Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK LÉČIT PRASKLÝ JAZYK

OBSAH

Jak léčit nažloutlý jazyk

Léčba je individuální dle příčin onemocnění. Pokud máte žlutě zbarvený jazyk, respektive žlutý povlak na jazyku, měli byste omezit konzumaci živočišných tuků, mléka, mléčných výrobků, smažená jídla, kouření, alkohol, kávu. Naopak se doporučuje užívání lněných semínek.

Zdroj: Žlutý jazyk

Diskuze

V diskuzi ...... PRASKLÝ JAZYK ZDRAVÍ FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

.... děkuji, výborný článek ... je kompletní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze ...... prasklý jazyk zdraví foto

Jak léčit spálený jazyk u dětí

Pokud dojde ke spálení jazyka u dětí, nepodávejte dítěti nic kyselého ani slaného (rajčata, citrusové ovoce). Pokud chcete dát dítěti pomerančovou šťávu, nařeďte ji vodou. Potraviny a tekutiny by měly být vlažné, alespoň do té doby, než se citlivost jazyka zklidní. Jako okamžitou pomoc můžete podat studenou tekutinu, a pokud to váš potomek vydrží, můžete mu potřít jazyk olejem s E vitamínem. Také dítěti můžete podat lžičku medu. U menších dětí pomáhá chladný odvar z heřmánku.

Zdroj: Spálený jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNĚ PRASKLÝ NEHET U NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Pokojová.

Dobrý den. Jak postupovat, když se mi po pedikuře objevil příčně prasklý nehet. Přelepuji to, ale nevím, zda dělám dobře. M Pokojová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší je nehet obrousit co to jde a počkat až doroste a začne přesahovat nehet bez rozštěpu. Také je vhodné upravit stravu, aby obsahovala více vápníku, selenu, zinku a bílkovin. Toto vše nehty posílí a ty se pak nebudou snadno lámat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčně prasklý nehet u nohou

Černý jazyk – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět černý jazyk.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den , přibližně od poloviny července mám zalehlé ucho a při smrkání cítím jak vzduch proudí z ucha. Může se jednat o prasklý bubínek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle není prasklý bubínek. Vaše příznaky ukazují spíše na vleklý zánět eustachovy trubice, v níž se tvoří tekutina, která trubici roztahuje a potom, právě při zvětšení tlaku při smrkání, je tekutina rozpohybována, což tvoří pocit průchozího bubínku. Nejrychlejší léčbu dostanete v ambulanci ORL, kde prohlédnou ucho i krk a doporučí vhodnou léčbu. Samoléčba nabízí klokaní odvaru ze šalvěje a užívání lichořeřišnice na všechny možné způsoby, ovšem s nejistým účinkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklý bubínek

Tchýnin jazyk květ

Když necháte tchýnin jazyk v zimním období v suchu a na chladnějším místě, začne tvořit květinové výhony. Zde se můžete podívat, jak zajímavě vypadají květy této rostliny, které i nádherně voní: tchýnin jazyk květ.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem POŘEZANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš Gerla.

Dobrý den, stala se mi taková věc.Vypadla mi plomba a ostré hrany zubu mi pořezaly jazyk, mám tam otlačeniny ve tvaru zubu i je trochu vidět plíseň. Zub již mám spravený. Chtěl bych se zeptat jak nebo čím to mám léčit?

Díky.
S pozdravem Leoš Gerla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Někdy stačí jen trochu obrousit hrany zubu, proto nejlepší bude, když navštívíte ještě jednou svého zubního lékaře a ukážete mu svůj problém s otlačeným jazykem. Lékař vám zároveň sdělí a ukáže postup domácí léčby otlačených míst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pořezaný jazyk

Co může naznačovat černý jazyk

Jazyk s tmavším povrchem je jedním z příznaků spojených s dysfunkcí jater. Také bývá projevem nadbytečného množství keratinu na jazyku, které se vyznačuje zvýšeným množstvím bakterií přirozeně se vyskytujících v ústech. Tyto bakterie nejsou nijak škodlivé.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den, vím s naprostou jistotou, že mám prasklý bubínek ( není to poprvé) jde o to, že je to už tři týdny a sluch se zlepšil pouze částečně a chvílemi přetrvává mírná bolest. Tudíž se chci zeptat, zda by se mohlo jednat o infekci, nebo jen o proces hojení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při opakovaném prasknutí bubínku se tkáň stává méně hojitelnou a může docházet k prodloužení rekonvalescence. S hojením může pomoci speciální roztok, který se aplikuje na konec zvukovodu. Roztok může aplikovat jen lékař na ORL. Doporučuji navštívit ušního lékaře, protože jde o důležitou věc - hrozí ztráta sluchu a to není nic příjemného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklý bubínek

Popraskaný jazyk

Hluboké příčné praskliny svědčí o mozkových příhodách, o dispozici k cévním poruchám a o skrytých neurózách. Popraskaný jazyk může znamenat dehydrataci nebo špatnou hydrataci těla v důsledku horečky, někdy je ale popraskaný jazyk vrozený.

Zdroj: Nemoci jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Asi před měsícem jsem tohle objevila pod jazykem. Něco se tam snad zapíchlo. Nebolí, pořád stejná barva, teplotu nemám, nikde nic oteklého. Zmizí to samo, nebo s tím mám jít, ale ke kterému specialistovi? Můžete mi, prosím, poradit?
Děkuji, Hela.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě bude vhodné nechat jazyk prohlédnout lékařem, aby zjistil, co vám tento útvar na jazyku způsobilo. Jazyk patří do gesce stomatologa, takže s tím zajděte ke svému zubnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jazyk

Tchýnin jazyk prodej a cena

Pokud se vám nechce běhat po kamenných obchodech, zde se můžete podívat na prodejce této rostliny a samozřejmě na jejich cenovou nabídku: tchýnin jazyk cena.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Diskuze

V diskuzi PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

Dobrý den. Už dlouho me trápí prasklý nehet na palci levé ruky. Vypadá to jako prasklina, ale žádné hrbolky nebo něco takoveho nemám. Vždy se začne pulit tak 0,5mm před tím, než ma odrustat.
Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Podélně vroubkaté nehty

Tchýnin jazyk foto

Na těchto fotografiích si můžete prohlédnout Sansevierie v celé jejich kráse.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Diskuze

V diskuzi NÁSLEDKY NARKOZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klásek Jiří.

Šlapu si na jazyk, jazyk nedám v ústech kam dříve, levá noha špatně našlapuje.
Upraví se to samo, či je třeba užívat nějaké léky ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Následky narkozy

Jak má vypadat zdravý jazyk

Zdravý lidský jazyk by měl být narůžovělý, mírně vlhký, hladký, jen s tenkým povlakem. Pokud tomu tak dlouhodobě není, možná se vám skrze tento orgán snaží tělo naznačit, že má problém.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Diskuze

V diskuzi PRASKLÝ MENISKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den. myslíte že pomůže tejpování?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Horáková.

Je možné při seskakování z kola - vykloubení kolene. Nebolí mě kloub kolenní ale postranní úpony kolene a to hlavně vnitřní úpon. Po 4 měsících kdy mě tady ortoped nedal nic ani ortezu, cvičení, mazání, jenom stále mluvil o operaci kolena. Tak jsem požádala o magnetickou resonanci. Na internetu jsem se něco málo dočetla o posilování úponů kolenního kloubu a tak jsem začala. Chodím na bazén a cvičím ve vodě, na suchu každý den, jezdím na kole. Toto vše dělám už roky a přestože je mi 65 jsem aktivní a bez cvičení, plavání/neplavu prsa pouze kraul,znak/ a jízdy na kole si neumím život představit. Koupila jsem si Colafit-masážní krém s kolagenem,Flexiseq a nevím jestli to dělám správně. Nevím zda cvičím správně, zda mažu správně ale cítím se lépe a lépe a ne na operaci. Jenom nemáte možnost mě poradit nějaké ty cviky do vody a na sucho.

Zdroj: diskuze Prasklý meniskus

Příčiny

Srkáme nějaký horký nápoj anebo se nedočkavě vrhneme na přinesenou polévku, dáme si první hlt nebo lžíci a hned začínáme cítit, že něco není v pořádku. Jazyk po požití horké tekutiny, sousta nebo potraviny jakoby zdrsní, ztratíme v něm cit a vůbec se cítíme nepříjemně. Jazyk je spálený, nebo by bylo možná přesnější říct, že jsme si ho opařili. Většina lidí to neřeší, prostě počká několik hodin a problém sám ustoupí.

Zdroj: Spálený jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Čurda.

Dobrý den , včera při večeři mne bolel jazyk,šel jsem se podívat a můj jazyk byl a je uplně červený jako jahoda.K večeři jsem měl sekanou s chlebem a hořticí.
Jinak si nejsem vědom ničeho co by mne mohlo jazyk podráždit.Co to prosím vás je a co mám dělat??.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé kyselé potraviny mohou způsobit dočasné zarudnutí a nepříjemný pocit na jazyku. Malinový jazyk však může být příznakem změny zdravotního stavu. Některé změny červené barvy na jazyku, jako je jahodový jazyk, mohou souviset s nedostatkem vitamínů, Kawasakiho chorobou nebo streptokokovou infekcí způsobující tak zvanou šarlatovou horečku.
Pokud máte jazyk červený náhle a jinak se cítíte dobře, tak to nejspíš bude první z uvedených možností a to, že vám červený jazyk způsobila hořčice. Pokud by příznaky trvaly déle než tři dny a nebo se vám zhoršil zdravotní stav, tak kontaktujte svého zubního lékaře. Jazyk patří do působnosti právě zubního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest jazyka

Příčiny praskání koutků úst

Prasklý koutek úst má řadu možných příčin, které většinou pochází z úst nebo kolem úst, i když to ve vzácných případech mohou způsobit i systémová onemocnění nebo léky. Popraskané koutky se často vyskytují u mladších lidí, kteří slintají během spánku, nebo u starších lidí s hlubokými vráskami po stranách úst, které zvyšují pravděpodobnost výtoku slin a popraskání ústních koutků. K tomuto stavu může také přispět dlouhodobá expozice ve větru nebo chladu, špatně padnoucí zubní protézy nebo nedostatek zadních zubů, které pomáhají udržet napnutou strukturu obličeje.

Prasklý koutek na rtech bývá spojený s nedostatky ve stravě, včetně nedostatku železa a vitamínů B1, B2, B6 a B12.

U pacientů s prasklým koutkem se mohou také vyvinout kvasinkové infekce z kmene zvaného candida albicans. Tato plísňová infekce se pak může šířit celými ústy, což výrazně zesiluje fyzické nepohodlí.

Zdroj: Prasklý koutek duchovní příčina

Popis černého jazyka

Černý jazyk vzniká přemnožením plísní a bakterií na jazyku, což bývá často způsobeno užíváním léků, které obsahují vysokou hladinu antacidu. Tato nevzhledná tmavost jazyka by měla odeznít během 3 až 5 dnů a neměla by způsobit žádné potíže.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Prasklé koutky – čeho je nedostatek

Prasklé koutky vznikají z nedostatku železa a vitamínu B. Proto by mělo dojít k doplnění těchto chybějících prvků. Nejlepší cesta je skrze potraviny, ale to neznamená, že nemůžete vyzkoušet i lékárenské doplňky. Většinou pomohou. Prasklý koutek může být způsoben i nedostatkem zinku.

Zdroj: Prasklé koutky

Žlutý jazyk

Silný povlak žluté barvy signalizuje žlučníkové obtíže. Zežloutnutí v zadní části jazyka je příznakem plísňové nebo bakteriální infekce v ústech či žloutenky.

Jak se zbavit žlutého jazyka

Eliminovat příznaky vzniku žlutého zabarvení jazyka, zmírnit překyselení organismu pomocí detoxikace.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá žlutý jazyk.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Co znamená žlutě zbarvený jazyk

Žlutě zbarvený jazyk signalizuje poruchy metabolismu. Pokud máte žlutý jazyk, můžete mít zvýšenou hladinu žluči v žlučníku anebo onemocnění jater. Žlutý povlak na jazyku nejčastěji signalizuje poruchu funkce žlučníku. Žlutá barva v zadní části jazyka, pokud ho zdvihneme k patru, může být jedním z příznaků žloutenky. Žlutý povlak na jazyku může rovněž signalizovat artritidu nebo dnu. Silný žlutý povlak může být známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Tenký žlutý povlak může znamenat plicní infekci.

Zdroj: Žlutý jazyk

Co znamená bílý jazyk a červené tečky

Bílý jazyk a červené tečky mohou signalizovat počínající infekci. Na jazyku se nacházejí celkem 4 typy výstupků (papil), jedny z nich jsou drobné a červené, jiné zase delší, nitkovité (řasovité). Při nachlazení nebo horečnatém onemocnění se mohou oba typy papil zvýraznit a jazyk může být bělavě povleklý. Je to zcela obvyklá reakce organismu na onemocnění. Pomoci lze čištěním jazyka kartáčkem, dostatkem tekutin, ideálně pitím bylinkových čajů.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP