Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK POZNAT EMBOLII

OBSAH

Příčiny embolie

Existují různé rizikové faktory, které vedou ke vzniku embolie. Nejohroženější skupinou jsou imobilní pacienti, dále pak pacienti po chirurgickém výkonu, především na dolních končetinách. Rovněž jsou embolií ohroženi pacienti se srdečním selháváním. Rizikovým faktorem je rovněž užívání hormonální antikoncepce.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka kopecka.

, užívám eliquis po plicní embolii,mohu současné užívat condrosulf 400 děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Jde rakovina jazyka vyléčit?

Rakovinu jazyka je možné vyléčit, přičemž výhled je lepší pro lidi, kteří stihnou včasnou diagnózu. Lidé s rakovinou, která se nešíří, mají vyšší míru přežití.

78% lidí přežije pět let u rakoviny jazyka, než se rakovina rozšíří, ve srovnání s 36%, u kterých se rakovina již rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Miklášová.

Dobrý den. Po plicní embolii užívám lék Eliquis. Mohu užívat i Pleuramax na očistu organismu? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste to a do dvou nebo tří dnů od začátku této doplňkové léčby si nechte zkontrolovat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Jak rozlišit bolest ledvin a bolest zad

Poznat problémy s ledvinami je někdy obtížné. Jak poznat problémy s ledvinami nebo jen namožená záda? Pokud jde o ledviny, bolest obvykle pociťujete vzadu v oblasti mezi posledním žebrem a kyčelní kostí, anebo také v boku. Pokud si na místo přitlačíte a rychle tlak povolíte, ucítíte prudší tupou bolest vycházející zevnitř. Bolest ledviny, odborně nefralgie, je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy se zvyšuje při námaze a pohybu.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená

Zdroj: diskuze Kolagen

Projevy deprese ve tváři – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy deprese ve tváři.

Zdroj: Jak poznat depresi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT ROUPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Svědění konečníku u dětí může mít různé příčiny. Roup dětský poznáte při prohlédnutí stolice. Pomocí lupy můžete v hovínku vidět malé bílé tenké červíky. Další běžnou příčinou svědění konečníku u dětí může být opruzení. To se většinou projeví změnou barvy v okolí konečníku. Pokud chcete mít jistotu oč se jedná, tak nejlepší bude návštěva dětského lékaře. Tam získáte přesné informace o příčině a dostanete pro syna i účinnou a rychlou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Kloboučníková.

Děkuji za odpověď. Přeji Vám krásný den

Zdroj: diskuze Jak poznat roupy

Prognóza u rakoviny jazyka

Výhled pro osobu s rakovinou jazyka závisí na aktuálním stádiu a na úspěšnosti léčby.

Podle statistik 83,7% lidí s rakovinou úst nebo hltanu ve stadiu 1 přežije 5 a více let. Jen 39,1% lidí přežije 5 a více let, u nichž se rakovina už rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Dobrý den beru eliquis po plicní embolii a tromboze je možné brát ještě mobivenal na varixy děkuji Ladislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mobivenal obsahuje léčivé látky Diosminol a Hesperidin. Obě tyto látky jsou přírodní flavonoidy a s lékem Eliquis nijak neinteragují. Je tedy možné společně užívat Mobivenal i Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Opakované napadení

Pokud jste již prodělali svrab a dojde k opakovanému napadení, dochází k téměř okamžitému svědění – alergická citlivost způsobuje okamžitou reakci na roztoče. Léčba je nutná, aby došlo k usmrcení veškerých roztočů a jejich vajíček. Jen ve vzácných případech může dojít k usmrcení roztočů díky alergické reakci.

Zdroj: Jak poznat svrab

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

prosim mam jeden dotaz.Pokud beruwarfarin mohu opet dostat embolii plic.dekuji kaplanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Warfarin užíváte právě proto, aby se předešlo vzniku embolie. Pokud tedy užíváte warfarin podle pokynů lékaře, tak je riziko embolie významně sníženo.

Zdroj: diskuze Warfarin

Které nemoci jater hrozí a jak se projevují

Nemoci jater mohou být akutní či chronické. Akutní onemocnění často zmizí spontánně během několika dnů, ale nevýhodou je, že se zřídka objeví klinické příznaky, které by na onemocnění upozornily. Proto se ve většině případů jaterní onemocnění diagnostikuje až v chronických či závažnějších stadiích.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

O něm jsem neslyšela zatím. Jak má vyšší dávky, o trošku víc přece nemůže být nějak markantně poznat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

O trošku vyšší dávky určitě poznat nejsou. Ale mrkni na rosenpharma.cz a uvidíš, že mají několik gramů v denní dávce, zatímco jiné mají úplně minimum :)

Zdroj: diskuze Kolagen

Jak poznat depresi u jiných

  • Ptejte se. Pokud si myslíte, že někdo trpí depresí, zeptejte se ho. Vždy se ptejte na pocity a na to, co člověka trápí. Depresivní lidé mohou odpovědět pravdivě, nebo nepravdivě. Důležité je naslouchat. Je pro ně důležité, když si mají s kým popovídat.
  • Všímejte si. Řeč těla hraje důležitou roli v tom, jak komunikujeme s ostatními. Depresivní lidé budou mít špatné držení těla, vyhýbají se očnímu kontaktu. Často jsou tito lidé zanedbaní a bez úsměvu.
  • Poslouchejte. Vše zjistíte pouhým vnímáním druhého. Pokud depresivní člověk začne mluvit o sebevraždě, beznaději, nebo pokud mluví o podobných věcech, je důležité to brát vážně. Jedná se o příznaky deprese.
  • Podporujte je. Při komunikaci s takovýmito lidmi je důležité naslouchání. Vždy jim připomínejte, že tu jste pro ně.

Nikdy nezapomínejte na to, jak se tito lidé cítí, protože deprese je u každého jiná. Snažte se je pochopit a pomoci jim, nikdy je neodsuzujte.

Zdroj: Jak poznat depresi

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mery.

A to je na pleti opravdu tak poznat? Vždyť to nemůže být takový rozdíl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Samozřejmě to jde poznat, chemie neudělá s pletí to co příroda. A co si budeme je to pro pleť přírozenější přírodní produkty.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Jak u sebe poznat menopauzu

Přechod začíná tím, že menstruace se stává nepravidelnou, zároveň je i slabší a trvá i kratší dobu. Doba mezi jednotlivými cykly se obvykle prodlužuje, mění se i průběh menstruace, někdy může mít menstruace rychlý ale o to silnější průběh, někdy může trvat déle, ale být slabá. U každé ženy je to jiné. Společné mají jen to, že nakonec dojde k tomu, že se menstruace nakonec zcela ztratí, čemuž se říká menopauza. Během menopauzy se funkce vaječníků utlumuje.

Zdroj: Přechod u žen

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT ROUPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Kloboučníková.

Dobrý den, syna svědí zadeček, jak přijdu na to, že má roupy? Asi je jen tak neuvitím, že? Děkuji za radu.
S přáním příjemného dne
MK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění konečníku u dětí může mít různé příčiny. Roup dětský poznáte při prohlédnutí stolice. Pomocí lupy můžete v hovínku vidět malé bílé tenké červíky. Další běžnou příčinou svědění konečníku u dětí může být opruzení. To se většinou projeví změnou barvy v okolí konečníku. Pokud chcete mít jistotu oč se jedná, tak nejlepší bude návštěva dětského lékaře. Tam získáte přesné informace o příčině a dostanete pro syna i účinnou a rychlou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak poznat roupy

Jak poznat rakovinu jater

Rakovina jater je tichý zabiják. Může se vyskytnout náhlý úbytek tělesné hmotnosti, ztráta chuti k jídlu, pocit plnosti po pozření malého množství potravy, nevolnost, zvracení, bolest a otékání břicha.

Varovným příznakem může být také žloutnutí pokožky. Zdravá játra totiž bilirubin, který vzniká rozpadem červených krvinek, dokážou rozložit. Jenže pokud je orgán zasažen nemocí, bilirubin se hromadí ve tkáních a v kůži a způsobuje zažloutnutí. S tím souvisí i svědění kůže. Nutkání se stále škrábat je způsobeno tím, že odpadní látky, které tělo normálně odbourává právě játry, se místo toho hromadí v kůži.

Pokud se dlouhodobě cítíte slabí, omámení a máte pocit, že jste stále unavení, zastavte se raději u doktora. Možná si tím zachráníte život, většinu nádorů jater totiž lékaři objeví až v momentě, kdy je rakovina v pokročilém stadiu, a často je těžké, ne-li nemožné nemoc porazit.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Diskuze

V diskuzi LÉČBA KVASINKOVÁ INFEKCE NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Na kvasinky výborně zabírá sucho. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu. Nepoužívat mýdlo, jen vodu. A vyléčí se to výborně. Jen se musí hlídat, aby to bylo v suchu pořád, i v noci. Pokud se střídá vlhko a sucho, to pak nemá vůbec smysl. Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Ahoj Tomáši.
Pokud máš zájem o návod, napiš mi na kkarel-4 zavinac seznam.cz

Zdroj: diskuze Léčba kvasinková infekce na žaludu

Na nádor prsu je lepší operace nebo chemoterapie?

Větší nádory by se neměly operovat. Vychází to ze zkušeností. Větší nádory jsou totiž nejcitlivější na chemoterapii a lékaři s ní dokáží eliminovat veškeré nádorové buňky ve 20 %, a u intenzivnějších režimů až v 60 % všech nemocných. Léčba je ale obtížná. Kdykoli se provede výkon zachovávající prs, musí se prs ozářit, protože by zde bylo riziko místní recidivy. Důležité je, že pokud dosáhneme úplného vymizení nádoru, u těchto nemocných toto onemocnění praktický nerecidivuje - žena je vyléčena.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Příznaky trombózy

Poměrně často se trombóza neprojevuje žádnými závažnými příznaky a probíhá jako netypická bolest končetiny. Není vzácností, že tuto bolest pacienti přisuzují prodělané námaze, popřípadě i změnám počasí. Co se týká trombózy dolních končetin, pak mezi hlavní příznaky patří pocit tlaku v postižené končetině, dále je to otok končetiny a její bolestivost. Přitom právě bolest nebývá vždy přítomna a navíc ani nevypovídá o tíži tohoto onemocnění. Postižená končetina může také změnit barvu a podkožní viditelné žíly bývají více naplněny.

Při zánětu povrchových žil bývá postižené místo zarudlé a na pohmat bolestivé, často dochází k jeho zatvrdnutí. Důležité je vědět, že při zánětu povrchových žil postižená končetina neotéká.

Při trombóze hlubokých žil je naopak končetina oteklá a velmi bolestivá, bolest se objevuje především po plném došlápnutí. Postižená noha také může mít namodralou barvu. Trombóza je velice zrádná obzvláště u ležících pacientů, může totiž vzniknout bez výraznějších varovných obtíží a následně se může projevit až plicní embolií. Pokud není trombóza odborně léčena, může vedle plicní embolie postupně dojít až k rozvoji bércového vředu, který se jen velmi těžko hojí.

Na druhé straně trombózy, které mají bezbolestný průběh, často způsobují plicní embolii. Přitom do značné míry závisí na rozsahu omezení průtoku krve do plic. U plicní trombózy může být jedním z příznaků kašel, dále je to krátkodobá dušnost či bolest na hrudi, ale u pacienta může dojít i k vykašlávání krve nebo k rozvoji šoku. Platí, že čím blíže k srdci je trombóza lokalizována, tím je riziko embolie vyšší. Nemocný, který je postižený lehčí formou plicní embolie, na tuto diagnózu často vůbec nepomyslí a původ jeho obtíží bývá často objasněn až při odborném vyšetření.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Léčba

Pokud se hluboká žilní trombóza neléčí, může dojít ke vzniku plicní embolie (situace, kdy se krevní sraženina uvolnila ze svého původního místa a zasekla se v jedné z plic). Při léčbě se používají léky, kterým se říká antikoagulancia (léky proti srážení krve).

Antikoagulancia brání dalšímu zvětšování krevní sraženiny (odborně narůstání trombu). Současně také pomáhají rozpouštět již vzniklý trombus a brání tomu, aby se sraženina utrhla a byla zanesena do plic, kde by mohla způsobit embolii. Přestože se léčiva ovlivňující srážlivost krve často označují jako „léky na ředění krve“, neředí krev v pravém slova smyslu, ale ovlivňují chemické látky obsažené v krvi a brání tomu, aby se krevní sraženiny tvořily tak snadno.

K léčbě hluboké žilní trombózy se používají dva různé druhy antikoagulačních léčiv, a to konkrétně heparin a warfarin. Heparin je obvykle předepisován jako lék první volby, protože účinkuje okamžitě a brání tak dalšímu zvětšování sraženiny. Po počáteční léčbě heparinem jsou pacienti obvykle převedeni na warfarin, který brání vzniku dalších sraženin.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Deprese a nedostatek progesteronu

U některých žen depresi způsobuje nízká hladina hormonů, nejčastěji progesteronu. Progesteron pomáhá k udržení serotoninové úrovně. Pokud dojde k velkému snížení, objevují se právě nepříjemné deprese. Lékaři mohou kontrolovat nízké hladiny progesteronu a předepsat léky, které ji navýší, ale je zde riziko vzniku rakoviny. Příznaky deprese a nedostatku progesteronu zahrnují opoždění menstruačního cyklu. Úzkost a deprese jsou někdy doprovázeny těžkými výkyvy nálad a nespavostí, některé ženy mohou trpět migrénami a bolestmi hlavy.

Zdroj: Jak poznat depresi

Diagnostika

Při podezření na rakovinu jazyka může lékař provést biopsii.

Každý, kdo se obává, že by mohl mít rakovinu jazyka, by se měl co nejdříve objednat k lékaři.

Při vyšetřování se vás lékař pravděpodobně zeptá na jakoukoli relevantní anamnézu, včetně rodinné anamnézy. Prohlédne vám jazyk a ústa. Vyšetří lymfatické uzliny, aby zjistil, zda nedochází k jejich zvětšení.

Pokud má lékař podezření, že je přítomna rakovina jazyka, provede biopsii. To představuje odebrání vzorku tkáně a odeslání na testování.

Pokud výsledky biopsie potvrdí rakovinu, lékař může doporučit CT nebo MRI vyšetření, které ukáže, zda se rakovina rozšířila do jiných částí těla.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Další problémy

Kožní vředy (sekundární léze) se mohou vyvinout později, záleží na době trvání a stavu onemocnění. Problémy mohou zahrnovat:

  • škrábance, podráždění a otevření kůže (drobné poranění);
  • červené, suché, šupinaté podráždění kůže;
  • tvorbu uzlin v podpaží, tříslech, hýždích, šourku či penisu. Uzliny v těchto oblastech mohou přetrvávat několik týdnů nebo měsíců, než dojde k vyléčení svrabu.

Děti a starší jedinci bývají zvláště ohroženy těmito lézemi, protože prvotní příznaky u dětí a starších jedinců jsou často zaměněny za jiná onemocnění, takže nedochází ke včasnému ošetření.

Zdroj: Jak poznat svrab


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP