Nové zakoupené houbičky properte v odstáté vodě, která má pokojovou teplotu. Jemně je promněte prsty, sceďte a opakujte to stále dokola, dokud voda nebude čirá, nebo jen mírně zkalená (asi čtyřikrát), při přípravě nepoužívejte kovové věci, použijte skleněnou nádobu, plastový cedník, umělohmotnou lžičku, houby dejte do sklenice s obsahem 700 ml a do poloviny zalijte nesvařeným mlékem (7 ks hub na 300 ml mléka). Sklenici přikryjte látkou nebo papírovou utěrkou, nechte stát při pokojové teplotě, občas krouživými pohyby promíchejte, kefír je hotov za 2–3 dny. Dole ve sklenici se usadí syrovátka, houbičky s kefírem budou nahoře. Tekutinu sceďte přes plastový cedník, houbičky properte a rozdělte. Když vyrostou více než 1 cm, můžete zdvojnásobit množství mléka. Sklenice nesmí být na slunci, pouze ve stínu. Každých 14 dní houba zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ji, darujte třeba známým. Nápoj můžete vyrábět donekonečna.
Doporučení: Mléko si obstarejte co nejkvalitnější, platí přímá úměra – čím kvalitnější mléko, tím kvalitnější kefír. Vynikající jsou bio mléka, je celkem jedno, zda je mléko plnotučné, nebo polotučné, hlavně nesmí být trvanlivé. Mléko přímo z farmy je naprosto ideální, málokdo si ho však je schopen tímto způsobem zajistit. Kravské nebo kozí, to je jedno, vyberte si, co vám chutná. Když zrovna budete chtít udělat přestávku ve výrobě kefíru, dejte houbičky do sklenice s vodou a nechte v lednici. Do týdne je properte a vyměňte vodu. Houbičky by takto měly odpočívat nejdéle 2 týdny. Čím víc houbiček dáte do mléka, tím kyselejší kefír vyrobíte. Množství regulujte dělením. Použijte asi 1 polévkovou lžíci na 1 dávku.
Připravený nápoj pijte vždy večer před spaním. Nic už potom nejezte. Chcete-li dosáhnout opravdu viditelných léčivých účinků, pijte kefír z tibetské houby po dobu dvaceti dní. Poté si udělejte desetidenní přestávku. Opakujte, dokud nepocítíte výrazné zlepšení zdravotního stavu. Během přestávky houbu dále čistěte a zalévejte mlékem. Pokud houbu zalévat nebudete, zčerná, a po třech týdnech ztratí zdravotní účinky.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA- KEFÍR PROTI ÚNAVĚ- OBNOVENÍ ENERGIE A IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám kvalitní houbičku! Dodání do druhého dne v čerstvém stavu.Jednoduchá příprava
Tel: 732231707
email: jasinkocin@seznam.cz
Kefír je velmi chutný a získáte z něj vit B. a vzácnou kyselinu listovou, v kupovaných výrobcích tyto látky nenajdete. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Kovaříková.
Dobry den, mela bych zajem o houbicku. Jsem z Liberce. Domluvime se?
Dekuji Monika
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám kvalitní houbičku! Dodání do druhého dne v čerstvém stavu.- tel 732231707 Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu do mléka, získáte výborný a hlavně zdravý kefîr,který mohou užívat i osoby alergické na laktozu, velmi jednoduchá přípráva pří použití kvalitního mléka.
Pří zaslání i osobním předání dostanete podrobný návod a způsob užití,
houbu budete mít nastálo a časem Vám naroste.
Kefîr obsahuje vitamíny, které běžně nezískáte z kupovaných výrobků, je to vít. B a hlavně kyselina listová.
Kefîr podporuje vyprázdnění střev a tím čistí tělo od nečistot,70% imunity je právě ve střevech.
Zasílám sterilní balení na 1|2l mléka,na dobírku 100kč+pošta,druhý den je u Vás v čerstvém stavu.
ČESKÉ BUDĚJOVICE PO DOHODĚ MOŽNO OSOBNĚ S NÁVODEM Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Kefír a lněné semínko patří mezi superpotraviny. Zajímá vás proč? Tak si přečtěte následující řádky.
Kefír chutná podobně jako jogurt, je to hladká bílá směs, která je plná enzymů s obsahem probiotik. Kefírové částice jsou doslova nabité makro- i mikroživinami, esenciálními vitamíny a minerály, jako jsou bílkoviny, vitamín B, vitamín K, kyselina listová, draslík, hořčík, fosfor. Kefír vzniká kvašením za pomoci kefírové kultury. Domněnka některých lidí, že stačí nechat zkysnout krabicové mléko, je opravdu mylná. Obecně existují dva druhy kefírové kultury. Mléčný druh žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou, gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou, zatímco vodní druh žije ve sladké vodě, je pružný, průsvitný a křehký. Kefírová houba je vlastně společenstvím různých druhů kvasinek a bakterií. Schopností kefíru jakožto přírodního probiotika je tedy udržovat střevní mikroflóru v perfektní kondici.
Lněné semínko je plodem lnu setého a obsahuje přibližně 42 % tuku. Mastné kyseliny lněného oleje jsou ze 47–71 % tvořeny omega-3 mastnou kyselinou α-linolenovou, z 10–22,5 % kyselinou olejovou (omega-9), z 12–24 % kyselinou linolovou (omega-6), z 4–7 % nasycenou kyselinou palmitovou a z 2–4,5 % nasycenou kyselinou stearovou. Lněně semínko dále obsahuje okolo 20 % bílkovin a 29 % sacharidů, z toho 27 % je vláknina. Mezi další důležité složky patří fytoestrogeny, fenolické látky (především lignany), slizy, vitamíny B1, B6, B3, kyselina pantothenová, hořčík, zinek, železo a vápník. Látky obsažené ve lněném semínku mohou zabraňovat nebo snižovat riziko vzniku některých onemocnění. Vliv mají hlavně omega-3 mastné kyseliny, vláknina, antioxidanty a lignany. Doporučená denní dávka jsou přibližně 2 polévkové lžíce lněného semínka. Výhodou užívání lněného semínka je i fakt, že dosud nebyly zjištěny vedlejší účinky, pouze se při opravdu nadměrné konzumaci může negativně projevit neurotoxický vliv obsaženého linamarinu a imunosupresivní vliv cyklických nonapeptidů. Všechny odrůdy lnu mají stejnou nutriční hodnotu.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu do mléka, získáte výborný a hlavně zdravý kefîr,který mohou užívat i osoby alergické na laktozu, velmi jednoduchá přípráva pří použití kvalitního mléka.
Pří zaslání i osobním předání dostanete podrobný návod a způsob užití,
houbu budete mít nastálo a časem Vám naroste.
Kefîr obsahuje vitamíny, které běžně nezískáte z kupovaných výrobků, je to vít. B a hlavně kyselina listová.
Kefîr podporuje vyprázdnění střev a tím čistí tělo od nečistot,70% imunity je právě ve střevech.
Zasílám sterilní balení na 1|2l mléka,na dobírku 100kč+pošta,druhý den je u Vás v čerstvém stavu.
ČESKÉ BUDĚJOVICE PO DOHODĚ MOŽNO OSOBNĚ S NÁVODEM Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA A INTOLERANCE LAKTOZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.
Mám dotaz. Mám doma houbičky, dělám denně kefír pro manžela a zajímalo by mne, zda mohu kefír t=ž užívat, když mám prokázanou intoleranci laktozy. Bojím se, abych si tím nějak neublížila.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Součástí přírodní medicíny je celá řada bylinek a dalších produktů. Mezi „nejzvláštnější“ z nich nepochybně patří tibetská (kefírová) houba. První zajímavostí už je skutečnost, že se vlastně vůbec nejedná o houbu, ale o společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek. Svým vzhledem ovšem právě houbu připomíná, což tedy vysvětluje samotný název.
Tato kefírová kultura a její příznivé účinky na lidské zdraví je přitom známa odedávna. V oblasti Kavkazu a Tibetu se mohla používat již před cca 5 tisíci lety. Tamější lidé ovšem její tajemství dlouho střežili, takže se informace o ní začali dostávat na Západ až v 19. století, kdy ji popsali ruští lékaři. Dnes se o ní mluví jako o elixíru zdraví. Jaké jsou tedy její účinky?
Příznivé účinky tibetské houby
Mnoho zdrojů uvádí až zázračný vliv na lidské zdraví. Tibetská houba má příznivé účinky na srdce, pomáhá lépe rozkládat cholesterol v cévách a pozitivně reguluje krevní tlak. Její konzumace je tedy mj. prevencí infarktu myokardu. Kladný vliv má ovšem i na další orgány. Doporučována je např. při různých nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater.
Kefírový nápoj navíc odkyseluje organismus, zabraňuje shromažďování a hnilobným procesům potravy ve střevech, takže působí pozitivně také na trávící soustavu. Opomenout nesmíme ani stimulaci imunitního systému, zpomalení stárnutí, zvýšení vitality a zabránění únavě způsobené stresem. Navíc dokáže brzdit vývoj metastáz a je cenným zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové.
Jak si doma připravit kefírový nápoj aneb tibetská houba do mléka
Nejedná se o nic složitého. Dvě či tři lžičky tibetské houby dáte do sklenice a zalijete cca půl litrem nesvařeného mléka. Dále necháte odstát 24 hodin, poté této době důkladně zamícháte a scedíte skrze sítko. Tímto způsobem si vlastně vytvoříte základ pro domácí kefír. Směs, jež zůstane na sítku, propláchnete a vrátíte do umyté sklenice. Pamatujte ale, že by vůbec neměla přijít do styku s kovem.
Celý proces lze zopakovat hned několikrát, než se vám bude zdát, že je kefír hotový. Až tomu tak bude, konzumujte jej 20 dní , a to ideálně před spaním. Pak si je nutné dát na 10 dní přestávku, během níž je potřeba tibetskou houbu opět přelévat mlékem a čistit, aby si zachovala své účinky. Po čase byste se měli cítit zřetelné lépe, neboť se jedná o skutečně účinnou přírodní medicínu.
Doporučujeme: mikroorganismy tvořící tibetskou houbu se živí zejména mléčnou laktózou. Kefírový nápoj proto mohou konzumovat i lidé, kteří jsou na ni alergičtí.
Tibetská houba je kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech, vzhledem připomínající květák. Jakmile se tibetská houba zalije mlékem, působením mnoha druhů bakterií a kvasinek se spouští kvasný proces. Bakterie tibetské houby metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i osoby alergické na laktózu. Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organizmus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku alergické.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Kefír bez laktozy/ houba se laktózou živí/- vhodné i pro osoby na ni citlivé a samozřejmě děti, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné/, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO-je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio. s podrobným návodem Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Nápoj z tibetské houby byl po staletí přísně střeženým tajemstvím dlouhověkosti. Tibetská houba se vkládala do mléka. Pro naši současnost má kefírová houba veliký význam, zejména je prospěšná po používání silných antibiotik, kdy upraví zničenou střevní mikroflóru. Pro toho, kdo trpí vleklými a těžko léčitelnými kvasinkovými infekcemi, je to neocenitelný pomocník. Patří sem gynekologické potíže, výtoky, zažívací potíže, nadýmání, průjmy, zácpa, ale i alergie, vleklá únava, migréna, kožní problémy. Dále je tibetská houba účinná tím, že zpomaluje stárnutí, stabilizuje nízký i vysoký tlak krve, léčí choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách, léčí slinivku, játra a slezinu, léčí žlučník, čistí žlučovody a rozpouští žlučové kameny, léčí žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy, čistí ledviny a močové cesty, aktivuje obranné látky organismu, je to přírodní antibiotikum, které léčí záněty v organismu, navíc likviduje kvasinkové infekce, detoxikuje organismus, omezuje vývoj metastáz, podporuje vitalitu organismu, podporuje výživu a obnovu kloubních chrupavek, působí proti rakovině, ničí nežádoucí bakterie v organismu, reguluje obranné látky organismu, léčí nemoci nervů a choroby srdce, léčí nemoci krve, vyrážku, ekzémy, zmírňuje jaterní komplikace, pomáhá snižovat příznaky civilizačních onemocnění, stresu a depresí, zabraňuje hnití potravy ve střevech a napomáhá odkyselení organismu.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA- ZDRAVÝ DOMÁCÍ KEFÍR NA IMUNITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Tel: 732231707 Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Houba Reishi měla po staletí pevné místo v tradiční čínské medicíně jako drahocenná houba, která podporuje vitalitu a dlouhý život. V angličtině znamená její čínské jméno „houba nesmrtelnosti". Stejně jako to, že byla používána jako symbol štěstí, i toto jasně ukazuje, jak velmi ceněná tato houba zůstává i v dnešních dnech. Mnoho z jejích tradičních účinků bylo již prokázáno ve vědeckých studiích. Její bioaktivní složky zahrnují mimo jiné polysacharidy a antioxidanty. Výzkum této medicinální houby se zejména soustřeďuje na imunomodulační a protinádorové vlastnosti. Ovšem pravidelná konzumace pomáhá i při jiných obtížích.
Pravidelná konzumace Reishi:
má příznivý vliv na červené krvinky, zlepšuje cirkulaci krve
snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi
koriguje některé srdeční arytmie způsobené stresem
zvyšuje okysličení srdečního svalu
stimuluje imunitní systém, působí antibakteriálně, antivirově
upravuje krevní tlak
omlazuje jaterní buňky a obnovuje jejích důležité funkce
upravuje vylučování žaludeční kyseliny a tím působí jako prevence při vředech
upravuje stolici, pomáhá při zácpě a syndromu podrážděného střeva
tlumí zánětlivé projevy, tlumí alergie a posiluje imunitní systém
pomáhá napravit regulatorní funkce ledvin
snižuje úroveň cukru v krvi a má příznivý vliv na zdraví prostaty
pomáhá mírnit alergie s různými příznaky
významný podpůrný prostředek při léčbě rakoviny, chronické bronchitidě, astmatu, kardiovaskulárních onemocněních, hypertenzi
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA - ZDRAVÁ NÁHRADA ACTIMELU ZA CENU MLÉKA- KVALITNÍ HOUBIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na dobírku mladé houbičky, dobře zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, nebo v Č.B. bez pošt. osobně, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar Procházková.
Mám dotaz. Mám doma houbičky, dělám denně kefír pro manžela a zajímalo by mne, zda mohu kefír t=ž užívat, když mám prokázanou intoleranci laktozy. Bojím se, abych si tím nějak neublížila.
Cordyceps čínský neboli housenice čínská (Cordyceps sinensis) je jako živá bytost. Je možné ho zařadit jak ke skupině flóry, tak i ke slupině fauny. Cordyceps se vyskytuje ve vysokohorské Číně: v provinciích Sečuán, Juňnan, Cinchaj a Tibet. Jeho forma existence je podivuhodně zvláštní. Ve skutečnosti je Cordyceps jako dvojjediná bytost. Je to i houba, je to i živočich, jak bylo řečeno ve starobylé čínské knize „Nová kompilace farmakologie“.
Říká se, že Cordyceps v zimním období žije v zemi jako houba ve formě kokonu. Dochází u něho k růstu podhoubí, které s příchodem letního období vyrůstá ze země ven, přičemž se Cordyceps úplně přeměňuje v houbu. V letním období vystřeluje z dceřiné cysty spóry (nebo askogonodia), které se usazují na housence motýla a začínají zde žít jako parazit. Nakažená housenka se pak zahrabává do země. V zimě houba postupně ničí vnitřní orgány housenky, ale chitinový obal housenky zůstává neporušený, takže houba postupně vyplňuje celé její tělo.
Cordyceps žije ve vysokých horách, ve výšce 3 500 m nad mořem. Housenka, na které žije Cordyceps, má extrémně vysokou schopnost přežití. Živí se oddenky vysokohorských rostlin, včetně takových jako jsou hořec, Astragal, Ofiopogon. Housenka, v níž žije Cordyceps, během dvouletého vývoje v zemi snáší dlouhé hladovění, chlad a nedostatek kyslíku. Naopak tělo houby Cordyceps je bohaté na živiny a specifické enzymy a další látky, vlastní pro rostliny vysokohorských biotopů.
V Číně je Cordyceps tradičním lékem. Stojí na stejné úrovni s takovými všeobecně známými prostředky pro upevnění zdraví a zvýšení odolnosti organismu, jako jsou ženšen a jelení parůžky.
Historie použití Cordycepsu v Číně jako prostředku k upevnění zdraví a prevence se počítá už na více než 1 200 let. Před mnoha stoletími Čínané znali Cordyceps jako „zázračné boží dílo“, jako talisman. Jak hovořili čínští lidoví léčitelé: Cordyceps pomáhá lidem zbavovat se množství chorob.
Preventivní použití přírodního Cordycepsu:
Jako vysoce efektivní prostředek k posílení a harmonizaci imunity. Regulační působení Cordycepsu se projevuje ve dvou směrech: nejenom že může zvyšovat imunitu, ale také může ve značné míře snížit nepřiměřené projevy imunitního systému (například při alergii).
Slouží jako přírodní antibiotikum. Cordyceps působí bakteriostaticky proti několika desítkám patogenních bakterií včetně takovýc
Ve svém příspěvku MLÉKO JAKO ZDROJ VÁPNÍKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.
Vápenaté látky sice nutně potřebujeme pro naše kosti a zuby - ne ovšem vápník z mléka, který náš organismus neumí zpracovat a zužitkovat (navíc při svém vylučování spotřebává vápník náš tzn čím víc mléka vypijeme a víc nevyužitého vápníku vyloučíme tím víc se naše tělo odvápní). Mimoto je dnes každý mléčný produkt několikrát tepelně zpracován, čímž se organické minerální látky z mléka stávají anorganickými.
Kromě toho schází v kravském mléce velký protihráč vápníku - hořčík. Nehodící se vápník z mléčných produktů se usazuje na tepenných stěnách a místo aby přispíval k vytvrzení kosti, vyvolává tvrdnutí tepen. Proto je mléko bohaté na vápník škodlivé, jelikož nám způsobuje předčasné zkostnatění a zestárnutí! Nemělo by se také zapomínat, že i vysoký obsah cholesterolu v mléčných výrobcích přispívá k nebezpečnému kornatění tepen. Ve spojení s vysokým obsahem bílkovin jsou naše játra soustavně přetížena a onemocní. Cholesterol je však pouze jednou z látek, která je v našich usazeninách obsažena. Hlavní látkou anorganický vápník, který náš organismus není schopen zhodnotit. Intenzivní výzkumy, které před několika lety probíhaly na klinice Mayo v Rochesteru v Minnesotě (USA), daly několik odpovědí, které mléčnou výrobnou produkcí vápníkových tablet otřásly do základů. Paní Dr. Lawrence Riggsová, která tyto výzkumy vedla, zjistila, že ženy, které pijí mléko, nebo berou vápníkové tablety, či oboje, nemají větší příjem vápníku než ženy, které mléko, výrobky z něj nebo tablety vůbec nekonzumovaly. Naopak: ještě více se měknutí kosti vyvíjelo u těch, které samy užívaly 2000mg vápníku ve formě mléka, mléčných produktů či tablet.
Nesčetné výzkumy v různých částech světa potvrdily, že chemické prostředky - anorganické tablety vápníku, jsou nejen naprosto zbytečné, ale navíc zatěžují organismus. Lidský organismus totiž anorganické minerálie nedokáže přizpůsobovat a zužitkovat!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Chytrá houba pomáhá zeslabovat mikrobiální a chemické faktory, které podmiňují vznik aft, zánětů, bolestí dásní a parodontózy. Čeští vědci přišli s revolučním objevem – chytrou houbou, známou pod názvem Pythium oligandrum. Původně se Pythium oligandrum používalo v zemědělství při ochraně rostlin. Jeho účinky objevil doc. D. Veselý. To, že by tato houba mohla pomáhat i lidem, zjistil náhodou. Mikroskopická houba působí na nepřátelské buňky, čerpá z nich látky, které potřebuje pro svou výživu. Parazituje na plísních způsobujících choroby, když svou úlohu splní, zmizí. Za čtyřicet let výzkumu se nikdy nestalo, že by houba zůstala parazitovat na člověku, protože pro ni nepředstavuje příjemné prostředí, ve kterém by přežila. Když zneškodní parazita, uvolní prostor běžné mikroflóře a napomáhá tak hojení. Pythium má oproti klasickým lékům několik výhod. Nemá nežádoucí vedlejší účinky a dosud se neobjevily ani alergické reakce. Mohou ho používat děti i těhotné ženy. Preparáty z „chytré houby“ se zatím vyrábějí jen v Čechách.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NA LÉČEBNÝ DOMÁCÍ KEFÍR- OSOBNÍ ZKUŠENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám kvalitní houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO- houba nemá léčivé účinky!! Je třeba mléko domácí, farmářské nebo bio, také čerstvé nepasterované. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Krchová.
Dobrý den, scháním Tibetskou houbu-byla by k mání?Jsem z Kutnohorska-v okolí jsem nikoho kdo by ji měl nenašla a tak bych měla zájem o doručení poštou
Kultury tibetské houby obdržené v zásilce propláchněte studenou vodou, vložte do skleněné nádoby, nejlépe do klasické třičtvrtělitrové zavařovací sklenice. Tibetskou houbu zalijte 200–250 ml nesvařeného polotučného či plnotučného mléka (v něm houba rychleji roste, nejlepší je vysokotučné farmářské mléko). Občas dejte houbám více „najíst“ a do mléka nebo místo mléka přidejte šlehačku – tento postup doporučuji provést hned při prvním pěstování, kdy houby obdržíte v zásilce. Houby pak rychleji narůstají. Nádobu zakryjte papírovým ubrouskem nebo několika vrstvami přeložené gázy a zajistěte gumičkou tak, aby do kultury nepadalo smetí a nelezl hmyz. Uložte sklenici s kefírovou houbou na místo s pokojovou teplotou, ale ne na přímé slunce.
Po 24–48 hodinách, když se vytvoří jogurt, opatrně zamíchejte dřevěnou nebo plastovou lžící a přeceďte přes plastový cedník nebo čisté hrubší plátno. Pokud je kultura houby hodně hustá a nejde vylít ze sklenice, můžete ji zředit trochou mléka nebo vody.
Houbu, která zůstane na cedníku, propláchněte mlékem či odstátou vodou a vraťte zpět do vymyté sklenice (horkou vodou bez použití saponátů) a postup opět opakujte. 1x–2x za měsíc houbu dobře properte v odstáté vodě, aby se na ní nevytvořila velká vrstva slizu.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA DO MLÉKA NA JARNÍ ÚNAVU A IMUNITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na domácí kefír, který pijeme již několik let, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu a samozřejmě děti, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO- houba nemá léčivé účinky!! Je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Šolarová.
Prosím o zaslání kefírové houbičky: Věra Šolarová Ke Klejnarce 351,Starý Kolín 281 23 Děkuji
Při přípravě kefíru z tibetské houby se doporučuje nepoužívat kovové předměty, jako je cedník nebo lžíce. Při styku s kovem houbičky ztrácejí účinek a mohou zčernat. Nesmí se pak už používat. Nevystavujte kefír vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváte-li sklenice jarem, pořádně je vypláchněte a nechte je vychladnout, než do nich nalijete kefír).
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.
Nabízím tibetskou kefírovou houbu,zdravý kefírový nápoj na posílení imunity.
Zdravé mladé houbičky včetně návodu. a receptů.Po 14 dnech se rozmnoží.
Vypěstované ve farmářském mléce.
Brno osobně 40,- Kč, nebo na dobírku 40 Kč + poštovné.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Kefír bez laktozy/ houba se laktózou živí/- vhodné i pro osoby na ni citlivé a samozřejmě děti, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné/, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO-je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio. s podrobným návodem
Díky obsahu výživných látek v kefíru její užívání není jen možné, ale přímo vhodné. Jak v období těhotenství, tak i v době kojení můžete bez obav kefír konzumovat. Pokud máte alergii na laktózu, pak se nemusíte ničeho bát. Kefír se laktózou krmí, a proto ve výsledném nápoji je laktózy jen minimálně. Čím déle se fermentuje, tím méně je laktózy v nápoji. Pro co největší omezení obsahu laktózy je vhodná sekundární fermentace. Obecně je mléko v kefíru natolik přetráveno, že by nemělo způsobovat trávicí obtíže.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA NA DOMÁCÍ ZDRAVÝ KYSANÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na kefír s přírodními PROBIOTIKY/velmi důležité - ve střevech je velký podíl naší imunity a jejich čistota je naše zdraví/,které zvyšují IMUNITU v těle,/ pomáhá řešit onkol. a gyn. problémy/,čistí cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B,léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka a mohou užívat osoby citlivé na laktózu, protože houba se touto látkou živí, možnost dlouhod. užívání, poradím -PIJEME CELÁ RODINA ,zašlu na dobírku sterilně zabalené i s návodem, druhý den bude zásilka v čerstvém stavu u Vás /napište mi adresu/ 80kč+ pošt. / KVALITNÍ a MLADÉ HOUBIČKY/,PORADÍM RECEPTY - OSOBNÍ letité ZKUŠENOSTI- nepoužívám trvanlivé/krabicové/ mléko, jen pouze čerstvé, bio nebo farmářské, samozřejmě může být i domácí kravské.
Možný osobní odběr v Č.Budějovicích
ZASÍLÁM houbu na 1/2 l mléka -záruka kvality Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na kefír s přírodními PROBIOTIKY/velmi důležité - ve střevech je velký podíl naší imunity a jejich čistota je naše zdraví/,které zvyšují IMUNITU v těle,/ pomáhá řešit onkol. a gyn. problémy/,čistí cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B,léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka a mohou užívat osoby citlivé na laktózu, protože houba se touto látkou živí, možnost dlouhod. užívání, poradím -PIJEME CELÁ RODINA ,zašlu na dobírku sterilně zabalené i s návodem, druhý den bude zásilka v čerstvém stavu u Vás /napište mi adresu/ 80kč+ pošt. / KVALITNÍ a MLADÉ HOUBIČKY/,PORADÍM RECEPTY - OSOBNÍ letité ZKUŠENOSTI- nepoužívám trvanlivé/krabicové/ mléko, jen pouze čerstvé, bio nebo farmářské, samozřejmě může být i domácí kravské.
Možný osobní odběr v Č.Budějovicích
ZASÍLÁM houbu na 1/2 l mléka -záruka kvality
pište, volejte- jasinkocin@seznam.cz, tel: 732231707 Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Dr. Budwigová učinila pozoruhodný objev: rakovinové buňky jsou takové, kterým schází důležité nutrienty na molekulární úrovni. Také zjistila, že červené krvinky u pacientů s rakovinou neobsahují tukovou složku. Toto zjištění ji dovedlo k léčebné metodě, která se ukázala být úspěšnou až v 90 % případů. A je potřeba poznamenat, že mnoho jejich pacientů s rakovinou k ní bylo odesíláno až ve 4. stadiu nemoci, kdy už za sebou měli neúspěšnou léčbu operacemi nebo ozařováním. Je dokonce možné předpokládat, že pokud by její pacienti přicházeli v dřívějších stadiích nemoci a bez klasické léčby, mohla by se úspěšnost jejího léčení blížit až ke 100 %.
Dr. Budwigová doporučuje lněné semínko, to je složeno ze 42 % tuků a 28 % vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví. Omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle.
Směs Dr. Budwigové:
1–2 hrnky sýru cottage, tvarohu, kefíru, nebo jogurtu
2–5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný)
1–3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (meleme jen krátce a do 10 minut se musí zpracovat)
Doporučovaný poměr je jeden díl oleje na tři díly sýra. V případě, že použijete jogurt nebo kefír, bude potřeba zvětšit jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1 : 9). Pro dosažení krémovější směsi je možné přidávat i mléko.
Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1 : 1 a pak další týden nebo 10 dnů 1 : 2 a po stejné době dávku ustálit na 1 : 3. V případě kefíru a jogurtu 1 : 3, 1 : 6 a dávku ustálit na 1 : 9. Od počátku užívání směsi buďte přiměřeně na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíš pod stromem.
Gersonova terapie
Max Gerson svou metodu léčby nalezl náhodou, když experimentoval s dietami na léčbu migrén. Výsledkem pak byly metody na léčbu TBC i rakoviny. Došel nakonec ke zjištění, že výživa a detoxikace mohou být léčbou na všechny nemoci. Jeho slova, se kterými přišel už před více než 60 lety, jsou varováním, jemuž dodnes nedokážeme věnovat po
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám kvalitní houbičku! Dodání do druhého dne v čerstvém stavu.- tel 732231707 Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na kefír s přírodními PROBIOTIKY/velmi důležité - ve střevech je velký podíl naší imunity a jejich čistota je naše zdraví/,které zvyšují IMUNITU v těle,/ pomáhá řešit onkol. a gyn. problémy/,čistí cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B,léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka a mohou užívat osoby citlivé na laktózu, protože houba se touto látkou živí, možnost dlouhod. užívání, poradím -PIJEME CELÁ RODINA ,zašlu na dobírku sterilně zabalené i s návodem, druhý den bude zásilka v čerstvém stavu u Vás /napište mi adresu/ 100kč+ pošt. / KVALITNÍ a MLADÉ HOUBIČKY/,PORADÍM RECEPTY - OSOBNÍ letité ZKUŠENOSTI- nepoužívám trvanlivé/krabicové/ mléko, jen pouze čerstvé, bio nebo farmářské, samozřejmě může být i domácí kravské.
Možný osobní odběr v Č.Budějovicích
ZASÍLÁM houbu na 1/2 l mléka -záruka kvalitní houby
Jednoduchá příprava - ráda poradím
Email: jasinkocin@seznam.cz, tel:73231707 Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Existuje mnoho potravin, u nichž byl prokázaný protiplísňový účinek: česnek, cibule, křen, extrakt z grepových jader.
Naopak omezovat by se mělo pití kávy a čaje (maté přinese lepší povzbuzující účinky než káva a má přitom protiplísňové účinky).
Důležité je také zamyslet se při léčbě kandidózy nad tím, kde všude může houba přežít, a tedy odkud si ji můžeme po vyhnání znovu do těla nasadit. Ideálními „ubytovnami“ pro candidu jsou vlhké ručníky, zubní kartáčky, houbičky na nádobí, žínky, hadry.
Novinkou v léčbě plísně nohou je takzvaná chytrá houba (Biodeur). Princip této léčby spočívá v nasazení této houby do míst, kde se plíseň vyskytuje – tato houba se totiž živí plísněmi, a tak její množství postupně redukuje. Když dojde plíseň, odejde i houba. Zní to jako ideální způsob léčby.
Pro lokální aplikaci lze také doporučit natírání extraktem z grepových jader či Tee Tree Oil (u obojího jsou známé protiplísňové účinky).
Na desinfekci prádla používejte specialní prací prostředek pro hubení candida albicans s názvem Sanytol - dezinfekce na prádlo. Tady je seznam cen desinfekce Sanytol.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NA LÉČEBNÝ DOMÁCÍ KEFÍR- OSOBNÍ ZKUŠENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na domácí kefír, který pijeme již několik let, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu a samozřejmě děti, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO- je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio. PORADÍM Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adamcová Monika.
Měla bych zájem,poslala jsem vám e-mail.
Děkuji Adamcová
Existuje mnoho potravin, u nichž byl prokázán protiplísňový účinek: česnek, cibule, křen, extrakt z grepových jader.
Naopak omezovat by se mělo pití kávy a čaje (maté přinese lepší povzbuzující účinky než káva a navíc má právě protiplísňové účinky).
Důležité je také zamyslet se při léčbě kandidózy nad tím, kde všude může houba přežít, a tedy odkud si ji můžeme po vyhnání znovu do těla nasadit. Ideálními „ubytovnami“ pro candidu jsou například vlhké ručníky, zubní kartáčky, houbičky na nádobí, žínky, hadry.
Novinkou v léčbě plísně nohou je takzvaná chytrá houba (Biodeur). Princip této léčby spočívá v nasazení této houby do míst, kde se plíseň vyskytuje – tato houba se totiž živí plísněmi, a tak jejich množství postupně redukuje. Když dojde plíseň, odejde i houba. Zní to jako ideální způsob léčby.
Pro lokální aplikaci lze také doporučit natírání extraktem z grepových jader či Tee Tree Oil (u obojího byly potvrzeny protiplísňové účinky).
Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.
Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.
Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.
Potraviny, které jíst můžete:
libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
vařená či dušená šunka, dietní párky
tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)