Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SE LÉČÍ ÚŽEH A ÚPAL

OBSAH

Úpal nebo úžeh rozdíly

Jak je zde popsáno, tak hlavním rozdílem mezi úpalem a úžehem je, že úpal může vzniknout i ve stínu při nadměrném horku (třeba i v sauně). Naproti tomu úžeh vzniká výlučně jen z přehnaného slunění v létě na přímém slunci.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hajek.

zdravim mam bobkovy list a zacly se mi tvorit na dospelich listech hnede fleky nevite co stim dekuji,umisten na okne v kvetinaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o úpal. Listy, které jsou teď na rostlině, narostly v době, kdy bylo mírné slunce a nyní se nedokáží bez úhony srovnat s tak silným sluncem. Buď změňte stanoviště a nebo očekávejte nové listy, které budou zvyklé na ostré slunce ale zároveň ho budou vyžadovat i v následujících obdobích.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Úžeh příznaky

Celkové přehřátí organizmu má za následek většinou večer stav zvracení, schvácenost. Nejhůře tyto příznaky nesou děti a starší lidé.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Mach0ňová.

Můj rakytník je napaden endomykozou. Mohu plody konzumovat.Vím, že je na to postřik chlorid mědnatý. Má někdo více informací. Děkuji Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Napadení endomykózou plodů se objevuje za letních měsíců, a to v červenci a srpnu. Endomykóza plodů se projevuje světlými skvrnami na plodech, které se nacházejí na osvětlené straně větví. Skvrny se mohou jevit jako sluneční úpal plodů, ale pod mikroskopem je pod oplodím znatelné podhoubí, jenž se šíří dokonce až do dužniny. V důsledku toho plody měknou a lehce hnijí. Jedná se o neinfekční chorobu, u níž je jednou z příčin zřetelný rozdíl teplot vzduchu ve dne a v noci.

Chemická ochrana se provádí pomocí přípravku CUPROCAFFARO MICRO, který obsahuje oxychlorid mědi Cu2Cl(OH)3, což je populární fungicid. Při aplikaci na plody určené ke konzumaci má ochrannou lhůtu 21 dní.

Neošetřené plody s probíhající živou plísní nejsou vhodné ke konzumaci, neboť plíseň je přítomna nejen na povrchu plodů, ale i uvnitř dužiny.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování a využití

Rozdíl úžeh a úpal

Úpal nebo úžeh, tak tyto zdravotní komplikace si mnoho lidí plete, možná i proto, že se často vyskytují společně. Pomůckou pro jejich rozlišení může být následující zjednodušení: slunce sežehne hlavu, následuje tedy úžeh; na úpal ale stačí cokoli, co „pálí“, tedy i teplý vzduch.

Pro vznik úžehu je bezpodmínečně nutné sluneční záření, zatímco úpal může zjednodušeně řečeno vzniknout i v příliš přetopené tmavé místnosti anebo v extrémně vlhkém prostředí.

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Diskuze

V diskuzi LÉČÍ MNĚ UŽ NĚKOLIK LET NA VYSOKÝ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Kiss.

Dobrý den chtěl bych se zeptat mám několik let léčí na vysoký tlak 180/90 beru prášky presence, Condor 2,5 Porodem 8/10mg

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčí mně už několik let na vysoký tlak

Úpal, nebo úžeh, jaký je rozdíl?

Úpal a úžeh mají jedno společné, většinou k nim můžete přijít v horkém počasí. Jde však o dvě různá onemocnění.

Úpal lze charakterizovat jako přehřátí organismu a selhání vlastní tělesné termoregulace. Riziko vzniku úpalu roste při teplotách nad 35 stupňů, zejména při zvýšené vlhkosti.

Úžeh si přivodíte po dlouhém pobytu na přímém slunci. Zejména, když se nechráníte pokrývkou hlavy. Infračervená složka slunečního záření proniká kůží, podráždí mozek a mozkové pleny. Čím intenzivnější je záření, tím dříve si úžeh můžete přivodit.

Zdroj: Úpal

Poradna

V naší poradně s názvem ÚŽEH VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, během dvou denního slunění, jsem měla vyrážku na dolní polovině zad a břicha. Byly to červené flíčky a taková krupička, pupínky s vodnatou špičkou. Druhý den v noci jsem zvracela a měla průjem. Další den vyrážka zmizela. Je možné, že souvisí se sluncem, nebo podobné vyrážky se vyskytují i u něčeho jiného. Nejsem na nic alergická.
Děkuji Vám za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčiny projevů na kůži jsou vždy těžko identifikovatelné. To, co popisujete může být solární ekzém, ale i akutní reakce na nějaký alergen třeba z vody při koupání nebo i z nějakého ovoce. Důležité je, že vyrážka zmizela. Dobré je pak místo s výsevem nevystavovat slunci po dobu dvou týdnů od zahojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úžeh vyrážka

Letní úžeh

Úžeh je typický při pobytu na přímém slunci, kdy si v postatě neuvědomujeme, že jsme vystaveni slunečnímu záření a ultrafialovým paprskům. Při letním úžehu dochází ke kombinaci zmíněného přímého oslunění a k přehřátí organizmu. Pokud se navíc ještě nechráníme ochrannými faktory, tak na pokožce dochází k zarudnutí, jakoby spálení pokožky.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Diskuze

V diskuzi VIRONAL LÉČÍ VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra.

Já mám vitiligo.Jak Vironal léčí vitiligo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vironal léčí vitiligo

Příznaky úpalu

Pro úpal je v podstatě typické, že u něho předchází taková ta předzvěst slabosti. Dále se nám zastavuje pocení, máme horkou suchou kůži a v podstatě máme nutkání posadit se někde do chladného místa a nějakým způsobem si odpočinout. Dalším příznakem je, že začíná bolet hlava, což je projev dehydratace organizmu, protože tento stav vlastně nastává tím, že máme nedostatečný přísun tekutin.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

První pomoc při úpalu

První pomoc u úpalu je jenom přemístit takového postiženého do stinného místa, zvednout mu dolní končetiny, a pokud možno, dát mu napít chladného nápoje.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Poradna

V naší poradně s názvem OBRNA LÍCNÍHO NERVU 3 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš K..

Dobrý den ,mám obrnu lícního nervu už 3 měsíce a zatím se to léčí velmi pomalu , nevíte jak dlouho to ještě bude trvat? Byl jsem na CT , kde výsledky dopadly dobře. Potom jsem byl na lumbálce , kde mi také nic nenašli a tak mám strach jestli se mi to uzdraví. Všichni doktoři se diví ,že se mi to léčí tak pomalu. Je mi 21... děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po obrně lícního nervu je u každého člověka individuální a může dlouho trvat. Důležité je obnovit nervová spojení se svaly, které inervuje lícní nerv. Na to nejlépe pomáhá svalová rehabilitace, například pomocí masáže a nebo také elektrostimulace. Vhodné je i obličejové cvičení mimických svalů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu 3 měsíce

Co je úpal

Úpal je v podstatě nemoc z přehřátí, která se bohužel dostavuje stále častěji už i v našem mírném klimatickém pásmu. Úpal nemusí být způsoben jen působením přímého slunečního záření, stačí i horké a dusné počasí s vysokou vlhkostí vzduchu. Je to takové typické skleníkové počasí, při kterém cítíme určitou malátnost, nejsme schopni ani nějakého velkého duševního nebo fyzického výkonu. Když se pak v tomto horkém počasí přemáháme a snažíme se o větší fyzický výkon nebo o nějakou namáhavou zátěž, tak se může dostavit až mdlobný stav. Mdloby mohou nastat třeba i v přeplněných dopravních prostředcích, když déle stojíme a máme pocit nedostatku vzduchu.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Diskuze

V diskuzi HYPNOX LÉČÍ PROBLÉMY SE SPÁNKEM BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olová dita.

jak to, že nemáte u příbalových letáků vedlejší účinky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze HypnoX léčí problémy se spánkem bez předpisu

Úžeh, nebo úpal, jaký je rozdíl?

Úpal vzniká následkem pobytu v horkém, silně nevětraném prostředí, kdy tímto mechanismem dochází k celkovému přehřátí organismu. Naproti tomu úžeh je stav vznikající přímým působením slunečních paprsků na nepokrytou hlavu, čímž dochází k přehřátí mozkových obalů a jejich překrvení. Hlavními příčinami úpalu je pobyt v horkém prostředí, dehydratace organismu či nesprávně zvolené oblečení. Příčina úžehu spočívá v dlouhodobém pobytu na otevřeném slunci bez ochrany. Jeho typickými příznaky jsou: snížení krevního tlaku (hypotenze), tachykardie (zrychlení srdeční frekvence, pulsu), bolesti hlavy, zmatenost, eventuálně až ztráta vědomí, nevolnost na zvracení a zvracení, svalové křeče, šokový stav, suchá kůže a žádný pot, zvýšená teplota nebo horečka, červené zbarvení kůže (erytém).

Úžeh od úpalu se někdy může lišit také tím, že příznaky přicházejí s určitým zpožděním (obvykle v noci po denním slunění).

Zdroj: Úžeh

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo Mašlonka.

U lekaře mi byla naměřena hodnota INR 6.1 jake je nebezpeči na lidsky organismus a jak se lečí.Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel TIBOR KOUBA.

mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted

Zdroj: diskuze Krevní kvik hodnoty 6.1 INR

Co jsou to mdloby

Mdloba může nastat z řady jiných klinických důvodů, například při nějaké nemoci kardiovaskulárního aparátu. Mdloba také může být jen prostým následkem dehydratace organizmu u zcela zdravého člověka.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Diskuze

V diskuzi PROBLÉMY KŮŽE U ZVÍŘAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Geraldina Klobásková.

Prosím o radu.Naše jezevčice má mezi prsty na všech packách nějaké útvary, které po zvětšení praskneme a vyteče trochu hnisu a pak spousta krve.Už přes rok se léčí u veterinářky a nějak se léčba míjí účinkem.Změnili jsme i stravu a barfujeme.Nyní ji dáváme během š týdnů Kingvet 2x2kapky do žrádla,Omegavet to samé. Kvasnice v tabletách 4 během dne ,Probiovet 2x3 kapsle během jednoho týdne.Už půl roku se léčí na štítnou žlázu a bere FORTYRON 2x 1,5 tablety.Děkuji za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Kozumplíková.

Prosím o radu.Naše buldočka má mezi prsty na všech packách nějaké útvary, které po zvětšení praskneme a vyteče trochu hnisu a pak spousta krve.Je alergička, krmíme Royal canin hypoallergenic. Nyní ji dáváme Kingvet 2x2kapky do žrádla,konopný olej, Probiovet 2x1 kapsle. Koupeme šamponem Clorexydermem 4% 2xtýdně. Tento stav trvá 2týdny a nevíme si společně s veterinářkou rady. Děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Problémy kůže u zvířat

Jak dlouho trvá úpal

Délka trvání příznaků úpalu je vždy individuální. Vždy musí nejprve dojít ke stabilizaci teploty postiženého.

Zdroj: Úpal

Náhlý pokles venkovní teploty

Když teploty spadnou z tropických 34 stupňů například na 22 stupňů tak nám to žádné vážné zdravotní problémy nepřinese, ale spíš budeme subjektivně vnímat větší chlad. Je to proto, že naše adaptační mechanismy mají určitou setrvačnost. Je to asi tak, jako když v zimě odjedeme na dovolenou na Kanárské ostrovy někdy kolem vánoc, kdy je tam teplota 24 nebo 26 stupňů, a pak se vrátíme zpět, tak tu zdejší zimu pak také vnímáme mnohem mrazivěji, než ve skutečnosti je.

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Úžeh latinsky

Latinsky se úžeh dá přeložit jako heliosis, insolatio ictus caloris, ictus solis.

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Úžeh u dětí

Laikovi se úpal a úžeh u dětí mohou jevit jako jedno a totéž onemocnění, ale není to tak. Úpal může dítě dostat, i když ho úzkostlivě chráníme před sluncem. Úžeh vzniká kvůli přímému vystavení těla slunci. Rizikem je hlavně chybějící pokrývka hlavy. Pokožka na vrcholu hlavy je velmi tenká a krev proudící pod ní se tak snadno přehřeje a u malých dětí to platí dvojnásob. Děti do tří let by se na přímém slunci neměly objevovat vůbec. Škodí jim i obyčejné opalování. Starší děti pak musí mít vhodný klobouk nebo šátek, který je dobré čas od času namočit vlažnou vodou.

Úžeh se velmi často objevuje až po několika hodinách. Dítěti se tak neudělá špatně u rybníka nebo na hřišti, ale až poté, co přijde domů, nebo uprostřed noci, kdy se vzbudí s horečkou a nevolností.

Projevy:

  • vysoká teplota (i nad 40 °C)
  • zrychlený tep
  • malátnost
  • apatie
  • nevolnost
  • zvracení
  • trnutí šíje
  • dezorientace

Úžeh u dětí patří mezi život ohrožující stavy a neobejde se bez konzultace s lékařem. Není třeba ihned dítě vozit na pohotovost, vyžádejte si telefonickou konzultaci na nejbližší dětské pohotovosti. Dítě zároveň pečlivě ochlazujte – omývejte ho vlažnou vodou a přikládejte studené obklady na krk, zápěstí a kotníky. Snažte se také, aby hodně pilo. Doba trvání stavu je individuální a záleží na dehydrataci dítěte. Na pití se doporučuje – pokud ji dítě pozře – osolená voda, ale mnohem lépe se osvědčily rehydratační roztoky z lékárny. Pokud se vám dítě nepodaří k pití přinutit (třeba proto, že je příliš apatické), je nutné ho dopravit k lékaři a nechat zavést infuzi. Hospitalizace obvykle netrvá déle než 24 hodin a dítě se po ní zotavuje velmi rychle. Nezapomeňte, že děti do šesti let mají nárok na přítomnost rodiče v nemocnici, která je hrazena pojišťovnou.

Zdroj: Úžeh a zvracení

Příčina vzniku úpalu

Úpal je konečná fáze přehřátí, ve které dochází k vzestupu tělesné teploty nad 40°C, termoregulace již nefunguje. Teplo se nahromadí v těle, které jej není schopno odvádět (například i z důvodu vysoké vlhkosti vzduchu), a začne se šířit tělesnými orgány. Postupně dochází ke snížení krevního tlaku, zrychlení srdeční akce (tachykardie) a k otoku mozku, který může způsobit smrt. Pokud k úpalu dojde na sluníčku, často se přidává i úžeh. Mezi první příznaky patří bolest hlavy, později pocit na zvracení, zmatenost a závratě. Jestliže nepřerušíte působení tepla, dochází k závažnějším změnám. Tělesná teplota stoupá nad 40 °C, kůže je horká, suchá, postižený postupně upadá do bezvědomí, někdy spojeného s křečemi. K přehřátí může přispět i dehydratace s nemožností tvorby potu jako hlavním termoregulačním opatřením.

Zdroj: Úpal

Jak dlouho trvá úžeh

Doba trvání je různá, pokud se stav do dvou dnů nezlepší anebo přetrvávají obtíže, doporučuje se hospitalizace, kde se pomocí infuzního roztoku dodají chybějící tekutiny. Úžeh u dětí může provázet i průjem.

Nejsme-li schopni stav zvládat, voláme zdravotnickou pomoc 155!!!!!

Zdroj: Úžeh - doba trvání


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP