HRÁCHOVÁ KAŠE bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Detoxikace organismu je celková očista těla od nahromaděných jedovatých látek, toxinů. Tyto látky jsou různého původu, od mikroorganismů, parazitů až po látky chemické podstaty. Tyto látky se do organismu jedince dostávají vdechováním, přijímáním potravy, nadužíváním léků, stykem s kontaminovanými předměty a podobně. Je takřka nemožné se jim vyhnout, je však možné se jich průběžně zbavovat pravidelnou očistou, detoxikací.
Jídelníček
Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.
Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.
Jídelníček při detoxikaci
1. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr
2. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládaná cuketa
5. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
6. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
8. den
Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Ve svém příspěvku DÁ SE SNÍST KRÁLÍK KDE JE KRÁLIČÍ MOR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.
Začali nám vybírat králíci na mor,rada bych věděla jestli se dá jíst nebo ne! Děkuji za odpověď Zdenka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.
Dobrý den,
pro lidskou konzumaci je maso nemocných králíků zcela nevhodné.
Mrtvá zvířata je nutné zakopat či spálit, aby se virus nešířil dále. Důležitá je také dezinfekce králíkárny (např. 1% NaOH a formalín, ...).
Pokud jste tak neučinili, v příštím chovu doporučuji králíky navakcinovat, výrazně se tím sníží riziko nákazy. Ani to ale není u této nemoci stoprocentní zárukou.
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
(vhodný v prvních hodinách střevních problémů, anebo jako součást jiných receptů)
Ingredience:
160 g rýže
1 l vody
Postup přípravy:
Nejprve si přebereme rýži, spaříme ji a propláchneme. Mezitím si dáme vařit asi 1 l vody. Jakmile se voda přivede k varu, osolí se a přidá se do ní rýže. Ta se vaří, dokud rýže nezměkne (měla by být lehce rozvařená). Pro děti je na počátku průjmového onemocnění potřeba vývar ještě rozmixovat a podávat po troškách.
Mrkvová kaše
Ingredience:
100 g brambor
200 g mrkve
Rýžový odvar
Postup přípravy:
Nejprve je nutné pořádně očistit mrkev a omýt ji. Pak se oloupe a nakrájí nahrubo. Mezitím se dá vařit 1 l vody. Jakmile se voda dovede k varu, vloží se do ní 160 g rýže a vaří se dokud rýže nezměkne. Rýže se pak odstraní. Očištěná mrkev se dá vařit a podlije se rýžovým vývarem. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je. Brambory se pak přidají k mrkvi a rýžovému vývaru. Vše se společně podusí, dokud brambory a mrkev nezměknou. Poté se vše pomixuje.
Ovocný kysel
Ingredience:
10 g bramborové moučky
200 g čerstvých broskví
Voda
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme broskve. Je potřeba je důkladně omýt, poté je spaříme a oloupeme. Nakonec je ještě zbavíme pecek. Pak se můžeme vrhnout na krájení (na drobné kousky), ty pak podlijeme vodou a dusíme, dokud broskve nezměknou. Změklé broskve ještě rozmixujeme a přidáme k nim bramborovou moučku. Nakonec vše spolu ještě 2 minuty povaříme.
Rýžová kaše s mrkví
Ingredience:
200 g mrkve
80 g rýže
Postup přípravy:
Nejprve je třeba rýži přebrat, spařit a pak propláchnout. Rýže se pak dá povařit se zhruba ¼ l vody. Rýže se vaří do změknutí. Do změklé rýže se pak přidá nakrájený banán a vše se rozmixuje.
Kuřecí prsa s rýží
Ingredience:
200 g kuřecích prsou
Pepř
Rýže
Sůl
Postup přípravy:
Připravíme si maso. Kuřecí prsa pořádně omyjeme, nakrájíme (pokud je potřeba, maso i vyklepeme), lehce osolíme a přidáme malinko pepře. Maso zprudka osmažíme (můžeme i opéct v troubě). Než se maso opečeme, připravíme si rýži (ani tu příliš nesolíme).
Masový pudink
Ingredience:
1 vejce
1 žemle
200 g masa
30 g nízkotučného mléka
Olej
Petrželová nať
Strouhanka
Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si omyjeme maso a nakrájíme ho na malé kostičky. Připravené maso vaříme, dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Pak ho umeleme. P
V naší poradně s názvem OPARY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.
Zdravím, mám takovéhle opary na jazyku až 5 dní a každým dnem je to horší a horší... Nemůžu jíst, mluvít ani pít, šla jsem do nemocnice a doktorka mi předepsala prášky, ale osobně myslím, že mají opačný účinek... Prosím co s tím mám dělat??? Opravdu nejsem schopna jíst a pít už jen trošičku.A k tomu se mi dneska objevili takové bouličky v dásni.... nebo né bouličky, prostě se mi nafoukla dáseň úplně vzadu a příšerně mě to bolí. Pomoc prosím!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Aneto, zřejmě máš na jazyku aftózní vředy, které jsou velmi bolestivé. Je potřeba jíst řídkou stravu zejména vývary a kaše. Někdy to způsobí například rajčata nebo exotické ovoce, takže to teď vyřadit. Zahojení bývá max do 10 dnů. Pomůže natírání vředů roztokem Herbadent a klokaní stopanginu. Proti bolesti a otoku pomůže kostka ledu přiložená na bolavé místo.
Ve svém příspěvku LISTY LOPUCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Hagová.
Slyšela jsem, že po usušení mladých listů lopuchu se dělá nějak kaše. Ovšem nevím jak.
Pokud roste lopuch, používám listy na kolena a pomáhá mi od bolesti. V zimě je problém, proto bych si chtěla udělat tu kaši.
Pokud máte informace jak vytvořit, budu velmi ráda za předání.
Děkuji Hagová.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín nebo mletý koriandr, sójovou omáčku. Postup: K očištěné mrkvi, nakrájené na kolečka, přidáme cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom dochutíme mletým pepřem, kořením a dvěma lžícemi sójové omáčky, nakonec podlijeme 2 dcl vody a asi 15 minut vaříme.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka. Postup: Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, naklademe cukety a necháme zapéct při 200 °C asi 15 min.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nastrouhaný kedluben, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody, potom přidáme těstoviny.
Fazolové lusky s česnekem: Mohou být kupované mražené. Nasypou se do vařící osolené vody a vaří asi 10 min. Poté se scedí a zalijí česnekem osmaženým na olivovém oleji. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Rychlá hrachová polévka: Potřebujete: Sáček mraženého hrášku 400 g, půlku citronu, bazalkové pesto, sůl, mletý pepř a lžíci másla (ne rostlinné nebo jinou náhradu)
Postup: Do vroucí osolené vody nasypte hrášek, přidejte 2 lžíce bazalkového pesta, mletý pepř a vařte 20 minut. Na závěr přidejte 1 lžíci másla. Když polévka trochu vychladne, ponorným mixerem ji rozmixujte do krémové konzistence.
Nutné dodržovat pitný režim po celou dobu detoxikace, a to 3,5–4 litry vody denně!
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI REKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.
Mám problémy co jíst po operaci tlustého střeva-třeba co olejovky,čokoláda margot,sušenky ,oplatky.Děkuji za názor.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky
Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zař
Ingredience: 10 g másla, 30 g cibule, 2 vejce, sůl, pepř
Postup: Na 3mm plátku másla osmažíme jemně nakrájenou cibulku a vmícháme vejce. Osolíme, opepříme.
Hrachová polévka
Ingredience: 130 g zeleného nebo žlutého půleného hrachu, 1 velký pórek, 2–3 stroužky česneku, mořská řasa kombu nebo nori, rostlinný olej, sůl nebo solčanka
Postup: Hrách je vhodné namáčet 1–2 dny. V průběhu namáčení ho alespoň 2x denně, ideálně vždy ráno a večer, propláchneme a namočíme do čisté vody. Nádobu není třeba uchovávat v lednici. Před vařením znovu naposledy propláchneme a nalijeme čistou vodu (množství volíme podle toho, kolik porcí polévky a jak moc hustou ji budeme chtít; ideální je kolem 1,5 l). Přidáme malé množství mořské řasy kombu nebo nori (není podmínkou, ale je vhodná pro dobré trávení luštěnin a doplnění minerálních látek) a dobře propláchnutý a na kolečka pokrájený pórek. Přivedeme k varu, na mírném ohni vaříme 40 minut. Přidáme česnek – když ho vložíme do polévky před koncem, bude jeho chuť intenzivnější, než když se bude vařit od začátku. Dochutíme solí nebo solčankou a necháme ještě provařit, dokud nebude hrách zcela měkký. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a polévka je hotová.
Postup: Avokádu odřízneme obě stopky, nožem odkrojíme slupku, rozkrojíme na půl a vyjmeme pecku. Poté ho nastrouháme na jemném struhadle do menší misky, přidáme, utřený česnek, jogurt, citronovou šťávu podle chuti, osolíme, opepříme. Vše důkladně promícháme. Můžeme ihned konzumovat, i když lepší je nechat pomazánku alespoň chvilku uležet.
Křupavá restovaná zelenina
Ingredience: 1/2 žluté, zelené a červené papriky, hrst krouhaného červeného zelí, hrst krájeného pórku, hrst pokrájené mrkve, 1 cibule, 2 PL rostlinného oleje vhodného pro tepelnou úpravu, koření na grilovanou zeleninu se solí
Postup: Zeleninu libovolně pokrájíme na menší a tenčí kousky. Vložíme do pánve, zalijeme olejem a posypeme kořením. Smažíme cca 3–5 minut do křupava. Pokud se vám zelenina nezdá dost provařená, lehce podlijte vodou, přikryjte pokličkou a ještě chvilku poduste.
Kokosovo-jáhlové kuličky
Ingredience: 60 g jahel (váha před uvařením), 25 g Zajíce (sušený sójový nápoj), 35 g sladovitu (podle potřeby i více), 5 g karobu, 25 g mandlí, 12 g kokosu (+ na obalení)
Postup: Jáhly důkladně několikrát spaříme. Dáme vařit vodu (cca 250 ml). Až bude voda horká, nabereme půl hrnku, ve kterém rozmícháme Zajíce, sladovit a karob. Poté vlijeme zpět do h
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.
V naší poradně s názvem TONZILEKTOMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.
Prosím.o odpověď jsem mesic a půl po tonzilektomii.vse zhojene.pouze na prave strane zbytek lymfaticke tkane co způsobuje horsi ale neprijemne polykani.tento problém časem vymizí sám?děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Po chirurgickém odstranění mandlí většina lidí dosáhne úplného zotavení přibližně za dva týdny. Celková doba zotavení ovšem závisí na několika faktorech, včetně typu tonzilektomie, kterou jste měla, schopnosti vašeho těla se hojit a zda jste zaznamenala nějaké komplikace.
Vhodná strava po tonzilektomii
Pít dostatek tekutin je klíčem k úspěšnému zotavení z tonzilektomie. Kromě toho je vhodné první týden jíst jen měkká, chladná jídla. Pevná jídla můžete zavést, jakmile vám to dovolí úroveň pohodlí, ale měla byste se vyhnout tvrdým a kořeněným jídlům, protože mohou dráždit ošetřenou oblast.
Doporučená jídla a pití béhem zotavování:
Voda, čaj a džus.
Zmrzlina.
Smoothies.
Jogurt.
Pudink.
Jablečná přesnídávka.
Vývar.
Bramborová kaše.
Míchaná vejce.
Ostatní jídla (tužší a tvrdší) je třeba rozmixovat a to do doby, než se v krku vše uklidní.
Při tak výrazném prodloužení doby rekonvalescence, jaký u sebe pozorujete, by bylo prospěšné zůstat v kontaktu s lékařem ORL a každé dva týdny si nechat krk prohlédnout.
Recepty se v dietním programu A. Mačingové opakují, neboť startují očistu organismu. Někteří lidé uvádějí, že pro shození pár kilogramů jim opravdu stačí několikrát do roka opakovat pouze tyto očistné recepty podle Antónie Mačingové, aby si zlepšili krevní hodnoty a snížili případné záněty v těle.
Celerové kuřecí burgery: Kousky kuřete naložíme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sůl, pepř a mletý kmín. Vypracujeme masovou směs, kterou smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji zlehka osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme a opepříme. Podlijeme troškou vody, přidáme těstoviny a podáváme. Tento recept můžete obměnit tak, že místo kedlubny přidáme baby špenát. Jinak postup zůstává úplně stejný.
Boršč: Jako odměrku použijeme kompotovou misku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si 1 misku mrkve, 1 misku celeru, 1 misku petržele, 1 misku kedlubny, 1 misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy. Dále budeme potřebovat koření – sůl, pepř, nové koření, mletou papriku, 3 bobkové listy. Nezapomeneme na rajský protlak (doporučujeme spíš čerstvá rajčata), 2 stroužky česneku a 1 cibuli. Na oleji osmahneme veškerou kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme řepu. Zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak a povaříme. Nakonec vše dobře smícháme.
Hrachová polévka: 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku, bazalkové pesto, sůl, pepř a lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut, na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí hrachovou polévku ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Salát z červené řepy se švestkami a ořechy: 300 g uvařené červené řepy (může být i čerstvá), 100 g sušených švestek (předem namočených do vody) a 100 g vlašských ořechů. Vše společně promícháme a přidáme 2 stroužky česneku, špetku soli, pepř a 3 lžíce oleje.
V naší poradně s názvem POHANKOVÁ KAŠE MLETÁ JE STEJNÁ JAKO HRUBÁ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hušková Zdenka.
Je mletá pohanka stejná jako celozrná
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mletá pohanka a pohankové zrno (také známé jako krupice) pocházejí z jedné rostliny – pohanky, liší se však svou formou a zpracováním. Mletá pohanka jsou jednoduše zrna pohanky, které byly rozemlety na mouku, zatímco celozrnná pohanka jsou loupaná semena této rostliny. Mletá pohanka je v podstatě zpracovaná forma krup, která se používá pro pečení a další vaření.
Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové
První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.
Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.
Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.
Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.
Jídelníček při detoxikaci na 1. týden
Detoxikační jídelníček se skládá:
Snídaně
Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
Večeře
1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
Poněvadž quinoa obsahuje kvalitní bílkoviny a zároveň má vynikající chuť, je vhodná i pro nejmenší děti.
Quinoa koláč
Ingredience: 50 g pohanky lámanky, 50 g quinoy, 550 ml sušeného rýžového nápoje Zajíc, 25 g quinoa vloček, 25 g rýžových vloček, 5 čajových lžiček javorového sirupu, 1 vajíčko, hrst rozinek, hrst sušené kustovnice čínské (goji).
Postup: Pohanku lámanku a quinou rozmícháme v 300 ml rýžového nápoje Zajíc a dáme vařit na kaši. Necháme vychladnout. Rozinky a kustovnici na několik minut namočíme do teplé vody (každé zvlášť). Do kaše přimícháme rýžové a quinoa vločky, 1 vajíčko, javorový sirup, rozinky a nabobtnalou kustovnici. Přidáme 250 ml rýžového nápoje Zajíc a vše pořádně promícháme. Nalijeme na plech vystlaný pečicím papírem o rozměrech 20 x 20 cm a vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C. Pečeme 35−40 minut. Vločky lze zaměnit i za pohankové či jáhlové, rýžový nápoj třeba za mandlové nebo pohankové mléko a javorový sirup může nahradit agáve. Zvolit můžeme i jiné ovoce. Koláč pak bude mít trochu jinou chuť. Tento koláč se výborně hodí na snídani, ale samozřejmě se dá jíst kdykoliv během dne:-) Je poměrně sytý.
