I když je to vzácné, lidé mohou být na jahody alergičtí. Alergie na jahody znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod naruší bílkoviny v nich, takže někteří lidé s alergií na jahody mohou pak jíst vařené jahody.
Lékaři nevědí, jak časté jsou alergie na jahody, ale podle malé studie provedené v Bosně v Evropě mají tuto alergii pouze 3–4 procenta dětí ve věku 2 let a méně. Procento klesá na 0,5–1 procenta v pozdním dětství.
Některé potraviny, včetně jahod, citrusových plodů a rajčat, mohou způsobit příznaky podobné alergii, aniž by na ně člověk měl skutečnou alergii.
Lidé, kteří mají podezření, že by mohli mít alergii na jahody, mohou své příznaky prodiskutovat s lékařem a případně si nechat provést test na alergii.
Příznaky
Když má člověk alergii na jahody, pravděpodobně pocítí pouze mírné až středně závažné příznaky. Tyto příznaky se mohou objevit během několika minut nebo až několika hodin po jídle nebo kontaktu s jahodami.
Mezi nejčastější příznaky alergie na jahody patří:
svědění a zánět hrdla a úst;
svědící pokožka;
kopřivka;
kašel a sípání;
závratě nebo točení hlavy;
průjem;
zvracení;
pocit sevření v krku;
únava.
Ve vzácných případech mohou jahody způsobit život ohrožující alergickou reakci známou jako anafylaxe. Příznaky anafylaxe jsou závažné a mohou zahrnovat:
rychlá tepová frekvence;
oteklý jazyk;
oteklé hrdlo, které blokuje dýchací cesty;
výrazný pokles krevního tlaku;
závratě a točení hlavy;
mdloby.
Je životně důležité zajistit okamžitou lékařskou péči každému, kdo vykazuje známky anafylaxe. Lidé se závažnou alergií by měli vždy nosit EpiPen, což je injekční lék, který působí proti závažné alergické reakci.
Léčba a zvládání alergie na jahody
Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují jahody. Ve většině případů mohou lidé léčit alergické reakce na jahody doma bez lékařského zásahu.
Nejlepší léčbou alergie je se alergenu úplně vyhnout. Pro lidi s alergií na jahody to znamená vyloučit:
čerstvé jahody;
sušené jahody;
džemy, které obsahují jahody;
jahodové želé;
jahodové bonbóny.
Vždy zkontrolujte etikety na potravinách, abyste se ujistili, že neobsahu
V naší poradně s názvem WARFARIN A JAHODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.
Užívám dlouhodobě warfarin - mohu jíst jahody?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jahody obsahují jen málo vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Můžete si dát jednu malou misku jahod denně. Pokud byste jich chtěla sníst více, tak budete muset ve svém denním příjmu omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.
Jahody mají nízký glykemický index, což je řadí k vhodným potravinám při hubnutí. Spolu s rybízem, ananasem, kiwi, citrony, pomelem, limetkami a grepy patří k druhům ovoce s nejnižším obsahem kalorií. 100 gramů jahod obsahuje pouze 147 kJ (31 kcal), proto jsou tyto plody bezpochyby velmi vhodnou součástí jídelníčku, když chceme shodit nějaká ta kila. Ale nízká energetická hodnota není jediným důvodem při hubnutí:
Jahody obsahují z velké části vodu a zároveň i vlákninu a tato kombinace vytváří snadno pocit zasycení i při nízkém množství kalorií. Jak je známo, vláknina zrychluje pohyb střev a také zpomaluje vstřebávání sacharidů a tuků.
Sacharidy v jahodách jsou mnohem příznivější pro hubnutí než cukry ve slazených potravinách (zmrzlině, slazených nápojích a podobně), protože se déle tráví a tím déle udrží pocit sytosti.
Jahody obsahují velké množství vitaminů (především pak vitamin C) a minerálů a právě tyto látky mnoha lidem při hubnutí schází.
Stejně jako ostatní druhy ovoce dodávají i jahody do těla enzymy, které se v běžné, upravené stravě příliš nevyskytují.
Jahodovou dietu je nejlepší zvolit v době, kdy máte doma na zahrádce právě čerstvou sklizeň jahod. Jahody jsou výborným hubnoucím prostředkem, sice obsahují trochu přírodního cukru, ale právě ten nám alespoň při ztrácení kil pomůže zahnat chuť na sladké, a to poměrně příjemnou cestou, a navíc je mnohem kvalitnější než ty, co můžeme nalézt ve sladkostech.
Přesto není dobré to s jahodami přehánět. Hlavně na noc hrozí při větší zásobě sacharidů, že se utvoří tukové zásoby. Jahody a dieta se tedy musí kombinovat rozumně. Jahody jezte pouze jako svačinu nebo doplněk k běžnému jídlu, měly by vám vlastně nahradit nezdravé mlsání. Někteří jedinci se rozhodnou držet týdenní dietu, při které se konzumují pouze jahody nebo jiné ovoce, ale pozor, ovoce nemá takové rozložení živin, aby člověku nahradilo běžné jídlo. Dále není vhodné jíst větší množství jahod nebo jiného ovoce na noc. Jak jsme se již zmiňovali, jahody tvoří převážně voda a sacharidy – a příliš mnoho sacharidů na noc tělo většinou nevyužije, a tak je přemění na tuk a uloží do tukových zásob.
Jahody tedy představují skvělé mlsání při hubnutí, ale měly by se konzumovat opravdu jen jako mlsání – rozhodně nejezte velké množství jahod místo hlavního jídla. Jahody neobsahují potřebné živiny, aby zastoupily běžné jídlo.
Ano, jahody mohou způsobit průjem. Jahody jsou plné vlákniny a jsou velmi účinné při konzumaci. Průjem a řídká stolice vznikají pouze tehdy, když se jahody konzumují ve velkém množství. Jeden hrnek jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Podle výživových doporučení je zdravý denní příjem vlákniny 38 gramů pro muže a 25 gramů pro ženy.
Proč jahody způsobují průjem?
Je to všechno o přejídání čehokoli, co může přivodit zažívací problémy, jako je průjem. Jednou z významných nevýhod konzumace ovoce je vysoký obsah cukru, o kterém je dobře známo, že způsobuje průjem a žaludeční nevolnost. I když je toto ovoce plné živin, včetně manganu, vitamínu C, draslíku, kyseliny listové, vlákniny, bílkovin, tuku, kalorií a cukru, přesto může způsobit průjem z následujících důvodů:
Vysoký obsah salicylátů
Kyselinu salicylovou obsahuje mnoho druhů ovoce, jako jsou jahody, broskve, švestky, jablka, pomeranče, meruňky, grapefruity, kiwi a nektarinky. Salicyláty jsou organické chemikálie, které naše tělo musí při jídle detoxikovat. Někteří lidé mohou zvládat více než jiní, to závisí na tom, jak aktivní je enzym v těle, který je zodpovědný za výkon takových úkolů. Pokud budete jíst mnoho salicylátů nad možnosti, které vaše tělo může zvládat, můžete zaznamenat příznaky podobné alergii, včetně průjmu a nadýmání.
Alergická reakce
Dalším potenciálním pachatelem jsou alergie. Alergie jsou běžné na mléko, měkkýše a arašídy, ale jahody? Ano, bohužel je to možné, i když velmi zřídka. Když někdo sní moc jahod, spěchá pak rychle na záchod. Příznaky obvykle začínají do dvou minut po konzumaci ovoce a trvají téměř dvě hodiny. Svědění, otok, zvracení, zarudnutí, žaludeční křeče, kašel a průjem jsou běžným příznakem alergie. Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky nejsou škodlivé a trvají pouze krátkou dobu. Pokud si však myslíte, že máte alergii na jahody, poraďte se se svým lékařem.
Komplikace s fruktózou
Fruktóza je druh cukru, který je nejběžněji používaným typem přidávaným do zpracovaných potravin, protože je sladší než glukóza. Jedná se o přírodní cukr, který najdete i v jahodách. Jíst stravu bohatou na surový cukr způsobuje zvýšenou plynatost. Pokud jíte jahody ve velkém množství, může být vedlejším účinkem průjem, nadýmání a plynatost.
V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.
dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.
Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:
Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.
Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
Mohu jíst jahody, když mám cukrovku? Pokud máte cukrovku, stále můžete jíst sladké dobroty, jako jsou dorty, sušenky i zmrzlinu. Avšak umírněnost je klíčem k předcházení výkyvům hladiny cukru v krvi.
Jahody jsou nejen lahodné a osvěžující, ale jsou i perfektní pochoutkou, protože jejich sladkost dokáže uspokojit vaše mlsné chutě.
Jahody jezte s mírou
Dejte si pozor na některá jídla, která se mohou zdát zdravější, než jsou, jednoduše proto, že obsahují jahody.
Některé dezerty, jako jsou koláče a tvarohové koláče, zahrnují jahody jako polevy. Přesto mnoho z těchto dezertů není zrovna přátelských k cukrovce, protože celkový obsah cukru může způsobit rázové zvýšení hladiny cukru v krvi.
Nutriční obsah jahod
Jíst samotné jahody je zdravé, protože ovoce má nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií.
To je užitečné, pokud si hlídáte svou váhu. Udržování zdravé hmotnosti může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a pomůže vám snížit riziko komplikací diabetu.
Vláknina v jahodách
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden hrnek celých čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny, tedy zhruba 12 procent doporučeného denního příjmu.
Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se déle sytí. To také přispívá k udržení zdravé hmotnosti.
Vitamíny a minerály v jahodách
Mezi další důležité živiny a vitamíny nacházející se v jahodách patří vitamín C a hořčík.
Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko cukrovky 2. typu a zlepšit zvládání cukrovky.
Vitamin C je spojován s nižším rizikem rozvoje diabetu 2. typu a může pomoci snížit skoky hladiny cukru v krvi po jídle. Antioxidanty ve vitaminu C mohou dokonce pomoci snížit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
Ve svém příspěvku CHRONICKÝ ZÁNĚT SLINIVKY A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
72 letech mě byla zjištěn chronický zánět slinivky břišní a zvýšená cukrovka na 6,9,jsem léčena Kreonem a nyní i pícháním nzulínem v 21 hod.1 x denně.Na internetu je mnoho rad ale někdy se úplně rozcházejí a mám doma z toho neshody s manželem,který neuznává abych si vůbec četla rady na toto onemocnění na internetu.Mnoho odpovědí u lékařů je aby e dotyčný poradil s lékařem.Myslím že každý kdo tam píše je pod lékařskýmdohledem,ale chtěl by se více dovědět o těchto problémech tímto prostřednictvím.Když si člověk ty komentáře přečte tak stejně neví kolikrát na čem je.Také není nikde psáno,že se doktor nemýlí,to se může stát nejsme neomylní.Tak nevím jestli je to užiteční to číst nebo ne,a co se týče pradna na diety na cukrovku a slinivku,tk jsou tam někdy velké rozdíly.děkuji.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jahody jsou rovněž zdrojem mnoha minerálních látek, jmenujme například bor, draslík, molybden, fluor, fosfor, hořčík, kobalt, síru, zinek, mangan a vápník.
Zinek a mangan jsou dva prvky prospěšné pro tvorbu krve, podporují nervovou činnost a ovlivňují sexuální výkonnost, mají totiž vliv na tvorbu mužského pohlavního hormonu testosteronu, který u mužů aktivuje spermie a ženám pomáhá rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmu. Je tedy jasné, proč má kombinace jahod se šampaňským takový afrodiziakální účinek... Jahody pro vysoký obsah manganu prospívají také naší pokožce a vlasům. Takže pokud vám zbudou nějaké horší plody, můžete si z nich připravit pleťovou masku nebo účinný zábal na vlasy.
Díky obsaženému fluoru byly jahody dříve využívány k bělení zubů. Dalším důležitým minerálem v jahodách je i draslík, který podporuje odvodňování, detoxikaci organismu a upravuje krevní tlak.
Jahody ale kromě minerálů obsahují i jiné látky důležité pro naše zdraví. Například třísloviny, které na sebe při průchodu trávicím traktem vážou toxické látky, především pak těžké kovy, a odvádějí je ven z těla. Působí tak proti infekcím, některým virům a bakteriím. Dále vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a odstraňují z těla jedovaté a zdraví škodlivé látky, čímž zlepšují trávení, pomáhají při střevních onemocněních a čištění organismu. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu cukru jsou pak jahody vhodným ovocem pro diabetiky. Jahody obsahují i vzácnou kyselinu ellagovou, u níž byly zjištěny antioxidační a protirakovinné účinky. Antokyaniny obsažené v jahodách nejen dodávají plodům červenou barvu, ale také snižují syntézu cholesterolu v játrech a působí jako silné antioxidanty. Organické kyseliny – jablečná, citronová, chiniová, šťavelová a salicylová – pak jahodám dodávají jejich charakteristickou chuť a vůni. Mohou ale u některých lidí způsobit alergickou reakci.
V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:
Mají vysoký obsah vlákniny Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů). Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
Máte potravinovou intoleranci Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.
Ve svém příspěvku LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Novotná.
Je mi 56 let a v lednu 21.1.2016 mi po CT plic pan doktor vyřknul straašlivou diagnozu Rakovina plic malobuněčný nádor přes celou levou plící podle všech různých vyšetření metastáze do kostí, nádor ze vzorku 80% rakoviny. Nádor prorostl do druhé plíce uzlinami, dýchám prý jen malou štěrbinou.
Jsem po 4 chemoterapii a 5 ozáření křížové páteře, mám prý zlomenou obratel, tak chodím stažená do pásu.
Po první a druhé chemoterapii jsem přestala chodit, bylo mi moc špatně, zvracela jsem, po 4 chemoterapii jsem zvracela tak a zároveň měla děsný průjem 6 dní, shodila jsem od ledna přes 20 kg. Dělám vše, co mi lékaři radí, piju čaje, smetanku kořen, rakytník, ledvinový čaj, bezinkový čaj, jím veškkeré ovoce, jahody, broskve, jablka, banány, meruňky, třešně. Snažím se jíst i hodně okurek ze skleníku s kefírem, kefír samotný, prostě co m kdo poradí, to do sebe dostávám.
Dá se tento nádor porazit, ale aby se už nevrátil? Moc bych se chtěla uzdravit a žít zas normální život.
Hodně jsem kouřila, to jsem okamžitě po vyslechnutí diagnozy ukončila, ale bojím se, že pozdě.
Prosím pomožte mi s pozdravem Zdeňka Novotná
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Novotná.
Lze vyléčit malobuněčný nádor plic, který metastázoval do koostí, u ženy 56 let? Moc se bojím smrti i trápení s léčením. Pomůže mi někdo na toto témma odpovedět? Jsem sama, mám přítele, ale ten se mé nemoci a už i mě bojí, jezdí ke mě, ale už mě nemá rád, má ze mě strach a já mám strach z opuštěnosti. Zdeňka Novotná Albertova 1009 Žamberk 56401
mobol 603554959
Cukrovka je závažné onemocnění, známé po staletí. V celém rozsahu byla závažnost této choroby a jejích komplikací pochopena až v šedesátých letech. Veřejnost považuje cukrovku za poměrně neškodnou nemoc, která postihuje jen lidi starší a obézní. Má se za to, že stačí držet dietu a zhubnout. A pokud to nepomůže, podle názoru mnohých vyřeší všechny potíže užívání antidiabetických tabletek. Obecně se ví, že někteří pacienti si musí píchat inzulin, jenže i tady převládá představa, že postačí trochu lékařské péče, aby mohli žít jako ostatní.
Cukrovka je však těžké onemocnění, které je dnes naštěstí již dobře kontrolovatelné a zvládnutelné. Cukrovka je pojem označující skupinu onemocnění, která postihují nejen metabolismus cukrů, ale i tuků a bílkovin. Pro jednoduchost lze v této skupině vydělit dva základní typy:
První typ představuje méně než 10 % onemocnění, druhý typ ta zbylá procenta. Zatímco u typu prvního je inzulinu nedostatek, u typu druhého je inzulinu nadbytek.
Podstata onemocnění není vždy jasná. Co je však prokazatelné, nejedná se o nemoc krevního cukru, ale o nemoc celého metabolismu.
U obou typů jde v zásadě o neschopnost těla správně využívat sacharidy.
V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.
Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Při zvýšené kyselině močové použijte zde https://www.ceskenemoci.cz/… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.
Jak jsme již uváděli výše, jahody obsahují beta-karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A, který chrání náš zrak, dodává naší pleti zdravé zbarvení a podporuje regeneraci sliznic. Ale to nejsou jediné léčivé účinky jahod. Je známo, že jahody zmírňují horečku a jsou vhodné při nachlazení; podporují metabolismus a tvorbu krve; aktivují činnost mozku a posilují nervový systém; pomáhají při léčbě chorob srdce a krevního oběhu; jsou vhodné při léčbě močových a žlučových kamenů; odstraňují z těla škodlivé látky; mají protizánětlivé účinky; snižují riziko vzniku rakoviny; čistí střeva a pomáhají při průjmu i zácpě.
Jahody však mohou mít i nežádoucí účinky. U některých jedinců se po konzumaci jahod objevují na jazyku a sliznici ústní dutiny malé puchýřky, případně slabá svědící vyrážka na pokožce. Tuto reakci způsobuje kombinace organických kyselin (jablečné, citronové, chiniové, šťavelové a salicylové), které plodům dodávají jejich typickou chuť a vůni. Konzumace jahod se také nedoporučuje kojícím ženám, protože alergeny by případně mohly přejít do mateřského mléka. Malým dětem dávejte nejprve jen malé množství jahod a sledujte, zda se neobjeví nějaká alergická reakce.
I když jahody obsahují něco málo vitamínu K, tak přesto použití většího množství jahod může zpomalit srážení krve, a to i u léků na ředění krve, které nejsou založeny na potlačení vitamínu K. Užívání jahod spolu s léky, které také zpomalují srážení krve, může u některých lidí zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení.
Jahody mají mnoho zdravotních výhod, ale pro některé lidi představují riziko ve formě alergie nebo interakce s léky na ředění krve. Je důležité, aby byli tito lidé poučeni a vědomi si rizik při konzumaci jahod. Jahody přirozeně obsahují značné množství sloučeniny zvané salicyláty, což jsou přírodní ředidla krve.
V jedné vědecké studii [1] prováděné na krysách byl prokázán vliv salicylátů na antikoagulační účinek Warfarinu. Salicyláty prostřednictvím kombinace svého choleretického účinku a účinku na membránový transport, zvyšují biliární exkreci Warfarinu a jeho metabolitů, což odpovídá za jeho sníženou koncentraci v krvi a s tím související snížený antikoagulační účinek. Z toho by se dalo usoudit, že jahody sníží množství Warfarinu v krvi a díky svému obsahu přírodních salicylátů převezmou antikoagulační účinky. Do jaké míry je toto pravda ale žádná studie nezkoumala a proto zůstává stále určité riziko při konzumaci ovoce a zeleniny s obsahem salicylátů při antikoagulační léčbě nejen Warfarinem.
V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kotlář.
Dobrý den, otče,
rád bych se prosím zeptal, zda jsou nějaké bylinky na léčbu mastocytózy u miminek (4 měsíce). Jde o autoimunní reakci - kožní projevy po celém těle. Pupínky se rozšiřují. Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mastocytóza znamená abnormální hromadění žírných buněk (mastocytů) v kůži. Žírné buňky mají významnou úlohu při alergické reakci - způsobují ono typické zčervenání pokožky. Nejčastější projev
mastocytárního onemocnění u dětí je urticaria pigmentosa. Ve většině případů je omezená pouze na kůži. Tvoří až 75 % všech mastocytóz. Začíná mezi 3.–9. měsícem věku dítěte. Klinický obraz je charakterizován světle hnědými plošnými papulami až makulami v průměru 1–5 mm. Jak vypadá urticaria pigmentosa je možné vidět tady: https://www.google.cz/image…
Obvykle toto onemocnění samo vymizí, než dítě dospěje do puberty. Zatím nemáme konkrétní lék na mastocytózu - neumíme ji doposud léčit. Ani pradávné báby bylinkářky nenašly vhodnou bylinky k léčbě. Z tohoto důvodu se léčí pouze projevy, které se tlumí pomocí antihistaminik a lokální léčby kortikoidy. Ovšem nejlepší léčba je žádná léčba a proto je nejvíce užitečné omezit iritující faktory, podněcující žírné buňky k aktivitě. Mezi iritující faktory u malých dětí patří především stres, náhlé rychlé změny v teplotě okolí a určité potraviny.
Stres se u takto malých dětí jednou za čas objeví, ať děláme, co děláme. Když už k tomu dojde a následkem bude vzplanutí mastocytózy, tak je zde připravena pomoc ve formě antihistaminik a kortikoidů, které rychle zahladí následky a dítě pak zase může rychle fungovat jako dříve.
Změna teploty okolního prostředí nastává například při plavání dětí ve studené vodě. Nebo při saunování a následném ochlazení. Nebo při vypití velkého množství ledového nápoje naráz.
Potraviny, které dráždí žírné buňky jsou: arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, čokoláda, jahody,
maliny, banány, ananas, exotické ovoce, korýši, alkohol, rajčata, ostrá koření a vaječný bílek. Dále sem také patří ryby v konzervách, plody moře, víno, fermentované sýry, uzeniny a nakládané kysané zelí.
Omezením těchto spouštěčů se uklidní i mastocytóza a nebude vidět. Nakonec pak úplně vymizí nástupem dospělosti.
Aceton v moči se během těhotenství objevuje buď při dekompenzaci cukrovky, nebo je známkou hladovění, kdy organismus využívá jako náhradní zdroj energie tukové zásoby, z nichž vyrábí takzvané ketolátky. Příčinou bývá nejčastěji vynechávání druhé večeře, a tudíž příliš dlouhý interval mezi večeří a snídaní, který vede k tvorbě ketolátek. Druhá večeře by měla být kolem 10. hodiny večerní nebo i později a měla by obsahovat alespoň kousek pečiva nebo jiný dlouhý sacharid. Často je příčinou i celkově příliš přísná dieta s malým příjmem sacharidů (méně než doporučených 250 g za den).
Další možností je těhotenská cukrovka. Těhotenská cukrovka je porucha metabolismu cukrů, která je zjištěna poprvé v průběhu těhotenství. Jedná se o nejčastější druh diabetu, se kterým se v těhotenství můžeme setkat a který obvykle po porodu mizí. Těhotenská cukrovka se vyskytuje asi u 2–3 % populace těhotných žen. Je třeba si však uvědomit, že jednoznačnou diagnózu těhotenské cukrovky lze udělat až po kontrolním vyšetření v časovém odstupu od porodu (nejlépe 3–6 měsíců). Je totiž možné, že se v průběhu těhotenství projeví některý jiný typ cukrovky, který je v těhotenství považován za gestační. Pokud porucha po ukončení těhotenství trvá, je nutné, aby byla pacientka adekvátně sledována a léčena.
Protože bývají hodnoty cukru v krvi jen mírně zvýšené, většinou žena nemá vůbec žádné obtíže. Někdy se vzácně může objevit výrazná žízeň, a tedy nutnost většího příjmu tekutin, a zmiňované ketony v moči.
Zvýšená hladina cukru v krvi, což je známka špatné kompenzace cukrovky, může způsobit především pozdní komplikace. Mezi ty patří zrychlení růstu plodu, což je dáno zvýšenou nabídkou živin. Dochází k abnormálnímu ukládání tuku, zvětšuje se vrstva podkožního tuku a objevuje se organomegalie (zvětšení sleziny, jater a srdce). Velké děti nedostatečně léčených diabetiček mají vyšší riziko vývoje diabetu v dospělosti. Komplikací diabetu může být na druhé straně ale také růstová retardace plodu (zpomalení růstu plodu). Důvodem je porucha krevního průtoku placentou, která je způsobena změnami v cévách matky. V neposlední řadě mezi komplikace řadíme náhlou smrt plodu v děloze v posledních týdnech těhotenství, která je u žen s diabetem asi 4x častější než u zdravé populace. Přesný mechanismus ale není znám. Včasnou diagnózou a léčbou se hladiny krevního cukru normaliz
Ve svém příspěvku ZALÉVAT HYPERMANGANEM KDYŽ JE PLÍSEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.
Dobrý den
Mám prosbu bylo mi doporučeno když zalévám okurky , papriky , jahody , petržel , atd. ve skleníku a jsou problémy s plísní , abych do nádoby 3000l na zalévání kapénkovou metodou a čerpání čerpadlem přidal Manganistan draselný neboli hypermangan .
Co vy na to a jak se to ředí a zdali to doporučujete taky , lidé se v tom koupají , dezinfekce vody v akvári , namáčený kořínků zeleniny atd. . Těch nádob na 3000l za rok spotřebuji tak 20 , ale do všech by to nedal tak do dvou až třech to je tak do 9000 l za rok .
Děkuji Viktora https://www.ceskenapady.cz/…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.
Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.
Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.
Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.
V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.
Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.
1 tableta obsahuje 100 mg nebo 300 mg allopurinolu.
Léková forma
Tablety k vnitřnímu užití.
Klinické údaje
Indikace: dna, léčba primární hyperurikémie, prevence a léčba primární uratické nefropatie se symptomy dny nebo bez nich, léčba sekundární hyperurikémie při hematologických onemocněních; k prevenci a léčbě hyperurikémie, která vzniká při destrukci buněk během radioterapie nebo chemoterapie malignit, prevence a léčba urolithiasy a tvorby kalcium-oxalátových konkrementů při hyperurikosurii.
Dávkování a způsob podání: U dospělých je počáteční dávka 100–300 mg jednou denně. Je-li to nutné, může se dávka postupně zvyšovat po 100 mg za monitorování sérové hladiny kyseliny močové v intervalech 1–3 týdny do dosažení žádoucího výsledku. Překračuje-li denní dávka 300 mg, měla by být podávána ve 2–4 stejných dílech. Před začátkem protinádorové terapie by měla být léčba allopurinolem zahájena 1–2 dny předem dávkou 600–800 mg denně a měla by pokračovat 2–3 dny. Trvání léčby řídíme dle hodnot sérové hladiny kyseliny močové. U dětí se sekundární hyperurikémií při hematologických nebo jiných malignitách nebo při abnormalitách enzymů by měla být denní dávka allopurinolu 10–20 mg/kg tělesné hmotnosti. Dávkování a trvání léčby řídíme dle účinku léčby (zmenšení velikosti tumoru, stupeň infiltrace kostní dřeně, počet blastů v periferní krvi). Ve stáří by měla být dávka redukována pro možnou poruchu renálních a hepatálních funkcí a riziko zvýšené toxicity. Přípravek se užívá po jídle s dostatečným množstvím tekutiny.
Kontraindikace: Přecitlivělost na kteroukoliv látku v přípravku obsaženou, gravidita, laktace, vážné choroby jater, vážné choroby ledvin (azotémie), diopatická hemochromatóza (i v rodinné anamnéze). Léčba allopurinolem nemůže být zahájena během akutního záchvatu dny.
Speciální upozornění: Léčba allopurinolem není indikována při asymptomatické hyperurikémii. Přípravek může být podán k léčbě sekundární hyperurikémie pouze dětem s malignitami nebo enzymatickými poruchami. V těhotenství je možno přípravek použít pouze výjimečně, po pečlivém zvážení přínosu a rizika léčby, protože teratogenní efekt není zcela vyloučen. Během léčby je nutný dostatečný příjem tekutin. Množství moči by se mělo pohybovat nad 2 litry/de
V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Wafarin a mrkvove salaty
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.
Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.
Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčbě Warfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.
Jahody stejně jako citrusové plody obsahují velké množství vitamínu C, který poskytuje vlasům potřebnou výživu. Dalo by se říci, že se jedná o vynikající přírodní ingredienci pro kontrolování vlasového mazu. Jahody pomáhají s odstraňováním přebytečného mazu a přitom jsou k vaší pokožce velmi šetrné. Jahody také regulují přirozeně pH. Nejčastěji se používají v maskách pro lesklé vlasy.
Výroba masky
1 hrst červených jahod (pro středně dlouhé vlasy je ideální počet sedm jahod, záleží na délce vlasů)
1 lžíce kokosového oleje
1 lžíce medu
Všechny ingredience smíchejte, než se vytvoří hustší pyré. Poté masku aplikujte na vlhké vlasy. Nanášejte vždy od kořínků ke konečkům. Po aplikaci vlasy dobře opláchněte vlažnou vodou. Nepotřebujete žádné organické šampony, protože jahody mají vlastní čistící účinky.
Tip
Někdy je zapotřebí používat společně s jahodami hydratační složky, aby nedošlo v průběhu sušení vlasů k jejich maštění. Díky těmto přírodním maskám dosáhnou vlasy přirozeného zdraví a krásy. Zároveň nesmíte opomenout dobu působení masky, protože čím déle je maska ve vlasech, tím více je vyživuje a posiluje vlasové kořínky. Délka času působení masky se také musí přizpůsobit kvalitě vlasů.
V naší poradně s názvem WARFARIN A ANANAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.
Dobrý den prosím o použití zavařeného kompotu. Jak užívat s lékem valfarin? Hlavne ananas, jahody, borůvky atd. Děkuji za odpověď Zdena Viglaská 13.1.1952. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bez problémů můžete konzumovat všechno zavařené ovoce podle libosti, i když užíváte Warfarin. Vitamín K, na který je Warfarin háklivý, je v zavařeném ovoci jen v malém množství a nijak nerozhází doporučený denní příjem.
Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.
Ve svém příspěvku SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.
Pred 14 dny me zacalo strasne svedit v usich. Mela sem anginu a doktor mi rek ze to mam od toho protoze me bolelo v krku. Ale to svedeni nekdy uz přechází v bolest a ja nevim co s tim mam delat. Kdyz sem u toho doktora byla pred tydnem tak my rek ze to mam stale od ty anginy a nic mi neporadil. Poradite mi Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav.
podle TCM tradiční čínské medicíny jsou uši spojené s ledvinami . muže to být dna revmatizmus artróza osteoporóza a další podobne nemoci spojene vše s jatrama viz fleky na obličeji jako notorik červený nos a podobne fleky na těle hnědého tipu , derma nigrensis..cukrovka . přejídaní malo enzimuu a malo pohybu takže jsem si vše protrpěl a ted si davam pozor ...jím čerstve ovoce nalačno ráno piju džusi z čerstvého ovoce a pak už je to jedno co si date k obědu protože tělo už ma to svoje co potřebuje to hlavní enzim vytamím vlákninu a, no a pak stačí v zaměstnání se vic hejbat a at dělate co dělate když zametate vytírate umejvate spalujete a nemusíte ani běhat a když ten pohyb mate v práci mate to ještě zaplacený ., pááá
Cukrovka 2. stupně je dána nadbytkem inzulinu. Inzulin coby nejsilnější metabolický hormon aktivuje mnoho metabolických procesů týkajících se zpracování cukrů, tuků a bílkovin. Inzulin u této formy onemocnění v žádném případě nelze považovat za lék. Ten totiž pouze zmírní jeden příznak onemocnění, a to zvýšenou hladinu krevního cukru. Ale ostatní změny, především v oblasti metabolismu tuků a rozvoje kornatění tepen, naopak zvyšuje. Inzulin je tak v tomto případě prostředkem kontroly v situacích, kdy hladina krevního cukru stoupá natolik, že je rizikem pro diabetika.
Toto onemocnění probíhá bez příznaků, tedy bez bolesti, která by varovala svého nositele před chorobou. Projevy nastávají u tohoto typu až jako komplikace z porušené činnosti a selhávání jednotlivých orgánů. Nejčastěji se jedná o aterosklerózu, poruchu funkce ledvin, poruchy zraku, poruchy inervace. Výkyvy hodnot glukózy v moči nebo pozvolné stoupání cukru v krvi mohou probíhat po celé měsíce i roky. Proto bývá tento typ cukrovky objeven u starších lidí velmi často při jiném lékařském vyšetření.
Rozvrat metabolismu u cukrovky 2. typu je velmi komplexní a vyžaduje koordinované úsilí lékaře i pacienta ke snížení rizika komplikací.
Co je potřeba:
správná léčba;
správná váha;
správné stravovací návyky;
správný pohybový režim a životospráva.
Cukrovka bývá označována za typickou nemoc nadbytku:
Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.