Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK POUŽÍVAT MERUŇKOVÝ OLEJ VLASY

OBSAH

Meruňkový olej na vlasy

Meruňkový olej je bohatý na nenasycené kyseliny. Předchází padání vlasů a používá se také na vlasy suché a bez lesku.

Meruňkový olej:

  • se přidává do šamponů nebo kondicionérů pro jejich hebkost a hydrataci;
  • se používá jako šampon na zmírnění růstu nových vlasů;
  • se aplikuje na vlhké nebo suché vlasy, protože zvyšuje hydratační účinky a dodává vlasům lesk;
  • obsahuje zvláčňující vlastnosti, zároveň vlasy stabilizuje;
  • je vhodný pro léčbu roztřepených konečků;
  • je ideální pro dlouhé vlasy, aby se zabránilo jejich poškození.

Zdroj: Meruňkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenča.

A přímo jaká přírodní kosmetika je dobrá? Která se vám osvědčila?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U mě je to kokosový olej na pleť i vlasy a na pokožku těla pak panenský olivový olej.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Meruňkový olej na pleť

Olej získávaný z jader meruňky patří mezi absolutně nejluxusnější kosmetické oleje vhodné pro každý typ pleti. Má zvláčňující, čisticí, výživné a regenerační účinky. Pleť je po ošetření jemná a vitální. Je vhodný také k masážím obličeje. Výborné výsledky dosahuje při použití ve formě zábalů (na vlasy, ruce). Olej je nedráždivý, je tedy možné ho použít i na velmi citlivou pleť. Je vynikající také k ošetření ekzémů, akné a po spáleninách.

Zdroj: Meruňkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem RICINOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska Chaloupkova.

Dobrý den,
Mám uz nekolik měsíců velice suché vlasy, dále mám problém i s vypadavanim i růstem. Pořídila jsem si tedy ricinovy olej i 100% rozmarynovy olej (také dále mám arganovy a třešňový olej). Poradila by jste mi jak tyto oleje smichat abych vytvořila nejlepši kombinaci na moje vlasy?

Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na suché vlasy plně postačí kvalitní šampon a arganový olej. Stačí ho jen malinko vetřít do mírně vlhkých vlasů.

Zdroj: diskuze Ricinový olej

Meruňkový olej na strie

Meruňkový olej je nejen efektivní proti stárnutí a dehydratované pleti, ale je i velmi cenově dostupnou alternativou k léčbě a prevenci strií. Strie jsou způsobeny řadou věcí, včetně rychlého hubnutí. Nejčastěji se vyskytují u těhotných žen. Velmi vhodné je časné aplikování meruňkového oleje na strie, zejména by se měl aplikovat na místa s největším výskytem strií, jako jsou boky, hýždě, stehna a prsa. Meruňkový olej hydratuje pokožku. Výhodou tohoto oleje je, že neobsahuje žádné chemikálie ani konzervační látky a je dostatečně jemný pro použití i na potomka (miminko).

Zdroj: Meruňkový olej

Meruňkový olej na pokožku

Meruňkový olej je lehký a jemný. Používá se v krémech, pleťových vodách a jiných kosmetických výrobcích. Organický meruňkový olej je lisovaný za studena a má velmi slabou aromatickou vůni, což z něj dělá velmi účinný nosný olej. Nosné oleje se používají k ředění vonných olejů před tím, než dojde k jejich aplikaci na kůži.

Meruňkový olej snadno a jemně hydratuje pokožku. Zároveň je velmi účinný na mastnou pleť a hormonální, reaktivní pokožku. Lehká textura oleje z meruňkových jader je vhodná pro pleťová séra nebo směsi olejů používaných k hydrataci obličeje. Meruňkový olej je celkem světlý, což je výhoda, protože nezanechává na pokožce žádné viditelné změny. Ačkoli je meruňkový olej nejužitečnější pro mastnou pleť, je vhodný i pro použití na každý typ pleti. Meruňkový olej také napomáhá s hydratací suché pokožky. Organický meruňkový olej je bohatý na kyselinu linolovou. Tato kyselina udržuje rovnováhu vlhkosti pokožky. Zároveň dochází ke zpevnění a tonizaci pleti. Také obsahuje velké množství vitamínů A a E, které zklidňují pokožku a zpomalují známky stárnutí. Mezi velmi pozitivní výhody tohoto oleje patří protizánětlivý účinek, který je vhodný pro uklidnění drobných kožních poranění (ekzém).

Zdroj: Meruňkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem LÁMAVÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Maretová.

Přiznám se, že já jsem se po mnohém zkoušení různých metod a přípravků nakonec rozhodla jen pro olejování (o té metodě například tady www.prostezdravi.cz/… nebo dlouhevlasy.cz/pece-… Používám olivový olej, který je cenově nejdostupnější a taky si říkám, že poměr cena výkon zde bude asi naprosto nejdokonalejší. A opravdu to stačí, víc výdajů než jednou za čas koupit v Bille lahev panenského nemám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Plně souhlasím, taky jsem zjistila, že mi na vlasy nejvíce prospívá olivový olej s pár kapkami citronu. Vlasy si nejdříve umeju jedlou sodou rozdělanou ve vodě a pak si na ně dám olivový olej s citronem a je to naprosto dokonalé. V jednoduchosti je síla, někdy :-).

Zdroj: diskuze Lámavé vlasy

Meruňkový krém – recept

Meruňkový olej je prospěšný pro vaši kůži, protože je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, kyseliny olejové a linolové. Je ideální pro použití do mastí všeho druhu, protože se rychle absorbuje do kůže.

Nejlepší je kombinovat různé ingredience. Při tepelném zpracování se nedoporučuje používání mikrovlnné trouby, protože může zničit prospěšné chemické vlastnosti másla a meruňkového oleje, nezbytné pro kvalitu vyráběného krému. Doporučuje se zkombinovat meruňkový olej a máslo (4 lžíce oleje a 1 lžíce másla). Poté je dobré přidat trochu vosku. Pokud máte raději krémy, které jsou hustší, můžete přidat větší množství. Při míchání složek se doporučuje používat kovová metla. Po mírném ochlazení můžete do směsi přidat silici nebo pár kapek éterických olejů. Důležité je mast pravidelně míchat, než docela vychladne. Poté se směs přelévá do vzduchotěsného obalu, který by měl být vyroben z cínu, nebo do uzavíratelné skleněné nádoby.

Tady jsou názorná videa, na kterých je vidět, jak si vyrobit meruňkový krém doma.

Zdroj: Meruňkový olej

Diskuze

V diskuzi DÝŇOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matouš.

Dýňový olej mohu jen doporučit, lisování je pro mě zbytečně náročné, dýňový olej kupuji zde: www.siladoteku.cz/si… Proč čekat až na podzim? Oblíbili jsme si ho i v kuchyni, žena ho má spojený s péčí o vlasy a nehty, já jsem zase zjistil, že je užitečný pro muže, které trápí prostata...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dýňový olej

Levandulový olej na vlasy

Levandulový olej má pozitivní účinky na vlasy. Vlasy jsou po něm krásně lesklé a bez lupů. Pro krásné lesklé vlasy bez lupů si můžeme připravit následující vonnou lázeň. Po umytí si vlasy oplachujte v lázni připravené do vhodné nádoby. Do vlažné vody přidejte 1 lžíci jablečného octa a 3 kapky levandulového éterického oleje. Pokud máte suché vlasy, můžete přidat ještě lžičku jojobového oleje. Vlasy pak již neoplachujte.

Zdroj: Levandulový olej

Diskuze

V diskuzi ARGANOVÝ OLEJ SMILARGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Já používám tento arganový olej - smilargan.cz/cs/Arga… už dva roky a jsem s ním moc spokojena. Používám ho na obličej, na vlasy a pak na případné nehody jako když se třeba popálím atd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Arganový olej Smilargan

Zkušenosti s kokosovým olejem na vlasy

Kokosový olej v podobě výživné masky působí blahodárně na suché a třepící se vlasy. Kokosový olej podporuje lesk vlasů. Díky svému složení proniká kokosový olej do nejjemnější struktury vlasu a pokožky, které následně regeneruje.

Zdroj: Kokosový olej na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA OLEJ Z MERUŇKOVÝCH JADER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Zdravím všechny "alchymisty".
Snažím se letos vyrábět různé olejíčky, kapky a krémy, mám nasušeno spoustu meruňkových pecek a ráda bych vyrobila olej z jejich jader. Prosím, podělí se někdo o svůj recept? Hledám na internetu ... a nenacházím. Děkuji předem. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pecky je třeba vyloupat a jádra nechat důkladně vyschnout. Po několika týdnech sušení je nasekejte na kousíčky, nahřejte chvíli v 80ti stupňové troubě a pak pomocí malého ale silného lisu je stlačte, až se z nich začne uvolňovat panenský meruňkový olej lisovaný za studena.
Druhá možnost je teplá cesta, kdy se usušená nasekaná jádra ohřejí ve vodní lázni 80 °C teplé po dobu 60 minut a pak se přecedí a pevné zbytky zase prolisují. Veškerá tekutina se nechá den v klidu, v chladničce nejlépe v nějaké PET láhvi. Tak budete druhý den pěkně vidět oddělenou vrchní vrstvičku meruňkového oleje a spodní vodu se sedlinou. Vodu pomocí hadičky vypusťte, láhev roztříhněte a vyberte ztuhlý olej.
Studená cesta přinese kvalitnější olej se zachováním všech vzácných složek. Teplá cesta přinese více oleje.

Zdroj: diskuze Recept na olej z meruňkových jader

Olivový olej na suché vlasy

Suché vlasy po něm budou silné a zdravé.

Potřebujeme:

  • 1 dcl panenského olivového oleje

V mikrovlnce nahřejeme olivový olej, aby byl teplý, ale ne horký! Pak jej vetřeme do suchých vlasů, hlavně na konečky. Poté zabalíme vlasy do ručníku a půl hodiny necháme působit. Nakonec umyjeme vlasy jemným šampónem.

Zdroj: Suché vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem NEROSTOU MI VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Někdy se může skutečně stát, že vlasy přestanou růst. Bývá to způsobeno stresem, léky například při chemoterapii, po přestěhování a přivykání si na jinou vodu a podobně. Ovšem ani jeden z těchto důvodů se nebude týkat Tebe, Hanko. Tvoje příčina ve zdánlivém přerušení růstu vlasů bude spíše spočívat v tom, že nemáš geneticky dáno, abys měla dlouhé vlasy. V takovém případě totiž ať se snažíš, jak se snažíš, tak vlasy delší nebudou, protože buď samovolně vypadnou, než mohou narůst do delší délky a nebo se zlomí a tím se samy přirozeně zkrátí. Je třeba poslouchat své tělo a chtít od něho jen to, co Ti dokáže dát. Přizpůsob svůj účes pro polodlouhé vlasy a smiř se s tím. Jen tak budeš moci být šťastná se zdravými vlasy.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Ja doporučuji toto mýdlo www.fler.cz/zbozi/ko… Vlasy jsou po něm zpevněné. A pak mi moooc voní. Rychleji rostou také po Rakytníkový olej 100% v kapkách 30ml lecimselevne.cz/shop…

Zdroj: diskuze Nerostou mi vlasy

Pupalkový olej na vlasy

Jestliže vás trápí suché vlasy nebo máte poškozené a roztřepené konečky, i na toto vám může pomoci pupalkový olej. Vyzkoušejte zábal, kdy olej nahřejte ponořením lahvičky do horké vody. Pak naneste na celou délku vlasů, do roztřepených konečků řádně vetřete. Zabalte hlavu do igelitové fólie a pak ještě do ručníku. Nechte působit přibližně 30 minut, poté vlasy umyjte. Doporučuje se aplikovat 1x týdně.

Zdroj: Jak použít pupalkový olej

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Dobrý den,můžete mi poradit jak použit hřebíčkovi olej proti svrabu? prosím popis na ředění a jak částo a jak to používat.děkují pěkně za odpověď.Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gábina.

Dobrý den,vzhlederm k tomu, že jsme se nakazili svrabem,moc prosím poradit jak namýchat řebíčkoví olej a jak léčt svrab tímto olejem.Moc prosím poraďte nám,jsme z toho velice nešťastní.Užíváme krém od lékařky,ale rádi bychom to chtěli léčit i timto olejem.děkují moc za pochopení a za radu.
S přáním hezkého dne Gábina

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Způsoby použití jojobového oleje na vlasy

Před šamponováním zahřejte jojobový olej a pak ho vetřete do vlasů. Stačí jen pár kapek jojobového oleje. Nechte jojobový olej působit po dobu 30 minut. Po uplynutí této doby začněte se šamponováním hlavy. Pokud váš šampon neobsahuje jojobový olej, tak ho můžete smíchat se lžičkou jojobového oleje a jemně s ním drhnout pokožku hlavy a vlasy. Po několika minutách opláchněte vlasy a vysušte ručníkem. Nepoužívejte šampon opakovaně, protože to může vysušit vlasy. Pro lepší výsledky se uplatňuje jedna či dvě kapky jojobového oleje do vlasů po vysušení. Díky tomu budou mít vlasy zdravý lesk.

Jojobový olej patří do snadné vlasové péče. Jojobový olej se dobře mísí se všemi druhy šamponů. Můžete použít i vlastní domácí šampon. Nedoporučuje se používat produkty, které obsahují chemikálie. Velkými výhodami jojobového oleje jsou zdravé a přirozené vlasy pěstěné pomocí přirozeného způsobu.

Zdroj: Jojobový olej pro zdravé vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ, SMÍ SE POUŽÍVAT PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janal.

Smí se používat olivový olej při užívání warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olivový olej se smí používat při léčbě Warfarinem, ale musíte dávat pozor na jeho množství. 100 ml olivového oleje obsahuje 55 mikrogramů vitamínu K, přičemž denní příjem vitamínu K musí být na úrovni 90 mikrogramů. Aby bylo možné ten den jíst i jiné rostlinné produkty s obsahem vitamínu K, tak by oleje nemělo být více než 20 ml (11 mikrogramů vitamínu K).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Olivový olej, smí se používat při užívání warfarinu?

Zdravotní účinky meruňkového oleje

Z jader pecek meruněk se za studena lisuje panenský olej. Tento olej je bez přídavných barvících a konzervačních látek, obsahuje hlavně vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, C, E, F, draslík, velké množství nenasycených esenciálních mastných kyselin. Jsou v něm obsaženy i vitamíny B15 (kyselina pangamová), B17 (leatril) a B19, které žádné jiné panenské oleje neobsahují. Tyto vitamíny mají protirakovinné účinky, likvidují buňky napadené rakovinou a chrání buňky zdravé. Meruňkový olej příznivě ovlivňuje vývoj nových buněk, podporuje krevní oběh, krvetvorbu a čistí ledviny, močové cesty, krev, cévy, mozek. Tento panenský olej také zklidňuje nervový systém (dá se použít i na nespavost), působí proti křečím, snižuje cholesterol a vyrovnává kolísavý tlak, upravuje činnost srdce, jater, zažívacích orgánů a štítné žlázy, regeneruje kůži, posiluje imunitu. Oči chrání proti záření a zlepšuje vidění, je tedy velice vhodný pro jedince pracující často a dlouho na počítači.

Zdroj: Meruňkový olej

Jojobový olej chrání vlasy před mastným a olejovým vzhledem

Mastnota vlasů patří mezi problémy pokožky hlavy. Je velmi těžké se s mastnotou vlasů vypořádat, zejména u lidí, kteří mají dlouhé vlasy. Většina výrobků, které jsou určeny na mastné vlasy, ztrácí účinek při sušení vlasů. Šamponování vlasů také nepomáhá, protože vysušuje vlasy. Šamponování dělá vlasy matné a nezdravé. Kondicionéry zase způsobují mastnotu vlasů.

Zdroj: Jojobový olej pro zdravé vlasy

Organický arganový olej na vlasy

Jak již bylo zmíněno, existuje mnoho výhod organického arganového oleje. Arganový olej obsahuje několik živin, které jsou potřebné pro tělo, aby mohlo dobře fungovat. Tento marocký olej je také prospěšný pro vlasy, jelikož je hydratuje od kořínků až ke konečkům. Mezi další výhody používání arganového oleje na vlasy patří snížení třepení konečků a podpora růstu vlasů. Díky tomu, že arganový olej není mastný, tak se dobře vstřebává do pokožky hlavy a zanechá vlasy hydratované a zdravé, bez mastného vzhledu. Organický arganový olej také chrání vlasy před škodlivým UV zářením, protože má v sobě přirozený UVA a UVB filtr srovnatelný s krémem SPF 3.
 

Zdroj: Organický arganový olej

Jojobový olej hydratuje vlasy

Vlasová pokožka by měla být dobře hydratována, stejně tak i kůže na celém těle. Ze suché pokožky mohou vznikat suché lupy, šupinatění a také silné svědění. Použití jojobového oleje hydratuje pokožku hlavy hluboko do pórů a neodpařuje se. Na rozdíl od ostatních přípravků, které jsou založeny na vodní bázi. To znamená, že těsní vlhkost. Jojobový olej způsobuje hluboké a trvalé hydratační účinky a vyrovnává pH pokožky.

Pokud máte stále matné a suché vlasy, tak jojobový olej je způsob léčby přesně pro vás. Jestli jsou vaše vlasy slabé a křehké, jojobový olej pomůže vlasovým folikulám. Vzhledem k tomu, že se jedná od 100% přírodní produkt, tak se může používat stále do kola, protože neobsahuje žádné chemikálie a nedráždí pokožku hlavy.

Zdroj: Jojobový olej pro zdravé vlasy

Nebezpečí při použití rozmarýnového oleje

Při použití rozmarýnového oleje na blond vlasy buďte opatrní, protože pokud používáte rozmarýnový olej na blond vlasy, tak je možné že tyto vlasy olej ztmaví. Rozmarýnový olej je velmi silné přírodní léčivo a neměl by být používán u epileptiků nebo u osob náchylných na svalové záškuby a křeče. Také použití rozmarýnového esenciálního oleje v průběhu těhotenství není vhodné, protože může způsobit stahy dělohy a tím vyvolat předčasný porod. Pokud místo rozmarýnového oleje použijeme rozmarýnovou silici, tak ji nikdy nesmíme používat neředěnou, ale musí být vždy řádně smíchaná s nosnými oleji nebo zředěná nějakým jiným způsobem. Silice z rozmarýnu je opravdu moc silná.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Způsoby použití jojobového oleje

Výživná maska na vlasy z horkého jojobového oleje

Zahřejte jojobový olej a aplikujte ho na pokožku hlavy pomocí vatových tamponů. Následně masírujte vlasovou pokožku. Masáž pokožky by měla být jemná a odpočinek by měl trvat asi hodinu. Po masáži a odpočinku si umyjete vlasy jemným šamponem, čímž odstraníte přebytečný olej. Smícháním jojobového oleje s kokosovým olejem se vytvoří extra výživa pro pokožku a vlasy.

Zdroj: Jojobový olej pro růst vlasů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP