Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INZULIN

OBSAH

Lněné semínko a inzulín

V jedné odborné studii z roku 2011 vědci zjistili, že při každodenní konzumaci 40 g mletého lněného semínka po dobu 12 týdnů dochází ke zlepšení inzulínové rezistence u lidí, kteří byli obézní a měli glukózovou toleranci. Inzulínová rezistence je stav, při kterém není v těle správně spotřebováván inzulín. Nespotřebovaný inzulín se v těle hromadí a to vede k jeho vysokým hladinám v krevním séru. Při studii bylo také zjištěno, že některé ženy s nadváhou měly zároveň i akné, které vznikalo právě vlivem vysokých hladin inzulínu. Tento poznatek byl při studii potvrzen, protože snížení hladiny inzulinu u těchto obézních žen často vedlo i ke zlepšení jejich akné.

Zdroj: Lněné semínko na akné

Poradna

V naší poradně s názvem TRESIBA INZULÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Dobrý den,
Tresiba Inzulín užívám cca 6 týdnů. Poslední dobou mám opravdu velký problém s erekcí. Před tím jsem to nezažil. Myslíte že to souvysí? Je mi 47let
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erektilní dysfunkce - neschopnost dosáhnout nebo udržet dostatečně pevnou erekci pro sex - je běžná u mužů s diabetem, zejména u pacientů s diabetem 2. typu. Může pocházet z poškození nervů a cév způsobeného dlouhodobou zvýšenou hladinou cukru v krvi. Zhoršujícími faktory jsou vysoký krevní tlak, kouření, nadváha a nedostatek fyzické zátěže. Není známa přímá souvislost mezi inzulínem Tresiba a erektilní dysfunkcí.
Co teď s tím? Snižte krevní tlak, cvičte, nekuřte a před sexem si dejte pohárek červeného vína. Dohodněte se se svým praktickým lékařem, aby vám předepsal lék s obsahem léčivé látky sildenafil a zkuste, jestli to půjde lépe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tresiba inzulín

Kanadské borůvky složení zdravotně důležitých látek

  • antokyanová barviva,
  • myrtillin A a B,
  • organické kyseliny: kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina jantarová, kyselina mléčná, kyselina šťavelová a pektin,
  • vitaminy A, B a C,
  • látky snižující obsah cukru v krvi (přírodní inzulin).

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Diskuze

V diskuzi TRESIBA INZULÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Pavlištíková.

Pravidelně večer mám od paní doktorky naordinován inzulín TRESIBA 200 (3ml)26 jednotek je nutno v 22 00 hodin potřeba něco sníst? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Je nutné ve 22 00h po dávce inzulínu jíst? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Tresiba inzulín

Mechanismus účinku

Inzulin degludec (Tresiba) je velmi dlouhodobě působící inzulin, který je na rozdíl od inzulinu glargin aktivní při fyziologickém pH. Přidání kyseliny hexadekanové k lysinu v poloze B29 umožňuje tvorbu multihexamerů v podkožních tkáních. To umožňuje vytvoření podkožních zásob, z nichž se inzulin pomalu uvolňuje do systémové cirkulace.

Zdroj: Tresiba inzulín

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA NAMĚŘENÉ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry vecer.rano před snídaní jsem si naměřil 3.9.nasnidala jsem se pak v poledne nemerila a v 17h 5.6jednotek.pred večeři.picham si 4 sebe inzulín.kdyz mám 5.6 mám si píchnout inzulín nebo ne a vzít si něco sladkého?večer si picham 10 jednotek inzulínu a ráno mam3.9.pred snídaní.mam strach že když si inzulín pichnúť abych neměla třeba pak 2 jednotk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka naměřené hodnoty

Nástup a trvání účinku

Inzulin degludec (Tresiba) má nástup účinku 30–90 minut (podobně jako inzulin glargin a inzulin detemir). V důsledku pomalého uvolňování do systémové cirkulace však neexistuje žádný vrchol aktivity. Délka působení inzulinu degludec je uváděna jako delší než 24 hodin.

Zdroj: Tresiba inzulín

Diskuze

V diskuzi TRESIBA INZULÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Je nutné ve 22 00h po dávce inzulínu jíst? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Je nutné po 22 00 večer pojíst

Zdroj: diskuze Tresiba inzulín

Výhody inzulinu Tresiba

Pacienti užívající inzulin degludec (Tresiba) užívají významně nižší dávky bazálního inzulinu než ti, kteří užívají inzulin glargin U100, přičemž dosahují podobné hladiny glukózy v krvi. Inzulin degludec má také schopnost být smíchán s jinými inzuliny, čímž se zlepšuje kontrola glykemie. To umožňuje vytvoření nové formulace, která si zachovává kontrolu dlouhodobě působícího „bazálu“ s rychle působící kontrolou doby jídla z inzulinu aspartu. Tento dvousložkový inzulin si tak zachovává charakteristiky degludecu se současným pokrytím jídlem.

