Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK NA BOLÁKY V NOSE

OBSAH

Příčiny zranění nosu

Častými příčinami zranění v nose jsou hluboké trhliny, řezy a bodné rány, které zasahují do podkožních tukových tkání. Také do těchto příčin patří i kousnutí od zvířete a proniknutí cizího předmětu. Velmi častá poranění jsou i z dopravních a průmyslových nehod, školní, sportovní a bojová poranění nebo po pádech na tvář. Chronická nebo akutní onemocnění mohou vyvolat kožní boláky v nose, jako je bazální buněčný karcinom.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislac.

Mužu nahradit místo framykoinu mastičku Fucicort? na boláky v nose?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotickou mast Framykoin lze nahradit mastí Bactroban nebo Fucidin. Mast Fucicort obsahuje krom antibiotik také kortikosteroid a ten může mít výrazné nežádoucí účinky. Fucicort by něměl být bez předchozí porady s lékařem vůbec používán.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Komplikace poranění v nose

Dlouhodobé komplikace mohou být způsobeny znečištěním, složitou ránou, věkem a také metabolickými poruchami. Mezi metabolické poruchy patří nedostatek vitamínů a bílkovin. Infekce také může porušit okraje nosu. Boláky v nose jsou kontrolovány lékařem, aby se zabránilo potencionálním komplikacím. Také uživatelé brýlí se při výskytu boláků na nose musí svých brýlí na krátkou dobu vzdát. Fraktura nosu musí být řešena v prvních 8 dnech, jinak po ní může zůstat široké sedlo nosu nebo křivý nos. Závažné krvácení obličeje může být důvodem i pro intubaci. U těchto závažných poranění může být omezeno dýchání nosem. Pokud se u těchto poranění provádí umělé dýchání, tak se může dostat krev do plic. Výsledkem by mohl být zápal plic nebo v nejhorším případě může dojít ke smrti zadušením.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lilijana.

A doporuceni nepotrebuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Doporučení není potřeba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky v nose

Boláky v nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět vřídky v nose, herpes v nose, folikulitu v nose, vředy v nose, strupy v nose, polypy v nose.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lilijana.

Dobry den nikdy jsem netrpela na bolaky v nose ale poedni tyden je to hrozne silena bolest a k lekarinjsem jeste nesla nebot nevim k jakemu.lekari jit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Určitě zajděte k lékaři na oddělení ORL. Tam vám nos vyšetří a poradí jak to léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky v nose

Lupus a vřed v nose

Vředy v ústech a nose jsou jedním z nejčastějších příznaků lupusu (autoimunitní onemocnění). Bolestivé vředy jsou často jedinečným a charakteristickým příznakem lupusu. Tyto léze se často rozvíjejí na stranách a uvnitř nosu.

Zdroj: Boláky v nose

Hnisavé boláky ve vlasech

Příčiny

Hnisavými boláky ve vlasech mohou být nežity (furunkly), ty jsou bakteriálního původu. Opět se jedná o různé bulky různé velikosti a hnisavé boláky jak ve vlasech, tak i jinde na těle.

Léčba

Léčba probíhá jednoduše odstraněním hnisu, poté následuje dezinfikování a překrytí sterilními obvazy.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Mokvavé boláky ve vlasech

Příčiny

Mokvavé boláky mohou signalizovat podezření na ateromy. Tyto útvary mohou mít hned několik centimetrů, dokonce na postiženém místě mohou vypadnout i vlasy (po zhojení dorostou). Tyto hnisavé mokvavé boláky ve vlasech jsou vlastně kožními cystami, které vznikají v důsledku ucpání mazových žláz.

Léčba

Léčba je radikálnější. Aterom se nemusí odstranit chirurgicky.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Fotogalerie

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina na nose.

Zdroj: Rakovina kůže na nose

Diskuze

V diskuzi AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Pártlová.

Prosím Vás o radu,mám velké problémy s akném na nose jinde ho nemam ale ten nos,mám velké červené boláky zkusila jsem Od Garnier ten puractive atd..nic mi nepomohlo tak prosím co s tím mám dělat???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Careva.

Dobrý den,
můj syn má stejné problémy a ač se všichni hodně snažíme, nic nepomáhá. dostala jste nějakou radu, která Vám pomohla? Budu ráda, když mi ji pošlete. Děkuji Eva

Zdroj: diskuze Akné

Léčba boláků v nose

Léčba lézí v nose závisí na příčině jejich vzniku. Nedoporučuje se vřídků dotýkat, protože dotyk přispívá k šíření infekce na další oblasti těla.

Nejlepším způsobem dosažení úlevy od bolesti je pomocí studeného obkladu. Postačí zabalená kostka ledu v hadříku a následné přiložení na oteklou a zarudlou oblast nosu. Po několika hodinách je znatelné zmenšení otoku. Vyhněte se užívání nosních sprejů. Na nosní vředy jsou velmi účinná antibiotika. Kromě toho je důležitá i konzumace výživné a dobře vyvážené stravy, aby došlo k zajištění optimálně silného imunitního systému. Toto je nutné zvláště při opakujících se vředech. Pokud je příčinou vzniku nosních vředů zima, snažte se udržovat nosní sliznici vlhkou. Pijte dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci, která se může projevit i ve vysychání nosní sliznice. Můžete také použít slabou vrstvu hydratačního krému, abyste zabránili vysušování. Doporučuje se například kokosový olej, protože se o něm říká, že má schopnost výborně hydratovat.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem AKNE V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jméno nepotřebné .

Jak se zbavit Malich bedaru v nose
Strašně mně svědí nos a jsou tam ty Uhry tak já už nevím co s tím.. pomozte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bude zapotřebí použít antibiotika v masti společně s kortikoidy, to vás za dva týdny obtíží zbaví. Stavte se na poliklinice na oddělení ORL a tam je požádejte o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akne v nose

Uhry na nose

Uhry na nose lze snadno zaměnit s onemocněním, kterému se říká růžovka. Růžovka je velmi častá dermatóza, příbuzná akné. Jedná se o zánětlivé onemocnění kůže. Příčiny vzniku tohoto kožního onemocnění jsou však zatím nejasné. Růžovka postihuje obě pohlaví, přičemž ženy bývají postiženy častěji. Nemoc začíná většinou po 30. roce života. Pokud trpíte častým akné na nose, pozor na srdce a vysoký cholesterol a onemocnění gastrointestinálního traktu!

Uhry na nose foto

Zde můžete vidět, jak vypadají uhry na nose.

Zdroj: Uhry

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V NOSE A KŮŽE NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost se svěděním v nose, pořád si ho musím nějak šmudlat, zrovna tak zvenku na kůži mě svědí a jak se mi na něj dostanou vlasy, tak to je ještě horší, už mě to pěkně otravuje a jsem z toho zoufalá! Děkuji předem za každou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kateřino, proti svědění a přecitlivělosti kůže je dobrý lék Claritine. Je na lékařský předpis a běžně se používá jako antihistaminikum na léčení alergií. Nechte si ho předepsat a berte ho jednou denně ráno jednu tabletu po dobu 3 týdnů. Pokud to nepomůže, tak zkuste ještě Fenistil gel, ten je volně prodejný, ale Claritine je lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v nose a kůže na nose

Příznaky poranění v nose

Zranění v nose mohou být při krvácení velmi bolestivá. Nos může být značně oteklý a červený. Záleží na velikosti poranění a na silném bobtnání zevní rány. Pozornost by měla být věnována i frakturám nosu. Zlomenina je zřejmá ze sklonu nosu. Zlomenina nosu může také potrhat obložení s následným překrvením nosní sliznice a vést ke ztrátě čichu.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Červené žilky na nose

Viditelné červené žilky na nose jsou často způsobeny špatným krevním oběhem, slabými stěnami cév, špatnou stravou, alkoholem nebo cigaretami. Někteří jedinci mohou mít tuto podmínku genetickou, to znamená vrozenou. Způsoby odstranění jsou různé. Dají se odstranit pomocí léků, krémů nebo přírodních prostředků. Také jsou k dispozici dermatologické postupy, ale ty jsou celkem nákladné, protože léčba je posuzována spíše jako kosmetický zásah. Červené žilky nejsou obvykle závažným onemocněním.

Červené žilky na nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých můžete vidět červené žilky na nose.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Diagnostika zranění v nose

Rány v nose mohou hodně krvácet a mohou tak být rychle a bezpečně uzavřeny. Po opatrném vyčištění se dá zjistit rozsah a druh rány. Pro vyloučení zlomeniny se používá počítačový tomograf nebo magnetická rezonance lebky. Pacienti si mohou stěžovat na nevolnost, zvracení, podráždění, ztráta vědomí nebo jsou bledí. Proto je další diagnóza velmi užitečná. Následně se zjišťují poranění mozku, která mohou být posléze vyloučena. Pomocí neurologických testů lícního nervu se zkoumá čich a chuť, aby nebyly ovlivněny.

Zdroj: Zranění v nose

Boláky na jazyku

Boláky na jazyku mohou být projevem stomatitidy. Stomatitida je zánět sliznice dutiny ústní. Může se projevovat zarudnutím a zduřením sliznice, bolestivostí, tvorbou puchýřků, aft, vředů a boláků. Příčinou stomatitid jsou nejčastěji infekce virového původu, případně bakterie, popálení, mechanické poškození sliznice. U lidí je nejčastějším typem takzvaná herpetická aftózní stomatitida neboli herpetická gingivostomatitida, způsobená lidským herpesvirem HSV-1. Projevuje se tvorbou bolestivých aft o velikosti do 0,5 cm na dásních, jazyku a lícních částech sliznice ústní dutiny. U nemocných jedinců se může objevit horečka, nechutenství, nadměrné slinění.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Strupy ve vlasech u dospělých

Příčiny

Strupy ve vlasech mohou signalizovat onemocnění seboreickou dermatitidou či lupénkou, bohužel obě nemoci jsou chronické a mohou se vracet.

Léčba

Doporučuje se používat dlouhodobě řadu Blue cap (sprej, šampon, eventuálně i tablety).

Zdroj: Boláky ve vlasech

Rozšířené póry na nose

Rozšířené póry na nose se ve většině případů vyskytují u smíšené pleti. Sice existují produkty, které jsou přímo určené pro tento typ pleti, ale i tak budete muset trochu více experimentovat s různými druhy pro různé části obličeje. Na suché části obličeje můžete použít přípravky, které obsahují kyselinu glykolovou pro exfoliaci suché pleti, a na mastné plochy pak jemné přípravky proti akné.

Zdroj: Rozšířené póry

Příčiny boláků v nose

Příčiny mohou být různé, potíže mohou být způsobeny alergickou reakcí, infekcí, poraněním nosu. Všechny tyto příčiny působí jako patogeny. Mezi nejběžnější z nich patří následující:

  • Nosní vředy se mohou vyvinout v důsledku suchosti v nose.
  • Časté smrkání může způsobit poškození kůže a měkkých podkožních tkání nosu, což má za následek rozvoj nosních vřídků. Není nic neobvyklého, když se objeví krvácení z nosu.
  • Špatná hygiena. Sliznice, která vystýlá vnitřek nosu, udržuje nos vlhký, a protože se bakteriím dobře daří ve vlhkém prostředí, snadno zde dochází k infekci a následné tvorbě vřídků.
  • Orální herpes se může dostat do nosu prostřednictvím vdechovaného vzduchu. Patogenní infekce tak může vést k rozvoji nosních vředů. Orální herpes je způsoben virem herpes simplex, což je infekce, která se vyznačuje tvorbou puchýřků naplněných tekutinou. Nejčastěji se tento virus vyskytuje na rtech nebo v ústech. Je ale možné, že způsobí i vývoj vřídků uvnitř nosu.
  • Folikulitida je zánět vlasových folikul, ale léze by se mohly vytvořit i uvnitř nosu, protože i zde jsou přítomny folikuly. K tomuto stavu dochází například v důsledku traumatu nebo infekce.
  • Impetigo je bakteriální infekce kůže, která obvykle postihuje děti a je charakterizována tvorbou malých vředů na tváři. Zpočátku se vředy projevují zarudlými skvrnami, později se přeměňují na puchýřky, které mohou mokvat. Jedná se o nakažlivou infekci, která se šíří kontaktem z osoby na osobu.
  • Alergická reakce. Vdechování výparů chemikálií nebo nadměrné užívání nosních sprejů poškozuje citlivou pokožku uvnitř nosu. Občas se u lidí mohou vyvinout alergické kožní reakce na látky obsažené v nosních sprejích. Dlouhodobé užívání některých léků může způsobit ztenčení kůže, které následně vede k tvorbě nosních vřídků.

Zdroj: Boláky v nose


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP