JABLKA PROTI STÁRNUTÍ a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Návštěva lékaře je pro spoustu lidí nepříjemná. Každý člověk se obává, že se dozví, že není tak v pořádku, jak doufal. Spousta nemocí a problémů je totiž aspoň ze začátku skrytá. Tak je to i u vysoké hladiny cukru v krvi, která může vyvrcholit vznikem cukrovky, která se léčí inzulínem. Nižší hladiny cukru v krvi se dá dosáhnout ale i vhodným výběrem potravin, protože mnoho rostlin, bylin a potravin má schopnost snižovat zvýšenou hladinu krevního cukru, a tím pomáhat diabetikům žít zdravěji. Mezi ně patří například černý bez, fenykl, grapefruit, jahoda, meloun, banán, okurka, hlávkový salát, cuketa, kysané i čerstvé zelí, cibule a česnek, luštěniny, skořice, atd. Tento článek pojednává o některých z těchto potravin a bylin.
Jablka
Účinek na snížení krevního cukru
Jablka mají vysoký obsah vody a málo sacharidů, také v sobě mají vitamíny a draslík. Jablka mají mnoho užitečných léčivých vlastností, mimo jiné snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Způsob použití
Jablka můžete jíst v nejrůznějších formách, čerstvá i sušená. Jejich látky můžete přijímat z jablečných moštů, džusů, kompotů, džemů a dalších jídel. Obecně platí, že po tepelné úpravě se léčivé účinky snižují. Takže je rozhodně zdravější dát si k jídlu čerstvé nebo sušené jablko, než například jablečný štrúdl.
Na co si dát pozor
Není vhodné jíst jablka ve větším množství (jedno až dvě jablka denně naopak zdraví prospívají), protože při trávení kvasí ve střevech, a tím vznikají alkoholy, které tělu vůbec neprospívají. Jablka prodávaná v obchodech jsou často ošetřena nejrůznějšími chemickými postřiky proti plísním a škůdcům, které jsou pro nás nebezpečné. Proto je lepší si jablka vždy radši pořádně omýt a malým dětem jablka raději oloupat.
V naší poradně s názvem VRÁSKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.
Pěkný den,
ráda bych se zeptala, od kdy používat krémy proti vráskám? Je mi jasné, že je to individuální. Je mi 24 let a pokožku mám spíše sušší a velmi citlivou. Začala jsem nedávno používat krém protistárnutí pleti od značky Clinique pro suchou až velmi suchou pokožku. Nicméně v lékárně mi bylo řečeno, že když začnu používat krémy proti vráskám příliš brzy, stane se moje pleť vůči složkám protistárnutí rezistentní a v budoucnu už mi tyto složky nebudou pomáhat. Popravdě řečeno, moc tomu nerozumím, protože tohle by se úřeci mohlo stát i čtyřicátnici, která je začně používat a její pleť bude následně rezistentní. Nebo ne? Mám také potíže s šupinkami na pleti v oblasti mezi obočím a na bočních stranách nosu. Měla bych proto používat na tyto partie ještě silnější - hutnější krém nebo je to běžné - kůže se prostě a jednoduše měni? Peeling používat nemůžu, mám citlivou pokožku a po peelingu se mi na obličeji udělají svědivé pupínky.
Děkuji za odpověď!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ahoj Alice, boj protistárnutí je marný a musíme se smířit s tím, že s postupem času se naše tělo mění. U někoho je to vidět méně a u někoho více. Proto tvrzení, že by se projevy stárnutí mohly stát resistentní proti nějakým kosmetickým látkám je nesmysl. Stárnutí nezastavíte, ale můžete zjemnit nebo maskovat jeho průvodní znaky, mezi které patří i vrásky.
O svu pleť byste ve Vašem věku měla pečovat několika různými způsoby. Zejména čistícím mlékem a vhodným nočním a denním krémem. Například Váš denní krém, by měl v sobě obsahovat antioxidanty, což jsou vitamíny A, E a C. Především pak přírodní vitamín A ve formě betakarotenu. Ten navíc Vaši pleť tonizuje do tmavšího odstínu. Takže máte pocit, že jste jakoby trochu opálená od sluníčka. Jako noční krém je vhodný krém proti vráskám s obsahem Koenzymu Q10. Dále svůj denní krém na vrásky také můžete vystřídat s lehkým krémem s rostlinnými výtažky z aloe vera.
Nezapomínejme také na skutečnost, že na pleti se odráží celkový stav Vašeho těla. Takže doporučuji také provést čtyřikrát do roka detoxikaci organismu pomocí řasy Chlorella. Přikládám adresu na obchod, kde ji nejen mají, ale dokonce si ji i sami pěstují, takže máte jejich záruku, že v tabletách je skutečně česká Chlorella. https://www.ebiocen.cz/labi….
Jinak co se týká Vašich šupinek mezi obočím a na nose, tak Vám doporučím vyzkoušet krém na holení nohou, například polská Opilcka, je vhodná. Opilca totiž narušuje keratin, ze kterého je tvořeno naše ochlupení. Z keratinu je tvořena ale i svrchní část kůže a tedy i vaše nechtěné šupinky na nose a mezi obočím. Vím, že jste psala, že máte alergické projevy po použití peelingového přípravku, a toto je metoda, kdy je velmi pravděpodobný výskyt alergické reakce, ale je to způsob jak odstranit šupinky na kůži. Proto doporučuji opatrnost a nejdříve ošetřit jen malou část na jedné straně vašeho nosu s dobou působení, která je uvedena v návodu použití. Kdybyste cítila během působení opravdu nepříjemné pálení, tak si to raději smyjte a následně ošetřete indulonou nebo podobným mastným krémem a nechte v klidu. Kdyby se to moc nepovedlo a projevilo by se to viditelnou reakcí, tak máte ještě druhou polovinu nosu, která je v pořádku. Mezi obočím by se tento nezdar dal skrýt o to hůře. Případná reakce projevená zarudnutím kůže by měla zmizet do jednoho až dvou dnů.
Napište mi sem jak to s vámi dopadlo.
Jablka jsou vysoce výživná, mají vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a několik antioxidantů. Jedno středně velké jablko má 95 kalorií, 25 gramů sacharidů a 14 % denní hodnoty vitamínu C. Je zajímavé, že velká část jablečných živin se nachází ve slupce. Jablka navíc obsahují velké množství vody a vlákniny. Středně velké jablko obsahuje cca 4,4 g vlákniny. Vláknina zpomaluje trávení a absorpci sacharidů, což způsobuje, že nedochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi tak rychle. Je známo, že vláknina má ochrannou funkci proti diabetu II. typu a že vláknina v jablku může zlepšit hladinu cukru v krvi.
I když tedy jablka obsahují sacharidy, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, obsažená vláknina pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho je vláknina velmi přínosná i v jiných oblastech našeho zdraví. Jablka tedy v konečném důsledku mají jen minimální účinek na hladinu cukru v krvi a je nepravděpodobné, že by způsobila rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, dokonce u diabetiků. Jablka navíc obsahují polyfenoly, rostlinné sloučeniny, které mohou zlepšit citlivost na inzulín a snížit inzulínovou rezistenci. Polyfenoly jsou obsažené ve slupce a stimulují slinivku.
Každodenní konzumace jablka může pomoci zabránit cukrovce II. typu, stejně jako udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Příznivý vliv mají pravděpodobně i obsažené antioxidanty.
Jablko obsahuje tyto antioxidanty:
quercetin – zpomaluje trávení digoxem, což pomáhá předcházet tvorbě cukru v krvi;
phlorizin – zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje hladinu cukru v krvi.
Jablka jsou vysoce výživná a mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi. Jsou zdravá a jsou v rozumné míře zdravá i pro diabetiky při pravidelné konzumaci. Každá denně spotřebovaná porce ovoce vede k nižšímu riziku srdečních onemocnění (až o 7 %).
Ale pozor, pokud počítáte sacharidy, nezapomínejte na 25 gramů sacharidů, které jablko obsahuje. Nezapomínejte také sledovat hladinu cukru v krvi po jídle a zjistěte, jak na vás osobně jablka působí.
Tipy:
Rozložte si denní dávku ovoce (jablek) na celý den, abyste co nejvíce udržovali hladinu cukru v krvi stabilní.
Vyvarujte se jablečného džusu. Džus nemá stejné výhody jako jablko, obsahuje více cukru a chybí v něm vláknina.
Konzumujte jablko i se slupkou, ta je zdrojem prospěšných látek.
Přidávejte jablko do pokrmů. V tvarohu či jogurtu jsou výborným dochucovadlem.
Přibližně od 25. roku se na povrchu pleti začínají objevovat první známky stárnutí. S rostoucím věkem se kožní procesy zpomalují a její struktura slábne. Látky, které udržují pleť pevnou a hladkou, začínají ubývat. To je způsobeno kombinací vlivu vnitřních procesů stárnutí organismu a vnějších faktorů. Jedním z nejnápadnějších prvních projevů stárnutí jsou vrásky, které se postupem času prohlubují.
S přibývajícím věkem ubývá látek, které udržují naši pleť hladkou. Patří mezi ně kolagen, elastin a kyselina hyaluronová. Pravidelné uspořádání kožní tkáně, dostatečné zásobování kolagenem a elastinem, které přispívají k pevné struktuře mladé pleti, to vše zajišťuje, že je pleť na pohled sjednocená a na dotek pevná. Postupem času začíná proces přirozeného vnitřního stárnutí předurčený našimi geny společně s oxidačním stresem způsobeným slunečním zářením ovlivňovat to, jak pleť vypadá. Dalším klíčovým faktorem při vzniku vrásek je klesající tvorba kyseliny hyaluronové. Tato vysoce vazebná látka, která obklopuje buňky, propůjčuje pleti její hladký, mladistvý vzhled. Úbytek této látky tak způsobuje, že struktura pleti ztrácí své plné a pevné uspořádání a je náchylnější ke vzniku vrásek.
Vrásky jsou nevyhnutelnou součástí stárnutí, existují však vnitřní i vnější faktory, které mohou urychlit jejich tvorbu. Sluneční záření urychluje stárnutí pleti více než jakýkoliv jiný vnější faktor. Je-li pleť na slunci nechráněná, může UV záření urychlit vznik vrásek. Dlouhodobé a opakované vystavování slunci způsobuje poškození kolagenu a bude mít za následek méně pružnou, oslabenou strukturu dermis, v níž se vrásky tvoří mnohem snáze. Také kouření způsobuje oxidační stres, který umožňuje volným radikálům poškozovat strukturu kůže a přispívat k projevům stárnutí, včetně vrásek. Kromě toho nikotin a chemické látky v cigaretách poškozují kolagen a elastin v pleti. To ovlivňuje její pevnost a pružnost a může také urychlovat tvorbu vrásek. Běžným projevem stárnutí je dehydratace pleti. V důsledku snížených funkcí kůže může být některá zralá pleť výrazněji suchá a může také svědit či hrubnout.
První známky stárnutí pokožky můžeme zaznamenat už kolem 20 roku života. Pokožka žen stárne rychleji než u mužů. Stejně tak u lidí žijících v prosluněných oblastech se objevují vrásky mnohem dříve než u obyvatel severnějších oblastí. Mezi viditelné známky stárnutí pokožky patří vrásky, ztráta pružnosti a vlhkosti v pokožce, povadlá, unavená či nezdravě vypadající pleť. S přibývajícím věkem pokožka přichází o svou schopnost regenerace a mění se její struktura. Vrchní část kůže (epidermis) slouží k regulaci vlhkosti a tuto schopnost si uchovává až do stáří. Ty podstatné změny však probíhají v hlubokých vrstvách kůže – ve vrstvě nazývané dermis. V této vrstvě se snižuje produkce kolagenu a elastinová vlákna ztrácejí svou pružnost. Část původně elastických vláken se mění na tlustší, vlákna se kroutí a štěpí. Pleť se vyvěšuje a přichází o pevné kontury.
Vědci se shodují, že existují dva druhy stárnutí: vnitřní a vnější. Genetika významně ovlivňuje stárnutí pleti, jenže externě působící faktory mají minimálně stejný podíl. Na poškození pleti se podepisují hlavně nešetrné zásahy, působení UV záření, opalování, diety, životní styl (kouření, alkohol), špatná životospráva atd. Dalším faktorem je degenerativní materiál – volné radikály, které se hromadí v našem organizmu během života. Volné radikály pleť poškozují a způsobují předčasné stárnutí buněk.
Ve svém příspěvku POMŮŽE ZBAVIT AKNÉ A VRASKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žanna.
Metoda Youngface je založena na pružné léčebně omlazovací masaži a je přirozeným způsobem obnovy zdraví a krásy pleti obličeje. Využívá vlastních regeneračních schopností pokožky.
Metoda Zoungface pleti umožňuje regresi biologického věku. Tato metoda působí jako "spouštěc" přirozených pochodů, vlastních pletí o 10-20 let mladší a tím oddaluje proces stárnutí.
Metoda působí podpůrně a obnovuje tonus svalstva obličeje, vyhlazuje i hloubkové vrstvy pleti a dociluje dlouhotrvajícího liftingového efektu.
Výrazný liftingový efekt:
-vyhlazení vrásek
-zlepšení pružnosti pleti a jejího napětí
-zpevnění kontur obličeje a krku
Výhody metody:
- bez chirurgických zákroku
- bez aplikace injekcí a použití přístrojů
- bez vedlejších nežádoucích účinku
- viditelný a rychle dosažený výsledek
Trvání procedury:
- seanse Youngface se provádějí 4 dny za sebou
- jedna seanse travá 1 hodiinu a 20 minut
- jeden cyklus Youngface oddálí proces stárnutí o 5-7 let
moje číslo 608647080
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ortomolekulární medicína je lékařský obor zabývají se účinnými způsoby podpory zdraví a prevence nemocí prostřednictvím látek, které jsou lidskému tělu vlastní (vyskytují se v lidském těle). V praxi to znamená, že se tělu dodávají kombinace potravin a látek, které jsou vhodné pro ozdravné procesy organismu. Ortomolekulární medicína je nedílnou součástí klinické výživy (optimalizace stravy, detoxikační kúra, individuální jídelníček) a infuzní terapie, která dokáže do organismu dopravit potřebné živiny nitrožilně. Díky specializovaným diagnostickým testům lze přesně určit, jaké látky jsou v těle v nedostatečném množství. Programy ortomolekulárních terapií probíhají na klinice na základě konzultace u lékaře a diagnostiky. Klientům je poté sestavován program jednotlivých terapií dle indikace lékaře, na míru podle individuálních potřeb jednotlivce.
Klinika endala se může pochlubit spoluprací s Institutem biomolekulární medicíny ve Švýcarsku. Úzce spolupracuje s MUDr. Janem Šulou, který našel vzájemné pochopení filozofického přístupu a postoje léčení, celkového pojetí zdraví a nemoci právě na tomto pracovišti. To, co lékaři a terapeuti této kliniky vždy tvrdili, že je nemoc projevem disharmonie těla i ducha a je nutné ji navrátit do rovnováhy, je podstatou přístupu léčby pacientů u MUDr. Jana Šuly, který je součástí (souběžně se svou praxí v zahraničí) týmu.
Institut biomolekulární medicíny (IFBM) díky moderní molekulární diagnostice umožňuje dysbalanci organismu přesně kvantifikovat, a to jak v rámci včasné prevence; kdy je porucha pouze na úrovni molekulární detekce a je jisté, že se daná patologie v čase rozvine a klinicky projeví; tak i v případech dysbalance již rozběhnuté – nemoci; a to opět na úrovni regulační a následně změnou struktury orgánu (atrofie, neoplazie, hyperplazie).
Klinika endala nabízí díky této úzké spolupráce s IFBM a MUDr. Janem Šulou vysoce specializovaný krevní test, který dokáže výrazně rozšířit možnost odhalení poruch a změn v orgánech oproti běžně dostupným testům.
Programy:
Zdraví
Pohyb
Zdravé stárnutí
Účelem oblasti anti-aging medicíny je zpomalit proces degenerace buněk a oživit zdravotní potenciál každého člověka. Cílem je prevence nebo zvrácení předčasného stárnutí, a to na základě diagnostikování jejich příčiny. Terapie pro zdravé stárnutí jsou zde směřovány tak, aby klienti měli radost ze života a na základě změny životního stylu a zodpovědném přístupu ke svému zdraví předcházeli chorobám a onemocněním, se kterými je stárnutí často spojeno.
Základní schéma přístupu k problematice zdravého stárnutí:
„Jedno jablko denně ochrání proti rakovině“ - věřte, že se nejedná o pouhé rčení, ale o potvrzený fakt. Podle provedených vědeckých studií riziko vzniku nádoru u lidí, kteří konzumují jablka, je o několik procent nižší než u lidí, kteří jablka nekonzumují. Vědci pozorovali snížení rizika vzniku nádorových onemocnění v případě rakoviny ústní dutiny (cca 25 %), tlustého střeva (cca 20%), rakoviny prsu (18 %), dále rakoviny vaječníku, jícnu a rakoviny prostaty. Podle nejnovějších výzkumů látky obsažené ve slupce jablka (triterpenoidy) dokáží omezit růst nádorů či dokonce zabíjet nádorové buňky – prozatím jen v laboratorních podmínkách. Nejdůležitější částí je slupka jablka. Látky v ní obsažené působí hlavně na rakovinu prsu, jater a střeva. Vědci se však domnívají, že i konzumace celých syrových jablek může mít podobný protirakovinový účinek.
V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.
Dobrý den , všimla jsem si na všech nehtech červené čárky. Dost mě to vyděsilo . Nemůže jít o předzvěst nějakého onemocnění ? Jsou jasně viditelné, foto možná klame . Děkuji Sylva
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jde o tak zvané Terryho nehty. Terryho nehty dostaly své jméno od lékaře, který si jako první všiml, že se tento příznak vyskytl spolu se specifickými nemocemi. V 50. letech 20. století Richard Terry zjistil, že více než 8 z 10 lidí s těžkým zjizvením jater (cirhózou) mělo také bílé nehty.
Terryho nehty obvykle postihují všechny nehty. Ale můžete mít Terryho nehty na nehtech na nohou nebo jen jeden nehet na ruce či noze.
Některým lidem se Terryho nehty vyvinou jako součást normálního stárnutí. Je to proto, že lidé s Terryho nehty mají v blízkosti nehtového lůžka méně cév. U některých lidí ale Terryho nehty mohou být příznakem základního zdravotního stavu, jako je cirhóza, městnavé srdeční selhání, diabetes, selhání ledvin, virová hepatitida.
Terryho nehty často zmizí, když léčíte stav, který způsobuje tento příznak, pokud tedy nesouvisí pouze se stárnutím.
Pokud máte Terryho nehty, je důležité jít k lékaři na kontrolu. Někdy se Terryho nehty objevují jako součást stárnutí. Můžou ale také poukazovat na vážné zdravotní problémy. Váš praktický lékař pozná rozdíl.
Látky obsažené v jablkách zpomalují proces stárnutí. Ovšem žádnou razantní změnu neočekávejte. Jablko nám poskytuje vlákninu, která je obsažena hlavně ve slupce. Proto nám naše babičky a maminky říkávaly, že je z celého jablka tím nejzdravějším a že je opravdová škoda ji vyhazovat. Pozitivem je, že konzumace jablek není v případě léčby Warfarinem nijak omezena, ale držte se pravidla „všeho s mírou“. Nadměrná konzumace vždy může spíše uškodit než pomoci. Každopádně není třeba se obávat, že po jablkách ztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Ne nadarmo je to ovoce, které mohou do svého jídelníčku zahrnout i diabetici. Každé jablko obsahuje až 85 % vody!
Jablka nám toho dávají ještě víc. Obsahují vitamin C a látky pro tělo nezbytné: železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů. Jablka jsou také zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály.
Takže užíváte-li Warfarin, vůbec se nebojte každodenní konzumace jablek.
Ve svém příspěvku DOPLNĚK STRAVY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .
Dobrý den,chci se zeptat,zda existují nějaké tabletky popřípadě doplněk stravy na pleť s pigmentací-se světle hnědými flíčky na tváři?Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krasojizda.cz.
Na pigmentaci byl oblíbený výrobek Imedeen Prime Renewal, jenže ten už dlouho není k dispozici. Pokud se ale podíváme na složení, najdeme na trhu několik výrobků, které lze rovněž využít. Neobotanics Skin Essence obsahuje látky, které byly testované na pigmentaci s pozitivním výsledkem. Řeč je například o kyselině ellagové (extrakt z granátového jablka)
"Výsledky dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studie, realizované na 13 zdravých ženách ve věku 20 - 40 let, ukázaly, že zvýšení příjmu kyseliny ellagové ve formě extraktu z granátového jablka po dobu 4 týdnů potlačuje pigmentaci v lidské pokožce vlivem UV záření."
K domácí výrobě jablečného octa se nejlépe hodí zralá sladká červená jablka. Náš recept začneme s jedním kilogramem takových jablek. Jablka omyjeme, zbavíme je nezdravých nebo poškozených částí, stopek a bubáků a pak je na drobno nakrájíme nebo lépe nastrouháme na hrubém struhadle. Důležité je, aby jablka byla nastrouhána celá, včetně slupky i jadérek s jádřinci. Dále si připravíme kvasnou zálivku. Kvasná zálivka je čistá studená voda (asi 2,5 litru), která je dále obohacená o 100 gramů Glukopuru (přírodní hroznový cukr) a dále je v ní přidána rozstrouhaná tvrdá chlebová kůrka, také přibližně 100 gramů. Rozmělněná jablka vložíme do velké nádoby a zalijeme je kvasnou zálivkou. Jablka musí být v kvasné zálivce zcela ponořena. Takto připravenou směs necháme ve stínu uležet při teplotě 22 až 25 *C po dobu 10 dnů, přičemž každý den směs promícháváme. Po této době zakyslou směs přecedíme a vymačkáme. Tekutinu pak necháme v klidu zrát v chladnu a temnu po dobu dalších 40 dní. Po této době stočíme obsah pomocí hadičky do nové tmavé nádoby tak, aby sedlina zůstala v té původní nádobě na jejím dně. Pokud jsou v octu v nové nádobě nějaké nečistoty, tak ho ještě jednou přecedíme. Takto připravený jablečný ocet uchováváme v lednici a můžeme ho používat po dobu až jednoho roku.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.
Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.
Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.
Kandovaná aloe vera
Suroviny:
100 g gelu z listu aloe vera
100 g cukru
Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.
Aloe vera džus
Suroviny:
100 g dužiny aloe vera
300 ml pomerančového džusu
200 ml minerální vody bez bublinek
2–3 lžíce medu
Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.
Med z aloe vera
Suroviny:
3 listy aloe
med
Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.
Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem
Suroviny:
200 g červené řepy
2 jablka
25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
sůl
½ čajové lžičky nastrouhaného křenu
Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.
Aloe vera nápoj s malinami a mangem
Suroviny:
½ manga
1 pomeranč
25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
100 ml medového melounu (bez slupky)
50 g malin
Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.
Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách
Ve svém příspěvku MED V BOJI PROTI STÁRNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vasilu.
Ty stránky https://www.med.vyrobce.cz jsou vážně dobrý, našel jsem tam spoustu zajímavých informací a hlavně mnoho zajímavých receptů a fotek. Díky za odkaz.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Uprostřed řapíkatého celeru je takzvané srdíčko, které je nejkřehčí a má nejjemnější chuť. To se nejlépe hodí na vitamínový salát s řapíkatým celerem. Čím jsou stonky řapíkatého celeru světlejší (ideálně až bílé), tím bude jeho chuť jemnější.
Postup: Jablka oloupeme, stonky celeru oloupeme a pokrájíme. Smícháme majonézu a zakysanou smetanu, kápneme citron a opepříme, osolíme dle chuti. Smícháme s jablky a celerem. Necháme v chladu odstát.
Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev smícháme s nastrouhanou kedlubnou a na tenké plátky nakrájenými stonky celeru. Promícháme a posypeme semínky. Salát přelijeme zálivkou z mléka a pomerančové šťávy a ozdobíme lístkem celeru.
Salát z řapíkatého celeru s tuňákem
Ingredience: 1 menší řapíkatý celer, 1 vařené vejce, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, citron, sůl, tuňák ve vlastní šťávě
Postup: Celer omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, přidáme rajčata nakrájená na kostky, vejce také na kostičky a česnek na slabounké plátky. Pokud chceme mít salát „silnější“, dáme o stroužek nebo dva více. Nakonec vmícháme tuňáka, zakapeme citronem a osolíme. Tento recept je vhodný jako lehký oběd či večeře s tmavým pečivem.
Ingredience na zálivku: 1 kelímek kysané smetany, 125 g majonézy
Postup: Celer nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky spolu s měkkým salámem. Ananasový kompot a sterilovanou kukuřici scedíme. Ananas můžeme pokrájet na drobnější kousky. Uvařená vejce a salám nakrájíme na kostičky. Kysanou smetanu smícháme v misce s majonézou. Všechny ingredience promícháme se zálivkou. Salát z řapíkatého celeru je chutnější, když jej vychladíme v lednici. Servírujeme do misek a jako přílohu podáváme pečivo.
Zeleninový salát s řapíkatým celerem
Ingredience: 1 červená paprika, 1 salátová okurka, 250 g řapíkatého celeru, 3 jarní cibulky, 1 rajče, 250 g červeného zelí, 250 g kuskusu, 250 ml vody, 1 zeleninový vývar, 1 lžička kari koření, 1 lžička mořské soli, trocha pepře, 5 lžic olivového oleje, 1 limetka, 4
Postup: Omytá jablka zbavíme stopek a jádřinců. Nastrouháme jablka i se slupkou a vložíme do nádoby o objemu 5 litrů. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla jablka ponořená. Zakryjeme poklicí a necháme stát poblíž zdroje tepla. Třikrát denně jablka promícháme. Kvasný proces ukončíme cca po 8 až 10 dnech. Jablka přecedíme a šťávu vlijeme do jiné nádoby. Přikryjeme a uložíme na chladné a tmavé místo po dobu 3 týdnů. Hotový jablečný ocet poznáme podle tmavší žlutohnědé barvy. Opět jej přecedíme a slijeme do menších lahví. Skladujeme v chladu po dobu 1 roku.
Neupravovaný (nepasterizovaný) jablečný ocet obsahuje vitamíny, minerály i stopové prvky: vitamíny skupiny B, niacin, vitamín C, draslík, fosfor, fluor, křemík, jablečný pektin a přírodní enzymy. Chemická úprava však ocet zbavuje prospěšných látek. Zázračný lék to není, ale přírodní jablečný ocet určitě pomůže při čištění rány, jako obklad při pohmožděninách, jako kloktadlo při nachlazení či ke zlepšení trávení.
Ve svém příspěvku BÍLE SKVRNY VS PIGMENTOVÉ SKVRNY NA POKOZCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pikolo.
Dobry den,
priznaky, ktere popisujete, jsou opravdu pigmentove skvrny. Znatelne byvaji spise v lete po expozici na slunicku, naopak mene viditelne jsou v zime a na jare.
Problem se netyka nedostatku vitaminu, ale kozniho barviva melanin. Jeho "rozmisteni" a mnozstvi je nam dano geneticky a navic vekem dochazi k castejsim komplikacim na pokozce a zdurazneni jejich nedostatku. Proto se na pokozce objevuji skvrny,ktere jsou stale vice viditelne.
Lecba skvrn spociva v ochrane pred UV zarenim, dale v aplikaci specialnich kosmetickych prostredku, chemicky peeling, laser atd. Vybornou kosmetickou peci nabizeji pripravky Iklen (krem a serum) https://www.zbozi-kosmetika…
Pro vnitrni uzivani jsou vhodne doplnky stravy s vysokym obsahem antioxidantu, dale s obsahem karotenoidu a latek s anti-aging faktorem (napr. Neobotanics Sun Complex).
Na plet pouzivejte ochranne prostredy s UV faktorem po cely rok, nikoli jen v lete. Take je zname, ze slunicko zpusobuje predcasne starnuti kuze. Pobyt na slunci proto omezte.
Hezky den, Pikolo
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ovoce obsahuje mnoho výživově cenných látek, proto by je diabetik neměl ze svého jídelníčku eliminovat, ale obezřetně konzumovat. Jednou porcí ovoce se rozumí množství obsahující cca 10 g sacharidů, což je zhruba 100 g jablka, polovina banánu (50 g), 125 g pomeranče. Diabetici by měli vynechat sušené ovoce a ovocné džusy. Doporučuje se ovoce konzumovat jen v přirozené podobě.
Základní součástí léčby diabetu je vždy dodržování režimových opatření, mezi něž patří dieta, pohybová aktivita, zanechání kouření a snížení tělesné hmotnosti o 5–10 % pro obézní osoby a její následné udržení. Rozeznáváme několik typů diet vhodných pro pacienty s cukrovkou. Diety se liší v množství přijímaných cukrů, tuků a bílkovin. Typ diety vám doporučí ošetřující lékař nebo nutriční specialista. Nezapomeňte, že dodržování správné diety je základem léčby, i když jste léčeni tabletami nebo inzulinem. Mnoho druhů ovoce s nízkým glykemickým indexem je bohaté na pektin. U diabetiků je vhodné, aby každý den zahrnuli jeden nebo dva kousky z uvedených druhů: hrušky, broskve, jablka, třešně, neslazené švestky.
Je zakázáno jíst ovoce s vysokým glykemickým indexem, zvláště pokud je onemocnění těžké. Navzdory sekundární úloze výživy v prvním (na inzulinu závislém) typu diabetu nelze potlačit dietní požadavky, aby nedocházelo ke zvýšení hodnoty cukru v krvi.
Sušené ovoce by vůbec nemělo být v jídelníčku diabetika, protože způsobuje prudké zvýšení hodnoty cukru v krvi. Pokud je obtížné zcela opustit chutné a užitečné druhy potravin, pak odborníci na výživu doporučují následující: Po dobu 6–7 hodin namočte sušené švestky, sušené hrušky či jablka ve vodě, poté slijte tekutinu a připravte si kompot s povoleným druhem sladidla.
Jablka, hrušky a švestky vařené ve vlastních šťávách při nízké teplotě bez sladidla jsou povoleny v malém množství: hodnota Gl je 30 jednotek.
Plody s nízkým glykemickým indexem:
jablka: Gl – 30 jednotek;
neslazené (červené) švestky: Gl – 25 jednotek;
hrušky: Gl – 34 jednotek;
třešně: Gl – 25 jednotek;
meruňky (čerstvé): Gl – 20 jednotek;
nektarinky: Gl – 35 jednotek.
Pozor! Diabetik by neměl konzumovat mandarinky! Tyto plody mají vysoký glykemický index.
V naší poradně s názvem VIDEO ČIŠTĚNÍ SUCHÉ PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
chci se zeptat,jaká masáž obličeje,je nejlepší púro zralou plet.A jaký je vhodný pletový krém na zralou,suchou plet.Děkuji .Maruška.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dobrý den Marie. Na zralou suchou pleť je nejlepší krém s obsahem Koenzymu Q10, který zbržďuje další stárnutí pleti a omezuje prohlubující se vrásky. Krém naneste na pleť a krouživými pohyby prstů ho rozmasírujte od nosu směrem k okrajům obličeje. Pro domácí čištění suché pleti je vhodné postupovat podle návodu, který popisujeme v tomto článku: https://www.zdravi-lecba.cz….
Cheesecake se zdá být tak komplikovaný, ale ve skutečnosti je to opravdu snadné. Skvělé na tomhle je, že ho můžete udělat na standardní pánvi, ale jednotlivé cheesecaky připravované ve formách na muffiny jsou ještě jednodušší. Nejtěžší je ušlehat bílky.
Pro tento recept můžete použít nízkokalorické sladidlo ze stévie, což je skvělá alternativa cukru. Karamelizovaná jablka vnesou do tohoto tvarohového dortu svou vlastní sladkost, která z něj dělá perfektní sváteční dezert.
Ingredience
1 lžička másla;
3 velká jablka Gala (oloupaná a nakrájená na kostičky);
3/4 hrnku lískových ořechů;
4 lžičky medu;
250 g smetanového sýra se sníženým obsahem tuku (blok);
1/2 hrnku zakysané smetany se sníženým obsahem tuku;
1/2 hrnku sladké stévie;
1 lžička mletá skořice;
1/2 lžičky mletý muškátový oříšek;
1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy;
1 lžička čistého vanilkového extraktu;
2 velká vejce (oddělená);
1/8 lžičky soli.
Postup
Umístěte máslo do velké pánve na středně vysokou teplotu.
Přidejte jablka a vařte asi 10 až 15 minut. Často prohazujte a vařte, dokud jablka nezhnědnou a nezměknou.
Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Předehřejte troubu na 150 °C.
Formu na muffiny vyložte 12 papíry na muffiny (nejlépe alobalem).
Lískové ořechy vložte do kuchyňského robotu s ocelovou čepelí a nasekejte, dokud z nich nevzniknou hrubé drobky.
Vlijte med přes horní část kuchyňského robotu, dokud se dobře nesmíchá s nasekanými ořechy, a poté kuchyňský robot zastavte.
Oříškovou směs rozdělte rovnoměrně do forem na muffiny a jemně poklepejte.
Vložte pánev do trouby a pečte deset minut. Vyjměte z trouby.
Naplňte velký pekáč asi 4 cm vody a vložte do trouby.
Smetanový sýr, zakysanou smetanu, sladidlo, skořici, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, citronovou šťávu, vaječné žloutky, sůl a karamelizovaná jablka dejte do čisté misky kuchyňského robota vybavené ocelovou čepelí.
Zpracujte do hladka.
V měděné misce ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Opatrně vmíchejte těsto z kuchyňského robotu, dokud se dobře nepromíchá.
Těsto nalijte do formiček na muffiny. Nejjednodušší je, když použijete naběračku zmrzliny nebo velkou lžíci. Formy na muffiny by měly být zcela plné.
Vložte pánev do vyhřáté vodní lázně a pečte 20 minut.
Vypněte troubu a vyjměte vodní lázeň z trouby.
Vraťte jen cheesecake (bez vodní lázně) do teplé trouby a nechte v troubě 40 minut vychladnout.
Ve svém příspěvku ZELENÁ KÁVA EXTRA NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Henryho.
Je zelená káva schopná pomoci vám v hubnutí? Chcete se cítit lépe, být fit a v pohodě?
Zelená káva EXTRA s chrómem a vitamínem C vám prospěje v mnoha směrech díky vyváženému složení kapslí obsahujících
výtažek ze zelené kávy, chróm a vitamín C. Přírodní, účinná, šetrná, hubnutí bez Jojo efektu.
Jak působí extra Zelená káva?
spalovač tuků
potlačuje chuť k jídlu
zvýší vaši soustředěnost
dodá energii po celý den
zrychluje metabolismus a trávící procesy
zpomaluje proces stárnutí - vysoký obsah antioxidantů
Značka Estée Lauder spolupracovala s předními francouzskými vědci v průkopnické studii SU.VI.MAX. Díky tomu se Estée Lauder stala první kosmetickou společností, jež prokázala, že místní aplikace antioxidantů a vitamínů má pro pokožku významné ochranné příznivé účinky, díky čemuž si společnost Estée Lauder zajistila svou přední příčku v oblasti vědecké práce na vývoji kosmetických antioxidačních přípravků pro péči o pleť protistárnutí. Hydratační krém od Estée Lauder nazvaný DayWear, který v sobě spojoval vědecké poznatky této značky z její průlomové nezávislé výzkumné studie, byl prvním výrobkem pro péči o pleť, v případě kterého bylo prokázáno, že jeho účinky zabraňují vzniku známek předčasného stárnutí v důsledku působení okolních vlivů a který využívá exkluzivní směs antioxidantů pro zamezení poškození pleti volnými radikály. Jaká je aktuální cena tohoto krému protistárnutí, se dozvíte zde: Estée Lauder DayWear cena.
V naší poradně s názvem KOLÍSÁNÍ KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jiří Rybička.
Je mi 81 roků.Jsem 16 let diabetik 11 typu.Užívám glukophage 1000.Celý život jsem měl velmi nízký krevní tlak.V posledním roce mi začíná tlak kolísat i během dne od 120/65 až krátkodobě 170/85.Zvýšení tlaku bez zjevné příčiny někdy je několikrát za den doprovázené nahlým zpocením a potom lehkým mražením v zádech.Po nasazení léku Termisarton se dostavily silné deprese a na doporučení psychiatra léčba byla přerušena nahrazena Cipralexem a nakonec Neurolem0.25 jeden denně. Kolísání tlaku pokračuje.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takové výkyvy v krevním tlaku může způsobovat věk. Opotřebení cévního systému a ztráta jeho elasticity je přirozeným příznakem stárnutí. Doporučuji sjednat si schůzku s kardiologem, ten vám zapůjčí přístroj, který bude neustále sledovat váš krevní tlak a srdeční činnost a lékař tak bude moci lépe diagnostikovat příčinu těchto výkyvů. Vsaďte na jistotu a nechte se takto vyšetřit na kardiologii.
Borůvky: Borůvky jsou nejen výborné ovoce, ale navíc pomáhají snížit cholesterol a cukr v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben. Obsahem živin a cenných látek se řadí borůvky k nejcennějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak ty naše, tak i kanadské. Podobný účinek mají brusinky. Pokud z borůvek chcete získat maximum, zmrazte si je.
Cibule: Cibule patří mezi tradiční zeleninu, obsahuje mnoho cenných látek a v kuchyni je opravdu nedocenitelná, navíc opravdu snižuje cholesterol.
Cibulový nápoj: Smícháme šťávu z 300 gramů cibule s půllitrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer je dobré dopřát si jednu skleničku tohoto nápoje.
Čekanka: Čekanka je jedna z nejúčinnějších bylinek na mnoho civilizačních onemocnění. Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla ještě dřív, než se stihnou uložit. Konzumace čekanky je i výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva a zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle. Stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky, působí detoxikačně. Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pozor, pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.
Česnek: Česnek je opravdu všelék. Dokáže mimo jiné snižovat hladinu LDL cholesterolu, zvyšovat hladinu dobrého HDL cholesterolu a zlepšuje stav cév. Jako prevenci je dobré jíst 1 až 2 stroužky česneku denně. Je třeba jej prolisovat, podrtit nebo pořádně rozkousat, aby se účinné látky náležitě uvolnily do těla. Existují i potravinové doplňky s česnekovým výtažkem, ty ale zdaleka nedosahují síly čerstvého česneku.
Hlíva ústřičná: Hlíva posiluje imunitu, je prevencí proti rakovině, snižuje krevní cukr, a dokonce i cholesterol. Velkou výhodou je, že nejsou známy její nežádoucí účinky. Nesmíme ji ale sbírat v okolí silnic a ve znečištěném prostředí, protože jako ostatní druhy hub do sebe „natahuje“ i toxiny z okolí. Můžeme si ji připravit v podobě asijských jídel, jako řízek, přidávat ji do nádivek nebo polévek. Většinou chutná i lidem, kteří jinak houbám neholdují. Hlívu můžeme i usušit nebo si ji koupit jako doplněk stravy. Hlíva ústřičná Premium, obohacená o vitamín C, pomůže nejen s cholesterolem, ale s celým imunitním systémem.
Kotvičník zemní: Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším. Dokáže kromě jiného snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku. Zajímavostí je, že tato bylina dokáže u mužů zvýšit
Vrásky jsou čáry nebo záhyby na povrchu kůže, které jsou důsledkem hlubokého poškození buněk. Jsou přirozenou součástí stárnutí. Stárnutí je normální proces, kterým prochází každý z nás. Kůže stárne každou minutu. Za normálních okolností trvá kolem čtyř týdnů, než se vytvoří nové kožní buňky jako náhrada za staré. Je to tak zvaná perioda obměny kůže. Bohužel zde existují různí činitelé, kteří mohou přispět k urychlení tohoto procesu stárnutí pokožky. Stárnutí pokožky nejvíce urychluje UV záření, znečištění vzduchu, kouření, jednoduchá strava, stres atd. Ultrafialové záření, které účinkuje na kůži, je složeno ze dvou různých typů záření - UVA a UVB. UVB záření má kratší vlnovou délku než UVA. Tato záření účinkují především na vnější vrstvy kůže. Jsou hlavní příčinou opálení sluncem a tvorby melaninu. UVA záření proniká mnohem hlouběji a je účinnější, takže poškozuje kolagenová vlákna v dermis, což vede právě k tvorbě vrásek. Astaxantin chrání obnovu kolagenu tím, že neutralizuje volné radikály, které se vytvářejí během expozice kůže před UV zářením. Tímto způsobem astaxantin umožňuje kůži, aby se vhodně regenerovala. Studie ukázaly, že astaxanthin omezuje vrásky a zvyšuje pružnost kůže.