Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

JABLEČNÁ POVIDLA PODLE BABIČKY


JABLEČNÁ POVIDLA PODLE BABIČKY, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Lázeňskou péči doporučuje odborník – specialista podle onemocnění, která jsou uvedena v Indikačním seznamu. Na základě tohoto doporučení váš praktický lékař, nebo v případě hospitalizace ošetřující lékař, předloží návrh na lázeňskou péči zdravotní pojišťovně, která do 15 dnů rozhodne zda máte, nebo nemáte nárok na léčebný pobyt hrazený pojišťovnou. Čtěte dále, abyste se dozvěděli, jestli máte nárok na lázně dle diagnózy. Máme pro vás Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé.


Indikační seznam pro dospělé

Zde je uvedena tabulka, ze které můžete zjistit, jaký máte nárok na lázně dle diagnózy a jestli máte nárok na lázně opakovaně.

Číslo indikace Indikace ZÁKLADNÍ
léčebný pobyt

- způsob poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče:
K (komplexní) nebo P (příspěvková)
- další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím
- délka léčebného pobytu
- lhůta pro nástup léčebného pobytu
- možnost prodloužení
OPAKOVANÝ
léčebný pobyt

- způsob poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče:
K (komplexní) nebo P (příspěvková)
- další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím
- délka léčebného pobytu
- lhůta pro nástup léčebného pobytu
- možnost prodloužení
I NEMOCI ONKOLOGICKÉ
I/1 - Zhoubné nádory. K 21 dnů

Do 12 měsíců po ukončení komplexní protinádorové léčby (s výjimkou dlouhodobé hormonální terapie).

Možnost prodloužení.
K 21 dnů

Hodgkinova nemoc
do 36 měsíců od začátku základního pobytu.

P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů
Hodgkinova nemoc po 36 měsících od začátku základního pobytu.

P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů
Ostatní.
II NEMOCI OBĚHOVÉHO ÚSTROJÍ
II/l - Symptomatická ischemická choroba srdeční. P 21 dnů P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů
II/2 - Stav po infarktu myokardu. K 28 dnů
Do 12 měsíců po vzniku infarktu myokardu.
Možnost prodloužení.
II/3 - Hypertenzní nemoc

II. až III. stupně hodnocení hypertenzní nemoci.
K 28 dnů
Hypertenze III. stupně komplikovaná ischemickou chorobou srdeční, chronickým srdečním selháním, cévní mozkovou příhodou, tranzitorní ischemickou atakou nebo chronickou renální insuficiencí na podkladě vaskulární nefrosklerosy.

Možnost prodloužení.

P 21 dnů
Ostatní.
P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů

Hypertenzní nemoc refrakterní.
II/4 - Onemocnění tepen končetin na podkladě aterosklerotickém II b. nebo zánětlivém. K 21 dnů
Onemocnění tepen končetin na podkladě aterosklerotickém II b.

P 21 dnů
Ostatní.
K 21 dnů
Onemocnění tepen končetin na podkladě aterosklerotickém
II b. do 18 měsíců od začátku základního pobytu, pokud není možná invazivní léčba.

P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů
Ostatní.
Pokud není možná invazivní léčba.
II/5 - Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách.
- Chronický lymfatický edém.
K 21 dnů
Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně

Příběh

Ve svém příspěvku POHŘEB BABIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristína.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, umřela mi maminka mojí maminky, kde mám stát při rozloučení v kostele, jít za rakví a kde stát na hřbitově, když půjde rakev do země. Mám přijímat kondolence? Vyjádřit kondolenci dětem babičky? Jako vnučka jsem byla na pohřbu jako 11letá, byla to prababička a už si to nepamatuji. Jako vnučka jsem nikdy nebyla. Kde bude stát můj současný partner, se kterým nejsem sezdaná. A potom musí mi lékař napsat propustku, když mám neschopenku? Nebo to mám automaticky omluvené?

Moc děkuji za odpověď, hezký den Chrastinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Dobrý den, pokud Vám zemřela babička, měla byste - podle mého být mezi rodinnými příslušníky; rodina Vám určitě řekne, kam se postavit; rovněž byste měla stát mezi nimi a přijímat kondolenci; - alespoň, pokud jste se s babičkou stýkala.
Kondolenci v rodině si jistě vyjádříte již při setkání.
Přeji Vám hodně síly.
S pozdravem
zu

Zdroj: příběh Dotaz

Měkká dieta

Tato dieta se dodržuje v prvních týdnech po operaci brániční kýly. Tím se sníží množství práce, kterou musí váš trávicí trakt vykonat. Snižuje také možnost, že váš trávicí trakt bude podrážděný jídlem, které jíte. Jemná, nevýrazná strava je předepisována lidem se zažívacími problémy. To se liší od měkké stravy, která je předepisována lidem s problémy se žvýkáním a polykáním. Jídelníček, který vám byl předepsán, se skládá z potravin, které jsou jemné, jen mírně kořeněné a snadno stravitelné. Při této dietě nejezte smažená nebo kořeněná jídla ani syrové ovoce a zeleninu. Také nepijte alkohol.

Obecné pokyny

  • Jezte v klidné, uvolněné atmosféře. To, jak jíte, může být stejně důležité jako to, co jíte. Při jídle nespěchejte. Jídlo pomalu a důkladně žvýkejte a pomalu polykejte.
  • Jezte malá jídla často po celý den. 3 hodiny před spaním ale nejezte.
  • Při spánku vyzkoušejte podložení hlavy o 20 nebo 30 cm. Užitečné mohou být klínové polštáře, které vám umožní spát ve sklonu.
  • Nejezte žádná jídla, která způsobují nepohodlí.
  • Neužívejte NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky), jako je aspirin a ibuprofen. Také neužívejte léky, které obsahují aspirin.
  • Na pálení žáhy používejte podle potřeby antacida. Ale mějte na paměti, že antacida obsahující hořčík mohou způsobit průjem.
  • Nekuřte.

Vhodné potraviny

  • Mléčná krupice a mléčná rýže,
  • Vařená bílá rýže,
  • Bramborová kaše a vařené brambory bez slupky,
  • Obyčejné těstoviny a nudle,
  • Jablečná přesnídávka,
  • Vařené ovoce bez slupek nebo semen,
  • Jemné ovocné šťávy, jako je jablečná a hroznová,
  • Banány,
  • Vařená nebo rozmačkaná zelenina bez stonků a semínek,
  • Vařená mrkev nebo strouhaná čerstvá,
  • Oloupaná cuketa,
  • Vařená / pečená dýně,
  • Tvaroh,
  • Jemné tvrdé nebo měkké sýry,
  • Pudink,
  • Jogurt bez semínek a ořechů,
  • Mléko (možná budete potřebovat mléko bez laktózy),
  • Zmrzlina bez semínek, ořechů, čokoládových lupínků nebo polevy,
  • Hladké arašídové máslo,
  • Vejce,
  • Ryby, krůtí, kuřecí nebo jiné libové maso, které je po uvaření umleté,
  • Tofu.

Nevhodné potraviny

  • Ořechy a semena.
  • Svačiny obsahující čokoládu, bonbóny, pečivo nebo dorty.
  • Bramborové lupínky (obyčejné, grilované nebo jiné příchutě).
  • Taco chipsy nebo nachos.
  • Kukuřičné lupínky.
  • Popcorn, popcorn dorty nebo rýžové dorty.
  • Krekry s ořechy, semínky nebo kořením.
  • Hranolky.
  • Smažená nebo tučná jídla.
  • Celozrnné pečivo, rohlíky a krekry.
  • Chleby a rohlíky s ořechy, semínky nebo otrubami.
  • Otruby a suché cereálie granola.
  • Bobule se semeny, jako jsou ja

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po operaci brániční kýly

Poradna

V naší poradně s názvem TONZILEKTOMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Prosím.o odpověď jsem mesic a půl po tonzilektomii.vse zhojene.pouze na prave strane zbytek lymfaticke tkane co způsobuje horsi ale neprijemne polykani.tento problém časem vymizí sám?děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po chirurgickém odstranění mandlí většina lidí dosáhne úplného zotavení přibližně za dva týdny. Celková doba zotavení ovšem závisí na několika faktorech, včetně typu tonzilektomie, kterou jste měla, schopnosti vašeho těla se hojit a zda jste zaznamenala nějaké komplikace.

Vhodná strava po tonzilektomii
Pít dostatek tekutin je klíčem k úspěšnému zotavení z tonzilektomie. Kromě toho je vhodné první týden jíst jen měkká, chladná jídla. Pevná jídla můžete zavést, jakmile vám to dovolí úroveň pohodlí, ale měla byste se vyhnout tvrdým a kořeněným jídlům, protože mohou dráždit ošetřenou oblast.
Doporučená jídla a pití béhem zotavování:

Voda, čaj a džus.
Zmrzlina.
Smoothies.
Jogurt.
Pudink.
Jablečná přesnídávka.
Vývar.
Bramborová kaše.
Míchaná vejce.
Ostatní jídla (tužší a tvrdší) je třeba rozmixovat a to do doby, než se v krku vše uklidní.
Při tak výrazném prodloužení doby rekonvalescence, jaký u sebe pozorujete, by bylo prospěšné zůstat v kontaktu s lékařem ORL a každé dva týdny si nechat krk prohlédnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tonzilektomie

Jak na to

Strava obsahuje tři základní skupiny živin: sacharidy, bílkoviny a tuky. Sacharidy jsou v naší obvyklé stravě hlavním zdrojem energie, tvoří kolem 50 % (často i více) našeho energetického příjmu. Problém je, že zvyšují hladinu krevního cukru (glykemii) a ke svému zpracování vyžadují inzulin. A to je u člověka s cukrovkou problém. Proto je nutné příjem sacharidů snížit.

Bílkoviny také mírně zvyšují hladinu krevního cukru, ale mnohem méně než sacharidy. Jejich potřeba je v těhotenství zvýšená (pro správný růst plodu), a proto se v jejich konzumaci nijak neomezujte. Tuky nezvyšují glykemii, naopak zpomalují trávení sacharidů, proto mají příznivý dopad na výsledný glykemický index jídla. Je však třeba volit kvalitní zdroje tuků.

Ve stravě se rozlišují dvě skupiny sacharidů – jednoduché a složité. Jednoduché sacharidy (neboli cukry), z nichž nejvíce zastoupená je glukóza, mají sladkou chuť, rychle se vstřebávají, výrazně zvyšují glykemii a vyžadují ke svému zpracování hodně inzulinu. Přirozeně jsou obsaženy v ovoci a mléku, problémové jsou však zejména ty, které jsou součástí řady průmyslově vyráběných výrobků – ve formě přidaného cukru. Složité sacharidy zahrnují škrob a vlákninu. Škrob je složen z jednotek glukózy a začíná se rozkládat už v ústech díky působení slin. Jeho vstřebávání zpomaluje kromě tuků také přítomnost vlákniny. Pro člověka s cukrovkou jsou nejbezpečnějšími zdroji sacharidů takové druhy potravin, které obsahují hodně vlákniny a málo cukrů či škrobů. Na prvním místě je to nesladká zelenina. Příjem ostatních potravin s obsahem sacharidů je třeba hlídat, některé je nutné zcela vyloučit (sladkosti, sladké nápoje).

Základem diety je tedy úprava příjmu sacharidů. Tato dieta vyžaduje následující opatření...

Nesladit, tedy vyloučit jednoduché cukry, jako jsou bílý a hnědý cukr (řepný i třtinový), med, hroznový cukr, sirupy (javorový a další), obilné sladěnky a podobně. Jednoduché cukry se vstřebávají ze střeva velmi rychle a při cukrovce mohou výrazně zvýšit glykemii – mají takzvaný vysoký glykemický index. Je nutné také výrazně omezit, nejlépe vyřadit, konzumaci všech potravin, které jednoduché cukry obsahují. Kromě sladkostí, sušenek, sladkého pečiva, sladkých jídel a slazených nápojů (limonády, džusy) jsou tak pro vysoký obsah jednoduchých cukrů rovněž nevhodné snídaňové cereálie, müsli tyčinky, kompotované a kandované ovoce, zavařeniny, marmelády (včetně „dia“), povidla, kečup, doslazený rajský protlak, sterilované a nakládané zeleniny ve sladkokyselém nálevu. Pozor také na dresinky a různé dochucující omáčky či instantní produkty. Také pivo (alkoholické i nealkoholické) výrazně zvyšuje glykemii. Cukr je i součástí méně kvalitních uzenin (salámy, párky, pašti

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zvýšený cukr v krvi

Příběh

Ve svém příspěvku ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Herbateka.

Dobrý den,
možná po umytí ještě vlasy propláchnout. Obecně si myslím, že recept je určen spíše pro velmi suché a poškozené vlasy. Nevím, ale nesedí mi kombinace meduňka/dubová kůra.

Zdroj: příběh Zkouška č. 1

Nemoci z překyselení organismu a seznam vhodných a nevhodných potravin

Nemoci z překyselení organismu

Některé nemoci si vyvoláváme svým mnohaletým chybným chováním. Revmatismus, dna, artritida, stejně jako řada dalších onemocnění, mají svou příčinu – překyselení organismu. Překyselený organismus nemůže být zdravý. Čím větší je toto zatížení, tím závažnější je onemocnění. Hlavní příčiny překyselení organismu:

Všeobecné

  • špatná výživa (denaturované potraviny)
  • špatné stravovací návyky
  • špatný způsob života

Konkrétní příčiny

  • příliš mnoho bílkovin
  • cukr
  • alkohol
  • nikotin
  • nasycené mastné kyseliny
  • jedovaté látky v životním prostředí
  • poživatiny (respektive jedy z poživatin)
  • elektrosmog
  • zloba a agrese
  • stres a nahromaděná duševní zátěž

Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin obecně:

Alkohol, většina mléčných výrobků, vejce a těstoviny, maso, uzeniny a vnitřnosti, ryby a mořské plody, většina ořechů a semínek, většina obilovin, některé luštěniny, nezralé ovoce.

Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin konkrétně:

Alkohol, Ančovičky, Avokádo, Bílé víno (alkohol), Bonbony, Brambůrky, Broskve v v plechovce, Burské oříšky, Candát, Cukr, Černý čaj i  ovocný čaj, Čajovka, Čočka, Čokoláda, Divoké prase, Dorty, Eidam, Ementál, Fritovací olej, Gorgonzola, Halibut, Hovězí maso, Hranolky, Humr, Husí maso, Játra, Ječmen, Jehněčí maso, Jelítko, Jitrnice, Kandované ovoce, Kapr, Kari koření, Kečup, Kešu ořechy, Klobása, Kokosový olej, Kokosový ořech, Králík, Krupice, Kuřecí maso, Langusta, Ledvinky, Limonády, Losos, Majonéza, Makrela, Marcipán, Máslové sušenky, Maso (obecně), Mleté maso, Müsli, Mušle, Nugát, Nezralé ovoce, Ovarové koleno, Ovocné bonbony, Ovocné víno, Pálenka, Para ořechy, Pečený sleď, Perník, Piniová semínka, Pistácie, Pivo, Pohanka, Rostbíf, Rum, Rýže bílá, Salám, Sardinky, Sleď, Sýry, Šampaňské, Špek, Špekáčky, Štika, Šunka, Telecí maso, Tuňák, Tvaroh, Tvrdý salám, Uzený losos, Úhoř, Vepřové maso, Vlašské ořechy, Vojtěška, Whisky, Zajíc, Žito.

Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin obecně:

Ovoce, některé luštěniny, zelenina, některé ořechy a semínka, bylinky, některé obiloviny, tuky, některé maso.

Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin konkrétně:

Ananas, Angrešt, Artyčoky, Aspik, Avokádo, Bambusové klíčky, Banány, Borůvky, Brambory, Brokolice, Broskve, Brynza, Bylinkové čaje, Celer, Celozrnný chléb, Cibule, Citrony, Cuketa, Cukrová kukuřice, Čaj zelený, Černý rybíz, Červená řepa, Červené zelí, Česnek, Datle, Dýně, Dýňová semínka, Fazolky zelené, Fenykl, Grahamový chléb, Grapefruit, Hlávkové zelí, Hovězí filet, Chřest, Hrášek, Hrušky, Husí prsa, Jablko, Jablečná šťáva (přírodní), Jablečná dřeň, Jablečné víno, Jáhly

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Rady na odkyselení organismu

Lokše s mákem

Ingredience: 700 g vařených prolisovaných brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného sádla, švestková povidla, 100 g mletého máku, 100 g moučkového cukru.

Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a vytvoříme dlouhý váleček, který rozkrájíme na stejně velké kousky. Z každého kousku rozválíme placku a na rozehřáté plotně nebo plotýnce placky upečeme. Upečené lokše potřeme rozpuštěným sádlem a povidly, posypeme mákem a moučkovým cukrem (nebo je posypeme jen mákem s cukrem) a stočíme je.

Zdroj: článek Mák

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Příčné hrbolky na nehtech

Autoři uvedeného obsahu


jablečná povidla
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jablecni ocet
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.