Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK LÍZAT ŽENU

OBSAH

Jak poznám frigidní ženu

Poznat frigidní ženu zajisté nelze na první pohled. Dojdete k tomu vzájemným poznáváním. I když někdy se to dá vydedukovat už pouhým nezájmem o opačné pohlaví. Prostě odpor k mužům a hlavně sexu jako takovému. Taková žena má ve většině případů psychický problém z mládí, z rodiny nebo z prožitého předchozího vztahu. Naše tělo je vystavované značnému stresu každodenního života. Působí na nás různé zátěže, znečištěné životní prostředí, problémy doma i na pracovišti a v tomto rychlém tempu si přestáváme všímat jeden druhého.

Zdroj: Frigidita a její léčba

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Tady je detailní video návod na to, jak správně lízat vagínu: www.xvideos.com/vide…
Jinak platí při lízání vagíny nechat klitoris až na konec a spíše nejdříve jazykem dráždit jen okolí poštěváčku. Dobré je přejíždět jazykem přes kundičku cikcak z prava do leva a postupně nahoru až skoro na klitoris. Když pak chcete u ženy dosáhnout orgasmu, tak se teprve pak začněte věnovat klitorisu. Který nejdříve dokola lízejte a pak si ho vemte do rtů a sajte ho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva B..

Tak to je popsáno perfektně! Nezbývá než souhlasit. Já mám ještě ráda, když mi partner drží nohy hodně od sebe a chvilkama se jen dívá a lízne, pohladí, lízne, pocucá, líbá, saje,...a kamarád mi laská prsa a já jim můžu hladit a cucat penisy a lízat kouličky. To je perfektní!!!

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Zkušenosti

Hamiltonův hmat nezpůsobí porod, pokud není vše k porodu připraveno. Záleží na zralosti plodu a provádí se pouze v termínu porodu k urychlení jeho začátku. Hamiltonův hmat je jedna z možností, jak napomoci spuštění porodu. Jedná se o mechanickou metodu (provádí se rukou). Díky tomu dochází ke zvýšenému vylučování prostaglandinů (chemické látky přirozeně vylučované v těle), což následně vede k rozběhnutí porodu. Podmínkou pro provedení tohoto hmatu je prostupné děložní hrdlo.

Lékař vsune prst jedné ruky co nejhlouběji do vaginy, zatímco druhou tlačí na stěnu břišní a krouživým pohybem uvnitř středu čípku odloupne vak blan od děložní stěny. Následně dojde k vyplavení prostaglandinů, tedy hormonů, které mají pozitivní vliv na spouštěcí mechanismus porodu. Samotný zákrok může být pro ženu nepříjemný, někdy může pociťovat pálení, štípání, či dokonce bolest. Většina maminek popisuje, že jim tento zákrok pomohl. Vždy samozřejmě záleží na zkušenostech a šikovnosti lékaře, ten by však měl v každém případě ženu na Hamiltonův hmat předem upozornit a vyžádat si její souhlas. Hamiltonův hmat v každém případě nepatří k běžně prováděným zákrokům.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Znamení: RYBY (21. února – 20. března)

Charakteristika tohoto znamení:

Pro ženu zrozenou ve znamení Ryb je typická klidná povaha, její jemnocit a duchovní založení, zároveň je to ale velmi silná osobnost, která může mít problém s prosazováním svého názoru vzhledem k její nekonfliktnosti. Pro ženu v tomto znamení není důležité být ve společnosti středem pozornosti, naopak jí vyhovuje příliš nevystupovat z davu. Žena v tomto znamení se ráda stará nejen o své blízké ale i lidi v okolí, kteří potřebují pomoct. Žena v tomto znamení se snaží vyhnout hádkám a naopak kolem sebe nastolit pohodovou atmosféru.

Doporučované vůně pro Ryby (ženu):

Pro takovouto ženu se hodí parfémy s romantickou vůní, rozhodně nejsou vhodné těžké a kořeněné parfémy. Ženám ve znamení Ryb vyhovují parfémy s vůní cedrového dřeva, hedvábí, květin a ovoce.

Doporučované parfémy:

Eternity Acqua for Her (Calvin Klein), Eden (Cacharel), Acqua di Gio (Giorgio Armani), L´eau d´Issey Miyake, Incanto Shine (Ferragamo), Mexx Fresh Women, Harmonie Les Fleur de Bach

Zdroj: Parfém podle horoskopu pro ženy

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Znáte tady někdo osvědčený způsob na to, jak provést orální sex ženě? Jakou máte rádi přípravu a techniku lízání vagíny? ;-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Robert.

Tady je detailní video návod na to, jak správně lízat vagínu: www.xvideos.com/vide…
Jinak platí při lízání vagíny nechat klitoris až na konec a spíše nejdříve jazykem dráždit jen okolí poštěváčku. Dobré je přejíždět jazykem přes kundičku cikcak z prava do leva a postupně nahoru až skoro na klitoris. Když pak chcete u ženy dosáhnout orgasmu, tak se teprve pak začněte věnovat klitorisu. Který nejdříve dokola lízejte a pak si ho vemte do rtů a sajte ho.

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Znamení: BÝK (21. dubna – 21. května)

Charakteristika tohoto znamení:

Pro ženu v tomto znamení je typické, že nade vše jí je rodina a její práce. Nepotřebuje být středem pozornosti, stačí jí, když povede spokojený život s naplňující prací. Žena ve znamení Býka je obvykle velmi zodpovědná, vyrovnaná a praktická, neznamená to ale, že by si ráda nedopřála romantiku nebo luxus, oboje umí ocenit. Velmi ráda si také dopřává příjemné umělecké zážitky. Pro takovouto ženu je důležité i respekt k jejímu soukromí a život v klidu bez hádek, neocení ani přílišné návaly emocí.

Doporučované vůně pro Býka (ženu):

Ženy v tomto znamení se obvykle rozhodují pro osvědčené parfémy, dávají jim přednost před novinkami na trhu. Vůně by měla být bohatá, exotická a pronikavá, ale ne těžká. Vhodné jsou například vůně broskve, santalového dřeva, vanilky a ambra.

Doporučované parfémy:

Burberry for Woman, Burberry Body, Cerruti 1881 Woman, J´adore (Dior)

Zdroj: Parfém podle horoskopu pro ženy

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Důležité je při provádění orálního sexu nezapomenout také na bradavky. Současně s lízáním vagíny bradavky nejdříve jemně masírujte a ke konci tahejte, jako byste je sáli. Poslouchejte při tom reakci své partnerky a podle vzrušujícího vzdychání zvyšuje nebo snižujte intenzitu dráždění.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Hybner.

Myslím , že při lízání vagíny a laskání bradavek je také dost dobré občasné olíznutí análu , dráždění pochvy i análu zasunutím prstů za použití lubrikantu .

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Znamení: VODNÁŘ (21. ledna – 20. února)

Charakteristika tohoto znamení:

Žena ve znamení Vodnáře bývá extravagantní s originálním myšlením, žena, která se často vymyká společenským konvencím a nesnáší předsudky. Žena ve znamení Vodnáře bývá považována za intelektuálku. Ve společnosti lidí se jeví jako společenská, sympatická osoba, pro niž je důležitá svoboda myšlení a přátelství. Žena Vodnář se také ráda oddává různorodým zájmům, může tedy milovat čtení stejně jako horolezectví. Pro ženu Vodnáře platí, že je upřímná, svobodomyslná a tolerantní, také žena v tomto znamení mívá široký rozhled. Nevýhodou u ženy Vodnáře je to, že ne vždy vydrží u jedné činnosti, je nestálá a pokud ji aktivita nenadchne, nebo ji přestává bavit, tak u ní nevydrží.

Doporučované vůně pro Vodnáře (ženu):

Pro ženu narozenou v tomto znamení se hodí originální parfémy s lehkou vůní: ovocná, květinová, květinovo-dřevitá vůně, tóny růžové pivoňky, jasmínu, kašmírového dřeva.

Doporučované parfémy:

Green Tea (Elizabeth Arden), One (Calvin Klein), Lacoste Pour Femme, Forbidden Euphoria, Davidoff Cool Water Woman

Zdroj: Parfém podle horoskopu pro ženy

Znamení: RAK (22. června – 22. července)

Charakteristika tohoto znamení:

Žena v tomto znamení se vyznačuje vysokou vnímavostí a empatií. Takováto žena je obvykle ochotná pomáhat lidem, s nimiž soucítí. O tom, koho si oblíbí, se obvykle rozhoduje intuitivně, ale přesto jí není cizí určitá racionalita. Obvykle je pro ni velmi důležitá její rodina a přátelé.

Doporučované vůně pro Raka (ženu):

Pro ženu v tomto znamení jsou vhodné jednoduché, lehké a romantické vůně, které musí být zároveň svěží. Žena ve znamení Raka neocení nijak výrazně nápadné parfémy, zaujmou je vůně růží a santalového dřeva.

Doporučované parfémy:

Boss Femme (Hugo Boss), Versace Woman (Versace), Anais Anais L´Original (Cacharel), Shine (Heidi Klum), Arlésienne (L´Occitane)

Zdroj: Parfém podle horoskopu pro ženy

Diskuze

V diskuzi OBŘÍZKA CHRÁNÍ ŽENU PŘE HPV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

V článko o obřízce je dost nesmylů. Muži s obřízkou kvasinkovými infekcemi netrpí, protože po ůplné obřízce není nikde na penisu vlhký prostor, kde by se množili. Taky obřezaní muži nepřenáší HPV viry způsobující rakovinu děložního čípku www.obriezka.sk/hpv-… .
Tady výtah ze odborné studie o HPV virech:

If the man had had 6 or more sexual partners and was
uncircumcised his monogamous female partner was 5.6 times
more likely to have cervical cancer than was the case for such
‘‘high-risk‘‘ men who were circumcised

Přeloženo: Jestliže neobřezaný muž měl alespoň 6 sexuálních partnerek, tak jeho současná partnerka má 5,6x VYŠŠÍ pravděpodobnost na rakovinu dělož. čípku (HPV viry) než kdyby pohlavně žila s OBŘEZANÝM mužem se sexuálně vysoce rizikové skupiny (= mnoho rizikového sexu s muži i ženami).
Celé je to podrobně tady: minus.com/lk4kHOOlWxsWE
(po stažení do PC je to ostřejší) a stačí se podívat se na str. 4 (předkožka=brána pro viry) a pak na str. 7 „Cervical cancer“.

A navíc Obřízka v dospělosti nenarušuje sexuální uspokojení ona.idnes.cz/obrizka…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obřízka chrání ženu pře HPV

Business formal

Dalším společenským dress codem je "business formal", který je vhodný na formální pracovní schůzky.

Význam pro ženu

Takový dress code pro ženu znamená obléct si buď kalhotový kostým s blůzou nebo košilí doplněný o lodičky na nízkém podpatku, nebo sako s pouzdrovou sukní. V tomto dress codu není místo na experimentování (až na výjimky) s výraznými barvami.

Význam pro muže

I oblek byznysmena má jasně daná pravidla, pro pracovní schůzku by měl muž obléct oblek doplněný košilí neutrální barvy a střihu. Ani kravata by neměla být nijak výrazná. Boty nemusí být nutně černé, ale mělo by se jednat o lakovky. Pokud chce někdo zvolit klasiku, doporučuje se tmavomodrý (případně tmavě šedý) oblek s bílou košilí a černými lakovkami.

Zdroj: Black tie optional

Diskuze

V diskuzi PES SI VYKOUSAVA SRST NA KLOUBU PŘEDNÍHO BĚHU : ( se k tomuto tématu vyjádřil uživatel R.Damkova.

Máme 6l psa začal si vykousávat srst na kloubu předního běhu,dostává vitamíny i pestrou stravu,přidávám vajíčko i los.olej.
Přátelé kynologové co s tím,prosím poradte ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Hrubý.

Moje fenka Něm ovčák stáří 6let si vykousala na hřbetu srst až na kůži asi 10x10cm. Zvolil jsem následující úspěšnou léčbu. Prvních 5 dnů vždy ráno:
1 tab. ANALERGIN 10mg, nemocné místo natřít čajovníkovým olejem, od rána do večera dát hafanovi náhubek, aby si to nelízal.
Dalších 5 dnů: ráno a večer pouze natřít toto místo kašičkou z ALOE (rozmixovaná rostlinka) Pesan už si to přestal lízat a můžeme náhubek sundat. Obnovila se pigmentace kůže a holá kůže začala zarůstat srstí. Už ho to nesvědí!

Zdroj: diskuze Pes si vykousava srst na kloubu předního běhu : (

Proč si psi lížou genitálie?

Psi a feny jsou odlišně vybaveni, aby plnili své role při plození svého druhu. Psí samci mají svůj penis chráněný pochvou zvanou předkožka. Jedná se o kožní záhyb, který pokrývá penis a když je pes vzrušený, může penis vyčnívat z předkožkové pochvy. Když si pes olizuje penis, je to přirozená součást chování psího samce.

Psí samice (feny) si někdy dost silně olizují vulvu, protože mají z této činnosti potěšení. Olizování vulvy ze sexuálního hlediska může být známkou toho, že se vaše fenka dostává do říje. Vulva oteče a během období horka se objeví výtok a dokonce i krev. Fena přichází do říje přibližně každých šest měsíců, pokud nebyla kastrována. Kastrovaná fena nepřichází do říje a nikdy nebude moci mít štěňata.

Existují další důvody, proč si samci i samice olizují intimní partie, a pokud si všimnete nadměrného olizování, může to být známkou problému. Mohou být nutné testy krve nebo moči k diagnostice problému a bakterií, které způsobují podráždění. Je možné, že olizování vašeho psa může být jen úklidem po procházce na zahradě nebo po močení venku. Pokud olizování přetrvává, hledejte výtok nebo známky neustálého močení. Váš pes může mít infekci močových cest. Návštěva veterináře by byla vhodná pro další vyšetření a veterinář může provést některé testy krve nebo moči. Kvasinkové infekce, pustuly a červené hrbolky v oblasti genitálií budou indikovat infekci a způsobí, že váš pes bude chtít lízat, aby zmírnil podráždění. Genitálie psa je velmi citlivá oblast a váš pes zde pocítí bodavé teplo vyrážky více než v jiné části svého těla. V případě potřeby udržujte tuto oblast čistou vlhkým hadříkem, ale neaplikujte vazelínu nebo jiné produkty bez rady vašeho veterináře.

Zdroj: Co znamená, když si fena olizuje genitálie

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERONU PŘEBYTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojta.

Zajímal by mne názor lékaře či odborníka na to jak snížit množství testostronu u muže. Je mi 57, mám o 22 let mladší ženu a bohužel ona má mnohem menší potřebu sexu než já.
Chtěl bych bezpečně snížit svůj sexuální apetit , abych svoji ženu neobtěžoval a přitom milenku nechci, nemám zájem podvádět a svoji rodinu mám moc rád. Lék Cyproteron a další mají podle všeho mimořádně velké riziko negativních vedlejších účinků . Snad až k riziku nádorového onemocnění mozku. Existuje prosím způsob jak svoji chuť na sex výrazně snížit, či úplně eliminovat?
Děkuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě existuje způsob, jak snížit svůj sexuální apetit bez pomoci léků. Normálně k tomu použijte masturbaci. Pomocí orgasmů dosažených svépomocí ulevíte svému tělu a snížíte tak chuť na další sex. Je to bezpečné, bez vedlejších účinků a funguje to na 100%.
Dalším způsobem, kterým se dá snížit sexuální touha, je kastrace nebo vasektomie. Tyto zásahy Vás zcela zbaví chuti na sex, ale jsou nevratné.
Léky, které potlačují sexuální chtíč, bych ve Vašem případě nedoporučoval. Je to škoda se zbavovat libida za cenu výrazných biologických změn spojených s jejich užíváním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testosteronu přebytek

Semi formal

Pro menší akce jako jsou třeba firemní večírky, se využívá dress code "semi formal". Na akce podobného typu je tento styl vždy vhodný, i když není uvedený na pozvánce.

Význam pro ženu

Pro ženu se doporučují koktejlové šaty (nikdy se nic nezkazí takzvanými malými černými), při jejich výběru se ale ženy nemusí omezovat jen na černou barvu, jsou přípustné nejen "koktejlky" barevné, ale i různě vzorované. Nedoporučuje se ale přehánět to se šperky (stačí jeden výraznější kousek), i jako obuv by žena měla zvolit uzavřenou obuv a jako doplněk stačí zajímavě zvolené psaníčko.

Význam pro muže

Pro muže se doporučuje obléct kvalitní společenský oblek s vhodnou košilí. Na takovouto akci není třeba mít motýlka ale ani kravatu. Oblek nemusí být jen černý, stejně košile nemusí být bílá. Muž se nemusí bát kombinovat barvu obleku s košilí, ideálně tak aby se sladil se svou partnerkou.

Zdroj: Black tie optional

Poradna

V naší poradně s názvem PITYRIASIS ROSEA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdalena Tesařová.

Dobrý den,

může se toto onemocnění přenést na těhotnou ženu?

děkuji za odpověď

zdraví

Magda Tesařová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pityriasis rosea se může přenést na budoucí maminku i během těhotenství. Je třeba nechat si prohlédnout příznaky u kožního lékaře a pak použít zevní léčbu.

Zdroj: diskuze Pityriasis rosea léčba

Příčiny

Loupání varlat může způsobovat kožní problémy u psů nebo kožní nemoci psů. Jednou z možností je, že došlo k nějakému traumatu nebo jinému podráždění oblasti varlat. To může způsobit otoky a bolest a je to v podstatě přirozená reakce psa, který se začne lízat v oblasti, která je podrážděná. Ale toto lízání jen dráždí kůži dále, takže si pes způsobí kožní infekci, která může následně způsobovat mokvání nebo vytváření šupinaté struktury. Kůže poškozená v důsledku infekce nebo zánětu se po několika dnech přirozeně odlupuje. Vnější vrstva se odtrhne, když je natáhnutá a poškozená, takže to může být to, co vidíte – odlupování v důsledku zánětu nebo infekce. Tato infekce může být zatím jen povrchní.

Loupání kůže na varlatech může být způsobeno také infekcí parazity nebo plísněmi. Paraziti mohou být na toto místo zavlečeni při venčení. Tyto infekce způsobují psovi svědění a to ho nutí si varlata stále lízat, ty pak mokvají a dochází k rozšiřování infekce.

Mezi možné příčiny loupání varlat může patřit i napadení trudníkem. Většina psů je nositelem těchto parazitů, kteří nepůsobí obyčejně žádné problémy, ale dráždí mladé psy, jejichž přirozený obranný systém není ještě plně rozvinutý. Vyvolávají tak vznik lupínků a zánět kůže na hlavě a na plecích štěňat, ve výjimečných případech se mohou vyskytnout i na varlatech. Tyto části těla pak trpí zánětem zvaným mladická pyometra. Příznakem výskytu trudníku je typický zápach po myších, vypadávání srsti a odlupování mastné kůže. Onemocnění zpravidla probíhá ve formě šupinaté nebo pupenečkovité. Při šupinaté formě jsou charakteristickým příznakem drobné, různě velké okrsky s prořídlou srstí na kůži hlavy (okolí očí, na čele, na pyscích, na nose), případně i dalších místech těla. Řídnutí srsti se může stupňovat, až se vytvoří lysá místa s šedavě zbarvenou až zarudlou kůží. V případě pupenečkovité formy je možné v místě vylysání pozorovat dobře hmatné uzlíky, které mnohdy hnisají, zduří a praskají. Pak lze nalézt na postižených místech strupy zaschlé krve a hnisu. Postižená ložiska jsou holá, zarudlá a vyskytuje se zde zvýšená tvorba šupin. Generalizovaná (celková) forma onemocnění se může vyskytovat v jakémkoli věku a kdekoliv na těle. Nedoléčená generalizovaná demodikóza často přechází v úporný zánět meziprstí. Pokud léčení nebylo zahájeno do 24 hodin od začátku onemocnění, může nastat opravdové soužení. Veterinář obvykle předepisuje různé léky a antibiotika pro zmírnění příznaků; speciálními šampony se dá odstranit mastnota srsti i charakteristický zápach.

Na šourku u psů se objevuje i dermatitida, která vyvolává podráždění a nutí psa ke škrábání. Důsledkem škrábání je další šíření zánětu, silnější svědění až vypadávání srsti. Zánět může mít mnoho příčin, mezi ty nejpravděpodobnější patří kožní virózy, bakteriální, plísňová i parazitární onemocnění, k dalším patří například poruchy žláz s vnitřní sekrecí, imunitní poruchy a poruchy pigmentace či keratinizace. Příznaky zánětu jsou škrábání, vypadávání srsti, pes se olizuje a kouše se do svědivých míst, má vyrážku, suchou kůži, lupy, kůži citlivou na dotek, mírně zvýšenou teplotu. Léčba vždy závisí na příčině zánětu, je potřeba navštívit veterinárního lékaře.

Zdroj: Loupání varlat u psů

Poradna

V naší poradně s názvem OD KDY SE TVOŘÍ SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřiny.

od kolika let se tvoří ejakulát nebo kdy ho muž má v kolika letech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tvorba spermatu začíná již v dětském věku. Přesný věk je individuální a bývá v rozmezí 13 až 15 let. Obvykle zdravý chlapec ve věku 14 let má již plně funkční semenné váčky a je schopen oplodnit ženu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Od kdy se tvoří sperma

Cvičení po odstranění dělohy

Cvičení po odstranění dělohy by mělo být prováděno v rozumné míře, tedy tak, aby ženu osvěžovalo a nevyčerpávalo. Před cvičením břicha raději upřednostněte cviky na posílení pánevního dna, které slouží jako prevence sestupu poševních stěn a úniku moči.

Obrázek dělohy.

Znak pro ženské pohlaví.

Obrázky ženského pohlaví.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Jan Zlatohlávek čtenářům portálu Zdraví-léčba.cz:

„Normální chlap zcela podprahově daleko více ocení přirozenou, zdravou krásu, která vychází z ženy, než tu, kterou si na sebe napatlá, nalepí a obleče. V tomto smyslu se mi jeví stránky Zdraví-léčba jako bezvadná věc, které lze jen držet palce a přát spousty nadšených čtenářek“.

Zdroj: Seznamovací thriller: Hledám štíhlou ženu

Warfarin a víno

Při léčbě warfarinem jsou obecně povoleny 2 dl vína. Větší množství zvyšuje účinek warfarinu a riziko krvácení. Sklenka bílého nebo červeného vína (150 ml) má průměrnou energetickou hodnotu 410 kJ a průměrný obsah alkoholu činí 10 g. Láhev bílého nebo červeného vína (700 ml) má průměrnou energetickou hodnotu 2 100 kJ a průměrný obsah alkoholu činí 7 jednotek, což je pro ženu celotýdenní akceptovatelný příjem alkoholu.

Zdroj: Warfarin a alkohol následky

Svrab u domácích zvířat

Svrab se nevyhýbá ani domácím zvířatům. Můžete se setkat se psím svrabem, i když ne tak často jako s ušním svrabem u koček. U koček ale bývá diagnóza poměrně jednoznačná, na rozdíl od svrabu psího. U psa se svrab snadno zamění za alergii, protože svědění a drbání jsou typické pro oba problémy. Svrab se přitom většinou nejprve objeví v dolních partiích zvířete, což mohou být i vnitřní strany stehen. Na postižených místech se mohou objevit i lupy, šupinky kůže, přesto se roztoč způsobující svrab u psů obtížně diagnostikuje. Svrabem mohou trpět i hospodářská zvířata, jako například prasata, králíci nebo ovce. Jako prevence je dobré se vyvarovat kontaktu s cizími neznámými zvířaty a zejména s toulavými psy. A kontrolovat svá zvířata zvláště na místech méně ochlupených, okolo uší, slabin, okolo ocasu a konečníku.

Prvními příznaky jsou malé, zato velmi svědivé léze. Zvíře si je přirozeně začne zuřivě drbat nebo lízat. Jak už to ale bývá, právě tímto konáním si onemocnění roznáší víc a víc. Vzniknout z toho může hluboký zánět kůže. Je-li zvíře alergické, příznaky jsou samozřejmě ještě horší. Nakonec se může stát, že zvíře začne o srst pomalu ale jistě přicházet. A to opravdu velmi trýznivým způsobem. Svrab byl dříve považován za nemoc špíny, ale není tomu tak. Ohrožené je každé zvíře, ať žije v sebevětším pohodlí a čistotě. Čím je ale více špíny, tím větší pravděpodobnost nákazy. A pozor! Zákožka si skutečně nevybírá. Ze zvířete klidně přeskočí na člověka.

Parazity je nutné usmrtit. K tomuto účelu jsou na trhu přípravky ve formě spot-onů neboli pipet, které se aplikují zvířeti na kůži v oblasti krku nebo zad. Tedy na místo, ze kterého si zvíře léčivou látku neslízá. Někdy se musí aplikace zopakovat, protože potřebujeme usmrtit i parazity, kteří se z vajíček teprve vylíhnou. Na trhu je k dispozici například účinná látka selamektin v přípravku Stronghold nebo kombinace účinných látek imidacloprid a moxidectin v přípravku Advocate.

Pozor! U lidí, kteří přijdou do kontaktu s parazitem, se může přechodně objevit zánět kůže.

Součástí léčby ušního svrabu je vyčištění zevního zvukovodu od parazitů, vajíček a trusu k tomuto účelu určenými výplachy. V případě současného výskytu zánětu zevního zvukovodu je potřeba tento zánět také přeléčit ušními kapkami.

Nutná je léčba všech zvířat, které jsou spolu v kontaktu, onemocnění je totiž lehce přenosné.

Parazité se mohou přenášet také chovatelskými pomůckami, jako jsou hřebeny, kartáče a podobně. Tyto předměty je nutno řádně vyčistit. Zákožky mohou přežívat několik dní i mimo svého hostitele, je potřeba tedy vysát, vyprat, vyčistit zvířecí pelíšky nebo místa, kde zvíře delší dobu pobývá.

Zdroj: Prevence proti svrabu

Smart casual

Na pozvánkách se také může objevit jako dress code označení "smart casual".

Význam pro ženu

V takovém případě by žena měla najít ideální kombinaci formálnosti a ležérnosti, například zvolením elegantního trička doplněného háčkovanou sukní, nebo halenku se vzorovanými kalhoty. Vždy by si ale měla vzít boty na podpatku a vhodně zvolit i ostatní doplňky, aby ladily s celým outfitem.

Význam pro muže

Pro pány se doporučuje klasický oblek doplněný zajímavou košilí a klidně (a hlavně výjimečně!) i barevnými ponožkami. Pokud se muž cítí dobře v obleku, může mít klidně černé sako oblečené přes tričko.

Zdroj: Black tie optional

Účinnost

Výsledky Hamiltonova hmatu jsou závislé na tom, zda je tělo ženy připraveno k porodu. Provedení před termínem porodu nebo při nepřipravených porodních cestách většinou vede jen ke špinění či poslíčkům (děložním kontrakcím, které nevedou k porodu). Nebo se také nemusí stát vůbec nic. Hmat se nesmí provádět v případech, kdy nejsou splněny podmínky pro spontánní porod.

Účinnost této metody záleží nejvíce na připravenosti těla na porod. Může se stát, že po samotném zákroku pošle ošetřující lékař těhotnou ženu domů s tím, že kdyby se porod rozjížděl, přijede žena do porodnice. Po Hamiltonově hmatu cítí nastávající maminka bolesti břicha, a pokud sílí, je to dobré znamení, protože se jedná o bolesti porodní.

Zdroj: Hamiltonův hmat


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP