Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ROSTE DÍTĚ

OBSAH

Doporučení

Rodiče mohou své dítě doma pravidelně vážit a měřit a tyto výsledky předávat lékaři. Velikost a hmotnost dětí je jiná u chlapců a u dívek, každé pohlaví má své vlastí měřítko.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi CO DĚLAT, KDYŽ DÍTĚ MÁLO ROSTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Novotná.

Dobrý den, chci se prosím Vás zeptat.Mame už delší dobu problémy s dcerou , přibývá strašně pomalu.Normalne ji a ji všechno.Ma 5 roku a váží 13,500 gramů.Porodni váha byla skoro 4 kila.Doktori říkali,že ji nic není, růstový hormon v pořádku , celiakie neni z krve prokázána a štítná zlaza taky v pohodě,já jsem už zoufalá a nevím ,kde s dcerou jít.Poradte prosím.S pozdravem Novotná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co dělat, když dítě málo roste

Prevence

Růst dětí je do značné míry určen geny a je ovlivněn hormony, výživou a psychosociálními faktory, čímž je předurčena jen malá možnost prevence.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi NECHCI DITE S VSV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nik.

Bohuzel diky pi doktorce mam dite s vsv podle me to moc dobre vedela a nechala to byt. Mela porad takove divne reci,kterym jsem nevenovala pozornost. Ani ve snu by me nenapadlo,ze me dite bude mit vsv ,je to strasna bolest,dite je vkojenaku a asi si ho nnikdy domu nevezmu,....nechci s nim celej zivot behat po motole a koukat jak do nej reznici rezou..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nechci dite s vsv

Kdy za lékařem

Pokud rodiče zjistí, že je jejich dítě mnohem menší než jeho vrstevníci, měli by navštívit lékaře. Možným příznakem jsou také zvláštní rysy postavy, patří mezi ně krátké ruce a nohy, kulatá hlava a velké břicho. Dospělý člověk by měl vždy s lékařem konzultovat určité svalové poruchy a zvýšenou tvorbu tuku v těle.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi PINTEREST NÁVOD NA RAGLÁNOVÝ SVETŘÍK PRO DÍTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Prokopová.

Prosím o radu na kolik začít plést na 2leté dítě raglánový svetřík od krku děkuji Věra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pinterest návod na raglánový svetřík pro dítě

Léčba

Základním principem léčby je podávání růstového hormonu. Léčba vychází převážně z endokrinologie. Používají se umělé hormony, které jsou geneticky modifikované, spolu s léčbou, která napomáhá ke zvýšení stávající produkce růstového hormonu. Pokud dítě dostává umělý růstový hormon, obvykle roste rychleji než jeho vrstevníci. Tento růst pokračuje, dokud pacient nedosáhne správné velikosti pro svůj věk. V podstatě tato léčba pokračuje až do ukončení věkového růstu. Tyto hormony se užívají jednou denně a jsou aplikovány pod kůži. Rodiče jsou vždy poučeni o správné a snadné manipulaci.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, udělala se mi na pravé straně jazyka "bradavička", která roste. Mám jí tam asi měsíc, myslela jsem, že je to aft, ale bradavička nemizí a naopak roste jakoby do špičky. Můžete mi prosím poradit, o co může jít a jak to vyléčit? Je to nepříjemné a občas to i bolí.
Děkuji Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové bolestivé výrůstky na špičce nebo straně jazyka mohou mít různé příčiny. Pupínky na jazyku nejčastěji spouští chemická nerovnováha v těle a alergenní strava. Výrůstky na jazyku je třeba ale důkladně rozpoznat a až podle toho určit další léčbu. Ve vašem případě to může být latentní afta, která se projevuje jako špičatý výrůstek na jazyku navrcholu zakončený bílou nebo červenou špičkou a při stlačení je bolestivý. Nebo to také můžou být kondylomata na jazyku. Kondylomata jsou sexuálně přenosná infekční nemoc, která se občas přenese z nakaženého partnera při orálním sexu na jazyk nebo i na hlasivky nebo do krku. Kondylomata se projevují jako malé květákové hlavičky připomínající bradavice a jsou při stlačení nebolestivé. Obojí se dá léčit, ale každé naprosto odlišně. Proto je potřeba zajít na oddělení ORL a nechat si tam jazyk vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte. Protože, když to budou kondylomata, tak těch se přirozeně nezbavíte, jsou infekční a můžou se dále šířit například na hlasivky, kde způsobují trvalý chrapot. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi na ORL.
Pokud by se potvrdily kondylomata, tak doporučuji nechat si preventivně provést test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Zdravý růst dítěte

To, zda vaše dítě roste správně, sleduje pediatr na pravidelných prohlídkách, avšak i vy sami si tento fakt můžete ověřit pomocí percentilového grafu. Najdete jej na internetu. Zadáte výšku, váhu a další data týkající se dítěte a ihned uvidíte, zda je růst vašeho potomka v normě, anebo ne. Na růst dítěte má vliv celá řada faktorů. Těhotenství matky a jeho průběh, správná výživa dítěte, rodina a prostředí, ve kterém žije. U dětí, které citově strádají nebo jsou týrané, může dojít ke zpomalení růstu. Výraznou roli hraje i genetika. Pokud jsou oba rodiče malí, je velmi nepravděpodobné, že jejich dítě bude vysoké.

Během prvního roku života vyroste dítě zhruba o 25 cm. Za další rok může být vyšší až o 13 cm. Ve dvou letech děti obvykle dosahují 50 % předpokládané výšky v dospělosti. Batolata ročně vyrostou průměrně o 7 až 10 cm ročně, předškoláci a školáci přibližně o 5 cm za rok. Během puberty rychlost růstu opět stoupá, a to průměrně o 9 cm ročně u dívek a 12 cm u chlapců. Růst u dívek končí většinou v 15 letech, u chlapců mezi 17. a 18. rokem.

Zdroj: Co dělat, když dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi ALERGIENA CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

prosim , proc je dokazana alergie na ořechy , když od narozeni dite ma atopicky exem a nikdy ořechy a kokos ještě nejedlo a matka nemá problém s jezenim orechu a kokosu ? budu rada za odpověď . dite se leci masti s kortikoidy .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergiena citron

Komplikace

Pokud pacient nepodstoupí léčbu růstového hormonu, může trpět zakrslostí. V podstatě velikost postiženého závisí na tom, jak velký je nedostatek růstového hormonu. Častými nežádoucími účinky při léčbě růstového hormonu jsou poruchy rovnováhy těla nebo nadměrný růst různých orgánů pacienta. Mohou se objevit bolesti kloubů. Mezi možné nežádoucí účinky patří i alergická reakce v místě vpichu.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Lorencova.

Dobrý den, 2 dny jsem potírala dásně hřebíčkovým olejem při kojení. Je to bezpečné pro dítě? A při jakém množství? Děkuji

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Bude moje dítě v dospělosti malé?

Hodnocení stavu růstu dítěte ve vazbě na jeho růstový dědičný potenciál představuje základní východisko růstové diagnózy, kterou v rámci preventivních prohlídek od narození do osmnácti let praktičtí lékaři pro děti a dorost provádějí. Růstový dědičný potenciál limituje cílovou výšku, která se stanovuje podle pohlaví a upravené střední tělesné výšky jeho rodičů.

Do dvou let věku zdravé dítě zaujme svojí výškou v percentilovém grafu místo, které je předurčeno růstovým potenciálem zděděným po rodičích. Porodní délka zdravých chlapců činí 50,4 + 2,9 cm, dívek 49,7 + 2,9 cm. Porodní hmotnost zdravých chlapců činí 3 390 + 464 g, dívek 3 244 + 460 g. V roce s nejvyšší pubertální růstovou rychlostí vyroste dívka průměrně 9 cm/rok, chlapec průměrně 10 cm/rok. Růst končí průměrně v 15 letech u dívek, v 17 až 18 letech u chlapců.

Zdroj: Co dělat, když dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi JAKA JE ŠANCE NA TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Štefániková .

Dobrý den .Je mně 3let mam 12leteho syna a po porodu mne menstruace pomalu odisla, az tak ze muj či klus je dost nepravidelný, momentálne do roka menstruluji 3krat za rok a to tak 4 dny.ted poslední menstruace bila 22.12.2015 a končila 26.12.15, jaka je šance na těhotenství a kdy mne začínají plodného dny nebo kdy se pokusit o miminko?Prosím odpovězte mne na mail.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Zdravím! Pokud se pokoušíš o dítě, tak bych ti doporučila MUDr. Tesaře - www.gyncare.cz/mudr-… . Je to velká kapacita v oboru, chodila jsem k němu, když jsme se s manželem pokoušeli o druhé dítě. Bylo mi tehdy 45 let a žádný jiný z gynekologů mi vzhledem k okolnostem nedoporučoval těhotenství, až na pana doktora Tesaře. Věřím, že díky němu máme nejen jedno, ale dvě zdravé děti!

Zdroj: diskuze Jaka je šance na těhotenství

Hypofýza

Hypofýza produkuje hormon růstu, u starších pacientů je podíl somatotropinu v krvi již přirozeně nižší. Nedostatek růstového hormonu u dětí však může ovlivnit fyzický a duševní vývoj. Sekrece hormonu může být narušena pouze částečně – onemocnění nastane, když hypofýza produkuje příliš málo růstového hormonu a játra následně uvolní jen malé množství růst podporujících látek, což má za následek, že děti zůstávají malé. Výjimkou jsou pacienti s velkým množstvím růstového hormonu v krvi (gigantismus).

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Poradna

V naší poradně s názvem KVASNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím o informaci, kolik může dítě denně snist kvasnic... syn má pět let a je schopen spořádat i půl kostky denně. .. Děkuji předem za odpověď. J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Půl kostky droždí pro malé dítě denně je v pohodě. Když mu to podle Vašeho soudu prospívá a jí to dobrovolně, tak v tom klidně pokračujte.

Zdroj: diskuze Kvasnice

Co máme dělat, když miminko nechce jíst?

Jestliže miminko nechce jíst a je bez známek nemoci, tak ho nenuťte. Dítě se samo ozve, až bude hladové. V případě, že děťátko vykazuje známky nemoci, navštivte pediatra.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Diskuze

V diskuzi JAK SE VAŘÍ ČAJ GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Kdo mi poradí , jak uvařit čaj ze sušené gingo biloby.Roste mi na zahradě. Předem děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se vaří čaj gingo biloba

Batole 18 měsíců

V tomto období se dítě zcela spřátelilo se slovem „ne“. Dítě v tomto období dosahuje výrazného skoku ve fyzickém vývoji. Je již mnohem jistější na vlastních nohách a miluje, když může lézt po nábytku. Dokonce ve chvíli, kdy se opravdu soustředí, dokáže kopnout do míče. Dítě si také umí udržet v paměti určitý objekt dlouho poté, co mu ho odstraníte z dohledu. V 18 měsících projevuje většina dětí širokou škálu emocí a chování, včetně radosti, zlosti, srdečnosti, průbojnosti a zvědavosti. Dítě používá 50 a více jednotlivých slov.

Zde můžete vidět, jak vypadá batole v tomto věku.

Zdroj: Batolecí věk

Poradna

V naší poradně s názvem TRÁVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Na fotografii je vidět jeden z nejhorších plevelů v trávníku s názvem paspal (Paspalum dilatatum). Patří mezi lipnicovité trávy a původem je z Uruguaye a Argentiny. Plevel paspal prospívá v písčitých nebo jílovitých půdách. Miluje dusíkaté hnojivo a roste dvakrát rychleji než ušlechtilé trávníkové trávy. Trsy mohou vytvářet překážky pro golfisty, nebezpečí pro atletické pole a nevzhledné chomáčky pro majitele domu. Zničení tohoto plevele je opravdu náročné, protože neexistuje selektivní herbicid ničící jen tuto rostlinu. Plevel můžete vykopávat, ale bohužel za nedlouho na stejném místě vyroste nová stejná rostlina, protože se množí i z kořenů. Nejúčinější je koupit neselektivní herbicid, rozředit ho podle návodu a roztok naplnit do láhve od saponátu s rozprašovačem. Pak s tímto nástrojem postříkejte jednotlivé rostliny plevelu. Bohužel při tomto postupu zahyne i okolní trávník. Buďte proto připravena co nejdříve dosít semínka nového trávníku bez plevelu. Za několik měsíců se vše srovná. Postarejte se, aby tato plevelná rostlina nevykvetla v blízkosti vaší zahrady, aby se k vám nedostaly znovu semínka s plevelem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dáša.

Dobrý den,
moc děkuji za odpověď na můj dotaz, "co nám to roste v trávníku". Nejhorší je, že se nám tato nevzhledná travina rozlezla na polovině trávníku a tvoří téměř souvislou plochu. Podloží máme jílovité. Asi jsme tomu také napomohli špatným hnojením. Bohužel neovlivníme to, co roste na přilehlých pozemcích, které nejsou svými majiteli příliš udržovány. Bude to běh na dlouhou trať.

Zdroj: diskuze Diskuze péče o trávník - hnojení

Příznaky pomalého růstu

Pokud je dítě proti vrstevníkům malé, roste pomalu anebo téměř vůbec, je třeba hledat příčinu. Ne vždy za tím musí stát nedostatek růstových hormonů – může jít o poruchu štítné žlázy, Turnerův syndrom, Prader-Willi syndrom, chronické onemocnění ledvin a mnohé další. Málo růstového hormonu je však velmi častou příčinou tohoto problému. Růstový hormon produkuje podvěsek mozkový a nejvíce se ho uvolňuje ve spánku. Proto mohou mít problémy s růstem i ty děti, které trápí chrápání či dýchací potíže a s nimi spojené buzení a nekvalitní spánek. Pokud se ukáže, že tělu růstový hormon chybí, je třeba ho dodávat pomocí podkožních injekcí večer před spaním. I když jde o běh na dlouhou trať, výsledky jsou brzy vidět a dítě začne růst. Injekcí se není třeba bát. Naopak, pokud byste je odmítli, prokázali byste svému potomkovi „medvědí“ službu. Celý život by mohl mít komplexy ze svého malého vzrůstu.

Vždy je potřeba nedostatečně rostoucí dítě podrobně vyšetřit, aby bylo možné příčinu pomalého růstu odhalit. Po vyloučení skrytého závažného onemocnění vedoucího ke zpomalení růstu se pozornost zaměří na takzvané endokrinologické vyšetření dítěte. Velmi důležitou roli zde hraje praktický lékař pro děti a dorost, který by měl pečlivě sledovat růst dítěte při preventivních prohlídkách a aktuální výšku a hmotnost zanášet do růstového grafu.

Odchýlení růstové křivky z pásma v růstovém grafu, obvykle ve smyslu minus, může být prvním příznakem závažného chronického onemocnění, jako je cystická fibróza, celiakie, onemocnění štítné žlázy, onemocnění jater či ledvin, nebo známkou nedostatku růstového hormonu, ale neplatí to vždy a za každých okolností.

Zdroj: Co dělat, když dítě málo roste

Batole 16 měsíců

Toto období je charakteristické intenzivním rozvojem v oblasti motoriky, myšlení i řeči. Dítě umí nejenže dobře chodit, ale také běhat tam a zpátky, chodí po schodech oběma směry a udrží dobře rovnováhu. Věcem, které již dítě považuje za stabilní, dává jméno, ale ještě neumí předměty kategorizovat. Dítě používá 6–20 slov, některé děti umějí 20–70 slov. Dítě si prozatím pamatuje jen to, co ho zaujme a co mu připadá zajímavé. Děti si v tomto období rády hrají různé hry, například na schovávanou, a milují hračky, na kterých se dá jezdit. Umí se najíst lžičkou a napít z hrnečku.

Zde můžete vidět, jak vypadá batole tohoto věku.

Zdroj: Batolecí věk

Charakteristika kojence

Kojenec je označení pro vývojové stadium dítěte ve věku 29 dnů až 1 rok. Takový pokrok, jaký dítě učiní v této době, už v pozdějším věku nikdy neudělá. Dítě se vyvíjí a získává mnoho schopností a dovedností – umí otáčet hlavičku, uchopuje předměty ve svém okolí, převaluje se z jedné strany na druhou, umí vzpřímit hlavičku, samostatně sedí, vnímá všemi smysly, chápe prostorové vztahy, leze po čtyřech a nakonec i chodí. Rozvíjí se u něj řečové schopnosti. Dítě se také se v rámci rodiny socializuje.

Zdroj: Batolecí věk

Charakteristika batolete

Batoletem označujeme dítě od jednoho roku do tří let. V tomto období dochází k zajímavému rozvoji. Dítě začíná lézt, chodit, mluvit, začíná rozeznávat blízké osoby. Odliší od sebe tvary, obrázky i hračky. Jeho myšlení se posune od senzoricko-motorického k symbolickému. Nastává prudký rozvoj řeči – zatímco po prvních narozeninách batole používá obrazných slov jako haf-haf či bum-bum, ve třech letech se dítě naučí mluvit natolik, že zvládá skloňování, časování a dokáže sestavit jednoduchou větu.

Zdroj: Batolecí věk

Příznaky

První známkou nedostatku růstového hormonu je neobvyklá velikost dítěte. Pokud je podstatně menší než jeho vrstevníci, tak je to jasný příznak nedostatku růstového hormonu. U kojenců toto není moc patrné, protože jsou zpočátku normální velikosti a hmotnosti. Nedostatek hormonu se může projevit v nízké hladině cukru v krvi. U chlapců je příznakem této choroby malý penis. Čím větší je nedostatek růstového hormonu, tím opožděnější je vývoj kostí. Velikost pak nesouvisí se skutečným věkem dítěte. Nedostatky růstového hormonu a vrozených vad se obvykle projeví na postavě – krátké ruce a nohy, kulatý obličej s krátkým nosem a bradou. Pokud se nemoc projeví později, dítě se rovněž ve vývoji opozdí a je vzhledem ke svým vrstevníkům o krok zpět. Dokonce i dospělý člověk může trpět nedostatkem růstového hormonu. Příčinou může být nádor na hypofýze. V tomto případě se nemoc projevuje zvýšením hmotnosti tuku pacienta, zatímco svalová hmota degraduje. Dospělý pacient může trpět kornatěním tepen, protože dochází k nadměrné produkci krvinek při snížení hladiny cukru v krvi. Také dochází ke zvýšení osteoporózy. Bolesti hlavy a deprese nejsou neobvyklé.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Co dělat, když dítě zvrací žluté hleny?

Když dítě vykazuje známky zvracení a vyplivne žlutý hlen, rodiče by měli okamžitě provést následující kroky:

  1. Položte dítě na bok a otočte hlavu dítěte na jednu stranu, aby nedošlo k udušení zvratky. Poté pomocí gázy očistěte zvratky z úst a hrdla dítěte a poté z nosu dítěte;
  2. Jemné poplácání po obou stranách zad, abyste snížili strach a pláč, pomozte dítěti zbytek vyzvracet;
  3. Použijte žínku namočenou v teplé vodě, otřete dítěti obličej a krk, převlékněte jej, pokud jsou na oblečení přítomny zvratky;
  4. Když se dítě uklidní, dejte mu napít teplé vody nebo teplého rehydratačního nápoje, který připravíte z 8 čajových lžiček cukru a 1 lžičky kuchyňské soli, které necháte rozpustit v 1 litru převařené vody a doplníte šťávou ze 2 pomerančů nebo grepů. Děti užívají 125 až 250 ml tohoto roztoku za hodinu.;
  5. Podávejte dítěti mléko pomalu a poté dítě uložte ke spánku;
  6. Nepodávejte dítěti svévolně léky proti zvracení.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP