Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GREP A SRÁŽLIVOST KRVE

OBSAH

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem REISHI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mám hustou krev......mohla by mi reishi pomoc ředit krev? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké dávky houby reishi mohou zpomalit krevní srážlivost. Problém je v tom, že nevíme přesně jaké dávky budou účinkovat ve vašem případě. Můžete se domluvit se svým lékařem, aby vám častěji měřil srážlivost krve, než se podaří najít zpusob, jak udržet krevní srážlivost na potřebné míře. Samozřejmě platí, že nejbezpečnějším způsobem, jak udržet srážlivost krve, je prostřednictvím antikoagulační léčby. A to proto, že s jistotou víme, že každá pilulka bude působit každý den stejně, kdežto u hub se toto zaručit nedá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reishi

Grapefruit v těhotenství

Konzumace grepů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který grapefruit obsahuje. Těhotná žena by měla mít denní příjem minimálně 85 mg vitaminu C (zhruba velikost jednoho středně velkého grepu). Kromě vitaminu C je grep zdrojem vysokého množství lykopenu, který přispívá ke snížení krevního tlaku a snižuje riziko vzniku preeklampsie. Díky konzumaci růžového nebo červeného grepu získá žena dostatečně velké množství lykopenu a limonoidsů, které zabraňují vzniku mnoha typů rakoviny. Grapefruit působí také jako prevence před vznikem ledvinových kamenů nebo jako ochrana před rakovinou tlustého střeva. Červený grep snižuje hladinu cholesterolu, udržuje tělesnou hmotnost ženy pod kontrolou díky vysoké hladině pektinu a rozpustné vlákniny. Těhotná žena by neměla mít strach, o kolik kilogramů během těhotenství přibere, ale konzumace grapefruitů zajistí, že její přibírání bude přijatelné.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Rychlikova.

Mohou se pri uzivani varfarinu
soucasne uzivat prirodni doplnky s
stravy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při Warfarinu se mohou užívat doplňky stravy, ale je nutné zkontrolovat srážlivost krve po prvních dnech společného užívání. Mnoho přírodních doplňků ovlivňuje účinky Warfarinu, proto se před začátkem každého takového užívání dohodněte se svým lékařem a nechte si zkontrolovat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SOJOVY lecitin kontra warfarin

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Fraxiparine a pití alkoholu

Účinek tohoto léku trvá průměrně 16-18 hodin od podání. Je bezpečné pít alkohol při užívání tohoto léku? Interakce Fraxiparinu s alkoholem není známa a před konzumací většího množství alkoholu je vhodné poradit se s lékařem.

Obecně platí, že pro antikoagulační léčbu je třeba přijmout zvláštní opatření týkající se konzumace alkoholu. Jeden drink (nebo sklenka vína) denně není problém a nemá to vliv na srážlivost krve. Nadměrné pití alkoholu však může nepříznivě ovlivnit srážlivost krve. Kvůli operaci se může v tepnách vytvořit nežádoucí krevní sraženina. Tomu se říká trombóza. Trombóza může úplně uzavřít krevní cévu, takže orgány za zablokovanou krevní cévou nedostanou žádnou nebo nedostatečnou krev. Aby se zabránilo trombóze, lékař předepisuje léky proti srážení krve. Fraxiparine je jedním z takových léků. Mírná konzumace alkoholu není problém, ale nadměrná konzumace alkoholu se důrazně nedoporučuje.

Zdroj: Fraxiparine a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr.sequens.

má česnek vliv na pradaxu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si česnekem ochutíte pokrm, tak to nebude mít vliv na srážlivost krve. Když budete polykat několik stroužků česneku denně, tak to může zvýšit riziko krvácení a tvorbu modřin. Česnek má mnoho účinků na lidské zdraví a mezi nimi je i vliv na srážlivost krve. Moc česneku přivodí prodloužení doby srážlivosti krve - krev je déle tekutá a rány pak déle krvácí. Pradaxa (dabigatran) rovněž prodlužuje čas srážlivosti krve a česnek tyto účinky zesílí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Ředění krve v těhotenství

V průběhu těhotenství prochází tělo ženy mnoha změnami a jednou z nich je i změna krevní srážlivosti. Ta může v určitých případech vést až k opakovaným potratům, proto je nutné krev vyšetřit. V průběhu zdravého těhotenství dochází k mírnému vychýlení krevní rovnováhy směrem k většímu srážení. Důvodem je pravděpodobně větší ochrana ženy před vykrvácením. Někdy se ale stává, že tato odchylka překročí únosnou míru. Příčinou může být dědičná dispozice, o které žena ani nemusí vědět a která by se mimo těhotenství ani nemusela projevit.

Vrozená větší srážlivost umocněná v těhotenství může způsobit závažné komplikace včetně opakovaných potratů. Příčinou je ucpání cév v děloze či placentě krevní sraženinou a následný nedostatečný tok okysličené krve směrem k plodu. Problém může rychle odhalit vyšetření srážlivosti krve některou z moderních metod a následná vhodná antikoagulační (protisrážlivá) terapie pak ženě umožní zdárný průběh těhotenství.

V době porodu a v šestinedělí je krevní srážlivost maximálně vystupňována a může ženu ohrozit například plicní embolií. Při správné strategii vyšetřování a léčbě však lze toto nebezpečí i u velmi rizikových skupin žen omezit na minimum.

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ OČNÍ VÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

už to mám rok a pomáhá mě když čistím střeva psylliem, podporuji játru ostropestřecem a nejím skoro vůbec mléčné bílkoviny a cukr i v ovoci, pouze snesu pomeranče a bílý grep a vůbec nic co má červenou barvu. Chce to vysledovat co vám nedělá dobře a vynechat to. Pak je to snesitelné a dá se s tím žít :).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Zdravím, tak jsem konečně přišla jak to velice zmírnit, s každým jídlem jím oreganový a česnekový olej v kapslích a je to skoro perfektní. Vyzkoušejte. Pravděpodobně to způsobuje candida, proto to zhoršuje ovocný a normální cukr a také mléčné bílkoviny a částečně i hodně škrobu a lepku.

Zdroj: diskuze Červená oční víčka

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Holoubek.

Je možné užívat warfarin a současně ženšen? Holoubek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ženšen je možné užívat s Warfarinem, ale je potřeba změřit srážlivost krve po započetí užívání ženšenu. Dohodněte se se svým lékařem na postupu zahájení doplňkové léčby, aby vám mohl udělat kontrolní vyšetření srážlivosti krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šeps V..

užívám pradaxu 110 dvakrát denně a chtěl bych vědět zda je možné, kontrolovat
hustotu krve jako u warfarinu děkuji Š. V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontrola srážlivosti krve samozřejmě možná je. Můžete požádat svého praktického lékaře o toto vyšetření. U léku Pradaxa se ale srážlivost krve nemusí tolik sledovat jako u Warfarinu, protože tento lék ředí krev jiným mechanizmem účinku a nepodléhá vlivům potravy, jako Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Lék Warfarin

Warfarin je lék na předpis, který se používá k prevenci tvorby krevních sraženin. Warfarin snižuje schopnost organismu tvořit krevní sraženiny tím, že blokuje tvorbu koagulačních faktorů, které jsou závislé na vitamínu K. Vitamín K je důležitý pro tvorbu koagulačních faktorů a jako prevence krvácení. Účinek Warfarinu je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu. Vitamín K je látka rozpustná v tucích s vlivem na srážení krve, na stavbu kostí a ukládání glukózy do zásoby v játrech. Doporučená denní dávka vitamínu K u mužů je 80 µg, u žen je 70 µg. Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného Warfarinem může vážně ohrozit.

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava Krejčí.

Může se skořice konzumovat s lékem warfarin ?


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Skořice neovlivňuje srážlivost krve a proto se může používat společně s lékem Warfarin.

Zdroj: diskuze Skořice a warfarin

Jaká bylinka je na ředění krve

Mezi byliny snižující srážlivost krve patří kajenský pepř, který se označuje jako královská bylina a je mnohými považován za nejlepší bylinu pro srdce. Dále je to vše s vysokým obsahem vitaminu C, který je velmi důležitý pro zdravé cévy.

Kurkuma je známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, které má mnoho pozitivních účinků včetně účinku na ředění krve. Kurkuma též podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je účinná v boji s rakovinou a v její prevenci.

Další přírodní látky pomáhající ředit krev:

Bromelain, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamin B6, vitamin E, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba).

Přírodní antikoagulanty napomáhají s ředěním krve, zároveň však představují i zdravý způsob výživy. Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce. Vhodným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv.

Z bylin proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Antikoagulanty obsahuje také koření jako kari, paprika, kajenský pepř, skořice, tymián, kurkuma, kopr, oregano, lékořice a máta.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ JE ROZDÍL MEZI WARFARINEM A PRADAXOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hladilová.

Po problémech s užíváním Warfarinu (nevolnosti) jsem začala užívat Pradaxu. Jsem překvapena, že při Pradaxe není hlídána hustota krve - nemám tím pádem pocit kontroly - a je možné aplikovat elektroléčbu na léčení kloubů?
Děkuji H. Hladilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je třeba často hlídat srážlivost krve, protože jeho účinky může ovlivňovat mnoho faktorů. Kdežto Pradaxa se vyladí na začátku správnou dávkou a v budoucnu už srážlivost nic nerozhází.
O tom, jestli je pro vás vhodná elektroléčba se musíte poradit se svým lékařem. Vzhledem k Pradaxe je elektroléčba neškodná, ale průchod elektrického proudu může lokálně ovlivnit hustotu krve takzvanou elektrolýzou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký je rozdíl mezi Warfarinem a Pradaxou?

Strava a Pradaxa

Pradaxa je moderní lék na ředění krve a jeho obrovskou výhodou pro pacienta je, že nemusí držet žádnou dietu, jako je tomu například u léku Warfarin, který má podobné účinky jako Pradaxa. Pradaxa totiž nemá téměř žádné interakce s jídlem. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je konzumace grapefruitu.

Grapefruit může ovlivnit způsob, jakým tento lék funguje. Pokud máte rádi grapefruit nebo pijete grapefruitový džus, omezte množství v případě, že užíváte lék Pradaxa. Bez obav můžete sníst 1 grapefruit nebo vypít 125 ml 1x až 2x týdně.

Doplňky stravy a Pradaxa

Při užívání léku Pradaxa by pacient neměl svévolně užívat následující doplňky stravy:

  • rybí tuk,
  • krilový olej,
  • omega 3 mastné kyseliny,
  • vitamín E,
  • česnek (neplatí to pro malé množství česneku použitého v kuchyni jako koření),
  • bromelain.
Tyto doplňky stravy je možné užívat i nadále, ale jen pod dohledem lékaře, protože mohou nebezpečně ovlivňovat účinky léku Pradaxa na srážlivost krve.

Zdroj: Pradaxa a strava

Poradna

V naší poradně s názvem PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO, SEMENA LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mužu užívat pískavici řecké seno a semeno při léěbě warfarinem?....děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pískavice řecké seno zpomaluje krevní srážlivost. Společně s Warfarinem zvyšuje pravděpodobnost tvorby modřin nebo vzniku krvácení. Před začátkem užívání pískavice se musíte nejdříve dohodnout se svým lékařem na postupu, kdy začít a kdy vám změří srážlivost krve. Když začnete užívat pískavici jen tak a ještě k tomu jen někdy, tak skutečně hrozí riziko krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Citrusové plody a Warfarin

Velkým nepřítelem léků je grep, nežádoucí účinky mají ovšem všechny citrusové plody. Platí přitom jednoduché pravidlo, že čím větší plod, tím vyšší účinek na léky má. A jak je to s Warfarinem? Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Toto zjištění ukazuje, že ovocné šťávy mohou nepříznivě ovlivňovat účinky i jiných léků. Z tohoto důvodu by lékaři předepisující Warfarin měli pacienty vždy upozornit na konzumaci citrusových plodů a sledovat u svých pacientů mezinárodní normalizovaný poměr (INR) častěji. Preventivním opatřením u pacientů užívajících Warfarin je podstoupit INR měření asi 2 až 7 dní po zahájení nebo změně jakékoliv bylinné léčby. Při užívání Warfarinu je také možná interakce s brusinkovým džusem.

Citrusové plody konzumované opravdu v malém množství při užívání Warfarinu nevadí. Doporučuje se však nezapíjet lék Warfarin džusy z citrusů. Léky je lépe zapíjet čistou vodou.

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Přírodní léky z grapefruitu

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.

Základem úspěchu výtažku z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi) je vysoký obsah bioflavonoidů, spolu se základní látkou, která vykazuje silné účinky zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Přírodní flavonoidy ulehčují trávení, očišťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh a zvyšují odolnost sliznic. Vyznačují se antioxidačními vlastnostmi, zachytávají volné kyslíkové radikály, posilují stěny cév a zabraňují jejich zvýšené křehkosti, zvláště kapilár, zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Léky na ředění krve bez předpisu

Antikoagulanty – léky proti srážení krve společně s přírodními zdroji antikoagulantů (ovoce, zelenina) úspěšně zabraňují výskytu rizikových faktorů, jako je mrtvice, vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka.

Protisrážlivé (antikoagulační) léky – mají rozsáhlé využití, zabraňují zbytečnému srážení krve, patří sem například Warfarin a Heparin.

Heparin – patří k základním lékům, který blokuje srážlivý proces. Aplikuje se v akutní fázi, a to pouze injekčně, je schopný rozředit tepenné uzávěry. Nevýhodou je bolestivost při aplikaci a vznik modřin.

Warfarin – léčba Warfarinem obvykle přichází až po Heparinu, je pomalejší. Narušuje normální funkci vitaminu K, který je nezbytný pro tvorbu účinných koagulačních faktorů. Účinek nastupuje s několikadenním zpožděním. U tohoto léku je proto zákaz konzumace zeleniny s vysokým obsahem vitaminu K (kapusta, brokolice, rajčata), neboť snižuje účinek léku. Hladinu warfarinu v krvi je nutné pravidelně kontrolovat.

Nejmodernějšími léky proti srážení krve jsou Pradaxa a Xarelto.

Pradaxa – tabletová forma, má podobný účinek jako Warfarin. Používá se v rámci prevence vzniku sraženin po operacích a také proti vzniku krevních sraženin.

Xarelto – funguje na principu blokování srážecího faktoru Xa, používá se v rámci prevence po operacích.

U každého ředění krve je důležité pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Léky se nastavují podle srážlivosti tak, aby byla optimální.

Antitrombotika – léky na ředění krve (proti nadměrnému srážení krve), které brání vzniku krevních sraženin (trombů) v krevním řečišti. Patří sem například kyselina acetylsalicylová (acylpyrin, anopyrin, aspirin). Jde o nesteroidní protizánětlivé léky, doporučuje se užívat 100 mg denně. Slouží jako prevence vzniku krevních sraženin u lidí s vysokým krevním tlakem a aterosklerózou.

Pouze antitrombotika jsou léky na ředění krve bez předpisu.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Důležité informace

  1. před odběrem krve dbejte pokynů lékaře – některé odběry vyžadují provedení nalačno nebo dodržení určité diety;
  2. dbejte na dostatečné zavodnění organismu (minerálky, neslazené čaje, apod.);
  3. pokud užíváte léky na ředění krve, informujte zdravotnický personál;
  4. po odběru krve je nezbytně nutné stlačit místo vpichu po dobu nejméně 2 až 5 minut, zabráníte vzniku hematomu (modřiny) v místě vpichu;
  5. v den odběru nenoste těžké věci v ruce, ze které byl odběr proveden, necvičte.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Použití antikoagulantů

Antikoagulanty se předepisují na prevenci krevních sraženin nebo jejich léčbu, aby se tak zabránilo větším krevním sraženinám.

Prevence antikoagulantů:

  • fibrilace komor;
  • srdeční chlopně;
  • endokarditida (infekce vně srdce);
  • mitrální stenóza;
  • poruchy krve;
  • endoprotézy.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP