Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK POSÍLIT IMUNITU

OBSAH

Posílení imunity

Posílení imunity patří mezi často diskutovaná témata dneška. Obzvláště v zimních a časně jarních obdobích, kdy je vyšší frekvence výskytu nejrůznějších infekčních onemocnění dýchacích cest. Ke zvýšené nemocnosti přispívá hlavně počasí, teploty kolem nuly a jistě též snížená konzumace čerstvých potravin (zejména ovoce a zeleniny). Ve snaze předcházet infekcím hledají lidé různé způsoby, jak svoji imunitu posílit. Co je to vlastně imunitní system a jak funguje?

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bertová.

Dobrý deň ,
aké výživové doplnky na podporu imunity môžem užívať ? Warfarin beriem 3,5 mg denne z dôvodu Leidenskej mutácie.Jedná sa aj o výživové doplnky čínskej medicíny Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem není dobré zkoušet užívat alternativní medicínu. Mnoho přípravků ovlivňuje účinky Warfarinu a dopady mohou být opravdu nebezpečné. Pokud potřebujete posílit imunitu, tak požádejte svého ošetřujícího lékaře, aby zhodnotil váš stav a případně vám předepsal lék na posílení imunity. Takových léků je celá řada jejich účinky byly prokazatelně ověřeny. Zároveň váš lékař ohlídá i případný vliv na Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Bílkoviny

Protein z nízkotučných živočišných zdrojů a rostlinných verzí (jako je cizrna, fazole, čočka a hrách) může také posílit imunitu a to podporou stávajících buněk a generováním nových. Významnými zdroji bílkovin jsou ořechysemena, protože mimo proteinu dodávají i prospěšné antioxidanty. Další důležité zdroje bílkovin jsou maso, měkkýši a luštěniny, které zase mimo proteinu dodávají zinek, což je minerál pomáhající udržovat imunitní buňky a hojit rány.

Zdroj: Potraviny proti virům

Diskuze

V diskuzi BOULE NA BOKU A STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat mám fenku 11 let starou je to kříženec udělala se ji asi 1cm bulka tmavší barvy už jí to roste delší dobu téměř vůbec se nezvěčňuje a je velice tvrdá to samé má na stejně nevíte co to může být pooř jak se toho zbavit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
přesnou povahu daného útvaru opravdu nelze z fotografie zjistit. Obecně připadá v úvahu klasická diferenciální diagnostika - absces, cysta, novotvary benigní i maligní, atd.
Jediným řešením je chirurgické odstranění s následným histologickým vyšetřením odstraněného útvaru, které Vám pak přesně řekne, co je útvar zač a co od něj lze čekat do budoucna.
Pejskovi by bylo vhodné posílit imunitu např. kvalitním lososovým olejem, problém útvaru se tím ale nevyřeší, to opravdu chirurgicky.
Hodně zdraví.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Boule na boku a stehně

Babské rady

V době, kdy neexistoval chemický a lékárenský průmysl, nezbylo lidem trpícím bradavicemi nic jiného než hledat lék v přírodě. Účinné látky proti bradavicím v sobě podle babských rad skrývá vlaštovičník. Jeho oranžová šťáva, kterou bychom si měli bradavice pravidelně potírat, je však ve vysoké koncentraci agresivní, proto s ní nakládejte opatrně. Šetrnější, ale méně účinná je pak šťáva z citrónu. Posílit imunitu může kromě česneku také rakytník, jenž obsahuje velké množství vitamínu C. Výborná je rovněž hlíva ústřičná a samozřejmě další druhy ovoce i zeleniny.

Zdroj: Bradavice

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

tak jsem dnes navstivila pani doktorku v centru Prosanum a po tom co si udelala mou anamnezu a podivala se mi do hlavy me prekvapila konstatovanim, ze na seboroickou dermatitidu to nevypada.. po temer roce, co neslycham o nicem jinem jsem byla skutecne velmi prekvapena. ackoli pani doktorka neprinesla zadnou diagnozu novou a zatim mne pouze poslala na nekolik dalsich testu, beru to jako pozitivum, protoze, pokud by se podarila objevit ta spravna pricina mych potizi, byla by zde sance trvaleho uzdraveni, v coz jsem po nalezu seboroicka dermatitida ani nedoufala.. Jsem zvedava, co vysledky prinesou. Prozatim zkusim posilit imunitu lactobacily a detoxikaci, uvidime.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech co pomuze

Jak posílit imunitní systém

Existuje mnoho způsobů, jak účinně posilovat imunitní systém, jako např. otužování, akupunktura, používání imunostimulačních přípravků. Mezi volně prodejné prostředky upravující imunitní procesy patří zejména přípravky ze skupiny enzymů, fytofarmak nebo některé doplňky stravy s obsahem různých imunostimulačních látek. Vyjmenujme si alespoň ty nejdůležitější, jejichž imunostimulační či imunomodulační účinek byl prokázán mnoha vědeckými studiemi. Nutné však je připomenout, že jejich účinek se neprojeví „okamžitě“, ale až za nějakou dobu. Znamená to tedy, že se užívají preventivně, tedy několik týdnů před obávaným rizikovým obdobím.

Zdroj: Jak podpořit imunitu

Diskuze

V diskuzi OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ancica.

Přesvědčilo mě hlavně, že přípravek je čistě přírodní, asi do toho půjdu. Očista střev se hodí a s tím by se měla posílit i imunita. Tak doufám, že to bude fungovat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Očista

Co pomáhá na posílení nadledvin

Na únavu nadledvinek pomáhá snížení stresu (jak tělesného, tak duševního), vyřazení toxických látek z potravy a naopak konzumace zdravých potravin, které vám dodají energii a pozitivní myšlenky.

Zdroj: Jak posílit nadledvinky

Diskuze

V diskuzi CARZAP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Moldrzyková.

Carzap má jako možné vedlejší účinky uvedeno: snižuje imunitu, způsobuje
horečku, bolesti v krku, zánět průdušek, snižuje počt bílých krvinek ap.
Je vhodné začít brát tento Carzap právě v této době, kdy otřebujeme silnou
imunitu? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Carzap

Účinky

  • I v případě, že nemáte vážné obtíže, přípravek může posílit vaše tělo a dodat mu živiny.
  • Obnovuje pohyblivost kloubů.
  • Má rychlý účinek.
  • Výsledky se dostaví po první kúře.
  • Snadné použití.
  • Používá se externě.
  • Dle výrobce tento produkt vrátí zdravotní stav do původního stavu bez operace nebo léků.

Zdroj: ArthroNEO

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nella.

Od malička mám problémy s imunitou a nic nepomáhá,.Máte nějaké rady? Jákékoliv prosím..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Imunita...Já s přítelem užíváme www.naturamed.cz/#!/… a nemůžeme si stěžovat :) Je tam hlavně kyselina listová, která pomáha udržet imunitu no :)

Zdroj: diskuze Imunita

Deset rad na posílení imunity

Jako prevence chřipky funguje jednak očkování proti chřipce, ale také silný přirozený imunitní systém. Recept, jak dosáhnout dobrou imunitu je zde v deseti radách:

  1. Snížit příjem cukrů a uhlohydrátů ze stravy a posílit bílkoviny a zdravé tuky.
  2. Dvakrát do roka provést detoxikaci vodovou dietou.
  3. Zařadit pravidelný pohyb, který vás baví, alespoň hodinu denně je nutné se zapotit rovnoměrnou fyzickou námahou.
  4. alespoň jednou týdně zařadit saunu, což znamená přijít tam, a třikrát po sobě se na 15 minut ohřát a důkladně zchladit. Mezi jednotlivými saunovacími cykly je nutný odpočinek 15 až 30 minut vleže a také je nezbytné pití čisté pramenité vody 250 ml po každém zchlazení.
  5. Pravidelně každý večer doplnit (ženy/muži) 30/50 gramů zinku.
  6. Pravidelně doplňovat každé ráno měď v dávce 1 mg.
  7. Každý den doplňovat vitamín C s postupným uvolňováním v dávce 500 mg 4 denně.
  8. Každé ráno doplnit selen v dávce 200 μg.
  9. Během některého z jídel pravidelně každý den doplňujte probiotika v dávce 10 miliard bakterií denně.
  10. Na posílení imunity je také nezbytná tinktura z echinacei. Echinacea se užívá každý den v dávce 300 mg denně.

Zdroj: Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Poradna

V naší poradně s názvem INFUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Mám napsané 6 infuzi 2 mám za sebou prozatím bolest nezabírá- Novalgin, Mesocain, Guajacuran, nevím obsah. Mám problém s bederní páteří po operaci 6 let pořád bolesti. Ted ještě levá ruka 2 prsty od malíčku- mravenčení , trnutí. Můžete poradit.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčebný tělocvik a masáže by mohly pomoci. Pomůže vám to zhubnout a posílit svaly na břiše. Jak nižší váha, tak i aktivní břicho odstraní vaši bolest. Je důležité cvičit správně, proto alespoň ze začátku to dělejte pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infuze

Spirulina na imunitu

Řada testů na zvířatech naznačuje, že spirulina zvyšuje produkci protilátek potřebných k boji s infekcí pomocí proteinů a buněk. Podle těchto výzkumů spirulina zlepšuje u testovaných zvířat imunitu a pomáhá rychleji odrážet infekci a chronické nemoci, jako je rakovina. U lidí zatím toto použití nebylo testováno. Klinická studie, která se týkala lidí, byla zaměřena na jiný typ řasy s názvem chlorella, která mírnila imunitní reakci na vakcínu proti chřipce.

Zdroj: Vodní řasa spirulina

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

řekla bych, že máte slabou imunitu. Mohlo to být i těmi antibiotiky. Já měla podobný problém. Naštěstí jsem ho vyřešila a už jsem fit a zdravá. Začala jsem pravidelně preventivně užívat Hlívu ústřičnou 800mg. Ta je hodně silná a výtažky z hlívy hodně podporují imunitu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita

Vitaminy, minerály, stopové prvky a další specifické látky podporující imunitu

Dostatečný a pravidelný příjem všech potřebných látek (tzv. „nutrientů“) kvalitní stravou je tou nejlepší a nejpřirozenější cestou dobrého zdraví lidského organismu. Měli bychom mít na paměti, že chemicky připravené vitamíny či nerostné látky nejsou nikdy tak účinné jako ty „přirozené“.

Samotné doplňky stravy nemají schopnost léčit, avšak pomáhají našemu organismu lépe se vypořádat s nemocí nebo dokonce jí i částečně předcházet. Rovněž nepotlačují příznaky onemocnění, a proto se po jejich užití nebudete bezprostředně cítit lépe. Jejich úkolem je podpořit organismus v samotném boji s nemocí či posílit tělo při jeho zotavování.

Vitamin C, vitamin A, vitaminy ze skupiny B či vitamin E. Všechny mají zcela nezastupitelnou roli pro správné fungování imunitního systému, přičemž platí, že čím je jejich původ přírodnější, tím lépe pro organismus. Jedním z nejbohatších zdrojů přírodního vitaminu C je acerola nebo šípek, kterým dáváme vždy přednost před levnými a syntetickými formami (kyselina askorbová). Z minerálů jsou pro správnou funkci imunitního systému nezbytné zejména zinek, selen, železo a vápník. Doplňků stravy s obsahem výše zmíněných látek je mnoho a je těžké poznat, který z nich je pro organizmus skutečným přínosem.

Vitamin D a imunita

Nedávné výzkumy provedené na univerzitě v Kodani potvrdily, že vitamin D hraje zásadní roli při aktivaci našeho imunitního systému (tzv. T buněk) vůči virům a bakteriím. Lidé, kteří zemřeli na virus H1N1, měli chronický nedostatek vitamínu D. Vzhledem k tomu, že neměli žádnou odpověď vlastního imunitního systému, byly snadným cílem pro tento typ viru. Většina nemocných tráví mnoho času v kancelářích bez přístupu slunce. U těchto osob se doporučuje užívání vitaminu D preventivně a poslouží zajisté lépe, než některé bylinné či „multivitaminové“ preparáty.

Zdroj: Jak podpořit imunitu

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Já musím říct, že na imunitu i detoxikaci si beru probiotika, ono se to může zdát zvláštní, koneckonců dneska už je známo, že probiotika pomáhají na kde co, ale jde v podstatě o to, že to všechno se sebou souvisí. Na imunitu beru vždycky na podzim, který pro mě býval dost krizovým obdobím, biopron forte a detoxikaci, kterou většinou provádím naopak na jaře a pomáhá mi též ke zvýšení imunity, zase podporuju probiotiky s trávicími enzymy navíc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita

Na hubnutí jedině cvičení

Řešení této situace nelze jen tak snadno nalézt. Občas postačí posílit svaly a není nutné hned začínat s hubnutím. Při cvičení se část tukové tkáně proměňuje na svalovou hmotu a tukové buňky se zmenší, avšak v zásadě jejich počet zůstává neměnný. Tento počet je nám dán již při narození. Vhodným jídelníčkem a pravidelnou pohybovou aktivitou je možné si vypracovat opravdu pěknou postavu. Tady ale opravdu platí, že nic není zadarmo. Je nutné se řídit pravidlem a to: fyzický výdej musí být větší než příjem.

Zdroj: Jak na ploché břicho

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Myslíš, že když jsem taková divná a mám oslabenou imunitu a jsem hodně unavená, že to může být parazitama ve střevech?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paraziti

Plíseň versus záděra

Popis ukazuje spíše na problém imunitního systému - Imunodeficienci. Imunodeficience jsou poruchy imunitního systému, které vedou ke zvýšené náchylnosti k infekcím. V tomto případě jde o opakované infekce nehtové ploténky. Těmito infekcemi je pak i ovlivněna kvalita nehtu. Zde nebude příčina v plísni nehtu, ale v poruše imunitního systému. Višňák léčí vzniklý puchýř a zánět nehtové ploténky. Ovšem je potřeba také posílit imunitní systém. Imunitní systém se vyšetřuje pomocí krevního rozboru, kde se sledují lymfocyty. Je třeba tedy požádat svého obvodního lékaře o tento krevní rozbor.

Zdroj: Plíseň pod nehtem

Probiotika

Vyskytují se v trávicím traktu, který osidlují a brání jiným bakteriím v jejich nežádoucím přemnožení. Výsledkem správného fungování a rovnováhy našeho trávicího ústrojí je posílená imunita a odolnost vůči nejrůznějším onemocněním a infekcím, neboť tenké střevo je nejdůležitějším zdrojem buněk lidského organismu podílejících se na imunitních reakcích. Pravidelný přísun probiotik snižuje výskyt infekcí, zánětů a také alergií či jiných onemocnění.

Zdroj: Jak podpořit imunitu

Jak posílit ledviny

Několik zásad k udržení zdravých ledvin zde již zaznělo, jsou ale i rady, jak člověk může své ledviny posílit, patří sem: otužování; žádné kouření; konzultace užívání všech léků s lékařem; cvičení (při pocitu tlaku v ledvinách je vhodný třeba hluboký předklon a setrvat v něm, aby se svaly uvolnily); zvýšení příjmu zásadotvorných potravin a naopak snížit příjem kyselinotvorných potravin; snížení příjmu soli; pití čisté a přiměřeně teplé vody; proti zimě se chránit teplým oblečením; prohřívání těla koupelí (alespoň nohy); v zimě doplnění stravy o luštěniny, pohanku, rýži, ječmen, proso, ořechy, kořenovou zeleninu; užívání zázvoru a skořice; místo kávy používání kořene čekanky; z ovoce jsou ideální ke konzumaci brusinky, borůvky, lesní plody (brusinky mohou být sušené nebo ve formě džusu); snížení konzumace bílkovin (vhodné je krůtí a králičí maso, ryby). K posílení ledvin pomáhají i okurky, které působí detoxikačně, ředí kyseliny a vylučují je z těla.

Z psychologického hlediska se pro chladné zimní dny hodí oblékat do červené a oranžové barvy, protože je to barva, pod kterou ledviny spadají, nebo nosit u sebe kameny: rubín, korál, hematit, karneol.

Existují i potravinové doplňky, jejichž smyslem je podpořit funkci ledvin, s vhodným potravinovým doplňkem vám poradí v lékárně, protože každý z nich má trochu jiné účinky.

Zdroj: Oslabené ledviny

Přírodní antibiotika

Ve výčtu látek s imunomodulačními účinky by neměly chybět ani tzv. přírodní antibiotika, jakým je např. extrakt z grapefruitových jadérek, který obsahuje bioflavonoidy a řadu dalších významných látek. Bývá součástí kombinovaných přípravků, ale lze ho zakoupit i samostatně. Mezi přirozená antibiotika se však řadí také česnek, oregano, brusinky atd. Pro jejich použití platí stejná omezení jako pro ostatní doplňky stravy – nelze je použít k léčbě akutních insektů, která vyžaduje nasazení klasických léčiv.

Zdroj: Jak podpořit imunitu

Shrnutí

Hlavní metodou posílení imunity u dětí, dospělých a starších osob je jednoznačně zdravá životospráva s dostatkem živin, vitamínů, minerálů, stopových prvků a esenciálních mastných kyselin. Nejrůznější doplňky stravy jsou až podpůrným opatřením a je vždy nutné je aplikovat s rozvahou a ideálně po poradě s lékařem. Je třeba mít na paměti, že zdravý člověk posilovat imunitu nepotřebuje a pokud člověk zdravý není, je předně nutné najít příčinu potíží a ne jen bezhlavě podávat nejrůznější produkty.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Kolostrum

Jako součást mateřského mléka je první výživou novorozence po porodu (produkuje se zhruba do 48h po porodu). Je známou skutečností, že kojené děti stonají méně než nekojené. Kolostrum výrazně posiluje imunitní systém, proto je vhodný k užívání i při chronických onemocněních. Jako prevence ho lze užívat od podzimu do jara, dokáže zvýšit obranyschopnost organismu před řadou bakteriálních či virových infekcí. K posílení imunity se používá kravské kolostrum, které je ve srovnání s lidským až 40x bohatší na biologicky aktivní látky (např. Barny's Kolostrum Synermune™). Užívání je bez vedlejších účinků, vhodné pro děti i dospělé. Kromě imunity má kolostrum příznivý vliv na trávicí trakt, je ideálním doplňkem antibiotické léčby. Další složkou kolostra jsou růstové faktory, které usnadňují hojení ran po operacích a úrazech. Mezi látky stimulující imunitu patří pak především imunoglobuliny, cytokiny, laktoferin, růstové faktory, komplexní spektrum esenciálních a semiesenciálních aminokyselin, vitaminy (A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, kyselinu listovou, kyselinu pantothenovou, biotin, niacin), minerály a stopové prvky (sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, jód, chrom a další).

Zdroj: Jak podpořit imunitu


Autoři obsahu

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová

MUDr. Martin Beránek

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP