Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INHALOVAT NA RÝMU

OBSAH

Na rýmu je dobrý zinek

Ano, zinek na skutečně dokáže zmírnit příznaky rýmy a urychlit její vyléčení. Na rýmu je účinný pouze glukonát zinku nebo glukonát glycinu zinku, podávaný v dávce (ženy/muži) 13/23 mg každé dvě hodiny. Nejlepších účinků se dosáhne, když se zinek začne brát ihned, jak se objeví první příznaky rýmy, což bývají zpravidla divné pocity v dutinách a jejich zduření.

Zdroj: Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Pozor na viry

Starobylé civilizace znali rýmu jako katarrhein, podle řeckého slova stékat. V současnosti katar znamená zánět sliznice. Rýma se projeví zánětem sliznice nosu, hrdla a nejbližších dýchacích cest. Původcem rýmy jsou viry, a ne podchlazení nebo nachlazení organismu, jak si mnozí z nás představují. Viry, které rýmu vyvolávají, identifikovali vědci až v roce 1954. Na rýmu nemáme lék. Víme, že můžeme pouze zredukovat útrapy, které způsobuje, pokud na to máme správný recept a několik základních znalostí o tom, co vlastně viry jsou.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

DOBRÝ DEN, MOJE DVOULETÁ FENEČKA STAFORDŠÍRSKÉHO BULTERIÉRA MÁ UŽ TÝDEN RÝMU, NEJŘÍV HLENOVITOU BEZBARVOU PO 4 DNECH RÝMU ZELENOU, CO S TÍM A MŮŽE TO BÝT NAKAŽLIVÉ ? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze RÝMA

Jak inhalovat

Klasická domácí inhalace je popsána výše. Ale můžete inhalovat i pomocí zakoupených inhalátorů. Jejich výběr je poměrně široký. Pokud nepotřebujete inhalovat těžce rozpustná protialergická léčiva, stačí vám jednoduchý ultrazvukový inhalátor. Pro preventivní inhalaci Vincentky jsou tyto přístroje ideální. Pro husté formy protialergických léčiv jsou naopak vhodné inhalátory kompresorové. Díky pravidelné inhalaci bude sliznice dýchacího ústrojí schopna sama se s těmito nečistotami vypořádat.

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi JAK NA HUSTOU RÝMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Pelzlova.

Naše fenka francouzský buldocek má silnou hustotu rýmu.. Špatně se ji dýchá. Na veterině nám řekli že je to se vyléčit nedá. Jsou to prý slechteni psy a jeto normální. Když se olizuje slyším jak je zahlenena. Dýchá často ústy. Na veterině dostala léky na týden. Nepomohlo. Můžete mi poradit. Je jí 10 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Pelzlová.

Naše fenka francouzský buldocek má silnou hustotu rýmu.. Špatně se ji dýchá. Na veterině nám řekli že je to se vyléčit nedá. Jsou to prý slechteni psy a jeto normální. Když se olizuje slyším jak je zahlenena. Dýchá často ústy. Na veterině dostala léky na týden. Nepomohlo. Kýchá až 8x zasebou. Můžete mi poradit. Je jí 10 let.

Zdroj: diskuze Jak na hustou rýmu

Účinky inhalace slané vody

Inhalace slané vody uvolňuje a spouští rýmu. Nalijte do umyvadla horkou vodu, vsypte do ní 2 hrsti klasické kuchyňské soli, ponořte ruce až po lokty do této lázně a zároveň inhalujte připravenou směs. Po několika minutách by se měla rýma sama spustit. Pokud nejste příznivcem této metody, tak můžete vyzkoušet jiný druh inhalace. Na sporák postavte hrnec, nechte v něm vařit vodu se solí, doporučuje se 1–2 lžíce na 1 litr vody, a inhalujte, nejlépe s plenou na hlavě, aby neunikalo teplo kolem. Inhalovat můžete i z preventivních důvodů, v případě alergií či astmatu. Mnoho lékařů tvrdí, že slaná voda a vzduch pomáhají při léčbě dýchacích obtíží, a pokud nemáte peníze na každoroční dovolenou u moře, bude pro vás inhalace slané vody tou jedinou možnou terapií.

Zdroj: Inhalace slané vody

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Studená inhalace rýmovníku

Stačí si utrhnout list, rozmačkat jej a pořádně se nadýchat výparů, nejúčinnější je totiž inhalace. Také dítě může inhalovat silice z rýmovníku.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi SPREJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Ten jsem myslela, nejlepší na rýmu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sprej

Jak spustit rýmu

Na zaraženou rýmu můžete použít nosní kapky, ty používejte výhradně jeden týden, poté léčbu jimi přerušte (o vhodnosti delšího používání se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem).

Vyzkoušejte přírodní přípravky (nosní oleje, nosní gely) včetně minerálních a mořských vod (Vincentka nosní sprej), u kterých je jedno, jestli je používáte pět nebo deset dní.

Vhodná je i návštěva alergologa: Rýma může být alergická a vhodnou léčbou by se vše mohlo upravit.

Nebo vyzkoušejte pro uvolnění nosu krátkodobě čichací (mentolové) tyčinky, s výběrem vám pomohou v lékárně.

Zkuste inhalovat: Uvařte vodu v hrnci, přidejte do ní sůl nebo pár kapek éterického oleje, schovejte hlavu pod ručník a inhalujte – nadechujte se střídavě ústy a nosem.

Vyzkoušejte i jiné prohřívací techniky: Přikládejte si horké dlaně na lícní kosti v blízkosti nosu, uvolnit nos může pomoci ponoření rukou do horké vody (párkrát umyjte nádobí), vyplachujte si ústa horkou vodou nebo čajem předtím, než čaj polknete.

Běžte do sauny.

Vyzkoušejte homeopatické přípravky, jsou k dostání v lékárně.

Způsobů léčení rýmy je spousta, všechny však mají jedno společné: infekci nezkrátí, jen zmírní její průběh. Jak to tedy udělat, aby rýma tolik neucpávala nos a aby bylo možné dýchat nosem? Čím naředit a spustit rýmu, která zůstává v dutinách?

Zdroj: Zaražená rýma v hlavě

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dospělák si vždycky poradí,.... ale prckové :o( já malému kapu kapičky Quixx baby, usnadňují volné dýchání a působí i preventivně...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Darja.

Dcera nemá rýmu, nic ji z nosánku neteče, ale slyším, že jej má ucpaný..co byste mi poradili?

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Jak léčit rýmu a kašel

Jelikož léky proti virům rýmy zatím nejsou na obzoru, léky, které máme k dispozici, pouze zmírňují příznaky tohoto onemocnění. Dříve však, než po jakémkoliv léku sáhneme, je třeba pečlivě zvážit, zda je skutečně potřebný. Chorobné symptomy, které doprovázejí rýmu, jsou součástí uzdravování. Svědčí o tom, že organismus s nákazou bojuje. Podle nejnovějších lékařských poznatků je vhodnější léky při rýmě použít až pouze v případě nezbytnosti.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi MOŘSKA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

dobry den chtela bych se zeptat mam deseti měsičny dvojcata a maji rymu a použivam mořskou vodu ve spreji ..kolikrat se ma použivat děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mořska voda

Jaká je při tom bolest

Při punkci lékař prorazí kost poblíž dutiny, vypláchne dutinu sterilní tekutinou, což většinou stačí k tomu, aby se pacient skutečně hojně vysmrkal (obvykle v předklonu do nastavené lékařské misky). Bohužel je někdy potřeba zákrok opakovat, a to třeba několik dní po sobě. Někteří lékaři umrtvují místo zákroku nikoli tamponky, ale injekcemi, které jsou samy o sobě dost bolestivé, proto je dobré se předem zeptat na zvolený postup.

K punkci se většinou přistupuje u akutně se rozvíjejících potíží, kdy dutiny a jejich okolí citelně bolí, pacient mívá horečku, rýmu a celkově mu není dobře a kdy rentgen potvrdí rozsáhlý zánět zejména v největší čelistní dutině. Na zanesené dutiny ukazuje také huhňání. Někdy je však punkce rovněž řešením v případě chronických potíží nebo tehdy, když konzervativní léčba nezabere. Ta spočívá v podávání silných celkových antibiotik, která jsou u rýmy s bolestivým zánětem dutin namístě. Pacient kromě toho musí pravidelně nos vykapávat a měl by i inhalovat.

Pokud je punkce dutin správně provedena, tak nebolí. Je zde jen nepříjemný tupý pocit. Punkce se provádí v lokální anestezii.

Zdroj: Punkce dutin

Diskuze

V diskuzi MOŘSKÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Už léta si proplachuji nos mořskou vodou...nos se pročistí a zvlhčí...a rýmu téměř neznám. Pro své miminko ji také používám, zvlášť když je sucho...nejradši mám Quixx baby - mořskou vodu v kapičkách.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mořská voda

Jak inhalovat Ambrobene

Inhalování vodních par napomáhá správnému fungování dýchacích cest. Konkrétně díky němu dochází k dostatečnému zvlhčení sliznic a podpoře jejich samočisticích schopností. Jednodušeji se rozpouštějí hleny a odplavují bakterie nebo jiné nečistoty.

V moderní době se vodní páry nejčastěji vytvářejí pomocí inhalátorů, což jsou jednoduché zdravotnické přístroje, které dokážou tekutinu přeměnit na dýchatelný aerosol, tedy mikrokapičky, které jsou schopné se dostat do nejzazších zákoutí dýchacích cest.

Inhalaci je vhodné přidat k ostatním léčebným opatřením, která při respiračních infekcích provádíte. Vzájemně se totiž podporují.

Základním léčivem, které se do inhalátoru v domácnostech lije, je léčebná minerální voda. Nejlepší zkušenosti jsou s Vincentkou, ale podobné složení má i Bílinská kyselka. Obě jsou osvědčené v léčbě dýchacích cest. Ne že by se nedala inhalovat třeba obyčejná voda z kohoutku, ale přírodní soli rozpuštěné v lázeňských minerálkách mají svůj podíl na odhleňovacím a protizánětlivém účinku.

Někdy je potřeba podpořit vykašlávání silnějším léčivem. K tomu určené přípravky jako Mucosolvan nebo Ambrobene seženete i jako roztok do inhalátoru.

Základní pravidla:

  • Začněte inhalovat při prvních příznacích onemocnění, a to dvakrát denně, ráno a večer. Infekce pak bude mít menší šanci se rozšířit a nemoc pravděpodobně proběhne v mírnější podobě.
  • Inhalujte tak dlouho, dokud vaše dýchací cesty nebudou volné a čisté. To znamená, že pokud stále trochu smrkáte, kašlete nebo máte zalehlé ucho, ještě není čas inhalační léčbu ukončit.
  • Máte-li pouze kašel, inhalujte ústy přes náustek. Máte-li rýmu nebo ucpané dutiny, používejte inhalační masku, protože potřebujete aerosol vdechovat nosem. Máte-li infekci v nose i v krku zároveň, využijte opět masku a nadechujte se první půlku inhalace nosem a druhou ústy.
  • Pokud máte slabší imunitu a každou chvíli „na vás něco sedne“, je samozřejmě vhodné v „chřipkové sezoně“ inhalovat i preventivně. Dýchací cesty budou odolnější vůči choroboplodným zárodkům. Při prevenci stačí inhalovat jednou denně, ideálně večer.

A ještě jeden tip: Při urputnějších zánětech je lepší dýchat aerosol vlažný, ne studený. Toho docílíte tak, že minerálku před nalitím do inhalátoru ohřejete na zhruba 40 °C, například v mikrovlnce.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem KARDIOSTIMULÁTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kadeřávková Alena.

Mám kardistimulátor a pužívámp Xarelto na ředění krve a jaště Rytmonorm,teď jsem nachlazená,mám rýmu, kašel a zvýšenou teplotu , co můžu užívat na bolest hlavy a snížení teploty . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete použít paracetamol - lék na snížení horečky a na tlumení bolesti. Přípravky s paracetamolem jsou volné prodejné a zcela bezpečné pro pacienty užívající Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Homeopatika na zadní rýmu

Na zadní rýmu pro dospělé jsou vhodné tyto homeopatické léky:

  • Ferrum phosphoricum 9 CH
  • Kalium muriaticum 15 CH

Od každého léku nařeďte po deseti granulích do 1 dl vody, nechte rozpustit, promíchejte nekovovou lžičkou a podávejte 4x denně 1 lžičku. V noci při probuzení a při potížích dávku zopakujte. Každý den ráno takto nařeďte nový roztok a podávejte stejně po dobu potíží.

Na zadní rýmu pro děti jsou vhodná tato homeopatika:

  • Kalium iodati 9 CH
  • Corrarium rubrum 9 CH

Oba léky po deseti granulích zředit ve sto mililitrech převařené kojenecké vody a podávat po lžičkách často – třeba co hodinu – první čtyři dny. Pokud nastane zlepšení, tak intervaly postupně prodlužujte, až do úplného vysazení cca po týdnu. Je také dobré nosánek proplachovat přípravkem s hypertonickým roztokem mořské soli nebo homeopatickým Euphorbiem sprayem.

Zdroj: Zadní rýma

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIROZENÉ ČIŠTĚNÍ UCPANÉHO NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE JONÁŠOVÁ.

dobry den chtěla bych zeptat nam ucpani nos a po ranu vysmrkám takove strupi nos je dost bolestivy poradte co mam delat jak setoho zbavit jelikož je nos ucpani tak nem ani čich prosím poradte dekuji marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při takto ucpaném nose je dobré několikrát denně inhalovat páru z vroucí Vincentky. Vincentka obsahuje soli, které pomůžou obnovit přirozenou vrstvu na sliznici nosu. Na okamžitou úlevu od zacpaného nosu doporučuji Mukonasal Plus, který běžně koupíte v lékárně. Kdyby to nepomohlo, tak zajděte do ambulance ORL, tam vám nos vyšetří a rychle zjistí co vám je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přirozené čištění ucpaného nosu

Bylinky na zadní rýmu

Základem léčby je naředění rýmy, aby bylo možné hlen vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalypt, tymián, smrk, borovici, citrusy) a v neposlední řadě i vhodné homeopatické léky.

Na zadní rýmu je dobré rovněž popíjet čaj z bylinek, zkuste například:

40 g natě zlatobýlu, 20 g natě třezalky, 20 g listů kopřivy, 10 g oddenků puškvorce, 10 g kořene nátržníku. Nálev se pije 4× denně před jídlem. Čaj používejte dle potřeby. Dětem je možné čaj osladit včelím medem (ne žádnou náhražku). Také je vhodný mateřídouškový sirup.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Bylinky na zadní rýmu

Cibule, divizna velkokvětá, bazalka, čekanka, smetanka, zázvor, křen, šalvěj lékařská, angínovník, česnek medvědí, rýmovník, meduňka, kalísie vonná, echinacea, kočičí ocásek, lichořeřišnice – to jsou rostliny doporučované při problémech s takzvanou zadní rýmou.

Zdroj: Zadní rýma

Jak správně inhalovat nad hrncem

Do hrnce nalijete Vincentku do výšky dva až tři centimetry. Pomalu ji zahřívejte tak dlouho, než se začne uvolňovat pára.

POZOR: nesmí dojít k varu minerální vody. Pokud nemáte po ruce minerální vodu, můžete k inhalaci použít slanou vodu: v převařené kohoutkové vodě rozpusťte kuchyňskou sůl v poměru devět gramů soli na jeden litr vody.

Inhalace nad hrncem nebo jinou nádobou patří k tradičnímu léčitelství. Její největší výhodou je pochopitelně cena.

Postup

Budete potřebovat: hrnec, případně jinou nádobu, horkou vodu, bylinky (například heřmánek, tymián, šalvěj, máta nebo rozmarýn), sůl nebo například Vincentku, tea tree a éterické oleje, ručník nebo jinou přikrývku

Postup je jednoduchý. Do nádoby nalijte horkou vodu se solí nebo éterickými oleji, případně byliny, a krátce (cca dvě minuty) povařte. Nakloňte se nad nádobu a přes hlavu si dejte ručník tak, aby vám co nejméně páry unikalo okolo.

Výhody:

  • Největší výhodou je nízká cena.
  • Do horké vody lze přidat i éterické oleje vhodné pro inhalování.
Nevýhody:
  • Možné riziko zranění, a to zejména u dětí.
  • Méně účinné než inhalace s inhalátorem.
Pravidla inhalace:
  • Inhalujte okolo deseti minut.
  • V případě nemoci inhalaci opakujte alespoň dvakrát až třikrát denně.
  • Zejména v zimním období můžete inhalovat preventivně jednou denně.
  • Inhalovat byste neměli hned po jídle. Mohlo by se vám udělat nevolno.
Kdy není vhodné inhalovat:
  • Při vysokých teplotách.
  • Pokud máte nemocné srdce, konzultujte inhalování s lékařem.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Nejlepší inhalace na chronickou rýmu

Inhalace by se neměla provádět při chronické rýmě a při zánětu dutin, na který se dříve tato metoda léčby doporučovala. Dnes je prokázáno, že teplo a vlhko nám sice možná nakrátko dutiny uvolní, ale souběžně zesílí zánět. Chronická rýma patří do rukou lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Léky na rýmu do nosu

Všichni známe nosní spreje nebo kapky, které uvolní nos a usnadní dýchání. Jejich výhodou je, že působí rychle a lokálně, to znamená, že neovlivňují celý organismus. Pokud se však používají déle než tři dny, může nastat opětovná infekce a ucpání nosu. Trvá déle než samo onemocnění a může vést až k lékové závislosti. Takové efekty nemají některé přírodní kapky do nosu, například ty, které jsou vyrobeny na bázi Aloe vera.

Pokud hledáte skutečně rychlou pomoc na ucpaný nos, tak bezvadně zabírá Muconasal Plus. Rýmu sice nevyléčí, ale bleskově uvolní nos, který vydrží volný po dobu tří hodin od aplikace. TO, kde lze Muconasal Plus koupit a jaká je jeho nejlevnější cena, je uvedeno zde: Muconasal Plus cena.

Zdroj: Kašel a rýma

Využití rýmovníku

Rýmovník je možné použít třeba jako přírodní repelent (jeho vůně odpuzuje mouchy, i komáry), koření (vhodné použít k masu i do pomazánek), čaj (proti nachlazení, chřipce), inhalátor (ulevuje od bolesti v krku, ucpaného nosu, je vhodný i na rýmu), k ošetření ran a ekzémů. Rýmovník je vhodný také pro děti, protože jeho chuť pro ně není dráždivá.

Zdroj: Čaj z rýmovníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP