HYPER MANGAN, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Kortizol je hormon, který pomáhá tělu zůstat ve střehu a lépe tak reagovat na stres. Kortizol ovlivňuje reakce v mnoha různých orgánech a systémech lidského těla. Vysoké hladiny kortizolu způsobené dlouhodobým stresem vytvářejí řadu zdravotních problémů, od zvýšeného krevního tlaku k nárůstu tělesné hmotnosti a předčasnému stárnutí. Ale co se stane, když jsou hladiny kortizolu příliš nízké?
Následky nízké hladiny kortizolu
Nedostatečné množství kortizolu narušuje metabolismus, což vede k nízké hladině cukru v krvi a k nedostatku glykogenu. Glykogen je uložen v játrech a může být rychle přeměněn na glukózu – rychlou energii. Nedostatek kortizolu způsobuje také pokles krevního tlaku, který snižuje srdeční výkon. Hnědé zabarvení kůže, tak zvaná hyper pigmentace, může být následkem snížení kortizolu. Kortizol totiž reguluje výše hladin jiných hormonů a jeho nízká hodnota aktivuje melanocytové buňky zodpovědné za pigmentové skvrny na kůži. Mezi významné efekty nízkého kortizolu patří slabost, dehydratace a snížená schopnost bojovat s infekcí, zraněními a také se stresem. Tyto problémy se často projeví během období extrémního stresu nebo při zranění.
Slinivka patří do párového prvku země a zastupuje v organismu dvě základní funkce. Jednou z nich je tvorba štěpných enzymů, které se podílejí na trávení a zažívání, a druhou je tvorba hormonu inzulínu v Langerhansových ostrůvcích, které regulují hladinu cukru v krvi. Pokud je cítit aceton v dechu osoby, vypovídá to o poškozené slinivce, tudíž o problému s cukrem, může jít o náběh na cukrovku. Hyper- nebo hypoglykémie se diagnostikuje mimo jiné právě za pomoci dechu pacienta, který může vykazovat známky acetonu.
Ať už si hlavu holíte kvůli přirozenému řídnutí vlasů, nebo to je spíše stylová volba, zde je pár tipů, jak si hlavu oholit co nejlépe. Chcete přece vypadat jako Bruce Willis, ne jako Britney Spears.
Postup:
Pokud si hlavu holíte poprvé, nebo jste si ji naposledy holili před více než 4 dny, zkraťte si nejprve vlasy elektrickým strojkem na vlasy bez nástavce. Takto zabráníte tomu, aby vás žiletka nadměrně dráždila.
Dalším krokem je umýt si hlavu šamponem v teplé vodě. Voda a šampon zjemní vlasy, což usnadní holení. Teplá voda zároveň otevře póry a umožní ještě lepší oholení.
Naneste pěnu na holení. Někdo preferuje mýdlo na holení, někdo gel a někdo pěnu. Zkuste sami, co vám nejvíce vyhovuje.
Nyní už následuje samotné holení. Nejlepších výsledků dosáhnete pravděpodobně s břitvou. Ale kolik z vás má doma břitvu. Proto většině postačí i klasická žiletka. Samozřejmě žiletka musí být co nejostřejší. Při holení postupujte nejprve ve směru růstu vlasů, abyste zbytečně nedráždili pokožku. Žiletku po každém tahu opláchněte v teplé vodě. Opět používejte teplou vodu, aby póry zůstaly otevřené, což pomůže k lepšímu oholení. Pokud již máte hlavu po několika holeních přivyklou, můžete přistoupit k holení proti směru růstu vlasů, což zajistí ještě dokonalejší oholení. Pamatujte si: vždy nejprve oholte vlasy ve směru a až poté v protisměru růstu.
Pokud si hlavu holíte poprvé, pravděpodobně bude bohatě stačit, když si vlasy oholíte pouze ve směru růstu. Bude to pro vás tak či tak nový pocit a hlava si musí na žiletku zvyknout.
Pokud jste si dosud holili hlavu s běžnou žiletkou Gillette Mach 3 Turbo Power Hyper Mega, je čas zkusit něco nového, co vám ještě zjednoduší holení. Například strojek speciálně navržený na holení hlavy HeadBlade ATX.
ATX All Terrain Razor je perfektní holicí strojek pro každého, kdo si pravidelně holí hlavu. ATX All Terrain Razor byl představen v roce 2012 a byl ve vývoji více než tři roky. Je zde použita nová technologie multinožů, která se dokonale přizpůsobí tvaru lebky. Nepotřebujete žádný dlouhý trénink k tomu, abyste sami zvládli za pár minut. Kromě hlavy si s tímto strojkem pohodlně oholíte tvář, tělo či nohy. Jde o rychlejší, jednodušší a efektivnější oholení hlavy než kdykoliv předtím. HeadBlade ATX se standardně dodává s hlavicemi HB4, ale je také kompatibilní s HB6.
Cukrovka u dětí je komplikované onemocnění, proto se využívá CGM. CGM je kontinuální monitorování glukózy, přičemž tato technologie zlepšuje možnosti léčby i kvalitu života diabetiků 1. typu, je-li správně využívána. V posledních letech dochází k jejímu rychlému rozvoji spolu se zlepšováním přesnosti a zmenšováním zásahu do organismu. Kontinuální monitorování glukózy poskytuje kompletní obraz o skrytých nízkých a vysokých koncentracích glukózy, které nemusí být vždy odhaleny vyšetřením hodnoty glykovaného hemoglobinu (HbA1c) ani měřením glykemie glukometrem. Proto má i senzor z hlediska aktuálního stavu glykemie zpoždění (anglicky „lagtime“) za glukometrem až o 20 minut (dle použitého typu senzoru) a v interpretaci jeho hodnot s tím musíme počítat.
V České republice jsou v současné době používány dva systémy CGM: Enlite firmy Minimed/Medtronic a Dexcom G4 Platinum. Oba systémy jsou srovnatelné v účinnosti i bezpečnosti. Jsou schopné zobrazovat koncentraci glukózy a trendy vzestupu a poklesu, a to po dobu sedmi až deseti dnů.
Pomocí kontinuálního monitoru se hodnotí buď dlouhodobé trendy glykemie, kdy se senzor hodnotí zpětně po několikadenním používání, většinou v rámci kontroly u ošetřujícího diabetologa. Trend glykemie vyjadřuje pravidelně se opakující událost (například hypoglykemie v určitou denní dobu), na kterou se může reagovat buď změnou nastavení dávky inzulinu, nebo režimovými opatřeními.
Kontinuální monitor glukózy se využívá k hodnocení v reálném čase. V tomto případě dítě s diabetem, nebo jeho rodič, či jiný blízký reagují na pohyby glykemie a nastavené alarmy v průběhu dne aktuální změnou dávky inzulinu nebo bezprostřední úpravou stravy.
Pokud kontinuální senzor upozorňuje na nízkou glykemii, doporučuje se vždy ověřit tuto informaci glukometrem. Při ověřené hypoglykemii na glukometru (hodnota glykemie < 4 mmol/l) je nutné podat čistou glukózu (rychlý cukr) v dávce 5 až 20 g – dle tělesné hmotnosti dítěte. Při těžší hypoglykemii se doporučuje cca po 30 minutách provést nové testování glykemie z prstu a v případě přetrvávání hypoglykemie opakovat podání glukózy.
Rozhodně se však nedoporučuje zvláště při lehčí hypoglykemii zcela přerušit přísun bazálního inzulinu z inzulinové pumpy. To by vedlo k následnému opožděnému vzestupu glykemie a ke zhoršení výkyvů (variabilitě) glykemií.
Podle mezinárodní společnosti zabývající se léčbou dětského diabetu (ISPAD Consensus Guidelines 2014) se za ideální považují hodnoty glykemie nalačno 4,0–8,0 mmol/l a po jídle do 10 mmol/l. Hodnota glykovaného hemoglobinu (HbA1c) u ideálně kompenzovaného
Nízká hladina kortizolu bývá signalizována různými onemocnění, ale nejčastěji to je nízký krevní tlak a také hyper pigmentace. Časné příznaky jsou nespecifické a mohou být snadno zaměněny s jinými poruchami. Mezi prvotní příznaky, kterými se nízká hladina kortizolu projevuje, patří únava, bolesti hlavy, slabost, závratě a ortostatická hypotenze, což je náhlý nízký krevní tlak při vstávání do svislé polohy. Dalšími příznaky jsou nevolnost, zvracení a průjem a také neschopnost tolerovat chladné teploty. Pokud se nízká hladina kortizolu neléčí, tak se tyto příznaky postupně vyvinou do svalové slabosti, hubnutí, dehydratace, hypotenze, podrážděnosti a deprese. Nakonec přijde nadledvinová krize, která se projeví jako bolest v břiše, na zádech a na nohou, a může způsobit i kolaps periferních cév anebo může být původcem extrémní tělesné slabosti.
Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:
100 g ovesných vloček
150 g lískových oříšků
200 g celozrnného chleba
Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.
Jahody jsou rovněž zdrojem mnoha minerálních látek, jmenujme například bor, draslík, molybden, fluor, fosfor, hořčík, kobalt, síru, zinek, mangan a vápník.
Zinek a mangan jsou dva prvky prospěšné pro tvorbu krve, podporují nervovou činnost a ovlivňují sexuální výkonnost, mají totiž vliv na tvorbu mužského pohlavního hormonu testosteronu, který u mužů aktivuje spermie a ženám pomáhá rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmu. Je tedy jasné, proč má kombinace jahod se šampaňským takový afrodiziakální účinek... Jahody pro vysoký obsah manganu prospívají také naší pokožce a vlasům. Takže pokud vám zbudou nějaké horší plody, můžete si z nich připravit pleťovou masku nebo účinný zábal na vlasy.
Díky obsaženému fluoru byly jahody dříve využívány k bělení zubů. Dalším důležitým minerálem v jahodách je i draslík, který podporuje odvodňování, detoxikaci organismu a upravuje krevní tlak.
Jahody ale kromě minerálů obsahují i jiné látky důležité pro naše zdraví. Například třísloviny, které na sebe při průchodu trávicím traktem vážou toxické látky, především pak těžké kovy, a odvádějí je ven z těla. Působí tak proti infekcím, některým virům a bakteriím. Dále vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a odstraňují z těla jedovaté a zdraví škodlivé látky, čímž zlepšují trávení, pomáhají při střevních onemocněních a čištění organismu. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu cukru jsou pak jahody vhodným ovocem pro diabetiky. Jahody obsahují i vzácnou kyselinu ellagovou, u níž byly zjištěny antioxidační a protirakovinné účinky. Antokyaniny obsažené v jahodách nejen dodávají plodům červenou barvu, ale také snižují syntézu cholesterolu v játrech a působí jako silné antioxidanty. Organické kyseliny – jablečná, citronová, chiniová, šťavelová a salicylová – pak jahodám dodávají jejich charakteristickou chuť a vůni. Mohou ale u některých lidí způsobit alergickou reakci.
Pacientům s arytmií často prospívají potravinové doplňky s obsahem hořčíku, protože mnozí z nich mají tohoto minerálu nedostatek. Hořčík je životně důležitý pro koordinaci nervové a svalové činnosti srdečního svalu. Hloh je léčivka užívaná jako srdeční tonikum již celá staletí. Zvyšuje přítok krve do srdce, vydatnost srdečních stahů a upravuje srdeční rytmus. Rovněž koenzym Q10 pomáhá stabilizovat srdeční rytmus a může příznivě působit hlavně u lidí, kteří již dříve prodělali infarkt nebo trpí jiným srdečním onemocněním. Rozsáhlé studie byly provedeny ke zjištění účinku rybího tuku na srdeční onemocnění, první výsledky silně svědčí pro jeho schopnost zklidňovat arytmie. Srdeční rytmus mohou stabilizovat i další doplňky. Stopový prvek mangan pomáhá udržovat v dobrém stavu nervy. Aminokyseliny taurin a karnitin zlepšují zásobení srdce kyslíkem. Bylo zjištěno, že kozinec, užívaný v tabletách, tobolkách, tinktuře (30 kapek třikrát denně) nebo jako čaj, obsahuje různé látky, které stabilizují srdeční rytmus. Lékaři příležitostně předepisují i potravinové doplňky s draslíkem, aby zabránili arytmii, i když většině lidí stačí – a je to pro nás lepší – jíst dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, abychom měli dostatečné zásoby tohoto minerálu.
Dávkování:
Hořčík: 400 mg dvakrát denně (neužívejte, máte-li nemocné ledviny)
Hloh: 100 až 150 mg výtažku třikrát denně
Koenzym Q10: 50 mg dvakrát denně (používejte při jídle)
Rybí tuk: jednu tobolku po 1 000 mg třikrát denně (diabetici nesmějí nikdy překročit stanovenou dávku)
Mangan: 20 mg každé ráno
Aminokyseliny: 1 500 mg L-taurinu dvakrát denně a 500 mg L-karnitinu třikrát denně (neužívat v těhotenství a při kojení)
Kozinec: 400 mg dvakrát denně. Čaj z kozince (astragalu) může pomoci stabilizovat srdeční rytmus, ale nepijte ho příliš často. Bylinné čaje jsou velmi účinné, proto omezte příjem na tři šálky denně.
Nesnášíte-li chuť kozince, zkuste jiné bylinné čaje nebo tinktury, například dřišťál obsahuje složky známé jako berberiny, které mohou také zmírňovat arytmii. Andělika obsahuje směs látek potlačujících poruchy srdečního rytmu, hloh a jinan (Gingko biloba) zlepšují přítok krve do srdce.
Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.
K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.
Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)
Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.
Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.
Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité
Konzumace červené řepy má na lidské zdraví blahodárný vliv. Podporuje metabolismus (harmonizuje trávení a působí preventivně proti zácpě) a krvetvorbu, pomáhá zbavovat tělo škodlivin, volnými radikály počínaje a olovem konče, dále přispívá ke snižování krevního tlaku, stejně jako k vylučování cholesterolu, a navíc je účinnou prevencí sklerózy a rakovinného bujení. Mezi nejcennější látky patří kyselina listová (ta je důležitá zejména pro těhotné ženy, protože je nezbytná pro zdravý vývoj plodu), vláknina (podporující trávení), betain (látka bránící kornatění tepen), vitamín C, vitamíny skupiny B a další. Výše uvedené látky však červená řepa obsahuje pouze v syrovém stavu, tepelnou úpravou většinu z nich ztrácí.
Pozoruhodný obsah základních minerálů, které zajišťují optimální chod celého těla:
Draslík: 250 ml řepné šťávy osahuje okolo 500 mg draslíku. Draslík je nezbytný pro normální fungování ledvin. Pomáhá při svalové kontrakci a dobrá úroveň draslíku v těle zamezuje známým svalovým křečím. Draslík rovněž zajišťuje správnou rovnováhu vody v lidském těle.
Železo: 250 ml řepné šťávy osahuje cca 1,34 mg železa. Železo je nezbytné pro udržení hladké funkce téměř všech částí organismu. Mezi nejčastější obtíže spojené s nedostatkem železa patří chudokrevnost. Konzumace řepná šťávy se doporučuje pro zlepšení krevního obrazu. Zajímavostí je, že řepné listy mají mnohem vyšší obsah železa než špenát.
Mangan: Naše tělo potřebuje asi 12 až 20 mg manganu denně pro normální vývoj kostí a pro výrobu tyroxinu, který je hlavním hormonem štítné žlázy. Je také potřebný pro správnou tvorbu nukleových kyselin. Mangan je stopový minerální prvek nalézající se hlavně v ledvinách, játrech, slinivce břišní, kůži, svalech a kostech. Tam pomáhá při aktivní absorpci biotinu, vitamínu B1 a vitamínu C. 250 ml řepné šťávy osahuje okolo 0,55 mg manganu.
Hořčík: Hořčík je absorbován v tenkém střevě a vylučuje se ledvinami. Je nezbytný pro normální funkci svalů a nervů a posílení imunitního systému. Správný obsah hořčíku v lidském těle zajišťuje plynulou regulaci cukru v krvi a optimální krevní tlak. 250 ml řepné šťávy osahuje přibližně 39 mg hořčíku.
Fosfor: Fosfor je velmi důležitý pro tvorbu silných kostí a zubů. Je důležitý pro správnou tvorbu RNA a DNA. Udržuje optimální pH rovnováhu v lidském těle a metabolizuje mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek. 250 ml řepné šťávy osahuje cca 64,60 mg fosforu.
Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Půl hrnku kysaného zelí obsahuje jen 7 gramů sacharidů, 2 gramy cukru, ale už 10 procent denní dávky vitaminu C, 11 procent doporučené denní dávky vitaminu K a po 5 procentech doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové. Půl hrnku zelí obsahuje asi 20 procent denní dávky sodíku. Najdeme zde i železo a mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.
Kysané i čerstvé zelí působí na cukrovku prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahují totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitaminy K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamin B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru, jde tedy o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.
Navíc kysané zelí obsahuje ve 100 g výrobku 8 purinů, což z něj činí potravinu, kterou lze konzumovat bez omezení.
Caltrate Plus je kombinovaný přípravek obsahující vápník, vitamin D a další důležité minerály. Caltrate Plus je určený k prevenci a léčbě stavů doprovázených nedostatkem vápníku a k prevenci osteoporózy. Vápník zvyšuje hustotu kostí a zabraňuje úbytku kostní hmoty. Caltrate Plus je také vhodný jako doplněk k hormonální substituci v klimakteriu. Úspěšné ukládání vápníku v kostech je závislé na hladině vitaminu D v organismu. Podávání vitaminu D současně s vápníkem je proto velmi vhodné pro skutečně efektivní využití přijatého vápníku.
Co je Caltrate Plus?
Caltrate Plus je přípravek obsahující vápník, vitamin D a další důležité minerály. Vápník je nejdůležitější složkou kostní tkáně, do níž se zabudovává v průběhu celého života. Je nezbytný k zachování zdravých a silných kostí. Pomáhá rovněž při hojení ran a podporuje správnou funkci nervů a svalů. Vitamin D potřebuje lidský organismus pro dobré vstřebávání vápníku a jeho zabudovávání do kostí. Hořčík je nezbytný pro látkovou výměnu vitaminu D a pro funkci kostí. Mangan hraje důležitou roli při formování kostí a chrupavek. Měď je potřebná pro udržení zdraví pojivových tkání, skeletu a krevních cév. Zinek je důležitý pro správnou funkci a růst tkání. Bór napomáhá organismu při využití vápníku. Caltrate Plus neobsahuje cukr, laktózu, konzervační látky ani sůl.
Co obsahuje Caltrate Plus?
Vápník (jako Calcii carbonas praecipitatus) 600 mg,
Vitamin D3 (Cholecalciferolum) 200 m.j.,
Hořčík (jako Magnesii oxidum) 40 mg,
Zinek (jako Zinci oxidum) 7,5 mg,
Měď (jako Cupri oxidum) 1 mg,
Mangan (jako Manganosi sulfas monohydricus) 1,8 mg,
Bór (jako Natrii tetraboras decahydricus) 250 mikrogramů.
Nežádoučí účinky Caltrate Plus
S výjimkou mírné zácpy nejsou při dodržení doporučeného dávkování známy žádné vedlejší účinky. Objeví-li se v průběhu užívání přípravku Caltrate Plus neobvyklé potíže, poraďte se o dalším užívání přípravku se svým lékařem.
Caltrate Plus a další léky
Při současném užívání léku na snížení kyselosti žaludku s obsahem hořčíku, tetracyklinů, kortikosteroidů a některých léčiv na ovlivnění srdeční činnosti (digoxin) může dojít ke vzájemnému ovlivnění účinku. Tyto léky a Caltrate Plus je proto nutno brát alespoň s dvouhodinovým odstupem. Užíváte-li na snížení krevního tlaku léky ze skupiny tzv. thiazidových diuretik, poraďte se o užívání přípravku Caltrate Plus s lékařem. Mléko a mléčné výrobky, špenát, otruby a celozrnné potraviny mohou snížit vstřebávání vápníku.
Caltrate Plus dávkování
Dospělí a děti od 12 let 1-2 tablety denně Caltrate Plus nebo podle doporučení lékaře. Mla
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m