Kaše z quinoy nasladko
Ingredience: hrnek quinoy (směs bílé a červené), 2 hrnky kokosového mléka, špetka soli, kousek celé skořice, strouhaný kokos, granátové jablko, med.
Postup: Quinou několikrát důkladně propláchneme horkou vodou (přes sítko) a pomalu 15−20 minut vaříme v osoleném kokosovém mléce, které jsme ochutili skořicí. Pak necháme pod pokličkou dojít, aby se mléko vstřebalo, a vyndáme skořici. Než se merlík uvaří, opražíme (jen dorůžova) na suché pánvi strouhaný nebo plátkovaný kokos a vyloupeme granátové jablíčko (nejlépe tak, že jej rozkrojíme a paličkou na maso nad hlubší miskou s řezem v dlani do slupky bušíme ze všech stran). Uvařenou quinou na talíři posypeme zrníčky granátového jablka a kokosem. Hotovou kaši můžeme rovněž polít medem nebo javorovým sirupem, i když to není nutné, neboť kvalitní kokosové mléko je krásně nasládlé.
Quinoa nákyp
Ingredience: 500 ml rostlinného mléka, 250 g syrové quinoy, 100 g másla, 3 vajíčka, 1 vanilkový cukr, cukr krupice dle chuti, skořice dle chuti.
Postup: Quinou propláchneme a dáme vařit spolu s cukrem, skořicí a mlékem. Necháme ji mírně rozvařit na kaši (v průběhu vaření můžeme přidat cca 200 ml vody). Po uvaření do kaše vmícháme 3 žloutky, vanilkový cukr a máslo. Na závěr vmícháme sníh ze 3 bílků. Zapékací mísu vymažeme máslem (kdo chce, může ji i vysypat kokosem) a dáme první vrstvu quinoy. Na ni poklademe kompotované ovoce (třešně nebo švestky) a opět dáme vrstvu kaše. Takto připravený nákyp dáme zapéct na 30−40 minut do trouby předem vyhřáté na cca 180−200 °C. Před podáváním můžeme nákyp posypat moučkovým cukrem, případně přelít šťávou z kompotu.
Ovesné vločky si můžete připravit mnoha způsoby. Ovesná kaše k snídani je také doporučována dietology při cukrovce. Vločky namočené den dopředu nebo uvařené v mléce stačí dochutit dia sladidlem a smíchat s ovocem. Pokud do ovesné kaše přidáte lžičku prášku z jihoamerických bobulí Açai nebo Maqui, dodáte jí příjemnou kyselost a zároveň tělu poskytnete neuvěřitelnou porci antioxidantů navíc, které také pomáhají při cukrovce. Příjemným efektem u těchto plodů je rovněž jejich schopnost podporovat hubnutí.
Jestliže se vám zasteskne po chuti čokolády, nic nebrání tomu, ji do ovesné kaše přidat. Zdravou alternativou je například přimíchání organického kakaa z nepražených bobů. Speciálně můžete použít také mix guarany a kakaa Guaracao pro dodání dlouhodobé energie navíc, případně směs maky peruánské a kakaa Macacao s výrazným účinkem na harmonizaci hormonální rovnováhy.
Recepty na některá jídla s nízkým obsahem cholesterolu
Tyto recepty vám pomůžou snížit cholesterol bez léků. Pokud máte v rodině výskyt vysokého cholesterolu, určitě byste měli uvažovat o pravidelném zařazování těchto následujících jídel.
Čočková polévka
Ingredience:
100 g čočky
40 g polohrubé mouky
60 g slunečnicového oleje
20 g cibule
200 g mléka
ocet
česnek, bobkový list, sůl, pepř, nové koření,
Postup:
Čočka se nejprve nechá změknout ve studené vodě (ideální je nechat ji ve vodě naloženou alespoň den, pak se výrazně zkracuje doba vaření). Namočená čočka se dá vařit a do hrnce se přidá i pepř, bobkový list a nové koření (podle chuti). Mezitím si nakrájíme cibuli a zpěníme ji na oleji. Ke zpěněné cibuli přidáme mouku a mléko. Vše promícháme a krátce povaříme. Z hrnce s čočkou se vyndají kuličky nového koření a bobkový list, naopak se sem přidá vzniklý „bešamel“. Polévka se na závěr dochutí octem, česnekem, solí a pepřem.
Cuketové bramboráky
Ingredience:
1 kg cukety
1 ks vajíčka
5 lžic hladké mouky
strouhanka na zahuštění
majoránka, sůl, pepř, čerstvé bylinky, česnek
Může se přidat pokrájená dietní kuřecí šunka a 2 ks brambor!
Postup:
Nejprve je potřeba oloupat cuketu a nastrouhat ji. Cuketa se chvíli nechá odstát, aby pustila vodu. Voda se pak slije. K cuketě se přidá mouka, vajíčko, může se přidat i pokrájená kuřecí šunka a brambor. Vzniklá směs se zahustí strouhankou. Na závěr se vzniklé „těsto“ dochutí bylinkami, solí, pepřem a česnekem podle chuti. Ze směsi se vytvoří bramboráčky (= cukeťáčky), které se vloží na pečící papír a pečou se v předehřáté troubě na 180 ° asi 15 – 20 minut.
Zapečená brokolice
Ingredience:
600 g brokolice
200 g nízkotučného sýra
1 vejce
200 g nízkotučného (nebo polotučného mléka)
olej
strouhanka
sůl, muškátový květ, pepř
Postup:
Brokolici je potřeba nejprve rozebrat na růžičky a pak ji dát vařit (mírně osolená voda). Uvařené růžičky se pak pokládají do zapékací mísy, která je vymazaná olejem a vysypaná strouhankou. Vytvoří se tak jedna vrstva brokolice. Na tuto brokolici se nasype nastrouhaný sýr a vloží se další brokolice. Poté si rozšleháme vejce s mlékem, vše mírně osolíme, opepříme a podle chuti nastrouháme muškátový květ. Směsí se pak zalije brokolice v zapékací míse. Vše se dá péct do trouby zhruba na 20 minut (musí vzniknout pěkná kůrka).
Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který vám Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně své diety.
Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitaminem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamin K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitaminu K.
Níže uvedený jídelníček je pouze orientační a vždy záleží na individuálním stavu jednotlivce. Káva k snídani je povolena.
Pondělí
Snídaně:
ovesná kaše (60 g vloček, 250 ml polotučného mléka, v případě potřeby voda), 1 lžíce čekankového sirupu a hruška (100 g)
Přesnídávka:
ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu, 10 g dýňových semen)
Oběd:
mrkvová polévka (250 ml), rizoto s vepřovým masem (220 g) a sýrem (20 g), okurkový salát či kyselé okurky (100 g)
Svačina:
bílý řecký jogurt (100 g), černé olivy (3 ks), sušená rajčata (2 ks), lněné krekry (3 ks)
Večeře:
rybí filé na rajčatech (150 g), dýňovo-bramborové pyré (200 g)
Úterý
Snídaně:
2 menší celozrnné rohlíky (120 g), tvarohová pomazánka s kapií a červenou paprikou (150 g)
Přesnídávka:
takzvaná studentská směs (10 g hrozinek, 10 g sušených brusinek, 10 g kokosových plátků, 10 g mandlí)
Oběd:
gulášová polévka (250 ml), žemlovka s tvarohem a jablky (300 g)
Svačina:
acidofilní mléko (150 ml) se strouhanou okurkou (100 g), drceným pepřem a česnekem, půl dalamánku