Zdroj: Tresiba inzulín

Diskuze

V diskuzi TRESIBA INZULÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuše Kuřecová.

S inz. Tresiba jsem spokojená, nelítají mi tolik hodnoty, ale stoupla mi váha o 6 kg, což mě velice mrzí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den píchám si tresibu mám problém s tím že kdys si pichnu ze začátku tak to není vidět po kratší době mi začne plavat uvnitř bílé kolečko tak si myslím že je rozbitá celá infekce

Zdroj: diskuze Tresiba inzulín

Co je to inzulin Tresiba

Inzulin degludec (INN/USAN) je dlouhodobě působící bazální inzulinový analogový přípravek, který vyvinul Novo Nordisk pod značkou Tresiba. Podává se subkutánní (podání léku do podkoží) injekcí jednou denně, aby pomohl kontrolovat hladinu cukru v krvi u pacientů s diabetem. Jeho účinek trvá až 42 hodin (ve srovnání s 18 až 26 hodinami poskytovanými jinými dlouhodobě působícími inzuliny, jako je inzulin glargin a inzulin detemir), což z něj činí takzvaný bazální inzulin, tedy ten, který poskytuje základní hladinu inzulinu, na rozdíl od rychle a krátkodobě působících bolusových inzulinů.[1]

Inzulin degludec (Tresiba) je modifikovaný inzulin, který má jednu jedinou aminokyselinu deletovanou ve srovnání s humánním inzulinem, a je konjugován s kyselinou hexadekanovou prostřednictvím gama-L-glutamylového zbytku v aminokyselině lysinu v poloze B29.

Zdroj: Tresiba inzulín

Zničené buňky slinivky břišní

Na tento typ cukrovky se přichází obvykle až velmi pozdě, když už je zničená absolutní většina buněk, které inzulín produkují (některé zdroje uvádí až 90 % zničených buněk). Diabetes mellitus 1. typu se obvykle tedy projevuje, až když je většina buněk produkujících inzulín zničená. V okamžiku, kdy se na tento diabetes u pacienta přijde, se jedná o čas, aby se podařilo zachránit co nejvíce beta buněk slinivky břišní, které inzulín produkují. Bohužel dnešní medicína stále ještě více řeší to, aby byl do těla inzulín dodáván včas a v dostatečném množství, než by řešila, jak zachránit ještě fungující buňky a jak jim pomoci obnovit jejich činnost.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Diskuze

V diskuzi JAK SE UŽÍVÁ JABLEČNÝ OCET NA NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

mám cukrovku typu 2 a píchám si inzulín.pomuže mi jablečný ocet aspon trochu snížit cukr a jak to mám užívat. děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se užívá jablečný ocet na na cukrovku

Slinivka při cukrovce

Slinivka břišní produkuje mimo jiné inzulin – hormon, který je klíčový při přeměně a využití cukru v organismu. Pokud slinivka produkuje nedostatek inzulinu, zvyšuje se hladina cukru v krvi, a to je z dlouhodobého hlediska pro tělo nepříznivý stav. Dochází k onemocnění zvanému diabetes mellitus (cukrovka). V pokročilé fázi cukrovky je nutné dodávat tělu inzulin umělou formou (injekce).

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Nový druh inzulínu – Tresiba

Jedná se o druh inzulínu, který nemusí být tak často aplikován, jak tomu bylo u jiných typů. Zároveň je tento inzulín mnohem stabilnější. Tresiba je inzulín vyvinutý společností Novo Nordisk. Zkoušky tohoto inzulíny prokázaly snížení noční hypoglykémie až o čtvrtinu. Ale před užíváním je velmi důležité, aby se pacient poradil se svým lékařem.

Zde je odkaz na nový typ inzulínu Tresiba 100 ml – příbalová informace.

Zde je odkaz na nový typ inzulínu Tresiba 200 ml – příbalová informace.

Zde je odkaz na nový typ inzulínu Tresiba, který je registrován u SÚKL.

Zdroj: Jak žít s cukrovkou

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Pejsek Jessika trpí cukrovkou, ráno a večer ji pícháme inzulín, teď najednou přestala vidět,paní doktorka řekla ,že má šedý zákal, jak jí můžem pomoci. Polcarová Agata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Akantóza z léků

Akantóza může vznikat i v souvislosti s užíváním určitých léků, zejména hormonálních přípravků, například inzulín, hormonální antikoncepce, velké dávky niacinu, což je vitamín B3 také někdy známý jako vitamín PP.
 

Zdroj: Akantóza

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Mam rotoped a ani nepomaha mam jeste nemocnou pater a v unoru na 4 operaci patere a picham inzulin mam si pridat jednotky dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto přes internet měnit dávkování inzulínu, na kterém závisí váš život. Ani vy byste neměla očekávat takové rady, natož je následovat. Pokud používáte inzulín a máte potřebu ještě více snížit krevní cukr, tak musíte komunikovat se svým lékařem, který zná váš zdravotní stav. Zavolejte mu a poraďte se s ním na dalším postupu.
Pokud máte příznaky spojené s vysokým krevním cukrem, jako je:
- zmatek
- ketony v moči, diagnostikovaný pomocí testovacího proužku
- nadměrná žízeň
- časté močení
- nevolnost
- dušnost
- bolest břicha
- zvracení
V těchto případech potřebujete okamžitou lékařskou pomoc a měla byste kontaktovat linku 112. Samovolné změny v léčbě mohou ohrozit váš život a vy přeci ještě umřít nechcete, že ne?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Nežádoucí účinky

Významným vedlejším účinkem inzulinové terapie je hypoglykemie. Klinické studie zveřejněné v červenci 2012 zjistily 39 až 47,9 případů hypoglykemie (definovaná jako hladina glukózy v krvi <56 mg/dl) ročně u pacientů s vyšší mírou koncentrace přípravku degludec. Míra noční hypoglykemie se pohybovala od 3,7 do 5,1 událostí za rok.

Zdroj: Tresiba inzulín

Inzulín

Tento typ cukrovky vychází z toho, že v lidském těle je nedostatek inzulínu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy samotný imunitní systém člověka ničí B buňky slinivky břišní. Tělo si tedy začne proti těmto buňkám tvořit protilátky, protože je vyhodnotí jako cizorodé buňky a začne se proti nim „bránit“.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Fakta o kanadských borůvkách

  • 100 g kanadských borůvek obsahuje téměř 1/3 doporučené denní dávky vitaminu C a téměř 1/4 doporučené denní dávky vlákniny.
  • Sušené kanadské borůvky se používají ke zmírnění potíží s trávením.
  • Kanadské borůvky zlepšují obnovu oční sítnice a pomáhají chránit cévy na očním pozadí.
  • Lidově se borůvkám říká také rostlinný inzulín.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Příčiny cukrovky

Diabetes mellitus I. typu je autoimunitní onemocnění – příčina je schovaná v našem vlastním imunitním systému, který začne ničit buňky slinivky a ta pak není schopná produkovat inzulin. Příčina cukrovky I. typu je tedy ukrytá v genetice, ale ne u všech lidí se musí nutně rozvinout. Autoimunitní reakce se musí spustit nějakým vnějším spouštěčem (obezita, stres, nachlazení). Většinou je cukrovka I. typu diagnostikována okolo 15. roku života. Někdy se ale projeví už u malých dětí, nebo naopak u důchodců.

Diabetes mellitus II. typu vzniká zejména na základě špatného životního stylu. Jistou roli zde hraje i genetický předpoklad, hlavními příčinami jsou především nadváha či obezita, nedostatek pohybu a nezdravá výživa, hlavně nadměrná konzumace sacharidů. Tělo si totiž postupně zvykne na jejich přísun a po nějaké době přestane reagovat na inzulin.

Zdroj: Svědění kůže na těle

Léčba svědění kůže

Při léčbě je nutné léčit zvláště příčinu, která svědění kůže vyvolává. Samotné svědění se tlumí léky, které se nazývají antihistaminika. U cukrovky je nutná kompenzace. Léčba cukrovky I. i II. typu se dnes skládá ze tří hlavních principů: dodávat tělu injekčně inzulin, zvýšit fyzickou aktivitu a dodržovat dietu. Všechny tyto principy léčby snižují hladinu cukru v krvi a léčí tak cukrovku. Léčba je ale jen v některých případech dočasná, pokud má pacient předepsány inzulinové injekce, musí si je píchat pravidelně.

Zdroj: Svědění kůže na těle

Kde je slinivka

Slinivka břišní, latinsky pankreas, je žláza, která se nachází v našem břiše. Anatomicky má velmi úzký vztah k tenkému střevu a ke žlučovým cestám. Slinivka břišní patří mezi žlázy s vnitřní sekrecí a k trávicímu ústrojí. Ovlivňuje trávení cukrů, tuků i bílkovin, produkuje inzulín, různé hormony a má pod sebou správu všech sliznic v těle. Slinivka má dvě hlavní funkce. Některé její buňky tvoří a do krve vypouštějí významné hormony (například inzulín), které jsou důležité pro náš metabolismus. Druhým úkolem pankreatu je trávicí funkce. Většina buněk slinivky vytváří šťávu bohatou na trávicí enzymy (amyláza, lipáza, trypsin, chymotrypsin), které umožňují ve střevě trávit tuky, bílkoviny i cukry. Trávicí šťáva se ze slinivky dostává trubicovitým vývodem do tenkého střeva. Ještě před vstupem do střeva se ovšem napojuje na žlučovod a žluč s trávicími šťávami pankreatu tak vtéká do střeva společně. Pro trávení to má velký význam, protože trávicí enzymy ve slinivce se tvoří v neaktivní formě a aktivují se až po styku se žlučí.

Zde můžete vidět obrázek, jak vypadá slinivka.

Zdroj: Zánět slinivky břišní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP