na první pohled se kotvičník podobá mochně husí. Plod obsahující světle hnědá semena je poltivý, bradavičnatý, se špičatými ostny po stranách. Původní domovinou kotvičníku byly pravděpodobně písečné pláže Japonska a Číny, odkud se pak rozšířil do celého světa. Kotvičníku se dobře daří i v našich klimatických podmínkách. Volně v přírodě ho ale u nás nenajdete. Pro své léčivé účinky se pěstuje cíleně na plantážích, hlavně v Číně a Indii, odkud se pak sušený v žocích dováží do Evropy. Poté se zpracovává a balí do sáčků nebo se z něho vyrábějí tablety či tinktura.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM WARFARIN JAKOU ZELENINU MÁM SNÍŽOVAT NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MOHU VAŽENOU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kozák Ladislav.

myslel jsem že listová zelenina sníží negativní účinky Warfarinu. Platí to i pro vařenou v polévce ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji nexperimentovat, ale naopak stravovat se stále stejně. Warfarin má své nežádoucí účinky, které ale nejsou tolik závažné, jako když uděláte změnu v jídelníčku, která může způsobit krvácení. Základní pravidlo u Warfarinu: Jezte stejné potraviny, jako v době kdy vám byla odebrána krev (Quickův test). Při změně ve stravování je zapotřebí odebrat znovu krev a zjistit její aktuální srážlivost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Vedlejší účinky methioninu

Methionin při dlouhodobém užívání zvyšuje homocystein a LDL. Vegetariáni a vegani by ho neměli brát vůbec, protože jeho výkyvy mohou mít dlouhodobé nežádoucí účinky. V zahraničí se lékaři vyjádřili dokonce o genetických změnách řetězců v případě těhotenství. Pozitivní účinky na vlasy byly zaznamenány při užívání po dobu jednoho měsíce, poté měsíční přestávka a opět měsíční kúra a dost.

Při léčbě methioninem rovněž omezte alkohol. Alkohol je prokazatelně buněčným jedem. Jedinou možností, jak se bezpečně vyhnout jeho toxickým účinkům, je trvalá absolutní abstinence.

Methionin se používá v německy mluvících zemích k okyselení moči (v rámci prevence bakteriálního přerůstání); v příbalovém letáku je výslovně uvedeno, že je třeba počítat s možností zvracení a s nevolností.

Dobrým zdrojem methioninu ve stravě jsou obilniny, ořechy (semena), ryby, vejce, jogurty a maso. Tudíž i stravou lze přispět k lepší kvalitě vlasů.

Dlouhodobě se užívat nedoporučuje.

Zdroj: Methionin na vlasy – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Močopudné potraviny

Nežádoucí účinky lecitinu

Ačkoliv je lecitin pro většinu lidí bezpečný, u některých jedinců může mít nechtěné vedlejší účinky.

Lecitin může vyvolat tyto nežádoucí reakce:

  • kopřivka,
  • obtíže s dýcháním,
  • otok obličeje, rtů, jazyka, nebo hrdla.

Pokud se u vás některý z těchto nežádoucích účinků vyskytne, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Časté nežádoucí účinky při užívání lecitinu mohou zahrnovat:

  • průjem,
  • nevolnost,
  • bolesti břicha nebo pocit plnosti.

V některých případech může sojový lecitin negativně ovlivnit potenci u mužů, protože existují doměnky, že díky fytoestrogenům, které soja obsahuje, může zvýšit hladinu estrogenu. Estrogen je ženský hormon a u mužů způsobuje například abnormální růst prsní tkáně. Více informací je uvedeno zde: soja a estrogen u mužů.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Prosím o radu.Uzivam lék TRITTICO.Jake mohu používat potravinové doplňky a léky z těchto:
Aloe Vera gel na pití
Zelený ječmen a chlorella
Švédské kapky
Melatonin
Magnesolv
Ostropestřec
Salvej
Tablety na odčervení.
Živočišné uhli

Děkuji a těším se na odpověď.Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trittico obsahuje účinnou látku trazodon, který má sedativní účinky. Melatonin má také sedativní účinky a při společném užívání mohu být nepřiměřeně silné. Ostatní složky vašeho výběru jsou bez komplikací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Dávkování lecitinu

Denní přísun lecitinu by měl být minimálně 3 g denně, což ne vždy získáte přirozeně stravou, proto je vhodné hledat pomoc u lecitinových potravinových doplňků. Dávkování potravinového lecitinu je závislé na druhu výrobku.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Nežádoucí účinky

Ze své zkušenosti ale nedoporučuji při začínající menopauze kombinovat kotvičník a červený jetel. Pro odstranění negativních příznaků menopauzy jsem začala brát nejprve červený jetel, po kterém skutečně tyto příznaky odezněly. Poté jsem přidala užívání kotvičníku a pocení a návaly horka se vrátily. Takže doporučuji užívání buď jednoho, nebo druhého. Rozhodně ne kombinaci obou bylin. Co se týče jiných nežádoucích účinků na lidský organismus, laboratorními testy nebyly dosud žádné prokázány. Ani kontraindikace s jinými látkami a léčivy. S ohledem na obsah alkaloidů se ale užívání kotvičníku nedoporučuje osobám mladším 18 let, těhotným a kojícím ženám. Rovněž není vyloučeno, že se mohou vyskytnout vedlejší účinky u jednotlivců, které dosud nebyly zkoumány.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Léčivé účinky černého bezu

Ať již máme na mýty a pověry kolem černého bezu jakýkoliv názor, jeho zdraví prospěšné účinky na organismus nelze popřít. V přírodním léčitelství se využívají všechny části keře – květy, plody i listy. Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamín C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamín A a skupinu vitamínů B – B1, B2, B6, B12 a kyselinu pantotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Černý bez trháme v celých chomáčcích, které zavěsíme mimo dosah slunce, pokud možno ve větrané místnosti. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP