Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK NA UVOLNĚNÍ RÝMY

OBSAH

Antihistaminika na rýmu

Jsou to léky, které blokují účinek histaminů, látek, které se uvolňují v těle během alergické reakce. Antihistaminika skutečně pomáhají při projevech senné rýmy a při její léčbě jsou opodstatněné. Při léčbě rýmy je však lepší, pokud se jim vyhnete. Působením antihistaminik zhoustne hlen v nose, odtéká pomaleji nebo vysychá, čímž se dýchací cesty ještě více ucpávají. Reklamy na léky, které obsahují antihistaminika, uvádějí, že pod jejich vlivem zastaví vylučování hlenů i kašel. Oba tyto příznaky jsou však projevem přirozeného zhojení chřipky nebo rýmy a jejich zastavení znamená konzervovat chřipku v sobě.

Zdroj: Kašel a rýma

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Co bychom měli vydržet bez léků:

  1. Horečku trvající 2 - 3 dny. Zvýšená teplota zrychluje krevní oběh, takže látky, které usmrcují viry, kolují v těle rychleji a efektivněji. Tělo se také pokouší usmrtit viry vytvořením teplejšího prostředí, které již virům není příjemné. Pokud užijeme lék na snížení teploty, tento proces se zpomalí nebo zastaví, a proto se z rýmy budeme zotavovat déle.
  2. Kašel, při kterém se vykašlávají hleny, je také lépe netlumit. Vykašlávání je přirozený samočisticí proces našeho organismu. Pokud se užijí léky proti produktivnímu kašli, hleny i s choroboplodnými zárodky zůstanou v organismu.
  3. Ucpání nosu třeba také spíše neléčit nebo léčit jen částečně. Je to proto, že prostředky na uvolnění nosu zužují cévy a omezují prokrvení nosu a hrdla. Zvýšené prokrvení je však často nutné, neboť zvyšuje teplotu zamořené oblasti a pomáhá sekretem vyplavit z těla choroboplodné zárodky.

Mnozí lidé se léčí z rýmy sami a používají léky bez lékařského předpisu. V lécích se orientují na základě reklam nebo kupují to, co je nejlevnější. Při výběru léků by však mělo být rozhodující jiné kritérium, a to, jaké účinné látky a v jakém poměru je dané léky obsahují. Pokud se člověk při rýmě cítí skutečně špatně, je třeba užít léky na snížení horečky a zmírnění bolesti, typicky Apo-ibuprofen.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Ano lze. Aplikace par kapek vitaminu E do kazde nosni dirky kazdy vecer prinasi zmenseni polypu jiz za par dni. Lze ho koupit primo tekuty s kapatkem, nebo lze v nouzi nariznout a vytlacit obsah tobolky vitaminu E primo do nosu, vzdy v leze. Je pomerne jedno, zda je to vitamin E 200 nebo 400.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Více jak 40 let mě trápí nosní polypy. Pravidelně jsem to chodila vytrhávat mívám často z rýmy záněty v dutinách nic nepomáhá doktoři mě nutí jít na operaci a tá pry pomůže jen na nějaký čas. Přečetla jsem si váš příspěvek kapat do nosu vit. D
už ho kapu 3 týdny a necítím že by se mi lépe dýchalo. Taky ještě kapu rakytník vyluhovaný v olivovém oleji .Nejvíce se bojím rýmy když nepřejde tak si musím dojit pro antibiotika a doktor se zlobí že nechci na operací .Asi ještě vyzkouším nějakou dietu. Děkuji za jakoukoliv radu. S přátelským pozdravem Dana

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Trik na uvolnění nosu

První krok: Dejte si jazyk na „podnebí“, to je oblast v ústech za vrchními zuby, a zatlačte dvěma prsty nad kořen nosu mezi obočím.

Druhý krok: Zmáčkněte si obě nosní dírky palcem a ukazováčkem, zakloňte hlavu a zadržte dech.

Tyto dva jednoduché kroky stačí k tomu, abyste si ulevili od zacpaného nosu.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Diskuze

V diskuzi COLAFIT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra76.

Na uvolnění pokožky používám kostičky colafit www.prozdravi.cz/col… 60 kostiček mám na dva měsíce a pocitově i vzhledově super.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Colafit diskuze

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jancur.

U miminka řeším ucpaný nos a rýmu kapičkami s mořskou vodou Quixx Baby. Přírodní přípravek, 100% bezpečný, dávat jde od narození. Já dávám jako prevenci, ale v případě rýmy je mořská voda ideální, protože ředí hlen v nosíku miminka a lépe se pak odsává.

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Zalehlé ucho od rýmy

Zalehnutí uší je při rýmě zcela normální a jediná možnost, jak tento problém vyřešit, je, vyléčit se pořádně z rýmy. Zalehlé ucho povolí a odezní samo. Rýma je v podstatě zánět, který je provázen zduřením nosní sliznice.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den,
jsem z Prahy 5 a měla bych zájem o rýmovník, buď odnože nebo celý v kořenáči. Kdo mi poradí, kde ho koupit. Děkuji Borovská Vlasta Praha 5

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rudolf Śnep.

Prosím o radu kde je možno koupit rýmovník. Dočetl jsem se o jeho vynikajících vlastnostech
při léčbě rýmy a dalších respiratorních onemocnění.Rád bych vyzkoušel jeho účinky při léčbě
našich vnoučat.
Děkuji za každou zprávu a jsem s pozdravem Śnep

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Je rýma přenosná

Více než 50 % infekčních rým způsobují rhinoviry. Přenos rýmy je kontaminovanými prsty, rozhodující prevencí je častá výměna kapesníků a mytí rukou. U nákaz přenášených kapénkovou cestou je třeba se vyhýbat úzkému kontaktu s nemocnými. Pacient je nejvíce infekční v prvních dvou dnech onemocnění.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA S ONEMOCNĚNÍM SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Šteflova.

Prosím můžete mi poradit, mohu užívat chlorellu když mám zvápenatělinu na jedné srdeční chlopni? Není to nebetpečné z důvodu uvolnění částic? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Chlorellu můžete v klidu používat i když máte zvápenatělinu na jedné srdeční chlopni. Chlorella totiž čistí především zažívací trakt. V klidu do toho. Očekávejte na začátku léčby průjem nebo zřídnutí srolice. Je to normální projev detoxikace organismu.

Zdroj: diskuze Chlorella s onemocněním srdce

Léčba rýmy

Léčba rýmy je symptomatická, celkově se podávají u akutní rýmy antipyretika, důležitý je dostatek tekutin a zvýšený přívod vitamínů. Dětem, které neumějí samy smrkat, je nutné nosní sekret i několikrát denně odsát. Nosní kapky (dekongestanty) se nemají používat déle než týden, neboť zde hrozí riziko návyku (sanorinismus). Po použití není vhodné zbytek nosních kapek či sprejů uchovávat, může se na nich infekce držet. Dále je možné použít nosní sprchu nebo výplach nosu některým z běžně dostupných sprejů se solným roztokem. Při rýmě je třeba udržovat průchodnost nosu, aby nehrozil zánět středního ucha. Hlen (mukus, též sliz) je hustá tělní tekutina vylučovaná sliznicemi (takzvanou mukózní membránou). Jeho funkcí je zvlhčovat a chránit určité partie těla, jako je trávicí, dýchací a rozmnožovací soustava.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANIT LEPIDLO PO UVOLNENI NAHRADY Z DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro odstranění lepidla z úst vypláchněte ústa teplou vodou nebo ústní vodou. To pomůže rozpustit Coregu ve vašich ústech. Pak vyčistěte dásně kruhovým pohybem pomocí zubního kartáčku s měkkými štětinami a normální zubní pasty. (Tím se odstraní plak z úst a stimuluje krevní oběh.) Nedoporučujeme vybírat zbytky lepidla z dásní, protože by to mohlo způsobit podráždění. Corega se pomalu rozpustí ve slinách a část produktu se může nakonec spolknout. Studie ukázaly, že adheziva z lepidla procházejí trávicím systémem v podstatě nezměněná jako nestrávený materiál a jsou eliminována bez jakýchkoli detekovatelných následků. Zkuste experimentovat a zjistit, jaké množství produktu je pro vás nejlepší. Naneste adhezivní krém Corega na vaše protézy v malých proužcích nebo v řadě teček, přičemž se ujistěte, že jej neaplikujete příliš blízko k okrajům. Protézy pevně přitlačte na místo a krátce držte. Mnoho nositelů umělého chrupu shledává, že stačí jedno použití denně. Pokud používáte přípravek Corega více než dvakrát denně nebo pokud vám protéza špatně sedí, poraďte se se svým zubním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Halada.

PS, super je namočit zubní kartáček do obyčejného mýdla a vyčistit si opakovaně dáseň,Jde to super odstranit.

Zdroj: diskuze Odstranit lepidlo po uvolneni nahrady z dásní

Nežádoucí účinky

Přípravek může ve výjimečných případech ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost (řízení vozidla, ovládání strojů).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Na posílení imunity beru wobenzym a jsem s ním velmi spokojená. Začala jsem ho brát, když už jsem byla zoufalá z neustálého bolení v krku a rýmy. Několikrát mi dělali testy na alergie, nic nenašli a dále se to už vlastně ani moc neřešilo. Někdy jedna dobrá rada, je jak deset dobrých doktorů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nella.

Od malička mám problémy s imunitou a nic nepomáhá,.Máte nějaké rady? Jákékoliv prosím..

Zdroj: diskuze Imunita

Zkušenosti se zadní rýmou

Zadní rýma je v podstatě těžko vysmrkatelný zánět nosohltanu nebo zánět vedlejších dutin nosních. Nosohltan je horní část hltanu, ve které jsou přítomny krční mandle. Vede odsud Eustachova trubice ústící do středního ucha. V hltanu se potkávají zažívací a dýchací systém. Zánět nosohltanu je časté onemocnění způsobené nachlazením, viry, bakteriemi, popřípadě může nemoc začít virovým zánětem a bakterie využijí oslabené sliznice. Přenos infekce probíhá kapénkově (mikroorganismy jsou přenášeny námi vydechovanými kapénkami), infekce se může šířit především kýcháním, kašlem a rýmou.

Typickým příznakem zadní rýmy je, že pacient pociťuje v zadní části nosohltanu či v některých vedlejších dutinách rýmu. Nemůže se jí ale kvůli neschopnosti hleny vysmrknout zbavit. Dalším příznakem je bolest hlavy spojená s tím, že jsou u pacienta zacpány příslušné dutiny a kašel. Může se objevit malátnost, která ale není až tak častým průvodním jevem.

Základem léčby je naředění rýmy, aby bylo možné hlen vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalypt, tymián, smrk, borovici, citrusy).

Lék na rýmu neexistuje i přes veškeré snahy medicíny.

K samoléčbě zadní rýmy (nikoliv alergické) je možné použít bylinné silice v podobě perorálních přípravků, jako je Sinupret, Nasivin Sinus sirup, Sinupo Forte. Obecně lze vyzdvihnout zvlhčení vzduchu a inhalace (Vincentka, Mucosolvan), které mohou být pomocnými metodami k uvolnění vazkého obsahu z dutin. Lokálně je možné použít antiseptický Stérimar s mědí (Cu) či lokální dekongescenční preparáty (Muconasal Plus, Olynth, Nasivin, Otrivin, Sanorin a další), ať již ve formě kapek, nebo spreje. Nástup účinku daných přípravků se začne projevovat okamžitě a zpravidla během 5–10 minut dojde ke splasknutí nosní sliznice a tím k uvolnění vedlejších dutin do prostoru nosního, čímž snáze sekreci vysmrkáte. Pokud je přítomna horečka nebo bolest supraorbitálních či paranazálních splavů, lze k uvolnění dutin nasadit též preparáty se sympatomimetikem (Paralen Grip, Modafen, Panadol Plus Grip). Jestliže se váš stav nezlepší nejpozději do 14 dnů, bude pravděpodobně nutná lékařská intervence s přispěním antibiotik makrolidového či linkosamidového typu (klaritromycin, azitromycin, klindamycin), nosního kortikoidu (Nasonex, Avamys), lokálního Pamyconu a omnipotentní Clarinase repetabs.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi MASÁŽ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pet5974.

Dobrý den,
na masáž prostaty chodím do jednoho salonu (redmassage.cz/masaze… a musím říct, že kromě příjemných a uspokojujících pocitů to mělo vliv i na zdraví. Opravdu mi to pomáhá a i celkově mi dopřává větší uvolnění.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Masáž prostaty

Domácí léčba zastydlé rýmy

Léky zcela jistě mohou pomoci, ale mnoho případů zánětu vedlejších nosních dutin se dá vyřešit i domácí péčí. Zde je uvedeno několik rad, které vám mohou pomoci od nepohodlí:

  • Zvlhčovat. Začněte používat zvlhčovače vzduchu v místnostech, kde trávíte většinu času. Jen se ujistěte, zda postupujete podle pokynů pro pravidelné čištění. Pokud ve zvlhčovačích používáte špinavý filtr, může dojít k šíření plísní do ovzduší.
  • Inhalace par. Můžete sedět přímo v horké koupeli, nebo si jen pustit sprchu, sedět v koupelně a zhluboka dýchat. Pára vám může pomoci se snížením přeplněných a oteklých nosních dírek.
  • Použití teplých vlhkých věcí. Dejte si teplý mokrý ručník na tvář. To by mělo vést ke zmírnění tlaku.
  • Použijte nosní fyziologický roztok. Tyto roztoky neobsahují léčivé látky, ale pomáhají s udržením vlhkosti v nosních dírkách.
  • Vypláchnutí dutin.
  • Konzumace dostatečného množství tekutin. Dochází k uvolnění hlenu a snížení zablokování nosních dutin.
  • Odpočinek. Pokud trpíte infekcí vedlejších nosních dutin, snažte se, abyste se nepřetěžovali. Dopřejte si dostatek spánku a dejte svému tělu šanci k zotavení.
  • Nepoužívejte volně prodejné léky proti bolesti.

Zdroj: Zastydlá rýma

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZUZANA.

Mám bolesti a brnění prstů které mně budí v noci a necitlivost v rukou .Prosím o radu a léčbu přírodní cestou.Take doporučení cviků na uvolnění karpalního tunelu.DIKY ZUZKA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové brnění nemusí být jen syndrom karpálního tunelu. Brnění prstů a bolesti rukou při spaní se objevuje často u lidí, kteří spí na boku s rukou pod hlavou nebo pod polštářem. Vyřeší to trvalá změna ležení v ploze na zádech s rukama složenýma na břiše nebo volně podél těla.
Cviky na uvolnění karpálního tunelu jsou vidět zde: www.google.com/searc…

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Léky na ucpaný nos

Neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní. Pokud se podle tohoto motta řídíte, pak je potřeba zvolit účinnější léčebné prostředky, jako je například legendární Olynth. Ten dokáže velmi rychle uvolnit ucpaný nos a umožnit vysmrkání.

Nejlepší lék na rýmu, i na tu alergickou, je samozřejmě změna prostředí, ne vždy je však rekreace u moře možná. V takových případech si mořskou vodu můžete obstarat sami. V lékárnách najdete spoustu přípravků ve formě nosního spreje s mořskou vodou. A proč mořská voda? Sůl a minerály v ní obsažené sníží otok sliznice a uvolní průchodnost dýchacích cest. Pokud ale raději zůstáváte v českých krajích, pak podobně efektivně zapůsobí i Vincentka ve formě kapek do nosu.

U alergické rýmy se podávají antihistaminika, která pomáhají potlačit celkové projevy alergie. V lékárně vám nabídnou prostředek, který bude jako ušitý na vaše problémy.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Rýma a její infekčnost

Rýma bývá nejprve způsobená viry – rhinoviry, coronaviry, virem Haemophilus influenzae A a B, parainfluenzae či RSV (respiratory syncytial virus), u kojenců a batolat pak adenoviry. Sliznici oslabenou virovou infekcí snáze napadnou bakterie, nejčastěji Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Branhamella catharalis. Podle průběhu se rozlišuje rýma akutní a chronická.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Cena a dostupnost

Zaváděcí cena pro balení 12 tobolek byl 77,60 Kč s úhradou VZP ve výši 10,70 Kč. Balení po 24 tobolkách bylo v prodeji za 126,10 Kč a úhrada VZP činila 21,40 Kč.

Volně prodejný lék Solpaflex je momentálně na našem trhu nedostupný.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Jak léčit rýmu a kašel

Jelikož léky proti virům rýmy zatím nejsou na obzoru, léky, které máme k dispozici, pouze zmírňují příznaky tohoto onemocnění. Dříve však, než po jakémkoliv léku sáhneme, je třeba pečlivě zvážit, zda je skutečně potřebný. Chorobné symptomy, které doprovázejí rýmu, jsou součástí uzdravování. Svědčí o tom, že organismus s nákazou bojuje. Podle nejnovějších lékařských poznatků je vhodnější léky při rýmě použít až pouze v případě nezbytnosti.

Zdroj: Kašel a rýma

Účinky

Účinná látka přípravku Solpaflex se řadí mezi nesteroidní protizánětlivé léky. Speciální formulace přípravku Solpaflex umožňuje řízené uvolňování účinné látky. Tak je zajištěn prodloužený účinek trvající až 12 hodin. Tím se Solpaflex liší od ostatních léčiv na bázi ibuprofenu dostupných na našem trhu.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Dávkování

Přípravek Solpaflex je určen pro dospělé a děti starší 12 let. Užívají se 1 až 2 tobolky 2x denně v časovém odstupu 12 hodin. Maximální denní dávka jsou 4 tobolky. Tobolky se polykají celé s trochou vody. Nesmí se cucat ani kousat, aby nedošlo k porušení prodloužené doby působení.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP