Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

JAK NAMNOŽIT BOBKOVÝ LISTY


JAK NAMNOŽIT BOBKOVÝ LISTY a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Bobkový list je sušený list vavřínu ušlechtilého a používá se zejména jako koření. Tuto přezdívku daly vavřínu patrně jeho plody, které připomínají bobky malých zvířat. Původem je rostlina pravděpodobně z Malé Asie. Bobkový list působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický efekt. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru jako doplněk léčby diabetiků.


Pěstování

Vavřín se ve své domovině ve Středomoří vyskytuje obvykle jako strom dorůstající poměrně značných výšek, roste však pomalu. Pěstuje se pro svoje dekorativní stálezelené vonné listy. Dříve se vavřín používal jako výzdoba při slavnostních příležitostech, například na věnce. Zejména staří Římané a Řekové se vavřínovými věnci zdobili při vítězných bitvách a sportovních zápasech. V dnešní době je pro nás vavřín kromě dekorativního účelu nepostradatelný v kuchyni.

Rostlina tvoří vejčité kožovité listy sytě zelené barvy, které jsou na okrajích mírně zvlněné. Listy jsou silně aromatické a s oblibou se používají jako koření – bobkový list. Rostlina tvoří nenápadné květy vyrůstající z paždí listů. Žluté květy se objevují v červnu. Po odkvětu se tvoří černofialové bobule. Semena se sklízejí na konci podzimu, jakmile plně dozrají. Ve Středomoří se ze semen lisuje jedlý olej. Jako koření se používají pouze listy, a to jak čerstvé, tak sušené. Čerstvé listy vydrží v mikrotenovém sáčku několik dní. Před použitím je raději nakrájíme. Jinak listy sušíme na suchém, tmavém místě. Po usušení listy ze stonků odtrháváme. Můžeme je použít celé nebo drcené.

Vavřín má rád prosluněná místa, tam se mu bude doopravdy dařit. V létě je náročný na dostatek vláhy a hnojiva. I přesto nechte zeminu mezi zaléváním vyschnout. Na půdu není rostlina náročná a snáší dobře i vápenaté půdy. K opravdu dobrému růstu ale potřebuje kyprou a výživnou zeminu. Nenechte se však zmást Středomořím, kde vavřín může působit dojmem rychle rostoucí bezproblémové dřeviny, opak je pravdou. Třebaže rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, má kořeny citlivé na přemokření. Zvláště při pěstování v květináči nezapomeňte na silnou drenážní vrstvu, protože pokud rostlině uhnijí kořeny, tak se s tím jen těžko vyrovná. Dalším parametrem je výživná, ale propustná zemina. Toho docílíte přídavkem perlitu nebo drobného štěrku.

S dobrým prospíváním rostliny bezesporu souvisí řez. Velmi slabé nebo naopak silné větve obrážejí nepříliš ochotně a mnohdy vytvoří pouze 1 až 2 nové výhony. Na to myslete při tvarování, kdy nenechte rostlinu nasadit příliš starého dřeva. Tak snadno dostanete stálezelený keř nebo stromek, vavřín má totiž dobrou regenerační schopnost a snese i hluboký řez.

Pokud chcete vavřín namnožit, jde to celkem jednoduše. K množení se využívají vrcholové řízky, které mají alespoň 3–6 lístků. Umisťujeme šikmě seříznuté sazenice po více kusech do květináčů. Nejideálnější podmínky jsou kolem 25 stupňů Celsia, kdy dokáže skvěle zakořenit. Vavřín se ale množí i ze semen nebo odkopky vzrostlejších keřů.

Z chorob je vavřín náchylný na plísňové onemocnění, takže jej m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Léčba bobkovým listem

Příběh

Ve svém příspěvku OČISTNÁ KÚRA Z BOBKOVÉHO LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JARČA.

Dobrý den,
věnuji se už nějakou dobu frekvenčním metodám a čištění organismu k návratu ke zdraví neinvazivními způsoby a již jsem vyzkoušela mnoho věcí jako doprovodné orální pomucky k čištění.
zajímá mne kůra z bobkového listu,
u Postupu č. 2 u bobkové kury nerozumím následujícímu
A DOTAZY VLOŽÍM VELKÝMI PÍSMENY PŘÍMO DO KOPIE VAŠEHO TEXTU

CELÝ POSTUP Č. 2 JE SAMOSTATNÝM POSTUPEM JAKO SAMOSTANOU VARIANTOU NEBO JDE O CELEK KURY A NAVAZUJE NĚJAK NA POSTUP Č .1 KDY SE PRACUJE CELÝ ROK POSTUPNĚ?

Balíček majoránky a 20 bobkových listů semelte v elektrickém kávovém mlýnku. Ke směsi poté přidejte malou lžičku (čajovou) sušeného zázvoru a 8 lžic hroznového cukru. Vše promíchejte, dejte do skleničky a tu uzavřete.
Užívejte
JAKOU FORMOU UŽIJI ROZMIXOVANÉ INGREDIENCE? SUCHÉ POLKNU NEBO ZAPIJI? PROČ JE TAM TEN HROZNOVÝ CUKR JAK DOHROMADY PŮSOBÍ S MAJORÁNKOU TEN BOBKOVÝ LIST NEŽ SAMOTNÝ?
2krát denně
MAXIMÁLNĚ 3 TÝDNY KAŽDÝ DEN?
KDY? PŘED NEBO PO JÍDLE A S JAKÝM ODSTUPEM?
1/2 kávové lžičky směsi zapijte.
MYŠLENO ZAPÍT ČÍMKOLI NEBO NĚČÍM KONKRETNÍM - NEBO PŘÍMO ODVAREM Z BOBKOVÉHO LISTU A TEN TEDY V TOMTO POSTUPU MOHU UŽÍVAT KAŽDÝ DEN, NE DÉLE NEŽB 3 TÝDNY?
Očistu provádějte maximálně 3 týdny, poté by měla následovat 3týdenní pauza.
PAK MOHU POKRAČOVAT?

První den očisty
PRVNÍ DEN KDY SPOLKNU MLETOU SMĚS CUKR MAJORÁNKA BOBKOVÝ LIST?
dochází k bouřlivému procesu v celém organismu. Proto je dobré skončit s pitím odvaru kolem 20. hodiny a před spaním si ještě udělat klystýr
JAKÝ KLYSTÝROVÝ ROZTOK DOPORUČEJETE KONKRETNĚ A V JAKÉM MNOŽSTVÍ?

Při silném vylučování solí a dalšího odpadu z těla se sliznice střeva na čas zahltí, čímž se aktivizují obranné buňky v mandlích, nosních dutinách i v průduškách. Příznaky jsou stejné jako při nachlazení, avšak druhý den už se budete cítit dobře. Při této proceduře je důležité jíst hodně ovoce a lehká jídla, úplně nejlepší je pak takzvaný alternativní půst, při němž se pijí pouze ovocné šťávy a voda. Kromě toho, že očistná kúra ulevuje kloubům, páteři i celému tělu, má tato procedura zajímavý vedlejší efekt: výrazně povzbuzuje libido a erekci.
MÁTE TO VYZKOUŠENO NA SOBĚ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Očistná kúra z bobkového listu

Jak působí bobkový list

Bobkový list se používá k vyčištění kloubů a těla od usazenin a solí kyseliny močové. Navíc podporuje trávení a chuť k jídlu. Neocenitelný je rovněž při revmatických bolestech, kdy se bolavá místa potírají bobkovým olejem.

Olej z bobkového listu: 50 g bobkového listu vložte do láhve a zalejte nejméně 70% lihem, nechte 24 hodin louhovat, poté přidejte 1/2 litru olivového oleje a ve vodní lázni zahřívejte 5 až 6 hodin (olej se při tom nesmí vařit), nakonec přefiltrujte přes jemné plátno.

Bobkový list lze použít i jako obklad na klouby: Rozdrťte bobkový list, smíchejte s olivovým olejem, směs dejte na čistý kapesník a přikládejte několikrát denně na postižené místo.

Při vnitřním užití má bobkový list schopnost rozpouštět. Rozpouští kamínky a pomáhá při všech nemocech močového měchýře. Pomáhá i při trombóze jater a rozpouští zatvrdliny sleziny. Rozhání otoky. Pro nejrůznější toxické látky působí jako protijed. Pomáhá i při bolestech v kostech, kříži a při bolestech sedacího nervu. Vavřínové esence a masti se používají k vnějšímu léčení revmatismu a odpuzování hmyzu (odpuzuje škůdce mouky). Olej se používá při podvrtnutích a pohmožděninách. Ve formě čaje bobkový list snižuje cukr v krvi u diabetiků, pomáhá při dně. Obsahuje silice, glykosidy, alkaloidy, hořčiny, třísloviny a další látky. Hořčiny z bobkového listu povzbuzují tvorbu žluči, což je důležité u jater poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv. Když vložíte pár lístků vavřínu do šatní skříně, budete překvapeni, jak účinkuje proti molům.

Zdroj: článek Bobkový list jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem GINKO BILOBA PĚSTOVÁNÍ SUSENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerova.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli vadí když listy otrham třeba v červnu.Dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginko biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginko biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginko biloba jsou dobré jako antioxidanty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Ginko biloba pěstování suseni

Je bobkový list jedovatý

Bobkový list najdete téměř v každé domácnosti. Je nepostradatelný třeba při přípravě svíčkové, rajské nebo smetanové omáčky, dále k nakládání zeleniny, hub, okurek, do směsí koření, při rožnění masa a podobně. Používá se i do parfémů a různých olejů. Bobkový list usnadňuje trávení a podporuje chuť k jídlu. Vavřín se vyskytuje jak ve formě čerstvé, sušené, celé, tak i mleté. Jedovatý není. Ovšem ve formě nálevu s ním musíte zacházet obezřetně a pít jej po malých doušcích.

Bobkový list může ovlivnit srážlivé vlastnosti krve (mírně ředí), takže by se neměl používat těsně před operací. Naopak je vhodnou prevencí sraženin v krevním oběhu (embolie, trombus) například před dlouhou cestou autem, autobusem, letadlem nebo vlakem.

Denní dávka bobkového listu (vavřínu) by neměla překročit 3 gramy.

Zdroj: článek Bobkový list a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.

Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.

Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.

Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.

Ze sušených listů:
Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.

Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.

Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zpracování listů Ginkgo biloba

Zelený čaj a bobkový list

Bobkový list není cílený pomocník při hubnutí, takže jeho konzumací určitě nezhubnete. Pročišťuje však tělo, podporuje trávení a doplňuje vitamíny a minerální látky do organismu, který je pak zdravější. Bobkový list můžete konzumovat i během hubnutí přidáním do různých jídel. Nejčastěji se bobkový list používá k pečenému masu, do polévek, rýže, zavařenin nebo se z něj vaří čaj.

Recept

Ingredience: 15 ks bobkových listů, 1 lžička zeleného sypaného čaje, 3 dl vody; malý hrnec

Postup: Do hrnce vložte bobkové listy a zelený čaj, zalijte je vodou a dejte vařit. Když voda začne vřít, tak ji nechte vařit cca 12 minut. Potom čaj vypněte a nechte louhovat další tři hodiny. Po třech hodinách přeceďte čaj a odstraňte bobkové listy a sypaný zelený čaj. Vylouhovaný čaj pijte pomalu a postupně během celého dne. S touto kúrou je nejlépe začít od 7 či 8 hodin ráno a pokračovat postupně až do večera do 19. či 20. hodiny.

Doporučení: Tento čaj nesmíte vypít najednou! 1 menší doušek za 1 hodinu, ne více, nárazovým pitím si zředíte krev a může dojít ke krvácení. Takovou kúru zopakujte za tři dny, pak už pouze jedenkrát další týden a poté až za dva měsíce.

Zdroj: článek Zelený čaj na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST NA KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Pod prvním článkem pro očistu těla je poznámka,že bobkový list je možné použít i pro očistu slinivky a trávení. Platí i pro slinivku výše uvedený recept,nebo je ještě nejaký jiný? Děkuji Olga.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oslabená slinivka a zvýšená hladina cukru v krvi se dá léčit pomocí listů vavřínu velmi podobně.
Do termosky hoďte 10 bobkových listů, zalijte 300 ml vroucí vody, přikryjte a nechte louhovat jeden den. Potom směs přeceďte a půl hodiny před každým jídlem vypijte 50 ml. Až léčivý nápoj z bobkového listu dojde, tak si stejným způsobem připravte další. Takto se postupuje po dobu dvou týdnů.
Před i po započetí této léčby se doporučuje podstoupit kontrolní vyšetření krevního cukru, buď u lékaře a nebo osobním měřičem krevního cukru s lancetou. Analýza výsledků vám pak ukáže, jaké pozitivní změny se uskutečnily ve vašem těle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bobkový list na klouby

Podobné keře

Mahónie cesmínolistá

Mahónii cesmínolistou mají rádi zahrádkáři, protože svým hustým vzrůstem a lesklými listy v létě, na jaře záplavou žlutých hroznů květů a od léta do zimy modrými plody musí potěšit každého. Ze zahrádek ji možná znáte, ale víte například, že plody jsou jedlé (obsahuji malé, neškodné množství toxických látek) a mahónii můžete zplaněnou vidět i uprostřed lesa?

Mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) je velmi známý stálezelený keř z rodiny dřišťálů. Asi 1 až 2 m vysoký rozložitý keř zdobí zahrady a místy zplaňuje v lesích a parcích, kam jej zanáší ptáci svým trusem. Bobule jsou modré, o průměru až 0,8 mm, a působí dojmem lehce ojíněných kuliček. Za určitých okolností jsou jedlé, což může řadu lidí překvapit. Většinou se má za to, že jsou jedovaté, což není vzdáleno pravdě, protože jsou mírně toxické. Dozrávají koncem července až do konce srpna a rostlinu zdobí dlouho do zimy, kdy slouží jako potrava pro ptáky. Pro lidi jsou nejvhodnější až plně zralé, jinak jsou velmi kyselé. Navíc nedokonale zralé plody v minimální míře obsahují mírně jedovatý alkaloid berberin, který však zpracováním nebo usušením téměř mizí. V plně zralých plodech je ho pouze stopové, neškodné množství, uvádí se 0,015 %. Jelikož o jedovatosti nebo nejedovatosti bobulí mahónie existuje mnoho protichůdných názorů, přikláníme se spíše k doporučení je nekonzumovat.

Ovšem v kořenech, kůře a listech je těchto jedů podstatně více. Příznakem otravy berberinem je nevolnost. Kmínky mahónie jsou šedožluté, bez trnů a lysé. Výtažek z dřeva mahónie byl dříve využíván pro barvení vlny, jelikož má výrazně zlatožlutou barvu. Keř kvete v dubnu až květnu žlutými hrozny vonících květů, které lákají hmyz všeho druhu. Listy jsou vejčité, tvrdě kožovité a pichlavé. Jsou lehce vykrajované a zvlněné, proto se často využívají na ozdobu do podzimních i vánočních vazeb a dekorací. Mahónie cesmínolistá se tvarem listů velmi podobá cesmíně, která je ale jinou rostlinou.

Cesmína

Cesmínu poznáte podle červených plodů. Větvička cesmíny je symbolem amerických Vánoc. Na podzim se listy této rostliny lehce zbarvují do bronzova, u odrůdy Atropurpurea je tento jev nejvýraznější. Cesmíny (Ilex) na světě rostou v mnoha druzích. Některé jsou teplomilné, jiné zase odolné proti mrazu, a právě ty mohou zkrášlovat naše zahrady. Některé keře mohou i u nás dorůst úctyhodných velikostí. Lze z nich vytvářet příjemné tmavozelené pozadí pro pestřejší výsadby, poslouží jako neprostupné, stálezelené a velmi dekorativní živé ploty, tvarované se dobře vyjímají ve dvojici jako strážci branky, loubí a podobně, některé jsou i atraktivními solitérami.

Cesmíny jsou ozdobné svými listy, kv

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mahon a jeho pěstování

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak si vyrobit borůvkový čaj
Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.

Recept

2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti

Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Bobkový list – odvar

5 g bobkového listu dejte vařit do 300 ml vody na 5–10 minut. Odvar nechte přes noc vyluhovat, poté jej přeceďte a po malých doušcích pijte během celého dne do osmé hodiny večerní. Kúru opakujte znovu po 3 dnech, pak následuje týdenní pauza a znovu celý postup opakujte. Poté ještě jednou po čtvrt roce. Kúra se nedoporučuje dlouhodobě a v žádném případě se nedoporučuje zvyšování dávky nebo jednorázové vypití celého odvaru – jeho efekt je dost výrazný a mohly by se objevit negativní projevy. Před kúrou je vhodné vyčistit tělo pomocí klystýru střeva. Po absolvování kúry může dojít ke vylučování růžové moči, což znamená že se již soli vylučují z těla.

Zkušenosti s odvarem z bobkového listu

Bobkové listy jsou zdrojem vitamínů A, B a C. Z vitamínů B je zastoupena například kyselina listová. Dále je bobkový list bohatý na vápník, hořčík, draslík, selen, měď a železo. Původně se bobkové listy nedávaly do omáček a polévek pouze jako koření, ale také kvůli léčivým účinkům. Zejména podporují trávení a působí lehce sedativně. Kromě toho mají antiseptický efekt a snižují krevní cukr, takže se vřele doporučují právě diabetikům.

Diabetikům a nemocným se doporučuje pít vavřínový čaj alespoň po dobu jednoho měsíce. U bobkového listu byly prokázány pozitivní účinky i na nervový a imunitní systém. Také je známý jako pomocník při revmatismu a dně, jelikož ředí krev a zabraňuje tím vzniku krevních sraženin.

Vavřínový čaj: Jednu lžičku nasekaných bobkových listů přelijte 3 dl vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Pak přeceďte a vypijte. Tato procedura by měla trvat 3 týdny.

Vavřínový prášek: Při cukrovce je také účinný vavřínový prášek. Listy vavřínu jednoduše rozdrťte nebo rozmixujte. Hotový prášek vložte do skleněné láhve a dobře uzavřete. Užívejte 2× denně na špičku kulatého nože a vše zapijte 3 dl vlažné vody.

Užívání 2 gramů bobkového listu denně údajně vede za 1 měsíc k poklesu krevního cukru glukózy (glykemie) u diabetiků až o 20 %!

Zdroj: článek Bobkový list a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kopřivový čaj

Bobkový list a cukrovka

Čaj z listů využijí diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také při cukrovce můžete bobkový list pravidelně přidávat do jídla. Bobkový list přispívá nejen k regulaci hladiny glukózy, ale současně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, čímž zlepšuje fungování srdce a jater (orgán, odpovědný za štěpení glukózy). Užívání 1 až 2 gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň jednoho měsíce vede ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21–26 %.

Cena bobkového listu.

Zdroj: článek Bobkový list na detox

Poradna

V naší poradně s názvem MOTÝLÍ KEŘ - ŽLOUTNUTÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Povolná.

Prosím o radu,u keře mi začaly černat listy. Motýlovník jsem postříkala proti
mšicím,ale nepomohlo to.Kvete,ale zdá se mi,že za celé léto(zatím)
vůbec nevyrostl.Prosím, čím mám keř postříkat. Děkuji EP

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Proč černají listy na motýlím keři?
Plísňové choroby a padlí způsobují mnoho skvrn na listech, které mají barvu od žluté po hnědou a dokonce i černou nebo tmavě hnědou. Tyto skvrny mohou být kruhové nebo nepravidelné, ale obvykle se z nich krátce po jejich objevení vyvinou plodnice. Plísňovým onemocněním prospívají vlhké podmínky.
Co dalšího způsobuje tmavé listy na motýlích keřích?
Pokud jsou vadnoucí listy scvrklé a hnědé, motýlí keř trpí nedostatkem vody. Motýlí keř potřebuje vodu během růstového období na začátku jara a během období sucha po celou sezónu.
Pokud jde o plíseň, odstraňte zcela napadené rostliny nebo ostříhejte větve a zbytek živé rostliny postříkejte fungicidem, typicky OTRIVA. Seznam všech fungicidů, které jsou nyní v nabídce pro ochranu okrasných rostlin proti plísním a padlí je vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…
Babská rada jak se zbavit černé plísně na listech motýlího keře je postříkat postižené rostliny směsí vody a saponátu. Rozmíchejte 1 polévkovou lžíci domácího tekutého pracího prostředku v 3,5 litru vody a nastříkejte jej na rostliny.

Zdroj: příběh Motýlí keř - žloutnutí listů

Bobkový list s léky

Existují zde nebezpečí, která souvisí se současným užívání některých léků společně s bobkovým listem.

Léky na bolest (narkotika)

Lidské tělo přeměňuje některé léky na bolest, aby se jich zbavilo. Bobkový list může snížit rychlost této přeměny a způsobí tak delší dobu jejich přítomnosti v organizmu a to může vést k předávkování a k zesílení nežádoucích účinků těchto léků. Léčivé látky proti bolesti, kterých se toto nebezpečí týká jsou: meperidin, hydrokodon, morfin, OxyContin a mnoho dalších.

Sedativní léky (léky tlumící CNS)

Bobkový list může způsobit ospalost. Léky, které způsobují ospalost, se nazývají sedativa. Užívání bobkového listu spolu se sedativními léky může způsobit přílišnou ospalost.

Léčivé látky, kterých se týká zvýšená ospalost při současném užívání bobkového listu jsou klonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem a další sedativa.

Zdroj: článek Je bobkový list jedovatý?

Poradna

V naší poradně s názvem GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, mám částečně zúžený oční nerv. Očním lékařem mi byla doporučena podpora lečby vytažky z ginkgo biloby. Mám na zahradě strom ginkgo biloby. V průběhu dne sním několik čerstvých listů. má toto užívání listu pro organismus nějaký význam. Děkuji za odpověď Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pojídání listů ginkgo biloba má také blahodárné účinky, ale je nepraktické, protože se do těla dostávají i škodliviny z okolního prostředí, které na listy ulpěly během vegetace. Potom také čerstvé listy nejsou k dispozici po celý rok a úspěch léčby je založen na pravidelném a dlouhodobém užívání. Proto je lepší listy nasušit, uskladnit a pak použít některý z výše uvedených receptů na použití, během celého roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Ginkgo biloba

Listy pampelišky

Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále představují významný zdroj křemíku, draslíku, vápníku a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Z čerstvých listů se nejčastěji připravuje salát, který má hlavně na jaře v kuchyních některých zemí své stálé místo, nebo se do různých salátů přidávají. Listy pampelišky chutnají podobně jako čekanka, to znamená lehce nahořkle. Nejvhodnější pro přímou spotřebu bez sušení nebo tepelných úprav jsou listy mladé, s nižším obsahem bílého mléka. Z nich si můžeme jednou za čas připravit i očistnou kúru, s jejíž pomocí pročistíme tělo a zároveň si doplníme potřebné vitamíny. Když po dobu dvou týdnů sníme každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si ledviny a játra a zlepšíme si trávení. Taktéž zaznamenáme pozitivní účinky na kůži, kterou čistí a omlazují. Ale pozor! Těhotné ženy by s takovou kúrou měly počkat, jim se užívání pampelišky ve větší míře nedoporučuje. Ve zvýšených dávkách pomáhá pampeliška vyvolat menstruaci. Jak již bylo naznačeno, pampeliška (jak listy, tak kořen) pomáhá při boji proti ekzémům, akné a jiným kožním neplechám. Užívá se vnitřně i jako kožní tonikum. Listy (čerstvé nebo sušené) můžeme přidávat též do polévek. Stejně jako květy i listy by se měly trhat v co nejčistším prostředí, na místech co nejdále od silnice (vyhneme se i parkům, kam se chodí venčit psi). Listy se sbírají od května do října. Suší se na stinném a větraném místě v načechrané vrstvě do 5 cm. Mohou se sušit i na slunci, jelikož jsou prostoupeny mléčnicemi, díky nimž schnou pomaleji. Během sušení se listy několikrát obracejí. Správně usušený pampeliškový list si zachová svěží zelenou barvu, nesmí být tmavý. Usušené listy se balí do papírových obalů a skladují se na suchém místě chráněném před světlem a vlhkostí.

Zdroj: článek Pampeliška lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Léčebná kúra z bobkového listu

Bobkový list je výrazně aromatická rostlina, známá již z období antiky. Obsahuje až tři procenta silice, jejíž součástí jsou různé terpeny jako eugenol, cineol a jiné, dále třísloviny, hořčiny a minerální látky. Mnohé výše jmenované látky slouží pro náš organismus jako očistná kúra. Různé lékové formy vyrobené z listů se používaly při nemocích zažívacího traktu, hlavně pak jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu. Ze zralých plodů se vyrábí zelený olej, z něj se připravuje aromatická mast na svrab a jiné kožní vyrážky, i na ničení cizopasného hmyzu. Dnes se na léčebný účinek vavřínu poněkud pozapomnělo.

Detoxikace pomocí bobkového listu slouží k vyčištění kloubů a těla od usazenin a solí kyseliny močové. Pokud máte organismus více zanešený, musíte být při aplikaci obezřetní. Před použitím uvedeného receptu je vhodné střeva nejprve vyčistit pomocí klystýrů (14 dnů), protože se může stát, že nastane souběžné uvolňování škodlivin ze střevní stěny, z kloubů a tkání, a to nemusí být příjemné.

Na celou roční kúru potřebujete cca 30 g bobkového listu. Nejlépe vždy večer před dnem procedur si připravte odvar z 5 g bobkového listu, který vařte 5–10 minut v 300 ml vody. Potom nechte odvar luhovat přes noc (minimálně 3 hodiny) nejlépe v termosce, přeceďte a malými doušky pijte v průběhu celého dne tak, abyste pití odvaru ukončili do 20.00 hodin téhož dne. Velice vhodné je udělat si před spaním klystýr, aby se dobře odváděly toxiny z těla ideální cestou a nedocházelo ke zbytečně velkému zahleňování horních cest dýchacích. Celou tuto proceduru opakujte po 3 dnech. Dále následuje týdenní pauza a pak zase proceduru zopakujte. Následně je možné znovu opakovat kúru každé čtvrtletí (tedy 6x za rok), nebo podle osobních pocitů. Nepít dlouhodobě. Je možné postupovat i razantněji, kdy se uvedený odvar v množství 50–100 ml pije vždy cca 15 minut před jídlem po dobu nejvýše 14 dnů.

Pozor na překyselené tělo, které je jedním z důvodů, proč bobkový list není plně účinný (pH svého těla zjistíte pomocí selektivních indikátorových papírků). První den očisty dochází k bouřlivému procesu v celém organismu. Proto je dobré skončit s pitím odvaru kolem 20. hodiny večerní a před spaním si ještě udělat klystýr. Při silném vylučování solí a dalšího odpadu z těla se sliznice střeva na čas zahltí, čímž se aktivizují obranné buňky v mandlích, nosních dutinách i v průduškách. Příznaky jsou stejné jako při nachlazení, avšak druhý den už se budete cítit dobře. Při této proceduře je důležité jíst hodně ovoce a lehká jídla, úplně nejlepší je pak takzvaný alternativní půst, při němž se pijí pouze ovocné šťávy a voda.

Zdroj: článek Bobkový list na detox

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, mám mechanickou chlopeň a jsem na warfarinu. Včera jsem k bramborám přidala medvědí česnek. Je možné, že mi med. česnek přivodil srdeční aritmii?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medvědí česnek má prokázané kardioprotektivní účinky. To, źe by způsobil aritmii, je nepravděpodobné. Často ale dochází k záměně listů medvědího česneku za listy jedovaté konvalinky, které po konzumaci způsobují právě srdeční aritmii. Tato záměna je velmi častá, protože listy obou ristlin vypadají podobně, pouze konvalinka nemá česnekovou vůni, což ve směsi s pravými listy medvědího česneku nelze později rozpoznat. K odlišení medvědího česneku od jeho jedovatých dvojníků obvykle stačí promnout mezi prsty zelený list. Pokud se neobjeví typická česneková vůně medvědího česneku, je lepší bylinku opustit a důkladně si vyčistit ruce. Pachový test má však svá úskalí. Pokud na rukou stále ulpívá vůně česneku z předchozího testu, může to vést k falešnému výsledku. Každý, kdo medvědí česnek sbírá, by tedy měl rostlinu a všechny její vlastnosti znát, aby ji dokázal spolehlivě odlišit od jedovatých rostlin. Pokud máte pochybnosti, je lepší nejíst medvědí česnek, který jste sama nasbírala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a medvědí česnek

Květáková polévka krémová

Ingredience: 30 g másla, 1 oloupaná a nasekaná cibule, 1 na kostičky oškrábaná větší moučná brambora, 500 g květáku natrhaného na růžičky, 1 bobkový list, 1 l silného zeleninového vývaru, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 100 ml smetany nebo plnotučného mléka

Postup: V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte bramboru a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák a dobře okořeňte, přidejte bobkový list a hodně muškátového oříšku. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne. Vyndejte bobkový list a potom dobře promíchejte v mixéru (můžete použít i tyčový), aby byla směs hladká. Dejte směs zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte. Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.

Tip: Tato květáková polévka chutná krémově i bez přidání smetany, takže pro nízkotučnou verzi ji můžete klidně vynechat.

Zdroj: článek Květáková polévka podle naší babičky

Příběh

Ve svém příspěvku KDY SKLÍZET KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.

nevím kdy sklízet kaki děkuji Liba

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Varmuža.

Já mám Kaki Čučupaku. Letos porvé zaplodilo po 3 letech 3 plody jen střední velikosti. Přezrálé mají být až fialové, já je sklidil 28. října jako žlutohnědé, (ještě byly listy, mohlo vydržet i dalších 14 dnů) a po týdnu jsme je ochutnali. Byly sladké. Druhý stromek Jan Koš mi odešel. Čučupaka je dosti odolná proti mrazům, -20 ji nevadí . Koupil jsem na Bambusáriu osobně na jihu Moravy. Pokouším se namnožit - uvidím příští rok.

Zdroj: příběh Kdy sklízet kaki

Při cukrovce

Bobkový list může ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Trpíte-li cukrovkou, pečlivě sledujte hladinu cukru v krvi, pokud používáte bobkový list jako léčivý přípravek.

Zdroj: článek Bobkový list a jeho nežádoucí účinky

Při chirurgickém zákroku

Bobkový list může zpomalit centrální nervový systém (CNS) v kombinaci s anestézií a jinými léky používanými během a po operaci. Přestaňte tedy užívat bobkový list jako lék nejméně 2 týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem.

Zdroj: článek Bobkový list a jeho nežádoucí účinky

Příběh

Ve svém příspěvku BOBKOVÝ LIST NA KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Pod prvním článkem pro očistu těla je poznámka,že bobkový list je možné použít i pro očistu slinivky a trávení. Platí i pro slinivku výše uvedený recept,nebo je ještě nejaký jiný? Děkuji Olga.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Děkuji za radu,určitě vyzkouším.

Zdroj: příběh Bobkový list na klouby

Využití bobkového listu

Lidé používají bobkový list při cukrovce, rakovině, žaludečních problémech, bolestech a mnoha dalších onemocněních, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tato použití potvrzovaly jako účinná. Bobkový list se nesmí polykat, protože může být nebezpečný pro zažívací trakt.

Zdroj: článek Je bobkový list jedovatý?

Příběh

Ve svém příspěvku BOBKOVY LIST FORUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karulka.

Tak to si určitě koupím. Potřebuji docela dost zhubnout. Mám totiž vyhlídnuté pěkné oblečení na https://www.miorio.cz jenže teď se do toho prostě nedostanu se svou velikostí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Bobkovy list forum

Recepty na některá jídla s nízkým obsahem cholesterolu

Tyto recepty vám pomůžou snížit cholesterol bez léků. Pokud máte v rodině výskyt vysokého cholesterolu, určitě byste měli uvažovat o pravidelném zařazování těchto následujících jídel.

Čočková polévka

Ingredience:

  • 100 g čočky
  • 40 g polohrubé mouky
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 20 g cibule
  • 200 g mléka
  • ocet
  • česnek, bobkový list, sůl, pepř, nové koření,

Postup:

Čočka se nejprve nechá změknout ve studené vodě (ideální je nechat ji ve vodě naloženou alespoň den, pak se výrazně zkracuje doba vaření). Namočená čočka se dá vařit a do hrnce se přidá i pepř, bobkový list a nové koření (podle chuti). Mezitím si nakrájíme cibuli a zpěníme ji na oleji. Ke zpěněné cibuli přidáme mouku a mléko. Vše promícháme a krátce povaříme. Z hrnce s čočkou se vyndají kuličky nového koření a bobkový list, naopak se sem přidá vzniklý „bešamel“. Polévka se na závěr dochutí octem, česnekem, solí a pepřem.

Cuketové bramboráky

Ingredience:

  • 1 kg cukety
  • 1 ks vajíčka
  • 5 lžic hladké mouky
  • strouhanka na zahuštění
  • majoránka, sůl, pepř, čerstvé bylinky, česnek
  • Může se přidat pokrájená dietní kuřecí šunka a 2 ks brambor!

Postup:

Nejprve je potřeba oloupat cuketu a nastrouhat ji. Cuketa se chvíli nechá odstát, aby pustila vodu. Voda se pak slije. K cuketě se přidá mouka, vajíčko, může se přidat i pokrájená kuřecí šunka a brambor. Vzniklá směs se zahustí strouhankou. Na závěr se vzniklé „těsto“ dochutí bylinkami, solí, pepřem a česnekem podle chuti. Ze směsi se vytvoří bramboráčky (= cukeťáčky), které se vloží na pečící papír a pečou se v předehřáté troubě na 180 ° asi 15 – 20 minut.

Zapečená brokolice

Ingredience:

  • 600 g brokolice
  • 200 g nízkotučného sýra
  • 1 vejce
  • 200 g nízkotučného (nebo polotučného mléka)
  • olej
  • strouhanka
  • sůl, muškátový květ, pepř

Postup:

Brokolici je potřeba nejprve rozebrat na růžičky a pak ji dát vařit (mírně osolená voda). Uvařené růžičky se pak pokládají do zapékací mísy, která je vymazaná olejem a vysypaná strouhankou. Vytvoří se tak jedna vrstva brokolice. Na tuto brokolici se nasype nastrouhaný sýr a vloží se další brokolice. Poté si rozšleháme vejce s mlékem, vše mírně osolíme, opepříme a podle chuti nastrouháme muškátový květ. Směsí se pak zalije brokolice v zapékací míse. Vše se dá péct do trouby zhruba na 20 minut (musí vzniknout pěkná kůrka).

Rýžový nákyp

Ingredience:

  • 250 g rýže
  • 80&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při vysokém cholesterolu

Použití červené řepy

Červená řepa má dostatek důležitých živin. Obsahuje železo, vitamíny B, vitamín C a elektrolyty sodík, hořčík, draslík a fosfor. Listy řepy obsahují vitamín K pro podporu imunitního systému a také beta karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A, antioxidant rozpustný v tucích.

Oblíbený způsob, jak jíst červenou řepu, je pečená řepa s rukolou a kozím sýrem a nebo v zeleninovém salátu. Další způsob, jak si vychutnat červenou řepu, je v polévce, jako je boršč. Existuje mnoho variant výroby boršče. Níže najdete recept na boršč, který lze podávat teplý i studený.

Pokud s přípravou jídel spěcháte, použijte konzervovanou řepu jako poslední možnost. Před konzumací ji nezapomeňte opláchnout, protože konzervy obsahují vysoké množství sodíku, což ve velkém množství není zdravé. Zkuste řepu přihodit k běžnému zeleninovému salátu. Nápady najdete v receptech níže.

Listy z červené řepy jsou také jedlé, takže je nevyhazujte, jakmile si řepu připravíte! Zde je několik návrhů, jak používat listy řepy plné živin:

  • Orestujte sladkou cibuli, poté, když je téměř hotová, přidejte nakrájené listy řepy a prolisovaný česnek, promíchejte a nechte vařit, dokud nebudou hotové (listy by měly být tmavě zelené a zavadlé).
  • Vhoďte listy červené řepy do hrnce s vodou s dalšími kousky kořenové zeleniny a vytvořte zdravou zeleninovou polévku.
  • Odšťavněte listy i se stonky s mrkví nebo jablkem.
  • Nakrájejte listy do zeleninového salátu

Při loupání a krájení řepy nezapomeňte nosit rukavice, abyste si neušpinili ruce. Červená řepa se také používá jako přírodní potravinářské barvivo k barvení potravin do červena a zanechává skvrny, pokud se ihned neočistí.

Zdroj: článek Slinivka a červená řepa

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


jak namnožit aloe vera
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jak namnožit borůvky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.