Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HNĚDÉ SKVRNY NA OBLIČEJI

OBSAH

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Chromá.

Mám hnědé skvrny na nohou v přední části a jsem z toho nesčastná hlavně v letě kdy je to vidět. Prosím můžete mě poradit jak to odstranit. Děkuji předem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na dolních končetinách

3. Kryoterapie na pigmentové skvrny

Promluvte si se svým lékařem o kryoterapii. Kryoterapie je postup zchlazení kůže, který umožňuje zlepšit vzhled stařeckých skvrn. Při kryoterapii se aplikuje na pigmentové skvrny tekutý dusík, který zde může účinně zničit melanin, který způsobuje hnědé skvrny na kůži.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štefanová Anna.

Pokut se na rýmovníku začnou tvořit hnědé skvrny , většinou se už nedá nic zachránit. Kupte si nový rýmovník a zbytečně mu nedopřávejte vodu. Rýmovník nesnáší přemokřelou půdu. Doporučuji přesadit do hlinitopísčité zeminy a nepřelévat vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobry den, taky se mi udelaly na listechnede skvrny. Zajima me spis jestli to je prelevanim, zalevam tak dvakrat tydne, spis malo..?

Zdroj: diskuze Rymovník hnědé skvrny

Jablečný ocet a cibule

  • Rozkrájejte cibuli a zabalte ji tak, abyste z ní mohli vymačkat šťávu. Smíchejte jeden díl šťávy z cibule a jeden díl jablečného octa. Tuto směs naneste tamponem přímo na hnědé skvrny a nechte působit po dobu 30 minut. Ošetření by se mělo opakovat denně po dobu asi 6 týdnů nebo do té doby, dokud skvrny nezačnou mizet.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Diskuze

V diskuzi ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bergerova.

anturie krásně a hodně kvete ale na listech má hněde skvrny má ji na okne v poloswtínu

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Pigmentové skvrny na holeních

Hnědé skvrny nebo fleky v těchto místech mohou být neškodnými projevy anebo mohou signalizovat počínající onemocnění kůže. Nejčastěji se jedná o dermopatii. Dermopatie se projevuje jako světle hnědé, šupinaté skvrny. Tyto skvrny mohou mít oválný nebo kruhový tvar. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o takzvané stařecké skvrny. Porucha se vyskytuje nejčastěji v přední části obou nohou. Skvrny nebolí, „neotvírají se“ ani nesvědí.

Příčiny

Hnědé skvrny na holeních nebo fleky na holeních mohou být způsobeny změnami malých krevních cév. Následkem jsou projevy na kůži zvané dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné fleky. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu. Ovšem pokud dojde k podráždění a narušení kožní bariéry, tak je nutná lékařská kontrola, jelikož zde hrozí riziko infekce. A samozřejmě pokud hnědé skvrny na holeních začnou měnit barvu, je také důležité s tímto problémem obeznámit lékaře.

Obrázky

Na těchto obrázcích můžete vidět pigmentové skvrny objevující se na holeních.

Odstranění

Dermopatie je neškodná a není třeba ji léčit a nějakým způsobem odstraňovat.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Deniso, zvažte své časové možnosti. Máte-li dosti času, tak by určitě bylo vhodné proaktivně vyloučit problémy oběhového systému konzultací u lékaře internisty. Na druhou strany, když Vaše problémy takto rychle vymizely, tak je možné zvolit i reaktivní přístup a řešit tuto záležitost až při dalším výskytu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka gaborova.

mam hnede skvrny a chcem sa ich zbavit poradte aku masticku mam pouzivat mam uz aj od kozneho lekara a moc to nepomaha dakujem a dovidenia .



Zdroj: diskuze Hnědé skvrny

Citronová šťáva

  • Naneste citronovou šťávu přímo na postiženou oblast. Nechte působit po dobu 30 minut a následně opláchněte. Citronová šťáva odbarví tmavé skvrny a citelný rozdíl uvidíte již během dvou měsíců.
  • Přidejte trochu cukru do citronové šťávy. Touto směsí pak potřete každou pihu pomocí vatové tyčinky nebo tamponu. Nechte působit 30 minut a následně opláchněte.
  • Smíchejte med s citronovou šťávou. Naneste směs na hnědé skvrny a opláchněte po 30 minutách. Citronová šťáva pleť vysušuje, kdežto med poskytuje vlhkost a chrání pokožku před poškozením.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Diskuze

V diskuzi RYMOVNÍK HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kominik.

Udělali se hnědé fleky na listech které se neustale zvětčuji napadané jsou i stvoly jak se dál zachovat Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Štefanová Anna.

Pokut se na rýmovníku začnou tvořit hnědé skvrny , většinou se už nedá nic zachránit. Kupte si nový rýmovník a zbytečně mu nedopřávejte vodu. Rýmovník nesnáší přemokřelou půdu. Doporučuji přesadit do hlinitopísčité zeminy a nepřelévat vodou.

Zdroj: diskuze Rymovník hnědé skvrny

Další domácí prostředky

  • Na stařecké skvrny je účinné používání aloe vera. Nechte působit výtažek z aloe vera po dobu 45 minut, zlepšení je znatelné během jednoho měsíce.
  • Mizení skvrn napomáhá aplikace ricinového oleje přímo na postiženou oblast.
  • Otevřete kapsle vitamínu E a jejich obsah naneste na hnědé skvrny před tím, než půjdete spát. Také je vhodné používat krémy obsahující vitamín A nebo retin A.
  • Konzumujte potraviny nebo nápoje, které jsou bohaté na antioxidanty – zelený čaj, ginkgo, víno, tmavá čokoláda, sója, fazole a citrusové plody.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan pešta.

DOBRY DEN MAM SKVRNY NA OBLIČEJI VEDLE OČI A NEVIM JAK SE TOHO ZBAVIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zajděte na kožní. Tam Vám skvrny vyšetří a řeknou Vám co je to za typ kožního projevu. Podle toho Vám také doporučí možné způsoby odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SKVRNY NA OBLIČEJI

Odstranění skvrn pomocí mléčných výrobků

  • Použijte na hnědé skvrny kyselé mléko nebo podmáslí, pomocí nichž si můžete umýt celý obličej. Pokud máte mastnou pleť nebo trpíte na akné, smíchejte trochu citronové šťávy s kyselým mlékem.
  • Jako účinnou pleťovou masku lze použít směs z limetkové šťávy a jogurtu. Doba působení je mezi 20 až 30 minutami, pak opláchněte.
  • Celou noc můžete nechat působit směs z mléka a mleté hořčice. Pleť opláchněte ráno.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LENKA 75.

Dobrý den, mám posldních pár let problém s pigmentovými skvrnami hnědé barvy na obličeji a opravdu to záleží na délce opalování.
Jednou mi kamarád doporučil 7% pantenol krém od firmy OMEGA a kapsle a opravdu musím říci, že mi to pomohlo a to jsem vyzkoušela snad skoro všechno od krémů k tomuto určených drahých i levných a nic, vyhozené peníze. Doporučuji každému kdo má tyto problémy určitě vyzkoušet a cena je také v pohodě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Já mám tytéž problémy.Letos v létě u moře mi to udělalo poprvé.Velké skvrny-mapy na celém obličeji nejvíce pod nosem a celé čelo,jinak na těle nic.Píšete tady o krému-dá se koupit klasicky v lékárně?a nejaké kapsle-ty jsou k vnitřnímu užití?a jak se presně jmenují?děkuji za odpověď.Katka.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Co je hypermangan?

Hypermangán je manganistan draselný, chemicky KMnO 4, a je to černo-fialová lesklá krystalická sůl. Hypermangán je velmi dobře rozpustný ve vodě, kdy vzniká růžovo-fialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum, k potírání ekzémů a plísní na nohou. Hypermangan je oxidační činidlo, proto musí být v určité vzdálenosti od rezavějících kovů. Pokud budeme železnou tyč pravidelně namáčet v "čerstvém" vodném roztoku hypermanganu, tak za krátko nám zreziví. Hypermangan je minerál, který má molární hmotnost cca 158 g / mol a hustotu asi 2,7 g / cm 3.
Při použití hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok hypermanganu skutečně vytváří na pokožce hnědé skvrny, zejména pak hnědé klouby na rukou. Ale nebojte tyto hnědé klouby a hnědé skvrny do 48 hodin zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem, který urychlí vyblednutí hnědých fleků i z pokožky. Hypermangan nezpůsobuje žádnou otravu kůže, můžete být klidná.

Zdroj: Hnědé klouby a hnědé fleky po hypermanganu

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den, moc děkuju za radu, skvrny mi již během jednoho dne zmizely, doporučujete mi přesto zajít k lékaři a říct mu, že jsem měla takový problém?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Deniso, zvažte své časové možnosti. Máte-li dosti času, tak by určitě bylo vhodné proaktivně vyloučit problémy oběhového systému konzultací u lékaře internisty. Na druhou strany, když Vaše problémy takto rychle vymizely, tak je možné zvolit i reaktivní přístup a řešit tuto záležitost až při dalším výskytu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny

6. Laser na bělení kůže

Můžete také podstoupit laserovou terapii zesvětlení kůže. Při laserové terapii na vybělení kůže se využívá světelná energie, která se směruje na kůži, kde se díky ní rozpadá melanin, což způsobuje že hnědé skvrny slábnou a ztrácí se. Pro úplné odstranění pigmentových skvrn bude zapotřebí více sezení.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ SKVRNY NAD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zavadilova.

Prosím o radu,mám tmavé skvrny nad očními víčky-jako bych měla namalované tmavé hnědé stíny..co to může znamenat?diky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Oblast očí spadá pod ledviny, takže zvýšit pitný režim a brát čaj (kapky) na podporu čištění krve/ledvin.

Zdroj: diskuze Tmavé skvrny nad očima

Jaterní skvrny na nohou

Nahnědlých skvrn na kůži si obvykle všímáme až u seniorů, když jsou výraznější a ve větším množství. Na „tmavé skvrny na noze“ si ale zaděláváme již v poměrně mladém věku. Takzvané stařecké skvrny, někdy nazývané jaterní skvrny (odborným názvem aktinická pigmentace), jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, objevující se nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i na nohou.

Příčiny

V závislosti na genetických vlohách postihnou tyto skvrny obvykle postupně v určitém rozsahu každého. Pokud jich není mnoho a nejsou spojeny s dalšími mnohočetnými aktinickými projevy, nemusí ani nutně esteticky vadit.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají jaterní skvrny.

Odstranění

Odstranění stařeckých skvrn nebývá jednoduché. Kromě běžné kosmetické péče jsou vhodné jemné peelingy především v zimním období, u již rozvinutých skvrn někdy pomáhají středně silné peelingy či zákroky laserem. Odstranění však bývá svízelné, řadu skvrn lze odstranit pouze částečně, často jen zesvětlají. Navíc po těchto zákrocích je ošetřená kůže obvykle velmi citlivá na další UV záření a při náhodném či neuváženém pobytu na slunci se skvrny mohou poměrně rychle tvořit znovu.

Další možností je na stařecké skvrny použít citron. Citron je totiž účinný zesvětlovací prostředek. Skvrny se mají potírat denně neředěnou citronovou šťávou, například pomocí jemného štětečku, a výsledek by se měl dostavit během tří měsíců.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mičkajan.

na libečku se mně tvoří hnědé skvrny jako od nějakého hmyzu a začíná schnout může mně někdo poradit? Děkuji za vaše rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Müllerová.

Proč mě žloutne libeček?

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Pigmentové skvrny na nohou

Pigmentové a stařecké skvrny jsou nepravidelné hnědavé shluky, které se vytvářejí na naší pokožce a jejímu vzhledu příliš nelichotí. Jejich příčinou je porucha tvorby pigmentu. Pigmentové skvrny se vyskytují jak u dětí, tak u dospělých. Liší se od sebe intenzitou zbarvení. Nejčastěji se objevují v obličeji, dekoltu, na hřbetech rukou, ale můžete se s nimi setkat i na jiných místech na těle, jako jsou dolní končetiny. Od intenzity pigmentace skvrn se pak odvíjí jejich léčba.

Jak se jich zbavit

Nevzhledné barevné skvrnky lze z pokožky poměrně snadno odstranit a tón pokožky sjednotit, a to pomocí laseru, pulzního světla nebo prostřednictvím chemického peelingu.

