Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ICHTAMOL BILY A CERNY ROZDIL

OBSAH

Ichtyol versus Ichtamol

V současnosti jsou původní dehtová mýdla nahrazována moderními přípravky s účinnou složkou ichtamol. Mýdlo Sano od firmy Merco je nositelem této moderní látky Ichtamol (ammonium bituminosulfát). Ichtamol, nebo také Ichtyol je směs amonamonných solí sulfonových kyselin, obsahující zhruba 10% organicky vázané síry. Synonymum ichtyol je odvozen od zbytků zkamenělin ryb přítomných ve výchozí břidlicové surovině. Z ostatních bituminózních dehtů se dostává do popředí kosmeticky přijatelnější odbarvený leukichtol, který je získáván opatrnější sulfonací výchozí suroviny. Hlavní předností těchto dehtů je minimální iritační, senzibilizační a fotosenzibilizační potenciál. Tento dehet také není karcinogenní, a není ani jedovatý, což umožňuje i jeho bezrizikové používání. I když účinky ichtamolu díky jinému chemickému složení nejsou zcela shodné s kamenouhelným dehtem, znamenají přípravky s bituminózními dehty obohacení palety hromadně vyráběných léčivých přípravků v oblasti dermatologické a kosmetologické terapie.

Zdroj: MERCO Sano mýdlo s ichtyolem 100g 8%

Diskuze

V diskuzi POLYTAR LIQUID NÁHRADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Jako náhradu místo Polytaru bych doporučila šampon Mediket
Ictamo,byl mi doporučen kožní lékařkou.Je to dokonce jak jsem se dočetla zdravější náhrada-neobsahuje dehet nýbrž bílý
ichtamol.www.mediket.cz/medik…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polytar liquid náhrada

Příznaky

  • Bílé nebo krémově žluté skvrny v ústech, na dásních, měkkém patře a jazyku, ale pozor na možnou záměnu se zbytky mlíčka.
  • Dítě je neklidné, plačtivé.
  • Odmítá potravu.

Zdroj: Bílý povlak na jazyku u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ OCET NA PRÁDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu, kde se dá koupit bílý ocet?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bílý ocet je u nás běžně k dostání v obchodech s potravinami. Vyskytuje se ve dvou variantách a to jako bílý ocet kvasný a bílý ocet destilovaný. Vyzkoušejte, který bude pro váš účel použití ten lepší. Zde jsou vidět ceny, za které je bílý ocet v prodeji: www.zbozi.cz/potravi…

Zdroj: diskuze Bílý ocet na prádlo

Kofein a tein

V bílém čaji se oproti zelenému a černému nachází nejmenší množství kofeinu. Pro srovnání: bílý čaj obsahuje zhruba 15 mg kofeinu, zelený čaj 20-30 mg, černý čaj 40-60 mg a káva 120-150 mg.

Zdroj: Bílý čaj

Diskuze

V diskuzi CIBULE NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,
nápady zde jsou dobré, ale už se nikde nepíše, zda po těchto procesech si ještě dotyčný má umýt hlavu šamponem, vodou nebo ničím (potom ale podle mě vlasy budou zapáchat).
Tato informace je podle mého názoru taky velice důležitá??


Děkuji předem za radu

Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eurona.

Pro mě jsou nejlepší šampony ty z Eurona by Cerny - připadají mi takové povzbuzující. Vlasy jsou pak krásně lesklé. Hebké a bohatší a líp se upravují. www.katalogdrogerie.cz a www.r-club.webnode.cz

Zdroj: diskuze Cibule na vlasy

Dehty v léčbě pokožky

V současnosti se od původních preparátů s obsahem dehtu ustupuje pro jejich možné negativní účinky. Nicméně i dnes hrají poměrně důležitou roli v dermatologii, proto bylo potřeba upravit množství účinné látky v přípravcích. V současnosti jsou dehtová mýdla nahrazována přípravky s účinnou složkou ichtamol. Ichtamol (ammonium bituminosulfát) je směs amonamonných solí sulfonových kyselin, obsahující zhruba 10% organicky vázané síry. Dalším podobným dehtem je leukichtol, který je získáván opatrnější sulfonací výchozí suroviny. Hlavní předností těchto dehtů je minimální možnost podráždění, nejsou karcinogenní či jedovaté, a to umožňuje jejich bezpečné používání. Dehtová mýdla zakoupíte na http://www.zbozi-kosmetika.cz/MERCO-Sano-mydlo-s-ichtyolem-100g-8-g6016.html.

Zdroj: Dehtové mýdlo

Diskuze

V diskuzi PÉČE O KRÁTKÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Dobrý večer, mám mikádo, ale mám jemné vlasy a nevím si rady i když používám kvalitní šampon, tužidlo, lak, masku, stejně mi vydrží vlasy hodinu pěkně a pak splihnou a udělám culík. Prosim o radu jak zvětšit objem vlasů. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eurona by cerny.

Ahoj. Kupuju si šampony od Eurona by Cerny - protože mi přijde, že když si s nim umyju vlasy, tak jsou moje vlasy bohatší, jemné a hrozně lesklé. Jde navíc o ekologickou kosmetiku, takže nezatěžuje životní prostředí. www.katalogdrogerie.cz a www.r-club.webnode.cz

Zdroj: diskuze Péče o krátké vlasy

Prodej a cena

V současné nabídce naleznete mnoho druhů bílých čajů:

  • Bílý čaj sypaný - jedním z nich je i čaj Pai mu tan bio 40 g, který slibuje zážitek v podobě luxusní chuti.
  • Bílý čaj sáčkový - porcované čaje jsou oblíbené kvůli komfortu při přípravě. Vyzkoušejte například London HERB čistý bílý 20 sáčků, který je charakteristický svou delikátní a jemnou chutí, nebo bílý čaj od TEEKANNE.
  • Bílý čaj ochucený - bílé čaje s příchutí dodávají tomuto vzácnému nápoji ještě výjimečnější aroma.

Zde naleznete další varianty bílého čaje.

Zdroj: Bílý čaj

Poradna

V naší poradně s názvem KDE SE PRODÁVÁ BÍLÝ OCET V PRAZE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mamyna.

Dobrý den ,prosím o radu -kde koupím bílý ocet v Praze?.

Děkuji za Vaši reakci,Stehlíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bílý ocet je k dostání v kterémkoli supermarketu. Je to naprosto běžná věc.

Zdroj: diskuze Kde se prodává bílý ocet v praze?

Černý jazyk – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět černý jazyk.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ SLON NA KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vystrčilová.

Kde se dá koupit Bílý slon na klouby, nenašla jsem odkaz. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výrobek je dostupný na internetu pod názvem Artroregen premium kloubní výživa. Internetový obchod a aktuální cenu můžete vidět zde: www.prozdravi.cz/zdr…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílý slon na klouby

Kde se dá koupit

Bílý ocet se dá koupit v různých kamenných nebo internetových obchodech. Prodej je například možný v obchodním řetězci Tesco či Kaufland, kdy se jeho cena pohybuje od 16 do 50 korun v závislosti na objemu a výrobci.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet

Poradna

V naší poradně s názvem ICHTAMOL MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alen.

Dobrý deň
Prosím Vás môže sa táto masť používať aj na ochorenie erysipel (ruža) mama to má na nohe na lýtku a už sa jej otvorili aj rany ,ale okoloie je veľmi červené lek. dal odstán .masť mama je diabetik s inzulínom . Prosím poraďte mi,ako je účinné jej to skludniť. Koža je červená a šupinová, bolestivá. Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na erysipel jsou nejúčinnější antibiotika, jako například V-penicilin nebo Pencid. Ale, ano, na erysipel jsou také účinné i dehty a proto i ichtoxyl by mohl dobře účinkovat. Octanové obklady jsou taky velmi dobré na erysipel, ale spíše v jeho ranné fázi, dříve než se místo zanítí. Další možností je použití Višněvského balzámu, který se používá na noc, nanese se na gázu, přiloží se na problematickou část a lehce se obváže obinadlem. Višněvského balzám je možné koupit v každé lékárně nebo také tady na internetu: www.zbozi.cz/?q=vi%C… Napište pak jak se vám to povedlo vyléčit.

Zdroj: diskuze Ichtamol mast

Bituminózní dehty

Přesněji sulfonované živičné oleje, které jsou získávané z důlních sedimentů v hnědouhelných dolech, ze zemních olejů a živic. Jejich hlavním představitelem je ichtamol (ammonium bituminosulfát), což je směs amonamonných solí sulfonových kyselin, obsahující zhruba 10% organicky vázané síry. Synonymum ichtyol je odvozen od zbytků zkamenělin ryb přítomných ve výchozí břidlicové surovině. Z ostatních bituminózních dehtů se dostává do popředí kosmeticky přijatelnější odbarvený leukichtol, který je získáván opatrnější sulfonací výchozí suroviny. Hlavní předností těchto dehtů je minimální iritační, senzibilizační a fotosenzibilizační potenciál. Nejsou karcinogenní, a nejsou jedovaté, což umožnňuje i jejich bezrizikové podávání.

Ichtamol

Ichtamol je viskózní hnědočerná tekutina charakteristického rybího zápachu, dobře rozpustná ve vodě a v glycerolu. Patří k povrchově aktivním látkám, rozpouští i mnohé lokální léky nerozpustné ve vodě. Na vzduchu rychle vysychá a tuhne, poněvadž obsahuje téměř 50 % vody. Dehtové mýdloJeho hlavní účinky jsou antipruriginózní (například proti svědění hlavy ), antiflogistické a antiseptické, čehož je využíváno u řady akutních a subakutních dermatóz. Ichtamol se léčí hlavně lupénka ve vlasech, atopický a mikrobiální ekzém, seboroická dermatitida a rozácey. Efekty antimikrobiální a antimykotické byly v řadě studií srovnatelné s kamenouhelným dehtem! Běžná terapeutická koncentrace je 2–10 % nejčastěji ve formě mastí, past, roztoků, dále jako součást vlasových šamponů a tekutých mýdel. Vysoká koncentrace 20–50 %, což je tak zvaná derivační koncetrace, je užívaná například na omrzliny a na některé pyodermie, často je k tomu kombinována i kyselina salicylová. V péči o dětskou a problematickou kůži je nově doporučována například ucelená řada preparátů fy Herbacos-bofarma. Tato dehtová kosmetika se dobře uplatňuje tam, kde se vyskytne dráždivá dermatóza v obličeji a kde jiné nasazení ošetřující kosmetiky vyvolává nepříznivé reakce.

I když účinky ichtamolu díky jinému chemickému složení nejsou zcela shodné s kamenouhelným dehtem, znamenají přípravky s bituminózními dehty obohacení palety hromadně vyráběných léčivých přípravků v oblasti dermatologické a kosmetologické terapie.

Zdroj: Dehty v péči o tělo

Diskuze

V diskuzi WWW.BÍLÝ SLON POMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Trna.

bílý slon na močové cesty,pomáhá při zánětech močových cest?Děkují za odpověd'
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alois Švrček.

Objednal jsem postupně 3+3 lahve (lahev 777 kč ) Bilý slon klouby a úžíval pul roku s vírou že bolestí ustoupí.Ale opak je pravdou.Žádný účinek. Před tím jsem bral dle návodu pravidelně preventivně dlouhodobě bez přerušení preparáty na klouby od jiných výrobců (Colafit,GS Condro,Proenzi,Kamzik, od mých 40 let. Přesto se bolesti dostavily. Nyní je mi 66 let.Na Šlágru uváděli zázračný přírodní preparát Bilý slon na klouby tak jsem ho chtěl zkusit.Recenze na preparát od společnosti White Elephant nevím kde napsat, takto píšu tady.Toto je moje zkušenost !!! Mužu pak preparátům věřit ???

Zdroj: diskuze Www.bílý slon pomáhá

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Příprava bílého čaje

Příprava bílého čaje je obřad, který byl dříve pouze výsadou mocných. Jeho výroba je tak náročná, že byl pro obyčejné lidi nedostupný a směli jej popíjet jen čínští císaři. Dnes si na bílý čaj můžete zajít do čajovny, ale také si jej můžete připravit doma. Stačí zalít čajové lístky vodou o teplotě 80 °C a nechat louhovat přibližně 3-5 minut. Kvalitní bílý čaj lze zalít až pětkrát. Jen při každém dalším zalití je nutné prodlužit dobu louhování. K dokonalé přípravu čaje je možné ve specializovaných prodejnách nebo v lékárně koupit varnou konvici s nastavením teploty či bambusové sítko s držákem na přípravu sypaných čajů. Pro pohodlnější servírování poslouží skleněná konvice na čaj Simax.

Zdroj: Bílý čaj

Diskuze

V diskuzi KASELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelinaka.

Dobrý den-nedozvěděla jsem se jaký je rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou ve formě ampulí z lékárny na aplikaci na pokožku a kyselinou hyaluronovou k aplikaci do kůže resp. pod kůži.....je v tom nějaký jiný rozdíl než v hutnosti gelu atd?-děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kaselina hyaluronová

Bílý ocet na praní

Zkuste použít ocet místo aviváže – změkčuje totiž vodu, a navíc vám pomáhá odstranit zbytky prášku a vyčistit pračku. Dávkování octa záleží na objemu pračky a je nutno jej vyzkoušet, při testování začněte s podobnou dávkou jako u běžné aviváže, prádlo by po uschnutí nemělo být octem vůbec cítit.

Ocet využijete i při praní prádla. Dokáže totiž prádlo změkčit, a dokonce i vybělit. Perfektně se proto hodí například při praní špinavých záclon.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet

Výrobce

Green idea s.r.o., Vodova 40, 612 00 Brno

Země původu

Česká republika

Zdroj: Bílý slon na klouby

Záměna srny/ srnce a laně/jelena

A právě při takovýchto setkání může u laiků dojít k záměně srny a srnce s laní a jelenem. K záměně dochází také i u mláďat, kdy se řeší, jestli mládě srny, je srnče nebo kolouch. Správná odpověď je pak srnče. Matkou koloucha je laň. Sice oba druhy patří do řádu jelenovitých, a tak mají společné znaky, ale jsou věci, v nichž se také liší.

Srna a laň mají podobnou postavu, která je štíhlá s dlouhými nohama a krátkým ocasem. Rozdíl je ale ve váze a velikosti. Zatímco váha jelena a tedy i laně se pohybuje kolem 150 - 200 kg, tak u srny a srnce se váha pohybuje jen kolem 15 – 35 kg. Srna je také výrazně menší než laň.

Srna a laň mají také společné to, že ani srna ani laň nemá parohy (kostěné útvary na hlavě, kterou jsou většinou rozvětvené) na rozdíl od jejich samců, tedy od srnce a jelena. Parohy srnce se ale nerozkládají do stran, naopak vedou přímo nad hlavou zvířete a nejsou ani tak vysoké (zhruba 30 m). U jelena naopak parohy rostou do šířky a mohou mít mnohem více větví. U samců je také rozdíl v hřívě, kterou mají pod krkem. Jelen ji má více chlupatou, na rozdíl od srnce, u něhož se jeho „hříva“ v podstatě nijak neliší od zbytku srsti.

Rozdíl je také ve tvaru hlavy, kdy srnec má hlavu menší a také má menší čenich. Jelen má naopak lebku velkou a protáhlou. Rozdíl je také v dokončení výměny chrupu. U srny je chrup vyměněn do 15. měsíce života, u laně je to až ve 30. měsíci života.

Rozdíl mezi nimi je také v ocasech a v barvách pozadí. Zatímco srnec a srna mají ocas krátký a bílý, a okolí ocasu (obřitek známý také jako „zrcátko“) je také bílé, u srn dokonce zde může být srst i načechraná, tak laň má barvu srsti na obřitku více nažloutlou a toto zrcátko je také větší než u srny.

Kromě vzhledu se liší ale i ve stravě, laň se stravuje především trávou, kterou pase na loukách, srna naopak dává přednost listům keřů a stromů. Od toho se odvíjí i fakt, kde tato zvěř původně žila. Laně a jeleni se původně nacházeli více v bezlesích oblastech, zatímco srny a srnci žili více v lesích.

Zdroj: Nemoci u srnek

Účinky

Šetrné zpracování bílého čaje zaručuje velký obsah antioxidantů. Antioxidanty brání organismus před vlivy volných radikálů, snižují cholesterol, udržují tělo v dobré kondici, blahodárně působí na srdce, kosti a zažívání, pomáhají v boji s bakteriemi a viry a celkově posilují imunitní systém. Antivirové a antibakteriální účinky jsou u bílého čaje silnější než u zeleného. Bílý čaj dále působí jako omlazující prostředek, napomáhá při redukci hmotnosti, snižuje krevní tlak a chrání nás před chronickými civilizačními nemocemi. Dokonce předchází vzniku parodontózy a zubního kamene. Jelikož se v něm nachází méně barviv, nezanechá na zubech hnědý povlak, jako například černý čaj nebo káva. Díky přítomnosti aminokyseliny L-theanine pomáhá bojovat se stresem. V bílém čaji se rovněž vyskytují polyfenoly, které jsou prevencí proti rakovině. Využití tento čaj nachází i v kosmetickém průmyslu. Najdete jej v antibakteriálním mýdle, pleťové vodě, pleťových krémech i jemných květinových dámských vůní.

Zdroj: Bílý čaj

Co znamená bílý jazyk a červené tečky

Bílý jazyk a červené tečky mohou signalizovat počínající infekci. Na jazyku se nacházejí celkem 4 typy výstupků (papil), jedny z nich jsou drobné a červené, jiné zase delší, nitkovité (řasovité). Při nachlazení nebo horečnatém onemocnění se mohou oba typy papil zvýraznit a jazyk může být bělavě povleklý. Je to zcela obvyklá reakce organismu na onemocnění. Pomoci lze čištěním jazyka kartáčkem, dostatkem tekutin, ideálně pitím bylinkových čajů.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Co může naznačovat černý jazyk

Jazyk s tmavším povrchem je jedním z příznaků spojených s dysfunkcí jater. Také bývá projevem nadbytečného množství keratinu na jazyku, které se vyznačuje zvýšeným množstvím bakterií přirozeně se vyskytujících v ústech. Tyto bakterie nejsou nijak škodlivé.

Zdroj: Co značí černý jazyk


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP