Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HNIS V UCHU

OBSAH

Příznaky

Primárním příznakem oparu v uchu je únava. Charakteristické váčky pásového oparu se nacházejí na ušním lalůčku, ve vnějším zvukovodu a bubínku. Také se mohou objevit na straně krku, jazyku a měkkém patru. Herpes je mírně vystouplý a ohraničený zarudnutím kůže, které se objevuje během dvou až tří dnů. Po dvou až sedmi dnech se vytvoří ve váčcích nažloutlý hnis, díky čemuž ustupuje zarudnutí. Po týdnu se objevují puchýře, které jsou nahnědlé či nažloutlé. Po dvou až třech týdnech musí být opar znovu léčen. Herpes v oblasti ucha zanechává na kůži jizvy nebo skvrny, které jsou světlé či tmavé.

Zdroj: Herpes v uchu

Diskuze

V diskuzi ZALEHLÉ UCHO SLAÉ SLYŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Vaněčková.

Prosím o radu - večer jsem měla zalehlé pravé ucho,z ničeho nic, rýmu nemám a nic podobného.V noci jsem se vzbudila a na ucho jsem neslyšla. Mám se plašit a jet na pohotovost-bohužel je sobota- aby neřekli,že s každou drobností/říká se to jinak/ tam lidi lezou. Nebo mám počkat,že to odezní samo? Děkuji N.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.

zdravím už přes týden mi neustále píská v uchu a hůře na něj slyším u lékaře jsem byl a nic nenašel vše v pořádku ,přesto mi v uchu píská dál co s tím děkuji

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho slaé slyšení

Příznaky

Hlavními příznaky hnisu v očích je otok víček, hnisavá sekrece z oka, která zasychá na řasách, případně je i slepuje, řezání v oku a pocit cizího tělesa v něm, světloplachost a zvýšené slzení.

Při bakteriálních příčinách jsou spojivky výrazně překrvené a hnisavá sekrece je mnohem větší. Naopak při virovém zánětu se příznaky objevují mnohem dříve a vytékající tekutina je spíše čirá.

Zde můžete vidět, jak vypadá hnis v oku.

Zdroj: Hnis v oku

Poradna

V naší poradně s názvem KDY PRASKNE HNIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý večer udělal se mi na prsu hnis skoro u bradavky na kůži kdy praskne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě je to folikulitida, u které dochází k samovolné perforaci do několika dnů. Typický je červený flek o průměru do dvou centimetrů se středovou šošolkou, kterou vyplňuje výpotek - hnis. Někdy může být folikulitida hluboká a vytvoří se jasně ohraničená červená boule, která nemusí vždy dozrát k prasknutí. Nepropichujte to! Pokud jste z toho nervózní, tak se stavte na kožním, kde vám to vyšetří a dají účiné masti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy praskne hnis

Černé tečky v uchu

Černé tečky se netvoří pouze v obličejové části, ale mohou se objevit i v uchu. Jedná se o estetický problém. Je vhodné navštívit kosmetický salon, kde vám tento problém odborně ošetří.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi PÍSKÁNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková .

Dobrý den , mám problém s manželem,soustavně mu píská,nebo hučí v uchu a lékaři nemůžou najít příčinu.Ale v dětství byl na to ucho operován ohledně častých zánětů,ale tyto potíže má asi 5 let a na ucho neslyší.Anna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pískání v uchu

Hnis v ústech

Hnis v ústech značí závažnější stupeň zánětu dásně (popřípadě dásní), a sice paradontózu. Hnis v dásni se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu postiženého zubu. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný paradontální chobot, jenž při neléčeném zánětu může zadržovat hnis a vytvořit tak paradontální absces. Co dělat s hnisem v dásni? Vždy je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se zubním lékařem, který doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně nehtu na prstu levé nohy. Asi před 3 týdny se mi to objevilo pod nehtem a nevím co to je. Bohužel se pod nehtem vytvořil i hnis. Okolí nehtu bylo zarudlé a při vymáčknutí vytékal zelený hnis. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Petra.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Bolák v uchu

Bolák v uchu může vzniknout na základě mechanického poškození. Jedná se o vstupní bránu pro infekci jak bakteriální, tak plísňovou. Příčinou může být i snížená imunita, špatná hygiena nebo alergická reakce.

Zdroj: Pupínek v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVONĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Několikkrát za život mě bolel lalúček na levém uchu a po mnoha vyšetřeních mi lékaři řeli je to krční páteř,proto célý život cvičím. Dnes v 61.letech,mám ty samé problémy,ale nebolí mě lalůček na levém ucku,ale slyším tam jak mi byje srdce.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ivan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když slyšíte vlastní tep, tak je to šelest v uchu. Obvykle za to může cévka ve vnitřním uchu, která není již tak pružná jako dříve a průtok krve v ní způsobuje takovéto zvukové pocity. Tyto problémy se léčí lékem piracetam. Před léčbou je ale potřeba zkontrolovat stav kardiovaskulárního systému. Proto doporučuji konzultovat svůj stav s lékařem na ORL, případně na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvonění v uchu

Hnis na rtu

Hnis na rtu mohou způsobit opary, které jsou nepříjemné (až bolestivé) a mohou trápit dospělé i děti. Když se jimi nakazíte, jste nositelem celý život. Dále se hnis na rtech může objevit v souvislosti s aftami, tedy nakažlivými bolestivými vřídky (puchýřky) na ústní sliznici, jež jsou světle žluté (žlutobílé) a mají rudý lem.

Zde můžete vidět video s hnisem.

Zdroj: Hnis

Poradna

V naší poradně s názvem ERYSIPEL (EPYPEL) ALIAS RŮŽE V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Urbánková.

Dobrý den, mám dotaz ohledně růže (nemoci) v uchu. Jak často postihuje toto onemocnění ucho. Dále prosím o radu zda při tomto onemocnění může být opakovaně naměřen vysoký krevní tlak? Dále bych se chtěla zeptat zda s touto nemocí souvisí otok rukou, nebo to může také souviset s nošením respirátorů, protože za ušima se mi vytvořilo zarudnutí až skoro poškození kůže. Dále se ukázalo, že mám zánět močových cest. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat při těchto příznacích? Na růži v uchu jsem užívala antibiotika. Děkuji za radu Urbánková Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S uchem budete muset na ušní, jinak to nepůjde, protože bude potřeba udělat stěr, ze kterého se pak pozná, co to v uchu máte a jak to rychle vyléčit. Existuje popsaný případ výskytu erysipelu (růže) v uchu. Infekce byla doprovázena teplotou 38°C a prokázala se až laboratorním vyšetřením vzorku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Erysipel (Epypel) alias růže v uchu

Jak vymáčknout beďar v uchu

Jak vymáčknout beďar v uchu? Tak to je skutečně oříšek – málo prostoru, špatná dostupnost a viditelnost. Na internetu najdete zaručené návody, jak to zvládnout například pomocí dvou zápalek, ušních tyčinek či odsávaček. Po těchto technikách však nejspíš budete mít zhmožděné vše v okolí, ale beďar zůstane. Jedna malá ukázka.

Zdroj: Pupínek v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem HNIS VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Jsem ve 24 týdnu těhotenstvý a když jdu na velkou na toaletním papířr mám krev s hnisem takovou čistou červenou krev s nažloutlým hnisem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To se u vás asi objevily těhotenské hemoroidy. Při kakání vám prasknou a vyteče z nich krev a hnis na povrch hovínka, který pak vidíte. Tento problém byste měla konzultovat se svým gynekologem, protože může způsobit komplikace při porpdu i během těhotenství. Hemoroidy jdou snadno léčit zmrazením nebo chirurgickým odstraněním.

Zdroj: diskuze Hnis ve stolici

Hnis v očích

Hnis v očích způsobuje obvykle infekce (bakteriální či virová), alergie, podráždění chemickými látkami z okolí nebo zánět. Hnis v očích vznikající při rýmě je obvykle krátkodobý a často odezní bez užívání léků. Hnis v očích u dětí vyvolává ve většině případů bakteriální infekce, při níž dochází k zarudnutí horního i spodního víčka. Kromě toho se může objevit bolest a svědění postiženého oka a také citlivost na světlo. V mnoha případech uvedené příznaky upozorňují na závažnější nemoc. Co se týče léčby, bakteriální infekce očí se většinou léčí antibiotiky.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUCIE.

dobry den,je to uz po seste za posledni tri mesice co mam zanet zvukovodu a take plisen v uchu.kdyz opomenu jak me brutalne to ucho lechta a jak se snazim si ho podrbat ale nepomaha to,a nebo to pomuze ale v zapeti ho mam tak napuchle ze se mi tam nevejde ani vatova ty\cinka.k tomu jsem na to ucho uplne hlucha a navic se mi mota hlava.je to opravdu hnus a chtela bych od toho pomoct.prosim kdo vite co mi pomuze,poradte doktor mi pise to samr porad dokola a vicemene semnou uz nic nedela.jsem z toho nestastna a proto v\s zadam o radu a predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Tůmová.

Dobrý den, svědění v uchu spolu s nadměrným mazem a šupinami v uchu a záněty ucha a ohluchnutí u mé dcery způsobili paraziti -nevím přesně typ, moc se v tom nevyznám ale definitivně pomohla diagnostika přístrojem Oberon a následně terapie přístrojem - frekvenčním generátorem Plazma. hned po první terapii příznaky ustoupili. tito paraziti nejsou totiž jen v uchu ale ve vícero místech v těle a frekvenční generátor prostě působí na celé tělo.
s pozdravem Jana Tůmová

Zdroj: diskuze Svědění v uchu

Hnis na mandlích

Čepy na mandlích jsou vyvýšená (až hrbolatá) ložiska naplněná bílým hnisem. Jedná se o projev probíhajícího infekčního onemocnění v ústní dutině, které charakterizuje právě hnis na mandlích. Jestliže se onemocnění stane chronickým (nepodaří se odstranit bílé kousky z mandlí), může se projevovat hnisem na mandlích bez teploty.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi PUPÍNKY V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Prosím, poraďte. Mám pupínky v uchu a je to bolestivé.Střední ucho je prý v pořádku ale zvukovod je červený s výsevem pupínků s býlím vrcholkem.Trápí mne to již dva roky a stále se to zhoršuje. Bolí to a vypadá to dost ošklivě. Má s tímto někdo nějakou zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pupínky v uchu

Hnis v krku

Hnis v krku doprovází nejčastěji angínu, tedy prudký a bolestivý zánět mandlí. Angína se projevuje právě hnisem na mandlích, kdy jsou viditelné bílé kousky v krku, a bolestí v krku, která zesiluje při polykání. Nemocný má pocit hrudek v krku (vyskytuje se hnis, který vytéká z mandlí), má problémy s polykáním jak tuhé, tak i tekuté stravy, a proto nadměrně sliní. Objevuje se též vysoká teplota a huhňání při mluvení. Pokud absces zužuje dýchací cesty, může hnis působit i dýchací obtíže.

Zdroj: Hnis

Podkožní akné v uchu

Podkožní akné vzniká ucpáváním pórů. Důležitá je pravidelná hygiena.

Zdroj: Pupínek v uchu

Uher v uchu

Uhráky neboli uhry mají snad všichni teenageři a zásluhou „vymačkávání“ se akné dále rozšiřuje a může tak „zavítat“ i do ucha. Tento stav je často nepříjemný a při špatné hygieně může vyústit v bolestivé komplikace ve zvukovodu.

Zdroj: Pupínek v uchu

Bolest v uchu při polykání

Bolest v uchu při polykání může být způsobena faryngitidou, zánětem krčních mandlí, abscesy, nádory v krku, přítomností cizího tělesa, rýmou, záněty vedlejších nosních dutin. Další původ ušních bolestí může spočívat v neurologických problémech, kdy bývají postiženy hlavové nervy, zvláště pak inervující ucho.

Léčba těchto stavů je závislá na příčině bolesti a na stanovení diagnózy lékařem.

Zdroj: Bolest v uchu

Hnis v moči

Hnis v moči u dospělých je tvořen bílými krvinkami (leukocyty). Velké množství hnisu v moči („na 3 křížky‟, kdy je přítomna i bílkovina) pozná i laik: moč není průsvitná, ale mléčně nebo dožluta zakalená a někdy nápadně zapáchá. Vždy se jedná o zánětlivé onemocnění ledvin, jež se vždy léčí antibiotiky. Hnis v moči v těhotenství souvisí s výskytem bakterií v močových cestách, které mohou postupně vyvolat zánět močového měchýře a močových cest, což může mít vliv na zdraví ženy i plodu. Tento stav vyžaduje v každém případě odbornou léčbu stanovenou ošetřujícím lékařem. Otázky a dopovědi vztahující se k hnisu v moči najdete na diskuzních portálech na internetu.

Zdroj: Hnis

Bolest v uchu u dětí

Infekce středouší se často objevuje při zánětu horních cest dýchacích. Nejčastější pak u malých dětí (od 3 měsíců do 3 let), ale ani dospělí nejsou výjimkou. Zánět je vyvolaný viry, bakteriemi nebo plísněmi, které se dostanou do zvukovodu. Výjimečně může vzniknout infekce po protržení bubínku úrazem nebo barometrickým tlakem. K podráždění zvukovodu může dojít i při dlouhodobém vystavení chlorované vodě v bazénech (pak mluvíme o takzvaném plaveckém uchu). Do středního ucha zánět prostoupí přes Eustachovu trubici, kterou může zablokovat. Následně dojde k zmnožení původců infekce v dutině středoušní a vytváří se hnis, který tlakem na bubínek vyvolává silné bolesti v uchu a jiné nepříjemné příznaky. Kromě bolesti může nastat též zhoršení sluchu, horečka, u malých dětí i průjem, nevolnost a zvracení.

Bolest ucha je pro dítě velmi nepříjemná a vždy patří do rukou lékaře. Lékaře vyhledejte, je-li bolest v uchu provázena horečkou nad 38 °C, ztuhlostí šíje, silnými bolestmi hlavy nebo sekrecí z ucha; je-li kost za boltcem zarudlá nebo oteklá (jde o komplikaci středoušního zánětu a jsou nutná antibiotika, popřípadě chirurgický zákrok); je-li bolest nebo ztráta sluchu závažná a spíše se zhoršuje; je-li v uchu cizí těleso nebo uniká-li ze středouší vzduch při smrkání.

V případě zánětu středouší se doporučují výplachy zvukovodu, podávání antibiotik, popřípadě se provádí paracentéza – proděravění bubínku.

Ke zmírnění bolestí při zánětu zvukovodu se doporučuje teplý obklad zevně přes ucho (například termofor); při středoušním zánětu je vhodnější studený obklad, který brání rychlému postupu zánětu a rovněž mírní bolest. Nikdy se nesnažte ucho čistit, můžete poranit zvukovod; přenechejte tuto péči odbornému lékaři. Nekapejte také do ucha peroxid vodíku, může naleptat a podráždit zvukovod.

Zdroj: Bolest v uchu

Současná bolest v uchu a krku

Bolesti, které mají svou příčinu v problémech nacházejících se v dýchacích cestách, polykacích cestách a v měkkých krčních tkáních, se mohou velmi snadno přenášet i do uší. Kromě těchto bolestí mohou pacienti pociťovat i takzvané zalehlé uši.

Bolest ucha způsobenou infekcí, hlavně při rýmě a chřipce, pomáhá tišit například Echinacea.

Zdroj: Bolest v uchu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP