Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

HISTAMIN


HISTAMIN bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Po požití alkoholu může leckdy docházet k určitým reakcím organismu – zčervenání kůže nebo subjektivní pocit tepla, které věrohodně napodobují alergickou reakci. Většinou se přitom o alergii v pravém slova smyslu nejedná, jde spíše o rozšíření cév. Přesto alergie na některé alkoholické nápoje skutečně existuje. A jsou mezi námi i jedinci, kteří mají na alkohol alergii. Obvykle jde jen o určitý typ nápoje, například víno. To totiž obsahuje histamin (v různých dávkách dle druhu vína), který může třeba v kombinaci s oříšky či chipsy vyvolat alergickou reakci. Pak jsou také jedinci alergičtí na pivo. Tady se ale odborníci domnívají, že je zde alergenem spíše pšenice. Dokud totiž člověk jen jí pečivo a podobné produkty, kde je pšenice málo, nic to s ním nedělá. Ve chvíli, kdy si ale dá několik sklenic piva, pšenice se v kombinaci s alkoholem rychle vstřebá do těla a nepříjemnosti jsou tady. A to nemusí dotyčný o své alergii léta vědět. V souvislosti s alkoholem byly zaznamenány i anafylaktické stavy po požití, takže pokud si nejste jisti, navštivte raději alergologa.


Který alkohol nejčastěji spouští alergii?

Nejčastěji alergii podobné reakce spouští červené víno, následuje whisky, pivo a další druhy vín. Nepříznivé reakce vyvolává nikoliv samotný alkohol (líh), ale další přídatné látky, které jsou pro daný nápoj typické – aromatické nebo chuťové látky.

Nejčastějšími „viníky“ jsou následující substance:

  • histamin
  • kvasinky
  • siřičitany alias sulfity
  • aditiva
  • rostlinné alergeny

Histamin

Tato látka je přítomna v mnoha alkoholických nápojích, zejména v červeném vínu, a může způsobovat migrenózní bolesti hlavy, zrudnutí („zflekatění“) kůže, střevní potíže, rýmu nebo astma. Pokud je k vínu navíc konzumováno jídlo obsahující rovněž velké množství histaminu, jako například uzeniny, ryby, koření, jsou reakce ještě výraznější. Někteří lidé jsou na histamin obzvlášť citliví, protože jejich organismus nedovede tuto látku rozložit a následně vyloučit z těla.

Kvasinky

Kvasinky mohou zapříčinit opravdovou alergickou reakci, i když jich alkoholické nápoje obsahují jen malé množství.

Siřičitany

Oxid siřičitý se může objevit především v některých druzích piva a ve vínu, neboť se používá při čištění zařízení a může se tak dostat ve vysokých dávkách i do nápojů. Jeden z deseti astmatiků je citlivý na sulfity a po konzumaci alkoholu s oxidem siřičitým se u něj může projevit reakce v podobě sípání či hvízdavého dýchání. Vyrážky a anafylaxe bývají v tomto případě velmi vzácné.

Aditiva

Přídatné látky typu tartrazin nebo benzoan sodný mohou spustit kopřivku či astmatický záchvat.

Zdroj: článek Alergie na alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alergie na alkohol

Co to je alergie na ořechy?

Arašídy a ořechy (například vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kešu, pekanové ořechy nebo pistácie) mohou působit jako alergeny a vyvolají alergickou reakci organismu. Pokud přijdete do kontaktu s něčím, na co jste alergičtí, buňky ve vašem těle uvolňují látku zvanou histamin. Histamin způsobuje rozšíření cév v tkáních, což má za následek například zúžení průdušek (astma), kopřivku a podobně.

Arašídy (podzemnice olejná) nejsou ořechy, ale luštěniny – rostou pod zemí, zatímco ostatní ořechy rostou na stromech. I přesto je řadíme v souvislosti s alergií mezi ořechy.

Alergie na ořechy se začíná projevovat už u malých dětí. První alergickou reakci je možné pozorovat již ve věku od 14 měsíců až do dvou let. Na rozdíl od jiných potravinových alergií, jako je alergie na mléko, je málo pravděpodobné, že se v dospělosti této alergie zbavíme. Statistiky uvádějí, že jen asi jeden z pěti lidí se zbaví alergie na ořechy v dospělosti.

Zdroj: článek Život s alergií na ořechy

Vyrážka ze sluníčka

Sluneční alergie není alergií v pravém slova smyslu. Nejde o „pravou alergii“, při níž se v těle tvoří neobyčejné množství zvláštních (IgE) protilátek, které při vniknutí alergenu do těla vyvolávají u alergiků přehnanou imunitní reakci. V případě alergie na sluneční záření v těle vznikají látky, které již samotným působením slunečního záření u citlivějších lidí vyvolávají změny na pokožce podobné alergické reakci. Ze 70 % jsou za tuto reakci zodpovědné UVA paprsky. V České republice trpí těmito obtížemi 10–20 % populace, nejčastěji jsou postiženy mladé ženy ve věku 20–30 let. Důvod vzniku těchto projevů není zcela znám. Předpokládá se, že asi u 70–80 % postižených způsobuje tyto problémy dlouhovlnné sluneční UVA záření. Tento druh záření má pravděpodobně značný podíl na vzniku sloučenin kyslíku (takzvaných volných radikálů) v tkáních. Tyto kyslíkové volné radikály jsou vlastně agresivní molekuly, které dorážejí na buňky a pravděpodobně hrají důležitou roli při vzniku onemocnění. Zarudnutí a svědění kůže způsobuje pravděpodobně látka histamin, stejně jako při alergických reakcích. Histamin se ve tkáni uvolní zřejmě v důsledku podráždění volnými radikály.

Takto alergie většinou začíná a za pár hodin přechází v pupínky, puchýře a zduřeniny především ve výstřihu, na krku, ramenou, pažích, nohách i nártech. V podstatě se příznaky alergie objevují na kůži vystavené slunečním paprskům, těžké reakce však mohou postihnout i zakryté části těla. Výjimkou bývá obličej, neboť pleť je po celý rok vystavena světlu i slunečnímu záření, a tudíž je takzvaně otužilá.

Sluneční alergie se může projevovat v několika chorobných stavech:

  • Primární světelná kopřivka: Svědění a zarudnutí kůže, případně výsev kopřivkových pupenů, vzniká ihned nebo několik minut po vystavení kůže slunečním paprskům. Ve stínu příznaky rychle mizí. Příčina této kopřivky není známa. Uvažuje se o tom, že postižení lidé mají v horních vrstvách kůže látky zvané chromofory, které se pod vlivem UVA nebo UVB záření mění na fotoalergeny a spouštějí prostřednictvím IgE protilátek anafylaktický typ přecitlivělosti.
  • Benigní letní polymorfní světelné erupce: Postihují především mladé ženy kolem 20.–30. roku v zemích, kde se střídají čtyři roční období, tedy v našich zeměpisných šířkách. Kožní příznaky (svědění, kopřivka, puchýřky) vznikají 24–96 hodin po oslunění. Toto onemocnění je představitelem takzvaného oddáleného typu přecitlivělosti. K senzibilizaci dochází na jaře s prvním sluníčkem. Postižena bývá pouze osluněná kůže, ale obvykle je vynechán obličej. Kůže se postupně přizpůsobí vlivu slunečního záření a intenzita kožních proje

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Druhy vyrážek

Lék Xyzal

Xyzal je preparát, který se řadí do skupiny antihistaminik, což jsou léky proti alergii. Účinnou složkou léku je sloučenina levocetirizin, která v organismu dokáže blokovat účinek látky známé jako histamin. Histamin je mimo jiné velmi důležitý pro průběh alergických reakcí a jeho vyřazení tak působí protialergicky. Lék se vyrábí ve formě tablet o síle 5 miligramů.

Složení – pomocné látky: mikrokrystalická celulóza, monohydrát laktózy, koloidní bezvodý oxid křemičitý, magnesium-stearát, hypromelóza (E464), oxid titaničitý (E171) a makrogol 400.

Popis přípravku: potahované tablety Xyzal jsou bílé nebo téměř bílé, oválné, s logem „Y“ na jedné straně.

Kontraindikace: Neužívejte Xyzal jestliže jste alergický/á (přecitlivělý/á) na levocetirizin-dihydrochlorid nebo jiné antihistaminikum, nebo na kteroukoli další složku Xyzalu.

Držitelem rozhodnutí o registraci je UCB s.r.o., Praha, Česká republika.

Výrobce: UCB Pharma S.p.A., Pianezza, Itálie

Balení: 7, 14, 28, 50, 90 tablet. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Oba léky mají stejné složení a indikaci, liší se výrobcem, počtem balení a cenou.

Zde můžete vidět cenu léku Xyzal.

Zde můžete vidět cenu léku Zenaro.

Zdroj: článek Lék Zenaro

Zkušenosti s lékem Zenaro

Lék Zenaro se řadí do skupiny antihistaminik, což jsou léky proti alergii. Účinnou složkou léku je sloučenina levocetirizin, která v organismu dokáže blokovat účinek látky známé jako histamin. Histamin je mimo jiné velmi důležitý pro průběh alergických reakcí a jeho vyřazení proto působí protialergicky.

Prášky se užívají nárazově při slabších alergických reakcích, jako je alergická rýma, alergický zánět spojivek a kopřivka. Lék Zenaro lékaři také běžně předepisují i za účelem snížení alergických projevů na kůži, k odstranění svědění kůže a podobně. U silných reakcí, jako je například anafylaktický šok, není preparát příliš účinný, ale pokud není nic jiného po ruce, je určitě lepší než nic. Lék Zenaro může být předepsán, ale je k dispozici i na volný prodej. Lék se vyrábí ve formě tablet o síle 5 miligramů a při alergické reakci se užívá jedna tableta. Přípravek lze samozřejmě užít i preventivně. Zenaro se kromě tablet vyrábí i v podobě kapek a sirupu.

Zdroj: článek Lék Zenaro

Co způsobuje kopřivku a angioneurotický edém?

Forma kopřivky a angioneurotického edému reaguje na histamin a těsnost krevní plazmy z malých cév v kůži. Histamin je vylučován z buněk podél cév pokožky. Uvolnění histaminu způsobuje alergická reakce, chemikálie v některých potravinách nebo léky. Tvorba kopřivky se nedá zjistit.

Akutní kopřivka

Kopřivka trvající méně než šest týdnů. Nejčastějšími příčinami jsou některé potraviny, léky nebo injekce, bodnutí hmyzem nebo i některá vnitřní onemocnění. Zapomenout nemůžeme také na potravinářská barviva a konzervační prostředky. Potravinami nezřídka vyvolávajícími kopřivku jsou ořechy, čokoláda, ryby, rajčata, vejce, čerstvé jahody a mléko. Čerstvé potraviny způsobují kopřivku častěji než vařené. Mezi léky způsobujícími kopřivku a angioneurotický edém můžeme uvést aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky (například Ibuprofen), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti bolesti (Kodein).

Chronická kopřivka a angioneurotický edém

Rozpoznat příčiny tohoto typu kopřivky je obtížnější než u akutní kopřivky. Pro většinu lidí s chronickou kopřivkou je dokonce někdy nemožné dané příčiny určit. Příznaky zahrnují bolesti svalů, dušnost, zvracení a průjem. Chronická kopřivka a angioneurotický edém mohou narušit i vnitřní orgány – plíce, svaly a gastrointestinální trakt.

Fyzikální kopřivka

Kopřivka způsobená fyzickou stimulací kůže, to znamená chladem, teplem, pobytem na slunci, vibracemi, tlakem, pocením a cvičením. Kopřivka se objevuje právě na podrážděné kůži, jen zřídka se vyskytne jinde. Většinou se objeví téměř za hodinu od vystavení se fyzické stimulaci.

Dermografismus

Jedná se o formu kopřivky, která se tvoří po hlazení nebo poškrábání pokožky. Tato vyrážka se může objevit spolu s jinými formami kopřivky.

Zdroj: článek Kopřivka

Účinky quercetinu

Vědci se domnívají, že quercetin působí jako antihistaminikum, a že může chránit před onemocněním srdce a rakoviny. Quercetin může také pomoci stabilizovat buňky, které uvolňují histamin v těle a tím vykazuje i protizánětlivý účinek. Antioxidant quercetin také účinně pomáhá udržet správné množství LDL cholesterolu, tak zvaného „zlého“ cholesterolu. LDL cholesterol podle mnohých vědců přispívá ke vzniku srdečních onemocnění. Při laboratorních testech má quercetin silné antioxidační vlastnosti, ale vědci si zatím nejsou jisti, zda užívání quercetinu (a také i mnoha dalších antioxidantů) má stejné účinky i v lidském těle.

 

Quercetin a alergie, astma, senná rýma a kopřivka

Laboratorní testy prokázaly, že quercetin brání imunitním buňkám v uvolnění histaminu, chemické látky, která způsobuje alergické reakce. Na tomto základě si vědci myslí, že quercetin může pomoci snížit příznaky alergií i u lidí, včetně senné rýmy, slzení očí, kopřivky nebo otoků obličeje a rtů. Quercetin také díky těmto vlastnostem sklidňuje dráždivé střevo nebo trakčník. Nicméně zatím neexistuje žádný důkaz, že je qurcetin v tomto ohledu pro člověka prospěšný. 

 

Quercetin na srdeční choroby

Chování quercetinu ve zkumavce, pokusy na zvířatech a některé testy na lidské populaci naznačují, že flavonoidy quercetin, resveratrol a katechiny (všechny nalezené ve vysoké koncentraci v červeném víně), můžou pomoci snížit riziko vzniku aterosklerózy. Ateroskleróza je usazený plak v tepnách a může vést k infarktu nebo k mrtvici. Podle výsledků se dále tyto flavonoidy podílejí na ochraně před škodami způsobené LDL "zlým" cholesterolem. Výše uvedené flavonoidy, mezi kterými je i kvercetin, tedy prokazatelně můžou pomoci zabránit úmrtí na srdeční onemocnění. V této souvislosti je třeba poznamenat, že většina studií prováděných na lidech, se soustředila jen na účinky flavonoidů přijatých z potravy a ne ve formě doplňků stravy. Studie provedené na zvířatech zase vycházejí z použití velmi velkého množství flavonoidů, více, než by bylo možné přijmout přes potravní doplněk stravy. Teprve dalšími studiemi na lidech je zapotřebí zjistit, zda doplňky stravy s flavonoidy mohou být skutečně účinné.

 

Quercetin a vysoká hladina cholesterolu

Laboratorní testy ukazují, že kvercetin zabraňuje poškození organismu LDL cholesterolem a i z populačních studií vyplývá, že lidé, kteří jedí stravu s vysokým obsahem flavonoidů, mají nižší hladinu cholesterolu. Jedna studie dokonce prokázala, že lidé, kteří přijímali quercetin v červeném víně bez alkoholu, měli menší poškození od LDL cholesterolu. Jiná studie zase zjistila, že quercetin snižuje koncentrace LDL cholesterolu u obézních pacientů nebo lidí s nadváhou, kteří měli vysoké r

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co léčí quercetin

Spirulina na alergie

Pokusy na zvířatech a pokusy ve zkumavce ukazují, že spirulina chrání proti alergickým reakcím díky tomu, že zastaví uvolňování histaminu. Histamin je látka, která vyvolává příznaky alergie, jako je rýma, slzení, kopřivka a měkký otok tkání. Zda tyto předběžné výsledky výzkumů pomohou i lidem s alergiemi, stále není známo.

Zdroj: článek Vodní řasa spirulina

Kopřivka

Kopřivka se projevuje otoky na kůži, které mohou pálit nebo způsobovat bodavou bolest. Dochází k tomu tehdy, když kožní tkáň reaguje na určité chemické látky obsažené v krvi a následně „vypouští“ do krevního oběhu histamin. Spouštěčem mohou být některé potraviny, léky, environmentální faktory a alergeny (pyly a latex). Rovněž některé bakteriální infekce a viry mohou vyvolat kopřivku (například viry hepatitidy typu B).

Zdroj: článek Byliny na kopřivku

Alergie na ocet

I když jsou skutečné alergie na ocet vzácné, někteří jedinci pociťují příznaky podobné alergii v důsledku citlivosti na určité složky nebo přísady octa. Tyto citlivosti se mohou projevovat jako příznaky podobné potravinovým alergiím, jako je ucpaný nos, kopřivka nebo zažívací potíže, i když se nejedná o skutečnou imunitní reakci.

Skutečné potravinové alergie zahrnují reakci imunitního systému na bílkoviny v potravinách, což spouští uvolňování chemických látek, které způsobují alergické příznaky.

Ocet, zejména většina druhů, neobsahuje dostatek bílkovin k vyvolání této imunitní reakce.

Citlivost a intolerance na látky, jako je histamin, siřičitany nebo salicyláty, které se nacházejí v octu, mohou způsobit příznaky podobné alergii.

Kyselina octová v octu může také dráždit trávicí systém a způsobovat gastrointestinální příznaky.

Balzamikový ocet může obsahovat stopové množství bílkovin, ale to obvykle nestačí k vyvolání skutečné alergické reakce.

Jablečný ocet ačkoli je někdy propagován jako lék na alergie, má jen omezené vědecké důkazy podporující jeho účinnost při léčbě alergií a někteří jedinci mohou být na jeho složky citliví.

Příznaky alergie

Mezi příznaky citlivosti mohou patřit kožní vyrážky, svědění, otoky, bolesti břicha, nevolnost a dýchací potíže, jako je sípání nebo potíže s dýcháním.

Pokud máte podezření na alergii na ocet, je nejlepší se poradit se zdravotníkem, který vám stanoví správnou diagnózu a zvolí léčbu.

Zdroj: článek Ocet jako domácí lék

Příčiny potravinové alergie

Při potravinové alergii dochází k mylné identifikaci imunitního systému, který konkrétní potraviny nebo látky v potravinách označí za něco škodlivého. Imunitní systém aktivuje buňky, které uvolňují protilátky označované jako imunoglobuliny, které způsobí neutralizaci alergenů. Tyto protilátky uvolňují do krve histamin.

Potravinová alergie zapříčiněná proteiny:

  • korýši (krevety, humři a krabi);
  • arašídy;
  • ořechy;
  • ryby;
  • vejce.

Existují však i příznaky, které mohou být mylně považovány za potravinovou alergii. Mezi tyto falešné symptomy patří:

  • nepřítomnost enzymu potřebného k jídlu a plnému strávení;
  • otrava jídlem;
  • citlivost na látky přidané v potravinách.

Zdroj: článek Potravinová alergie

Víno a alergie

Také ve víně jsou obsaženy látky, které mohou u senzitivních lidí vyvolat alergickou reakci. Konkrétně se jedná o histamin, jehož obsah se liší v závislosti na druhu vína. Celková reakce pak ještě může být podpořena dalšími alergeny obsaženými v nápoji samotném nebo potravinách, které bývají s alkoholem obvykle požívány, například oříšky.

Zdroj: článek Alergie na alkohol

Příčiny alergie na alkohol

Lidé alergičtí na alkohol mají velmi nepříjemné příznaky. Jedinou prevencí a zároveň léčbou je ukončení konzumace alkoholu. Často si tito lidé myslí, že se u nich jedná jen o stav kocoviny, ale mýlí se. Ve skutečnosti se jedná právě o alergii na alkohol. Alergie na alkohol vzniká z nedostatku enzymu, který je potřebný pro rozklad toxinů obsažených v alkoholu. Tento stav je geneticky daný. Existuje ale mnoho dalších faktorů způsobujících tuto alergii. Zejména se jedná o určité látky obsažené v alkoholu. Nejčastějším viníkem je oxid siřičitý a histamin. Rovněž jedinci alergičtí na určitý druh obilí (pšenice, žito, kukuřice a ječmen) trpívají alergií na alkohol.

Zdroj: článek Alergie na alkohol

Je to kopřivka nebo něco jiného?

Vlastní diagnostika kožních onemocnění není nikdy snadným úkolem. Je to obtížnější, protože různá onemocnění mívají podobné příznaky. Kopřivka sama o sobě je rozdělena na dva typy, na akutní a chronickou. Kopřivka je způsobena uvolněním histaminu v reakci na alergeny. Histamin je organická sloučenina, která v těle způsobuje zánětlivý proces. Prvními příznaky kopřivky jsou malé pupínky na povrchu kůže, které však mohou být zaměněny za jiné onemocnění. Dalším problémem je diagnostika pupínků, protože příznaky jsou příliš obecné. Mezi symptomy kopřivky patří zarudnutí, svědění, tvorba podlitin. Ale tyto příznaky jsou známy i u jiných kožních onemocnění. Kopřivka může být způsobena alergeny, stresem, teplem, slunečním světlem nebo vodou. Neléčené příznaky mohou trvat od několika hodin až po několik týdnů. Pro diagnostiku jsou důležité krevní testy a pro léčbu antihistaminika.

Potničky

Potničky (latinsky hydroa) jsou drobné červené puchýřky na kůži, které vznikají retencí potu ve vývodech potních žláz při přehřátí těla. Nejde o vážné, spíše o nepříjemné onemocnění. Náchylní k potničkám jsou hlavně novorozenci a kojenci, u nichž je termoregulace a funkce potních žláz snížena, naopak funkce mazových žláz je zvýšena. Vyskytnout se však mohou i u starších dětí, ojediněle i u dospělých a jedinců s nadváhou. Tím, že je kůže novorozenců a kojenců velmi jemná a citlivá, je i snadno náchylná ke kožním infekcím (snadná tvorba puchýřů, vyrážky). Povrchní drobné čiré puchýřky připomínají kapky vody. Snadno praskají, místo se vysuší a začne se olupovat. Drobné začervenalé pupínky o velikosti 1–3 mm se objevují nejčastěji tam, kde je teplé a vlhké prostředí (v záhybech kůže na krku, v tříslech, na zadečku, trupu, v obličeji, ale i ve vlasaté části hlavy). Citlivá místa je proto nutné nechávat co možná nejvíce na vzduchu, aby kůže dobře dýchala.

Rosacea

Rosacea (růžovka) je velmi častá dermatóza, která je příbuzná akné. Jedná se o zánětlivé onemocnění kůže, příčiny vzniku růžovky jsou zatím nejasné. Rosacea postihuje obě pohlaví, přičemž u žen se vyskytuje častěji. Nemoc začíná většinou po 30. roce života. Nejvíce nemocných detekujeme ve věkové skupině 40–60 let.

Onemocnění se projevuje velmi typickými příznaky, které specializovaného lékaře-dermatologa, snadno dovedou k diagnóze. Lokalizace projevů je téměř výhradně na hlavě, a to v obličeji. Nemoc postihuje typicky kůži nosu, tváře, střed čela a bradu. Méně často se vyskytuje za ušima, na krku a ve výstřihu. Kůže okolo úst a očí bývá nepostižená. Rosacea je na začátku svého průběhu velmi nenápadná, projevuje se především vznikem přechod

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bylinná léčba kopřivky

Lék na spaní bez předpisu

Dalším účinným lékem na spaní je Doxylamin, který se používá k usínání a na poruchy spánku. Zda je osoba vzhůru, nebo spí, se řídí neurotransmitery v mozku. Dalo by se říci, že dochází k aktivaci stavu bdění, který se střídá s klidovým režimem. Aktivujícím neurotransmiterem je histamin. Tento lék je volně prodejný, ale jen na německém trhu, lze ho koupit například zde.

Zdroj: článek Léčba nespavosti

Antihistaminika – Zyrtec

Jedním z nejvýznamnějších mediátorů, které spouštějí alergický zánět, je histamin. Ten se po vyplavení ze zásob nebo nově tvořený ze žírných buněk a bazofilních granulocytů váže na histaminové receptory na cévách, hladkých svalech a dalších tkáních a dochází ke spuštění alergického zánětu (zarudnutí, otok, svědění, eventuálně zúžení průdušek a další projevy). Antihistaminika se dovedou na tyto receptory navázat a zabránit tak histaminu v jeho působení. Tímto mechanismem se prezentují jako protizánětlivé – imunomodulační léky. Některá nová antihistaminika (cetirizin, loratadin a jejich nejnovější lékové formy levocetirizin a desloratadin) mají tyto protizánětlivé schopnosti ještě širší a působí tlumivě – protizánětlivě na některé buňky zánětu. Zyrtec patří do skupiny volně prodejných antihistaminik.

Zdroj: článek Lék Zyrtec

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


hirsutismus bylinky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
histamin a akné
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.