Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK INHALOVAT PŘI RÝMĚ

OBSAH

Vhodná inhalace při rýmě v těhotenství

V těhotenství se doporučuje při rýmě inhalace bylinková a slaná. Z bylinek použijte ty, které jsou pro vás příjemné a nevyvolávají nauzeu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Co je to rýmovník purpurový

Rýmovník purpurový pěstujeme jako rostlinu vhodnou k inhalování. Obsahuje totiž vonné silice, které působí proti rýmě nebo ucpanému nosu. Zároveň slouží jako odpuzovač much nebo komárů.

Rýmovník purpurový je potřeba pěstovat jako přenosnou rostlinu, kterou v říjnu odneseme do světlých prostor s teplotou 8–12 °C. Přes léto vytváří krásné dlouhé převisy, které obsahují silice odpuzující mouchy, komáry, mšice a jiné záškodníky. Pro pěstování používáme klasický zahradní substrát. Nezapomínáme rostlinu během vegetace přihnojovat.

Rostlina stále rychle dorůstá, můžete tak pravidelně stříhat její vonné lístky, které nastříháte/natrháte a umístíte tam, kde chcete dýchat eukalyptovou vůni. Samotná rostlina je vhodná rostlina do ložnic, dětských pokojů, obýváků. Pomáhá v boji proti rýmě a prokazatelně se díky ní lépe dýchá ve vytápěných místnostech.

Při rýmě a nachlazení se doporučuje inhalovat aromatické látky z několika lístků rozemnutých v dlani. Pomáhá i astmatikům.

Zdroj: Rýmovník - využití

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Studená inhalace rýmovníku

Stačí si utrhnout list, rozmačkat jej a pořádně se nadýchat výparů, nejúčinnější je totiž inhalace. Také dítě může inhalovat silice z rýmovníku.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Zázvor je lék snad na všechno :D pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi, při chřipce, rýmě a nachlazení je to pro mě opravdu první záchrana.

Zdroj: diskuze Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Jak správně inhalovat nad hrncem

Do hrnce nalijete Vincentku do výšky dva až tři centimetry. Pomalu ji zahřívejte tak dlouho, než se začne uvolňovat pára.

POZOR: nesmí dojít k varu minerální vody. Pokud nemáte po ruce minerální vodu, můžete k inhalaci použít slanou vodu: v převařené kohoutkové vodě rozpusťte kuchyňskou sůl v poměru devět gramů soli na jeden litr vody.

Inhalace nad hrncem nebo jinou nádobou patří k tradičnímu léčitelství. Její největší výhodou je pochopitelně cena.

Postup

Budete potřebovat: hrnec, případně jinou nádobu, horkou vodu, bylinky (například heřmánek, tymián, šalvěj, máta nebo rozmarýn), sůl nebo například Vincentku, tea tree a éterické oleje, ručník nebo jinou přikrývku

Postup je jednoduchý. Do nádoby nalijte horkou vodu se solí nebo éterickými oleji, případně byliny, a krátce (cca dvě minuty) povařte. Nakloňte se nad nádobu a přes hlavu si dejte ručník tak, aby vám co nejméně páry unikalo okolo.

Výhody:

  • Největší výhodou je nízká cena.
  • Do horké vody lze přidat i éterické oleje vhodné pro inhalování.
Nevýhody:
  • Možné riziko zranění, a to zejména u dětí.
  • Méně účinné než inhalace s inhalátorem.
Pravidla inhalace:
  • Inhalujte okolo deseti minut.
  • V případě nemoci inhalaci opakujte alespoň dvakrát až třikrát denně.
  • Zejména v zimním období můžete inhalovat preventivně jednou denně.
  • Inhalovat byste neměli hned po jídle. Mohlo by se vám udělat nevolno.
Kdy není vhodné inhalovat:
  • Při vysokých teplotách.
  • Pokud máte nemocné srdce, konzultujte inhalování s lékařem.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Jak správně inhalovat nad hrncem

Při inhalování se klidně a zhluboka nadechujte a vydechujte se skloněnou a přikrytou hlavou. Ucítíte-li závrať, je možné, že jste dýchali příliš rychle nebo příliš zhluboka. Některé lidi nutí inhalování ke kašli. Pokud k tomu dochází při inhalaci éterických olejů, ihned je přestaňte používat. Pokud éterické oleje nepoužíváte, může to být způsobeno příliš horkým roztokem. Spraví se to přidáním studené vody nebo prostě chvíli počkejte, až kapalina trochu vychladne. Vdechování roztoku kuchyňské soli je možné i dlouhodobě. V zimních měsících to pomáhá udržovat sliznici zvlhčenou a předcházet tak některým infekcím. Inhalujte dvakrát až třikrát denně po dobu patnácti až dvaceti minut. Pokud vaše potíže neustoupí a trápí-li vás obzvlášť úmorný kašel nebo ucpaný nos, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

A,jeste se zeptam kdyz tu rymu dolecime do pondeli kdyz v utery ma predoperacni,tak mi ho vezmou? Nebo t musi byt nejaka inkubacni doba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V úterý by to už neměl být problém. Důležité je, aby malej neměl zánět v dutinách, který byl doprovázen tou rýmou. Určitě o té rýmě informujte lékaře, který povede operační zákrok, i když bude vyléčená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Jak na hučení v uších při rýmě

Klasickým příznakem virového onemocnění je hučení v uších. Potíže souvisí s překrvením sliznic při rýmě a související poruše provzdušňování středního ucha při alergické reakci. Při adekvátní místní (kapky do nosu proti alergii, což je přípravek na předpis) a celkové (antihistaminikum) léčbě by se stav měl upravit.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, znamená to tedy že drobná rýma u které se neucpávají nosní dírky problém není? Ptám se protože bych měla jít na konizaci a prakticky od podzima do jara mám střídavě větší či menší rýmu. Předem děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konečné rozhodnutí o provedení zákroku v anestezii vždy vydává anesteziolog před operací. V každém případě je třeba o chronické rýmě informovat lékaře v rámci předoperačních vyšetření. Tekutý sekret z nosu, který není zánětlivý moc nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ryma

Nejlepší inhalace na chronickou rýmu

Inhalace by se neměla provádět při chronické rýmě a při zánětu dutin, na který se dříve tato metoda léčby doporučovala. Dnes je prokázáno, že teplo a vlhko nám sice možná nakrátko dutiny uvolní, ale souběžně zesílí zánět. Chronická rýma patří do rukou lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIROZENÉ ČIŠTĚNÍ UCPANÉHO NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE JONÁŠOVÁ.

dobry den chtěla bych zeptat nam ucpani nos a po ranu vysmrkám takove strupi nos je dost bolestivy poradte co mam delat jak setoho zbavit jelikož je nos ucpani tak nem ani čich prosím poradte dekuji marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při takto ucpaném nose je dobré několikrát denně inhalovat páru z vroucí Vincentky. Vincentka obsahuje soli, které pomůžou obnovit přirozenou vrstvu na sliznici nosu. Na okamžitou úlevu od zacpaného nosu doporučuji Mukonasal Plus, který běžně koupíte v lékárně. Kdyby to nepomohlo, tak zajděte do ambulance ORL, tam vám nos vyšetří a rychle zjistí co vám je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přirozené čištění ucpaného nosu

Inhalace Alpy

K inhalacím se hojně užívají éterické oleje, mezi které se řadí i Alpa. Má řadu účinků, mezi něž patří:

  • Ulehčení při rýmě a problémech dýchacích cest například při chřipce a nachlazení.
  • Má uvolňovací a relaxační účinky.

Pozor:

  • Inhalace Alpy může dráždit dýchací cesty malých dětí nebo vyvolat astmatický záchvat u astmatiků.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi BRONCHITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Siváková.

Dobry den , prosim chtela jsem se zeptat jake leky jsou na bronchitide .. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Ahoj, mam syna 14 mesicu.Pred dvouma tydny se mu velmi zvýšily horecky na 39. Šla jsem s nim k lekari a ten po prohlidce na nic neprisel a tak udělal CRP vysledek 26.Nasadil antibiotika do patku, pomohly. V sobotu se obevila rýma se suchým kašlem a v nedeli sypavy, chraptivy dech s kterym si nas v nemocnici nechali. Rentgen, vytery, krev... Je to akutni bronchitida.Minulou stredu nas pustili do domaci pece s inhalatorem na bronchitidu po 8 hodinach. Ma se pry lecba inhalatorem podle doktoru v nemocnici vyšplhat na vdech po 12 hodinach. Prakticky lekar nas v patek poslal opet na CRP vysledek 56.Dostali jsme dalsi antibiotika. Po vikendu v pondeli zdelil ,ze ma plíce ciste at mu davam antibiotika do čtvrtka coz je zitra.Dnes ve stredu syn opet maličko sype. Ma inhalovat Ventolin ktery uz jsme doma na piskot na plicích meli, protoze je po otci alergik. Mam ted ,ale strach. Pokud bude muset vice jak 4x denne inhalovat Ventolin budeme muset opet do nemocnice. Myslite, ze jen panikarim? Neudelal doktor chybu, ze lecbu inhalatorem neprodluzoval do vdechnutí po 12 hodinach?

Zdroj: diskuze Bronchitida

Rýmovník v těhotenství

Rýmovník je možné proti rýmě užívat i v těhotenství, ale pouze jako inhalaci.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Rýmovník v těhotenství

Rýmovník je možné proti rýmě užívat i v těhotenství, ale pouze jako inhalaci.

Zdroj: Rýmovník - využití

Jak poznat opar na rtu

Opar na rtu poznáte dle těchto hlavních příznaků:

  • svědění
  • pálení
  • citlivé puchýřky

Zdroj: Při rýmě opary

Inhalační tyčinka proti rýmě

Inhalační tyčinka je opatřena bezpečnostní fólií. Efektivně uvolňuje dutiny a dýchací cesty, napomáhá rozpouštění hlenu a vykašlávání. Má protivirové a antibakteriální účinky, je vhodná při akutních infekcích i jako prevence. Celkově posiluje a zlepšuje obranyschopnost organismu. Je vhodná i pro děti.

Použití: Přiložte k nosu a inhalujte kdykoliv podle potřeby.

Doporučení: Tyčinka docela rychle vysychá, proto při koupi sledujte datum výroby, aby byla co nejčerstvější.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Inhalace bylinek

Inhalování bylinek není vhodné pro každého. Pozor by si měli dát zejména alergici, těhotné ženy a malé děti.

Bylinky pomáhají při nachlazení, bojují s viry a lze je inhalovat i preventivně. Některé mají uklidňující účinky, takže podporují spánek. Většinu bylinek můžete kombinovat.

Dávkování: Použijte zhruba lžíci sušených nebo čerstvých bylinek na půllitr vody. Lze použít i bylinky ve formě čaje.

Máta: Hlavní složkou, kterou máta obsahuje, je mentol. Ten uvolňuje dýchací cesty, odstraňuje bolesti a podráždění.

Meduňka: Zklidňuje nervový systém, je vhodná například při nespavosti. Léčí dýchací ústrojí a pomáhá při migréně.

Tymián: Působí silně antisepticky a dezinfekčně. Léčí choroby dýchacího ústrojí, nachlazení, angínu nebo bronchitidu.

Rýmovník neboli moud: Obsahuje vonné silice, které působí proti rýmě nebo ucpanému nosu.

Rozmarýn: Vhodný jako doplněk k léčbě astmatu, nachlazení, bolestí hlavy, nespavosti a nervového vypětí.

Aloisie: Vhodná při léčbě kašle, akutní i chronické rýmy, průduškových chorob, astmatu. Je velmi uklidňující.

Šalvěj: Má protizánětlivé a protibakteriální účinky. Ve vyšších dávkách může vyvolat křeče. Není vhodná pro těhotné ženy.

Echinacea: Přírodní antibiotikum. Preventivně se užívá na posílení imunitního systému a při nachlazení. Má antivirové a antibakteriální účinky.

Majoránka: Pomáhá při nachlazení.

Levandule: Pomáhá při nespavosti.

Dobromysl (oregano): Léčí kašel, chřipku, bolesti hlavy, uklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti.

Borovice: Má antiseptické účinky, zvyšuje tvorbu hlenů a usnadňuje vykašlávání. Uvolňuje dutiny a tím zmírňuje i případné bolesti hlavy.

Heřmánek: Používá se při zánětech horních cest dýchacích. Může způsobit alergickou reakci.

Skořice: Uvolňuje dýchací cesty a ničí viry.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Rýmovník na rýmu

Pokud vás trápí rýma nebo astma, najdete v této léčivce výborného spojence. Její lehká vůně přirozeně pomáhá příznaky rýmy potlačit a zlepšuje celkový stav dýchání. Doporučujeme rozetřít malé množství lístků v ruce a inhalovat. Lístečky můžete nosit kdykoli s sebou, a pokud se vám špatně dýchá, ihned k nim přičichnout. I utržené vydrží pomáhat celý den.

Zdroj: Užívání rýmovníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP