Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK NA NARAŽENINY

OBSAH

Jak si poradit s bolestí

Pokud budete chtít celkovou regeneraci podpořit, můžete si postiženou část hrudníku mazat gely a mastičkami na pohmožděniny (mast z kostivalu, prhy), případně užívat doplňky stravy sloužící jako výživa pro kosti a klouby (například tablety s kolagenem, vápníkem či fosforem a další).

Naraženiny žeber bolí dlouho. Pokud by se bolest zhoršovala, a nereagovala na analgetika nebo se dostavily nějaké stavy motání, slabosti, bledost a podobně, volejte RZP.

Při silných bolestech je možné užívat prášky proti bolesti. Ale lepší je se těmto lékům vyhnout a snažit se to vydržet.

Zdroj: Naražená žebra

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA ARNIKOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Rulc.

Prosím o konkrétní zaslání receptu na domácí výrobu arnikové masti,arniku květ mám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mast z arniky se doma udělá tak, že smícháme arnikovou tinkturu s čištěnou lékařskou vazelínou v poměru 20 ml tinkrury na 150 g vazelíny. Vše se dobře promíchá a uloží na temné a chladné místo. Arnika v této masti se dá ještě obohatit o léčivou mast Dermazulen a mast Heparoidi - oboje se dá koupit v lékárně. Takto zkombinované léčivé účinky arniky a azulenu jsou výborné na modřiny, podlitiny, bolavé svaly a naraženiny, ale také na popáleniny. Mast vydrží stabilní několik týdnů. Zde je recept na výrobu tinkrury z arniky www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Výroba arnikové masti

Rozdíl mezi naraženým, nalomeným a zlomeným žebrem

Naražení žeber je někdy bolestivější než zlomenina žeber. Zlomeniny žeber se dělí na:

  • traumatické – úrazové
  • spontánní – patologické
  • jednoduché – zlomení 1 až 3 žeber
  • sériové – zlomení více než 3 žeber

Příznaky:

  • bolest v místě zlomeniny
  • píchání při dýchání – povrchní dýchání
  • vyhledávání polohy vsedě
  • dráždění ke kašli, ale pro bolest strach odkašlávat
  • zlomeninu je možné vyhmatat na rozdíl od naraženiny

Někdy se žebro zlomí a úlomky se proti sobě neposunou, takže jen dráždí okolí, jen bolí. Dojde-li k posunu úlomků proti sobě, potom mohou poranit okolní tkáně, poplicnici a třeba i plíce, jde o komplikace, které je nutné urychleně zjistit. Lékař postiženého pošle na rentgen, kde se provede jednoduchý a rychlý snímek, který jednoznačně poranění žeber vyloučí. Nalomení či pohmoždění se od zlomeniny na první pohled nepozná, diagnóza je možná pouze rentgenovým snímkem.

Zdroj: Naražená žebra

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Léčivé účinky prhy chlumní

Účinky při zevním použití arniky

Léčivé účinky prhy chlumní by se daly vyhlásit až za zázračné. Prha chlumní se pyšní označením, jako nejsilnější rostlinný lék vůbec. Plha chlumní patří mezi byliny na hojení ran. Hlavním přínosem prhy chlumní je její mimořádná schopnost uvolňovat krevní sraženiny, které vznikají tam, kde jsou těžké naraženiny, zmodralé krevní podlitiny, pohmožděniny a také na otlačením zčernalé nehty. Typicky po nechtěném úderu do prstu od kladívka při zatloukání hřebíků nebo při pádu na zledovatělém chodníku, kdy se vytvoří většinou ohromná modřina. U těchto případů není lepšího léku než obklad z prhy. Účinek bude silnější tím více, čím dříve po úrazu prhu přiložíme. Prha ale dokáže rozehnat i starší krevní sraženiny, například při nízké srážlivosti krve, při užívání Warfarinu nebo Heparinu nebo jiného koagulačního léku. Prha také výborně pomáhá i při svalových bolestech, kdy ji přikládáme na natržené svaly a vykloubeniny, dále na otoky a záněty kostí. Prha také prospívá končetinám, které ochrnuly po mrtvici.

Účinky při vnitřním užívání arniky

Prha chlumní má mimořádně dobré účinky i při vnitřním použití. Arnika při vnitřním užívání podporuje tvorbu krve, proto je vhodná při chudokrevnosti. Prha chlumní rozšiřuje cévy a tím zlepšuje krevní oběh, čímž pomáhá při křečových žilách, kornatění cév a revmatických chorobách. Prha se také s úspěchem užívá i při degeneraci srdečního svalu, při srdečních křečích. Arniku také ocení i staří lidé, kteří mají přetučnělé srdce, nebo mají arteriosklerózu, bolesti na srdci a záchvaty anginy pectoris. Arnika při vnitřním užití také uvolní žaludeční křeče, svalové bolesti a slabosti a při brnění končetin. Pro vnitřní použití se používá roztok, který se vyrobí z 10 kapek arnikové tinktury a dvou deci vody a takto se vypije třikrát denně.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Octový obklad se šalvějí

Jak se ukázalo, existuje vysoce účinný lék na výrony, naraženiny a modřiny a na oteklý kotník, který neobsahuje vůbec žádný led. Pro mírné případy dobře poslouží obklady z vilínu. Když je to vážnější, velmi účinný je octový obklad. Pokud se bylina jako šalvěj používá spolu s octem ke zvýšení potence, pak vzniká lék nazývaný octový obklad.

Ingredience

  • Ocet (postačí jakýkoli druh, nejlepší je domácí jablečný ocet);
  • 4-5 listů silného hnědého papíru nebo bambusových papírových ručníků;
  • Velká skleněná mísa;
  • Čerstvé listy šalvěje (volitelné);
  • Netoxický potravinářský obal (nepoužívejte plast!)

Postup

Naplňte skleněnou mísu asi 1 litrem octa. Nastříhejte velké kusy silného hnědého papíru (skvěle fungují ekologické papírové tašky z obchodu s potravinami) nebo bambusové papírové ručníky (ne běžné papírové ručníky!) a několikrát je přeložte na proužky. Každý pás by měl být asi 15 cm široký a 40 cm dlouhý.

Vložte každý proužek do misky s octem jeden po druhém.

Vyjměte proužek z octa, když je nasáklý, a jemně jej vyždímejte.

Proužek pevně naviňte kolem postižené oblasti. Pokračujte s dalšími proužky, dokud nebude pokryta celá pohmožděná nebo vymknutá oblast. Chlad octového obkladu by měl působit uklidňujícím dojmem a neměl by v žádném případě bolet. Pevně ​​zakryjte netoxickým potravinářským obalem, aby obklad zůstal na místě.

Octový obal často měňte. Optimální by bylo každou hodinu nebo dvě, ale minimálně pokaždé, když to zaschne.

Během několika hodin by otok měl začít klesat, protože ocet vytáhne zadrženou vodu na povrch.

Pokud byste chtěli použít volitelné šalvějové listy s octovým obkladem pro zvýšení účinnosti tohoto léku, postupujte podle těchto kroků a vytvořte obklad ze šalvějového octa:

Listy šalvěje položte na čisté dřevěné prkénko a válečkem jemně vyválejte, aby se šťáva dostala na povrch. Listy určitě netrhejte.

Rozválené listy dejte do středně velké pánve a zalijte trochou octa.

Poduste je na velmi mírném ohni asi pět minut. Při blednutí listů byste měli vidět trochu páry, ale určitě nepřiveďte směs k varu!

Vytáhněte podušené listy a chvíli je nechte vychladnout na čisté utěrce.

Listy šalvěje přiložte ještě horké na poranění a přikryjte ručníkem, aby se v něm udrželo co nejvíce tepla.

Nechte na postiženém místě asi hodinu, dokud otok nezačne ustupovat.

Opakujte podle potřeby pro urychlení hojení a zmírnění nepohodlí.

Obyčejná verze octového obkladu je užitečným prostředkem, který můžete mít po ruce, když není k dispozici led, například při kempování nebo pěších výletech. Jednoduše zabalte malou lahvičku octa a několik proužků hnědého papíru do lékárničky pro nouzové ošetření výronů a modřin.

Zdroj: Octový obklad na oteklý kotník


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP