Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE PILULKY DRUHY

OBSAH

Nouzová hormonální antikoncepce

Pokud si myslíte, že vaše antikoncepce selhala, můžete získat pohotovostní hormonální antikoncepci. Existují tři druhy nouzové antikoncepce, dva typy tabletek a nitroděložní tělísko.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE - O ČEM SE NEMLUVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Profet.

Ona má hormonální antikoncepce ještě i jiné stránky, a to je její raně potratový účinek při selhání primární funkce bránění ovulaci - lze se dočíst v pdf knize „Antikoncepce – Co potřebujete vědět, ale nikdo o tom nemluví“ (hlavně str.6 a násl.), kterou lze stáhnout zdarma na www.prolife.cz/downl…
Alternativou zcela bez chemie je metoda přirozeného plánování rodičovství (PPR) - dokonce se prodávají malé počítače (např.Lady Comp) pro přesný výpočet plodných a neplodných dnů - viz např.:
www.naturcomp.cz/ Spolehlivost je srovnatelná s HA.
Ještě jednou závažnou skutečností týkající se HA je téměř katastrofální působení hormonů vyplavovaných z těla do vody a do přírody - viz např.: petr-kubac.blog.cz/1…
nebo video na Youtube: www.youtube.com/watc…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hormonální antikoncepce - o čem se nemluví

Nepravidelný menstruační cyklus

Při užívání hormonální antikoncepce může dojít zpočátku k nepravidelnému krvácení nebo špinění, případně menstruace trvá kratší nebo delší dobu. Nejednou je to způsobeno i tím, že hormonální pilulky nejsou užívány bezchybně a včas. V případě přetrvávajících potíží je vhodné začít uvažovat o změně přípravku. Po vysazení hormonální antikoncepce žena někdy musí počítat s tím, že jí vynechá menstruace. Pak by se tělo mělo vrátit k původnímu cyklu.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYČISTIT TUKOVÝ SEKRET. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdravím.

Dobrý den, mám problém s pletí (akné) a chtěla bych se zeptat jak mám dohromady užívat tablety řasy chlorella a ActivAloe a jestli je třeba vyřadit nějaké léky či doplňky stravy, aby ledviny a játra nebyly příliš zatíženy. Momentálně užívám (antikoncepci, léky na vysoký tlak a jako doplněk stravy Viaderm). Vím, že léky na vysoký tlak vyřadit nemohu :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání chlorelly a activ aloe můžete užívat i své současné léky a doplňky stravy. Pokud máte akné, tak bych vám doporučil trochu experimentovat s antikoncepcí. Některá antikoncepce dokáže zmírnit projevy akné. U každé ženy na akné zabírá jiná antikoncepce a některé pilulky proti početí akné dokonce vyvolávají. Prodiskutujte možné varianty se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak vyčistit tukový sekret.

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi L CARNITIN A ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita.

Pokud myslíš hormonální antikoncepci, tak si myslím, že nemůže, protože HA ovlivňuje hormony a L-carnitin ovlivňuje metabolizmus - trávení a aktivaci tukových zásob.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peta.

dekuji :-)

Zdroj: diskuze L carnitin a antikoncepce

Interakce hormonální antikoncepce s jinými léky

Léky používané k léčbě epilepsie, tuberkulózy, HIV a některá antibiotika způsobují snížení účinků všech druhů hormonální antikoncepce. Bylinné léky (třezalka) také mohou snížit účinek hormonální antikoncepce. Naopak různé druhy hormonální antikoncepce mohou ovlivnit účinnost různých léků. Pokud užíváte jakýkoliv typ hormonální antikoncepce, je důležité poradit se se svým lékařem, než začnete tyto léky nebo byliny užívat. Lékař vám může během léčby a určitou dobu po jejím ukončení doporučit antikoncepci jiného druhu (kondom).

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mirena

Druhy antikoncepčních pilulek

Tablety jsou nejznámější formou hormonální antikoncepce. Užívá se perorálně a pro zjednodušení je můžeme rozdělit na monofázické, bifázické nebo trifázické. Toto rozdělení určuje, kolik různých pilulek v průběhu jednoho cyklu preparát obsahuje.

Monofázické – mají všechny pilulky se stejným obsahem hormonů.

Bifázické – dvoufázové – mají dvoje pilulky, přičemž ve druhém cyklu mají pilulky vyšší množství gestragenu.

Trifázické – mají 3 různé typy pilulek a množství hormonů se různí dle výrobce.

Zajímavostí ještě je, že některé preparáty mají pouze 21 pilulek, zatímco jiné jich mají 28. Jediný rozdíl je v tom, že u pilulek v balení po 21 po dobrání uděláte týdenní pauzu. U pilulek balených po 28 tuto pauzu neděláte, ale berete pilulky bez hormonů. To by mělo zabránit častějšímu zapomínání. Hormonální antikoncepci předepisuje gynekolog.

Ceny se různí a záleží také na lékaři, který přípravek doporučí podle dispozic každé ženy.

Zdroj: Druhy antikoncepce

Diskuze

V diskuzi AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

Při klasické akné bych asi postupoval prostě podle přírodních metod např. podle návodů zde www.prostezdravi.cz/… nebo zde www.fiftyfifty.cz/Pr… - já jsem jednou vyzkoušela klasickou pleťovou masku z droždí prostě napatlat i dozadu a vyšlo to :) Taky není špatný zynerit, ale ten je na předpis, takže je nutné navštívit doktora.

A co mi pomohlo nejvíc je prádlo a oblečení z přírodních materiálů a pak také sukně místo kalhot - vůbec nic přiléhavého. Navíc při sedavé práci tenhle problém bude vždy. Prostě nic jiného než vstávat a větrat zadeček nám nezbývá :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Akné je téměř univerzální problém u moderní mládeže i mnoha dospělých. Bylo prokázáno, že akné je vyvoláváno potravinami, které spouští nadměrnou tvorbu inzulínu a současně i inzulinu podobného růstového hormonu IGF1, který způsobuje degeneraci a poškození pokožky obličeje, jako jsou akné a další druhy vyrážek. Z toho je jasné, že trvale nemohou pomoci žádné mastičky, kosmetika, čaje, bylinky ani pilulky, ale jen důsledná úprava stravy, eliminující opravdu všechny potraviny, které výše popsaným způsobem vyvolávají tuto hormonální degeneraci pokožky. Kdo má zájem o praxí ověřené a trvalé výživové vyřešení akné, které mu ušetří mnoho peněz za zbytečnou kosmetiku a mastičky, volejte 608 155 338.

Zdroj: diskuze Akné

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,
je mi 17 let a už od těch 11 let mě trápí akné. Mezi 13-15 rokem to bylo ze všeho nejhorší a myslela jsem si, že tím to hasne... Ale omyl. Od 16 let se mi už sice přestali dělat vředy (i když občas nějaký ještě vyraší), ale zůstaly mi pozůstatky (na nose, líčkách a čele). Nevím jestli to nazvat jizvami nebo rozšířenými póry, ale je to opravdu nehezké a nejde to zakrýt ničím. Krom toho se mi sem tam udělá ještě nějaký ten vřídek, ale především mám hodně podkožního tuku (nemyslím si, že jsou to mílie, ale vymáčknout to taky moc nejde a je toho dost a je to dost velké a viditelné). Opravdu už nevím, co s tím mám dělat. Čistím si pleť 2x denně, ráno a večer. Vždy dělám to, co mi řekla kosmetička (mlíčko - nechat působit a pak smít vodou, pleť. vodu a nakonec na večer krém na hydrataci). Jenže nic se neděje a připadá mi, že se vše ještě víc zhoršuje. Byla jsem 2x u kožní, a ta mi vždy předepsala nějaký chem. roztok, který byl taky bez úspěchu. Brala jsem spirulinu, zinek a podobné doplňky stravy a také nic. Jediné, co mi kdysi pomáhalo bylo slunce a aloe vera. Takže se v tom snažím pokračovat, ale je to opět bez reakce. Opravdu už nevím, co s tím, a tak mě napadlo, že třeba někdo na internetu bude mít stejný problém jako já a zná řešení. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Akné je téměř univerzální problém u moderní mládeže i mnoha dospělých. Bylo prokázáno, že akné je vyvoláváno potravinami, které spouští nadměrnou tvorbu inzulínu a současně i inzulinu podobného růstového hormonu IGF1, který způsobuje degeneraci a poškození pokožky obličeje, jako jsou akné a další druhy vyrážek. Z toho je jasné, že trvale nemohou pomoci žádné mastičky, kosmetika, čaje, bylinky ani pilulky, ale jen důsledná úprava stravy, eliminující opravdu všechny potraviny, které výše popsaným způsobem vyvolávají tuto hormonální degeneraci pokožky. Kdo má zájem o praxí ověřené a trvalé výživové vyřešení akné, které mu ušetří mnoho peněz za zbytečnou kosmetiku a mastičky, volejte 608 155 338.

Zdroj: diskuze Akné

Cena a doplatek

Artizia je stejně jako ostatní druhy antikoncepce pouze na lékařský předpis. Zde můžete vidět cenu antikoncepce Artizia.

Leták k hormonální antikoncepci Artizia si můžete pročíst zde.

Zdroj: Hormonální antikoncepce Artizia

Diskuze

V diskuzi PILULKY NA PŘIBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel N.....

Dobrý den neznáte nějaké 100% pilulky na přibrání předem děkuji ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pilulky na přibrání

Nevýhody minipilulek

Mohou způsobit nepravidelnosti v menstruačním cyklu s obdobími krvácení nebo „špinění“. Vedlejší účinky jsou minimální a mizí obvykle po 2–3 měsících. Někdy je menstruace vynechána zcela.

Tabletky musí předepisovat lékař a musí se užívat denně ve stejnou dobu, nanejvýše s tříhodinovou odchylkou. Některá onemocnění (těžké průjmy), ale i některé léky mohou zabránit účinku antikoncepční pilulky, v tom případě je třeba po poradě s lékařem použít speciální opatření. Uživatelkám hormonální antikoncepce se nedoporučuje kouření.

Zdroj: Hormonální jednosložková antikoncepce

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE U FEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám doma fenku Maltenzacka a když harala 6mesicich tak sme ji neuhlidala a měly jsme štěňátka pak sem ji nechala píchnout antikoncepční injekci pan doktor mi o žádných edlejsich účincích neřekl a už je to 2roky a fenka pořád nehara myslíte že se může ještě sama rozharat?predem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
jakýkoli hormonální zásah do organizmu může vždy zanechat následky.
Nicméně Vaše fenka může hárat i skrytě - nejjednodušší by byl odběr krve ke stanovení hormonálních parametrů a důkladné ultrasonografické vyšetření pohlavního aparátu. Obojí by odhalilo případné abnormality a nabídlo řešení situace.
Na podporu plodnosti lze využít i homeopatika či Bachovy květné esence, další případné hormonální preparáty by připadaly v úvahu až po důkladném zvážení a klinickém vyšetření (viz. výše).
Hezký den.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Antikoncepce u fen

Silné bolesti hlavy

Zejména během menstruace mohou trpět mnohé ženy nepříjemnými bolestmi hlavy. Za příčinu tohoto stavu odborníci považují sníženou hladinu hormonu estrogenu v krvi při menstruaci, tedy během přestávky v užívání hormonální antikoncepce. Vhodným řešením jsou například monofázické antikoncepční pilulky, které není třeba na týden během menstruace vysadit.

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Diskuze

V diskuzi DRUHY ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xaver.

Pokud budou všichni provádět prasárny, bude potřeba uvedené antikoncepce. Pokud však se zdrží těchto prasárniček, tak pak není potřeba nic. A to je nejlepší způsob anikoncepce. Nic neprovádět a takové různé prasárničky nechat pouze na těch, kteří jsou úchylové.
Xaver

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy antikoncepce

Bezpečnost hormonální antikoncepce

Za předpokladu, že se hormonální antikoncepce užívá pravidelně, tak se jedná o velmi bezpečnou metodu ochrany před početím. Hormonální antikoncepce je vhodná i pro dlouhodobé užívání. Zároveň má celou řadu dalších příznivých účinků na zdraví ženy, ale má i své nevýhody. Hormonální antikoncepce vyžaduje pravidelné bezchybné užívání a je třeba pamatovat na to, že účinky hormonální antikoncepce mohou být sníženy některými léky (antibiotiky) nebo také průjmem či zvracením.

Nežádoucí vedlejší účinky hormonální antikoncepce

  • Při užívání hormonální antikoncepce se mohou u některých žen přechodně objevit drobné nepříjemnosti, jako zvýšení citlivosti prsou nebo nevolnost.
  • Hormonální antikoncepce může někdy vyvolat nebo zhoršit akné.
  • Hormonální antikoncepce někdy způsobuje akantózu.
  • Hormonální antikoncepce také někdy může za jinak nevysvětlitelné vypadávání vlasů.
  • Hormonální antikoncepce může zhoršit migrénu.
  • Při užívání hormonální antikoncepce je mírné riziko vzniku krevních sraženin.
  • Při užívání hormonální antikoncepce může dojít ke slabému krvácení i mimo obvyklý menstruační cyklus.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi JEMNÉ MILOVANÍ BEZ ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel90.

Super díky za článek, tohle je pořád aktuální téma, doma to taky často řešíme jelikož už děti máme a žena měla s hormonální antikoncepci v minulosti problémy. Tak se chráníme dužniny způsoby, ale musím říct že tantra a pouhé doteky dokáží fakt hodně, a ženě se to líbí až říkala že by chtěla zajít někam na párovou tantru třeba do takového salonu www.erotic-massage-i… že by to mohl být pro oba super zážitek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jemné milovaní bez antikoncepce

Zapomínání užívání pilulky

Část žen zapomene užít tabletu každý den, nebo ji neužije každý den ve stanoveném časovém intervalu, čímž se sníží její účinnost. Pokud žena v takovém případě nepoužívá dodatečnou antikoncepci, například kondom, až do nástupu nejbližší menstruace, je riziko otěhotnění zvýšené. Podle jisté studie 31 % žen užívá antikoncepční pilulky bezchybně, skoro polovina žen jednou měsíčně chybuje a přes 20 % žen zapomene vzít pilulku více než dvakrát měsíčně. Pokud však žena neužije tabletku déle než do 12 hodin, může dojít k selhání antikoncepčních účinků.

Správně by se měly pilulky užívat 21 dní za sebou, pak následuje sedmidenní přestávka na menstruační krvácení. Některé druhy orální antikoncepce mají v balení 28 tablet, aby ženy nemusely přerušovat každodenní „rituál“ užívání tablety. Dodatečných sedm tablet hormony neobsahuje. Při častém zapomínání je vhodné změnit hormonální pilulky za jinou formu, například za antikoncepční náplast, která se aplikuje každých 7 dní. Pokud si žena zapomene náplast vyměnit, účinná látka se z náplasti uvolňuje ještě 48 hodin. Pacientka se také může rozhodnout pro další formu hormonální antikoncepce, například nitroděložní tělísko (zavádí se na 5 let) nebo podkožní implantát (na 3 roky).

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Výhody hormonální antikoncepce

Antikoncepce je vhodná pro všechny ženy, které dbají na hygienické požadavky a nezapomínají tabletky užívat včas. V tom případě je spolehlivost pilulky vysoká. Užívání hormonální antikoncepce nemá žádný vliv na plodnost, dokonce se plodnost některých žen po vysazení pilulek zvyšuje. Antikoncepci lze předepsat i dívkám, které mají méně než patnáct, a to pro léčebný účinek při gynekologických problémech, jako jsou velmi silné bolesti před a během menstruace, nebo třeba na léčbu akné.

Hormonální antikoncepce se využívá terapeuticky právě k úpravě menstruačního cyklu a při bolestivé menstruaci. Je vhodná i pro mladé ženy, které ještě neměly pohlavní styk.

Při správném užívání pilulky je její účinnost téměř stoprocentní. Téměř stoprocentní znamená, že žena může zapomenout vzít tabletku, a pokud je mezi dvěma tabletkami více než 36hodinová pauza, může dojít k ovulaci a žena otěhotní. Působení antikoncepce ovlivňují rovněž některé léky. Pokud žena bere tyto léky, například ampicilin, tetracyklin, může být účinek oslaben a žena může otěhotnět. A to může nastat i v případě, kdy si vezme tabletku, ale do hodiny ji vyzvrací.

Zdroj: Jak funguje hormonální antikoncepce

Druhy hormonální antikoncepce

Kombinovaná perorální antikoncepce

Jedná se o nejčastější typ, u kterého antikoncepční tabletky obsahují oba ženské hormony, jak estrogen, tak i gestagen, který je důležitý po celou dobu užívání.

Kombinovaná perorální antikoncepce se ještě dále rozděluje podle množství hormonů v jednotlivých tabletkách a to na:

  • Jednofázovou, kde ve všech tabletkách je obsažena stejná dávka hormonů.
  • Dvoufázovou, kde tabletky jsou složeny z dvou druhů s různými dávkami hormonů.
  • Třífázovou, kde jsou obsaženy tři druhy tabletek různých barev s různými dávkami hormonů. Tato léčba se snaží o napodobení přirozeného kolísání hladin hormonů v normálním menstruačním cyklu.

Gestagenní (progestinová) hormonální antikoncepce

Tato antikoncepce působí především změnou v charakteru děložní sliznice, dále zahuštěním hlenu v děložním hrdle a zpomalením transportu vajíčka vejcovodem. Gestagenní antikoncepce až u poloviny žen neovlivňuje zrání a uvolňování vajíčka.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Hormonální nerovnováha po vysazení antikoncepce

V dnešní době spousta žen spoléhá na hormonální antikoncepci a vysadit ji se obvykle rozhodne až v okamžiku, kdy se chystá k početí dítěte. Vysazení hormonální antikoncepce obvykle provází různé problém, než se vrátí plodné dny. Je potřeba si uvědomit, že reakce těla na vysazení hormonální antikoncepce je velmi individuální. Než se hladina hormonů v těle ženy ustálí a ona je schopna počít dítě, je třeba se vyrovnat i s nepravidelností menstruačního cyklu. Zároveň to můžou provázet pocity únavy, špatná pleť a další příznaky hormonální nerovnováhy.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Hormonální antikoncepční metoda

Současná hormonální antikoncepční metoda se používá hlavně za účelem chránění před možným těhotenstvím. Způsob užívání může ženám sloužit také ke zmírnění příznaků PMS (premenstruačního syndromu), bolestivé menstruace nebo poruch menstruačního cyklu, případně při problémech s pletí (výskyt akné a jiné). Hormonální antikoncepce je složena ze dvou hlavních hormonů, a sice estrogenu a gestagenu.

Typy hormonálních antikoncepčních metod:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

Zdroj: Druhy antikoncepce

Pilulky – zdroj problému

Za vším stojí hormonální antikoncepce, kterou ženy vylučují močí. Ta se splašky dostává do čističek odpadních vod, kde je vystavena působení bakterií. Úkolem mikrobů je rozložit celou řadu škodlivých látek. Ale jak působí „v kombinaci“ s antikoncepcí? Mikrobi ve své snaze poradit si s hormony obsažených v antikoncepčních pilulkách vytvářejí látky, které mají na ryby ještě silnější účinky než původní hormony antikoncepce. Podle Jaroslava Petra, předního českého biologa, zvrat pohlaví vyvolaný znečištěním životního prostředí představuje problém globálního měřítka.

Hormonální pilulky však nejsou jediným lékem, který významně poznamenává ekosystém. Patří sem například antidepresiva a antibiotika, které se stejnou cestou, jako antikoncepce, dostávají do odpadních vod. Podle odborníků můžou měnit chování živočichů a narušovat jejich rozmnožování.

Tento úkaz je názorným příkladem, kdy člověk nedocení důsledky své činnosti. I když přímý vliv těchto látek na člověka nebyl zatím prokázán, jsme si opravdu jisti, že jsme před ními dokonale chráněni?

Zdroj: Antikoncepce může škodit životnímu prostředí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP