Téma: 

hlávkové zelí a warfarin


Facebook Twitter Pinterest email tisk

WARFARIN A ZELENINA

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Detail odstavce: Warfarin a citrony
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: červené zelí a warfarin

V bílém zelí je hodně vitamínu K , ráda bych věděla jak je to u červeného zelí?Děkuji za odpovědˇ.

Zdroj: diskuze Červené zelí a warfarin
Odesláno: 1.2.2018 uživatelem Marta Rychtářová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A ZELENINA

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Detail odstavce: Warfarin a červená řepa
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: červené zelí a warfarin

V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené zelí a warfarin
Odesláno: 1.2.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ

Proč je zelí kyselé

Kysané neboli kyselé zelí je, jak všichni víme, jemně nakrájené hlávkové zelí, které se nechalo zkvasit pomocí bakterií mléčného kvašení. Za jeho charakteristickou kyselou chuť může tedy kyselina mléčná, která vznikla kvašením cukrů obsažených v čerstvém zelí.

Detail odstavce: Proč je zelí kyselé
Zdroj: Kysané zelí
Zveřejněno: 15.9.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: užívání varfarinu

Nevím nevím jestli je pravda co tady píšete k tématu warfarín a kysané zelí užívám warfarín delší dobu a byl jsem DOSLOVA upozorněn primářem kardiologie nemocnice Třinec abych se vyvaroval hlavně kysanému zelí že má obrovský vliv na hladinu INR. Tak a kde je teď pravda?????

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno: 3.10.2017 uživatelem dalibor Littner
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ

Kysané zelí do sklenic

Suroviny:

  • hlávkové zelí (množství podle toho, kolik ho na zimu potřebujete)
  • sůl, kmín, celý pepř
  • dle chuti křen

Postup:

Nakrouhejte si, popřípadě si můžete koupit již krouhané zelí, nasypte je do vaničky, posolte (na 1 kg zelí 3 dkg soli), posypte kmínem a celým pepřem a nechte alespoň 3–4 hodiny pustit šťávu. Potom zelí natlačte do 0,7 l sklenic tak, aby v každé byla i šťáva, a zavíčkujte. Můžete použít i šroubovací víčka. Sklenice postavte na plechy, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Víčka se vypoulí, protože zelí pracuje, a stéká z nich šťáva. Nechte takto asi 2–3 týdny, víčka by se měla „vcucnout“, ale pokud se tak nestane, nevadí. Zaneste zelí do sklepa, kde vám vydrží a můžete jej postupně konzumovat. Jestli si nejste jistí výsledkem, otevřete jednu sklenici. Zelí by mělo být křupavé a moc dobré.

Detail odstavce: Kysané zelí do sklenic
Zdroj: Kysané zelí
Zveřejněno: 15.9.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: warfarin

Prosila bych informaci, zda můžu sladit sladidlem ze stévie a současně užívat warfarin. Dále nevím, zdali můžu jíst naloženou červenou řepu třeba místo zelí. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Warfarin
Odesláno: 20.4.2015 uživatelem Zimmerová Jaroslava
Počet odpovědí: 8 Zobrazit odpovědi

VITAMÍN K A WARFARIN

Největší obsah vitamínu K

Vitamín K snižuje hladinu Warfarinu v krvi. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta, a zelená listová zelenina (špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Detail odstavce: Největší obsah vitamínu K
Zdroj: Vitamín K a Warfarin
Zveřejněno: 5.7.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno: 22.12.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Dieta a strava během léčby

Ačkoli většinou není nutné měnit stravovací návyky, měli byste vědět, že příliš vysoký, nízký nebo kolísavý příjem vitamínu K potravou může vést ke komplikacím léčby Warfarinem. Jestliže jste vegetariáni, vegani nebo se stravujete jiným alternativním způsobem, proberte svůj jídelníček s lékařem nebo nutričním terapeutem. Pokud to bude nutné, poradí vám, jak složení stravy vhodným způsobem upravit.

Držíte-li nějakou dietu nebo se k tomu chystáte, informujte o tom svého lékaře. Neměňte výrazně složení ani množství stravy, dbejte na její pestrost a vždy jezte od každého druhu jídla spíše menší množství. Stejné doporučení platí pro nápoje. Vyvarujte se potravin, které mají velmi kolísavý obsah vitamínu K, jako je kysané zelí či jiná kvašená zelenina. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K (špenát, kapusta, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty, květák, brokolice a jiní) nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyřazovat, ale jejich příjem by měl být vyrovnaný.

Detail odstavce: Dieta a strava během léčby
Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky
Zveřejněno: 30.11.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: warfarin a zelnacka

Prosim o sdeleni, za je možno jist prevarene zeli. Dekuji.

Zdroj: diskuze Warfarin a zelnacka
Odesláno: 25.1.2019 uživatelem Rehor
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Detail odstavce: Vitamín K
Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno: 6.4.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: warfarin a zelnacka

Kysané zelí obsahuje hodně vitamínu K. Tři šálky kysaného zelí naplní denní limit pro příjem vitamínu K. Pokud budete konzumovat zelňačku, tak v ten den musíte omezit příjem jiných potravin s vyšším obsahem vitamínu K, aby zůstal váš denní příjem tohoto vitamínu na hodnotě 90 mikrogramů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zelnacka
Odesláno: 25.1.2019 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A OVOCE

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Detail odstavce: Warfarin a citron
Zdroj: Warfarin a ovoce
Zveřejněno: 25.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: warfarin a co při něm jíst

Při Warfarínu prý mohu jíst vše ale né zase často aby se nám t.z. INR nesnižovalo jako třeba po kyselém zelí.

Zdroj: diskuze Warfarin a co při něm jíst
Odesláno: 7.7.2017 uživatelem Stanislav Weidenthaler
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A POTRAVINY

Warfarin a zelenina

Pacient by neměl jíst ve zvýšené míře potraviny bohaté na vitamin K, a to listovou zeleninu (kapusta, špenát, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty), některou další zeleninu (brokolice, květák, chřest, řapíkatý celer, fenykl), hovězí, kuřecí a tresčí játra, luštěniny a jiné; vhodné je vyhnout se potravinám s velmi kolísavým obsahem vitaminu K (kysané zelí a jiná kysaná zelená zelenina).

Zelenina s vysokým nebo nestabilním množstvím vitaminu K, kterou je třeba ze stravy vyloučit nebo přijímat ve stabilním množství: hlávkový salát, kapusta, růžičková kapusta, bílé zelí čerstvé i kysané, špenát, brokolice, avokádo, zelená jarní cibulka, řeřicha, celer řapíkatý, velké množství zelené natě (pažitka, bazalka, petrželka...), olivový a sójový olej, zelený čaj.

Zelenina se středním množstvím vitaminu K, u které je potřeba zajistit stabilní příjem: luštěniny, ledový salát, červené zelí, kukuřice, paprika, zelený hrášek, zelené fazole, chřest.

Zelenina s nízkým obsahem vitaminu K, jejíž příjem není třeba omezovat: brambory, cibule, rajčata, cuketa, mrkev.

Doporučuje se vyloučit potraviny s vysokým nebo nestabilním obsahem vitaminu K, případně jejich přísně pravidelný příjem. Potraviny se středním obsahem vitaminu K je nutné konzumovat ve stabilním množství každý den. Potraviny s nízký obsahem vitaminu K je možné konzumovat v množství doporučeném podle racionální, zdravé výživy. Vyvarujte se náhlých změn stravování a konzumaci nepřiměřeně velkého množství potravin.

Doporučené množství ovoce a zeleniny na den je 500 g (což představuje přibližně 1 středně velké jablko + 1 středně velkou hrušku + 10 ks ředkviček + 1 středně velkou kedlubnu + 2 středně velká rajčata). Optimální je jíst stálé malé denní dávky zeleniny a vyhýbat se nárazové nadměrné konzumaci zeleniny.

V případě, že chcete udělat radikální změnu svého jídelníčku, máte několik dní trvající průjem nebo zvracení a potíže s příjmem stravy, kontaktujte svého lékaře.

Detail odstavce: Warfarin a zelenina
Zdroj: Warfarin a potraviny
Zveřejněno: 29.3.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: zavařování kapusty

Milá Kamčo,moc díky za super recept ...i když je dost složitý,kvašení je nej zpusob .Zrovna nakládáme zelí . až vyzkouším kapustu napíšu .....zelí je zajeté už desítky let. Zuzana

Zdroj: diskuze Zavařování kapusty
Odesláno: 9.10.2017 uživatelem Zuzana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A POTRAVINY

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Detail odstavce: Warfarin a chřest
Zdroj: Warfarin a potraviny
Zveřejněno: 29.3.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: warfarin co můžu jíst

Dobrý den, pokud sním k obědu kyselé zelí nebo kapustu, mohu ten den vynechat dávku warfafinu?

Děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst
Odesláno: 23.8.2017 uživatelem Iveta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A POTRAVINY

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Detail odstavce: Warfarin a zázvor
Zdroj: Warfarin a potraviny
Zveřejněno: 29.3.2019

WARFARIN A POTRAVINY

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Detail odstavce: Warfarin a červená řepa
Zdroj: Warfarin a potraviny
Zveřejněno: 29.3.2019

VITAMÍN K A WARFARIN

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Detail odstavce: Warfarin a červená řepa
Zdroj: Vitamín K a Warfarin
Zveřejněno: 5.7.2017

WARFARIN - PŘÍBALOVÝ LETÁK

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Nebyly prokázány žádné účinky.

Přípravek Warfarin Orion obsahuje monohydrát laktózy. Pokud víte, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, informujte o tom lékaře ještě před zahájením užívání přípravku Warfarin Orion.

Detail odstavce: Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Zdroj: Warfarin - příbalový leták
Zveřejněno: 29.11.2018

KYSANÉ ZELÍ

Návod na rychlokvašené zelí, které je hotové už za 3 dny

Suroviny:

  • 2 kg bílého hlávkového zelí
  • 1 brambor
  • trochu chleba
  • kmín, sůl a pepř

Postup:

Zelí omyjte a nakrouhejte. Na dno většího hrnce dejte chlebovou kůrku, syrovou bramboru vcelku a navrch napěchujte nakrouhané zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypte solí, pepřem, kmínem a navrch položte bobkový list. Nakonec zelí přelijte převařenou vlažnou vodou a zakryjte. Nechte kvasit 2–3 dny. Takto připravené zelí je však třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.

Detail odstavce: Návod na rychlokvašené zelí, které je hotové už za 3 dny
Zdroj: Kysané zelí
Zveřejněno: 15.9.2014

WARFARIN A OŘECHY

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Detail odstavce: Kešu ořechy a Warfarin
Zdroj: Warfarin a ořechy
Zveřejněno: 15.3.2019

WARFARIN A POTRAVINY

Warfarin a rajčata

Rajčata (rajče) lze konzumovat bez omezení, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Detail odstavce: Warfarin a rajčata
Zdroj: Warfarin a potraviny
Zveřejněno: 29.3.2019

VITAMÍN K A WARFARIN

Warfarin a česnek

Česnek má schopnost inhibovat shlukování krevních destiček. Tato vlastnost může zvětšit riziko zvýšené krvácivosti. Pacienti užívající Warfarin by se tedy měli vyhnout užívání jakéhokoli extraktu z česneku a neměli by konzumovat více než jeden stroužek česneku denně.

Detail odstavce: Warfarin a česnek
Zdroj: Vitamín K a Warfarin
Zveřejněno: 5.7.2017