Prevence

Máte-li k tvorbě stařeckých skvrn genetickou dispozici, začnou se vám v průběhu let na kůži postupně vytvářet. Své ovšem zaviní také hormonální změny, nedostatek vitamínů, nedostatečná funkce jater, nebo dokonce neodborné kosmetické ošetření spojené s nadměrným vystavováním se na slunci.

Zdroj: Hnědé skvrny na nohách

Jak zakrýt světlé skvrny

Světlé skvrny lze překrýt make-upem, díky kterému se zjemní kontrast mezi zdravou a postiženou pokožkou. Vhodné výrobky najdete v lékárně, jsou hustší, voděodolné, se speciálním korekčním systémem a dlouhotrvajícím efektem. Na závěr je můžete jemně přepudrovat, čímž se make-up zafixuje.

Sáhnout můžete i po samoopalovacích krémech, které pokožku obarví.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

1. Použijte účinné vybělovače kůže

Začněte používat krém s hydrochinonem nebo lépe krém, či sérum s Alfa-Arbutinem, který nemá tak škodlivé účinky, jako hydrochinon, jak o tom píše tento server: Současné trendy v bělení kůže. Tyto bělící látky můžou během týdne až dvou, ale někdy i za delší dobu, zničit vytvořený melanin a tím odstranit hnědé skvrny melaninové pigmentace z kůže. Dávejte pozor při aplikaci, abyste vždy ošetřili jen oblasti, kde je nechtěná hyperpigmentace, protože tyto bělící přípravky na pigmentové skvrny můžou zesvětlit i okolní kůži, kterou určitě zesvětlovat nechcete.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Žloutenka

Žluté skvrny v obličeji neboli žloutenka kůže poukazuje na těžší nemoci jater, slinivky ale i nemoci žlučníku a žlučových cest. Nejmarkantněji se to projevuje u infekční žloutenky, kdy žluč nemůže volně odtékat do dvanáctníku a přechází do krevního oběhu. Obvykle jsou nažloutlá zároveň i bělma očí. Při jakémkoliv náznaku zažloutnutí pokožky byste se měli vyhýbat masu a nadměrnému solení a spíše konzumovat zeleninu. Vhodné je také zahájit efektivní detoxikaci - odjedování těla například užíváním zelené bio řasy chlorella -> www.zdravi-lecba.cz/ch...

Zdroj: Žluté skvrny v obličeji

Pigmentové skvrny na holeních

Hnědé skvrny na holeních můžete a také nemusíte řešit. Záleží, zda vám přinášejí psychickou újmu v podobě kosmetické vady. Tyto pigmentové skvrny způsobuje zvýšená produkce kožního barviva (takzvaná hyperpigmentace). Vliv na to má nejen UV záření, ale i genetické dispozice nebo hormony. Hyperpigmentace postihuje zejména ženy, a to v jakémkoliv věku. V tomto ohledu je účinná kosmetika z Mrtvého moře, která nabízí efektivní péči s UV ochranou proti pigmentovým skvrnám. A díky výtažkům z citronu, mořských řas a kyselině kojové rozjasňuje pokožku a zmírňuje nerovnosti pleti.

Laboratoře Minus 417 vyvinuly bělicí masku, čisticí mýdlo, noční krém a zpevňující krém na pigmentové skvrny s obsahem kyseliny kojové. Bělicí maska má perfektní výsledky v odstraňování pigmentových skvrn zásluhou regulace hnědého barviva (melaninu). V nabídce kosmetických prodejen najdete i Bělicí sérum s jerlínem a extraktem z kiwi od Havlíkovy přírodní apotéky nebo Denní oční krém sedmikráska od Dulcie. Uvedené výrobky zmírňují pigmentové skvrny a slouží i jako prevence na další rok, aby se pigmentové skvrny neobjevily v takové míře. Neobsahují škodlivé parabeny ani minerální oleje. Nejsou testovány na zvířatech.

Zdroj: Hnědé skvrny na nohách

Jsou skvrny na penisu běžné?

Skvrny na penisu jsou časté a většinou nemají závažnější příčinu. Skvrny však mohou signalizovat určité zdravotní problémy, proto pokud máte obavy, raději vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Skvrny na penisu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP