Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

HRUSKY

HRUSKY a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Diabetici by měli být při konzumaci ovoce opatrní. Je třeba vědět, jaké ovoce lze bez starostí jíst a kterému se raději vyhnout. Také hodně záleží na množství zkonzumovaného ovoce. K udržení nízkého glykemického indexu (GI) se doporučuje konzumovat čerstvé ovoce (tepelné ošetření a příprava šťávy zvyšují GI). Sladké i kyselé plody obsahují pektin, vitaminy, mikroelementy a vlákninu, tedy vše prospěšné pro trávicí systém.


Ovoce při cukrovce

Ovoce obsahuje mnoho výživově cenných látek, proto by je diabetik neměl ze svého jídelníčku eliminovat, ale obezřetně konzumovat. Jednou porcí ovoce se rozumí množství obsahující cca 10 g sacharidů, což je zhruba 100 g jablka, polovina banánu (50 g), 125 g pomeranče. Diabetici by měli vynechat sušené ovoce a ovocné džusy. Doporučuje se ovoce konzumovat jen v přirozené podobě.

Základní součástí léčby diabetu je vždy dodržování režimových opatření, mezi něž patří dieta, pohybová aktivita, zanechání kouření a snížení tělesné hmotnosti o 5–10 % pro obézní osoby a její následné udržení. Rozeznáváme několik typů diet vhodných pro pacienty s cukrovkou. Diety se liší v množství přijímaných cukrů, tuků a bílkovin. Typ diety vám doporučí ošetřující lékař nebo nutriční specialista. Nezapomeňte, že dodržování správné diety je základem léčby, i když jste léčeni tabletami nebo inzulinem. Mnoho druhů ovoce s nízkým glykemickým indexem je bohaté na pektin. U diabetiků je vhodné, aby každý den zahrnuli jeden nebo dva kousky z uvedených druhů: hrušky, broskve, jablka, třešně, neslazené švestky.

Je zakázáno jíst ovoce s vysokým glykemickým indexem, zvláště pokud je onemocnění těžké. Navzdory sekundární úloze výživy v prvním (na inzulinu závislém) typu diabetu nelze potlačit dietní požadavky, aby nedocházelo ke zvýšení hodnoty cukru v krvi.

Sušené ovoce by vůbec nemělo být v jídelníčku diabetika, protože způsobuje prudké zvýšení hodnoty cukru v krvi. Pokud je obtížné zcela opustit chutné a užitečné druhy potravin, pak odborníci na výživu doporučují následující: Po dobu 6–7 hodin namočte sušené švestky, sušené hrušky či jablka ve vodě, poté slijte tekutinu a připravte si kompot s povoleným druhem sladidla.

Jablka, hrušky a švestky vařené ve vlastních šťávách při nízké teplotě bez sladidla jsou povoleny v malém množství: hodnota Gl je 30 jednotek.

Plody s nízkým glykemickým indexem:

  • jablka: Gl – 30 jednotek;
  • neslazené (červené) švestky: Gl – 25 jednotek;
  • hrušky: Gl – 34 jednotek;
  • třešně: Gl – 25 jednotek;
  • meruňky (čerstvé): Gl – 20 jednotek;
  • nektarinky: Gl – 35 jednotek.

Pozor! Diabetik by neměl konzumovat mandarinky! Tyto plody mají vysoký glykemický index.

Zdroj: článek Ovoce a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem HRUŠKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Hruskovy kompot,, trhání hrušky.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrušky můžete konzumovat, i když užíváte Warfarin. Při léčbě Warfarinem musíte hlídat, abyste snědla každý den stejné množství vitamínu K. Pro ženy je tento limit stanoven na 90 mikrogramů za den (120 mcg pro muže). Jedna hruška má kolem 7 mikrogramů vitamínu K. Jeden hrnek hruškového kompotu má 20 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Hrušky a warfarin

Recepty s grapefruitem

Banánový džem s grapefruitem

Ingredience: 850 g rozmačkaných banánů, šťáva z 1 grapefruitu (cca 150 ml), 1/8 litru vody, 1 Gelfix 2 : 1, 500 g cukru, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Rozmačkané banány, šťávu z grapefruitu a vodu důkladně promícháme. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru. Přidáme k banánům, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Potom přisypeme zbytek cukru, opět přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme rum.

Ihned plníme do sklenic, které na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Kuřecí salát s grapefruitem

Ingredience: 1 pečené kuře, 3 grapefruity, 2 zelené papriky, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce cukru krupice, 2 hlávkové saláty, 250 ml kysané smetany, nať koriandru

Postup: Upečené a vychladlé kuře zbavíme kůže, vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, z nichž pečlivě sloupneme slupku a každý dílek rozdělíme ještě na třetiny. Z paprik odstraníme jádřince, spaříme je horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Potom je také nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a grapefruitům. Směs osolíme, přidáme cukr a prolisovaný česnek a promícháme. Necháme chvíli proležet v chladnu. Servírujeme na talířcích, na které jsme předtím naaranžovali listy hlávkového salátu. Ozdobíme zakysanou smetanou, smíchanou se sekaným koriandrem.

Poznámka: Salátu je poměrně hodně a je to docela svěží letní večeře pro celou rodinu.

Steaky z lososa s grapefruitem

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule, 1 šálek grapefruitového džusu, 4 steaky z lososa (bez kůže), 2 čerstvé grapefruity (oloupané a rozdělené na dílky)

Postup: Olivový olej rozehřejeme na pánvi. Vsypeme cibuli a krátce osmahneme. Přidáme osolené steaky z lososa a několik kousků grapefruitu, krátce z obou stran osmahneme, podlijeme grapefruitovým džusem a dusíme na mírném plameni, dokud není maso hotové. Podáváme obložené zbytkem nakrájených grapefruitů. Podávejte s celozrnným pečivem nebo kopečkem uvařené rýže a dušenou zeleninou.

Mojito s grapefruitem

Ingredience: 4 cl světlého rumu Bacardi Carta Blanca, 1 limetka, 10 lístků máty peprné, třtinový cukr, 4 plátky grepu, 5 cl Mattoni

Postup: Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, grep, mátu, třtinový cukr. Rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme Mattoni.

Ovocný dezert s grapefruitem

Ingredience: 440 ml smetany ke šlehání, 2 ks pomeranče, 400 g hroznového vína, 1 balíček vanilkového cukru, 4&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Grapefruit jako lék

Příběh

Ve svém příspěvku DIETA NA SNÍŽENÍ,REGULACI,POTLAČENÍ VT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petroušek Ivan.

Opravdu nevím,jak starý je článek,ve kterém autor,zřejmě rovněž velmi pokročilého věku,nesledující aktuální výsledky výzkumů o vhodnosti používaných tuků. Takže stručně. Ano,živočišné tuky omezit,to určitě,zejména máslo,ale vyloučit? Ani náhodou. Přece už je dávno dokázáno a dlouholetou praxí již od našich prababiček a babiček ověřeno,že nikdy nebylo ,není a nebude nad sádlo,které se nikdy nepřipaluje,na rozdíl od rostlinných tuků a velmi nezdravých olejů.Nenechte se balamutit propagací nesmyslů od farmaceutických gigantů,kterým nikdy nešlo a nikdy nepůjde o zdraví nás,lidí,ale jen o jejich nehorázné zisky,obětující životy milionů lidí na celé planetě.Vždycka jsme měkli chleba s máslem a třeba jen jablko,nebo ještě oblíbenější chléb se sádlem a s cibulí,nepamatuji se,že by to kdy bylo někomu uškodilo,naopak,běhali jsme venku od rána do večera,pili jsme z potoka,trhali si šťovík,kradli si vzájemně s dětmi sousedů hrušky,třešně,papriky,opékali do černa brambory,,jabklka i chléb a byli jsme jako řípy. A dnes? V automatech ve školách nenajdete jediný produkt zdravý,všecko sladké,z přepálených tuků.A děti? Mládež? Kolik jich njdete ve sportovních klubech a oddílech? Minimum! U počítačů a tabletů ovšem určitě 90%. Škoda,přeškoda,naši učitelé věděli,jak nás ke sportu přilákat,protože sami sportovali a šli příkladem. To dne také asi už vůbec neexistuje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Dieta na snížení,regulaci,potlačení VT

Babské rady na léčbu stařecké žloutenky

Šťávy

Používají se šťávy z citronu, pomeranče, hroznového vína, hrušky, mrkve, červené řepy a cukrové třtiny. Šťávy by se měly podávat maximálně po dobu 5 dnů, poté se přechází na celé ovoce, a to na jablka, hrušky, hroznové víno, pomeranče, ananas. Tato strava by měla trvat maximálně 3 dny.

Za vynikající prostředek při léčbě tohoto onemocnění je považována také rajčatová šťáva. Vezměte si brzy ráno čerstvý rajčatový džus, promíchejte se špetkou soli a pepře.

Věnujte přiměřenou pozornost svému jídelníčku a životního stylu, abyste zabránili opakování problémů s onemocněním jater. Doporučuje se mírné cvičení, vystavujte se slunci, důležitý je pobyt na čerstvém vzduchu a přiměřený odpočinek. Játra mají vynikající schopnost regenerovat se. Ujistěte se, že vaše strava má vysoký obsah bílkovin, vitamínu C, vitamínů B, zejména cholin, a vitamín E. Všechny tyto živiny uspíší regeneraci vašich jater.

Šťáva z kurkumy: 1/4 lžičky kurkumy v prášku zamíchejte ve sklenici horké vody a pijte 2–3krát denně.

Vytvořte si pastu z listů papáje: smíchejte 1/2 lžičky této pasty s 1 lžičkou medu.

Uvařte 1 šálek vody a přidejte 8–10 listů citronu, zakryjte a nechte 4–5 minut louhovat. Tento odvar pijte 4–5 dní.

Limetové nebo citronové šťáva (10 až 20 kapek) ve sklenici vody vede k detoxikaci organismu a pomáhá hlavním orgánům odplavit toxiny, včetně bilirubinu, ven z těla. Konzumujte spoustu limetkové šťávy.

Pampeliškový čaj je přírodní antioxidant a diuretikum, pomáhá tělu odplavit přebytečné toxiny.

Zázvor je přírodní antioxidant – lžička zázvorové šťávy spolu se lžičkou limetkové šťávy a máty pomůže léčit žloutenku a posiluje detoxikaci.

Ředkvičky a listy vařené ve vodě necháme odkapat přes hadřík a pijeme 1 šálek této šťávy 2krát denně. Údajně jde o skvělý způsob při léčbě stařecké žloutenky.

Ráno na lačný žaludek vypijte 1 sklenici čerstvé rajčatové šťávy. Přidejte špetku soli a pepře.

Rovněž mrkvová šťáva je skvělá na prevenci a léčbu stařecké žloutenky.

Pijte hodně vody (voda s několika kapkami citronu pomáhá tělu absorbovat více tekutin). Množství vody, které je třeba pít v jednom dni, se rovná vaší tělesné hmotnosti děleno 2, výsledné číslo pak určuje množství vody, které vaše tělo potřebuje za den.

Pijte každý den čaj z citronu, zázvoru nebo pampelišky, tyto čaje pomáhají odplavovat toxiny z těla, působí jako prevence žloutenky a pomáhají při její léčbě. Pití citronového čaje po dobu jednoho týdne dvakrát denně může napomoci tomu, aby žloutenka odešla.

Pšeničné klíčky také posilují vaše játra. Svou zvýšenou enzymatic

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stařecká žloutenka

Příběh

Ve svém příspěvku IMUNITA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárina.

Už loni se mi velice osvědčilo užívání probiotik Probiolact. Celé zimní období se mi vyhýbalo nachlazení a veškeré virózy i když to v práci padalo jako hrušky. Letos jsem začala zase brát Probiolact a zatím jsem v poho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Julie Dutá.

Zdravím, osobně jsem o probiotické léčbě dlouho pouze slyšela. Nakonec mě kamarádka navnadila, ať si zkusím pročíst stránky valosun.com. Nejprve jsem na ní koukala jak když upadla, protože jsem si opravdu nemyslela, že by probiotika mohla pomoci na můj ustavičný problém se stolicí. Po přečtení i spousty diskuzí jsem jedny z probiotik vyzkoušela a mohu říci, že mě mile překvapily. Takže za mě na probioticích něco bude. Zároveň by mě však zajímalo, jestli opravdu fungují probiotika i preventivně na průjem, který bychom mohly chytit v Tunisu. Jedeme tam na jaře tak chci vědět jestli má cenu to koupit.

Zdroj: příběh Imunita a probiotika

Žlučníková dieta

Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.

Zásady žlučníkové diety:

  • Dodržovat zásady zdravé výživy.
  • Jíst alespoň 4x až 5x denně.
  • Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
  • Začít den lehkou snídaní.
  • Všechna jídla připravovat čerstvá.
  • Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
  • Jíst vařená a dušená jídla.
  • Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
  • Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
  • Pít dostatečné množství neperlivé vody.

Vhodné potraviny:

  • maso (telecí, libové hovězí, svíčková, jehněčí, srdce, játra, ledvinky, mozeček, jazyk, kuře, divoká kachna, bažant, holub, krocan, králík, zajíc, srnčí, jelen, divočák)
  • v omezeném množství nízkotučná dušená drůbeží šunka
  • ryby (okoun, treska, platýz, pstruh, štika, lín, krabí maso, chlazený či čerstvý tuňák)
  • nízkotučné mléko a mléčné výrobky (acidofilní mléko, sýry a tvarohy s nízkým obsahem tuku a cukru, light zakysané smetany)
  • brambory na loupačku a bramborová kaše
  • ne zcela čerstvý pšeničný a celozrnný chléb, suchary, piškoty, lehké bábovky, výrobky z kynutého těsta a ovocné koláče
  • produkty z obilí a škrobu (ovesné vločky, mouka, bramborová mouka, rýže, pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky)
  • zelenina (mladá mrkev, chřest, květák, špenát, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, celer, rajčata, oloupané okurky, žampiony, salát, cuketa, brokolice)
  • kompoty a ovoce bez slupky (oloupaná jablka a hrušky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, ostružiny, melouny, broskve a meruňky)
  • tuky na mazání (máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny)
  • ne příliš kořeněné a tučné polévky
  • koření, dresinky (kmín, anýz, hřebíček, skořice, muškát, bobkový list, jalovec, nové koření, rajský protlak, nepikantní kečup, byliny)
  • v omezeném množství cukr, hroznový cukr, med, džem a sladidla
  • čaj, slabá káva, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné koktajly, bylinkové čaje, minerálka bez bublin

Nevhodné potraviny:

  • tučná, pečená nebo smažená masa a uzeniny
  • ryby (kapr, sleď, úhoř, makrela, losos, tuňák a sardinky v oleji)
  • mléko, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku a kořeněné sýry
  • smažené a pečené brambory, bramborový salát, bramboráky, hranolky a chipsy
  • čerstvé a světlé pečivo
  • smažené palačinky nebo koblihy a sladkosti (bonbóny, čokoláda)
  • vejce vařená na tvrdo, vaječné saláty, volská oka a míchaná vejce
  • zelenina, saláty a luštěniny (syrová a smažená cibule, zelí, hrách, fazole a sója)
  • nedozrálé ovoce se&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Čím zklidnit podrážděný žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Meruňky a warfarin

Ovoce k rozmačkání vidličkou

Kašovitá strava z ovoce, to je skvělá sladká pochoutka pro vaše dítě. Zde je 14 druhů ovoce, které lze snadno rozmačkat vidličkou. Vyzkoušejte po vaše malé některé z těchto:

  • Banány;
  • Ananasový meloun;
  • Hrušky Boscova lahvice, jsou přirozeně měkčí a sladší než zelené hrušky;
  • Čerstvé fíky, jen seškrábněte vnitřní obsah;
  • Broskve, nakrájené a oloupané před rozmačkáním;
  • Mango, nakrájené, aby se přerušila vláknitá struktura;
  • Švestky;
  • Jablka nejdříve je dejte do mikrovlnné trouby, aby změkla a potom před rozmačkáním je vychlaďte;
  • Borůvky, ty kanadské nejdříve rozpulte;
  • Jahody;
  • Kiwi vždy smíchejte s jiným ovocem;
  • Papája;
  • Čerstvé meruňky;
  • Hrozny, rozčtvrcené před rozmačkáním.

Zdroj: článek Kašovitá strava pro malé děti

Příběh

Ve svém příspěvku PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Belanka.

Žlučník ma nebolí a jeden den jsem měla závratě a bobolívalo mne brřicho.
Sjedla jsem půlku hrušky,topinku a par lžic bramborového salátu s majonézou.
Netvracím,ale není mi dobře.Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Podrážděný žlučník projevy

Dieta

Jak již bylo řečeno, při kvasinkové infekci může pomoci i protikvasinková dieta. Ta by měla zahrnovat zeleninu a zeleninové saláty, konkrétně brambory, špenát, čínské zelí, kysané zelí (buď syrové jako salát, nebo krátce podušené), fazole, křen, cibuli, pórek, ředkvičky, česnek. Zeleninu vždy důkladně omyjte a očistěte, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitamíny, minerály a jiné zdravé látky (příliš dlouhé vaření je totiž ničí). Používejte tyto metody: dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí a podobně.

Z ovoce konzumujte zejména citrusové plody, tedy citrony, grapefruity, pomeranče a mandarinky. Dále ananas, angrešt, borůvky, brusinky, kyselé hrušky, kyselá jablka, jahody, kiwi, meruňky, nektarinky, ostružiny, rybíz, švestky, višně. Ovoce jezte jen v malých dávkách a pouze čerstvé.

Z mléčných výrobků se doporučují přírodní jogurty, podmáslí, kefíry, sýry. Konzumovat můžete také ryby a drůbež, vejce, sóju a máslo. Jako koření používejte čerstvé bylinky, ostrou hořčici, naopak solí šetřete.

Stravu doplňte dostatečným množstvím tekutin. Pijte minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Omezte kávu a černý čaj, poněvadž oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.

A čemu se vyhýbat? Vyhýbejte se vepřovému masu, konzervám všeho druhu (i nakládané zelenině: okurkám, řepě, fazolím, hrášku) a hotovým výrobkům z brambor. Eliminujte rovněž cukr a všechna jídla, v nichž je obsažen. Vyvarujte se konzumace bílé rýže (vhodná je rýže celozrnná dlouhozrnná) a výrobků z bílé mouky (nahraďte ji moukou celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou).

Dietní kúra trvá většinou 3 až 6 měsíců. Po jejím skončení byste se však i nadále měli stravovat zdravě. Mějte na paměti, že tělo a střeva jsou stále v rekonvalescenci, proto dodržujte co nejvíce doporučení protikvasinkové diety: vyhýbejte se cukru jako takovému, sladkostem, velmi sladkému ovoci a alkoholickým nápojům. V této době byste rozhodně neměli provádět střevní výplachy, aby se namáhavě vytvořená střevní mikroflóra nezničila. Střeva byste měli vyplachovat pouze před zahájením léčby.

Protikvasinková dieta není dieta redukční, neměla by tak vést k tomu, že budete stejně vyhladovělí jako kvasinky. Jestliže jste během léčby nechtěně zhubli, ztracená kila můžete získat zpět za pomoci zeleniny, jáhel, pohanky, oříšků, brambor a jiných zdravých potravin, nikoli sladkostí.

Zdroj: článek Parazitická kvasinka

Dieta

Pacientům se dnou se doporučuje snížit obsah purinů v potravě, denně konzumovat 150 g zeleniny a ovoce (ideálně čerstvou). Při záchvatech dny se doporučuje podíl ovoce a zeleniny ve stravě ještě zvýšit (klidně až dvojnásobně). Pomoci mohou i odlehčené dny, kdy dvakrát týdně v jídelníčku bude jen zelenina a ovoce. Při dnovém onemocnění se musí omezit koření a snížit množství soli ve stravě. Doporučuje se také (pokud to jde) nahradit živočišné tuky těmi rostlinnými a rybími tuky a oleji.

K pití se doporučuje pít nesycenou vodou, čaje (bylinkové, ovocné), celerovou šťávu.

Mezi "zakázané" potraviny patří některé druhy ryb (kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď, slanečky), kvasnice (kynuté a celozrnné pečivo), uzeniny, játrové paštiky, jelita a jitrnice, vnitřnosti (brzlík, ledviny, játra, mozeček, plíce, slezina, drštky), kořeněné pokrmy, silné masové vývary, masové bujóny, zvěřina, mladé telecí maso, koření (chilli, feferonky, pepř, kari, sojová omáčka, maggi, dresinky, česnek, křen), mák, želatina, zrající plísňové sýry, luštěniny (čočka, fazole, hrách), čokoláda, kakao, kofein, rebarbora, špenát, zelený hrášek, červená řepa, fíky.

Naopak doporučované (nebo aspoň přípustné) potraviny jsou z ovoce třešně, banán, hrozinky, jahody, jablka, hrušky, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče, ze zeleniny pak celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvičky, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo. Dále pak také houby, tmavé pečivo, suchary, sušenky, bábovky, croissanty, perník, závin, zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka, puding, zmrzlina, mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty, vejce, těstoviny, jáhly, pohanka, rýže, bílé konzervované fazole, džem, med, rozinky, mandle, hořčice, z masa pak koroptev, krůta, holub, králík, zajíc, z ryb sumec, lín, platýz, úhoř.

Místo masa se doporučuje jíst třeba tofu.

Jídelníček člověka trpícího dnou by měl obsahovat převážně tedy ty potraviny, které snižují množství kyseliny močové. Ke snídani se hodí jíst třeba nízkotučné bílé jogurty doplněné vhodným ovocem a lněným semínkem, celozrnné pečivo či rýžové chlebíčky se zeleninovými pomazánkami, omeleta. Ke svačinám (dopolední i odpolední) se doporučuje konzumace ovoce či zeleniny v různých podobách (ovocné saláty, samotné ovoce, smoothie, ovoce s jogurtem, tvarohem) a oříšky.

K obědu a večeři může mít pacient trpící dnou třeba pečené brambory s brynzou, pohanku s dušenou zeleninou, kuřecí prsa plněná sýrem, celerové hranolky, grilovaný losos, pečená zelenina; brokolicová polévka s krutony, celozrnný toast s vaječnou pomazánkou, zeleninou, zapékaný květák s vařeným bramborem, grahamové těstoviny.

Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK, CITRÓN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janku.

Dobrý den pane Vinš,výborné informace velké díky za takové super rady. V dnešní době jsou velice potřebné,chemické léky mají spoustu vedlejších učinku,není nad přírodní léčení samozřejmě pokud to jde.Ještě bych se zeptal na rady na snižování cholesterolu LDL přírodní cestou.Velké díkyJankuFrantišek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je 8 doporučení, která mohou snížit cholesterol přírodní cestou a zlepšit zdraví srdce:
1. Snižte nasycené tuky. Nasycené tuky, které se nacházejí především v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích, zvyšují váš celkový cholesterol. Snížení spotřeby nasycených tuků může snížit váš cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) – „špatný“ cholesterol.
2. Odstraňte trans-tuky. Trans-tuky, někdy uváděné na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný olej“, se často používají v margarínech, sušenkách a koláčích z obchodu. Trans-tuky zvyšují celkovou hladinu cholesterolu.
3. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL cholesterol. Ale mají další přínosy pro zdraví srdce, včetně snížení krevního tlaku. Mezi potraviny s omega-3 mastnými kyselinami patří losos, makrela, sleď, vlašské ořechy a lněná semínka.
4. Zvyšte rozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina může snížit vstřebávání cholesterolu do vašeho krevního oběhu. Rozpustná vláknina se nachází v takových potravinách, jako jsou ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky.
5. Přidejte syrovátkový protein. Syrovátkový protein, který se nachází v mléčných výrobcích, může být odpovědný za mnoho zdravotních výhod připisovaných mléčným výrobkům. Studie ukázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk snižuje jak LDL cholesterol, tak celkový cholesterol a také krevní tlak.
6. Cvičte většinu dní v týdnu a zvyšte svou fyzickou aktivitu.
7. Přestaňte kouřit.
8. Zhubněte.
Pokud tyto změny nepovedou ve výsledku ke snížení cholesterolu, tak budou na řadě léky, které dokáží účinně normalizovat hladiny cholesterolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Česnek, citrón a med

Zácpa

Osobní strážcové: voda, ovoce plné šťávy a vlákniny, jablka či hrušky. Denně se doporučuje konzumace až 35 gramů vlákniny – toto množství zaručí správné fungování trávícího ústrojí. Tuto dávku snadno pokryjete konzumací 5-6 ks ovoce či zeleniny denně, musí však být bohaté na vlákninu. Hlídejte si dostatečný přísun tekutin. Pokud hledáte něco, co zabírá na zácpu, tak je to tekuté projímadlo Gutalax. Gutalax jde koupit běžně v lékárně bez předpisu a perfektně dokáže ulevit od zácpy..

Nepřátelé: Několikrát zpracované potraviny, tučná a těžká jídla, mražené polotovary, káva, drobné pojídání v průběhu celého dne (je důležité dopřát tělu odpočinek a dodržovat přestávky mezi jídly).

Na průjem je nejlepší Smecta. Smecta je přírodní jíl a je to nejlepší domácí lék na průjmy.

Zdroj: článek Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby

Ovocný mix s medem proti vráskám

Zkombinujte plnou dlaň jahod, dlaň hroznů, ½ hrušky, ½ jablka a 30 ml pomerančové šťávy – vše zamíchejte. Nejdříve na pleť naneste tenkou vrstvu medu a až poté aplikujte ovocný mix. Nechejte působit 30 minut a poté umyjte. Na závěr použijte pH balanční tonikum.

Pleťová maska s anti-aging efektem

1/4 hrnku smetany ke šlehání (plnotučné)

1 banán

1 kapsle s vitaminem E

Smíchejte dohromady šlehačku a banán. Do obsahu vymačkejte kapsli s vitaminem E. Rozetřete na pleť a krk. Nechejte působit 15 minut a pak odstraňte vlhkou froté rukavicí. Maska zanechává pleť jemnou a vyživenou.

Zdroj: článek Pleťové masky s anti-aging účinkem

Ovocný omlazující koktejl

Zkombinujte plnou dlaň jahod, dlaň hroznů, ½ hrušky, ½ jablka a 30 ml pomerančové šťávy – vše zamíchejte. Nejdříve aplikujte na pleť tenkou vrstvu medu a poté naneste ovocný mix. Nechejte působit 30 minut a umyjte. Na závěr použijte pH balanční tonikum. Je to výborný recept na vrásky na čele, na vrásky kolem úst, na vrásky nad horním rtem a na vrásky na krku. Vrásky okolo očí doporučujeme ošetřit maskou s antiaging efektem.

Zdroj: článek Přírodní domácí lifting vrásek

Nealkoholický cider

Bezalkoholové mošty nabízejí známé chutě na bázi jablek a perlení tradičních moštů bez obsahu alkoholu. Stejně jako u nealkoholického piva se nealkoholické mošty obvykle vyrábějí podobnými metodami jako tradiční alkoholické mošty.

Proces začíná výběrem a lisováním jablek, aby se získala šťáva. Tato šťáva prochází pasterizací, aby se odstranily jakékoli bakterie nebo divoké kvasinky, a proces fermentace je buď předčasně zastaven, nebo není zahájen, výsledkem je nápoj s malým nebo žádným obsahem alkoholu.

Někdy může sládek odstranit alkohol z moštu po fermentaci pomocí filtrace nebo reverzní osmózy.

Trh s nealkoholickým ciderem nabízí několik možností, které vyhovují různým chutím a preferencím, včetně řízných a suchých odrůd a sladších a ovocných variant. Někteří výrobci také vyrábějí jablečné mošty s použitím alternativního ovoce, jako jsou hrušky, aby nabídli jedinečný mix tradičního nápoje na bázi jablek.

Zdroj: článek Cipralex a alkohol

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vápník v potravinách

Co zlepšuje onemocnění hemoroidy?

Nejlepšími pomocníky pro zmírnění projevů hemeroidů jsou vhodný pohyb a správné jídlo! Správné jídlo v případě hemeroidů znamená, že musí obsahovat rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.

Potraviny obsahující rozpustnou vlákninu jsou především listová zelenina, fazole a oves. Dále z této skupiny na hemoroidy pomáhají hrušky a jablka.

Potraviny obsahující nerozpustnou vlákninu jsou především slupky na bramborech, celozrnné pečivo, zelí (i kysané), čočka, cizrna a hrách. Dále na hemoroidy pomáhá neloupaná rýže, brokolice, květák, kukuřice, pomeranče, ostružiny, jahody, maliny.

Vláknina pomáhá v zažívacím ústrojí tím, že zlepšuje peristaltiku střev a také změkčuje stolici. Tímto vláknina významně pomáhá předcházet opakování výhřezů a následným zánětům hemeroidů.

Pravidelný pohyb zlepšuje krevní oběh jehož součástí jsou i hemeroidy.

Zdroj: článek Jak zatočit s hemoroidy

Jak předejít alergii u dětí

  • V prvním roce života dítě potřebuje jíst rozmanitá jídla: banány, jablka, hrušky, brambory, hrášek, mrkev, kukuřici a rýži.
  • Pokud je někdo v rodině s alergií, tak je zde vyšší riziko vzniku i u dítěte.
  • Je důležité vzít v úvahu, že mnoho hotových výrobků pro děti obsahují alergizující potraviny, i když byly vyrobeny bez přísad a konzervačních látek. V prvním roce života, by se neměly podávat dítěti žádné alergizující potraviny, jako jsou ryby, kravské mléko, ořechy, citrusové plody, vejce ani sójové výrobky.
  • Plyšové hráčky dítěte, musí být pravidelně umyty.
  • Lapače prachu, jako je tapiserie, by měly být odstraněny z bytu.

Zdroj: článek Alergické reakce u dětí

Celková výživa a ADHD

Vědecké výzkumy o stravování s ADHD jsou omezené a výsledky nejednoznačné. Mnoho odborníků na zdraví však věří, že dieta může hrát úlohu i při odhalování příznaků ADHD. Často se poukazuje na to, že co je dobré pro mozek, je pravděpodobně dobré i pro ADHD.

  • Konzumujte velké množství proteinů (fazole, sýr, vejce, maso a ořechy), a to zejména ráno a pak k obědu, protože to vede ke zlepšení koncentrace.
  • Konzumujte méně jednoduchých sacharidů, jako jsou sladkosti, kukuřičný sirup, med, cukr, výrobky z bílé mouky, bílá rýže a brambory bez slupky.
  • Konzumujte více komplexních sacharidů – zeleninu a některé druhy ovoce (například pomeranče, mandarinky, hrušky, grapefruity, jablka a kiwi). Jejich konzumace se doporučuje večer, protože zlepšují spánek.
  • Konzumujte více omega-3 mastných kyselin, zejména ty, které jsou obsaženy v rybách (losos, tuňák), ořeších, olivovém a řepkovém oleji. Omega-3 mastné kyseliny jsou také k dispozici ve formě potravinových doplňků.

Zdroj: článek ADHD diety

Charakteristika flavonoidů

Flavonoidy jsou důležité pro ochranu před volnými radikály, pro ochranu buněk, případně snižují riziko vzniku rakoviny, chrání proti kardiovaskulárním onemocněním, inhibují růst bakterií, virů a plísní. Flavonoidy mohou pomoci vašemu zdraví v mnoha oblastech. Stačí umístit širokou škálu ovoce a zeleniny do svého jídelníčku, abyste přijali přiměřené množství těchto flavonoidů. Zvláště se doporučují tyto potraviny:

  • lilek
  • jablka
  • hrozny
  • třešně
  • černý a zelený čaj

Další zdroje flavonoidů: hrušky, jahody, višně, cibule a další.

Zdroj: článek Flavonoidy

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Fábryová

 Mgr. Jitka Konášová


hrušky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
hrušky a cukrovka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.