Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HEPARIN

OBSAH

Léčba

V případě potvrzení přítomnosti žilní trombózy je nezbytně nutné zahájit co nejdříve protisrážlivou léčbu. K tomu se využívá injekčně podávaný heparin. Pokud se krevní sraženina nachází v oblasti břicha, pánve či hrudníku, provádí se katetrizační léčba. Ta spočívá v zavedení katétru, tedy tenké dlouhé hadičky až ke krevní sraženině a ta se mechanicky i chemicky rozruší. Tento typ léčby ovšem není vhodný pro pacienty ve vyšším věku či s přidruženými chorobami, jelikož se zvyšuje riziko krvácení. I po této léčbě se nasazuje injekčně podávaný heparin. Po stabilizaci stavu se pacienti převádějí na Warfarin, tedy lék ve formě tablety, který má protisrážlivý účinek. Tito pacienti by měli docházet každých 4–6 týdnů na krevní odběry ke kontrole srážlivosti krve.

Přestože se v posledních letech výrazně zlepšily jak možnosti časné diagnostiky, tak i léčby hluboké žilní trombózy, zůstává počet postižených lidí téměř nezměněn. Dlouhodobá prognóza pacientů po prodělané hluboké žilní trombóze závisí na mnoha okolnostech. Závažné případy, které se komplikují, nezřídka mohou končit smrtí. Proto je nezbytné dodržovat zásady zdravého životního stylu a pití alkoholu vynechat anebo omezit na co nejmenší míru.

Zdroj: Warfarin a alkohol

Diskuze

V diskuzi PRASKLÉ ENEURYSMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka Roxerová.

Dobrý den, jsem po operaci prasklého mozk. eneurysma -v srpnu to budou 4 roky, jsem bez problémů, nemám žádné následky. Čím je to déle, tím více si uvědomuji, jaké jsem měla štěstí . Po operaci mi lékař doporučil klid, lázně a nedoporučil letání letadlem. Po roční kontrole mi už dovolil vše. Myslíte,že tedy mohu letět na dovolenou letadlem ?? Nehrozí nějaké nebezpečí - při vzletu a přistávání ??
Díky za odpověď ! Radka Roxerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Dobrý den, být Vámi určitě, bych zdravotní stav a let konzultovala s lékařem. Obecně u pacientů se zvýšeným rizikem se aplikuje těsně před letem subkutánně nízkomolekulární heparin. Vše také záleží na tom, jaké léky pravidelně berete. Světlana

Zdroj: diskuze Prasklé eneurysma

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Diskuze

V diskuzi ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Mám prokázanou alergii na heparin, dále se objevila i na Pradaxu, na doporučení lékaře jsem musela ihned vysadit. Bolest žaludku, a postupné zhoršovani polykání. Po vysazení léku okamžitě zlepšení. Je něco jiného co by bylo pro mne vhodné? (Operace nohy, páteře....) Děkuji za radu ,Zvelebilova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie

Náhrada místo Warfarinu

Pro některé pacienty není prý pro jejich zdravotní stav a onemocnění vhodná náhrada.

Stejně jako warfarin předepisují na srážlivost krve lékaři i také heparin, ten si ale musí pacient píchat injekcí do podkoží v předepsaných časových intervalech. Existují ale již i nové antikoagulační léky, které jsou pacientovi podávány perorálně. Řadí se sem léky označované zkratkou NOAC obsahující účinné látky rivaroxaban, apixaban a dabigatran (například radaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana). Jejich další výhodou je, že lékař může tyto léky předepsat pacientovi rovnou bez toho, aby musel kontrolovat hladinu léku (na rozdíl od warfarinu). Podle lékařů jsou navíc tyto léky i účinnější než warfarin a heparin a navíc mají menší vedlejší účinky. Jejich velkou nevýhodou je ale stále velmi vysoká cena (měsíčně zhruba 2 000 Kč).

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem CESTOVÁNÍ LETADLEM S AV MALFORMACÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Je možné cestovat letadlem s operovanou AV malformací na mozku bez rizika z prasknutí a zakrvácení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel to bez rizika není. Hrozí zde mnoho komplikací a je důležité, abyste jeden měsíc před odletem začala spolupracovat se svým neurologem, který vám přizpůsobí léčbu a sníží tak možná rizika. Rovněž vás poučí o tom, jak si budete sama aplikovat nízkomolekulární heparin těsně před odletem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Co je lék Warfarin

Warfarin patří do skupiny léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu, tedy laicky řečeno zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin totiž snižuje množství aktivního vitamínu K, který je zapotřebí pro tvorbu řady srážecích faktorů. Výhodou Warfarinu je, že se podává v tabletové formě, zatímco podobně účinkující heparin a nízkomolekulární hepariny se musí aplikovat v injekční formě. Heparinu je Warfarin podobný jen z toho hlediska, že snižuje srážení krve, ale na rozdíl od něj je podáván v tabletové formě!

Zdroj: Lék warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.

Děkuji za odpověď, ano začala jsem ji užívat, ale pak teprve pídit po nežádoucích účincích...dostávám najednou návaly horka hlavně v noci a přesně toto jsem měla když jsem onemocněla se šť.žlázou, navíc jsem po mrtvici/ 10let/a dočetla jsem se že po užívání ch. houstne krev, což je pro mě asi nežádoucí.Věrka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chlorella je po IKTu nebezpečná jen, když se užívají antikoagulanty, například Warfarin, Heparin, zde to může být kontraproduktivní. Vy už asi po takové době tyto léky neužíváte. Návaly horka mohou souviset s nerovnováhou hormonů plynoucí z poruchy štítné žlázy a s tím by vám měl pomoci endokrinolog pomocí biochemického testu krve, jinak to odhadnout ani léčit nejde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky nebyly zaznamenány. Při užívání společně s Warfarinem by nemělo dojít k interakci. Warfarin je jedním z léků proti srážení krve, který blokuje koagulační kaskádu, jednoduše řečeno, zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení. Výhodou Warfarinu jako léku je, že se podává v tabletové formě, zatímco podobně účinkující heparin a nízkomolekulární hepariny se musí aplikovat v injekční formě. Heparin je Warfarinu podobný jen z toho hlediska, že snižuje srážení krve. Činí to však zcela jiným mechanismem než Warfarin. Warfarin působí proti vitamínu K a stejně tak vitamín K působí proti Warfarinu. Pokud pacient užívající Warfarin přijímá velké množství vitamínu K v potravě, může to vést ke snížení účinků Warfarinu. Toto však není případ užívání produktu OmegaMarine Forte, neboť ten obsahuje vitamín D.

Zdroj: OmegaMarine Forte

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Pradaxa spolu s jinými léky

Některé produkty, které mohou interagovat s tímto lékem, zahrnují mifepriston v přípravku Mifegyne. Jiné léky mohou ovlivnit vylučování Pradaxy z vašeho těla, což může ovlivnit účinek tohoto léku. Mezi příklady patří mimo jiné: kobicistat, cyklosporin, dronedaron, ketokonazol, rifampin a třezalka tečkovaná.

Některé léky mohou zvýšit riziko krvácení, pokud se užívají při léčbě přípravkem Pradaxa. Jedná se o tyto léky:

  • Aspirin nebo produkty obsahující Aspirin.
  • Dlouhodobé (chronické) užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) - volně prodejné léky proti bolesti.
  • Warfarin sodný.
  • Heparin a přípravky, které obsahují Heparin.
  • Klopidogrel bisulfát - například přípravek Trombex, Duoplavin, Zyllt a další.
  • Prasugrel - například pžípravek Efient.

Užívání Pradaxy spolu s ibuprofenem může zvýšit riziko krvácení, včetně závažného a někdy smrtelného krvácení. Máte-li jakékoli dotazy nebo obavy, nebo potřebujete řešit léčbu dlouhodobé bolesti, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Pradaxa a strava

Poradna

V naší poradně s názvem FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel kotasek.

zdravim prosim vas proplaci VZP pripravek na trombózu FRAXIPARINE dekuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Fraxiparin je částečně hrazený ze zdravotního pojištění a jen za určitých podmínek. Například za dvě injekce po 0,6 ml se doplácí asi 78 Kč. Zde jsou případy, kdy pojišťovna uzná částečnou úhradu:
1. v indikaci zahájení léčby hluboké žilní trombózy potvrzené dopplerovským vyšetřením nebo při silném klinickém podezření na hlubokou žilní trombózu před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů, a to v monoterapii nebo spolu s warfarinem do dosažení jeho terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
2. při nutnosti dočasného ambulantního převedení nemocného, který je indikován k dlouhodobé perorální antikoagulační léčbě (např. pro fibrilaci síní nebo při implantované srdeční chlopenní protéze aj.) z perorálního antikoagulancia na nízkomolekulární heparin před plánovanou operací (tzv. překlenovací léčba),
3. v prevenci srážení krve v mimotělním oběhu, zejména při hemodialýze a hemofiltraci,
4. pro léčbu stavů vyžadujících antikoagulační léčbu v průběhu gravidity a šestinedělí či před plánovanou transplantací srdce,
5. v prevenci žilního tromboembolismu v perioperačním období v délce 10 dnů, po vysoce rizikových operacích (totální náhrada kyčelního kloubu, endoprotéza kolenního kloubu, stav po operaci zlomeniny horního konce stehenní kosti, rozsáhlé operace pro zhoubný nádor) se doba profylaxe prodlužuje na 28 dnů,
6. v prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy u nemocných s prokázaným vrozeným či získaným hyperkoagulačním stavem, u nichž nelze stabilizovat požadované snížení koagulačních faktorů perorálními antikoagulancii či při nemožnosti nebo dokumentované kontraindikaci tato antikoagulancia podat - výše uvedené podmínky úhrady se vztahují v plném rozsahu i na úhradu u nemocných s poraněním dolní končetiny vyžadujícím sádrovou nebo jinou fixaci, u kterých je přípravek hrazen po celou dobu fixace,
7. u nemocných se zvýšeným rizikem tromboembolické nemoci indikovaných k zahájení léčby warfarinem z jiných indikací, např. při fibrilaci síní, k potlačení prvotního prokoagulačního působení warfarinu, a to po dobu 2 až 3 dnů či nejdéle do dosažení terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
8. v léčbě akutní symptomatické tromboflebitidy dolních končetin bez současné flebotrombózy, pokud je tromboflebitida delší než 5 cm a současně ve vzdálenosti menší než 10 cm od safenofemorální či safenopopliteální junkce při dopplerovském vyšetření, a to nejdéle po dobu 45 dnů. Při silném klinickém podezření na splnění těchto podmínek může být aplikována první léčebná dávka před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Vysazení Warfarinu

Nástup a vymizení účinků Warfarinu jsou pomalé. Když se Warfarin začne pravidelně podávat, začne účinkovat až za 3–5 dnů od první dávky. Během této doby je nutné podávat injekčně nízkomolekulární hepariny. Jakmile začne Warfarin účinkovat, nízkomolekulární heparin se vysadí. Před jakýmikoliv operačními výkony se musí Warfarin naopak s dostatečným předstihem vysadit. Jinak by samozřejmě hrozilo, že člověk u operace vykrvácí. Pacient by si měl pamatovat hlavně to, že musí před jakýmkoliv plánovaným zákrokem o užívání Warfarinu lékaři říci.

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Kdy je vhodná léčba Warfarinem

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu, tedy laicky řečeno, zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitaminu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Výhodou Warfarinu jako léku je, že se podává v tabletové formě, zatímco podobně účinkující heparin a nízkomolekulární hepariny se musí aplikovat v injekční formě. Heparin je warfarinu podobný jen z toho hlediska, že snižuje srážení krve, činí to však zcela jiným mechanismem než warfarin.

Warfarin se podává tehdy, když je potřeba snížit krevní srážlivost. Warfarin se podává u některých poruch srdečního rytmu, jako je fibrilace síní a flutter síní. V srdci by u těchto poruch rytmu mohla vzniknout krevní sraženina a odtud vletět tepnami do mozku za vzniku ischemické mozkové mrtvice. Warfarin tvorbě sraženiny zabrání. Dalšími indikacemi pro nasazení Warfarinu jsou stavy po implantaci mechanické umělé srdeční chlopně. Na mechanické srdeční chlopni by se totiž mohly tvořit krevní sraženiny, což Warfarin opět vyřeší. Podává se i u hluboké žilní trombózy dolních končetin a jako prevence i léčba plicní embolie.

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Kontraindikace

V příbalovém letáku jsou uvedeny tyto možné kontraindikace:

  • Hypersenzitivita na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku tohoto přípravku.
  • Pacienti s těžkou poruchou funkce ledvin (CrCL < 30 ml/min).
  • Klinicky významné aktivní krvácení.
  • Organické léze nebo stavy, jestliže jsou považovány za významné rizikové faktory závažného krvácení. Mohou to být současné nebo nedávné gastrointestinální ulcerace, přítomnost maligních nádorů s vysokým rizikem krvácení, nedávné poranění mozku nebo páteře, nedávný chirurgický výkon v oblasti mozku, páteře nebo oka, nedávné intrakraniální krvácení, známá přítomnost nebo podezření na jícnové varixy, arteriovenózní malformace, cévní aneurysmata nebo závažné intraspinální či intracerebrální cévní anomálie.
  • Souběžná léčba jinými antikoagulancii, například nefrakcionovaný heparin (UFH), nízkomolekulární hepariny (enoxaparin, dalteparin a podobně), deriváty heparinu (fondaparinux a podobně), perorální antikoagulancia (warfarin, rivaroxaban, apixaban a podobně) kromě zvláštních situací, kdy dochází ke změně antikoagulační léčby, nebo je nefrakcionovaný heparin podáván v dávkách nutných k udržení průchodnosti centrálního žilního nebo arteriálního katetru.
  • Porucha funkce jater nebo jaterní onemocnění s očekávaným dopadem na přežití.
  • Souběžná léčba systémově podávaným ketokonazolem, cyklosporinem, itrakonazolem a dronedaronem.
  • Umělé srdeční chlopně vyžadující antikoagulační léčbu.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Černý rybíz a Warfarin

Černý rybíz obsahuje kyselinu gama-linolenovou (GLA), která může mít protidestičkový účinek. To znamená, že mastná kyselina ze semen černého rybízu ředí krev. Olej ze semen černého rybízu by měl být používán s opatrností u těch, kteří užívají známá ředidla krve, jako je aspirin, klopidogrel (Trombex), enoxaparin (Clexane, Ihixa), Heparin a Warfarin.

100 gramů plodů černého rybízu obsahuje pouhých 0,4 gramu tuků, přičemž jen část z toho je kyselina gama-linolenová. To znamená, že při běžné konzumaci černého rybízu, například na koláči nebo v ovocném poháru, nepředstavuje žádné riziko interakce s Warfarinem. Riziko interakce s Warfarinem je jen u extrahovaného rybízového oleje, který je užíván jako lék.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Co je to PT APTT

APTT (Activated Partial Thromboplastin Time – aktivovaný částečný tromboplastinový čas) je test vnitřní a společné cesty hemokoagulace (srážlivost krve). PT znamená protrombinový čas (Prothrombin Time), viz výše.

Provedení: Při teplotě 37 °C je do dekalcifikované plazmy přidán kaolin-kefalinový komplex (kefalin – fosfolipid z králičího mozku) spolu s přebytkem vápenatých iontů. Kaolin zde představuje záporně nabitý povrch aktivující vnitřní cestu a kefalin funguje jako parciální tromboplastin(nemá nic společného s tkáňovým tromboplastinem), tedy jako náhražka destičkového fosfolipidu, nutného k aktivaci faktoru X. Tímto způsobem se aktivuje vnitřní a poté společná cesta. Měří se čas do vzniku fibrinové sraženiny.

Fyziologické hodnoty:

  • 25,9–40 s
  • APTT = hodnota pro srovnání s parametrem standardní plazmy – je v rozmezí 0,83–1,3

APTT je závislý především na počátečních dějích hemokoagulace ve vnitřní cestě, protože tato část koagulace probíhá pomaleji. Teprve v druhé řadě zachycuje účinnost faktorů společné cesty.

Hodnoty nejsou totožné s INR.

Prodloužení času:

  • léčba heparinem, ale nikoli při podávání frakcionovaného heparinu – heparin zvyšuje účinnost fyziologického antikoagulancia antitrombinu III
  • léčba warfarinem

Účinnost heparinu lze zkontrolovat z krevního náběru pomocí testu APTT. Podobně jako INR nám APTT udává, kolikrát pomaleji se dotyčnému sráží krev oproti normě. Ideální účinnou hodnotou je APTT 2–3. Podáváme-li heparin nitrožilně kontinuálně dávkovací pumpou, měli bychom APTT pravidelně kontrolovat – neúmyslné předávkování do vysokých hodnot je u heparinu velice snadné.

Zdroj: Co je to kvik

Nežádoucí účinky

Warfarin je silně teratogenní, to znamená, že způsobuje vznik vrozených vývojových vad u plodu. Těhotná žena tedy v žádném případě nesmí užívat Warfarin. Je-li nutno jí z lékařských důvodů snížit srážlivost krve, musí se používat nízkomolekulární heparin.

Warfarinem se lze vcelku snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a k úmrtí.

Pozor: Při předávkování je nutno Warfarin ihned vysadit. Jediný lék, který při předávkování Warfarinem alespoň trochu funguje, je vitamin K (preparát Kanavit). Pokud je nutná rychlá úprava narušené srážlivosti, podává se pacientovi krevní plazma transfuzí.

Kvůli celkově zvýšenému nebezpečí krvácení by neměli užívat Warfarin pacienti s žaludečními vředy a s předchozí krvácivou cévní mozkovou příhodou.

Warfarin reaguje s řadou běžně užívaných léků, jako jsou některá antibiotika, která různě mění jeho účinnost.

Warfarin podaný samotný může způsobit takzvané warfarinové kožní nekrózy, kdy dojde k odumírání částí kůže. Důvodem je fakt, že krátce po podání může účinná látka warfarin paradoxně srážlivost krve dočasně zvýšit. Z toho důvodu by při zahájení terapie Warfarinem měl být podáván několik dnů ještě jiný lék na ředění krve, většinou nízkomolekulární heparin.

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Rizika u Warfarinu

Nástup i vymizení účinků Warfarinu jsou pomalé. Když se Warfarin začne pravidelně podávat, začne účinkovat až za 3–5 dnů od první dávky. Během této doby je nutné podávat injekčně nízkomolekulární hepariny. Jakmile začne Warfarin účinkovat, nízkomolekulární heparin se vysadí. Před jakýmikoliv operačním výkonem se musí Warfarin naopak s dostatečným předstihem vysadit. Jinak by samozřejmě hrozilo, že člověk u operace vykrvácí. Pacient by si měl pamatovat hlavně to, že musí před každým plánovaným zákrokem o užívání Warfarinu lékaři říci.

Warfarin je silně teratogenní. To znamená, že způsobuje vznik vrozených vývojových vad u plodu. Těhotná žena tedy v žádném případě nesmí Warfarin dostávat. Je-li nutno jí z lékařských důvodů snížit srážlivost krve, musí se používat nízkomolekulární heparin.

Kvůli celkově zvýšenému nebezpečí krvácení by neměli užívat Warfarin pacienti s žaludečními vředy a s předchozí krvácivou cévní mozkovou příhodou.

Warfarin působí proti vitamínu K a stejně tak vitamín K působí proti Warfarinu. Pokud pacient užívající Warfarin přijímá velké množství vitamínu K v potravě, může to vést ke snížení účinků Warfarinu. Hodně vitamínu K je v brokolici, tuřínu, zelí, špenátu a salátu.

Warfarin rád reaguje s řadou běžně užívaných léků (jako jsou některá antibiotika), které různě mění jeho účinnost. Pokud se lékař chystá předepsat nějaký lék, měl by od vás být informován o tom, že Warfarin užíváte.

Warfarin podaný samotný může způsobit takzvané warfarinové kožní nekrózy, kdy dojde k odumírání částí kůže. Důvodem je fakt, že krátce po podání může Warfarin paradoxně srážlivost krve dočasně zvýšit. Z toho důvodu by při zahájení terapie měl být podáván několik dnů ještě jiný lék na ředění krve, většinou nízkomolekulární heparin.

Kontrola účinnosti Warfarinu je relativně snadná. Pacient užívající tento lék chodí pravidelně na kontroly, odebírá se mu krev a hodnotí se srážecí schopnost pomocí Quickova testu neboli INR testu. Jeho hodnota udává, kolikrát déle trvá, než se krev dotyčného člověka srazí oproti normálu.

  • INR 1: je norma, krev se při testu sráží za normální dobu.
  • INR 2: znamená, že krev se srazí za 2x delší dobu, než je norma.
  • INR 3: znamená 3x delší dobu atd.

Pro lékařské účely se INR udržuje na hodnotách 2–3. Při menším INR se dávka léku zvýší a naopak. Vyšetření INR nám může ukázat i předávkování – hodnoty INR 4 a více už rozhodně normální nejsou.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Léky působící proti koagulačním faktorům (antikoagulační léky)

Tuto skupinu lze rozdělit do několika podskupin.

1) Warfarin – účinná látka warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost warfarinu se kontroluje z krevního náběru jako takzvaný Quick test neboli test INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina warfarinu se udává INR 2–3, to znamená, že se krev sráží 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování warfarinem i při správném užívání je relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamin K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti warfarinu těžce poškodit plod nesmí být lék Warfarin užíván v těhotenství.

Warfarin

Forma: Tablety

Princip účinku: Blokuje koagulační kaskádu. Warfarin snižuje množství aktivního vitaminu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů.

Hlavní nežádoucí účinky: Kvůli celkově zvýšenému nebezpečí krvácení by neměli užívat Warfarin pacienti s žaludečními vředy a s předchozí krvácivou cévní mozkovou příhodou. Hrozí předávkování.

Warfarin působí proti vitaminu K a stejně tak vitamin K působí proti warfarinu.

Warfarin je silně teratogenní. To znamená, že způsobuje vznik vrozených vývojových vad u plodu. Těhotná žena tedy v žádném případě nesmí warfarin dostávat. Je-li nutno jí z lékařských důvodů snížit srážlivost krve, musí se používat nízkomolekulární heparin.

Warfarin rád reaguje s řadou běžně užívaných léků (jako jsou některá antibiotika), které různě mění jeho účinnost.

Warfarin podaný samotný může způsobit takzvané warfarinové kožní nekrózy, kdy dojde k odumírání částí kůže. Důvodem je fakt, že krátce po podání může warfarin paradoxně srážlivost krve dočasně zvýšit. Z toho důvodu by při zahájení terapie warfarinem měl být podáván několik dnů ještě jiný lék na ředění krve, většinou nízkomolekulární heparin.

Když se warfarin začne pravidelně podávat, začne účinkovat až za 3–5 dnů od první dávky. Během této doby je nutné podávat injekčně nízkomolekulární hepariny. Jakmile začne warfarin účinkovat, nízkomolekulární heparin se vysadí. Před jakýmikoliv operačními výkony se musí warfarin naopak s dostatečným předstihem vysadit. Jinak by samozřejmě hrozilo, že člověk u operace vykrvácí. Pacient by si měl pamatovat hlavně to, že musí před jakýmkoliv plánovaným zákrokem o užívání warfarinu lékaři říci.

Cena: Odvíjí se od síly a velikosti balení, tedy od 149 Kč do 185 Kč, a doplatek na sílu 3 mg je cca 28 Kč, síla 5 mg je bez doplatku. Lék je na recept.

2) Heparin – účinná látka heparin také blokuje koagulační kaskádu, ale trochu jiným mechanismem než warfarin. Aplikuje se v injekční formě a slouží zejména v léčbě akutních stavů (například při srdečním infarktu, u plicní embolie apod.). Mezi výhody patří velmi krátký poločas účinku (vymizí do několika hodin po aplikaci) a možnost jeho účinek kdykoliv zvrátit podáním protilátky (sloučenina protamin).

Účinnost heparinu se může zkontrolovat z krevního náběru pomocí testu APTT. Podobně jako INR nám APTT udává, kolikrát pomaleji se dotyčnému sráží krev oproti normě, a ideální účinnou hodnotou je APTT 2–3. Podává-li se heparin nitrožilně kontinuálně dávkovací pumpou, měl by se test APTT pravidelně kontrolovat – neúmyslné předávkování do šílených hodnot je u heparinu velice snadné.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam

Nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i Warfarin nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

1–10% pacientů se může v průběhu léčby přípravkem Warfarin setkat s krvácením. Slabé krvácení (z nosu nebo z dásní, nebo tvoření podlitin) je nejobvyklejší formou krvácení. Méně častá je krev v moči, černá nebo krvavá stolice, silnější nebo delší menstruační krvácení, případně jiné krvácení. Objeví-li se neobvyklé krvácení, je třeba poradit se s lékařem.

Velmi vzácnými nežádoucími účinky jsou reakce z přecitlivělosti, projevující se obvykle kožní vyrážkou, reverzibilním zvýšením hladin jaterního enzymu, bolestí žlučníku, vznikem vaskulitidy, reverzibilní ztrátou vlasů, priapismem (obvykle na začátku léčby), syndromem purpurových prstů (načervenalé bolestivé kožní léze na prstech nohou a chodidlech). Jestliže se vyskytne některý z těchto nebo jakékoliv jiné neobvyklé příznaky, kontaktujte svého lékaře.

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, sdělte to prosím svému lékaři nebo lékárníkovi.

Nástup a vymizení účinků Warfarinu jsou pomalé. Když se Warfarin začne pravidelně podávat, začne účinkovat až za 3–5 dnů od první dávky. Během této doby je nutné podávat injekčně nízkomolekulární hepariny. Jakmile začne Warfarin účinkovat, nízkomolekulární heparin se vysadí. Před jakýmikoliv operačními výkony se musí Warfarin naopak s dostatečným předstihem vysadit. Jinak by samozřejmě hrozilo, že člověk u operace vykrvácí. Pacient by si měl pamatovat hlavně to, že musí před jakýmkoliv plánovaným zákrokem o užívání Warfarinu informovat lékaře.

Warfarin je silně teratogenní. To znamená, že způsobuje vznik vrozených vývojových vad u plodu. Těhotná žena tedy v žádném případě nesmí Warfarin dostávat. Je-li nutno jí z lékařských důvodů snížit srážlivost krve, musí se používat nízkomolekulární heparin.

K celkovému zvýšenému nebezpečí krvácení by neměli užívat Warfarin pacienti s žaludečními vředy a s předchozí krvácivou cévní mozkovou příhodou.

Warfarin působí proti vitamínu K a stejně tak vitamín K působí proti Warfarinu. Pokud pacient užívající Warfarin přijímá velké množství vitamínu K v potravě, může to vést ke snížení účinků Warfarinu. Velké množství vitamínu K je v brokolici, tuřínu, zelí, špenátu a salátu.

Warfarin reaguje s řadou běžně užívaných léků (jako jsou některá antibiotika), které mění jeho účinnost.

Warfarin podaný samotný může způsobit takzvané warfarinové kožní nekrózy, kdy dojde k odumírání částí kůže. Důvodem je fakt, že krátce po podání může Warfarin paradoxně srážlivost krve dočasně zvýšit. Z toho důvodu by při zahájení terapie Warfarinem měl být podáván několik dnů ještě jiný lék na ředění krve, většinou nízkomolekulární heparin.

Zdroj: Lék warfarin

Lék Fraxiparine

Léčivý přípravek Fraxiparine obsahuje účinnou látku s názvem nadroparin a používá se zejména k prevenci hluboké žilní trombózy a plicní embolie u lidí, kteří podstupují všeobecnou operaci nebo ortopedickou operaci (např. náhrada kyčelního nebo kolenního kloubu). Nadroparin je nízkomolekulární heparin, který se normálně používá ve formě vápenaté soli, sestávající z frakce heparinových fragmentů polysacharidového typu. Tyto fragmenty se extrahují z heparinu získaného ze střevní sliznice prasat díky fragmentaci pomocí kyseliny dusité a následným selektivním vysrážením v ethanolu.

Nadroparin může být použit k prevenci hluboké žilní trombózy a plicní embolie u lidí, kteří jsou upoutáni na lůžko nebo jsou hospitalizováni z důvodu vážného onemocnění (srdeční selhání, závažné infekce hrudníku nebo respirační selhání). Používá se také k prevenci srážení u lidí podstupujících hemodialýzu. Nadroparin se také používá k léčbě nestabilní anginy pectoris a pacientů, kteří přežili infarkt.

Váš lékař mohl navrhnout tento lék i pro jiné stavy, než které jsou uvedeny v těchto článcích s informacemi o lécích. Pokud jste o tom se svým lékařem nemluvili nebo si nejste jisti, proč vám tento lék byl podáván, poraďte se se svým lékařem. Nepřestávejte užívat tento lék bez porady se svým lékařem.

Nedávejte tento lék nikomu jinému, i když má stejné příznaky jako vy. Náhodné podání tohoto léku jiným lidem může být škodlivé, pokud jim jej lékař nepředepsal.

Zdroj: Fraxiparine a alkohol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP