Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK PŘÍRODNĚ OBNOVIT ZUBNÍ SKLOVINU

OBSAH

Co dělá zubní sklovina?

Zubní sklovina chrání zuby 24 hodin denně, a to nejen při žvýkání, kousání, křupání a mnoha dalších činnostech, ale i v klidu. Také izoluje zuby od potenciální bolestivé teploty a od chemikálií. I když zubní sklovina zuby chrání, může dojít k jejímu poškození nebo prasknutí. Na rozdíl od zlomeniny kosti, která se může zahojit, porušení zubní skloviny je poškozením trvalým. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Diskuze

V diskuzi CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA NA ZUBY - NE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Pasta z citrónové šťávy a soli Vám dokonale sežere zubní sklovinu. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zubařka.

Na pravidelnou a dlouhodobou péči o zuby určitě NE!!! Ale na mimořádné přírodní bělení zubů a narušení zubního kamene ANO!!! Pochybuji, že by to někdo vydržel používat na každodenní čištění zubů, je to nechutné. Doporučuji používat citron se solí jen nárazově a krátkodobě.

Zdroj: diskuze Citrónová šťáva na zuby - NE!!!

Co je to zubní kámen?

Přestože dbáte na ústní hygienu, jsou v ústech různé bakterie. Tyto bakterie spolu s bílkovinami a potravinami vytvářejí lepkavý film (zubní plak). Zubní plak se usazuje na zubech, a to nejčastěji v místech, která se obtížně čistí (zadní zuby, podél dásní a kolem výplní). Plak následně napomáhá tomu, že se na zubech snadněji přichytávají zbytky jídla a bakterie, které vylučují kyseliny, jež poškozují zubní sklovinu a vedou k dalším problémům se zuby. Tyto kyseliny mohou způsobit i zánět dásní či vytvoření zubního kazu. Problém nastane, když je plak na zubech ponechán a ztvrdne, což se může stát během 26 hodin. Pokud k tomuto dojde, vznikne zubní kámen. Odstranit zubní kámen je pak složitější než očištění od zubního plaku.

Zdroj: Zubní kámen

Diskuze

V diskuzi TENKÁ ZUBNÍ SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den, začala se mi před pár měsíci ztenčovat zubní sklovina a na koncích zubů je malinko průhledná, poradíte mi prosím nějaké vitamíny nebo cokoliv, co by sklovinu posílilo? Moc všem děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tenká zubní sklovina

Obnova a regenerace zubní skloviny

Obnova a regenerace zubní skloviny je možná pomocí remineralizace. Vápník a fosfát ve slinách a biofilmu umožňují obnovu části ztraceného obsahu minerálů ve sklovině. V některých případech lze počínající bílou sklovinnou lézi plně remineralizovat a rekonstruovat sklovinu do normálního vzhledu, v jiných případech je možné lézi remineralizovat a zastavit, ale na sklovině zůstane bílá skvrna jako „jizva“. Povrch skloviny je intaktní a umožňuje pronikání remineralizačních iontů (to znamená, že je povrch propustný). Extrémně vysoké koncentrace vápníku a fosfátu v zubní kutikule však mohou mít naopak na kvalitu remineralizace nepříznivý vliv. Vysoké koncentrace podporují vznik kalcium-fosfátových minerálních fází na povrchu skloviny, čímž se snižuje její propustnost a omezuje remineralizace podpovrchové skloviny. Samotná remineralizace izolovaných bílých sklovinných lézí ale – bez ohledu na úspěšnost – neřeší vznik zubního kazu coby onemocnění dutiny ústní.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKANIE ZUBNEJ SKLOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wolf.

Mne praská sklovina na predných zuboch.
Je na to niečo učinné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, na prasklou sklovinu existuje pryskyřice, kterou zubní lékař dokáže sklovinu zacelit. Jako prevence před dalším praskáním skloviny na předních zubech doporučuji vyvarovat se náhlým změnám teploty zubů, například pití ledových nápojů, dýchání pusou v mrazivém počasí, po saunování neochlazovat zuby ledovou vodou, a tak podobně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskanie zubnej skloviny

Co je to zubní sklovina

Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Zubní sklovina je složená především z hydroxyapatitu substituovaného uhličitany a z menšího množství vody, proteinů a stopových prvků, včetně fluoridu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÁ SKLOVINA A BĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libka.

Mám slabou sklovinu a přesto bych chtěla mít bělejší zuby, nechci ale abrasivní pasty, musím si sklovinu chránit jak vybělit šetrně zuby, poraďte mi díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na bělení zubů je nejlepší zubní hygienistka. Ta speciálním ultrazvukovým udělátkem rozruší tmavé usazeniny na zubní sklovině a zuby se tím prozáří. Efekt je okamžitý a trvalý, než se zuby zase zanesou, a to trvá několik let. Na bělení zubů u tenké skloviny se nejlépe hodí tento ultrazvukový zákrok, neboť zubní sklovinu dále neztenčuje a přesto vybělí.

Zdroj: diskuze Slabá sklovina a bělení

Léčba eroze zubní skloviny

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu poškození. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá pouze lepení. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubní lékař vám doporučí krytí zubu korunkou, ta uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem OSETRENI ZUBNIHO KAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena tomicova.

dobry den chci se zeptat jestli je cisteni zubniho kamene zahrnuto v preventivni prohlidce dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stomatolog v rámci preventivní prohlídky odstraní zubní kámen jen do té míry, aby viděl sklovinu a mohl tak správně prohlédnout stav zubu. To znamená, že rozhodně nevyčistí zuby od zubního kamene. Estetické odstranění zubního kamene provádí zubní hygiena, kterou si hradíte ze svých prostředků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

Poškození zubní skloviny

Zubní sklovině nejvíce škodí špatně vyčištěné zuby a dále hodně kyselé nápoje, jako je cola, džusy, dětské sladké pití, po jejich požití je dobré si vypláchnout ústa vodou nebo alespoň zaslinit pomocí žvýkačky, která produkuje slinění. Slina je zásaditější než běžné jídlo, tudíž se tolik neztrácí minerály ze skloviny, ale pozor na přemíru žvýkání, abyste si neporušili čelistní kloub. Takže se doporučuje používat mezizubní kartáčky, čistit pořádně i zadní zuby, dobrou pomůckou je i solo-jednosvazkový kartáček (zeptejte se v lékárně, jestli neznáte). Poškozenou zubní sklovinu posiluje i fluorování. Domácí řešení: Elmex Gellé, to znamená najíst se, napít se, důkladně vyčistit zuby (i mezizubní kartáčky a niť), vypláchnout, nanést malé množství gelu na zubní kartáček, vyčistit jako obyčejně s velkým kartáčkem (jde o to rozetřít gel všude) a potom vyplivnout, ale NEVYPLACHOVAT a jít spát. Bez řádně vyčištěných zubů ale nemá tato procedura smysl. Výborné jsou výrobky firmy Gaba, které mají jinou sloučeninu fluoru, jež se lépe vyvazuje na zuby (Elmex, Meridol). Samozřejmě smysl má používat pastu s fluorem, kdy se sklovina maličko mineralizuje každý den.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry den chtela bych se zeptat chodim na chemoterapii a zacali me bolet zuby chodim k zubarce uz me leci delsi dobu zub a porat to nemam v poratku a tet me zacali bolet dalsi zuby akyz jsem to rekla zubarce tak me stim nic nedela muze to byt po ty chemoterapii a co mam delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chemoterapie může mít negativní vliv na zubní sklovinu a zvyšuje také riziko dlouhodobých problémů se zuby. Pokud nejste spokojená s výkonem svého zubního lékaře, tak jej zkuste změnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim potrebuji poradit

Jak je léčena ztráta zubní skloviny?

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu problému. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá jen „lepení“. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubař vám doporučí krytí zubu korunkou. Korunka uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Obrázky

  • Zubní protézy – foto: zde je možné vidět fotografie, jak vypadá zubní protéza: zubní protézy.
  • Zubní implantáty – foto: tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět zubní implantáty.

Zdroj: Zubní protézy

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ BĚLENÍ ZUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elen.

Ahoj, no já jsem si vždycky bělila zuby i pomocí citronu a soli. Co se týče domácího bělení, hodně jsem experimentovala, ale trochu jsem si zničila zubní sklovinu. Teď jsem si nechala vybělit zuby od své lékařky www.schwarzdent.cz/n… A je to úplně něco jiného. Člověk si za to sice připlatí, ale zuby jsou bílé jako perličky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí bělení zubů diskuze

Budete potřebovat

  • Měkký zubní kartáček
  • Zubní nit
  • Ústní vodu

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Diskuze

V diskuzi MAM KORUNKY PORCELANOVE ZUBNI SKLOVINA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna benesovamI ,.

Prosim vas co mam delat 13 let mam bahore korunky.kousu to porad,zubni sklovina je mekka ale bejdemodstranit.pusobi mi to na nervy.dole mam nove korunky a bahradu zabtricet tisuc a taky ji kousu.kupuji drahenpasty ustni vody a nic nepimaha pry se to leci u psychiatra.hebto zlozvyk,treba jako kousani nehtu.zubar mi rika ze mam byr rada,ze mohu kousat,ze nemam nahradu.je pravda,ze kousu jablko bez problemu.az na tu sklovinu. Dekujin za radu jakoukoliv.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mam korunky porcelanove zubni sklovina.

Odstranění zubního kamene

Zubař nebo zubní hygienik dokáže odstranit zubní kámen, který se vytvořil nad a pod dásní. Používá rovněž nástroje na seškrábání a uvolnění zubního plaku a kamene z povrchu zubů. Pokud je veškerý plak a zubní kámen odstraněn, vaše zuby jsou lesklé, hladké a na povrchu čisté.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Efektivní domácí recept na bělení zubů je založen na směsi tvořené z těchto surovin:
- půl čajové lžičky prášku zvaného jedlá soda,
- půl čajové lžičky kyselé tekutiny - ocet
- a ještě na bělení zubů nesmí chybět sůl, stačí jí jen špetka.
Směs by měla vypadat jako pasta, kterou si potřete své žluté a ošklivé zuby a po chvíli z nich směs smyjte. Procedura ze zubů odstraní hnědý povlak na zubech, dále pak ze zubů smyje bakterie a ochrání chrup před kazem. Vtipné levné a jednoduché a navíc jde o velmi efektivní nápad na domácí bělení zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Špílová.

Tahle očista je tak agresivní, že časem zničí sklovinu!

Zdroj: diskuze Domácí recept na bělení zubů

Jak předcházet tvorbě zubního kamene a skvrn

K udržení bílých a zářivých zubů je potřebné, abyste se zbavili bakterií, které způsobují zabarvení zubů. Děje se tak například při konzumaci určitých typů jídel a nápojů, které podporují slinnou sekreci. Doporučuje se konzumace jablek, guavy, hrušek, celeru, mrkve, cukrové třtiny, kedluben a okurek. Dalším benefitem je skutečnost, že v některých uvedených potravinách se obsažená vláknina přímo podílí na čištění zubní skloviny a odstraňuje bakterie z jídel.

Hlídejte si „tmavé“ nápoje a jídlo. Cokoli, co může zůstat na vašem tričku a nejde vyprat, může zůstat i na vašich zubech. Můžeme sem zahrnout většinu ostružin, sojové omáčky, červené víno, většinu ovocných džusů, kávu a čaj, kolové nápoje. Těchto potravin a nápojů se nemusíte úplně vzdát, ale po jejich konzumaci si vždy vypláchněte ústa vodou, vyčistěte zuby anebo použijte žvýkačku.

Při používání citrusového ovoce mějte na paměti, že obsahuje kyseliny, které ve větších dávkách narušují zubní sklovinu. Používejte je tedy jako prostředek k čištění s rozumem.

Extra TIP:

Na trhu jsou k dostání bioinformační zubní pasty, které stimulují ústní dutinu a energetické dráhy organismu. Doporučujeme vyzkoušt zubní pastu Bílý diamant.

Zdroj: Domácí triky na bílé zuby

Potřebné věci k odstranění plaku

  • kartáček na zuby
  • pasta na zubní kámen

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Zubní kámen foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět zubní kámen.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Zubní váček foto

Zdroj: Zubní váček

Obnova dásní - hygienická fáze

Nejdříve je naprosto nutné zajistit trvalou a dokonale prováděnou ústní hygienu. Perfektní hygiena je pracná, ale opravdu nutná. Dentální hygienistka provede úvodní vyšetření, vybere správnou techniku čištění zubů a mezizubních prostor vhodnou pro konkrétního pacienta, vybere vhodné pomůcky dentální hygieny a naučí pacienta tyto pomůcky správným způsobem používat. V této fázi se také dokonale odstraní zubní kámen. K odstranění zubního kamene se používají tradiční ruční nástroje zpravidla v kombinaci s ultrazvukovým odstraňovačem zubního kamene. V ordinaci dentální hygienistky zahrnuje tato fáze zpravidla 3 návštěvy. Současně zubní lékař odstraní zuby, které již není možné zachránit, a eliminuje všechny další faktory, které mechanicky poškozují dásně, to znamená, že vymění staré a nevyhovující výplně nebo korunky, odstraní hrany zubních náhrad a podobně. Pochopitelně je nutno ošetřit všechny nalezené zubní kazy, v nichž se drží bakterie. Odstranění příčin zánětu je vhodné podpořit i léčbou vnějších příznaků. Zánětlivě prosáklé, masivně krvácející dásně pomůže pomoci zklidnit vhodné složení zubní pasty a léčivé ústní vody.

V této fázi je také nutné provést vyrovnání skusu – vyloučení přetěžování některých úseků chrupu.

Zdroj: Jak obnovit dásně

Kontroly u zubního lékaře

Každých šest měsíců navštěvujte svého zubaře, který vám poradí s čištěním zubům a péčí o ně. Pokud se tvorba zubního kamene zhoršuje, zejména ve stáří, zubní lékař vám doporučí častější odborné čištění.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP