Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HROZNOVÝ CUKR DÁVKOVÁNÍ

OBSAH

Glukopur dávkování

Jako rychlý zdroj energie se Glukopur dávkuje v množství 80-100 g na den. Při nechutenství se doporučuje podávat Glukopur po dobu 10-14 dní, nejlépe ráno na lačno v celkové denní dávce 100 g na 500 ml oblíbeného čaje.
 

Domácí dávkování

  • 1 rovná lžička glukpuru= 3 g, 
  • 1 rovná polévková lžíce glukopuru = 12 g.

 

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr

Diskuze

V diskuzi HROZNOVÝ CUKR DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JŠ.

Dobrý den, aktuality o Glukopuru se dozvíte na stránce www.glukopur.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hroznový cukr dávkování

Nutriční složení glukopuru

Enegretická hodnota glukopruru je 1672 (393,4 kcal) na 100 g prášku. Glkopur obsahuje sacharidy minimálně 99 g, bílkoviny 0 g a tuky 0 g.

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Skalnikova.

Prosím jak si hlídat dlouhý cukr měřím si cukr ale dlouhý tam není dekuju

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Předávkování

Pokud dojde k předávkování, tak k odbourání pomůže hodně pít, ideálně neslazené minerálky, a dostatek pohybu. Hroznový cukr má velkou výhodu v tom, že se rychle metabolizuje na energii a hned je vydán do krve jako čistá energie. Z hroznového cukru se nedá přibrat, to však neznamená, že ho můžete denně zkonzumovat půl kila.

Zdroj: Hroznový cukr

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Slezáková.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda nemáte nějakou radu na léčení Diabetes 1 u syna 14 let, který má diabetes 5 let. je jinak zdráv, má pumpu na insulin, o které pochybuji, že je lepší než injekční dávkování. Můžete mi poradit?
Děkuji za váš čas.
s pozdravem
Kateřina Slezáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Hroznový cukr v těhotenství

Hroznový cukr je možné používat u diabetiků jako první pomoc při hypoglykémii. Může také rychle dodat energii při porodu, pokud se žena z nějakého důvodu nemůže najíst, při vrcholovém sportu či při intenzivní duševní aktivitě. Není ale možné ho doporučit k častější nebo pravidelné konzumaci komukoliv, dokonce ani lidem, kteří trpí nechutenstvím nebo potřebují přibrat, negativa jeho příjmu převažují.

Jak již bylo napsáno, hroznový cukr se používá jako rychlý a spolehlivý zdroj energie, jako zdravá náhrada cukru nejen pro nemocné, ale i pro děti a těhotné ženy. Těhotné ženy by však neměly překročit dávku šesti bonbonů denně.

Zdroj: Hroznový cukr

Poradna

V naší poradně s názvem CUKR PO INTENZÍVNÍM SPORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Jsem diabetik 1. stupně už 11 let, a ted se mi nejak nedaří držet cukr při sportu.
V 17.00 cukr 5,2, opravdu jeden plátek toustového chleba (25 g) a cca 10 g gervais, od 17.30 do 18.30 polozávodní čtyřhra v bembajsu a v 19.00 cukr 17,9 !!!!
To nemohl být cukr z jídla, ale údajně játra začly produkovat cukr z svalů a tuků. Stalo se mi to víckrát, je k tomu nějaká rada? Najíst se před bembajsem a píchnout inzulín? Dík za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém se nazývá hyperglykemie s ketonurií (preexercice high glukose with ketones) a je u diabetiků 1. stupně běžný. Jde o akutní deficit inzulinu, kdy glykemie vystoupá nad 16 mmol/l. V tomto stavu byste již neměl cvičit/hrát a měl byste v klidu vyčkat kompenzace další dávkou inzulinu. Inzulín neaplikujte před cvičením. Taktéž byste měl s tímto problémem seznámit svého diabetologa. S ním pak můžete přesně naplánovat stravu a dávkování inzulínu ve dnech sportu a ve dnech volna.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukr po intenzívním sportu

Dávkování

Doporučená denní dávka hroznového cukru je od 15 do 30 gramů za den. Zde je však třeba brát v úvahu individuální výdej energie, skladbu konzumovaných potravin a pravidelnost. Pokud máte sedavé zaměstnání a konzumujete i ovoce, tak vám úplně stačí přijmout za den 15 gramů hroznového cukru. Pokud jste aktivní sportovec a váš výdej energie za den je vysoký, tak klidně můžete přijmout i 30-35 gramů hroznového cukru během dne. Tuto energii máte kde spálit během sportování, a navíc podpoříte i svalstvo a nervový systém

Doporučuje se rozložit denní dávku do 2-3 porcí. Hroznový cukr rozpusťte ve vodě, v čaji či v jiném nápoji.

Zdroj: Hroznový cukr

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.

Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Co je to hroznový cukr

Wikipedie uvádí, že glukóza (v chemickém názvosloví sacharidů glukosa) - z řeckého glykys, což je sladký, nebo gleukos, to znamená mošt, sladké víno -, v běžné řeči označovaná jako hroznový cukr nebo krevní cukr, je jedním z monosacharidů ze skupiny aldohexóz. V chemických vzorcích oligosacharidů a polysacharidů se značí symbolem Glc. V čistém stavu je glukóza bílá krystalická látka sladké chuti. V přírodě je běžnou konformací glukózy D-glukóza, která stáčí polarizované světlo doprava, odtud pochází její staré označení dextróza, které se doposud běžně používá v lékařské literatuře.

Zdroj: Hroznový cukr

Cena

Zde můžete vidět cenu hroznového cukru.

Zdroj: Hroznový cukr

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vašíčková.

Dobrý den.Mám dlouhodobý cukr 4,1.Jedná se prosím o kompenzovanou cukrovku?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty dlouhého cukru by při dobrém životním stylu měly být maximálně 47mmol/mol. Jakákoli vyšší hodnota než 53 mmol/mol ukazuje na špatné stravovací návyky a pokud je číslo vyšší, tj. 80 mmol/mol a více, jde o velmi špatné výsledky.
Zeptejte se svého lékaře na výsledky laboratorních testů, abyste měla jasno v ukazatelých, které přinášejí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Hroznový cukr

Hlavní rozdíl mezi běžným cukrem a cukrem hroznovým spočívá ve složení, protože glukóza, což je hroznový cukr, je monosacharid, nejjednodušší cukr vůbec, tvořený jen jednou cukernou jednotkou, což v praxi znamená, že se rychleji uvolňuje do krve, právě díky této vlastnosti může sloužit jako pohotový zdroj energie pro svaly i mozek.

Výhody, nevýhody

Používání hroznového cukru ke slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr, je nesprávné, jelikož hroznový cukr má stejné množství energie jako cukr, ovšem jeho sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se hroznového cukru na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více, a proto se nedá doporučit diabetikům ani lidem s nadváhou. Výborný je na rychlé doplnění energie. V lékárnách se hroznový cukr prodává balený jako bonbony, ovšem o bonbony se nejedná. Výsledkem konzumace je hlad, který vás může donutit sníst více potravy než obvykle.

Cena

Zde může vidět cenu hroznového cukru.

Zdroj: Cukr

Diskuze

V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pampeliškový med

Glukopur složení:

Obsah bílého prášku glukopur: dextróza (100% D-Glukóza), vitamínový premix (vitamín C 18 mg, B1 0,42 mg, B2 0,48 mg, B6 0,60 mg, B12 0,30 mg, biotin 45 mg, kyselina pantothenová 1,8 mg, vitamín E 3 mg, kyselina listová 60 mg, niacin 5,4 mg.
 

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

ja myslela cukr za dva tri mesice zpetne,myslim 30 az 40,mam 50,je to moc vazne?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Vencl.

po dnešní kontrole mám dlouhodobý cukr 70 jakou hodnotu má mít ? děkuji

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Glukopur cena

GLukopur se dá naprosto běžně koupit ve větším supermarketu nebo v lékárně. Tady je uveden seznam nejlevněších cen, za které jde glukorpur v ČR koupit: glukopur cena.

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr

Diskuze

V diskuzi LÉK GURMAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Gurmar jsem užíval po dobu tří měsíců a z doporučené dávky 1-3 denně jsem užíval 2 tablety denně.Po kontrole u doktorky jsem měl nejvyžší cukr za poslední rok.Nevzdal jsem to a objednal si balení na další tři měsíce.Tentokrát jsem dávkování zvedl na nevyžší 3 tablety denně.Po kontrole u doktorky jsem měl hladinu cukru stejnou jako před užíváním tohoto likvidátoru cukru.Děkuji už nechci,jen z lidí tahají peníze.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Richard.

Dobrý večer,můj názor na tento doplněk stravy je tento,absolutně na nic!!!
Akorát se sníží obsah peněz v peněžence,jiný účinek to nemá!!!

Zdroj: diskuze Lék gurmar

Účinky

Hroznový cukr neboli glukóza se nachází v rostlinách jakožto jeden z produktů fotosyntézy a představuje pro rostliny zásobu energie. Zároveň je ale také přítomna v krvi živočichů, a to v podobě D-glukózy. Zde funguje jako zásobárna energie pro všechny tělesné tkáně. Výrazně je cukr využíván pro mozek a červené krvinky. V těle se nacházejí orgány, které se bez příjmu cukru neobejdou, proto má výrazný vliv na naše zdraví. Je dobré tělu dodávat potřebné živiny a mít hladinu cukru pod kontrolou. Je-li tělo dlouhodobě ve stresu, nebo když hladoví, začne vytvářet glykogen samo i za cenu oslabení organismu. V takovém případě se doporučuje tělu dodávat cukry a zdraví prospěšné látky. Hroznový cukr dodá tělu energii (kalorie), ale nepodporuje tloustnutí.

Účinky hroznového cukru:

  • posiluje imunitní systém;
  • je rychlým zdrojem energie;
  • zklidňuje nervový systém;
  • podporuje výživu krevních destiček;
  • podporuje pozornost a paměť;
  • dodává živiny svalové hmotě;
  • podporuje budování svalstva;
  • urychluje metabolismus;
  • podporuje trávení;
  • zvyšuje chuť k jídlu.
Hroznový cukr je možno koupit v lékárnách jako:
  • Cukr třtinový Very Dark - je bohatý na minerály a další přírodní látky, má bohaté aroma a chuť díky vysokému obsahu melasy, je vhodný zejména k přípravě mnohých nápojů, slazení kávy, cereálií, jogurtu, čerstvého ovoce a na pečení koláčů a moučníků.
  • Glukopur hroznový cukr - doporučuje se na celkové posílení organismu, podává se jako nápoj ve vodě, mléku, kakau, citronové šťávě a podobně.
  • Intact hroznový cukr s vitamínem C - oblíbený vitamínový přípravek pro dodání energie a vitamínu C. Vybrat si můžete z příchutí jahoda, ananas, citron, černý rybíz a řady dalších.

Hroznový cukr mohou užívat sportovci, lidé s fyzicky namáhavým zaměstnáním a ti, kdo potřebují doplnit energii. Nikdy nepřekračujte doporučené dávkování.

Nutriční hodnota - hroznový cukr (100 g):

  • kJ - 1 579,2
  • kcal - 376
  • sacharidy - 78 g
  • tuk - 0,2 g
  • vláknina - 1 g
  • vápník - 17 mg
  • draslík - 201 mg

Hroznový cukr je vhodným doplňkem hubnutí jako nejrychlejší zdroj čisté energie, i když se dostává hned do krve, tak určitou energetickou hodnotu v sobě má, takže i s hroznovým cukrem je třeba "zacházet" opatrně, abyste na něj nenavykli svůj glykemický index. Díky konzumaci hroznového cukru posílíte imunitu, výdrž, svalovou hmotu a podpoříte fungování mozku.

Zdroj: Hroznový cukr

Glukopur na nabírání svalů

Ihned po tréninku v posilovně, respektive po uklidnění organismu, takže ještě v šatně posilovny, je vhodné zvednout hladinu inzulínu a využit ho k urychlenému ukládání glykogenu do svalů. Po poctivém tréninku je totiž jediná chvíle, kdy se nemusíme bát toho, že by přijatá energie šla do tuků. Pro nabírání svalové hmoty je optimální zvednout inzulín pomocí 0,4 až 0,5g glukopuru na 1kg vlastní váhy. Takže například pro 100kg sportovce je to cca 40 až 50g glukopuru.
 

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr

Glukopur na posílení imunity

Glukpur sám o sobě imunitu neposílí, ale dodá tělu potřebnou rychlou energii, aby se lépe mohlo vyrovnat s akutní imunitní krizí vzniklé například následkem chorobného odmítání běžné stravy, například při anorexii. Při nedostatečné nebo nevyvážené stravě tělu chybí potřebná energie, aby mohlo správně vstřebávat další živiny, a dochází k tak zvané imunitní krizi. Glukopur společně s přípravkem Beta glucan 24 C výborně nakopnou organismus se silnou stimulací imunitního systému.
 

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr

Hroznový cukr pro děti

Hroznový cukr, nebo také glukóza či dextróza, je společně s fruktózou a galaktózou jedním ze tří monosacharidů (nejjednodušších cukrů), které se vstřebávají ze stravy přímo do krve, děje se tak již za dvě minuty po snědení potraviny. Maltodextrin (polyglukóza) je oligosacharid tvořený 3 až 17 jednotkami glukózy, na kterou se v těle rychle rozkládá. Hladina glukózy v krvi se označuje jako glykémie, nízká pak jako hypoglykémie, vysoká jako hyperglykémie.

Hroznový cukr představuje rychlý zdroj energie, tudíž po jeho snědení brzy následuje pocit hladu. Jedná se také o takzvané prázdné kalorie, protože hroznový cukr nedodává žádné další živiny, vitamíny a minerály. Navíc sladká chuť je návyková. Obsah energie má hroznový cukr stejný jako běžný cukr (sacharóza), ale je méně sladivý než sacharóza, na dosažení stejného pocitu sladkosti je ho tedy potřeba více. Zvláště u dětí je důležitá pestrá strava, kompletní potraviny (zelenina, ovoce, ořechy a semínka, obilniny, zdroje bílkovin), případně konzumace přirozených sladidel, jako je například med, slad, rýžový sirup, javorový sirup, datlový sirup či stévie.

Nadbytek jednoduchých cukrů, tedy i hroznového cukru, vede k rozvoji inzulínové rezistence a následně diabetu 2. typu (cukrovky), zvyšuje riziko vzniku zubního kazu, nadváhy a kardiovaskulárních onemocnění a také ohrožuje zdravou střevní mikroflóru, protože podporuje růst nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek. Přitom zdravá a správně mikrobiologicky osídlená střeva jsou základním kamenem dobře fungujícího imunitního systému. Dítěti do jednoho roku proto nedáváme sladkosti a do příkrmů nepoužíváme žádná sladidla (včetně hroznového cukru), samozřejmě včetně hroznového cukru a maltodextrinu, který se v těle poměrně rychle štěpí na glukózu. Navíc děti minimálně do půl roku netvoří pro štěpení maltodextrinu dostatek enzymů a jeho příjem pak může vést k nadměrnému zatížení trávicí soustavy, k nadýmání a ke kolice.

Glukóza je obsažena i v některých dětských instantních čajích, ty nelze považovat za nejvhodnější jak pro kojence, tak i pro starší děti. Hroznový cukr nebo maltodextrin jsou obsaženy rovněž v některých značkách kojeneckých kaší nebo kojeneckých sušenek. Tyto potraviny jsou tedy pro kojence nevhodné a nepříliš vhodné jsou i pro starší děti. Sladká chuť je vysoce návyková, kojenecké a batolecí období má na budoucí stravovací návyky a nastavení metabolismu nejzásadnější vliv, a proto se snažíme stravu příliš nesladit ani starším dětem, na mlsání se preferuje ovoce. Příjem sladidel dětem sice omezujeme, nicméně z nich neděláme věc zakázanou, o to lákavější by se stala, na druhou stranu by se sladkosti neměly používat ani jako odměna. Když už, tak kupte v lékárně bonbony v podobě hroznového cukru.

Zdroj: Hroznový cukr

Charakteristika cukru

Cukr je bílá krystalická látka, která je velmi dobře rozpustná ve vodě a má výrazně sladkou chuť. Po chemické stránce patří cukr mezi sacharidy. V lidské výživě mají největší význam cukrová třtina a cukrová řepa, které kryjí z 99 % celosvětovou výrobu cukru. Cukr zvyšuje chutnost, ale také energetickou hodnotu potravin.

Zdroj: Cukr

Jak zvýšit hladinu cukru v krvi

Hladinu cukru lze zvýšit potravinami, které mají vysoký GI, tedy glykemický index. Ovšem pokud tyto potraviny konzumujete pravidelně, mohou být příčinou zvýšeného množství cukrů v krvi:

  • bílá mouka
  • bílý cukr
  • sladkosti
  • banány
  • hroznové víno

Výše uvedené potraviny rychle zaberou na zvýšení cukru v krvi, ale vhodnější je sníst rychlé druhy cukrů, které se nacházejí v sušeném ovoci, například datle, fíky, rozinky. Jedná se o vynikající zdroj glukózy, která se vstřebává nejsnáze, a to již v ústech. Z čerstvého ovoce je vhodný banán a hroznové víno, podat lze také hrušku, první dvě zmíněné jsou však účinnější. Výborným zdrojem rychlých cukrů bývá také džus, dále také med. Rafinovaný cukrcukr hroznový se příliš nedoporučují, neboť tyto poživatiny jsou kyselinotvorné a zbytečně obírají tělo o důležitý vápník a hořčík. V případě nouze je však samozřejmě jedno, který druh cukru zvolíme. Čím dříve jej podáme, tím rychleji nám mozek a následně i každá z buněk poděkují. U dětí pozor, dospělý člověk odhadne správné množství, které hypoglykemii zaručeně zažene, nicméně dětem je třeba sacharidy rozumně rozdělit a zbytek uschovat. Opačným případem je například plná miska cukrovinek na stole, které si mohou děti brát a brát, dokud se jim neudělá lépe. K tomuto jevu může klidně dojít až v průběhu několika minut po požití prvního cukrátka. Mozek je v tomto opravdu důsledný, žádá si cukr ještě po nějakou dobu, i když je v krvi již dostatečné množství glukózy, která se vstřebala ústy. A může se pak stát, že z 2,2 mmol/l vyroste glykemie třeba na hodnotu 15 mmol/l.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP