Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK LÉČIT NATAŽENÉ BŘIŠNÍ SVALY

OBSAH

Bolest chodidla v klidu

Bolest chodidla v klidu může signalizovat natažené drobné svaly na chodidle nebo můžete mít začínající ostruhu, případně zánět podélně příčné klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandrii.

Taky jsem si stránky prošla, a určitě si přípravek koupím, hlavně z důvodu, že je čistě přírodní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janli.

Taky jsem si ho nakonec koupila a vyzkouším, určitě mě může jenom pomoct.

Zdroj: diskuze Sport

Obrázek lidského těla a vnitřních orgánů

Obrázek dutiny břišní muže.

Anatomie břicha ženy.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Natažený břišní sval v těhotenství

Namožené břišní svaly v těhotenství vznikají přímým podnětem nečekaného anebo rychlého pohybu, kdy se projeví jako bolest břišních svalů. Je o velmi nepříjemnou situaci vzhledem k těhotenství.

Léčba

Léčba obecně spočívá v ukončení činnosti, důležité je zaujmout klidovou polohu, v akutní fázi je dobré bolestivé místo ledovat, je možné lokálně použít nesteroidní antiflogistika (Ketoprofen, Voltaren). Při rozsáhlejších poraněních je nezbytná prevence trombózy a podávání analgetik (léků proti bolesti). Následuje pozvolná odborně vedená rehabilitace pod vedením fyzioterapeuta dle rozsahu poškození.

Zdroj: Natažený sval břišní

Poradna

V naší poradně s názvem KOENZYM A ELKARNITIN DOPLNEK STRAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

cvičím denně 50 min na orbitreku a beru elkarnitin, má váha jde pomalu dolu, co bych měla ještě si zakoupit v lékárně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych zkusil vzít před cvičením nějaký povzbuzovák a spalovač tuků s kofeinem. Jako nejlepší fatburner se zatím jeví Lipo 6X od firmy Nutrend. A k tomu ještě před a po cvičení vezměne po každé jednu dávku BCAA. BCAA vám doplní potřebné 4 nejdůležitější amynokyseliny, které vám dodají chuť a sílu ke cvičení. Lipo 6x zase rozproudí krevní oběh na rychlejší obrátky a ohřeje tělo na vyšší teplotu. Toto všechno vám pomůže k ještě lepším výsledkům.
Důležité je nesledovat jen ubývající váhu, ale spíše vnímat pocit ze svého pěkně se formujícího se těla. Cvičením na Orbitracku totiž mohutní nohy a hýždě, protože v nich dochází k námze. Ty se pak obalují svalstvem a to váží více než tuk, takže váha nemusí jít rychle dolů, ale přesto tuky mizí. Svalová hmota, na rozdíl od tuku, je tuhá, drží tvar a vypíná pokožku a tím omezuje celulitidu.
Dobré by bylo při vašem cvičení zapojit i další svalové partie, jako například břišní svaly, prsní svaly, zádové svaly a svaly horních končetin. Pamatujte si, že jen s vyrovnaným tréninkem budete rovnoměrná a krásná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koenzym a elkarnitin doplnek stravy

Natažený sval v podbřišku

Natržení svalu v podbřišku je postižení, při kterém jsou pohmožděna svalová vlákna v důsledku prudkého mechanického pohybu, na který není sval adaptován. Predisponujícím faktorem je krvácení do svalu (podlitiny), zvýšené napětí svalů, zevní vlivy jako chladné počasí, přílišné přehřátí anebo chybějící rozcvičení. Postižení je častější u jedinců, kteří se sportu nevěnují pravidelně.

Příznaky

  • bodavá či řezavá bolest, která nutí k přerušení pohybu
  • namožené břišní svaly vedoucí k rozvoji křečí
  • lokální otok
  • lokální bolestivost při pohmatu vyšetřující osobou
  • někdy viditelný hematom (podlitina, modřina)

Zdroj: Natažený sval břišní

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKY NA PŘIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel folk.

proste nepřbiram nevim co delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Dane, Ty cvičíš a chceš nabrat svaly, anebo čeho chceš dosáhnout?

Zdroj: diskuze Prasky na přibirani

Jaké jsou nemoci slinivky břišní?

Onemocnění slinivky způsobuje téměř vždy velmi závažné stavy a podle projevů a laboratorních vyšetření se dělí zhruba na tři základní skupiny:

  • Akutní zánět slinivky břišní
  • Chronický zánět slinivky břišní
  • Nádory slinivky břišní

Dle určené diagnózy se přistupuje k léčbě a následné rehabilitaci (dieta, změna životního stylu, aplikace inzulínu a podobně) nemocného. Mezi známé nemoci, které se spojují se slinivkou břišní, patří diabetes mellitus (cukrovka).

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem NEOTEVŘENÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj Cempírku.Prosim,mám dotaz.Našla jsem na internetu..nejspíš můj problém.Nemyslím ten nález,ale to neotevření víček.Nejedná se o BLAFAROSPASMU?LÉČÍ TO OČNÍ LÉKAŘ NEBO NEUROLOG?Na oční jdu za týden.Ale mám strach.,nevím zda mám volat na neurolog.Děkuji.L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Blefarospasmus je abnormální kontrakce nebo škubání víčka. Bývá to často i bolestivé, jako když jsou svaly v křeči. Pokud uvádíte, že máte oči slepené, ale můžete ovládat svaly na otevření víček, tak to blefarospasmus není a bude se s Vaším problémem zabývat oční lékař. Sníženou schopnost svalové koordinace v oblasti očí může také způsobit probíhající nákaza chlamydiemi. Vydržte na smluvenou kontrolu u očního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neotevření víček

Zvětšená slinivka břišní

Zvětšená slinivka, tedy slinivka větší, než by měla být, může být způsobena mnoha faktory. Stejně jako v ostatních orgánech v těle, tak i ve slinivce břišní se mohou vyvinout různá onemocnění, zde například pankreatitida, akutní pankreatitida, chronická pankreatitida, pankreatické pseudocysty, cystadenom, absces a rakovina slinivky břišní.

Dalo by se zjednodušeně říci, že nádory, diabetes a enzymatická nedostatečnost mohou způsobit zvětšení slinivky břišní.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandrii.

Mám podobný problém, začala jsem nedávno rekreačně běhat pro zvýšení kondice. Docela často po běhu mám svalové křeče. Zkusím se o Enzymaxu dozvědět co nejvíce a pak bych zkušenosti předala dál.

Zdroj: diskuze Sport

Obrázek slinivky břišní

Zde naleznete obrázek slinivky břišní.

Zdroj: Slinivka břišní

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kikula.

Jelikož pravidelně cvičím, potřebovala jsem zvýšit výkonnost a potlačit únavu. Objevila jsem stránku www.salutempharma.cz… Objednala jsem si přípravek a můžu jen doporučit. Funguje :-)

Zdroj: diskuze Sport

Co je slinivka břišní

Slinivka břišní zaujímá významnou pozici v trávení živin díky produkci mnoha trávicích enzymů a působí rovněž jako významná žláza s vnitřní sekrecí (produkce inzulinu a mnoha dalších hormonů). Její onemocnění provází většinou závažné stavy, v mnoha případech mohou dokonce ohrozit i život nemocného. Nemoci slinivky břišní lze rozdělit do tří základních skupin – akutní a chronický zánět a nádory.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem VELKÝ ÚNIK MOČI OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Je mě 72 roků a už asi 3 roky se trápím s únikem moči,je to stále horší.Nyní už je velké množství moči,které nezvládám.Navíc mám stálé opakování zánětu močových cest,bakterie ecoli,letos už 6x antibiotika.Lékař nenavrhuje žádnou razanní akci.Cystoskopie moč.měchýře dopadla dobře.Pokleslý moč.měchýř mám.Kdo mě poradí jestli si říct o operaci,jestli by pomohla a jak je to těžká operace v mém věku:Jsem docela akční na svůj věk,nemám problémy se srdcem atd.snad bych to zvládla,věřte,že mě to hodně komplikuje život.V noci jdu i 7x na malou.Nevyspím se atd.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Víte, tělo se během života opotřebovává stejně jako vodovodní baterie. Jen si vzpomeňte, kolik jste jich za svůj život už nechala vyměnit. Podobná situace je i s vaším svěračem u močového měchýře. Patrně zde došlo k nevratným změnám, které nedovolují jeho pevné sevření a při větším naplnění měchýře propouští moč. Bohužel močový svěrač vyměnit ještě nedokážeme. Takže se budete muset snažit o nápravu trochu sama. Za prvé je třeba posílit svaly svěrače zadržováním moči při močení, takové to kegelovo cvičení. Pak také bude vhodné posílit svaly pánevního dna a břišní svaly. To vás naučí na rehabilitaci, kterou dostanete zdarma, respektive pojišťovna ji za vás zaplatí. No a okamžitá pomoc při úniku moči jsou jednoznačně pleny pro dospělé. Bez jakýchkoliv předsudků do nich běžte. Nikdo nic nepozná, vy se v klidu vyspíte a uleví se vám. Na plenách není nic špatného. Nosí je i přední sportovci, aby se nezdržovali močením. Pleny pro dospělé mají vysokou absorpční schopnost a okamžitě pohltí veškerou tekutinu a pokožka je tak stále v suchu, i po vymočení. Postupně se sžijte s novými funkcemi svého těla. Čím dříve se s tím smíříte, tak tím rychleji budete zpět svůj původní život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velký únik moči operace

Obrázek slinivky břišní

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka břišní.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Třezalku se nemá s Tritticem vůbec kombinovat. Zhoršuje nažádoucí účinky. Mě z toho bolely děsně svaly od pasu dolů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

trittico se nedoporucuje spolu s trezalkou. podle pribaloveho letaku muzou byt nezadouci ucinky trittica horsi. ps. trittico se davkuje po tretinach, nikoli po ctvrtinach.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Potraviny pro zdravou slinivku

Zde jsou vhodné potraviny, které podporují a léčí slinivku břišní:

  • borůvky a třešně
  • brokolice
  • červené hrozny
  • špenát
  • sladké brambory
  • jogurt

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Alkohol ano, či ne?

Při onemocnění slinivky břišní je striktně zakázán jakýkoliv alkohol.

Zdroj: Slinivka břišní

Anatomie dutiny břišní

Slinivka břišní se nenachází v dutině břišní, ale přímo za břišní dutinou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Tento orgán trávicí soustavy je asi 28 cm dlouhý, přičemž se dělí na hlavu (caput), tělo (corpus) a ocas (cauda). Produkty slinivky břišní jsou odváděny do tenkého střeva, konkrétně do dvanáctníku. Zde se setkávají s potravou zpracovanou v žaludku a podílejí se na jejím dalším zpracování a chemickém trávení.

Slinivka břišní je podvojná žláza, to znamená, že plní jak funkci žlázy s vnitřní sekrecí (účastní se na tvorbě hormonů inzulinu, glukagonu a dalších látek), tak funkci žlázy s vnější sekrecí (produkuje tripsin, lipázu a amylázu). Slinivka je jednoduše nezastupitelným producentem důležitých hormonů, dále pak také štěpí tuky, složité cukry a bílkoviny pomocí enzymů.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Videonávody

Pro větší představivost vkládáme videa, na nichž naleznete mnoho informací týkajících se vzniku kýly.

Také přikládáme video s domácí léčbou břišní kýly.

Nebo video s léčbou kýly pomocí masáže.

A nakonec video ukazující léčbu pomocí vody.

Zdroj: Břišní kýla

Jak se zbavit svalového napětí

Svalové napětí lze uvolnit pomocí svalové relaxace spolu s duševní očistou. Jedná se o metodu, která je stará skoro celé století. Nazývá se Jacobsonova progresivní relaxace. Metoda vás naučí, jak uvolnit svaly a jak se uvolnit celkově.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Jak se pozná břišní kýla

Břišní kýla, také kýla v jizvě, se nachází na břiše kdekoli mimo pupek a tříslo. Břišní kýly se vyskytují nejčastěji v oblasti jizev, kde je místo oslabené. Příznakem břišní kýly je měkké nebolestivé vyklenutí různé velikosti, závislé na velikosti defektu ve stěně břišní. Zde naleznete obrázky i fotografie (obrázek) pro představu, jak vypadá břišní kýla.

Příznaky kýly:

  • viditelné vyklenutí, které lze většinou tlakem opět zatlačit zpět do břicha;
  • pocit plnosti nebo tíhy v břiše;
  • při zvedání, zakašlání nebo v předklonu bolest v tříslech nebo v břiše;
  • někdy nucení na zvracení

Pokud se kýla včas léčí, nejedná se o nebezpečný problém. Je-li léčba kýly oddalována, může dojít k takzvanému uskřinutí. V takovém případě nelze obsah kýly vrátit zpět do dutiny břišní a pacient pociťuje výrazné bolesti. Střevo se stává neprůchodné a hromadí se v něm obsah. Hrozí nebezpečí odumření tkáně a následná infekce. Takový stav se projeví bolestí v břiše, zvracením a zástavou odchodu plynů i stolice a vyžaduje okamžitý lékařský zákrok.

Kýlu tvoří:

  • kýlní vak – vyklenutá pobřišnice (tenká, průsvitná blána, která vystýlá dutinu břišní a obaluje většinu orgánů zde uložených);
  • kýlní branka – defekt či oslabení stěny břišní, kudy se orgány dutiny břišní tlačí ven;
  • kýlní obsah – nejčastěji se jedná o střevo, nicméně vyklenovat se mohou kromě slinivky všechny orgány dutin břišní.

Zdroj: Břišní kýla

Slinivka břišní a její umístění

Slinivka břišní čili pankreas (z latinského pancreas) je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadí se mezi orgány trávicí soustavy.

Anatomie

Slinivka břišní je 12-16 cm dlouhá laločnatá žláza uložená v břišní dutině pod bránicí, v těsné blízkosti žaludku, tenkého střeva a jater. Rozlišují se na ní tři hlavní části, a to hlava, tělo a ocas.

Funkce

Mezi její hlavní funkce patří tvorba slinivkové šťávy, která se významně podílí na štěpení potravy v tenkém střevě. Kromě toho je také zdrojem některých důležitých hormonů, které se zapojují do metabolismu cukrů. Celkově se tedy dá říci, že slinivka břišní je nesmírně důležitá pro lidský metabolismus, a pokud dojde k poruše její funkce v důsledku onemocnění, vždy se to projeví velmi závažnými komplikacemi.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka.

Zdroj: Kde bolí slinivka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP