Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK NA ZUBNÍ KÁMEN

OBSAH

Potřebné věci k odstranění plaku

  • kartáček na zuby
  • pasta na zubní kámen

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Diskuze

V diskuzi ZUBNI KAMEN NA PROTEZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena polakova.

Dobry den,

mam castecnou dolni zubni nahradu, kazdy vecer mi 20minut cistim ve vode s Coregou prestose mu dela na hmote zubni kamen, kterynejde vyciytit. Co delamspatne? A jak odsstranit kartackem na protezu ji dostatecne drhnu
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Vaňková.

Dbám velmi na čištění mé zubní náhrady...(Corega,čištění kartáčkem a pastou)...a přesto se mi na náhradě tvoří zubní kámen,může mi prosím,někdo poradit,jak na něj a jak docílit ještě více bělosti
? Děkuji.

Zdroj: diskuze Zubni kamen na proteze

Odstranění zubního kamene

Zubař nebo zubní hygienik dokáže odstranit zubní kámen, který se vytvořil nad a pod dásní. Používá rovněž nástroje na seškrábání a uvolnění zubního plaku a kamene z povrchu zubů. Pokud je veškerý plak a zubní kámen odstraněn, vaše zuby jsou lesklé, hladké a na povrchu čisté.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ KÁMEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Mertová.

Dobrý den
chtěla jsem se zeptat zda je povinností zubaře odstranit mi zubní kámen. Do nedávna to dělal, ale teď mi potvrdil, to dělat nebude a ať jdu k hygienistce ( 700 kč) a peněz moc nemám. Proto se chci informovat jestli to není jeho povinnost.
Za odpověď děkuji L. Mertová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ano, dnes je to tak, že zubní kámen odstraňuje zubní hygyenistka. Není to proto, že by to zubař nechtěl udělat, ale proto, že zdravotní pojišťovna tento zákrok nehradí a zubař obvykle nemá u svého křesla potřebné nástroje. Hygyenistka má obvykle vlastní vyšetřovací křeslo s moderními nástroji, které skutečně efektivně odstraňují zubní kámen. Zubní hygyenistka je nová služba zvyšující úroveň našeho zubního lékařství, kterou si pacient hradí sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní kámen

Zubní kámen foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět zubní kámen.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Diskuze

V diskuzi TVOŘÍ SE ZUBNÍ KÁMEN NA KERAMICKÉ PROTÉZE ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumír Štefáček.

Tvoří se zubní kámen na keramické protéze ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Tvoří.☹

Zdroj: diskuze Tvoří se zubní kámen na keramické protéze ?

Čištění zubů

Čistěte zuby po dobu dvou minut, čištění by se mělo provádět dvakrát denně. Čištění mezizubním kartáčkem by se mělo provádět každý den. Nahromaděný plak se objevuje častěji, když kouříte, pijete kávu, čaj nebo colu, pak pro vás nejspíš bude nutná zubní pasta určená přímo na zubní kámen, obsahuje totiž pyrofosforečnan zabraňující blednutí zubů.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ KÁMEN - ODSTRANĚNÍ V RÁMCI PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, zajímalo by mě, zda mi musí moje zubní lékařka v rámci preventivní prohlídky, odstranit i zubní kámen a nebo je nezbytné se zvláště objednat k dentální hygieně? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Odstranění zubního kamene je dnes považováno za kosmetický úkon a není tedy hrazeno ze zdravotního pojištění. Zubař ho nabízí jako nadstandardní výkon odděleně od preventivní prohlídky.

Zdroj: diskuze Zubní kámen - odstranění v rámci preventivní prohlídky?

Co je to zubní kámen?

Přestože dbáte na ústní hygienu, jsou v ústech různé bakterie. Tyto bakterie spolu s bílkovinami a potravinami vytvářejí lepkavý film (zubní plak). Zubní plak se usazuje na zubech, a to nejčastěji v místech, která se obtížně čistí (zadní zuby, podél dásní a kolem výplní). Plak následně napomáhá tomu, že se na zubech snadněji přichytávají zbytky jídla a bakterie, které vylučují kyseliny, jež poškozují zubní sklovinu a vedou k dalším problémům se zuby. Tyto kyseliny mohou způsobit i zánět dásní či vytvoření zubního kazu. Problém nastane, když je plak na zubech ponechán a ztvrdne, což se může stát během 26 hodin. Pokud k tomuto dojde, vznikne zubní kámen. Odstranit zubní kámen je pak složitější než očištění od zubního plaku.

Zdroj: Zubní kámen

Kontroly u zubního lékaře

Každých šest měsíců navštěvujte svého zubaře, který vám poradí s čištěním zubům a péčí o ně. Pokud se tvorba zubního kamene zhoršuje, zejména ve stáří, zubní lékař vám doporučí častější odborné čištění.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Hodrová.

Dobrý večer, mám dotaz, zda je možné , že by zubní kámen u mého psa / stáří 3 roky / způsobil zvýšení močoviny z 6,2 na 7,7 . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Správné čištění zubů video

Tady jsou videa, na kterých je vidět jak si správně čistit zuby.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ZUBNÍHO KAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Nikde jsem nenašla informaci, zda odstranění zubního kamene spadá do ošetření hrazené pojišťovnou. Moje bývalá zubařka (bohužel vloni zemřela) mi běžně toto prováděla při každé mé návštěvě ordinace, pokud to samozřejmě bylo potřeba. Odstranění bylo zdarma.
Teď jsem zaregistrovaná v jiné soukromé ordinaci a za odstranění zub.kamene jsem musela zaplatit 500 Kč. Je to správné nebo není? Děkuji za odpověď.j

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění zubního kamene dnes patří do gesce zubní hygieny, která není hrazena ze zdravotního pojištění. Někteří zubaři stále odstraňují zubní kámen v rámci preventivní prohlídky většinou pomocí pátradla. To však není úplně nejlepší způsob a vyplatí se nechat si zubní kámen odstranit jednou za rok pomocí ultrazvuku. Zoubky jsou potom jako když právě vyrostly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění zubního kamene

Jak zubní kámen ovlivňuje zuby a dásně?

Jakmile zjistíte, že se vám na zubech začíná tvořit zubní kámen, zkuste jej odstranit pomocí zubního kartáčku a zubní nitě. Ale jestliže se jedná o případ, kdy již bakterie v ústech uvolnily velké množství kyseliny, mohlo dojít k poškození zubní skloviny. Poškozená zubní sklovina následně vede k tvorbě výdutí a ke kazivosti zubů. Více než 90 % dospělých ve věku nad 40 let trpí nějakou formou zubního kazu. Zubní kámen, který se nechává bez povšimnutí, může vést k závažným zdravotním problémům. Bakterie dlouhodobě dráždí a poškozují dáseň a postupem času se projeví progresivní onemocnění dásní, které neléčené mívá vážné důsledky. Nejmírnější formou onemocnění dásní je zánět. Zánět dásní může být zastaven a zvrácen pečlivým čištěním zubů, používáním dentální nitě a pravidelnou návštěvou zubního lékaře.

Pokud je zubní kámen odstraněn, ale zánět dásní není léčen, přechází do vážnějších forem onemocnění, zejména do parodontózy. Parodontóza se tvoří mezi dásní a zuby. Imunitní systém uvolňuje chemikálie proti bakteriím, které poškozují kosti a jiné tkáně držící zuby na svém místě, což vede ke ztrátě zubu a degeneraci kostí v čelistech. Bakterie v dásních mohou rovněž přispívat k srdečním chorobám.

Zdroj: Zubní kámen

Co je to zubní sklovina

Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Zubní sklovina je složená především z hydroxyapatitu substituovaného uhličitany a z menšího množství vody, proteinů a stopových prvků, včetně fluoridu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filippp.

Dobry den mam dotaz jelikož už 3 týdny se mi špatně žvýká Polyká taky jedna strana jazyku je úplně natekla a bolest v krku co dva dny a při plivnuti plivu krev podle fotografie myslíte ze muže jít o rakovinu jazyka ? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být klidný, rakovina jazyka toto není. Ale úplně v pořádku to taky není. To, co se děje s vaším jazykem a s krvácením, souvisí se stavem vašich zubů. Z fotografie je vidět, že máte na zubech zubní kámen. Zubní kámen je semeniště bakterií a z toho vám pak krvácí dásně a na jazyku se tvoří opuchliny. Pokud nezlepšíte stav svých zubů, problémy, které popisujete, nejen že nezmizí, ale budou se zhoršovat. Nejrychleji vám pomůže zůbní hygiena, kam byste se měl co nejdříve objednat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Vinný kámen – cena

Cena vinného kamene se pohybuje kolem 50 korun za 150 g kypřicího prášku.

Zdroj: Vinný kámen

Správnost čištění zubů

Čištění zubů věnujte dostatek času, zejména v případě zvýšeného rizika vzniku zubního kamene. Ujistěte se, že si čistíte zuby i v blízkosti vnitřní strany dolních předních zubů a na vnější straně horních zadních zubů. Tím zvýšíte produkci slin a zabráníte možné tvorbě zubního kamene. Správné čištění zubů stimuluje dásně, což vede k zachování jejich zdraví.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Léčba eroze zubní skloviny

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu poškození. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá pouze lepení. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubní lékař vám doporučí krytí zubu korunkou, ta uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Zubní sklovina

Jak je léčena ztráta zubní skloviny?

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu problému. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá jen „lepení“. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubař vám doporučí krytí zubu korunkou. Korunka uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Obrázky

  • Zubní protézy – foto: zde je možné vidět fotografie, jak vypadá zubní protéza: zubní protézy.
  • Zubní implantáty – foto: tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět zubní implantáty.

Zdroj: Zubní protézy

Budete potřebovat

  • Měkký zubní kartáček
  • Zubní nit
  • Ústní vodu

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Jak zamezit zubnímu kameni?

Nejlepším způsobem, jak zabránit závažným následkům zubního kamene, je zabránit jeho tvorbě.

  • Pravidelné čištění a používání správné techniky. Rychlé, 30sekundové čištění zubů ráno a večer nestačí k odstranění zubního plaku a jako prevence proti tvorbě zubního kamene. Používejte kartáček s měkkými štětinami, abyste se dostali do všech míst v ústech. Ujistěte se, že jste si řádně vyčistili i zadní zuby.
  • Studie prokázaly, že elektronické kartáčky na zuby jsou při odstraňování plaku účinnější než manuální zubní kartáčky. Elektronické kartáčky prošly přísnou kontrolou kvality a řadou bezpečnostních testů.
  • Užívejte zubní pastu s fluoridem, který odstraňuje zubní kámen. Zubní pasty obsahující difosforečnany zabraňují tvorbě plaku a následnému vzniku zubního kamene. Fluorid zamezuje poškození ve vašich ústech. Některé zubní pasty obsahují také triclosan, což je antibiotikum, které bojuje s bakteriemi v plaku.
  • Používejte zubní nit bez ohledu na to, jak pilní budete při čištění zubů, protože denní používání zubní nitě odstraňuje plak mezi zuby a zabraňuje tvorbě zubního kamene v těžko přístupných místech.
  • Dávejte si pozor na stravu, protože bakterie v ústech se objevují zejména po konzumaci potravin s obsahem sacharidů (cukry, škroby). Pokud jsou bakterie vystaveny těmto potravinám, dochází k uvolnění škodlivých kyselin. Konzumujte zdravou stravu a omezte množství cukrů obsažených v potravinách. Nemusíte se vzdát sladkostí nebo žvýkaček. Mějte na paměti pečlivou péči o zuby po každém takovém jídle. Doporučuje se i pití dostatečného množství vody během a po jídle, protože dostatek tekutin minimalizuje množství zubního plaku.
  • Nekuřte. Studie ukazují, že lidé, kteří kouří cigarety nebo používají jiné tabákové výrobky, mají větší výskyt zubního kamene na zubech nebo pod dásní.

Pokud se zubní kámen vytvoří, je důležité si uvědomit, že jen zubní lékař je schopen odstranit jej z vašich zubů. Proto nezapomínejte dvakrát do roka navštívit svého zubaře, který vám při pravidelných kontrolách odstraní zubní plak nebo kámen, který se již vytvořil, a zabrání tak případným komplikacím.

Zdroj: Zubní kámen


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP