Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INFEKCE HORNÍHO PATRA

OBSAH

Příznaky a projevy rozštěpu

Rozštěpy mohou mít velmi rozdílný rozsah. Od forem naznačených až po úplné. Může být zasažen ret, čelist i patro. Mohou být jednostranné i oboustranné. Rozštěpy rtu jsou častěji postižení chlapci. Naopak izolovanými rozštěpy patra (je zasaženo pouze patro) jsou častěji postiženy dívky.

Rozštěpy rtu jsou diagnostikovány pro svoji nápadnost snadno ihned po narození. Rozštěp patra je otvor v patře, který je viditelný, když novorozenec otevře ústa. Je velmi důležité použít při vyšetření svítilnu, aby nebyl přehlédnut ani defekt malých rozměrů. Toto se běžně vyšetřuje již v porodnici. Novorozenci postižení rozštěpem patra budou mít problémy s kojením, protože nedokážou vytvořit v ústech podtlak potřebný k sání. Pokud se plné kojení nezdaří, jsou tito kojenci přikrmováni nebo jsou plně krmeni lahví. Lahev bývá často nutné opatřit speciálně upravenou savičkou nebo je používána speciální kojenecká lahev pro děti s rozštěpem patra. Důležité je najít ke krmení vhodnou polohu, nejlépe v polosedě, kdy mléko dítěti tolik nevniká do nosu.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diskuze

V diskuzi PARADENTOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vavřinová.

Dobrý den,mám paradentozu a chtěla bych se zeptat kolik by stálo udělání horního patra při vytrhání všech zubu ,zda by šlo nějak udělat ,aby byly zuby napevno mám mustek,ktery mi díky paradentoze již nedrží děkuji za odpověd Vavřinová Hana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paradentoza

Operace

Rozštěp je vždy léčen operativně plastickým chirurgem, ale na celkové léčbě se podílí odborníci z dalších oblastí – ORL, foniatrie, logopedie, ortodoncie atd. Načasování základních operací: Rozštěp rtu je operován na základě rozhodnutí rodičů buďto v novorozeneckém věku nebo od 3. měsíce věku dítěte. Rozštěp patra se v ČR operuje mezi 6. – 12. měsícem věku dítěte. Rozštěp čelisti je operován od 8. roku, dle jeho individuálního vývoje.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diskuze

V diskuzi POLYPY V UCHU U KOČEK A NASLEDKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Filipová.

Dobrý den,
můj kocourek má polypy v uších od narození.Operaci jsme zamítli-případné řezání horního patra,a možnost znovu vzrůstu polypu,to prostě nemá cenu trápit zvíře a sahat si hluboko do kapsy.Teď je to pár dnů,co má přivřené oči,a je mu vidět spodní bělmo...,a tak mně napadá,je možné,že polypy zasáhly do očního nervu a tlačí,a může i oslepnout?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
přivřené oči či přetažené oční víčko mohou být nespecifickým přznakem řady onemocnění. S případnými polypy může i nemusí vůbec souviset. Kočičku nechejte vyšetřit veterinárním lékařem, bez důkladného vyšetření nelze takto online dělat jakékoli závěry.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Polypy v uchu u koček a nasledky

Cena zubaté nitě aplikované na nosoretní rýhy a tváře

  • 2 + 2 ks stojí 8 000 Kč
  • každá další nit stojí 1 500 Kč

Zdroj: Vrásky kolem horního rtu a brady

Diskuze

V diskuzi CENA ZA ZUBNI NAHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Valentová.

Chtěla bych vědět v jaká je cena za snímatelnou hoření zubní náhradu -protézu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Kindlova.

Zubní náhrada s patrem mi nevyhovuje - nedá se s ní jist. Kolik stojí zubní náhrada bez patra ? Děkuji za odpověď.
Dana Kindlová

Zdroj: diskuze Cena za zubni nahrady

Cena 3D F kanylové nitě pro konturaci obličeje

  • 3 + 3 ks stojí 15 000 Kč
  • 5 + 5 ks stojí 20 000 Kč

Zdroj: Vrásky kolem horního rtu a brady

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Odložil.

Jaka je záruka na zubní náhradu horního patra .prvni byla na pojišťovnu ale nedrželi- údajně dle lékaře byla malá vyška nad dasněmi- a tak jsem byl u dalšího zubaře ktery mi prořezal prostor nad dasněmi z levá do práva .Pozahojeni mi udělali novy otisk a vyrobili novou protezu.Několikrat jsem při její výrobě byl na upravu přímo v laboratoři která ji vyrobila a následně upravovala - přisati bylo docela dobré.Cca po roce se mi při kousani protézy pohybuje s potravou a pokud zkousnu bez potravy - na prázdno cestuje zleva do prava bez počátečního ( nasazení ) a pokud jsem chtěl sfouknot svíčku na dortu tak mi malém spadla na dort.Jelikož jsem si protezu hradil sám bez příspěvku pojišťovny zajímá mne jestli i na tuto opravu je poskytována záruka Fiksace Koregou se mi neosvědčila .Děkuji za odpověd J.O.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na každý výrobek je v ČR poskytována záruka 24 měsíců, i na protézy. Otázka je, jestli problémy zavinil nekvalitní materiál, který změnil tvar - roztáhl se, a nebo došlo ke změně ve vašich ústech. Nejčastěji to bývá právě změna v ústech, kdy přestane protéza dobře sedět. Určitě budete muset k zubnímu, aby zjistil stav a vymyslel řešení. Při tom se také dozvíte, jaké máte možnosti nápravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Prevence

Efektivními prostředky proti nežádoucím mimickým vráskám jsou krémy se syntetickými látkami. Výsledný efekt používání takových krémů se dá přirovnat k účinkům botoxu. Látky sice neochromují obličejové svaly jako botox, ale snižují napětí v kůži a tím vrásky vyhlazují.

Zdroj: Vrásky kolem horního rtu a brady

Diskuze

V diskuzi OTOK HORNÍHO RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den,již dlouhou dobu bojuji s problémem který začne brněním horního rtu a následně přijde otok tváře pod oky.Nemám jiné příznaky předtím a alergolog mi testy nezjistil žádnou alergii.Už 4 roky si hlídám stravu,zapisuji a stejně se to zničeho nic objeví.A tak s otokem chodím k lékaři,sedím v čekárně až na mě příjde řada,lékař mi předepíše dithiaden po kterém to do týdne odezní a samozřejmě nemohu chodit do práce.První dva roky se to objevilo na jaře,teď třeba i 5x do roka.Nikdo mi nedokázal zdělit příčinu.Máte taky někdo takový problém a jak léčíte?Díky Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

může to být Qinkeho edém..... calcium šumivé nebo tablety

Zdroj: diskuze Otok horního rtu

Mezonitě cena

  • do 10 nití je cena 6 000 Kč
  • do 20 nití je cena 11 000 Kč
  • do 30 nití je cena 15 000 Kč

Zdroj: Vrásky kolem horního rtu a brady

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÁ ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

Dobrý den, chtěla bych poradit co použít na pálení v nose a horního patra. Sucho v nose již trvá delší dobu. Často trpím na zahlenění v krku, hustý hlen mi stéká do krku a nejde vykašlat. Rýmu, horečku ani kašel nemám. Tento stav již trvá delší dobu, někdy je to lepší a někdy horší. Používám bylinné čaje, diviznovou směs, tymiánovou směs. Antigenní testy na Covid negativní.
Do nosu si stříkám mořskou vodu. Zkoušela jsem i cibulový sirup.
Dýchám nosem.
Nevím zda to nemůže být i důvodem psychického stavu. V dnešní době se bojím Covidu a již několik let se starám o svoji 86 letou maminku. Nejdříve jsem k ní jen dojížděla a nyní již 2 roky bydlí s námi. Ohledně její péče jsem musela odejít do předčasného starobního důchodu.

Děkuji za radu.
Tvrdíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena.

Dobrý deň,
mala som takmer rovnaký problém. Nakoniec mi zistili alergiu na roztoče. Možno by ste sa mohli vyskúšat dat vypísať na alergológiu, aspoň vylúčite možnú príčinu.

Zdroj: diskuze Chronická zadní rýma

Rakovina horního patra

Zhoubné nádory ústní dutiny patří mezi nejagresivnější nádory v oblasti hlavy a krku. Nejvíce jsou umístěny v oblasti přední třetiny ústního dna. Ústní patro, které se dělí na tvrdé a měkké, bývá ze 75 % postiženo v měkké části. Při rakovině ústního patra bývají průvodní příznaky často nepřiměřeně mírné a pacienti tak přicházejí na vyšetření k lékaři pozdě.

Zhoubný nádor prorůstá do okolní tkáně a zakládá metastáze. Počínající nádor mívá podobu změněné sliznice, ať již jako skvrna, povrchové narušení, nebo drobný vřed. Symptomy bývají buď nebolestivé, nebo jen lehce pálí. Pokročilý nádor se nejčastěji projevuje jako dlouho se nehojící vřed s navalitými okraji. Může být provázen bolestí. Doprovodné příznaky závisí na lokalizaci a velikosti nádoru. Od problémů s mluvením, polykáním až po případ, kdy nádor nabyde značné velikosti a přidávají se i potíže s dýcháním. U pokročilých nádorů dochází k rozpadu jejich povrchu, což bývá doprovázeno silným zápachem z úst.

Pokud delší dobu pociťujete bolest v ústech, máte potíže s polykáním, mluvením, dýcháním nebo vnímáte nehojící se změnu kůže či sliznice, máte jakoby dlouhodobě odřené patro, nebojte se navštívit lékaře. V případě, že nebude zajištění a odstranění příčiny obtíží v jeho kompetenci, odešle vás na otorinolaryngologii (ušní, nosní, krční), ústní a čelistní chirurgii, nebo na onkologii. Zde se již provádí specializovaná vyšetření, ať už invazivní, nebo neinvazivní, například magnetická rezonance, počítačová tomografie, prostý rentgenový snímek, pozitronová emisní tomografie (PET/CT), scintigrafické vyšetření, ultrazvuk a biopsie.

Léčba zhoubných nádorů v dutině ústní je komplexní a dlouhodobá záležitost. Volba optimální terapie rakoviny je závislá na velikosti, umístění a vlastnostech rakovinných buněk. Existují dva základní typy terapeutických zákroků – kurativní, směřující k vyléčení pacienta, a paliativní, při němž dochází ke zmenšení objemu nádoru. Paliativní léčba se provádí u nádorů, které není možno operovat kvůli velikosti, lokalizaci nebo špatnému stavu pacienta. Při léčbě rakoviny v ústech se využívá chirurgické odstranění nádoru, radioterapie a chemoterapie. Tyto léčebné metody se mezi sebou navzájem kombinují a volí se jejich různé pořadí. Včasná diagnostika má stěžejní význam v léčbě nádorových onemocnění. Pokud se nádor podaří zjistit brzy, výrazně se tím zvyšuje šance nemocného na přežití a je snížena pravděpodobnost výskytu komplikací jak nádorového onemocnění, tak jeho léčby, protože je často možné zvolit méně radikální terapii.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Diskuze

V diskuzi OTOK PRAVÉHO HORNÍHO RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Když zavřu pusu cítím že mám nějaký výstupek z toho rtu. Nebolí to, ale je to nepříjemné. Na první pohled to vypadá jako opar.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok pravého horního rtu

Komplikace

Nejčastěji komplikace doprovázejí pacienty, kteří mají rozštěpem zasaženo patro. Jedná se o záněty středouší. Je to důsledek špatné funkce Eustachovy trubice (Eustachova trubice spojuje nosohltan a střední ucho a slouží k vyrovnávání tlaku vzduchu za bubínkem), která má v dětství nepříznivé postavení, které se ale růstem zlepšuje. Právě u dětí s rozštěpem patra jsou svaly patra zodpovědné za otevírání Eustachovy trubice jen částečně funkční a společně se zmnoženou mandlí tak způsobují její špatnou funkci. Postupně vzniká podtlak a středouší vyplní rosolovitá až hlenovitá tekutina, která způsobuje přechodnou převodní nedoslýchavost. Bez vhodné léčby na specializovaném pracovišti by mohlo dojít k oslabení až ke ztrátě sluchu. Další komplikací při rozštěpu patra je vývoj řeči. Děti jsou vždy sledovány logopedem rozštěpového centra a v místě bydliště dochází na logopedickou terapii dle potřeby. Pokud však patro není plně funkční ani po první operaci mají děti problém s artikulací, kdy je jejich řeč nosová nebo až samohlásková, těžko srozumitelná. V těchto případech je nutné přistoupit k reoperaci patra (zpravidla okolo 3let). Touto se již problém v naprosté většině případů napraví a logopedickou terapií se dosáhne dobrých výsledků. U dětí, které mají rozštěpem zasaženu čelist, je vždy nutná ortodontická léčba. Pacienti mohou mít v místě rozštěpu zuby nadpočetné, stejně jako chybějící, různě rotované nebo deformované. Vše je však dobře léčitelné ortodontickými aparátky, implantáty nebo zubními můstky. Některé děti trpí zvýšenou kazivostí mléčného chrupu, který je nutné vždy včas ošetřit u stomatologa.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diagnostika rozštěpu

Polovina případů rozštěpů obličeje, kdy je zasažen ret, je diagnostikována již prenatálně okolo 20. týdne těhotenství pomocí ultrazvuku při cíleném vyšetření obličeje, zbytek je diagnostikován až po narození. Hned po porodu, ale i v dalších dnech je novorozenec podroben několika vyšetřením, kdy je mu zkontrolováno patro a celá ústní dutina. Submukózní rozštěpy (naznačené rozštěpy patra) často nejsou diagnostikovány ani v porodnici, ale až později. Tento typ rozštěpů mnohdy diagnostikuje až foniatr po té, kdy dítě absolvuje neúspěšnou logopedickou terapii. I tento typ rozštěpů je nutné léčit operativně.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Řípová.

pálení jazyku patra krku a bolesti zubu
zuby mám všechny zdravé
tyto bolesti jsou trochu jiné než je angina
chtěla bych vědět zda nemám nemoc slinivky děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v krku

Příznaky vaginální kvasinkové infekce

Kvasinková infekce způsobuje svědění, bolestivost, bolest nebo pálení při močení či při sexu. Některé ženy mohou mít výtok, který nezapáchá, vypadá jako tvaroh a objevuje se asi týden před menstruací.

Zdroj: Vaginální kvasinková infekce

Diskuze

V diskuzi LÉČBA PARAZITŮ V LIDSKÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

prosim nachazi se nekdo kolem karlovych varu lecbou parazitu frekvencemi jeste krome pani z horniho slavkova u sokolova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba parazitů v lidském těle

Virové příznaky ušní infekce

Symptomy virové infekce ucha závisí na tom, v které části ucha se infekce nachází.

U dospělých symptomy zahrnují:

  • horečku
  • bolest uší
  • ztrátu sluchu
  • pocit zablokování ucha
  • závrať

Příznaky u kojenců jsou:

  • popudlivost
  • potíže se spánkem
  • tahání uší
  • horečka
  • výtok z uší
  • ztráta rovnováhy
  • známky sluchových obtíží

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Léčba rozštěpu

V ČR je léčba na velmi dobré úrovni. Soustředí se do dvou rozštěpových center, a to v Praze a v Brně, kde o pacienty pečuje celý tým lékařů – plastický chirurg, ortodontista, logoped, foniatr, lékař ORL.

Nejdříve se operativně řeší rozštěp rtu. O načasování operace rtu se v ČR vede zatím stále polemika. Jeden proud preferuje operace neonatální, tedy u novorozenců, druhý zastává operace od 3. měsíce, kdy je dítě již vyzrálejší. Obě načasování přinášejí velmi dobré výsledky. Operace patra se v současné době provádí mezi 6. až 12. měsícem věku dítěte. Tímto načasováním operací patra před nástupem řeči si dítě na nové poměry v ústech snadno zvykne a ve většině případů tak není nutná dlouhodobá logopedická náprava. Ranou operací patra se díky projizvení ovšem ovlivní růst čelisti, který je však dobře řešitelný ortodontickou léčbou. Ortodontická léčba začíná u části pacientů již na mléčném chrupu, u dalších na chrupu smíšeném a trvá až do dospělosti. V té době je již možné nahradit případné chybějící zuby (zubní můstek, implantát). Rozštěp čelisti je řešen spongioplastikou po 8. roce dítěte. Načasování je však individuální a řídí se fází růstu špičáků dítěte. Závěrečné korekční operace se provádí v dospělosti. Korekční operace se v některých případech provádějí i před nástupem růstového spurtu. Pacienti, kteří mají rozštěpem zasaženo patro, jsou sledováni logopedem a foniatrem. Také v ordinaci ORL (ušní, nosní, krční) pro časté komplikace se středouším v dětském věku.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Léčba virové infekce ucha

Léčba virové infekce ucha závisí na typu ušní infekce, například infekce středního ucha nebo infekce vnitřního ucha.

  • Léky proti bolesti pomáhají se zmírněním bolesti, která přichází s ušní infekcí.
  • Ústní nebo nosní spreje pomáhají zabránit šíření infekce z nosu či úst do ucha.
  • Odstranění nahromaděné tekutiny ve vnitřním uchu lze provést pomocí Myringotomu.

Preventivní opatření:

  • Vyhněte se prudkému foukání z nosu během nachlazení či infekce dýchacích cest.
  • Kojencům by mělo být podáváno mléko a strava správným způsobem (dle hygienických zásad), aby nedošlo k infekci Eustachovy trubice.
  • Posilte svůj imunitní systém pomocí vitamínových a minerálních doplňků.
  • Pokud si všimnete příznaků ušní infekce, měli byste vyhledat lékaře, který stanoví léčbu.

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Historie léčby rozštěpu obličeje

Rozštěpová vada obličeje je stará jako lidstvo samo. Historické doklady o léčbě této vrozené vývojové vady pochází již z roku 390 před naším letopočtem (Čína, písemné doklady o chirurgii rozštěpových vad specializovaným lékařem). První velká dochovaná kniha o léčbě rozštěpu rtu byla vydána ve 14. století. Rozvoj operací patra nastal začátkem 19. století a velký posun v léčbě rozštěpů začal po zavedení celkové anestézie a s objevem antibiotik. Od druhé poloviny 20. století se díky vývoji operačních technik, šicích materiálů a komplexnímu mnohooborovému přístupu k pacientům stala tato nápadná vrozená vada vyléčitelná tak, že umožní postiženému jedinci prožít plnohodnotný život.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Popis vzniku rozštěpu

Slovo rozštěp je vlastně tak trochu zavádějící. Nejedná se totiž o rozštěpení, ale nesrostení. Obličej se vyvíjí již v prvních týdnech těhotenství a zpočátku je toto nesrostení zcela normálním vývojovým jevem, kterým každý prochází v přesně určeném období. Tedy každé dítě má po čas svého vývoje v těle matky nesrostlý ret i patro. Ale už po 6. týdnu těhotenství dochází ke spojování jednotlivých tkání a k jejich srůstání. Rozštěp vznikne v momentě, kdy ke spojení nedojde, srůstu je nějakým způsobem zabráněno nebo není kvalitní.

Embryo má tedy zpočátku na obou stranách nesrostlý ret a dáseň. Mezera pokračuje až do tkaniva, ze kterého se vytvoří nos. Až se tyto tkáně spojí a srostou, vytvoří prostor mezi nosem a přední částí úst. V případě, že nesrostou na jedné nebo obou stranách, narodí se dítě s rozštěpem rtu, který může nebo nemusí pokračovat až na dáseň a čelist.

V ten samý čas má dítě nespojené i patro. Patrové výběžky se začínají spojovat o něco později a to mezi 8. – 12. týdnem. Nedošlo-li ke spojení a správnému srůstu patrových výběžků, narodí se dítě s rozštěpem patra. I rozštěp patra může mít různý rozsah.

Celý proces spojování a srůstání je ukončen po 12. týdnu.

Ojediněle se mohou také objevit rozštěpy dalších částí obličeje, atypické rozštěpy. Incidence rozštěpů obličeje je asi 1 až 2 případy na 1000 nově narozených dětí.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diagnostika vaginální kvasinkové infekce

Pokud si nejste jistá, jakým onemocněním trpíte, navštivte svého lékaře, který podle popsaných příznaků nemoc stoprocentně rozpozná. Jestliže jste těhotná, určitě podstupte vaginální vyšetření u svého gynekologa.

Zdroj: Vaginální kvasinková infekce


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP