Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ROZPUSTIT UŠNÍ MAZ

OBSAH

Příčiny nadměrného ušního mazu

Za normálních okolností suchý ušní maz vypadne společně se zadrženým prachem a špínou ze zvukovodu sám. Ušní maz je přítomen u každého člověka, ale množství žláz je geneticky určeno od narození, stejně jako u kůže a vlasů. U některých lidí může být produkován rychlejším tempem. Nicméně faktory pro tvorbu nadměrného ušního mazu lze přičíst:

  • velikosti zvukovodu – pokud je malý nebo úzký, je obtížné jeho přirozené vypadnutí, což v konečném důsledku vede k nadměrné tvorbě ušního mazu;
  • používání sluchátek nebo ušní zátky.

Zdroj: Domácí prostředky proti ušnímu mazu

Diskuze

V diskuzi OPAR NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aa.

Já používám led, přiložím ho zabalený v sáčku ke rtu a nechám zcela rozpustit. Opar jakoby umrtví a vyléčí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opar na rtu

Domácí čistící prostředky na ušní maz

  • Uši jsou čištěny vatovými tampony určenými pro odstranění ušního mazu, vatové tampony odstraňují pouze povrchový ušní maz. Pokud se pokusíte odstranit maz hlouběji z ucha, hrozí poškození ušního bubínku.
  • K odstranění nadbytku mazu lze použít i minerální olej, zvláště když se jedná o suchý maz. Můžete použít kokosový nebo olivový olej. Před aplikací si lehněte s hlavou otočenou na jednu stranu, pak nakapejte do ucha tři kapky. Nechte olej, ať rozpustí maz. V této poloze zůstaňte po dobu 10 až 15 minut, na ucho si přiložte vatový tampon jako uzávěr ucha, aby olej nemohl vytéci ven. Po určité době tampon sejměte. Tuto léčbu byste měli provádět dvakrát denně po dobu 3 až 4 dnů, dokud maz zcela nezměkne. Pokud se vám nepodaří starý maz odstranit, bude nutné podstoupit vyčištění pod lékařským dohledem.
  • Do zvukovodu nakapejte pár kapek peroxidu vodíku. Peroxid vodíku pomáhá rozpouštět ušní maz. Tento postup by se měl používat po dobu tří dnů.

Zdroj: Domácí prostředky proti ušnímu mazu

Diskuze

V diskuzi "MILUJEM" TAKÉTO TYPY RECEPTOV: se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kleopetra.

Nie je uvedená gramáž alebo je uvedená niekoľkými spôsobmi - šálek (? ml), lžička... Ďalšie "odbornost"i tohto receptu: že naliať včelí vosk... nie každý vie, že sa musí vo vodnom kúpeli rozpustiť spolu s olejovou zložkou, treba to napísať. A koľko včelieho vosku? Dôkladne priemiešať znamená poriadne miešať (najlepšie v mixéri), inak zmes s lecitínom a všelím voskom ako emulgátormi nezemulguje. Granulovaný lecitín sa MUSÍ pred výrobou krému na cca 1 hod. nechať rozpustiť vo vodnej zložke. Ach jaj...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze "Milujem" takéto typy receptov:

Na co je lék Otipax

Otipax ušní kapky se používají k místní symptomatické léčbě bolestivých onemocnění středního ucha s neporušeným bubínkem.

Zdroj: Otipax ušní kapky

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÍ UŠNÍ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, to vypadá podobně. Do budoucna doporučuji používat přípravek Otic Solution, který předejde těmto problémům se špunty v uších.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada 572@seznam.cz.

Nauč se pravopis,prasklý ušní bubínek se píše takto.

Zdroj: diskuze Prasklí ušní bubínek

Úspěšnost

Úspěšnost léčby je vysoká, když je psu diagnostikován ušní svrab včas a nasadí se patřičná medikace. V některých případech je potřeba medikovat antibiotika. Pozor, neléčený svrab může způsobit až uhynutí psa, proto neváhejte v případě zpozorování výše popsaných příznaků tohoto onemocnění vyhledat veterinárního lékaře, který u vašeho psa stanoví diagnózu a zvolí správnou léčbu.

Zdroj: Ušní svrab u psa

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁNĚT PRŮDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Michalíková.

Osvědčil se mě následujíci babský recept"
sáček černého čaje vyluhuji, Po deseti minutách sáček vyndám, přidám asi půl cm plátek normálního másla,rozpustit a lžičku medu. Med až do chladnějč´šího, aby se nezničily dobré látky obsažené v medu.
Pije se třeba až třikrát za den.
Vypadá recept divně, ale jednak pomáhá a jednak kdo okusí zjistí, že je velmi lahodný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak léčit zánět průdušek

Co dělat, když má pes nafouklé ucho

Ušní hematom vzniká jako následek krvácení mezi kůží a chrupavkou ušního boltce. Je charakterizován fluktuujícím obsahem ušního boltce. Přesná příčina není známá, ale často se objevuje v případech zánětu zevního zvukovodu (mechanická příčina – škrábání ucha či klepání ušima). V mnoha případech je nutné chirurgické ošetření. Pokud othematom není ošetřen, dojde ke svraštění boltce a někdy též k osifikaci chrupavky a následnému trvalému dráždění. Účelem chirurgického zákroku je odstranit krevní sraženinu a přitlačit kůži ke chrupavce. Ušní boltec je otevřen na vnitřní konkávní straně, jsou odstraněny krevní sraženiny a vrstvy boltce jsou přitlačeny k sobě prošitím podloženými stehy, umístěnými paralelně k ráně, aby nedošlo k přerušení cév vyživujících boltec.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Poradna

V naší poradně s názvem STEARINOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petromila Gornerová.

Dobrý den, dlouhou dobu sháním v lékárnách Stearin. mast a to bez úspěchu. Pomáhala mi při ošetření popraskané kůže na rukou a to na sto procent. Je ještě nějaká možnost tuto mast sehnat? Děkuji předem za radu a sdělení. Přeji krásné dny Gornerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud nemůžete sehnat stearinovou mast, tak si ji můžete vyrobit doma. Stačí k tomu kokosový olej, bambucké máslo, oblíbená esence a krystalický stearin. Kokosový olej rozehřejte na mírném plameni, přidejte bambucké máslo a stearin. Nechte vše rozpustit, stáhněte z plotny, přidejte esenci a nalijte do vhodné sklenice s víčkem. Všechny suroviny lze běžně koupit. Stearin můžete koupit na internetu, ceny můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stearinová mast

Ušní nádory

Ušní nádory vznikají většinou u starších jedinců (nad 9–10 let). Nejčastějšími příznaky je vznik masy, změna tvaru ucha, zápach, svědivost a místní bolestivost. Neurologické příznaky jsou pozorovány většinou se zhoubnými nádory. Většinu těchto nádorů lze úspěšně odstranit pomocí chirurgické resekce – odstranění zevního zvukovodu.

Zdroj: Nemoci uší u koček

Diskuze

V diskuzi KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.

Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.

Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.

Zdroj: diskuze Konska mast

Co se děje, když se kočka škrábe za ušima

Když si vaše kočka začne často škrábat uši, tak byste jí je měli zkontrolovat. Když se kočce do uší podíváte, vidíte tmavý zapáchající ušní maz. Kočku ouška svědí, bolí a vy se jich nemůžete skoro ani dotknout. Kočka je schopná si uši rozškrábat až do krve.

Pokud se u vaší kočky objeví výše popsané příznaky, jedná se většinou o roztoče, kteří způsobují nejčastější onemocnění zevního zvukovodu kočky, a to ušní svrab. Stačí velmi malé množství těchto parazitů, aby uši začaly svědit a vytvořil se právě ten známý tmavý ušní maz, připomínající kávovou sedlinu.

Při takovémto zjištění navštivte neprodleně veterinárního lékaře.

Zdroj: Nemoci uší u koček

Poradna

V naší poradně s názvem BÉRCOVÝ VŘED NA KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Před rokem mě pokousal pes do kotníku, chirurg říkal, že to nemohou operovat, že by se mi tam udělal bércový vřed. Teď se mě tam udělalo, takové suché místo, uprostřed zanícené. Tak se chci zeptat, jestli je to náznak na bércový vřed nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně je to situace, kterou je potřeba léčit. Lze ji léčit obvazem, jako by to byl bércový vřed. Obvazem na bércový vřed, můžete léčit i popáleninu, různá škrábnutí, říznutí, ale i chirurgický řez. Záleží na tom, jaký obvaz si v lékárně vyberete. Ve Vašem případě, pokud je tam strup, nebo ta rána je suchá, tak by nejlepším obvazem byl obvaz s hydrogelem. To znamená, že obvaz bude vybaven vrstvou ve formě gelu s určitou speciální léčivou látkou, kterou nanesete na ránu. Dobré je ještě před přiložením překrývat ránu sterilní síťkou, aby se gel hned nevsákl. Hydrogel pomůže rozpustit strup a uvolní průnik léčivých látek k nové kůžičce, která se bude lépe a rychleji hojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bércový vřed na kotníku

Co znamená nateklý ušní boltec u psa

Pokud se u psa objeví oteklé ucho, pravděpodobně se bude jednat o othematom, to je v podstatě prasklá žilka v uchu u psa a krev nateklá v uchu mezi kůži a chrupavku ušního boltce (krev v uchu). Řešit se může buď chirurgicky (naříznutí boltce, vypuštění tekutiny a prošití ušního boltce), nebo konzervativně (jehlou se odsaje tekutina a aplikují se medikamenty). Ošetřující veterinární lékař posoudí, kterou metodu terapie zvolí.

Příčina

Nejčastější příčinou výronu krve do ucha bývá silné potřásání hlavou anebo škrábání uší. Dalším důvodem může být poranění ucha tupým předmětem. Výron do ucha bývá také častou komplikací neléčených ušních zánětů u psů.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Poradna

V naší poradně s názvem KÍČENÍ DLE JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka kadlecová.

Dobrý den,
mám následující problém. Již od rána mám povrch jazyka
bílý a uprostřed v dolní části je jazyk červený.
Prosím o radu, na koho se mám obrátit.
Díky za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

S bílým povlakem na jazyku si zajděte na oddělení ORL (ušní, nosní, krční).

Zdroj: diskuze Kíčení dle jazyku

Ušní hematom

Ušní hematom (othematom) vzniká jako následek krvácení mezi kůží a chrupavkou ušního boltce. Je charakterizován fluktuujícím obsahem ušního boltce. Přesná příčina není známá, ale často se objevuje v případech zánětu zevního zvukovodu (mechanická příčina – škrábání ucha či klepání ušima). V mnoha případech je nutné chirurgické ošetření. Pokud othematom není ošetřen, dojde ke svraštění boltce a někdy též k osifikaci chrupavky a následnému trvalému dráždění. Účelem chirurgického zákroku je odstranit krevní sraženinu a přitlačit kůži ke chrupavce. Ušní boltec je otevřen na vnitřní konkávní straně, jsou odstraněny krevní sraženiny a vrstvy boltce jsou přitlačeny k sobě prošitím podloženými stehy, umístěnými paralelně k ráně, aby nedošlo k přerušení cév vyživujících boltec.

Zdroj: Nemoci uší u koček

Diskuze

V diskuzi JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.

Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Kašpar.

Dobrý den. Nevím zda je to ještě aktuální, ale poměr 3:1 je nemožný. 160 g jedlé sody se v litru vody rozpustí při teplotě 60 stupňů. A tudíž se poměr mění asi na 6:1 . Dost možná že se povede poměr 5:1 když se zahřeje na sedmdesát stupňů. Četl jsem odbornou literaturu a v té psali že teplota je důležitá pro navázání sody na cukr v sirupu. Pokud se to nestane, pak se zásada nedostane kam má a tudíž určitě nebude recept ku prospěchu. sirup se má stát nosičem jedu pro rakovinné buňky. Kdyby se to mělo pouze rozpustit tak by ten sirup byl docela zbytečný. Původní článek už nemohou najít, ale určitě si pamatuji tak. Za prvé 330 g sody v litru tekutiny je nerozpustné, za druhé teplota je důležitá pro navázání sody. Prý šedesát stupňů, sedmdesát max.

Zdroj: diskuze Javorový sirup a jedlá soda

Jak ho poznám

Ušní svrab, lidově také prašivina, je onemocnění zevního zvukovodu zvířat způsobené parazitickými roztoči z čeledi Prosoptidae. Původcem ušního svrabu psů a koček je strupovka ušní (Otodectes cynotis), která napadá i fretky, lišky a ostatní šelmy. U králíků může v uších parazitovat jiný roztoč – Prosoptes cuniculi. Nemoc se projevuje intenzivním svěděním a v pokročilých stadiích se může objevit i páchnoucí výtok z uší a hnisavý zánět zvukovodu, který může vést až k proděravění bubínku a rozšíření infekce do středního i vnitřního ucha. U mnoha zvířat, zvláště u koček a lišek, se vyskytuje mírnější forma nemoci, případně onemocnění probíhá bez příznaků.

Strupovka ušní dosahuje velikosti asi 0,5 mm a je možné ji spatřit i pouhým okem. Samička klade vajíčka na kůži hostitele a vývojový cyklus (doba, za kterou samička z nakladeného vajíčka začne klást vlastní) trvá asi tři týdny. Paraziti se živí odloupanými buňkami pokožky, nesají krev. Dospělí roztoči jsou pohybliví a mohou krátkou dobu přežít i bez hostitele.

Zdroj: Ušní svrab u psa

Vařák na vosk

Nebo můžete zvolit vaření a přelití přes síto. Vosk se hodí přímo do hrnce s vodou a nechá se rozpustit, poté se vše (tedy vosk, voda i nečistoty) lije přes síto do nádoby. Síto musí být poměrně řídké, takže se v něm zachytí jen ty nejhrubší nečistoty, jako například mrtvé včely. Síto se poměrně rychle zaplní, je potřeba nalít vosku jen trochu, prohrábnutím ho nechat co nejvíc protéct, nečistoty vyhodit a nalít další trochu. Toto je jednoduchý způsob, nenáročný na vybavení, ale odstraní jen ty nejhorší nečistoty. Vosk je dále nutné čistit usazováním.

Nejúčinnější způsob získávání vosku představují odstředivky. Někteří včelaři proto používají pařáky s upraveným otočným košem jako parní odstředivky.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku

Otipax a 4leté dítě

Přípravek je určen pro dospělé a děti od 1 měsíce věku, mohou jím tedy být léčeny i děti předškolního věku.

Zdroj: Otipax ušní kapky

Otipax v těhotenství

Lokální použití kapek Otipax případné těhotenství nijak neohrožuje. Vždy se však o vhodnosti použití přípravku v těhotenství poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Otipax ušní kapky

Otipax dávkování

Vždy používejte přípravek Otipax přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý/á, poraďte se se svým lékařem. Obvyklá dávka přípravku je 4 kapky 2 až 3krát denně do zvukovodu nemocného ucha. Před použitím ohřejte ušní kapky na 37 °C (přibližně tělesná teplota). Toto ohřátí lze provést v dlaních. Doporučená doba léčení by neměla přesáhnout 5 dní. Maximální denní dávka nemá přesáhnout 12 kapek na bolestivé ucho a den.

Jak používat kapací lahvičku: Odšroubujte závěr lahvičky, našroubujte kapátko na lahvičku, odejměte čepičku kapátka, obraťte lahvičku dnem vzhůru, potom jemně zatlačte na kapátko, až získáte 1 kapku, stiskněte znovu, dokud takto nezískáte celkem 4 kapky, našroubujte zpátky čepičku kapátka. Jestliže jste použil(a) více přípravku Otipax, než jste měl(a), informujte svého lékaře. Jestliže jste zapomněl(a) použít přípravek Otipax, nezdvojujte následující dávku, abyste nahradil(a) vynechanou dávku.

Před použitím ohřejte ušní kapky na tělesnou teplotu, toto ohřátí lze provést v dlaních.

Zdroj: Otipax ušní kapky

Strupovka ušní

Strupovka ušní je ušní svrab, lidově také prašivina, jedná se o onemocnění zevního zvukovodu koček, které způsobují parazitičtí roztoči z čeledi Prosoptidae. Původcem ušního svrabu koček je strupovka ušní (Otodectes cynotis), která napadá i fretky, lišky a ostatní šelmy.

Nemoc se projevuje intenzivním svěděním a v pokročilých stadiích se může objevit i páchnoucí výtok z uší a hnisavý zánět zvukovodu, který může vést až k proděravění bubínku a rozšíření infekce do středního i vnitřního ucha. U mnoha zvířat, zvláště u koček a lišek, se vyskytuje mírnější forma nemoci, případně onemocnění probíhá bez příznaků.

Strupovka ušní dosahuje velikosti asi 0,5 mm a je možné ji spatřit i pouhým okem. Samička klade vajíčka na kůži hostitele a vývojový cyklus (doba, za kterou samička z nakladeného vajíčka začne klást vlastní) trvá asi tři týdny. Paraziti se živí odloupanými buňkami pokožky, nesají krev. Dospělí roztoči jsou pohybliví a mohou krátkou dobu přežít i bez hostitele.

Svědění, které u některých zvířat provází infekci otodektovým svrabem, je způsobeno alergickou reakcí na přítomnost roztočů spíše než parazitem samotným. U některých zvířat mohou příznaky vyvolat už dva roztoči, u jiných se objeví až při těžkém napadení nebo vůbec. Svědění se u zvířat projevuje intenzivním škrábáním, které může vést až k poraněním, a třepání hlavou.

Přítomnost parazitů také stimuluje tvorbu ušního mazu, který je nápadně tmavý a připomíná kávovou sedlinu.

Toto onemocnění se musí léčit, proto byste měli navštívit veterinárního lékaře.

Zdroj: Nemoci uší u koček

Léčba

Léčbou je pravidelné čištění ucha antiparazitárními přípravky a odstraňování ušního mazu a strupů kapkami na čištění uší. Terapie musí pokračovat minimálně 30 dní, tedy i poté, co příznaky ustoupí. I jediná přežívající samička totiž vyvolá svrab. V pokročilejších fázích nemoci nebo při druhotných bakteriálních infekcích jsou indikována antibiotika. Samozřejmostí je přeléčení ostatních zvířat žijících v domácnosti, protože ušní svrab je nakažlivý a počínající infekce nemusí být zjistitelná. Proti ušnímu svrabu jsou účinná i celková antiparazitika ve formě spot-on kapek (Advocate, Stronghold) aplikovaných na zátylek, a to minimálně dvakrát v rozmezí tří týdnů.

Pokud je ušní svrab diagnostikován, může být například aplikace příslušného spot-on přípravku. V případě závažného zánětu ve zvukovodu je třeba doplnit terapii vhodnými antibiotickými kapkami do uší. A opravdu nezapomínejme, že je vždy nutné přeléčit všechna zvířata v domě.

K léčbě slouží řada komerčně vyráběných preparátů, mezi nimiž jako bezpečný a účinný v poslední době funguje například Selamectin. Vzhledem k cyklu parazita by měla být léčba opakována po třech týdnech a zároveň je nutné řešit sekundární bakteriální infekci.

Zdroj: Ušní svrab u psa


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP