Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK LÉČIT NEMOCNÁ JÁTRA

OBSAH

Které nemoci jater hrozí a jak se projevují

Nemoci jater mohou být akutní či chronické. Akutní onemocnění často zmizí spontánně během několika dnů, ale nevýhodou je, že se zřídka objeví klinické příznaky, které by na onemocnění upozornily. Proto se ve většině případů jaterní onemocnění diagnostikuje až v chronických či závažnějších stadiích.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Diskuze

V diskuzi VINŠOVÁ, SVĚTLANA:JÍDELNÍČEK PRO NEMOCNÁ JÁTRA ČLÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den, poradí mi někdo, kde najdu uvedený článek?
je na internetu uveden jako zdroj, z něhož bylo čerpáno pro jídelníček k tomuto
onemocnění. Děkuji všem, kteří mi odpovědí. Milena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Článek je možné najít zde: www.ceskenemoci.cz/j…

Zdroj: diskuze Vinšová, světlana:jídelníček pro nemocná játra článek

Umístění jater v těle

Játra jsou největší exokrinní žlázou v těle a životně nezbytným orgánem. Díky velké prokrvenosti mohou sloužit především jako centrum zpracování živin z potravy, metabolické a detoxikační centrum, zásobovací sklad glykogenu, bílkovin a lipidů. Svou exokrinní funkcí zajišťují vylučování žluče, která pomáhá v trávení tuků. V embryonálním stadiu jsou také sídlem krvetvorby.

Játra mají tvar trojrozměrného trojúhelníku s dlouhou přeponou z dolní pravé strany na horní levou stranu. U dospělého člověka váží průměrně kolem 1,5 kg a proteče jimi 1,5 l krve/min. Jsou uložena pod pravou částí klenby brániční a svým koncem zasahují přes levou mediální část bránice. Viscerální plochou naléhají na břišní orgány (výrazné otisky), svou horní částí jsou srostlá s bránicí.

Játra jsou uložena v brániční klenbě, dotýkají se při tom:

  • na pravém laloku s nadledvinou, ledvinou, dvanáctníkem a s flexura coli dextra,
  • na levém laloku s jícnem a žaludkem.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem MAM NEMOCNA JATRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal felhr.

Dobry Den mam steatozu a nabeh na cirhozu jater a nevim co konzumovat dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem MAM NEMOCNA JATRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bledá Tvář.

No, stačí vynechat fruktózu, která se metabolizuje v játrech na tuk. Zhruba ze 120 gramů fruktózy se v játrech vytvoří cca 40 gramů tuku !!!! A to přesto, že EU doporučuje fruktózu jako zdravou potravinu, tělo vám tento EU-nesmysl vyvrátí !!!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra

Co si dát mezi jídly

Mezi jídly v dopoledních hodinách se doporučuje ovoce, jelikož je spolu se zeleninou hlavním pilířem diety. Pouze je třeba se vyvarovat nadýmavých druhů – zelí, kapusta, okurky (čerstvé i nakládané), květák, ledový salát, čerstvá cibule, česnek. Z ovoce jsou vhodná jablka, kiwi, banány a jahody. Doporučuje se i kompotované ovoce a ovocné přesnídávky.

V odpoledních hodinách jsou vhodné lehce stravitelné bílkoviny v kombinaci s vlákninou a dostatek tekutin. Tekutiny umožní rychlejší vylučování nebezpečných látek z organismu. Vhodné jsou ovocné čaje, vody, nesycené minerálky, džusy.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Jaterní selhání

Nejzávažnějším problémem, ve který mohou nemoci jater vyústit, je jaterní selhání. To je chorobný stav, při němž dochází k významnému snížení jaterních funkcí, především pak tvorby krevních bílkovin, srážecích faktorů a odstraňování jedovatých látek z organismu. V některých případech může selhání vzniknout velice rychle, kdežto jindy je jeho rozvoj spíše pozvolný. Všechna jaterní onemocnění je tedy potřeba velice důsledně léčit již od samého počátku a snažit se tak selhání předejít. Léčba totiž ani v dnešní době nemusí být vždy úspěšná. Nejhorší prognózu má zhoubný nádor jater.

Projevy selhání jater

Postižený jedinec se cítí slabý, objevují se bolesti břicha, nevolnost či žloutenka. Jak už bylo zmíněno výše, nástup chronického selhání je pomalejší, má však nakonec stejné důsledky. Mezi nejzávažnější komplikace jaterního selhání patří otok mozku, výrazně zvýšená náchylnost k infekcím, krvácivé stavy, selhávání ledvin, plic i srdce a další.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Diskuze

V diskuzi KOUPIT KEFÍROVOU TIBETSKOU HOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobrý den, jelikož mám velmi nemocná játra, sháním tibetskou houbu kvůli detoxikaci organismu. Byla bych moc ráda, kdyby se zde našel někdo, kdo by mi ji mohl poskytnout. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Pokud ještě budete chtít tibetskou houbu, mohu vám ji poslat.

Zdroj: diskuze Koupit kefírovou tibetskou houbu

Dědičné onemocnění jater

Některá dědičně podmíněná onemocnění jater, při nichž je porušen metabolismus bilirubinu uvnitř jaterních buněk, vedou ke skutečně výraznému zvýšení hladiny této látky v krvi. Jejich závažnost je však velice rozdílná. Patří sem například Gilbertův, Criglerův-Najjarův či Dubinův-Johnsonův syndrom. Nepříliš dobrou prognózu mají onemocnění střídavá, jako je hemochromatóza a Wilsonova choroba. V prvním případě je ve tkáních těla, a samozřejmě i v játrech, ukládáno nadměrné množství železa, v případě druhém se hromadí měď. Tyto látky mají nepříznivý vliv na jaterní funkce, jelikož jsou pro játra škodlivé.

Projevy dědičného onemocnění jater

Projevy jsou specifické podle příčiny onemocnění. Zásadní rozdíl v povaze metabolitů, které způsobují klinické projevy onemocnění, umožňuje dědičné metabolické poruchy rozdělit do dvou skupin:

  • nemoci malých molekul
  • nemoci komplexních molekul

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Jak bolí játra

Játra nebolí. Bolest jater nevychází přímo z jaterní tkáně. Bolest způsobuje napínání pouzdra jater nebo okolní hladké svaly žlučových cest. Jaterní tkáň totiž neobsahuje nervy, takže při bolesti cítíme nejbližší okolí v pravém podžebří. Mnohé jaterní choroby však mohou probíhat bezbolestně.

Příčiny bolesti v oblasti jater:

  • žlučníková kolika
  • zánět žlučníku
  • zánět žlučových cest
  • překrvení jater
  • zánět jater
  • metastáze v játrech
  • přenesená bolest

Bolest se nejčastěji objevuje v oblasti pravého podžebří v dutině břišní, kde se nachází játra a žlučník, proto většina bolestí v této oblasti vychází právě z nich. Pochopitelně nesmíte zapomenout ani na přenesenou bolest z dutiny hrudní. Přenesená bolest se může objevit například při zánětu plicní tkáně. Přestože projevy a příznaky nemoci mohou být u každého pacienta velmi nespecifické, tak mezi nejčastější příznaky patří bolest břicha v pravém podžebří. K tomu se přidává vysoká schvácenost nemocného, únava, teploty, zimnice, nechuť k jídlu a s tím související úbytek hmotnosti. Vyskytnout se může i žloutenka. Příznaky uzavírá pokles svalové hmoty a nález prokreslených cév v kůži.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Diskuze

V diskuzi NEMOCNÁ JÁTRA A SPÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karin.

Je možné, že nemocná játra můžou mít vliv na svalovou hmotu a klouby? Přítelkyně trpí neuropatií, chodí s franc.holí a v současné době má tak velké problémy, že má problém zajít si do koupelny. Kromě toho má při vyšeření krve vysoké hodnoty jaterních testů. Má naordinován Sylimarin.
Jak jsem si přečetla, tak strava by měla být bohatá na bílkoviny. Měla by si kupovat i kyselinu listovou a B-komplex?
Také přes den hodně spí a v noci nemůže usnout.
Budu ráda, když nám poradíte, jak máme postupovat. Důležité jsou kromě jiného ty nohy. Aby zase začaly fungovat svaly.
Moc děkuji a přeji všechno dobré. ing. Poskerová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemocná játra a spánek

Jak poznat rakovinu jater

Rakovina jater je tichý zabiják. Může se vyskytnout náhlý úbytek tělesné hmotnosti, ztráta chuti k jídlu, pocit plnosti po pozření malého množství potravy, nevolnost, zvracení, bolest a otékání břicha.

Varovným příznakem může být také žloutnutí pokožky. Zdravá játra totiž bilirubin, který vzniká rozpadem červených krvinek, dokážou rozložit. Jenže pokud je orgán zasažen nemocí, bilirubin se hromadí ve tkáních a v kůži a způsobuje zažloutnutí. S tím souvisí i svědění kůže. Nutkání se stále škrábat je způsobeno tím, že odpadní látky, které tělo normálně odbourává právě játry, se místo toho hromadí v kůži.

Pokud se dlouhodobě cítíte slabí, omámení a máte pocit, že jste stále unavení, zastavte se raději u doktora. Možná si tím zachráníte život, většinu nádorů jater totiž lékaři objeví až v momentě, kdy je rakovina v pokročilém stadiu, a často je těžké, ne-li nemožné nemoc porazit.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Beru léky na deprese a To Citalex 1 x Rivotril 1x Lamictal 2x Quetlapin 300mg 1x Dále na tlak Rilmenidin aTwynstu Na šttnou žlázu letrox A warfarin a mám velké bolesti kloubů tak beru Aclexu a to bych neměla kvůli warfarinu mám chlopen tak musím byt na warfarinu na pradagu a xarelto a jiné léky na ředění nedostanu to je jen pro vyvolené a pojištovna to nechce hradit no ještě ,že jsem starší,ale potřebuji silné léky na bolesti mám výrustky na kloubech tak co mám dělat asi někomu na ko pr , a ještě se budu někoho prosit at si to dají za klobouk ,ale už toho mám dost a nenechám se trávit jedem na krasy .Co vám lékař neřekne Warfarin pří delším užívání způsobí mozkovou příhodu a k pomalému poleptání všech vnitřních orgánů dále poleptání krvinek a cévní stěny .Umí poškodit metabolismus vitamin K a studovaný tvor vám zakazuje zeleninu.Cévy vitamin K uzdravuje a warfarin způsobuje jejich vápenatění .Měli by si to ti vzdělanci žrat sami a ještě chcete radu at jdou někam daleko.Sbohem Jana N

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katra Novackova.

Pani MUDr Vanková-Cenková mě honem přidala 4 léky .železo a helicit,sortis,protevasc a zapoměla,že mám nemocná játra už týden nespím pořádně a drbuse jak kdybych měla blechy nedá se to vydržet a to všechno je z warfarinu ze vším bych se vyrovnala ,ale z tim ,že mám anginu pectoris a jsem uplně vyřazena ze života to jim neodpustím všem co mě zničili zdraví jen z warfarinu no šlo jim o peníze a na každého dojde I na ty lékaře vBrně na kardiologii dála na Cardu z Třebiče a i na vankovku ze ZnojmaJana N

Zdroj: diskuze Warfarin

Pikantní králičí játra

Suroviny:

  • játra z 1 králíka
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • chilli
  • troška vody

Postup:

Dobře očištěná játra nakrájejte na kostičky. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte játra, kmín, podlijte vodou a duste doměkka. Poté přidejte sůl, drcený česnek, trošku chilli, kečup a prohřejte. Servírujte nejlépe s rýží nebo chlebem.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT NEMOCNÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den,
jen jsem se chtela zeptat pri nemoci jater je nafoukle bricho. Dodrzuji dietu dle doktoru chodim cvicit a dodrzuji spavny zivotni rezim. Jen jsem se chela zptat jestli se me to bricho nekdy zmensi. Rano je to celkem dobre ale odpoledne uz ne.
Ja jsem na zpravnem rezimu jen 6 nedel.
Je tady nejaka sance?
Dekuji Jitka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat nemocná játra

Proč jíst játra

Králičí játra jsou přímo delikatesa, a navíc vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah minerálních látek, především železa, fosforu a vápníku. Dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny jako svalovina. Játra jsou v podstatě biologicky nejhodnotnější potravinou, mají nejvyšší koncentraci stopových prvků a vitaminu A a D (zejména rybí a drůbeží játra). A ještě jedna důležitá poznámka na okraj: játra solte až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Králičí játra na cibulce

Suroviny:

  • 600 g králičích jater
  • 120 g cibule
  • 40 g másla
  • 50 g oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

Dobře očištěná, opláchnutá játra nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na kolečka. Cibulku orestujte na oleji dorůžova, vložte na ni játra, mírně je opepřete a opečte po obou stranách. Přidejte máslo, játra velmi krátce poduste, mírně osolte a ihned podávejte. Jako přílohu servírujte například vařené či opékané brambory nebo rýži a salát.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Akné a játra

Játra metabolizují tuk a ten se pak při špatné funkci tohoto orgánu usazuje v pórech a ucpává je. Játra mohou být zatížena mnoha příčinami, jako jsou plísně ve střevech, porušená sliznice střeva, přes kterou se dostává do jater hodně toxických látek. Hraje zde roli strava, psychické stresy, nejrůznější toxiny, ať už ve stravě nebo v ovzduší, ale i virové zátěže. Při léčbě je třeba zlepšit imunitu, odlehčit játrům, upravit stravu.

Zdroj: Játra

Alkohol

Pokud jsou vaše ztučnělá játra následkem pití alkoholu, tak ho nesmíte pít vůbec. Další konzumace alkoholu může vést k závažnějšímu poškození jater. Pokud máte nealkoholicky ztučnělá játra, může být v pořádku dát si drink jednou za čas, ale ne častěji než každý druhý měsíc. Nejprve se zeptejte svého lékaře.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Játra a suché ruce

Kdykoliv se přejídáme nebo jíme zpracované či smažené potraviny přetěžujeme játra. Játra jsou pak přepracované a přetížené. Přetížení jater může následně způsobit převýšení toxinů a tuků, což má mimo jiné i nepříjemný vliv na pokožku a potažmo na výskyt suché kůže na rukou. Existuje celá řada potravin, které nám pomohou s očistou jater.

Zdroj: Suché ruce

Tmavé kruhy pod očima a játra

Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.

Zdroj: Játra

Králičí játra na pórku

Suroviny:

  • 400 g králičích jater
  • 200–300 g bílé části pórku
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g másla
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

V kastrolu na směsi oleje s máslem osmahněte na menší kousky nakrájená králičí játra, opepřete, přidejte na proužky nakrájený pórek a pod pokličkou duste doměkka. Nakonec pokrm osolte. Vhodnou přílohou budou brambory či chléb.

Zdroj: Recepty na králičí játra


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP