Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HRAZENÍ POJIŠŤOVNAMI

OBSAH

Dieta a jídelníček

U tohoto onemocnění je nezbytný zvýšený příjem bílkovin v kvalitním bílém masu, vejcích, luštěninách a mléčných výrobcích. Tuky jsou omezeny, mastí se poloviční dávkou tuku a pouze čerstvým, nepřepáleným máslem. Přísun ovoce a zeleniny je téměř neomezený. Nezbytnou součástí výživy je dostatečné hrazení vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E a K, i vitamínů ze skupiny B, vitamínu C a kyseliny listové. Z léčivých bylin se pije čaj z ostropestřce mariánského, jehož vyluhováním se uvolňuje stejná látka jako z výše uvedených hepatoprotektiv.

Zdroj: Cirhóza jater

Poradna

V naší poradně s názvem LONGOVA METODA HRAZENÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolíbal Vlastimil.

Jako důchodce jsem klientem pojišťovny MV, 211.Dnes mi lékař řekl, že vzhledem k mým problémům by pro mě připadala operace hemeroidů Longovou metodou. Ale , že je se spolúčastí pacienta. Kolik bych případně měl v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, která je nejbližší mému bydlišti, doplácet. Za Vaši laskavou odpověď předem děkuji. Kolíbal Vl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální cena za Longovu metodu je 15000 Kč + hotelové služby nemocnice. Jestli Vám na operaci hemoroidů přispěje pojišťovna záleží na dohodě mezi Vámi a pojišťovnou. Obraťte se proto na svou pojišťovnu a zeptejte se jich na konkrétní postup v této veci. Adresa je www.zpmvcr.cz.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Longova metoda hrazení pojišťovnou

Test

Klasický laboratorní test CRP je zdravotními pojišťovnami hrazen, pokud se provádí přímo v rámci odběru krve ze žíly.

Rychlé testy CRP (z kapiček krve), kterým se říká POCT testy, standardně pojišťovna nehradí, pokud váš praktický lékař nemá hrazení těchto testů s vaší pojišťovnou domluvené na základě uzavřené smlouvy.

Zeptejte se vždy lékaře, zda budete CRP test hradit nebo nikoliv. Cena jednoho testu by neměla překročit 200–300 Kč.

Existují také CRP diagnostické testy pro domácí použití. Jejich spolehlivost je různá a dají se pořídit v lékárně.

Aby bylo možné stanovit hladinu C-reaktivního proteinu v krvi, je k tomu zapotřebí provést odběr krve. Krev se obvykle odebírá ze žíly. Dnes již existují i přístroje, které dokážou stanovit hladinu C-reaktivního proteinu z kapky odebrané krve, která se nasaje do malé sterilní pipety a následně vloží do přístroje, který změří hladinu CRP. Díky tomu je toto vyšetření pro pacienta méně zatěžující než klasický odběr žilní krve. Jedná se o pouhý odběr krve, není nutná žádná zvláštní příprava. Pacientovi je krev odebrána přímo v ordinaci praktického lékaře nebo v nemocnici a výsledek je znám během několika minut.

Pokud CRP stoupá nekontrolovaně, může přispět k destruktivnímu chronickému zánětu.

Zdroj: Hodnoty CRP a rakovina

Jak předejít zánětu dásní

Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je jednoznačně pravidelně a správně prováděná ústní hygiena. Profesionální ústní hygienu v ordinaci zubního lékaře nebo u dentální hygienistky je vhodné podstoupit každých 6 měsíců. V současné době probíhá jednání Ministerstva zdravotnictví ČR s pojišťovnamihrazení profesionální ústní hygieny. Léčba spočívá v důsledné ústní hygieně. Zubní lékař nebo zubní hygienistka provedou čištění zubů, které kromě eliminace zubního plaku odstraní i zubní kámen, čímž se zlepší možnosti dokonalého odstraňování zubního povlaku v domácích podmínkách. Nezbytná je spolupráce pacienta s lékařem, a to zejména v oblasti dokonalého provádění ústní hygieny zahrnující čištění zubů správnou technikou a čištění prostorů mezi zuby mezizubními kartáčky a zubní nití. Doporučovaným zakončením každodenní ústní hygieny je výplach ústní dutiny ústní vodou.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 800 DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Condrosulf bohužel není plně hrazen pojišťovnou. Pojišťovna jen přispívá a doplatek je přibližně 230 Kč za 30 tablet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Ano, ja to vim. Ale jak p. Cempirek psal o hrazeni pojistovnou, tak mi to od nej prislo jako ze cely je hrazen. Na internetu jsem prave cetla, ze jen z casti. Ale myslim, ze ho musi napsat nejaky specialisra-otoped... Obvodni lekar recept muze napsat, ale plati si ho pacient cely. Aspon to mi rikala pani v lekarne.
Jana

Zdroj: diskuze Condrosulf 800 doplatek

Význam CRP

Lékař provádí test na C-reaktivní protein z následujících důvodů:

  • Aby zjistil, zda v těle nemáte bakteriální infekci, a mohl vám na základě výsledku testu předepsat antibiotika. Toto je velmi důležité zejména v dnešní době, kdy dochází k nadměrnému užívání antibiotik a bakterie se pak stávají rezistentními (nereagují na ně), což vede k obtížnějšímu léčení infekcí i s využitím moderních nebo takzvaných záložních antibiotik (to jsou antibiotika, která mají k dispozici zdravotnická zařízení pouze pro účely léčby nezvladatelných infekcí na rezistentní kmeny bakterií).
  • Aby ověřil, zda stávající léčba na vaše onemocnění zabírá.
  • Aby zjistil, zda nedošlo k opětovnému propuknutí zánětlivých nebo autoimunitních onemocnění (například vaskulitida – zánět cév).

Pokud je hladina CRP zvýšená, probíhá někde v těle zánět. Může se však stát, že budete mít v těle zánět, a přesto bude vaše hladina CRP normální. To se z neznámých důvodů děje u osob trpících revmatoidní artritidou nebo lupusem. Existuje také takzvaný hs-CRP test (stanovení hladiny C-reaktivního proteinu s vysokou citlivostí), který se používá pro stanovení rizika srdečních onemocnění u pacientů. Řada lékařů považuje vysokou hladinu CRP v krvi za stav, kdy danému pacientovi hrozí zvýšené riziko vzniku srdečního onemocnění. Nicméně není dosud známo, zda zvýšená hladina CRP je sama o sobě příznakem kardiovaskulárního onemocnění nebo zda jen hraje roli při jeho pozdějším vzniku.

Klasický laboratorní test CRP je zdravotními pojišťovnami hrazen, pokud se provádí přímo v rámci odběru krve ze žíly. Rychlé testy CRP (z kapiček krve), kterým se říká POCT testy, standardně pojišťovna nehradí, pokud váš praktický lékař nemá hrazení těchto testů s vaší pojišťovnou domluvené na základě uzavřené smlouvy. Zeptejte se vždy svého lékaře, zda budete CRP test hradit, či nikoli. Cena jednoho testu by neměla překročit 200–300 Kč. Existují také CRP diagnostické testy pro domácí použití. Jejich spolehlivost je různá a dají se v lékárně pořídit za cenu kolem 200 Kč (za 2 testy).

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Diskuze

V diskuzi VZP-MUSTEK NA ZUBY,HRAZENY POJISTOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Müllerova Ivana.

Dobry den,mam dotaz ohledne castecneho hrazeni tkzv.mustku na zuby.Mam zaplatit 10800 za dva obrousene zuby a metalokeamicky imlantat.Platim si pravidelne zdravotni pojisteni,mohu od VZP me pojstovny pozadovat,aespon cast z teto castky?.Predem dekuji za odpoved.Müllerova Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MJ.

Vetsinou cena kterou udava zubni lekar, je cena ktera je doplacena a cast hradi pojistovna. Metalokeranika je drahy material, ktery se musi uhradit. Ale take zavisi zda ma zubni lekar smlouvu s pojistovnou pacienta.

Zdroj: diskuze Vzp-mustek na zuby,hrazeny pojistovnou

Inhalátor Artsana ProJet

Ultrazvukový inhalátor Artsana ProJet se vyznačuje jednoduchou obsluhou, ovládáním i čištěním. Jeho charakteristikou je také tichý chod a možnost regulace množství a vlhkosti mlžiny. Je vhodný pro domácí používání, používá se pro léčbu astmatu, chronické bronchitidy a respiračních onemocnění. Snadno se obsluhuje, ovládá a čistí. Výhodou tohoto inhalátoru je, že se jedná o stolní ultrazvukový inhalátor, je tichý, vhodný i pro děti a je plně hrazen pojišťovnami. Nevýhodou je vyšší finanční částka.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor Artsana ProJet.

Zde naleznete cenu inhalátoru Artsana ProJet.

Zdroj: Inhalátor

Diskuze

V diskuzi VZP HRAZENÍ CEKOVÁ NÁHRADA ZUBNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Šlapáková.

Dobrý den, jsem od 15.7.2016 po extrakci všech zbylých(12zubů) , je mi 75 let.
Paní doktorka mi řekla, že na 3 měsíce mi nechá udělat náhradu horní i dolní ale neznám cenu, mám důchod 6100Kč.
Po 3měsících obdržím protézu hrazenou pojišťovnou. To v mém věku nelze náhradu uhradit i od Vás?
Našla jsem na netu, že celková náhrada horní-dolní číslo 82201,11 je cena 2156Kč což by bylo pro mě přijatelné. Prosím o informace a o další postup jak mohu tuto cenu i já obdržet.
Věra ŠLAPÁKOVÁ Ústí n.L.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vzp hrazení ceková náhrada zubní

Domácí léčba váčku na dásni

Domácí léčba váčku na dásni není účinná. A to z toho důvodu, že není řešena příčina vzniku váčku na dásni. Pokud jste otrlí a léčbu řešíte pomocí propíchnutí zubního váčku, tak nic nevyřešíte, maximálně máte krátkou úlevu, ale provede si ještě větší paseku se zánětem. Takovýto stav patří vždy do rukou lékaře.

Nepodceňujte proto pravidelné zubní prohlídky, a to 2x do roka. Jsou hrazeny pojišťovnami a budete mít zuby zdravé bez komplikací zánětů. Nezapomínejte na pravidelnou hygienu chrupu pomocí kartáčků a dentálních pomůcek.

Zdroj: Píštěl na dásni

Diskuze

V diskuzi LÉKY NEHRAZENÉ POJIŠŤOVNAMI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milivoj.

Lék Pentomer retard 400 mg má hradit plně pacient. A náhrada za tento lék hrazený pojišťovnou prý není.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky nehrazené pojišťovnami

Oční vyšetření na OCT

Jedná se o vyšetření v oční ambulanci na moderním přístroji OCT 3 – Stratus (OCT – Optical Coherence Tomography). Optická koherentní tomografie je neinvazivní, nekontaktní, transpupilární zobrazovací diagnostická metoda, která umožňuje provést a znázornit řezy sítnicí s vysokou rozlišovací schopností. Používá se především při poruchách sítnice a diagnostice makulárních chorob. Tedy u pacientů s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, závažným dědičným očním onemocněním, věkem podmíněnou makulární degenerací. Za posledních pár let se stala nepostradatelnou součástí moderních diagnostických postupů v oblasti zadního očního segmentu. Z pohledu pacienta se tedy jedná o nebolestivé, komfortní a rychlé vyšetření, jehož výsledky jsou takřka okamžitě k dispozici. Toto vyšetření není bohužel hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Zdroj: Testy očí

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK MILGAMMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babulka.

Dobrý den, mám dotaz.Dostala jsem předpis na lék Milgamma N od své neuroložky.V lékárně mi bylo řečeno,že pojišťovna tento lék nehradí a zaplatila jsem 324kč.Paní doktorka mi o platbě nic neřekla.Je to divné,neboť mi doporučila ještě další lék s tím,že ten si mám zaplatit.Na internetu jsem našla,že lék Milgamma by měl být hrazen pojišťovnami.Nevím,jestli je to ovlivněno,mám pojišťovnu 207 a bydliště v Praze.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Babulko, léková politika se neustále mění a co platilo včera, dnes už nemusí. Stejně tak je to i s lékem Milgamma N, který v tabletové formě již není hrazen ze zdravotního pojištění a pacient skutečně hradí úplně celou jeho cenu sám ze svého. Pojišťovna plně hradí jen obří balení injekcí léku Milgamma N.

Zdroj: diskuze Lék Milgamma

Oční vyšetření na HRT

Přístroj HRT II – Heidelberg Retina Tomograph – je jedním z nejúčinnějších nástrojů preventivní kontroly onemocnění velmi nebezpečného zeleného zákalu – glaukomu. Jedná se o laserový skenovací systém poskytující kvantitativní popis topografie terče zrakového nervu a posouzení jeho změn v čase. Zjišťuje přítomnost glaukomových změn a umožňuje sledování jejich případného nárůstu. Vyšší pravděpodobnost rozvoje glaukomového onemocnění mají lidé s vysokou krátkozrakostí, kolísavým krevním tlakem, lidé trpící migrénami či studenými končetinami, také pacienti s cukrovkou. Glaukom se může objevit i u lidí dlouhodobě léčenými steroidy. Větší pravděpodobnost rozvoje onemocnění je i v rodinách, kde se již glaukom dříve vyskytl. Při vyšetření na přístroji HRT II se nemusí oko rozkapat, tedy nenastává jev dočasného zhoršení vidění. Toto vyšetření není bohužel hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Zdroj: Testy očí

Poradna

V naší poradně s názvem se k tomuto tématu vyjádřil uživatel .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší bude provést znovu gastroskopii a podívat se do žaludku na to, co se tam změnilo. Objednejte se ke svému gastroenterologovi a dohodněte si vyšetření gastroskopem. Co se týče endoskopie, tak perioda preventivních vyšetření střev jednou za pět let je optimální a je podporována i zdravotními pojišťovnami. Častější vyšetření na vlastní žádost byste musel uhradit ze svého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Err-cist_db udaje(path, web, )

Antibiotika

Na chlamydie neúčinkují běžná antibiotika v normálních dávkách. Léčba je velmi zdlouhavá, dokonce i několik měsíců se užívají antibiotika spolu s chemoterapeutickým lékem Metronidazol a pozitivní výsledek není vždy zaručen. Při léčebném procesu může dojít i ke komplikacím s hrazením léků pojišťovnami. Chlamydie se léčí různými typy antibiotik, obvykle se používají antibiotika tetracyklinové řady nebo makrolidy. Antibiotika zpravidla zabíjí pouze jednu ze dvou životních fází chlamydií, zbylé se udrží pro obnovu infekce v těle. Chlamydie totiž žije uvnitř buněk, kam antibiotika pronikají jen obtížně. Léčba akutní infekce je jednodušší, protože chlamydie jsou v těle v aktivní formě, která je vůči působení antibiotik citlivá. Vzhledem k delšímu životnímu cyklu chlamydií je léčba chlamydiových pneumonií o něco delší než léčba klasických bakteriálních infekcí. Doporučují se 2–3 týdny, podle závažnosti klinických příznaků.

Zdroj: Chlamydie v krku

Poradna

V naší poradně s názvem NEKOMPLETNÍ SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venuše.

Tento seznam není kompletní, mnoho nehrazených léků chybí! např. Detralex, Gopten, Vitacalcin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, zde jsou uvedeny jen volně prodejné léky, které od července 2012 nebudou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Léky, které zmiňujete, jsou na lékařský předpis a proto v tomto seznamu nejsou. Vitacalcin v seznamu uveden je, mezi léky s názvem K až Z.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nekompletní seznam

Jak získat předpis na 180 tablet

Detralex 500 mg 180 potahovaných tablet se užívá u dospělých k léčbě chronické žilní nedostatečnosti, jako je pocit tíhy v nohou, bolest, noční křeče, edém, trofické změny, včetně bércového vředu. Je používán také pro léčbu hemoroidů.

Výrobek je na lékařský předpis, lze si jej vyzvednout pouze v kamenné lékárně. Jedná se o nákladný lék, proto má vysoké doplatky i při participaci pojišťoven. Ty na cenu nepřispívají automaticky, pouze u prokazatelně nezbytných případů a dále jen při viditelném zlepšení.

Detralex je částečně placen zdravotními pojišťovnami při symptomatické léčbě chronických žilních nemocí s viditelnými známkami nemoci. Tedy pouze v případě, že nemocný prokazuje viditelné varixy, edémy, kožní změny, popřípadě je možné prokázat reflux pomocí sonografie. V případě, že nedochází k viditelnému zlepšení po 2–3 měsících, pojišťovna přestává hradit léčbu.

Při hojení bércových venózních není léčba hrazena v případě, že nedojde k viditelnému zlepšení po 6 měsících léčby.

Zdroj: Detralex 180 tablet

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD/GARDASIL JE NEBEZPECNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Ockovani proti rakovine delozniho cipku vakcinami Silgard (Gardasil), Cervarix je nebezpecne. Muze vyvolat i ochrnuti ci smrt.



1.Viry HPV zpusobuji bradavice na pohlavnim ustroji. O techto bradavicich se pouze predpoklada, ze mohou byt iniciatorem rakoviny. Viru HPV je 120 kmenu, z toho 99 neskodnych. Silgard/Gardasil chrani proti 4 z 21, Cervarix proti 2 z 21.



2.Ockovani pusobi necelych 5 let.



3.Francie zakázala reklamu na vakcínu proti rakovině děložního čípku, její účinnost nelze prokázat:

www.prlog.org/111944… />


4.Vlada Indie zakazala pokracovani klinickych testu s Gardasilem v jejich zemi pote, co 4 divky zemrely a 120 melo vazne nasledky.



Od roku 2006, kdy se zacalo s ockovanim Gardasilem/Silgardem v USA, bylo do roku 2010 nahlaseno 18000 vedlejsich ucinku a 72 smrti.

www.mothering.com/he… />


5.Pro farmaceuticke spolecnosti je zlatym dolem,kdyz se dohodnou o hrazeni ockovani ze statniho rozpoctu.Dalsim krokem pak byva, ze lobuji pro povinne zavedeni takto hrazeneho ockovani ve skolach.Rodice pak zdravi svych deti mohou chranit jen velmi omezene.



6.Podrobne o tomto ockovani:

poradna-ariadni.webn… />

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vakcina Silgard/Gardasil je nebezpecna

Úhrada protonové léčby

Zdravotní pojišťovny protonovou léčbu hradí v případě, pokud je doporučena lékaři z Protonového centra, kteří určí, zda je pro danou diagnózu vhodná. Nezbytné je také doporučení odborníků z Komplexního onkologického centra. V souvislosti s protonovou léčbou je tedy nutná vcelku rozsáhlá administrativa a formality, které je potřeba zařídit.

Protonová léčba rakoviny je hrazena ze zákona pojišťovnami. Je léčbou hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a je uvedena i ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR. Protonové centrum má uzavřeny smlouvy s následujícími zdravotními pojišťovnami:

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP ČR)
  • Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP)
  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ)
  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)
  • Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)
  • Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMV)

Proces schvalování:

Doporučení

Protonovou léčbu rakoviny doporučují lékaři Protonového centra podle diagnózy.

Posouzení

Doporučení léčby rakoviny posoudí a schválí Komplexní onkologické centrum.

Odsouhlasení

Na závěr vstupního procesu do léčby je potřeba souhlas s úhradou od zdravotní pojišťovny.

Co dělat, když vám léčba nebyla schválena:

  • V případě, že došlo k zamítnutí žádosti buď ze strany Komplexního onkologického centra, nebo zdravotní pojišťovny, obraťte se na Protonové centrum. Žádejte od konkrétní koordinátorky léčby podrobné informace, proč k zamítnutí léčby došlo a jaké kroky budou následovat. Protonové centrum navrhne další postup, jak se k protonové léčbě rakoviny dostat.
  • Konzultace je bezplatná, dá se na ni objednat telefonicky a zrealizuje se do několika dní.

Protonové centrum v Praze funguje od roku 2012. Za tu dobu se v něm léčilo už téměř 4 000 pacientů ze 45 zemí světa. Na ozařování pacientů jsou využívány čtyři ozařovny, které mohou být v provozu souběžně každý pracovní den od rána až do večera.

Soukromé Protonové centrum v Praze nabízí v Česku jako jediné protonovou léčbu. Protonová radioterapie je díky svým charakteristikám nejvíce vhodná pro nádory v blízkosti životně důležitých struktur – dětské nádory, nádory plic, prostaty, hlavy a krku, mozku nebo slinivky břišní.

V současné době je z důvodu nedostatku pracovišť nukleární medicíny s hybridním zobrazením (CT/PET) průměrná čekací doba na vyšetření až 3 měsíce. U mnohých pacientů to znamená prodlevu v zahájení adekvátní léčebné modality. Za současného stavu je dostupnost české radiační onkologie 20 % pod evropským standardem. Výsledkem je, že pacient buď nedostane potřebnou léčbu včas, nebo je léčen jiným, ne zcela optimálním způsobem.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Jak odstranit červené fleky v obličeji

K odstranění červených fleků na obličeji se nejčastěji používá laser. Laser dokáže odstranit nejen červené fleky v obličeji, ale také jizvy po akné. Nejmodernější laserové systémy dnes dokáží tyto poruchy odstranit, aniž by zanechaly po sobě jizvy. U některých lidí se laserem dá oheň na kůži odstranit zcela, u některých jen z části. Léčba laserem spočívá v úzkém zaměření laserového paprsku, který reaguje na hemoglobin - červené barvivo a jeho působením se zataví cévní kapiláry, které se pak přirozeně po zákroku zahojí - tělo je vstřebá a nejsou pak tolik vidět. Trvání laserové léčby a počet ošetření závisí na typu a rozsahu vady kůže a může se u každého lišit. Často je nutné absolvovat více sezení k dosažení optimálních výsledků. Tyto zákroky jsou prováděny v rámci estetické mediciny a nejsou tedy hrazeny zdravotními pojišťovnami. Z finančního hlediska je třeba u tohoto zákroku počítat s jistými náklady, které pro odstranění těchto vad bude nezbytné obětovat. Bližší informace získáte v některém z laserových center, například zde http://www.asklepion.cz/problemy/metlicky-modre-zilky-cevni-zil.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Co dělat po narkóze

Bezprostřední pooperační péče je velmi důležitá a její selhání může výrazně zvýšit morbiditu i mortalitu v souvislosti s operačním výkonem a anestezií. Během operace až do předání pacienta z operačního sálu zodpovídá za stav pacienta anesteziolog, který rozhoduje podle náročnosti výkonu a stavu pacienta o další péči (stav po narkóze).

U krátkých operačních výkonů, kde je stabilizace základních vitálních funkcí dosaženo po probuzení pacienta z anestezie na operačním sále, může být tento pacient předán k další péči na standardní oddělení, kde je běžný režim.

Po narkóze u delších a náročnějších operačních výkonů a u rizikových pacientů je třeba počítat s pomalejším odezníváním anestezie a nutností intenzivního sledování vitálních funkcí do jejich stabilizace. V těchto případech se pacient po operaci transportuje na zotavovací (dospávací) pokoj nebo na JIP příslušného operačního oboru. Transport pacienta probíhá vždy pod dohledem lékaře a musí být zajištěna vhodná monitorace, eventuálně oxygenoterapie pacienta. Na zotavovacím pokoji nebo JIP jsou kontinuálně monitorovány vitální funkce pacienta (stav vědomí, dýchání, saturace kyslíkem, srdeční rytmus a frekvence z EKG, krevní tlak, diuréza), je zajištěna oxygenoterapie, eventuálně podpůrná ventilační péče ventilátorem, infuzní léčba a hrazení krevních ztrát, je-li potřeba i podpora oběhu a diurézy. Dále je zajištěna pooperační analgezie, případně analgosedace a péče o tělesnou pohodu pacienta (zahřívání). Je nutné sledovat i odvod z drénů a krvácení z operační rány. Do standardní péče je pacient předáván až po úplné stabilizaci stavu, bez nutnosti podpory a monitorace vitálních funkcí.

U některých náročných operačních výkonů (kardiochirurgie, velká hrudní a břišní chirurgie) a u velmi rizikových pacientů (stáří, polymorbidita) se volí následná pooperační péče s ventilační a oběhovou podporou na oddělení ARO.

Bezprostředně po probuzení z celkové anestezie je pacient ohrožen především poruchami dýchání a oběhu. Poruchy dýchání mohou být způsobeny neprůchodností dýchacích cest (nejčastěji zapadlý jazyk, obstrukce a dráždění sekretem), dále může dojít k centrálnímu útlumu dýchání anestetiky a opioidy, k dechové nedostatečnosti způsobené svalovou kurarizací (relaxací) nebo hypoventilací při nedostatečné analgezii. Nejvíce jsou takto ohroženi pacienti po operacích v nadbřišku a hrudníku a také pacienti s chronickým plicním onemocněním nebo s nervosvalovým handicapem. U těchto pacientů je vhodná dechová předoperační rehabilitace, nutná je dobrá pooperační analgezie (například kombinovaná anestezie s epidurálním katétrem) a intenzivní pooperační péče (oxygenoterapie, nebulizace, CPAP, polohování, eventuálně bronchoskopické odsátí sputa).

Nejčastějšími poruchami oběhu bezprostředně po operaci jsou hypotenze, hypertenze, poruchy rytmu nebo srdeční nedostatečnost. Hypotenze má příčiny hlavně v hypovolémii při nedostatečném hrazení předoperačních ztrát nebo při pokračujícím pooperačním krvácení anebo může být způsobena vasodilatací při užití některé z centrálních blokád. Hypertenze je nejčastěji spojena s nedostatečnou analgezií, hypoxií, hyperkapnií nebo je příčinou špatně předoperačně kompenzovaná hypertenze. Poruchy srdečního rytmu vznikají v souvislosti s operačním výkonem nejčastěji při elektrolytové dysbalanci, hypoxii a hyperkapnii a u pacientů s postižením kardiovaskulárního systému (ICHS, léčba antiarytmiky). U pacientů s ICHS je v pooperačním období velmi důležitá dobrá ventilace a oxygenace pacienta, dobrá analgezie a normovolemie, aby nedošlo při výše jmenovaných komplikacích ke zhoršení jejich stavu (srdeční selhání, maligní arytmie, čerstvě vzniklá ischémie myokardu).

V bezprostředním pooperačním období je nutné starat se o tělesnou teplotu pacienta (většinou je nutné zahřívání pacienta) a o prevenci pooperační nauzey a zvracení. Příčinou zvracení po anestezii je buď dráždění centra pro zvracení anestetiky a opioidy nebo dráždění z reflexogenních zón (břišní, gynekologické operace, operace uší, strabismu). V těchto případech preventivně působí propofol. Lékaři se snaží vyhnout podání oxidu dusného a podávají se prokinetika (metoklopramid) a antiemetika (neuroleptika - thietylperazin, ondasetron).

Pooperační analgezie se řeší buď celkově podávanými analgetiky, nebo lokálními anestetiky použitými při regionální anestézii (blokády nervů, centrální blokády s pokračující technikou, například s epidurálním katétrem). Pooperační bolest je akutní bolest, která se skládá ze somatické složky, což je bolest z kůže, svalů, kostí a vaziva, a ze složky viscerální, kdy bolest pochází z dutých orgánů. Bolest způsobuje stresovou reakci organismu s vyplavením katabolických hormonů, vede ke zhoršenému hojení ran, je příčinou dalších pooperačních komplikací a má i psychosociální dopad. Bolest lze sledovat podle patofyziologických reakcí (tachykardie, tachypnoe, hypertenze, pocení, poruchy hybnosti) a její intenzitu je možné vyjádřit například pomocí visuální analogové škály (VAS) přizpůsobené věku pacienta. Důležitá je takzvaná preemptivní analgezie, tedy potlačení bolesti ještě před jejím vznikem, a dále návaznost předoperační a pooperační analgezie.

V léčbě silné akutní pooperační bolesti se nejvíce využívají silná opioidní analgetika, která se podávají intravenózně nebo intramuskulárně. Subkutánní, perorální a transdermální podávání opioidů má využití spíše v léčbě chronické bolesti. Při intravenózním podávání opioidů se mohou volit bolusová nebo kontinuální podávání, která nevedou k takovému kolísání hladiny opioidu, je ale potřebná dostatečná monitorace pacienta na JIP. Dalším způsobem podávání analgetik je pacientem řízená analgezie (PCA) samoobslužným dávkovacím zařízením, kdy lékař určí koncentraci léku, bolusovou dávku, eventuálně rychlost kontinuálního dávkování a takzvaný lock-out interval, kdy je dávkovací zařízení zablokované, čímž se zamezí předávkování pacienta. Nejčastěji se používá morfin (Morfin 1%), petidin (Dolsin), piritramid (Dipidolor), ze slabších opioidů pak tramadol (Tramal). Na JIP a oddělení ARO jsou ke kontinuální analgezii nejčastěji používány fentanyl a sufentenil. Při používání opioidů je potřeba myslet i na vedlejší účinky opioidů, zejména na centrální útlum dýchání, možnost zvracení, snížení motility GIT a při delším užívání i vznik závislosti a tolerance.

Zdroj: Vliv narkózy na mozek

Inhalátor Omron

OMRON C28P je kompaktní kompresorový inhalátor pro astmatiky a alergiky, který výborně poslouží při zvlhčování horních i dolních cest dýchacích. Umožňuje samozřejmě i inhalaci lékových forem. Přístroj využívá technologii V. V. T. (Virtual Valve Technology), která zajišťuje menší ztrátovost vdechovaného aerosolu v inhalačním setu a tím pádem je léčivá látka účinnější. Jednotlivé části inhalátoru navíc není nutné tolik čistit, a tak je jeho údržba mnohem snadnější.

Objem zásobníku na léky je 7 ml, nebulizační výkon je pak 0,5 ml za minutu. I přes nespornou výkonnost se hlučnost drží na přijatelné hranici 60 dB. V ceně inhalátoru je také bohaté příslušenství, včetně praktické cestovní tašky, takže se dá celý přístroj snadno přenášet. V sadě naleznete také druhý inhalátor zdarma.

Vlastnosti a funkce: technologie V. V. T., nebulizační výkon 0,5 ml/min, velikost produkovaných částic 3,0 um (MMAD – střední průměr částic), objem zásobníku na léky 7 ml, úroveň hluku (ve vzdálenosti 1 m) 60 dB.

Hmotnost: 1 900 g

Příkon: 192 VA

Rozměry: 170 x 103 x 182 mm

Příslušenství: maska PVC pediatrická/dětská, maska PVC pro dospělé, kompletní nebulizační set (PVC), inhalační hadička (PVC) 207 mm, nosní inhalační nástavec, 5x náhradní vzduchový filtr, cestovní taška.

Výhodou tohoto kompresoru je, že je plně hrazen pojišťovnami a má zdarma druhou inhalační soupravu. Nevýhodou je velikost a je hlučnější.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor OMRON C28P.

Zde naleznete cenu inhalátoru OMRON C28P.

Zdroj: Inhalátor

Rakovina

Histologicky existují dva druhy karcinomu pankreatu – duktální a mucinózní (mucin = hlen, tedy nádor s produkcí hlenu), podle toho, z jakých buněk vycházejí. Vysoce zhoubný je především adenokarcinom duktální. Incidence rakoviny slinivky břišní v posledních letech jednoznačně stoupá. V České republice jí onemocní cca 15–20 pacientů na 100 000 obyvatel. O něco častěji se vyskytuje u mužů, dvě třetiny nemocných je ve věku nad 65 let. Tento neobvykle rychle rostoucí nádor se vyznačuje především špatnou prognózou nemocných, i přesto, že se podrobí léčbě, která prodlužuje pacientovi život o několik – možná desítek – měsíců. Jako ostatní zhoubné (maligní) nádory vzniká i rakovina slinivky břišní poruchou některých regulačních genů, jež mají na starosti kontrolovat buněčný cyklus, množení buněk i jejich zánik. Jakmile dojde k poškození některého z nich, buňky se vymaní regulačním mechanismům – přehnaně se množí a nepodléhají buněčné smrti. Jsou částečně pozměněné, takže vypadají jinak a neplní dostatečně svoji funkci.

Slinivka tak po určité době přestane fungovat jako celek – zažívací trakt postrádá enzymy potřebné k trávení veškerých živin i hormony, které jsou důležité nejen pro trávicí systém, ale pro celý organismus. Poškození regulačních genů však nevznikne jen tak z ničeho nic. Dochází k němu působením některých škodlivých faktorů. Hlavním z nich je kouření, jehož zanechání je jedinou prevencí proti tomuto typu rakoviny. Sekundární prevencí je včasný záchyt nádoru (nepodcenění některých příznaků, preventivní prohlídky), který ještě nemá metastázy v jiných orgánech. Na karcinom pankreatu se bohužel přichází v drtivé většině příliš pozdě, protože příznaky nejsou v časných stadiích tolik vyjádřeny. Počínající nádor slinivky břišní je zpravidla asymptomatický (= bez příznaků), v čemž spočívá jeho zhoubnost a zrádnost. O něco později se může vyznačovat zažloutnutím sliznic a kůže (tzv. ikterem čili žloutenkou, jež nemá infekční původ), po němž se s odstupem asi tří měsíců dostavuje bolest břicha, stavy nevolnosti a další neurčité obtíže.

Tyto příznaky svědčí lokálnímu šíření nádoru do okolí, avšak nemusí být ještě založeny metastázy. Pacienti výrazně hubnou v důsledku špatného vstřebávání živin a tím poklesu energetického příjmu. Až 80 % karcinomů je diagnostikováno již v pokročilém stadiu, kdy mají pacienti metastázy v jiných orgánech, především v játrech, plicích, v peritoneu a retroperitoneu (břišní stěna a dutina). Vzácné jsou metastázy do nadledvinek. Při prorůstání nádoru do okolí mohou vznikat další obtíže závislé na dané lokalizaci. Například pokud se karcinom v retroperitoneální dutině (prostor vzadu před páteří) progresivně zvětšuje, vede ke vzniku viscerální bolesti, která je trvalá a velice špatně ovlivnitelná. Nebo může působit tlak na nervové pleteně v okolí páteře, což se projevuje bolestí, jež ustoupí v úlevové poloze v předklonu nebo při schoulení se na břicho. Nádor zpravidla utlačuje i žlučové cesty, projevem je pak již výše zmíněná žloutenka.

Léčba: Na prvním místě je především operace, pokud se nádor ještě operovat dá, což je ve velmi pokročilých stadiích již nemožné. Operace je jediným léčebným přístupem, který poskytuje pacientovi šanci na vyléčení. Některé operační výkony slouží už jen pro zlepšení kvality života. Zavádí se různé drény a stenty, aby se zabránilo, případně odstranilo ucpání žlučových cest nebo střeva. Stejně tak může zlepšit kvalitu života i ozáření nebo chemoterapie. Podává se gemcitabin (Gemzar) a jeho kombinace s oxaliplatinou. Účinné mohou být i kombinace dalších cytostatik například s fluorouracilem. Nezbytnou součástí léčby je tišení bolesti, jež je dominantním příznakem pacientů. Běžná analgetika nemají dostatečnou účinnost, proto se v různých formách podávají opiáty. V krajních případech je řešením zákrok, který by odstranil nervovou pleteň vedoucí do slinivky a tím ulevil od bolesti. Pacientům je podávána rovněž tzv. substituční terapie, což je hrazení enzymů a hormonů, jež kvůli poruše funkce pankreatu chybějí. Terapie inzulinem závisí na stupni poruchy sacharidové tolerance.

Zdroj: Slinivka břišní

Co udělat pro získání lázní

Lázeňská péče v České republice se rozděluje na dvě základní skupiny, a to na komplexní lázeňskou péči a na příspěvkovou lázeňskou péči. Třetí samostatnou skupinu tvoří lázeňské pobyty pro samoplátce. Tato poslední skupina má v posledních letech vzrůstající tendenci, protože stále více lidí si uvědomuje skutečnost, že je lepší nemocem předcházet, než je následně léčit.

O komplexní nebo příspěvkovou léčbu si můžete požádat, pouze pokud jste občany ČR a jste pojištěni u některé ze zdravotních pojišťoven v ČR.

Lázeňskou léčbu vám doporučí váš ošetřující lékař, který tak jedná většinou na základě vyhodnocení zdravotního stavu u odborníka-specialisty. Vaše první kroky tedy musí vést za odborným lékařem a s doporučením následně za obvodním lékařem. Návrh na lázeňskou péči, ať už komplexní nebo příspěvkovou, pošle váš obvodní lékař pojišťovně. Následně její revizní lékař posoudí splnění podmínek indikačního seznamu.

V indikačním seznamu jsou kromě indikačních skupin nemocí a jim odpovídajících diagnóz také uvedeny typy lázeňské péče, délka léčebného pobytu a možnost lázeňských míst, kde se můžete léčit. Určeny jsou zde i časové limity, dokdy jako pacient po operacích, či úrazech i jiných onemocněních musíte lázeňskou péči nastoupit.

Pokud pojišťovna schválí návrh na komplexní lázeňskou léčbu, odešle ho do příslušných lázní a ty vás následně budou kontaktovat a vyzvou vás k nástupu lázeňské léčby. V případě schválení návrhu na příspěvkovou lázeňskou léčbu je návrh předán pojištěnci a ten si sám s určeným lázeňským zařízením dohodne termín nástupu léčby.

Komplexní lázeňská péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění – náklady na vyšetření, ale i ubytování a stravu, případně dopravu (to platí pro pacienty, jejichž zdravotní stav podle ošetřujícího lékaře neumožňuje běžnou dopravu, ale je nutné použít zdravotní služby). Komplexní lázeňská péče se hovorově označuje též jako „křížkové lázně“ či „lázně na křížek“.

U příspěvkové lázeňské léčby hradí zdravotní pojišťovna jen lékařské vyšetření a celé léčení. Ubytování, stravu a dopravu si hradí pojištěnec.

Podmínky pro poskytování a hrazení lázeňské péče stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. Tou hlavní normou je pak Indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé a Indikační seznam pro lázeňskou péči o děti a dorost (vyhláška MZ ČR č. 58/1997 Sb.). Kromě indikačních skupin nemocí a jim odpovídajících diagnóz jsou zde uvedeny typy lázeňské péče, délky léčebných pobytů.

Jestli splňujete podmínky indikačního seznamu, to posoudí nejprve váš lékař, za kterým musí vést vaše první kroky, a následně revizní lékař zdravotní pojišťovny, u které jste pojištěni. Povinností ošetřujícího lékaře je také určit, jak moc je lázeňská léčba naléhavá. Podle splnění podmínek v Indikačním seznamu také revizní lékař rozhodne, jestli vám náleží lázeňská léčba, která bude zdravotní pojišťovnou uhrazena jako komplexní, nebo jako příspěvková.

Komplexní lázeňská péče navazuje na ústavní nebo specializovanou ambulantní zdravotní péči a je zaměřena na doléčení, zabránění vzniku invalidity a nesoběstačnosti nebo na minimalizaci rozsahu invalidity. Poskytuje se například po úrazech, po provedených operacích, po srdečních infarktech, ale i při některých chronických chorobách, například při onemocnění diabetem, u artróz nosných kloubů v soustavném léčení, u Bechtěrevovy choroby a podobně. Na komplexní lázeňskou léčbu nastupuje pacient velmi rychle po operaci nebo po odeznění akutních stavů onemocnění.

Příspěvková lázeňská péče se většinou poskytuje u chronických onemocnění, kde se předpokládá opakování lázeňské léčby. Zdravotní pojišťovna v tomto případě hradí vaše vyšetření a léčení, dopravu, ubytování a stravování si platí každý pacient sám. Tato péče bývá standardně poskytována jednou za dva roky.

Základní kontraindikace lázeňské péče najdete v platné vyhlášce č. 2/2015, o stanovení odborných kritérií a dalších náležitostí pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče.

Postup:

  1. Pokud to váš zdravotní stav vyžaduje, požádejte svého ošetřujícího lékaře o vypsání návrhu na lázeňskou péči. Ideální je, pokud máte doporučení i od odborného lékaře (rehabilitačního lékaře, gynekologa, onkologa, ...).
  2. Ošetřující lékař navrhne typ lázeňské péče (komplexní nebo příspěvkovou) a místo pobytu. Pamatujte, že máte právo na výběr lázeňského zařízení.
  3. Návrh na lázeňskou léčbu schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny. Ten může v odůvodněných případech místo navrhované komplexní lázeňské péče schválit příspěvkovou.
  4. S dotazem se můžete obrátit i na vámi vybrané lázně. Zde vám poradí s výběrem vhodného pobytu pro samoplátce v případě, že vám lékař lázně nenavrhne nebo je pojišťovna neschválí.
  5. Nedostali jste lázně? Zkuste se odvolat. Zjistěte si co nejdřív na pobočce nebo telefonicky, proč jste lázně nedostali. Dozvíte se třeba, že jste jen zapomněli přiložit doporučení od specialisty nebo něco nevyplnili. Pak se ihned odvolejte a doplňte odvolání o požadovaný dokument či údaj. Pojišťovna je povinna se k odvolání vyjádřit.

Dostali jste komplexní lázeňskou péči, a lázeňské zařízení po vás přesto chce nějaké doplatky? Za každý den pobytu se platí takzvaný lázeňský poplatek, který činí okolo 15 Kč. Pokud požadujete vyšší standard ubytování, výběrovou stravu nebo jednolůžkový pokoj, také si budete muset připlatit. Ceník doplatků je uveden na internetových stránkách jednotlivých lázeňských zařízení. Pokud dostanete lázně komplexní nebo příspěvkové a chcete si co nejmíň připlácet například za jednolůžkový pokoj, zvolte si termín mimo hlavní lázeňskou sezónu. Doporučuje se využít takzvanou mimosezónu nebo mezisezónu, kdy jsou doplatky na bydlení levnější. Termíny najdete na internetu.

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP