Agaricus (žampion brazilský/mandlový, Agaricus blazei)
Agaricus (Agaricus blazei Murill, Agaricus brasiliensis) byl pro „západní“ společnost nalezen v Piedele, což je malá vesnice v horách regionu Sao Paulo v Brazílii. Tamní obyvatelé byli překvapivě dlouhověcí a i ve vysokém věku zdraví. Tito lidé totiž velmi často jedli tuto houbu – sami ji nazývají houbu od Boha. Tato houba Obsahuje velké množství bioaktivních látek jako vitamíny, minerální látky, ale hlavně polysacharidy – beta-glukany, krestin, glukomanany, ergosteloly, pyroglutamát sodný aj. Důležitá je i koncentrace polysacharidů v extraktu. Dlouhodobým testováním bylo zjištěno, že 30 % této houbyje pro terapeutické účely optimální. Nižší koncentrace (10%) je méně účinná, vyšší koncentrace (40%) je vždy na úkor ostatních účinných látek a dochází k posunu účinku konkrétní houby. Agaricus obsahuje ze všech hub nejaktivnější polysacharidové molekuly, proto je jeho působení na buňky imunitního systému nejvýraznější. Houby Agaricus blazei Murill podporují činnost přirozených likvidátorů rakovinných buněk.
Zde můžete vidět, jak vypadá houba Agaricus (Agaricus blazei).
Recepty na použití
Bramboráčky s bylinkovým dipem
Ingredience na bramboráčky: 4 brambory, 1 vejce, 2 polévkové lžíce předem namočených ovesných vloček, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, řeřicha, mladá cibulka), kmín
Ingredience na dip: 125 g tvarohu, 3 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek, olivový olej
Ingredience na houby: 50 g sušeného Agaricu, 1/8 másla, sůl, pepř, kmín, 1 středně velká šalotka
Postup: Potřebné množství Agaricu namočte přes noc do mléka. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vajíčko, vymačkané ovesné vločky, sůl, pepř, bylinky, mouku. Vytvořte kuličky, které zploštíte na placičky, a smažte na olivovém oleji cca 5 minut po obou stranách na mírném plamenu. Smíchejte tvaroh s jogurtem a přidejte ostatní ingredience a vymíchejte jemný dip. Vymačkané houby nakrájejte na menší kousky, přidejte pokrájenou šalotku, sůl, pepř a kmín a orestujte na másle cca 15 minut. Takto připravené houby podávejte společně s usmaženými bramboráčky a dipem.
Krémové rizoto
Ingredience: 50 g sušeného Agaricu, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce másla, 2 šalotky, 200 g kulatozrnné rýže na rizoto, 1 dl bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 100 g parmazánu, sůl, pepř
Postup: Potřebné množství Agaricu namočíme přes noc do mléka. Na olivovém oleji a másle zpěníme najemno na
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Houby proti rakovině