Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

JAK DLOUHO PECT HUSU


JAK DLOUHO PECT HUSU a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Cholesterol je pro tělo velmi důležitá látka, bez které bychom nemohli existovat. Cholesterol je potřebný pro tvorbu buněčných membrán, pro výrobu hormonů a podobně. Většina lidí vnímá cholesterol jako něco velmi zlého díky medializaci. Špatně je, když máme cholesterolu mnoho, zejména tedy takzvaného zlého cholesterolu, což je LDL cholesterol. Jeho vysoká hladina vede ke vzniku aterosklerózy.


Potraviny snižující cholesterol

Zásady nízkocholesterolové diety jsou totožné s doporučovanou zdravou výživou. Pestrý jídelní lístek se spoustou zeleniny a ovoce (5x denně 100g porce), dostatek důležitých bílkovin, vhodných tuků, sacharidů s obsahem vlákniny, vitamíny rozpustné v tucích i ve vodě, minerální látky, dostatečný pitný režim. Je třeba změnit nejenom jídelní lístek, ale i životní styl. Zařadit tělesnou aktivitu (4x týdně půl hodiny), vyhýbat se stresu, nekouřit.

Místo živočišných tuků je třeba do jídelního lístku zařadit tuky rostlinné s obsahem nenasycených mastných kyselin a vícenenasycených mastných kyselin. Nekonzumovat všechna tučná masa, z drůbeže pak husu a kachnu. Dále vnitřnosti (mozeček, játra, slezina, jazyk). Smažením upravujeme masa jen výjimečně. Vhodná jsou masa libová jako kuřecí a krůtí maso (bez kůže), libové maso vepřové (kýta, „panenka“), hovězí, králičí, skopové, zvěřina, klokaní, pštrosí. Z uzenin se doporučuje pouze libová šunka (krůtí, kuřecí) a šunkový salám.

Nenasycené mastné kyseliny – ty cholesterol snižují – jsou obsaženy v kvalitních rostlinných olejích a v produktech z nich vyrobených – v margarínech. Přírodními zdroji těchto vhodných tuků jsou dále semínka a ořechy. Zdrojem vícenenasycených mastných kyselin n-6 a n-3 jsou ryby, především tučné mořské ryby z chladných moří. Je to hlavně losos, makrela, treska, sleď, sardinky, tuňák a ze sladkovodních tolstolobik. Na našem stole by se měly objevit nejméně dvakrát týdně (konzerva s drceným tuňákem takřka tyto vzácné mastné kyseliny neobsahuje, je naložen do rostlinného oleje!)

Mléko a mléčné výrobky jsou hlavními dodavateli vápníku. V případě dodržování nízkocholesterolové diety zařazujeme polotučné mléko (1,5% T), jogurty s 2% obsahem tuku a sýry do 30 % tuku.

Snižování krevního cholesterolu napomáhá dostatečný příjem vlákniny. Měli bychom konzumovat denně 500 g zeleniny + ovoce (včetně brambor) především v syrové formě, často zařazovat do jídelního lístku celozrnné pečivo, luštěniny, neloupanou rýži, pohanku, jáhly, kroupy, ořechy a semínka. Tyto potraviny obsahují i významné množství vitamínů (B, C, provitamín A, E, D) a minerálních látek (draslík, hořčík, vápník a další). Některé z těchto nutrientů působí jako antioxidanty a zlepšují naši obranyschopnost.

Jedno vejce obsahuje ve žloutku (30 g) až 290 mg cholesterolu (bílek je takřka čistá bílkovina). Podle některých odborníků a studií jsou ve žloutku obsaženy látky (lecitin a další), které účinek cholesterolu ve vejci snižují. Lidem se zvýšenou či vysokou hladinou cholesterolu se doporučuje raději snížit konzumaci vajec na dva kusy za týden, a to především v pokrmech, ne samostatně.

Zdroj: článek Jak snížit cholesterol

Příběh

Ve svém příspěvku JAK PECT DÝNOVÁ JADRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek fekete.

při kolika stupnich se maji péct dýnová jádra a jak dlouho,poradte diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Terina.

Odpovězte mi prosím, jak vyloupat dýňová semena.Děkuji Terina

Zdroj: příběh Jak pect dýnová jadra

Jak dlouho vydrží veš bez hostitele

Dospělé vši mohou přežít mimo lidského hostitele pouze asi 1–2 dny. Nymfy neboli mláďata vši mohou přežít bez krmení několik hodin. Vajíčka, známá také jako hnidy, obvykle uhynou do týdne, pokud nejsou uchovávána při teplotě podobné té, která se nachází v blízkosti lidské pokožky hlavy.

Jak dlouho vydrží dospělá veš

K přežití potřebují krmit se krví několikrát denně. Bez krevní vši dehydratují a uhynou do 1–2 dnů.

Jak dlouho vydrží vší nymfa

Jsou to mladé vši, které k přežití také potřebují krev. Jsou zranitelnější než dospělí a bez hostitele nemohou přežít tak dlouho, obvykle jen několik hodin.

Jak dlouho vydrží hnidy (vší vajíčka)

Tyto vši jsou obvykle přichyceny k vlasovým stvolům a k vývoji a vylíhnutí vyžadují teplotu blízkou lidské pokožce hlavy. Pokud jsou z hostitele odstraněny, obvykle uhynou do týdne.

Zdroj: článek Jak dlouho žije veš

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA DROŽDÍ A KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ráda peču a hlavně svůj domácí chléb. Teď jsem se dověděla, že mám přísný zákaz droždí. Mohu péct i ze žitného kvásku, který si sama zkvasím nebo by se dalo i ze zkvašené vody, třeba z ovoce, to všechno jde. Jak to prosím vypadá s puriny v těchto případech ? Chleba a rohlíky kupované jsou dovoleny a tam přece droždí je dost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Droždí, když se používá na pečení, tak puriny moc neovlivní, protože ve zkonzumovaném finálním produktu ho je jen malé množství. Jiná situace je například drožďová pomazánka a nebo drožďové noky. U každé potraviny nebo jídla je potřeba zjistit hlavní složky a podle nich se pak orientovat v množství purinů. Droždí není hlavní složkou pečiva, tou je mouka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Recepty na některá jídla s nízkým obsahem cholesterolu

Tyto recepty vám pomůžou snížit cholesterol bez léků. Pokud máte v rodině výskyt vysokého cholesterolu, určitě byste měli uvažovat o pravidelném zařazování těchto následujících jídel.

Čočková polévka

Ingredience:

  • 100 g čočky
  • 40 g polohrubé mouky
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 20 g cibule
  • 200 g mléka
  • ocet
  • česnek, bobkový list, sůl, pepř, nové koření,

Postup:

Čočka se nejprve nechá změknout ve studené vodě (ideální je nechat ji ve vodě naloženou alespoň den, pak se výrazně zkracuje doba vaření). Namočená čočka se dá vařit a do hrnce se přidá i pepř, bobkový list a nové koření (podle chuti). Mezitím si nakrájíme cibuli a zpěníme ji na oleji. Ke zpěněné cibuli přidáme mouku a mléko. Vše promícháme a krátce povaříme. Z hrnce s čočkou se vyndají kuličky nového koření a bobkový list, naopak se sem přidá vzniklý „bešamel“. Polévka se na závěr dochutí octem, česnekem, solí a pepřem.

Cuketové bramboráky

Ingredience:

  • 1 kg cukety
  • 1 ks vajíčka
  • 5 lžic hladké mouky
  • strouhanka na zahuštění
  • majoránka, sůl, pepř, čerstvé bylinky, česnek
  • Může se přidat pokrájená dietní kuřecí šunka a 2 ks brambor!

Postup:

Nejprve je potřeba oloupat cuketu a nastrouhat ji. Cuketa se chvíli nechá odstát, aby pustila vodu. Voda se pak slije. K cuketě se přidá mouka, vajíčko, může se přidat i pokrájená kuřecí šunka a brambor. Vzniklá směs se zahustí strouhankou. Na závěr se vzniklé „těsto“ dochutí bylinkami, solí, pepřem a česnekem podle chuti. Ze směsi se vytvoří bramboráčky (= cukeťáčky), které se vloží na pečící papír a pečou se v předehřáté troubě na 180 ° asi 15 – 20 minut.

Zapečená brokolice

Ingredience:

  • 600 g brokolice
  • 200 g nízkotučného sýra
  • 1 vejce
  • 200 g nízkotučného (nebo polotučného mléka)
  • olej
  • strouhanka
  • sůl, muškátový květ, pepř

Postup:

Brokolici je potřeba nejprve rozebrat na růžičky a pak ji dát vařit (mírně osolená voda). Uvařené růžičky se pak pokládají do zapékací mísy, která je vymazaná olejem a vysypaná strouhankou. Vytvoří se tak jedna vrstva brokolice. Na tuto brokolici se nasype nastrouhaný sýr a vloží se další brokolice. Poté si rozšleháme vejce s mlékem, vše mírně osolíme, opepříme a podle chuti nastrouháme muškátový květ. Směsí se pak zalije brokolice v zapékací míse. Vše se dá péct do trouby zhruba na 20 minut (musí vzniknout pěkná kůrka).

Rýžový nákyp

Ingredience:

  • 250 g rýže
  • 80&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při vysokém cholesterolu

Příběh

Ve svém příspěvku JAK DLOUHO TRVA VYVOJ STENICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Chci zjistit za jak dlouho se z vajicka stenice vylihne nymfa? A pak kdyz nasaje nymfa za jak dlouho se svlekne a je pripravena znovu sat aby mohla pokracovat ve vyvoji. Mam totiz neprijemnou zkusenost, jezdim na montaze a spim po ruznych ubytovnach, spime vetsinou 2 az 3 na pokoji spolecne. Vzdy jsem byl pokousan jen ja jak to?? Poprve jsem zadnou nenasel. Po druhe jina ubytovna jsem se vzbudil po 2hod rani k vuli toalety. Zazil jsem sok po tricku mi lezla asi 8 az 10 mm velka stenice. A od te doby mam porad smulu a kde spime tam jsem dokousany. Trva to uz 4 mesice. Vzdy po prijezdu domu nesu veci rovnou do pracky. Koupili jsme monitorovaci krabicky. Takze doma nic nemam dal jsem je i do auta kterym jezdim do prace. Protoze jsem byl pokousan i za jizdy jelikoz reakce na kousnuti u me probehne do 2 hodin. A jezdim bezne 5 az 6 hodin autem. Musim rict ze jsem z toho neustale ve stresu poradi mi nekdo co mam nebo muzu jeste udelat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak dlouho trva vyvoj stenice

Recepty

Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.

Plněná rajčata

Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl

Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.

Těstoviny s houbami

Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka

Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.

Čočková polévka

Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar

Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.

Kuřecí prso

Ingredience: 1 menší kuřecí prso (cca 170 g), 30 g cibule, 150 g syrových brambor, 80 g mrkve, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, rozmarýn

Postup: Kuřecí prso omyjeme, osolíme a vložíme do zapékací misky

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Příběh

Ve svém příspěvku JAK SE PROVÁDÍ KALIBRACE MOČOVÉ TRUBICE A JE TO BOLESTIVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta.

Mám neustálé problémy se záněty močového měchýře, teď s tím bojuji již 2,5 měsíce a bylo mi navrženo cystoskopie a kalibrace. Moc se toho bojím. Bolí to moc a jde to nějak znecitlivět při tomto zákroku, jak dlouho to trvá a jak dlouho trvá léčba potom?
Nemusí se zákrok opakovat? A jak dlouho to vydrží, aby se zase zánět neobjevit?

Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak se provádí kalibrace močové trubice a je to bolestivé

Hovězí na houbách v troubě

Ingredience: 500 g zadního hovězího, 2 cibule, 300 g čerstvých hub, sůl, pepř, kmín, olej, sádlo, houbový bujon, houbové koření, hladká mouka

Postup: Maso nakrájíme na 5-6 plátků, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou velkou cibuli a vložíme okořeněné plátky, obalené z jedné strany v hladké mouce. Lehce osmahneme z obou stran. Podlijeme vývarem (pro umocnění chuti nejlépe houbovým), poprášíme houbovým kořením a přikryté pokličkou vložíme do trouby vyhřáté cca na 220 °C. Teplotu snížíme na 170-180 °C (dle vlastní trouby). A necháme maso pomalu péct. Mezitím na sádle osmahneme druhou, na kostičky nakrájenou cibuli. Vložíme čerstvé očištěné houby (můžou být i mražené), osolíme, přidáme krapet drceného kmínu a zlehka podusíme. Asi po 1 hodině pečení masa v troubě přidáme podušené houby a přibližně další půlhodinu necháme péct. Až je maso měkké, můžeme dosolit a rovnou podávat nejlépe s rýží.

Zdroj: článek Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO SE MAJÍ TYTO TABLETY UŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopecká Naďa.

zdravím,chtěla bych vědět,jak dlouho se mají tablety na odvodnění užívat.Jestli musí být mezi jednotlivými dávkami nějaká prodleva a jak je vhodné tyto tablety dlouho užívat.
Děkuji Kopecká N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světluše Vinšová.

Dobrý den,
Doporučené dávkování jsou 2 tobolky během dne, nejlépe ráno a odpoledne, vždy po jídle. Užívejte nejpozději 4 hodiny před spaním! Není určeno dětem a těhotným ženám. Jedná se o přírodní potravinový doplněk stravy. Jako všechny tyto produkty nejsou určeny pro stálé užívání.

Zdroj: příběh Jak dlouho se mají tyto tablety užívat

Recepty na neděli

Dýňová bábovka

Ingredience: 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné), 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky muškátového oříšku, 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru, 4 vejce, 3/4 hrnku rostlinného oleje, 400 g dýňového pyré, hrst sekaných vlašských ořechů

Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou (hrubou moukou). V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Odložte stranou. Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte dýňové pyré a olej, dobře zašlehejte. Přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50–55 minut. Pokud máte pocit, že se peče příliš rychle, můžete ke konci pečení snížit teplotu. Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Dýňové pyré

Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečicím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170–180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Před použitím nechte pyré zcela vychladnout. Zbytek pyré můžete pár dnů skladovat v lednici nebo zamrazit.

Sladké brambory se syrečky

Ingredience: 2 batáty, 1 balení olomouckých syrečků, 1 hrnek cherry rajčat, 2 vejce, 1 lžíce olivového oleje, bylinky dle chuti

Postup: Batáty nakrájíme na cca 1cm plátky a asi 7 minut je povaříme ve vodě. Cibuli, rajčata i syrečky nakrájíme na malé kousky. Vejce rozšleháme. Plátky batát vyskládáme do zapékací mísy a pokapeme olivovým olejem. Přidáme všechny pokrájené ingredience, ochutíme, zakryjeme vrstvou batát a zalijeme vejci. Pečeme v troubě na 200 °C dozlatova 15–20 minut. Hotové jídlo ozdobíme nasekanými bylinkami. Podáváme s kyselou okurkou.

Hummus s chlebem a zeleninou

Ingredience: 300 g cizrny (vařené, tedy asi 150 g sušené), 1 lžička sezamové pasty Tahini, 1 lžička olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky římského kmínu (mletého), 1/2 lžičky mletého koriandru, studená voda (dle potřeby), sůl, petrželka

Postup: Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při Warfarinu

Příběh

Ve svém příspěvku REKONVALESCENCE PO OPERACI ŠEDÉHO ZÁKALU,SILOVÁ ZÁTĚŽ NA ORGANISMUS V DOBĚ POOPERAČNÍM,JAK DLOUHO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Macková.

Prosím o radu jak dlouho je potřeba šetřit organismus po operaci šedého zákalu,aby nebyl narušen pooperační stav,rekonvalescence.Jak dlouho se vyvarovat zvedání těžších břemen,zohýbání,tlačení atd.Prosím o odpověď z vlastních zkušeností.Děkuji!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Srovnalová.

prosím,jak dlouho se šetít po operaci šedého zákalu.Děkuji Ssrovnalová marie

Zdroj: příběh Rekonvalescence po operaci šedého zákalu,silová zátěž na organismus v době pooperačním,jak dlouho?

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


jak dlouho pálí kůže po pasovém oparu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jak dlouho péct vepřovou panenku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.