Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HISTAMIN

Kopřivka

Kopřivka se projevuje otoky na kůži, které mohou pálit nebo způsobovat bodavou bolest. Dochází k tomu tehdy, když kožní tkáň reaguje na určité chemické látky obsažené v krvi a následně „vypouští“ do krevního oběhu histamin. Spouštěčem mohou být některé potraviny, léky, environmentální faktory a alergeny (pyly a latex). Rovněž některé bakteriální infekce a viry mohou vyvolat kopřivku (například viry hepatitidy typu B).

Zdroj: Byliny na kopřivku

Diskuze: alergie na alkohol

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol
Počet odpovědí: 2

Víno a alergie

Také ve víně jsou obsaženy látky, které mohou u senzitivních lidí vyvolat alergickou reakci. Konkrétně se jedná o histamin, jehož obsah se liší v závislosti na druhu vína. Celková reakce pak ještě může být podpořena dalšími alergeny obsaženými v nápoji samotném nebo potravinách, které bývají s alkoholem obvykle požívány, například oříšky.

Zdroj: Alergie na alkohol

Diskuze: Re: alergie na alkohol

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol
Počet odpovědí: 2

Spirulina na alergie

Pokusy na zvířatech a pokusy ve zkumavce ukazují, že spirulina chrání proti alergickým reakcím díky tomu, že zastaví uvolňování histaminu. Histamin je látka, která vyvolává příznaky alergie, jako je rýma, slzení, kopřivka a měkký otok tkání. Zda tyto předběžné výsledky výzkumů pomohou i lidem s alergiemi, stále není známo.

Zdroj: Vodní řasa spirulina

Lék na spaní bez předpisu

Dalším účinným lékem na spaní je Doxylamin, který se používá k usínání a na poruchy spánku. Zda je osoba vzhůru, nebo spí, se řídí neurotransmitery v mozku. Dalo by se říci, že dochází k aktivaci stavu bdění, který se střídá s klidovým režimem. Aktivujícím neurotransmiterem je histamin. Tento lék je volně prodejný, ale jen na německém trhu, lze ho koupit například zde.

Zdroj: Léčba nespavosti

Co to je alergie na ořechy?

Arašídy a ořechy (například vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kešu, pekanové ořechy nebo pistácie) mohou působit jako alergeny a vyvolají alergickou reakci organismu. Pokud přijdete do kontaktu s něčím, na co jste alergičtí, buňky ve vašem těle uvolňují látku zvanou histamin. Histamin způsobuje rozšíření cév v tkáních, což má za následek například zúžení průdušek (astma), kopřivku a podobně.

Arašídy (podzemnice olejná) nejsou ořechy, ale luštěniny – rostou pod zemí, zatímco ostatní ořechy rostou na stromech. I přesto je řadíme v souvislosti s alergií mezi ořechy.

Alergie na ořechy se začíná projevovat už u malých dětí. První alergickou reakci je možné pozorovat již ve věku od 14 měsíců až do dvou let. Na rozdíl od jiných potravinových alergií, jako je alergie na mléko, je málo pravděpodobné, že se v dospělosti této alergie zbavíme. Statistiky uvádějí, že jen asi jeden z pěti lidí se zbaví alergie na ořechy v dospělosti.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Příčiny

Jedná se o záležitost celého organismu, a proto je důležitá takzvaná holistická léčba. Základem je vždy hledat prvotní příčinu. Praskání žilek může způsobovat histamin, stres, onkologické onemocnění, vysoký krevní tlak. Příčin může být velké množství, je třeba podrobnější vyšetření. Může se jednat i o nedostatek vitaminu C, ale to je extrémně vzácné. Pravděpodobnější je, že příčinou je váznoucí odtok krve nebo lymfy, tedy srdeční selhávání, záněty lymfatických uzlin nebo nedostatek pohybu.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Zkušenosti s lékem Zenaro

Lék Zenaro se řadí do skupiny antihistaminik, což jsou léky proti alergii. Účinnou složkou léku je sloučenina levocetirizin, která v organismu dokáže blokovat účinek látky známé jako histamin. Histamin je mimo jiné velmi důležitý pro průběh alergických reakcí a jeho vyřazení proto působí protialergicky.

Prášky se užívají nárazově při slabších alergických reakcích, jako je alergická rýma, alergický zánět spojivek a kopřivka. Lék Zenaro lékaři také běžně předepisují i za účelem snížení alergických projevů na kůži, k odstranění svědění kůže a podobně. U silných reakcí, jako je například anafylaktický šok, není preparát příliš účinný, ale pokud není nic jiného po ruce, je určitě lepší než nic. Lék Zenaro může být předepsán, ale je k dispozici i na volný prodej. Lék se vyrábí ve formě tablet o síle 5 miligramů a při alergické reakci se užívá jedna tableta. Přípravek lze samozřejmě užít i preventivně. Zenaro se kromě tablet vyrábí i v podobě kapek a sirupu.

Zdroj: Lék Zenaro

Příčiny potravinové alergie

Při potravinové alergii dochází k mylné identifikaci imunitního systému, který konkrétní potraviny nebo látky v potravinách označí za něco škodlivého. Imunitní systém aktivuje buňky, které uvolňují protilátky označované jako imunoglobuliny, které způsobí neutralizaci alergenů. Tyto protilátky uvolňují do krve histamin.

Potravinová alergie zapříčiněná proteiny:

  • korýši (krevety, humři a krabi);
  • arašídy;
  • ořechy;
  • ryby;
  • vejce.

Existují však i příznaky, které mohou být mylně považovány za potravinovou alergii. Mezi tyto falešné symptomy patří:

  • nepřítomnost enzymu potřebného k jídlu a plnému strávení;
  • otrava jídlem;
  • citlivost na látky přidané v potravinách.

Zdroj: Potravinová alergie

Lék Xyzal

Xyzal je preparát, který se řadí do skupiny antihistaminik, což jsou léky proti alergii. Účinnou složkou léku je sloučenina levocetirizin, která v organismu dokáže blokovat účinek látky známé jako histamin. Histamin je mimo jiné velmi důležitý pro průběh alergických reakcí a jeho vyřazení tak působí protialergicky. Lék se vyrábí ve formě tablet o síle 5 miligramů.

Složení – pomocné látky: mikrokrystalická celulóza, monohydrát laktózy, koloidní bezvodý oxid křemičitý, magnesium-stearát, hypromelóza (E464), oxid titaničitý (E171) a makrogol 400.

Popis přípravku: potahované tablety Xyzal jsou bílé nebo téměř bílé, oválné, s logem „Y“ na jedné straně.

Kontraindikace: Neužívejte Xyzal jestliže jste alergický/á (přecitlivělý/á) na levocetirizin-dihydrochlorid nebo jiné antihistaminikum, nebo na kteroukoli další složku Xyzalu.

Držitelem rozhodnutí o registraci je UCB s.r.o., Praha, Česká republika.

Výrobce: UCB Pharma S.p.A., Pianezza, Itálie

Balení: 7, 14, 28, 50, 90 tablet. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Oba léky mají stejné složení a indikaci, liší se výrobcem, počtem balení a cenou.

Zde můžete vidět cenu léku Xyzal.

Zde můžete vidět cenu léku Zenaro.

Zdroj: Lék Zenaro

Který alkohol nejčastěji spouští alergii?

Nejčastěji alergii podobné reakce spouští červené víno, následuje whisky, pivo a další druhy vín. Nepříznivé reakce vyvolává nikoliv samotný alkohol (líh), ale další přídatné látky, které jsou pro daný nápoj typické – aromatické nebo chuťové látky.

Nejčastějšími „viníky“ jsou následující substance:

  • histamin
  • kvasinky
  • siřičitany alias sulfity
  • aditiva
  • rostlinné alergeny

Histamin

Tato látka je přítomna v mnoha alkoholických nápojích, zejména v červeném vínu, a může způsobovat migrenózní bolesti hlavy, zrudnutí („zflekatění“) kůže, střevní potíže, rýmu nebo astma. Pokud je k vínu navíc konzumováno jídlo obsahující rovněž velké množství histaminu, jako například uzeniny, ryby, koření, jsou reakce ještě výraznější. Někteří lidé jsou na histamin obzvlášť citliví, protože jejich organismus nedovede tuto látku rozložit a následně vyloučit z těla.

Kvasinky

Kvasinky mohou zapříčinit opravdovou alergickou reakci, i když jich alkoholické nápoje obsahují jen malé množství.

Siřičitany

Oxid siřičitý se může objevit především v některých druzích piva a ve vínu, neboť se používá při čištění zařízení a může se tak dostat ve vysokých dávkách i do nápojů. Jeden z deseti astmatiků je citlivý na sulfity a po konzumaci alkoholu s oxidem siřičitým se u něj může projevit reakce v podobě sípání či hvízdavého dýchání. Vyrážky a anafylaxe bývají v tomto případě velmi vzácné.

Aditiva

Přídatné látky typu tartrazin nebo benzoan sodný mohou spustit kopřivku či astmatický záchvat.

Zdroj: Alergie na alkohol

Příčiny alergie na alkohol

Lidé alergičtí na alkohol mají velmi nepříjemné příznaky. Jedinou prevencí a zároveň léčbou je ukončení konzumace alkoholu. Často si tito lidé myslí, že se u nich jedná jen o stav kocoviny, ale mýlí se. Ve skutečnosti se jedná právě o alergii na alkohol. Alergie na alkohol vzniká z nedostatku enzymu, který je potřebný pro rozklad toxinů obsažených v alkoholu. Tento stav je geneticky daný. Existuje ale mnoho dalších faktorů způsobujících tuto alergii. Zejména se jedná o určité látky obsažené v alkoholu. Nejčastějším viníkem je oxid siřičitý a histamin. Rovněž jedinci alergičtí na určitý druh obilí (pšenice, žito, kukuřice a ječmen) trpívají alergií na alkohol.

Zdroj: Alergie na alkohol

Co způsobuje kopřivku a angioneurotický edém?

Forma kopřivky a angioneurotického edému reaguje na histamin a těsnost krevní plazmy z malých cév v kůži. Histamin je vylučován z buněk podél cév pokožky. Uvolnění histaminu způsobuje alergická reakce, chemikálie v některých potravinách nebo léky. Tvorba kopřivky se nedá zjistit.

Akutní kopřivka

Kopřivka trvající méně než šest týdnů. Nejčastějšími příčinami jsou některé potraviny, léky nebo injekce, bodnutí hmyzem nebo i některá vnitřní onemocnění. Zapomenout nemůžeme také na potravinářská barviva a konzervační prostředky. Potravinami nezřídka vyvolávajícími kopřivku jsou ořechy, čokoláda, ryby, rajčata, vejce, čerstvé jahody a mléko. Čerstvé potraviny způsobují kopřivku častěji než vařené. Mezi léky způsobujícími kopřivku a angioneurotický edém můžeme uvést aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky (například Ibuprofen), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti bolesti (Kodein).

Chronická kopřivka a angioneurotický edém

Rozpoznat příčiny tohoto typu kopřivky je obtížnější než u akutní kopřivky. Pro většinu lidí s chronickou kopřivkou je dokonce někdy nemožné dané příčiny určit. Příznaky zahrnují bolesti svalů, dušnost, zvracení a průjem. Chronická kopřivka a angioneurotický edém mohou narušit i vnitřní orgány – plíce, svaly a gastrointestinální trakt.

Fyzikální kopřivka

Kopřivka způsobená fyzickou stimulací kůže, to znamená chladem, teplem, pobytem na slunci, vibracemi, tlakem, pocením a cvičením. Kopřivka se objevuje právě na podrážděné kůži, jen zřídka se vyskytne jinde. Většinou se objeví téměř za hodinu od vystavení se fyzické stimulaci.

Dermografismus

Jedná se o formu kopřivky, která se tvoří po hlazení nebo poškrábání pokožky. Tato vyrážka se může objevit spolu s jinými formami kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Krémy na rozšířené cévky a proti červenání 

Doposud neexistovala žádná opravdová pomoc z kelímku. Ale po dlouholetém bádání vyvinuli výzkumníci z kosmetických firem nové receptury, které zarudnutí a rozšířené cévky zjemňují. Nejnovější objevy hovoří o zklidňujícím extraktu z lékořice. Extrakt z lékořice neutralizuje substance, které dráždí pokožku a způsobují zčervenání a změny struktury cévek. Další účinné produkty se opírají o sílu vitamínu B3, který zabraňuje uvolňování látek podporujících podráždění, například histamin. Dále je také v krémech využíváno síly výjimečně dobře snášeného vitamínu CG, který stimuluje produkci kolagenu a posiluje tak tkáň. Také krémy s vysokou dávkou vitamínu K opravují poškozené krevní cévy, čímž se postupně ztrácí i zarudnutí a metličkové žilky mizí. K posílení ochrany cév najdete také účinné krémy s rostlinnými extrakty z lískových lístků, z listnatce a z borůvek, které posilují stěny cév a zlepšují mikrocirkulaci krve. Dalším pomocníkem je extrakt z mořského bahna, který by měl posílit tenkou pokožku. Zelený čaj a vitamin E zlepšují odolnost pokožky a rostlinné enzymy utišují zarudnutí.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Histamin a smoothie

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2–3 % populace, častější je u žen středního věku. HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě, jednak vlastní nadprodukcí histaminu například u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí. Hromadění histaminu je dále způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.

Zatím stále není jednoznačně objasněno, zda se jedná o vrozenou dispozici, či jde o získanou poruchu tvorby. Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížený u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Snížená produkce enzymu DAO může být přechodná, mění se v čase, takže pacient střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení. Po ukončení příjmu takzvaných blokátorů enzymu DAO může dojít i k vyléčení, například po skončení užívání některých farmak majících negativní vliv na činnost enzymu diaminooxidázy. V dnešní době je známo skoro 100 léčiv ze skupiny antidepresiv, analgetik či antirevmatik, která se účastní metabolismu histaminu.

Při stanovování diagnózy a následné diety je důležité si uvědomit, že kromě histaminu může člověk netolerovat i jiné organické dusíkaté látky. Pak mluvíme o obecné intoleranci biogenních aminů.

Při histaminové intoleranci nepoužíváme k přípravě smoothie nahnědlé nebo přezrálé ovoce. Měli bychom se vyhnout následujícímu ovoci – jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka, ananas, červené hrozny (vysoké množství salicylátů), kiwi, guava, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, šípek, rozinky, sušené švestky, moruše, sušené či kandované ovoce.

Zdroj: Melounové smoothie - recepty

Antihistaminika a histamin

Antihistaminika jsou látky blokující účinky histaminu na receptorech. Antihistaminika lze rozdělit na dva základní typy. Jedny působí na histaminové H1-receptory a mají příznivý účinek u alergických reakcí, jako je zčervenání, pálení, svědění a otok, druhé pak působí na histaminové H2-receptory a snižují tvorbu a vylučování žaludeční kyseliny chlorovodíkové a používají se jako antiulceróza.

Antihistaminika lze podat celkově (obvykle perorálně) nebo lokálně na kůži či na sliznice. Jejich hlavním využitím je léčba alergických stavů různé lokalizace a různého původu. Jsou vhodná při alergické rýmě, zánětu spojivek (konjunktivitidě) alergického původu, různých alergických kožních reakcích nebo při potravinových alergiích.

Lokální aplikace antihistaminik v podobě mastí a gelů vede k poměrně rychlé úlevě při alergických stavech lokalizovaných na kůži nebo sliznicích. Při postiženích kůže snižuje svědění a pálení, u rýmy alergického původu snižuje nosní sekreci a u alergického zánětu spojivek snižuje jejich překrvení. Antihistaminika se používají bez konzultace s lékařem jen krátkodobě. Lokálně se obvykle aplikují po dobu 5–10 dnů u dospělých a 2–3 dny u dětí.

Mezi léky, které lze použít při alergických stavech, patří celá řada skupin účinných látek. Z volně prodejných léků jsou to především kortikosteroidy, antihistaminika a sympatomimetika. Často se některé z těchto skupin léků vzájemně kombinují v jednotlivých přípravcích s cílem docílit vyšší účinnosti a působit proti specificky lokalizovaným alergickým projevům (na kůži, na sliznici nosu, na sliznici očí).

Zdroj: Antihistaminika

Aerius

Je protialergický lék, který nevyvolává ospalost. Pomáhá kontrolovat alergické reakce a jejich příznaky.

Aerius je léčivý přípravek, který obsahuje léčivou látku desloratadin. Je k dispozici ve formě tablet o obsahu 5 mg, perorálního lyofilizátu (rozpustných tablet) o obsahu 5 mg, tablet dispergovatelných (rozpustných) v ústech o obsahu 2,5 mg a 5 mg, sirupu o obsahu 0,5 mg/ml a perorálního roztoku o obsahu 0,5 mg/ml. Léčivou látkou v přípravku Aerius je antihistaminikum desloratadin. Ten působí tak, že blokuje receptory, na které se histamin – látka způsobující v těle alergické příznaky – běžně váže. Když jsou receptory blokovány, zamezí se působení histaminu, což vede k omezení výskytu příznaků alergie.

Nejčastějšími nežádoucími účinky u dospělých a dospívajících jsou únava (1,2 %), sucho v ústech (0,8 %) a bolest hlavy (0,6 %). Nežádoucí účinky pozorované u dětí byly obdobné. U dětí mladších 2 let jsou nejčastějšími nežádoucími účinky průjem (3,7 %), horečka (2,3 %) a nespavost (potíže se spánkem, 2,3 %). Úplný seznam nežádoucích účinků hlášených v souvislosti s přípravkem Aerius je uveden v příbalové informaci.

Přípravek Aerius nesmějí užívat osoby s přecitlivělostí (alergií) na desloratadin, loratadin nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku.

Výbor CHMP rozhodl, že přínosy přípravku Aerius v rámci úlevy od příznaků spojených s alergickou rinitidou nebo kopřivkou převyšují jeho rizika, a proto doporučil, aby mu bylo uděleno rozhodnutí o registraci. Evropská komise udělila rozhodnutí o registraci přípravku Aerius platné v celé Evropské unii dne 15. ledna 2001.

Tento lék je na předpis.

Zdroj: Antihistaminika

Červené fleky na tváři

Červené fleky na tváři dítěte mohou signalizovat formu atopického ekzému. Zhoršení projevů může způsobovat i kojení, pokud tedy kojíte. Záleží na tom, co jíte. Vynechte džusy, čokolády, dráždivá jídla, citrusy a podobně. Na ložiska se aplikují krémy s obsahem kortikoidů, nebojte se, jsou na trhu i velmi slabé a většinou stačí jen 2–3 aplikace. Kůži pravidelně promazávejte například žlutou vazelínou, pokud jsou ložiska suchá. Ke zklidnění projevů se dá zakoupit takzvaná Holthova mast, ale ta by měla být aplikována na noc, protože místo po namazání nesmí být vystaveno sluníčku. Při projevech na těle dělá dětem dobře odvar z dubové kůry, ale poté je nutné kůži opět promazat.

Rovněž po požití alkoholu se mohou na obličeji objevovat červené fleky. Reakce na alkoholické nápoje mohou mít charakter kopřivky, ale také mohou zhoršovat různé jiné kožní choroby – rosaceu, ekzémy a další, může vzniknout reakce podobná antabusové (po antabusu a následném požití alkoholu se také objeví rudé skvrny na kůži). Žádná specifická konkrétní kožní choroba či reakce vázaná na alkohol ale neexistuje. Kožní reakce může vyvolat jak samotný alkohol, tak různá aditiva a vasoaktivní látky v nich obsažené (například histamin). Jediné, co funguje, je nepít alkohol, především tvrdý, víno jen takové, které nevadí, a pivo v menší míře.

Zdroj: Svědění kůže na obličeji

Kokoška pastuší tobolka účinky

Jedná se o léčivku. Dokáže zastavit krvácení, mírně snižuje krevní tlak. Sbírá se kvetoucí nať po celou dobu vegetace. Může se užívat vnitřně, například při krvácení z nosu, děložním či silném menstruačním krvácení, při onemocněních močových orgánů a tak dále. Dále ji můžeme upotřebit při vnějších poraněních, jako jsou rány, otoky, pohmožděniny, záněty šlach, vyrážky, či při neurovegetativních obtížích v pubertě a v klimakteriu.

Obsahuje cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, dusík, betain a jeho ester acetylcholin, saponiny, sirné látky, třísloviny, flavonový glykosid diosmin a větší množství minerálního vzduchu. Sbíranou částí je nať, která se sbírá po celý rok a suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teploty do 40 °C. Bylina speciálně působí na hladké svalstvo děložní, a to tak, že zvyšuje stahy hladkých svalů, takže hlavní použití nachází při léčbě gynekologických obtíží. Dále zastavuje vnější i vnitřní krvácení, mírně snižuje krevní tlak, zvyšuje tonus dělohy a dalších orgánů malé pánve, ovlivňuje činnost jater a sleziny, užívá se při potížích s močením a při výskytu ledvinového písku, reguluje menstruaci, tlumí bílý výtok a zejména se uplatňuje při léčbě gynekologických krvácení. Zevně se užívá na pohmožděniny, na záněty šlach, a to především formou obkladů. Při krvácivých hemoroidech lze drogy použít ve formě klyzmatu. Čerstvou šťávu lze použít do bolavého ucha při nachlazení. V prevenci se kokošky užívá při opakovaném vyhřeznutí konečníku a při gynekologickém či hemoroidálním krvácení (sedací koupele v kombinaci s pitnou kúrou).

Zdroj: Kokoška pastuší tobolka

Mastocytom a jeho metastáze

Rozlišuje se několik stupňů tohoto nádoru (dle histologické diferencovanosti buněk). Na základě klinického stadia (rozlišují se 4) se poté volí nejvhodnější terapie.

Podle klinického a histologického stadia, rychlosti a délky růstu, lokalizace a přítomnosti metastází se určuje prognóza pacienta.

Tumor tvoří žírné buňky – mastocyty, které obsahují četná granula s histaminem a heparinem. Histamin způsobuje svědění, otoky, zarudnutí, vředy duodena a žaludku. Heparin ovlivňuje krevní srážení a vyvolává krvácení.

Dále se provádí ultrasonografické a rentgenologické vyšetření na přítomnost metastází.

Metastáze je druhotné, dceřiné ložisko vyskytující se v určité vzdálenosti od původního nádoru. Vzniká nejen průnikem nádorových buněk do krevních a mízních cév, ale i šířením mezibuněčnými prostory (porogenně) a přichycením nádorových buněk na povrchy orgánů v břišní nebo hrudní dutině po jejich odloupnutí z mateřského nádoru. Pokud se tyto buňky dostanou do krevních cév, putují nejčastěji do jater a plic. Při průniku do cév mízních jsou zaneseny do nejbližších mízních uzlin. Rakovinné buňky jsou v cévách v malých shlucích či jednotlivě a běžnými diagnostickými metodami je nelze zjistit. Majitelé nejsou sami schopni rozeznat, zda daný uzlík je rakovina či ne. Panuje také mnoho mylných představ o rakovině.

Vlivem genetické mutace (vyvolané karcinogeny) dojde následně k nekontrolovatelnému růstu buněk. Klinické příznaky závisí na místě nádorového bujení a míře postižení daného orgánu. V počátečních stadiích nemoci nemusíme na psovi pozorovat žádné známky onemocnění, postupně dochází k progresivnímu snižování hmotnosti, často při zachovalé nebo i snížené chuti k jídlu, dále k celkovému chátrání, matné srsti a dle postižení různých orgánů k dalším příznakům.

Zdroj: Mastocytom u psů

Potravinová alergie a potravinová intolerance

Potravinová alergie a potravinová intolerance jsou dva různé termíny, které se někdy zaměňují, a někteří alergii a intoleranci na potraviny považují za synonyma. Vše je podpořeno i tím, že alergická i intolerantní reakce na určitou potravinu mohou mít u pacientů stejné nebo velmi podobné symptomy a reakce organismu. Klasickým příkladem potravinové alergie a intolerance je alergie na bílkovinu kravského mléka a intolerance laktózy.

Potravinová alergie

Potravinové alergie patří do stejné kategorie jako například alergie na pyly. Pozření alergizující stravy způsobí aktivaci imunitního systému organismu. Imunitní systém alergika začne proti potravině, respektive proti určité složce potraviny, vyrábět protilátky. Jde o obrannou reakci, kdy tělo produkuje histamin a další chemické látky, které spouštějí alergické symptomy. Tyto příznaky se většinou objevují okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny, na kterou má tělo negativní reakci. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži (vyrážky, pupínky), otokem jazyka nebo jícnu, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.

Intolerance na potraviny

Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem nebo absencí látky nebo látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. V případě pozření intolerantní složky potravin není tělo schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývá enzym (nebo více enzymů) štěpící intolerantní složky. Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je právě intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr) způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).

Zdroj: Potravinová alergie

Jak účinkuje soda na žaludeční vředy

Peptický vřed představuje defekt stěny trávicí trubice například žaludku nebo dvanáctníku. Ke vzniku tohoto onemocnění dochází při nerovnováze mezi agresivními činiteli (žaludeční šťáva, porucha motility, bakteriální vliv Helicobacter pylori) a ochrannými protektivními mechanismy (sekrece hlenu, dostatečné prokrvení).

Při nerovnováze těchto dvou mechanismů se vytvářejí příznivé podmínky pro vznik peptického vředu. Ochranná funkce žaludeční sliznice může být narušena i léky, například nesteroidními antiflogistiky (salicyláty, ibuprofen, indometacin). Rizikovými faktory vzniku peptického vředu jsou pohlaví (spíše ženy), kouření, emoce, stres a životospráva.

HCl – kyselina chlorovodíková je v žaludku produkována buňkami žaludeční sliznice. Histamin, acetylcholin a žaludeční gastrin aktivují konečný mechanismus, takzvanou protonovou pumpu, která sekretuje vodíkové ionty do lumenu žaludku. Tuto sekreci kyseliny chlorovodíkové lze potlačit jednak blokádou spouštěcích receptorů (histaminových, acetylcholinových), jednak inhibicí (potlačením funkce) protonové pumpy.

Jedlá soda se řadí do skupiny systémových vstřebatelných antacid.

Jedlá soda (soda bikarbona), chemicky NaHCO3, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se ke zklidnění žaludku nebo neutralizaci žaludečních šťáv při pálení žáhy. Sodu bikarbonu však nekonzumujte déle než dva týdny. Při jejím dlouhodobém užívání se mohou dostavit nepříjemné nežádoucí účinky v podobě průjmu a ztráty vitamínů a minerálních látek. V léčbě vředů má poměrně silný, ale krátkodobý účinek.

Užíváním jedlé sody dokážete mimo jiné zabránit onemocněním jako artritida, dna, a dokonce i chřipka. Také pomáhá slinivce správně vykonávat své funkce, mezi které patří převážně tvorba inzulínu a bílkoviny štěpící enzymy.

Zdroj: Používání jedlé sody při vředech

Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU