Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HORNÍ ÚSTNÍ PATRO VYRÁŽKA

OBSAH

Co na odřené horní patro

Pokud máte odřené horní patro, přijímejte měkčí, nedráždivou stravu (nekořeněnou, ne příliš pikantní). Tantum verde můžete používat jako doplněk, pokud jste současně nachlazení. Pokud na problémy nic nepomáhá, vyhledejte svého praktického lékaře.

Také je vhodná ústní voda Herbadent, která je svými vlastnostmi a složením na současném trhu unikátní – obsahuje extrakt ze stejného komplexu léčivých bylin jako Herbadent masážní roztok (řepík, šalvěj, nátržník, heřmánek, máta a fenykl), jehož pozitivní účinky na stav sliznic dutiny ústní byly klinicky ověřeny a potvrzeny. Přípravek je vhodný i pro těhotné.

Účinný je rovněž propolis v kombinaci s B-komplexem.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ NÁHRADY CENÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Chrpa.

Mám snímatelnou zubní náhradu na horní čelisti - nahraženy byly původně 3 zuby s přilepením pastou na patro v roce 2016 - zaplatil jsem 1500 Kč. Následně byla letos vytržena stolička se zadrženým kořenem, který musel být odstraněn chirurgickým zákrokem na zubní klinice FN v Praze - otvor do dutin. Do stávající náhrady přidána stolička za úhradu. Po rozpadu korunky na 4 vytrženy další 2 zuby a nyní mám za úpravu stávající náhrady podle zubní lékařky zaplatit 450 Kč. Jsem pojištěnec VZP. Mám nějaký nárok na úhradu pojišťovnou? Jsem důchodce a je mi 83 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viki.

Dobrý den,
mám můstek napevno horní patro, ale už mi nejsou pevné.
Prosím mám zbroušené zuby celé horní patro až na dvě stoličky 6 a 7.
Kolik by asi staly nové zuby na ty zbroušené.

Děkuji za přibližnou odpověď

Zdroj: diskuze Zubní náhrady ceník

Oteklé horní patro

Otok na horním patře může souviset s virovým nebo bakteriálním onemocněním. Pokud je otok na horním patře spojen se zvětšenými uzlinami na krku, zvětšenou štítnou žlázou či otokem tkání, je dobré provést ultrazvuk, který tyto patologie odhalí.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Diskuze

V diskuzi KOLIK STOJÍ PROTÉZA DEFLEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosím cenu vrchní i spodní protézy,Dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozue.

Nejsem zubař...ale sám jsem to zjišťoval...horní i dolní patro mezi 11000-15000 patro někde i více tudíž obě patra plus musíte připočíst otisky obou pater...(levněji se to pořídit v Čechách nedá, (pro složitější zákroky bych volil Turecko kde kompletní rekonstrukce- keramika +implantáty vyjdou cca 250.000kc...doprovod z angličtinou...

Zdroj: diskuze Kolik stojí protéza deflex

Příznaky

Může se projevovat zarudnutím a zduřením sliznice, bolestivostí, tvorbou puchýřků, aft až vředů. Může se vyskytnout bolest při polykání na horním patře. Příčinou těchto příznaků jsou nejčastěji infekce virového původu, případně bakterie, popálení, mechanické poškození sliznice, kousnutím do dásně.

U lidí je nejčastějším typem takzvaná herpetická aftózní stomatitida neboli herpetická gingivostomatitida, způsobená lidským herpesvirem HSV-1. Projevuje se tvorbou bolestivých aft o velikosti do 0,5 cm na dásních, jazyku a lícních částech sliznice ústní dutiny. U nemocných jedinců se může vyskytnout horečka, nechutenství, nadměrné slinění.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedlická jaroslava.

10dní mám bolest v ústech -horní patro ,také mě sužují bolesti hlavy a objevil se mi také opar na spodním rtu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar v ústech

Ústní vody

Ústní vody jsou níže seřazeny podle nejdůležitějšího kritéria, a tím je prevence zubního kazu. Testy prováděl dTest. Dostatečné množství fluoridu by měla bezpodmínečně obsahovat každá ústní voda.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Diskuze

V diskuzi JAKÉ LEPIDLO POUŽÍT NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Dobrý den.
Potřebuji poradit jaké mám použít opravdu dobré lepidlo na protézu horní patro a na dolní náhražku kterou mám na dolním patře a nasazenou na zbroušených špičákách nasazenou a tet se mi náhražka uvolnila
děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké lepidlo použít na zuby

Rakovina dásní

Rakovina dásní se nejčastěji vyskytuje ve věkové kategorii nad 60 let. Muži bývají touto chorobou postiženi více než ženy, ale poslední dobou se zvyšuje výskyt i u žen. V dutině ústní existují místa na dásni, kde se rakovina objevuje častěji než jinde. Jsou to oblasti kolem dolních třenových zubů a stoliček. Na horní čelist připadá jen 30 % těchto karcinomů.

Příznaky

Rakovina dásní se projevuje jako vřed nebo dlouhodobé narušení povrchu dásní bez přídavných symptomů. Může mít také podobu zarudlé plochy nebo vystouplého útvaru s hladkým, rozbrázděným nebo bradavičnatým povrchem. Časem se může tento útvar začít vředovitě rozpadat, což je doprovázeno silným zápachem z úst. Pokud již nějakou dobu nosíte snímatelnou nebo celkovou zubní náhradu, která najednou začíná padat, na vině může být rovněž karcinom dásně. Tím, jak zvětšuje svůj objem, zvedá část náhrady přiléhající na sliznici. Rakovina dásní při delším průběhu postihuje okolní tkáně. V horní čelisti zasahuje čelistní dutiny, tvrdé patro a sliznici tváří a rtu. V oblasti dolní čelisti se nádory dásně rozšiřují na jazyk, ret, ústní spodinu a na kostní trámčinu. Zhoubné nádory v oblasti za posledními stoličkami se na okolní tkáně šíří snadněji než karcinomy dásní. Navíc unikají pozornosti delší dobu, protože jsou vinou polohy hůře viditelné. Bývají doprovázeny potížemi s polykáním, což bývá často mylně připisováno onemocnění zubů nebo hltanu. Metastáze se šíří do podčelistních a hlubokých krčních uzlin.

Jak vypadá rakovina dásní

Takto vypadá rakovina dásní.

Léčba

Léčba rakoviny dásní je převážně chirurgická. Vzhledem k často pozdní diagnostice onemocnění bývá nutno operovat i přilehlé tkáně, na které se již onemocnění rozšířilo, a pacient navíc absolvuje ozařování. Pozdní stadia rakoviny dásní bývají obtížně léčitelná.

Prognóza

Zhruba polovina pacientů s rakovinou dásní se dožívá více než pěti let od léčby této choroby. U karcinomu v oblasti za stoličkami je pětileté přežití obvyklé jen u čtvrtiny nemocných.

Zdroj: Rakovina dutiny ústní

Diskuze

V diskuzi OTOK HORNÍHO RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den,již dlouhou dobu bojuji s problémem který začne brněním horního rtu a následně přijde otok tváře pod oky.Nemám jiné příznaky předtím a alergolog mi testy nezjistil žádnou alergii.Už 4 roky si hlídám stravu,zapisuji a stejně se to zničeho nic objeví.A tak s otokem chodím k lékaři,sedím v čekárně až na mě příjde řada,lékař mi předepíše dithiaden po kterém to do týdne odezní a samozřejmě nemohu chodit do práce.První dva roky se to objevilo na jaře,teď třeba i 5x do roka.Nikdo mi nedokázal zdělit příčinu.Máte taky někdo takový problém a jak léčíte?Díky Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý den Hanko,

mám stejný problém, začíná to brněním rtu a poté mi oteče horní i dolní ret a přes celé horní patro aft. U alergologa mi udělali testy a alergie žádná, imunita v pořádku, ale mám v sobě vir herpes. Opar jako takový nikdy nemám. Lékařka mi předepíše Herpesin, ale i když Herpesin nemám tak léčba trvá stejně dlouho, týden. Začínám to přisuzovat spíše stresu.

Zdroj: diskuze Otok horního rtu

Meridol ústní voda

Jako prevence zubního kazu s obsahem dostatečného množství fluoridu je voda Meridol určena pro citlivé zuby. Druhou nejdůležitější funkcí ústní vody je prevence vzniku zubního plaku a zánětů dásní. Ústní voda Meridol obsahuje skutečně účinné látky v dostatečné koncentraci.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Meridol.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Poradna

V naší poradně s názvem PRUDKÁ BOLEST JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Jiříčková.

Probudila mě v noci prudká bolest asi jícnu. Je to bolest jednoho místa na hrudní kosti, brkání, bolest v ústech a suché horní patro. Užívám dle potřeby Omeprazol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol by měl pomoci. Je to dobrý lék na tyto komplikace. Možná bude problém v tom dávkování podle potřeby. Omeprazol totiž není lék s rychlým nástupem účinku. Účinky přichází až za několik hodin. Určitě byste se měla sejít s lékařem gastroenterologem, abyste vyhodnotili dosavadní léčbu Omeprazolem. Nepodceňujte to, protože jícen máte jen jeden a když si ho necháte proděravět kyselinou ze žaludku, tak nebudete moct normálně jíst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prudká bolest jícnu

Elmex Sensitive Plus s aminfluoridem

Chlorid draselný v ústní vodě Elmex Sensitive snižuje při každodenním dlouhodobém používání citlivost zubů s odhalenými zubními krčky.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Elmex Sensitive Plus s aminfluoridem.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Jerouskova.

Dobry den,
Chtela jsem se zepta. Citim na na koreni jazyka nejaky mali utvar, mam to tam uz asi mesic. Nijak me to neboli, jen citim ze tam neco je. Co by to prosim mohlo byt. Dekuji za odpoved.
S pozdravem Ivana Jerouskova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobre ráno,
nemůžu polykat, bolí mě horní čas zad u ramen a šílene mě páli jazyk. Nevíte co by to mohlo být? Kourim, piju (přiměřeně) ale ústní hygienu dodrzuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Dotaz

Odol Classic ústní voda

Jako prevence zubního kazu s obsahem dostatečného množství fluoridu je voda Odol classic určena pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Odol Classic.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Poradna

V naší poradně s názvem CENA ZA ZUBNI NAHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Valentová.

Chtěla bych vědět v jaká je cena za snímatelnou hoření zubní náhradu -protézu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Cenu horní snímatelné zubní náhrady vám sdělí váš zubní lékař. Cena záleží na mnoha okolnostech. Například doba od předchozí náhrady určuje zdali ji pojišťovna uhradí. Zdravotní stav ústní dutiny určuje pracnost zhotovení a tedy i cenu. Prodiskutujte to se zubařem a dozvíte se přesnou cenu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena za zubni nahrady

Spinocelulární karcinom dutiny ústní

Spinocelulární karcinom dutiny ústní patří k poměrně široké skupině dlaždicobuněčných nádorů v oblasti hlavy a krku (head and neck squamous cell carcinoma – HNSCC). Ústní dutina obsahuje přední 2/3 jazyka, spodinu ústní, tvářové sliznice, zubní lůžka, tvrdé patro a oblast směrem dozadu za zuby moudrosti. Výskyt v této lokalizaci se zvyšuje po 40. roce, se zvýšeným výskytem kolem 60. roku věku. Mezi hlavní faktory patří kouření, alkohol, nedostatečná ústní hygiena a dlouhodobé dráždění dutiny ústní vadným chrupem.

Příznaky

V časných stadiích je spinocelulární karcinom dutiny ústní bez příznaků. V dalším průběhu je nejčastějším projevem bolest, dále se mohou objevit polykací obtíže a ztížená mluva. U 40 % nemocných jsou v době diagnózy postiženy také lymfatické uzliny, mohou být zduřelé čili zvětšené, a to na krku, pod dolní čelistí a pod ušima.

Obrázky

Takto vypadá spinocelulární karcinom dutiny ústní.

Léčba

Léčba je chirurgická nebo pomocí ozařování. V pokročilých fázích se využívá i kombinace těchto metod. Pokud jsou postiženy i uzliny, vyoperují se nebo ozáří také, podle toho, jakou lékaři zvolili taktiku na primární nádor. Nezbytnou součástí léčby je rovněž tišení bolesti, která bývá u rakoviny jazyka značně nepříjemná a zatěžující.

Prognóza

Průběh nemoci a šance na vyléčení jsou u rakoviny dutiny ústní horší. Může za to počáteční bezpříznakové stadium, kdy pacient nepřijde k lékaři, protože ještě nemá žádné potíže. A mnohé alkoholiky, kteří mohou být například bezdomovci, nepřivedou často k lékaři ani již začínající známky nemoci. Šance na vyléčení se pak značně snižují.

Obecně platí, že předcházet rakovině dutiny ústní můžete pomocí pravidelných preventivních prohlídek u zubního lékaře, který včas odhalí případné změny v ústech.

Zdroj: Rakovina dutiny ústní

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Delší doubu trpím pálením - štípáním dutiny ústní včetně rtů, dásně jsou příliš citlivé až bolestivé a je to čím dál horší.
Co by se na to dalo použít?

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Sensodyne Mouthwash for sensitive teeth

Chlorid draselný v ústní vodě Sensodyne snižuje při každodenním dlouhodobém používání citlivost zubů s odhalenými zubními krčky.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Sensodyne Mouthwash for sensitive teeth.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Poradna

V naší poradně s názvem POPRASKANÉ ŽILKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

Dobrý den,mužou prosím Vás ustní vody,konkrétně fialová listerine,za popraskané žilky na tvářích.Děkuji za odpověd!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ústní voda Listerine podle mého názoru nemá vliv na popraskané žilky na tvářích. Už jen z toho důvodu, že ústní voda se používá na výplach dutiny ústní a nemá přijít do kontaktu s pokožkou na tvářích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v obličeji

Colgate Whitening s difosfáty

Ústní voda Colgate Whitening s difosfáty má nedostatečnou ochranu proti zubnímu plaku.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Colgate Whitening s difosfáty.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Aquafresh 3 in 1 Mouthwash Mint

Jako prevence zubního kazu s obsahem dostatečného množství fluoridu je voda Aquafresh 3 in 1 Mouthwash Mint určena pro citlivé zuby. Druhou nejdůležitější funkcí ústní vody je prevence vzniku zubního plaku a zánětů dásní. Ústní voda Aquafresh 3 in 1 Mouthwash Mint obsahuje skutečně účinné látky v dostatečné koncentraci.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Aquafresh 3 in 1 Mouthwash Mint.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Gum Sensi Vital

Dusičnan draselný ve vodě Gum Sensi Vital snižuje při každodenním dlouhodobém používání citlivost zubů s odhalenými zubními krčky. Ústní voda Gum Sensi Vital obsahuje látky, jejichž účinek na prevenci plaku a zánětu dásní nebyl dostatečně vědecky prokázán.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Gum Sensi Vital.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Odol Stoma Paradentol ústní voda

Ústní voda Odol Stoma Paradentol není sice deklarovaná jako prevence paradontózy, ale její název je přinejmenším zavádějící. Navíc poskytuje pouze uspokojivou ochranu proti vzniku zubního plaku a zánětu dásní, takže ani tvrzení o prevenci paradontózy účinným odstraňováním zubního plaku neobstojí. Ústní voda Odol Stoma Paradentol neobsahuje fluorid žádný, respektive pouze zanedbatelné množství, a nesplňuje tak základní požadavky na kvalitní ústní vodu.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Odol Stoma Paradentol.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Colgate Plax Multi Protection Cool Mint Mouthwash

Druhou nejdůležitější funkcí ústní vody je prevence vzniku zubního plaku a zánětů dásní. Ústní voda Colgate Plax Multi Protection Cool Mint Mouthwash obsahuje skutečně účinné látky v dostatečné koncentraci.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Colgate Plax Multi Protection Cool Mint Mouthwash.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Listerine Antiseptická ústní voda freshmint

Dobré účinky jako prevence proti plaku a zánětům dásní má také kombinace fluoridu cínatého a aminofluoridu, cetylpyridin chlorid a éterické oleje obsažené v ústní vodě Listerine. Alkohol by v ústních vodách vůbec být nemusel. Nemá totiž žádný prokázaný profylaktický účinek na zuby nebo dásně. Opodstatněný je pouze tehdy, obsahuje-li voda bylinné silice, které jsou v alkoholu rozpuštěné. Toto obsahuje právě Listerine Antiseptická ústní voda freshmint. Ústní vody s obsahem alkoholu nepatří do blízkosti dětí, ne/léčených a vyléčených alkoholiků a raději ani řidičů. Listerine Antiseptická ústní voda freshmint obsahuje velmi malé množství fluoridu.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Listerine Antiseptická ústní voda freshmint.

Zdroj: Nejlepší ústní vody


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP