Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INVALIDNI DUCHOD NA ARTROZU 2 STUPNĚ

OBSAH

Invalidní důchod

Zda váš zdravotní stav odpovídá invaliditě, zjistíte jedině, když si požádáte o invalidní důchod a váš zdravotní stav zhodnotí posudkový lékař. Zde je postup, jak žádat o důchod.

Zdroj: Polyneuropatie dolní končetiny

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Kolenyak.

V září 2022 jsem byl operován byl proveden klipink. Velikost výdutě 4 mm.
Pobírám ID prvního stupně, v prosinci 2022 bude přehodnocení ID. Mám každodenní bolesti hlavy, ale 3-4krát v týdnu jsou bolesti velmi silné. Pracuji v chráněné dílně pro invalidy se zkrácenou pracovní dobou, kde je podmínkou být částečně invalidní. Mám velké obavy, že mi odeberou ID. Je mi 57 let a mám spoustu jiných omezení (léčený epileptik, diabetik a jiné). Myslíte, že mám nárok pobírat důchod prvního stupně dále? Děkuji Vám za odpověď M. Kolenyak

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výduť na mozku

Invalidní důchod při bipolární poruše

Pokud je pacient při tomto onemocnění kompenzován, není důvodem řešení této situace invalidní důchod. Jde však vždy o individuální přístup lékaře a pacienta.

Zdroj: Bipolární porucha

Diskuze

V diskuzi INJEKCE KYSELINY HYALURONOVÉ DO KOLENA CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Weber Milan.

mám artrozu obou kolenních kloubů 3. stupně
Zmírní aplikace injekcí kyseliny hyaluronové, přímo do kloubů, následky této artrozy?
Jak dlouho působí a lejí cena?
.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Mam artrozu 3 stupne. dostala jsem hyaluronovou injekci za 1300 a 1500 kc platila pojistovna. vydrzela me 8 mesicu . pak jsem si dala za 3500 tak jsem zaplatila do obou kolen 7000kc a to me pomohlo 3 mesice.DOZVEDELA JSEM SE ZE JE INJEKCE KTERA VYDRZI 1-2 ROKY ZA 3900 KC A 500KC PLATI POJISTOVNA. CHTELA BYCH SE ZEPTAT KTERA INJEKCE VYDRZI .MAM DUCHOD A NEMOHU KAZDY PUL ROKU PLATIT INJEKCI DEKUJI DVORAKOVA

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Dobrý den,nevíte co mne čeká za vyšetření ještě,jak to vidíte jsem řidič NZV(nizkozdvih na paletovem vozíku kde stojím 7,5hodin na nohou i více )mohu ještě dělat tuhle profesi,děkuju nebo to je na invalidní důchod.M.B
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Dobrý den . Prosím o radu , v roce 2019 jsem prodělal transplantací obou plic , v roce 2021 mne zjistily Polyneuropatii dolních končetin , pán lékař mne naordinoval při chůzi používat chodítko neb sem tam spadnu na zem a berle, mám problém s chůzi . Prosím o radu mám nárok na průkaz ZTP. Děkuji .

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Stupně artrózy

Dle stupně poškození se onemocnění dělí na primární a sekundární artrózu.

Primární koxartróza kyčle vzniká na nespecifickém podkladě a její příčina není dosud objasněna, zvažují se například dědičné vlivy.

Sekundární artróza kyčle vzniká v důsledku různých nemocí, včetně těch vrozených nebo počínajících v dětství, které vedou k deformitám kyčelního kloubu (například vrozené kyčelní dysplazie, Perthesova choroba, coxa vara a podobně). Rozvoj koxartrózy je typický po úrazech v oblasti kyčelních kloubů a po jejich zánětlivých infekcích. Nemoc také častěji postihuje diabetiky a obézní jedince, protože tělesná váha je silným rizikovým faktorem. Dále hraje roli i časté mechanické přetěžování kyčelních kloubů, kupříkladu při výkonu určitého zaměstnání nebo při některých sportech. Pokud tento faktor nelze nijak ovlivnit (to znamená, že není možná změna zaměstnání, nejsme ochotni vzdát se sportování), musíme alespoň tyto jednostranné pohyby od začátku kompenzovat vhodným cvičením.

Zdroj: Artróza kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Poláková.

Dobrý den pane doktore. Ráda bych se Vás zeptala, zda jde , bez operace, vyléčit artrozu kyčle 4. stupně, a jak? Děkuji moc za Vaši odpověď . Blanka Poláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výměna kloubu je nejlepší řešení. Drobné nepohodlí v době operace se vám vrátí mnoholetým obdobím klidu bez bolesti. Čím dříve se rozhodnete podstoupit výměnu kloubu, tím lépe pro vás.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Koxartróza stupně

Podle příčin vzniku můžeme koxartrózu rozdělit na primární, kdy není známá příčina vzniku a uvažuje se o genetických (vrozených) příčinách, a na sekundární, kdy se artrózy kyčelního kloubu rozvíjejí v důsledku jiného onemocnění. Z nemocí dětského věku (preartrotické stavy) mají na rozvoj koxartrózy vliv vývojová dysplazie kyčelního kloubu, morbus Perthes či coxa vara adolescentium, kdy může dojít ke vzniku deformity hlavice, což vede k rozvoji degenerativních změn. V dospělém věku může mít na rozvoj artrózy vliv prodělaný infekční zánět kyčelního kloubu nebo stav po zlomenině v oblasti hlavice kosti stehenní či acetabula (jamky kyčelního kloubu). Na rozvoj koxartrózy má vliv přetěžování v důsledku nadváhy.

Rozdělení koxartrózy stojí na základě radiologického vyšetření, podle něhož rozdělujeme artrózu do 4 stupňů, přičemž 1. stupeň je nejmírnější a 4. nejrozvinutější.

  • Stupeň 1.: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).
  • Stupeň 2.: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.
  • Stupeň 3: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.
  • Stupeň 4.: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Koxartróza

Diskuze

V diskuzi ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopp Jaromir.

Dobry den. Mam artrozu leveho kolene 3-4.Muzete mi prosim poradit jak tento stav udrzet zatim bez operace jeste 2-3roky jelikoz jeste musim do prace.Moc dekuji.J. Kopp

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Bílková.

Mam artrozu 2 až 3 stupně.Před 4 týdny mi dělali artroskopii a ještě mám bolesti.Mám naději že mi bolesti pominou bez dalšího zásahu. Děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Artroza

Stupně artrózy

I. stupeň: zúžení kloubní štěrbiny v důsledku ztenčování chrupavky.

II. stupeň: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

III. stupeň: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

IV. stupeň: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Při léčbě I.–II. stupně artrózy se používá konzervativní terapie a pro stupně III.–V. už je určena výhradně operační léčba.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NÁROK NA DÁVKY PŘI NEMOCI S CROHNOVOU NEMOCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richterová Iveta.

Dobrý den mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Obecně ne. Ale záleží na tom, jak vám nemoc komplikuje výkon pracovní činnosti. To je u každého člověka individuální a záleží na tom, jak to zváží posudkový lékař. Částečný invalidní důchod by při této diagnóze mohl být přiznán. Zeptejte se na podrobnosti svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Bylinky na artrózu

Jak léčit artrózu pomocí nechemických látek? Zde je několik tipů:

  • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, jako jsou meruňky, slívy, broskve i sušené, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy, telecí maso, melasa z cukrové třtiny.
  • V jídelníčku značně omezte nebo z něho úplně vylučte brambory a veškeré lilkovité rostliny (například rajská jablíčka), které nepříznivě působí na ledviny a jsou nevhodné při artróze.
  • Organismu dodávejte želatinu v různých podobách. Uvařte si například sulc z telecích kostí a kůže. Působí stejně jako želatinové přípravky.
  • Nezapomeňte rovněž zvýšit přísun vitamínu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu. Získávejte ho například konzumací listové zeleniny, černého rybízu, rakytníku a přes zimu jezte kysané zelí a pijte šípkový čaj.
  • Důležité je snížení nadváhy a také pohyb – samozřejmě cvičení určené pro postiženou část těla.
  • Dále jsou velmi příznivé aromaterapeutické masáže pomocí rostlinných olejů, při nichž se masírují postižené tělesné části. Denně si masírujte klouby jemným kartáčem a dopřávejte si teplé koupele.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi JAK BRÁT ALAVIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Schwarzová.

Stále to tu prohlížím a jaké je dávkování pro lidi jsem se nedozvěděla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie Kružíková.

Alavis se dávkuje podle kilogramů. Já vážím 70 kilo a beru si tak dvě třetiny odměrky. Jinak můžu doporučit. Mám artrózu 2.stupně v koleni a od té doby co ho beru jsem bez problémů.

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Jaký má dopad hmotnost a cvičení na artrózu?

Pohyb zabraňuje nadváze a pomáhá tak předcházet osteoartróze kolene, kyčle a páteře, také snižuje stres těchto nosných kloubů a snižuje bolest postižených kloubů.

Cvičení je důležité pro zlepšení pohyblivosti kloubů a posílení svalů, které obklopují klouby. „Jemné“ cvičení, plavání nebo chůze na rovném terénu, je pro vaše klouby menší zátěží. Vyhněte se činnostem, které zvyšují bolesti kloubů, jako je jogging nebo aerobik. Zejména pacienti s osteoartrózou kolenního kloubu by měli vyhledávat přiměřený pohyb, aby si posílili svalstvo kolem postiženého kloubu a snížili tak i jeho bolestivost.

Zdroj: Artróza

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO JE DOBRÁ KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Zakova.

Mam artrozu nejvysiho stupne a na operaci budu cekat tri roky, je jeste neco ucinejsiho nez Cingal,dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejúčinější je výměna postiženého kloubu. Pokud vám ve vaší nemocnici nabídli operaci až za tři roky, tak zkuste obvolat několik dalších ortopedických klinik v jiných městech. A pokud ani tam neuspějete, tak můžete zkusit najít řešení v zahraničí, v Německu a Rakousku nebo i dále. Všude v Evropské unii vám platí vaše kartička pojištěnce a operaci vám uhradí zdravotní pojišťovna.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Stupně artrózy

Ze začátku se nemusí artróza kolene projevovat vůbec nijak. Čas od času pacient registruje bolest kloubů, ale nevěnuje tomu žádnou pozornost. To je ale obrovská chyba. Pamatujte si, že pokud se bolesti vrací, je dobré navštívit lékaře. Postupem času dochází k výskytu bolesti kloubů často – až při každém pohybu. Snižuje se také pohyblivost kloubů, lidé mají pocit, jako by byl kloub vysušený, objevit se může zarudlá kůže nad kloubem či otok kloubů. Tyto příznaky se postupem času zhoršují, nakonec může dojít k tomu, že osoba není schopná pohybu.

Stadií vývoje artrózy je několik a záleží na tom, v jakém systému je hodnotíme. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy se artróza dělí na 4 stupně, přičemž 1. stupeň je nejmírnější, artróza kolene 3. stupně a 4. stupně je nejrozvinutější.

Stadium I: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).

Stadium II: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

Stadium III: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

Stadium IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi XARELTO A LÉKY PROTI BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Prosím, kté léky proti bolesti se mohou kombinovat s Xareltem? V nemocnici mi podávali
paralen, po kterém jsem se jen potila, ale bolest zůstala.Jsem alesgická na Tramal, tak jsem
proti bolesti po operaci nic nedostala, prý mám smůlu. Přece musí něco být ke xareltu nebo k fraxiparinu /ten mi píchali 4 dny / pak zase užívat xarelto. Musím užívat koagulant, protože
mám Laudenskou mutaci a 4x jsem měla trombózu.
Musím vydržet bolest? Ilčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Inka Vavrečková.

dobrý den i já jsem začala brat xalerto a aulin mi trochu pomáhá na klouby.mám artrozu 2 _ 3 stupně tak bych chtěla vědwt jestli si ho mohu někdy vzít někdy si beru zaldiar.děkuji za odpověd.hezký den

Zdroj: diskuze Xarelto a léky proti bolesti

Bolest palce na ruce

Palec je ze všech prstů ruky vystaven největší zátěži při každodenních činnostech. Na druhou stranu po něm vyžadujeme největší pohyblivost v prostoru ze všech prstů. Má-li palec splňovat tyto nároky, je nezbytné, aby si zachoval pevnost vazů kolem kloubu a kvalitní kloubní chrupavky. Zvýšená zátěž, poranění, ale i systémové nemoci mohou způsobit úžení prostoru, kudy probíhá šlacha ohýbače palce, pak mluvíme o takzvaném lupavém prstu/palci. Bolestivý a omezený pohyb palce bývá i u řady dalších nemocí palce. S úrazem spojený bývá nejčastěji spojený takzvaný lyžařský palec či nestabilita základního kloubu (CMC kloubu) palce, která vede k rozvoji rhizarthrózy.

Zlomeniny palce zasahující do kloubů jsou vždy závažné a jsou vesměs indikovány k operačnímu řešení. Poúrazové stavy s bolestmi palce, kde je přítomna mechanická překážka, blokáda či nerovnost, je nutné většinou řešit chirurgicky. Pokud jde o artrózu, ta se řeší medikamenty, a to nesteroidními antiflogistiky.

Zdroj: Bolavé ruce

Poradna

V naší poradně s názvem ARTROZA NEMOC Z POVOLANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav holub.

Pred 2 roky mi zjistili artrozu kolene pracuji 38 let u drahy jako posunovac loni v lete jsem v praci upadl a muj stav se zhorsil ze pro bolest jsem musel jit na nemocenskou jedinne reseni je Tep. Kolena ale termin mam az v dubnu 2017. ted mi spo roku skoncila nemocenska muse jsem zazadat o inv duch.nahr.praci kterou bych zvladl nemaji chodim o fr holi mohlo by se jednat o nemoc z povolani dekuji.je mi 56 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš případ nepůjde uznat jako nemoc z povolání. Budete si musetještě na deset let najít novou práci, u které nebudete muset chodit. Hledat práci můžete buď sám prostřednictvím internetu a telefonu a nebo vám v tom může pomoci příslušný Úřad práce. Nová práce Vám zvedne znovu sebevědomí a uspokojí to přání být užitečný. Jste ještě mladý. Vyřiďte si invalidní důchod a tu novou práci dělejte pro zábavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Artroza nemoc z povolani

Léčba

Zatím nebyl vynalezen lék, který by artrózu úplně zastavil. V úvahu připadá pouze léčba, která má zpomalit zhoršování obtíží. Základem úspěchu je změna životního stylu, především redukce obezity (každý zhubnutý kilogram znamená pro kyčel při chůzi snížení tlaku až o 3 kg) a změna stereotypních pohybů zatěžujících kloub. Ze sportů se doporučuje třeba plavání nebo i cyklistika. Léčba má komplexní charakter – v počátcích nemoci má zásadní význam cvičení pod vedením fyzioterapeuta v kombinaci s různými typy fyzikální léčby (magnetoterapie, ultrazvuk, vodoléčba a podobně). Cílem cvičení je zachování kloubní pohyblivosti nejdéle, jak je to možné. Při bolestech se podávají analgetika (na její tišení) a nesteroidní analgetika. Vhodné je užívání léků, které vyživují a obnovují kloubní chrupavku a prodlužují její životnost (chondroprotektiva). Pokud je již artróza kyčle v pokročilém stadiu, může lékař doporučit definitivní operační řešení problému a pacient podstoupí takzvanou totální endoprotézu kyčelního kloubu. Ta zpravidla vyřeší všechny problémy navždy.

Zdroj: Artróza kyčle

Jak poznat zánět kyčelního kloubu

K nejčastějším onemocněním kyčlí patří artróza a revmatoidní artritida. Artróza je degenerativní onemocnění, které napadá chrupavky, ničí je, což následně ztěžuje pacientům pohyb. Pro artrózu stejně jako pro revmatoidní artritidu je typická bolest, ztuhlost kloubů, popřípadě otoky. Další možností onemocnění kloubů je infekční zánět, který způsobují bakterie a viry.

Zánětlivá onemocnění kyčelního kloubu:

  • neinfekční: artróza a revmatoidní artritida
  • infekční: bakteriální záněty, virové infekce

Artróza: obvykle souvisí s věkem, ale není to vždy pravda, pokud i mladý člověk nepřiměřeně namáhá klouby, může se u něho rozvinout artróza i v brzkém věku. K dalším rizikovým faktorům u artrózy patří zvýšená nadváha (obezita).

Revmatoidní artritida: může se rozvinout v každém věku, stejně tak jako infekční záněty kyčelního kloubu. Artritida je autoimunitní onemocnění, kdy bílé krvinky napadají i zdravou tkáň, dochází tak k jejímu poškozování, což způsobuje problémy při pohybu a bolest.

Infekční zánět kyčelního kloubu: mohou jej způsobit bakterie, jako jsou například streptokoky. Někdy je kloubní tkáň napadena také viry (například herpes virus, virus hepatitidy B, arbovirus). Takové onemocnění se zpravidla objevuje po otevřeném zranění. Zánět se však do kloubu může dostat i po operativním zákroku.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Co způsobuje artrózu?

Existuje několik faktorů, které zvyšují možnost rozvoje osteoartrózy:

Dědičnost

Někteří lidé mají dědičnou vadu v jednom z genů, který je zodpovědný za výrobu chrupavky, což následně způsobuje vadu chrupavky a vede k rychlejšímu zhoršení stavu kloubů. Rovněž lidé narození s abnormalitami jsou k rozvoji osteoartrózy náchylnější. Jedinci narození s abnormalitami páteře, jako je skolióza nebo zakřivení páteře, mají větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine osteoartróza páteře.

Obezita

Obezita zvyšuje riziko osteoartrózy kolene, kyčle a páteře. Udržení ideální hmotnosti nebo ztráta nadváhy může pomoci k zabránění vzniku onemocnění těchto oblastí nebo ke snížení rychlosti jeho progrese.

Zranění

Také zranění může být příčinou rozvoje osteoartrózy. Sportovci po úrazech kolene jsou ohroženi výskytem osteoartrózy kolene. Jedinci, kteří měli vážné zranění zad, jsou náchylnější k rozvoji osteoartrózy páteře. I zlomeniny kostí v blízkosti kloubů mohou přispět k rozvoji osteoartrózy dotyčných kloubů.

Nadměrná námaha

Nadměrná námaha stále stejných kloubů zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy. Například lidé, kteří musejí ve svých profesích opakovaně ohýbat kolena, se vystavují zvýšenému riziku rozvoje osteoartrózy kolene.

Jiné nemoci

Lidé s revmatoidní artritidou, což je druhý nejčastější typ artritidy, jsou náchylnější k rozvoji osteoartrózy. Vzácné jsou případy, kdy nadbytek železa či růstového hormonu zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy.

Zdroj: Artróza

Léčba

Základní léčba se zaměřuje se na snížení obtíží pacienta a na zlepšení jeho pohyblivosti. Léčba se dělí na léčbu farmakologickou, tedy medikační, kdy lékař předepisuje léky proti bolesti, ať už ve formě tablet nebo mastí/gelů, a na léčbu nefarmakologickou. Ta sestává z doporučení do rehabilitačního zařízení, případně předepsání ortézy. Doporučuje se léčba magnetoterapií, elektroterapií nebo ultrazvukem. Dále se doporučuje užívat takzvaná chondroprotektiva – léky, které podporují obnovení chrupavek.

Konzervativní léčba: Je většinou symptomatická, ale může být i kauzální, kdy je pacient donucen změnit svou životosprávu, doporučuje se mu snížení váhy a lékař se snaží zmírnit příčinu onemocnění. Počáteční fáze artrózy se léčí farmaceuticky protizánětlivými léky, které artrózu snižují, nebo léky dlouho působícími (SYSADOA).

Fyzioterapie a cvičení: Doporučuje se cvičení kloubů bez zátěže, protahovací cviky ke zvětšení rozsahu pohybů a uvolnění a protažení zkrácených svalů.

Fyzikální léčba: Probíhá na rehabilitačním oddělení (magnetoterapie, elektroterapie, ultrazvuk, laser, a podobně).

Ortopedické pomůcky: Jsou předepsány bandáže či ortézy.

Medikamentózní léčba: Lékař může předepsat analgetika (léky tlumící bolesti), antirevmatika/antiflogistika (léky tlumící zánětlivé projevy), chondroprotektiva (látky zlepšující stav chrupavek, zabraňující opotřebení), enzymoterapii.

V případech, kdy konzervativní terapie nestačí a kloub je ve vyšším stadiu poškození, používá se operační metoda léčby.

Chirurgický zákrok – artroskopie: Je ošetření odlučující se chrupavky, odstranění volných tělísek, ošetření zánětem změněné kloubní výstelky a podobně.

Osteotomie: Je operační úprava osy zatížení kloubu, náhrada kloubu – částečná anebo úplná endoprotéza.

Rázová vlna: V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má podle studií skutečně rychlý efekt.

Zdroj: Artróza prstů na ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP