Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK PODPOŘIT TVORBU KREVNÍCH DESTIČEK

OBSAH

Léčba zvýšeného počtu krevních destiček

  • Pokud člověk trpí reaktivní trombocytózou, jeden ze způsobů ošetření často spočívá v léčbě příčiny.
  • Pacientovi jsou předepsány léky a musí dodržovat speciální dietu, aby se mu ustálil počet krevních destiček.
  • Často jsou lékaři doporučovány nízké denní dávky kyseliny acetylsalicylové, která působí jako prevence vzniku krevních destiček.
  • Vždy je důležitá změna ve stravě a rutina v podobě specifického cvičení. Cvičení a změna stravy potlačují nadměrnou tvorbu krevních destiček v buňkách kostní dřeně.

Zdroj: Krevní destičky

Poradna

V naší poradně s názvem ÚBYTEK KREVNÍCH DESTIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšit množství krevních destiček jde těmito způsoby:
- léčba základní příčiny nedostatku krevních destiček;
- transfúze krve a nebo přímo krevních destiček;
- chirurgické odstranění sleziny.

Sama si můžete pomoci tím, že se vyvarujete krvácivým zraněním a nebudete pít alkohol. V jídle se vyvarujte všemu co obsahuje chinin, nepijte brusinkovou šťávu a kravské mléko. Buďte opatrná při užívání léků bez předpisu. Léky proti bolesti, jako je aspirin a ibuprofen, mohou ovlivnit funkci krevních destiček.

Prostředky na zvýšení počtu krevních destiček:
Vitamíny B
Železo
Vitamín C
Extrakt z listů papaya
Kolostrum
Chlorofyl
Melatonin

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Trombocyty

Nejmenší, bezjaderné fragmenty krve s ozubeným okrajem, které napomáhají vytváření krevních sraženin. Jejich velikost v průměru činí 2–4,0 μm. Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů. Krevní destičky v podstatě nejsou buňky, ale pouze odštěpky buněk. Jejich životnost je přibližně 12 dní. Normální počet krevních destiček se pohybuje kolem 120 000–400 000/mm3 krve. Nedostatek krevních destiček v krvi je zapříčiněn nízkým obsahem imunoglobulinu a vitamínu B12.

  • Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost
  • Trombocytopenie – snížené množství krevních destiček -> způsobuje krvácivost
  • Trombocytopatie – poškozené trombocyty

Zdroj: Krevní destičky

Trombocyty v krvi snížené

Při poklesu stavu trombocytů začnou játra vytvářet hormon, který tvorbu potřebných trombocytů přivodí. V některých případech ovšem ani stimulační hormon nezajistí tvorbu dostatečného množství trombocytů (krevních destiček). Tato vada je označována jako trombocytopenie. Jedná se o poruchu srážlivosti krve. Při snížené tvorbě trombocytů vzniká například choroba zvaná trombocytopenická purpura. V některých případech chybějí mateřské buňky destiček zvané megakaryocyty v kostní dřeni a důsledkem je snížená tvorba trombocytů. Pak stačí drobný úraz a objeví se krvácení, které jde obtížně zastavit. Se sníženým počtem destiček se setkáváme také při nádorovém onemocnění kostní dřeně (leukémie), kdy dochází obecně ke snížení tvorby všech krevních buněk, dále při chronických krvácivých chorobách, při nichž je velká spotřeba destiček (chronické vředové choroby), při autoimunitních onemocněních (idiopatická trombocytopenická purpura), při masivním krvácení nebo v souvislosti s některými bakteriálními nákazami. Svou roli hrají i vrozené dědičné poruchy tvorby trombocytů.

Trombocytopenie – snížené množství krevních destiček – způsobuje krvácivost.

Zdroj: Trombocyty

Poradna

V naší poradně s názvem ÚBYTEK B - TROMBOCYTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumír Vokurka.

Již dlouhodobě užívám WarfarinOrion 5mg,chodím na pravidelné kontroly - na Quicka, moje hodnoty INR jsou v rozmezí 1,8 - 2,5. Může mít užívání Warfarinu vliv na snížení B-trombocytů ?Děkuji Vokurka Plzeň.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zjištění Warfarin nesnižuje trombocyty. Warfarin, aby zabránil srážlivosti, tak nesnižuje množství krevních destiček - trombocytů, ale zastavuje syntézu koagulačních faktorů II, VII, IX a X, což znamená, že v játrech zastavuje tvorbu čtyřech speciálních proteinů - proteáz závislých na vitaminu K. Antitrombotický účinek je dosažen díky nízkým hladinám těchto proteáz a snížením jejich aktivity při tvorbě sraženin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úbytek B - trombocytů

Trombocyty v krvi zvýšené

V případě vyššího počtu krevních destiček lze odhalit riziko zvýšené srážlivosti, odborně trombotických stavů. Zvýšené trombocyty v krvi podléhají předčasné a zvýšené destrukci v důsledku různých příčin (vlivy toxické, poruchy imunity, alergie a podobně).

Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček – způsobuje srážlivost.

Zdroj: Trombocyty

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ DESTIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J.Psenica.

Posledni 2 roky trpim zvysenym poctem krev.desticek.Nektere priznaky naznacuji,ze jde o reaktivni trombozu ktera to zpusobuje.Pan Vins vzpomina pomoc pri uprave diety a speceficke cviceni.Mohl by pan Vins mi napsat o jakou dietu a cviceni jde?
Predem dekuji za zajimave informace.Jp

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Reaktivní trombocytóza vzniká při zánětlivých stavech v organizmu. Po vyléčení zánětu v těle dochází postupně i k normalizaci trombocytózy a v průběhu několika týdnů se počty krevních deštiček vrátí k normální úrovni.
Pokud se ptáte na dietu, která snižuje množství krevních destiček, tak ta spočívá v dominantní spotřebě těchto potravin:
- chinin například v odvaru z vrbové kůry;
- alkohol;
- brusinková šťáva;
- kravské mléko;
- tahina sezamová pasta.
Ptáte-li se na cvičení, které by ovlivnilo počty krevních deštiček, tak platí, že jakékoliv pravidelné cvičení a fyzická zdatnost tlumí aktivitu krevních destiček. Naopak nárazová fyzická aktivita vede ke zvýšení počtu krevních destiček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní destičky

Zvýšení počtu krevních destiček

Uvádíme některá dietní doporučení, která mohou pomoci zlepšit stav krevních destiček. Velmi důležité je zabránit konzumaci rafinovaných potravin. Většina zpracovaných potravin má totiž tendenci narušovat normální metabolismus organismu, což může mít vliv na přirozenou tvorbu krevních destiček v kostní dřeni. Velmi vhodné je vyvarovat se konzumování mastných potravin, zejména nasycených tuků. Vyhněte se rafinovaným cukrům a umělým sladidlům. Sycené nápoje a limonády nejsou také vhodné. Naopak důležitý je zvýšený příjem čerstvého ovoce a zeleniny. Biopotraviny jsou plné nezbytných vitamínů a minerálů. V čerstvé zelenině a ovoci je rovněž spousta antioxidantů, které pomáhají s ničením volných radikálů, čímž zlepšují kvalitu krevních destiček.

Opatrně při konzumaci syrové potravy, zejména zeleniny ve formě salátů. Je důležité, aby každá potravina byla důkladně omyta, protože jinak může dojít k parazitární infekci tlustého střeva. Parazitární infekce v tlustém střevě může mít za následek vnitřní krvácení, které pak může následně vést k výraznému poklesu počtu krevních destiček.

Naopak velmi vhodná je konzumace přírodních olejů, jako je olej z tresčích jater, z lněného semínka a podobně. Tyto oleje obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají se zlepšením krevní hladiny hemoglobinu a také přispívají ke zvýšení počtu krevních destiček.

Prospěšná je i konzumace rajčat, kešu oříšků, bobulí, hroznů a dalších. Tyto potraviny jsou hojné na antioxidanty. Zároveň eliminují působení volných radikálů obsažených v krvi. Volné radikály mohou poškodit tkáň a způsobit tak snížení hladiny krevních destiček.

Nedostatek vitamínu K je považován za jeden z důvodů nízkého počtu krevních destiček. Doplňky vitamínu K jsou tedy vhodné k opětovnému zvýšení počtu krevních destiček.

Zdroj: Krevní destičky

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Příčiny zvýšeného počtu krevních destiček

Trpíte-li trombocytózou, je důležité znát faktory, které vedou ke snížení počtu krevních destiček.

Existují dva typy trombocytózy.

  • Reaktivní trombocytóza – zvýšení počtu krevních destiček vzniká kvůli tělesné reakci na infekci nebo jiné nemoci. Mezi příznaky reaktivní trombocytózy patří bolesti hlavy, závratě nebo točení hlavy, bolest na hrudi, slabost, mdloby, dočasné změny vidění, necitlivost nebo brnění rukou a nohou.
  • Základní trombocytóza – je způsobena hormonální nerovnováhou, nebo dokonce genetickými vlivy.

Mezi další důvody patří zánětlivá onemocnění, rakovina, anémie a různé druhy infekcí.

Zdroj: Krevní destičky

Diskuze

V diskuzi HEMANGIOM V JÁTRECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, na utz břicha mě byl diagnostikován hemangiom velikosti 15,5 mm, chci se zeptat jak je tento stav nebezpečný a zda s ním může souviset i hraniční hodnota krevních destiček. Moc děkuji Monika

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemangiom v játrech

Léková skupina

Přípravek Anopyrin 100 mg patří mezi antitrombotika ze skupiny inhibitorů agregace trombocytů, to znamená mezi léčiva, která tlumí shlukování krevních destiček (trombocytů), čímž předcházejí vzniku krevních sraženin v cévách (vzniku trombů).

Zdroj: Anopyrin

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A TROMBOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

mám nizkou hladinu trombocytů?? nevím jestli červená řepa se smí, když je ubytek krevních destiček,,tudíz zvýšená krvácivost...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Borůvky

Podobně jako například kurkuma mohou i borůvky zabránit agregaci krevních destiček (tvorba sraženin a plaku). Borůvky mohou ovlivnit srdeční kontrakce, a tak zabránit nadměrné tvorbě krevních sraženin.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Čápová.

na orchidei se mi nespustil květ,ale vyrostli mi tam asi 4 lístky,asi sazenička,co s tím mám udělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nechte ji povyrůst a až bude mít dostatek vzduchových kořenů, tak ji můžete odstřihnout a přesadit. Tvorbu vzduchových kořenů můžete podpořit častým sprchováním rostliny a dostatkem světla po celý den.

Zdroj: diskuze Orchideje druhy a pěstování

Zázvor

Užívání 10 g nebo 1 lžičky nastrouhaného kořene zázvoru denně může snížit „lepivost“ krevních destiček a pomoci vyčistit tepny od plaku. Užívání sušeného nebo čerstvého zázvoru má vliv na krevní destičky, ale dávky musí být tolik, aby obsahovala více než 12 antioxidantů, jen tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v séru, zlepšit krevní oběh a snížit riziko krevních sraženin.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A FRAXIPARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mizakova.

Dobrý deň. Chcem vedieť, či je možné užívať súčasne tieto obidva lieky na riedenie krvi. Fraxiparin 17 mg a warfarin 5 mg . Kardiológ to odporúča.????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Fraxiparine je antitrombotikum a slouží k předcházení tvorby krevních sraženin v krevních cévách (trombóz), nebo k léčbě již vytvořených krevních sraženin. Warfarin rovněž působí proti vzniku krevních sráženin. Pokud lékař doporučuje užívat oba léky společně, můžete být bez obav, že by došlo k nějakému nebezpečí. Pokud ale máte pochybností, promluvte si se svým lékařem, aby vám vysvětlil, proč je pro vás tato kombinace vhodná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a fraxiparin

Tvorba krevních sraženin

K tvorbě krevních sraženin, které jsou zapříčiněny shlukováním krevních destiček, dochází během několika vteřin. Aktivované krevní destičky zacelují poškozenou tkáň, která reaguje s jinými chemickými látkami a proteiny v krvi (koagulační faktory). Existuje 13 známých koagulačních faktorů, které jsou označeny římskými číslicemi (faktor I až faktor XIII).

Dojde-li k tvorbě krevní sraženiny uvnitř cévy, může to způsobit vážné problémy. V těle jsou přítomny chemické látky, které zabraňují srážení krve a rozpouštějí krevní sraženiny. Normálně existuje rovnováha mezi formováním a prevencí tvorby krevních sraženin.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Extrakt z kopretiny řimbaby se používá:

  • Na zmírnění horečky
    Kopretina řimbaba zmírňuje aktivitu a působení určitých prostanglandinů, čím přizpívá ke snižování teploty.
  • Na bolest hlavy
    Kopretina řimbaba je dobře známá pro své schopnosti mírnit bolest a její účinky byly prokázány v řadě klinických studií. Extrakt reguluje fungování hladké svaloviny, inhibují srážení krevních destiček a má protizánětlivý účinek. Rostlina je užívána jako účinný prostředek proti migréně. Byl též prokázán pomocný účinek při mírnění artritické bolesti.
  • Protizánětlivé vlastnosti
    Extrakt z kopretiny řimbaby obsahuje látky omezující tvorbu látek, které způsobují zánět, včetně zánětlivých prostangladinů a leukotrienů. Vědecké důkazy poukazují na pozitivní účinek v léčbě artritického zánětu.

Zdroj: Kopretina řimbaba na bolest

Kurkuma

Účinná látka v kurkumě – kurkumin – může zabránit koagulaci krevních destiček a pomoci zbavit tepny tvorby plaku. V tradiční čínské medicíně se kurkuma používá k pročištění krve. Silné antioxidační účinky mohou chránit LDL cholesterol před oxidací, čímž se snižuje cholesterol v krvi a zabraňuje hromadění plaku.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Česnek

Rovněž česnek může zabránit hromadění plaku v tepnách. Obvykle se užívá v kapslích, ale účinný je také čerstvý česnek. Konzumace čerstvého česneku nebo doplňků z česneku může snížit hladinu cholesterolu, zabránit krevním sraženinám a zničit plak. Česnek je vhodný pro ženy v prevenci a léčbě aterosklerózy. Jak hlavní aktivní složka česneku zvaná allicin, tak složka ajoen jsou odpovědné za prevenci krevních sraženin snížením „lepivosti“ krevních destiček, což může zabránit rozvoji aterosklerózy a hromadění plaku v tepnách. Doporučuje se užívat denně 900 mg česnekového prášku jako potravinového doplňku – je standardizován tak, aby obsahoval 0,6 procenta allicinu.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Srovnání heparoidu a hemodinu

Heparoid mast snižuje srážlivost krve v místě zánětu nebo pohmoždění při úrazu. Zabraňuje tvorbě krevních sraženin, urychluje vstřebávání krevních výronů, snižuje tvorbu otoků a působí protizánětlivě. Následně po ústupu otoků a krevních výronů se snižuje pocit napětí a bolesti v místě zánětu nebo poranění. Na postižené místo se nanáší 2–3× denně asi 1 mm silná vrstva krému, která se lehce vetře. Heparoid mast obsahuje 60 mg Heparinoidu S ve 30 g krému.

Mast Hemodin dubová kůra má protizánětlivý a hojivý účinek při potížích s hemoroidy (svědění, bolest, otok v oblasti konečníku) a při poraněné pokožce (sluncem, popáleninami, trhlinkami). Použití: 2–3x denně aplikujte přiměřené množství gelu na postižené partie. Hemodin dubová kůra obsahuje panthenol, alantoin a hamamelis virginiana.

Rozdíl v použití Heparoidu a Hemodinu je ve složení a indikaci.

Zdroj: Krém Heparoid proti modřinám

Použití masti heparoid

Heparoid mast se doporučuje k lokální léčbě podvrtnutí, pohmožděnin, krevních výronů a otoků po úrazech. Dále je možné jej využít při zánětech šlach, kloubů i povrchových žil. Přípravek má protisrážlivé účinky (zabraňuje tvorbě krevních sraženin a působí na vstřebávání krevních výronů). Tím zmírňuje i bolest v místě poranění nebo zánětu. Dále je možné jej využít i ke zjemnění a zmírnění jizev. Mast se běžně nanáší v silnější vrstvě dvakrát až třikrát za den na postižené místo. Heparoid mast mohou používat dospělí i děti a mladiství k léčbě zánětů šlach, poúrazových otoků, zhmožděnin a podvrtnutí, pro zlepšení tvorby jizev po zraněních nebo operacích a ke změkčení tuhých a vystupujících jizev, dále se používá na doporučení lékaře k místní léčbě zánětů povrchových žil, zánětů v okolí žil, ke změkčení ztuhlé kůže při žilní nedostatečnosti. Heparoid mast snižuje srážlivost krve v místě zánětu nebo pohmoždění při úrazu. Zabraňuje tvorbě krevních sraženin, urychluje vstřebávání krevních výronů, snižuje tvorbu otoků a působí protizánětlivě. Následně po ústupu otoků a krevních výronů se snižuje pocit napětí a bolesti v místě zánětu nebo poranění. Z nežádoucích účinků se mohou objevit: podráždění kůže, svědění, pálení či zarudnutí. Přípravek se nesmí nanášet na otevřené rány, také jej nesmí užívat pacienti, kteří trpí poruchou srážlivosti krve.

Zdroj: Krém Heparoid proti modřinám

Příčiny

Petechie jsou způsobeny menším krvácením nebo krvácením pod kůží. Tyto tečky označují vážnější zdravotní problémy, jako je krvácení nebo poruchy srážení krve, infekční onemocnění či rakovina. Také některé druhy léčby rakoviny a léky mohou způsobit petechie.

Nejčastějšími příčinami vzniku jsou nedostatek krevních destiček, zánětlivé onemocnění cévní stěny (vaskulitidy), infekce, nádorové onemocnění leukémie, onemocnění imunitního systému.

Fyzikální příčiny – působení mechanických sil (úder, tlak), silného přetlaku nebo podtlaku, to vše může poškodit krevní cévky pod kůží a způsobit výsev petechií v dané oblasti. Petechie v oblasti hlavy mohou vzniknout při místním zvýšení tlaku během usilovného zvracení.

Infekční choroby – vznik petechií může doprovázet řadu infekcí a poměrně často jsou petechie přítomné u těžkých septických stavů.

Nedostatek krevních destiček nebo jejich nedostatečná funkce – většina onemocnění spojených s poruchami tvorby krevních destiček nebo s jejich zvýšeným rozpadem zvyšuje riziko krvácení z malých cévek, které se následně projeví jako petechie. Do této skupiny patří zejména hematologické choroby (leukémie, lymfomy, idiopatická trombocytopenická purpura, aplastická anémie a mnohé, mnohé další). Z nemocí způsobujících poruchu funkce krevních destiček jmenujme například von Willebrandovu chorobu.

Nedostatek vitaminu C – psi s chronickým nedostatkem tohoto důležitého vitaminu mají málo pevné krevní cévy, a tak je riziko vzniku petechií u nich vyšší.

Léky na ředění krve – některé léky ovlivňující funkci krevních destiček mohou ve vyšších dávkách způsobit vznik petechií, tyto léky se odborně označují jako antiagregační léky (například kyselina acetylsalicylová – aspirin, anopyrin, godasal).

Vaskulitidy – toto jsou naštěstí poměrně vzácná autoimunitní onemocnění, kdy vlastní imunitní systém poškozuje krevní cévy zánětlivým procesem a narušuje jejich integritu. Příznaky mohou být různé a vznik petechií je pouze jedním z mnoha možných projevů systémových vaskulitid. Typickým příkladem je Henoch-Schönleinova purpura.

Zdroj: Petechie u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP