Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SE POZNA NEPLODNOST MUZU

OBSAH

Jak se diagnostikuje příčina neplodnosti?

Neplodnost mužů se zjišťuje analýzou spermatu; test hodnotí kvantitu a kvalitu spermatu. Krevní test se používá na kontrolu hladiny testosteronu a dalších mužských hormonů. Pokud se jedná o ženskou neplodnost, lékař vás může odeslat k několika testům, včetně:

  • Hysterosalpingografie – jde o ultrazvukové nebo rentgenové vyšetření, které poskytne lékaři informace o stavu reprodukčních orgánů. Barva nebo fyziologický roztok bývají vstřikovány do děložního čípku a sleduje se jejich cesta k vejcovodům, ultrazvuk nebo rentgen odhalí, zda jsou vejcovody průchozí nebo blokované.
  • Laparoskopie – při této metodě je laparoskop (štíhlá trubička opatřená fiberoptickou kamerou) vložen do břicha přes malý řez v pupíku. Laparoskop umožňuje lékaři prohlédnout si dělohu, vaječníky a vejcovody, aby byly detekovány abnormální výrůstky (endometrióza). Lékař rovněž může zjistit, zda se vejcovody otevírají ve stejnou dobu.

Zdroj: Neplodnost u žen

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE POZNÁ PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavatý Ladislav.

Prosím, jak se pozná Parkinsonova nemoc?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Častým projevem parkinsonovy choroby jsou třes či pocity únavy a ztuhlosti v končetinách a zádech. Také křeče, častější zácpa a problémy se spaním. Následuje zpomalení chůze a zhoršená mimika. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti. Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času postihuje obě strany. Často třesem trpí horní a dolní končetiny křížem, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit taky jazyk, rty a krk.
Onemocnění se potvrdí vyšetření mozku lékařem neurologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se pozná parkinsonova nemoc

Jak může věk ovlivnit plodnost?

Ženy se rodí s konečným počtem vajíček. S přibývajícím věkem se tedy zmenšuje počet a kvalita vajíček. Po dosažení 30 let klesá šance na otěhotnění o 3–5 % za rok. Toto snížení plodnosti se mnohem více projeví po 40. roce života.

Zdroj: Neplodnost u žen

Poradna

V naší poradně s názvem VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Horáčková.

Jakým vyšetřením se pozná voda na plicích?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pleurální výpotek, někdy označovaný jako „voda na plicích“, je nahromadění přebytečné tekutiny mezi vrstvami pleury mimo plíce.
Voda na plicích nemusí mít žádné příznaky a často se zjistí až z rentgenového snímku. U některých pacientů ale byly hlášeny příznaky jako bolest na hrudi, suchý, neproduktivní kašel, dušnost nebo obtížné, namáhavé dýchání, ortopnoe (neschopnost snadno dýchat, pokud osoba nesedí vzpřímeně nebo nestojí vzpřímeně).
Jak se diagnostikuje pleurální výpotek?
Mezi testy, které se nejčastěji používají k diagnostice a hodnocení pleurálního výpotku, patří:
- Rentgen hrudníku,
- Počítačová tomografie (CT) skenování hrudníku,
- Ultrazvuk hrudníku,
- Thoracentéza (jehla zasunutá mezi žebra pro získání biopsie nebo vzorku tekutiny),
- Analýza pleurální tekutiny (vyšetření tekutiny odebrané z pleurálního prostoru).
Pokud pleurální výpotek zůstal nediagnostikován navzdory předchozím, méně invazivním testům, lze provést torakoskopii. Torakoskopie je minimálně invazivní technika, při které se využívá malé kamerky zasunuté do pleurálního prostoru. Provádí se v celkové anestezii. Tato metoda umožňuje nejen vizuální hodnocení pohrudnice, ale často umožní i léčebný zásah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Obrázky

Zde můžete vidět fotografie zachycující příznaky onemocnění dnou.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Enyy.

Dobry den, přítel prodělal před 13 lety IV. Stadium . 11 let se snažil s manželkou o miminko , ale spermiogram byl 2 krát negativní.rozvedl se ... Já miminko nechci, tak bych se chtěla zeptat, jestli tento stav spermiogramu je neměnný, a nemusíme se chránit.moc dekuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto s určitostí říci, že váš přítel bude po zbytek života neplodný. Svojí trvalou neplodnost si musí váš přítel ověřit u svého ošetřujícího lékaře, u kterého si nechal dělat spermiogram. Není vyloučeno, že může dojít k oplodnění v době vaší ovulace jen jednou spermií, která zrovna bude schopna pohybu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Protilátky na spermie

Někteří muži sami produkují abnormální protilátky proti vlastním spermiím. Tyto protilátky pak brání v cestě k vajíčku a znemožňují tak oplodnění. U jiných mužů nejsou problémem spermie, mají ve varlatech normální spermie, ale přesto pak spermie ve spermatu chybí, nebo je jich jen velmi málo, nebo jsou abnormální. Existuje několik důvodů, proč je ve spermatu nízký počet spermií, i když jich muž produkuje dost:

  • Retrográdní ejakulace – v tomto případě ejakulují spermie dozadu, do močového měchýře; obvykle je retrográdní ejakulace způsobená předchozí operací.
  • Absence hlavní spermiové trubice (chámovodu) – tento genetický problém mají někteří muži, kteří se narodí bez chámovodu.
  • Obstrukce, která se objeví mezi varlaty a penisem.
  • Protilátky proti spermiím – dochází k napadání vlastního sperma při cestě k vajíčku.

Varikokély jsou nejčastější příčinou odstranitelné mužské neplodnosti. Tato abnormální rozšíření žil nad varletem mohou být odstraněna chirurgicky. Až 20 % infertilních mužů má abnormální nebo nízký počet spermií, které způsobují jejich neplodnost, a to bez identifikovatelných důvodů. Tento jev se nazývá idiopatická neplodnost. Díky důkladnému testování obou partnerů však může být u 85 % párů odhalena příčina neplodnosti. Mnoho párů tak může otěhotnět již po prvním roce léčby.

Zdroj: Testy mužské plodnosti

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNA PRECHOD U ZENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den chtela jsem se zeptat jestli to muze byt prechod nebo neco jineho je mi 43 let a uz 3 tyden mam slabou menstruaci je to spise spineni boleji me zada dekuji za vasi odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, pokud tři týdny špiníte, tak by bylo dobré neotálet a navštívit gynekologa.

Zdroj: diskuze Jak se pozna prechod u zeny

Foto svrabu

Zde můžete vidět další fotografie s příznaky onemocnění svrabem: svrab foto.

Zdroj: Jak se pozná svrab

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ DNA SPERMATU A MOŽNÉ TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Plurová.

jak může sperma skláře ovlivnit neplodnost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivo.

Zde prikladam pomerne uzitecny clanek pro muze, kteri by radi zvetsili objem ejakulatu. Samotny objem sice plodnost neovlivnuje, ale zarazenim tech zdravych navyku lze prispet i lepsi produkci spermii. Urcite se proto inspirujte www.proerecta.cz/jak…

Zdroj: diskuze Špatné dna spermatu a možné těhotenství

Co způsobuje ženskou neplodnost?

Ženská neplodnost je způsobena řadou faktorů, včetně následujících:

  • Poškození vejcovodů, jimiž se dostává vajíčko z vaječníků do dělohy – toto poškození může zabránit kontaktu mezi vajíčkem a spermií. Častou příčinou poškození vejcovodů bývají pánevní infekce nebo endometrióza, které způsobují tvorbu jizev.
  • Hormonální příčiny – některé ženy mají problémy s ovulací. Dochází k narušení synchronizace hormonálních změn, které řídí uvolnění vajíčka z vaječníku a zahuštění endometria (sliznice dělohy) v případě, že nedojde k oplodnění vajíčka. Tyto problémy mohou být detekovány pomocí bazálního grafu tělesné teploty a krevních testů, které zjistí hladiny hormonů.
  • Problém v děložním hrdle (děložním krčku) – u malé skupiny žen je příčinou neplodnosti to, že spermie nemohou proniknout do cervikálního kanálu, a to z důvodu abnormální produkce hlenu, nebo po předchozím chirurgickém zákroku. Tento problém může být vyřešen nitroděložní inseminací.
  • Problém v děloze – abnormální anatomie dělohy, přítomnost polypů a myomů.
  • Nevysvětlitelná neplodnost – příčinu neplodnosti není možné zjistit aktuálně dostupnými metodami u 20 % párů.

Zdroj: Neplodnost u žen

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Boxanová.

Dobrý den,
Mohu se zeptat jak se pozná samec a samice rakytníku? Jaký je rozdíl? Děkuji Boxanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když se rostliny rakytníku pěstují ze semen, je vlastně nemožné rozeznat, zda jsou samčí nebo samičí po dobu 3-4 let po vysetí, dokud se jim nevytvoří poupata. Z tohoto důvodu se rostliny rakytníku obvykle množí z řízků nebo pomocí výhonků z mateřských rostlin spíše než ze semen. Řízky jsou vždy stejného pohlaví jako rostlina, ze které jsou odebrány.
Samec vytváří nahnědlé květy, které produkují větrem distribuovaný pyl. Samčí květy mají okvětí složené ze 2 volných blanitých kališních lístků, obsahují 4 tyčinky a jsou uspořádány v drobných hlávkách. Oproti tomu samičí květy mají kalich trubkovitý, zakončený 2 laloky, obsahují jediný jednopouzdrý semeník a jsou uspořádány v drobných hroznech.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování a využití

Co může ukázat vyšetření krve

Při podezření na dnu lékař odebere krev a moč. Může tak vyhodnotit hladinu kyseliny močové. Případně doporučí punkci kloubu a z odebrané tekutiny zjišťuje hladinu soli.

Zdroj: Jak se pozná dna

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNA PRECHOD U ZENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE.

prosim o radu je 52 a uz tri tydny mam něsičky a vypada to že nechcou skončit sice nejsou silne ale stale je mam a to nemluvim o močovem měchiri mam co delat na zachod děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MarieCermakova.

Mam jiz treti tyden menstruaci nekdy sulnejsi a nekdy slabsi je mi 50 let mam pritom bolesti bricha Dekuji

Zdroj: diskuze Jak se pozna prechod u zeny

Hodnocení počáteční mužské neplodnosti

Aby mohla být diagnostikována neplodnost mužů, je nutná návštěva u urologa. Urolog bude pravděpodobně postupovat následujícím způsobem:

  • Nejprve se musí seznámit nejen s vaší osobní, ale i rodinnou anamnézou, zjistit váš zdravotní stav a historii týkající se reprodukce (prodělané operace, užívání léků).
  • Zeptá se vás rovněž na vás životní styl (cvičení, kouření a užívání drog).
  • Provede fyzickou zkoušku.
  • Bude chtít znát podrobnosti z vašeho sexuálního života (jakékoli problémy se sexem nebo pohlavně přenosnými chorobami).

Specialisté na mužskou neplodnost se liší ve svých přístupech a postupech, ale níže předkládáme některé z testů, které můžete očekávat.

Analýza spermií a spermatu

Vyškolený odborník hodnotí počet spermií, jejich tvar, pohyb a další proměnné. Obecně platí, že vyšší počet normálních tvarů spermií znamená vyšší plodnost. Ale výjimky jsou běžné. Mnoho mužů s nízkým počtem spermií nebo s abnormálními spermiemi je přesto plodných, a asi 15 % neplodných mužů má sperma normální.

Pokud je první analýza spermatu v normě, může lékař nařídit druhý test pro potvrzení výsledků. Když jsou oba testy v normě, je muž pokládán za plodného. Pokud se však něco ve výsledcích odklání od normálu, může lékař nařídit další vyšetření, aby byl zjištěn přesný problém.

Pokud je sperma v pořádku, ale nemůže projít trubicí (chámovodem), je to pravděpodobně způsobeno fyzickým zablokováním trubice, což lze upravit pomocí operace.

Fyzická zkouška

Kvalitní fyzické prohlídky mohou odhalit například varikokély (rozšíření žil v šourku) nebo hormonální problémy. Zjišťují i testikulární velikost. Fyzické zkoušky by měly být prováděny urologem.

Hormonální hodnocení

Tvorbu spermií zabezpečuje testosteron a další hormony. Hormony však nejsou hlavním problémem neplodnosti u 97 % neplodných mužů. Odborníci se tedy neshodují v tom, jestli je důležité zabývat se hledáním hormonálních příčin neplodnosti.

Genetické testování

Genetické testy mohou identifikovat specifické překážky fertility (plodnosti) a problémy se spermiemi. Experti se však neshodují v tom, kdy by měly být tyto genetické testy provedeny.

Zdroj: Testy mužské plodnosti

Testosteron u žen

U žen se testosteron vyšetřuje při nepravidelném menstruačním cyklu, nebo pokud žena nemenstruuje vůbec, dále má-li problém otěhotnět, nebo pokud se u ní objeví nápadné maskulinní znaky, jako je ochlupení na obličeji či na těle, plešatění a hluboký hlas. Hladina testosteronu může stoupat u tumorů vaječníků nebo nadledvin, nebo i za jiných okolností, jako je např. syndrom polycystických ovarií. Příliš mnoho testosteronu v ženském systému může způsobovat akné, nadměrné ochlupení a neplodnost.

Zdroj: Jak snížit hladinu testosteronu u žen

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE ZE ZNAMÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mari.

Dobrý den.Chtela bych se zeptat na spánku jsem měla menší Hnědý flíček k potom byl par týdnů malinko vystouplí, asi po týdnu od kontroly u kožní lékařky se mi z toho udělala červená bradavice. Je to nebezpecne a mela bych znovu navštívit lékařku? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když to viděla kožní lékařka, tak to nebude nebezpečné. Zhoubný melanom kožní lékař bezpečně pozná. U vás to bude nějaký typ keratózy, který může způsobit komplikace jen kosmetického rázu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice ze znaménka

Jak poznat záchvat dny

Akutní záchvat dny nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotek a kůže je leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a zvýšená teplota.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem ZMĚNA VNÍMÁNÍ POTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomášková Hana.

Dobrý den, mám k Vám dotaz. Delší dobu jsem zaznamenala změnu vnímání potu. Při přičichnutí k rukám, k tělu cítím výraznou změnu potu. Jsem z toho značně nervozní. Čím by to mohlo být? Užívám stále stejné léky, přečetla jsem si příbalové letáčky u léků, nenašla jsem možný vznik tohoto problému. Je to velmi nepříjemné, nevím co mám dělat. Také mám obavy, aby se něco špatného v těle nedělo. Můžete mi prosím poradit co mám dělat? Předem vám děkuji za laskavost. S pozdravem Tomášková Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Změna pachu potu bez zjevné příčiny často ukazuje na interní onemocnění. Poraďte se se svým praktickým lékařem a on vám udělá biochemické vyšetření, ze kterého pozná více.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Změna vnímání potu

Kdy navštívit lékaře?

Je třeba pozorovat místo kousnutí a reakci těla na kousnutí po kousnutí hmyzem. Silná reakce na bodnutí může ukazovat buď na alergii, nebo otravu krve – obojí by mělo být okamžitě lékařsky ošetřeno.

Naštěstí je otrava krve po bodnutí vosou nebo jiným hmyzem velmi vzácná – obvykle stačí bodnutí zchladit, dokud se příznaky jako bolest a svědění samy nezlepší.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Jak se pozná rakovina kostí

Onemocnění je velmi nebezpečné, protože se neprojevuje žádnými příznaky až do pozdních stadií onemocnění. V pozdních stadiích se objevují bolesti kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost. V konečné fázi nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění, to je v době, kdy se metastáze rozšiřují po celém těle. Projevují se příznaky celkového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Zdroj: Rakovina kostí

Příznaky

Dna se projevuje silnou bolestivostí kloubů, především na palci u nohy. Onemocnění postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzo ráno a je tak intenzivní, že pacienta nenechá spát a probudí ho. Kloub je červený, horký a extrémně citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je tak vypnutá, že se až leskne, takzvaný zrcátkový fenomén. Soubor těchto příznaků – zvaný akutní dnavý záchvat – vzniká často při působení stresu, po úrazu, po nadměrné konzumaci potravin a alkoholu.

Zdroj: Jak se pozná dna

Svrab u člověka foto

Dospělí roztoči jsou kulovití roztoči bez očí se čtyřmi páry nohou (dva páry vpředu a dva páry vzadu). Jsou rozeznatelní podle jejich oválného, ​​ventrálně zploštělého a dorzálně vypouklého želvího těla a mnohočetných kutikulárních trnů. Nedochází k ohraničení hlavonožce nebo břicha a na povrchu roztoče jsou záhyby pokryté krátkými štětinami. Přední končetiny končí dlouhými trubkovými výběžky známými jako přísavky a zadní končetiny dlouhými štětinami. Samec má přísavky na všech nohách kromě třetího páru, čímž se odlišuje od samice. Samice jsou 0,3–0,45 mm dlouhé a 0,25–0,35 mm široké a samci jsou o něco více než poloviční.

Zákožka svrabová

Zdroj: Jak se pozná svrab

Bodnutí vosou a otrava krve

Vzhledem k tomu, že většina hmyzu může bodnout několikrát, může se stát, že dříve nasbírané zárodky zůstanou na žihadle a přenesou se na další oběť.

Například vosa, která předtím bodla prase, které se válelo v hlíně. Pokud vosa bodne znovu, tentokrát do lidí, může dojít k sepsi. Dochází k tomu tehdy, když na žihadle přežijí bakterie v dostatečném počtu, aby se vám zavrtaly pod kůži do vašeho masa a rozmnožily se a rozšířily se tam.

Vzhledem k tomu, že tyto bakterie lidský organismus nezná, může dojít k přetížení vlastní obranyschopnosti těla a k jejímu selhání.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Hormonální nerovnováha u mužů

Většina hormonálních problémů se objevuje jak u žen, tak i u mužů. U mužů může být problémem i s mužským pohlavním hormonem (testosteron). Pokud muž má nedostatek testosteronu, může to u něj způsobit vypadávání vlasů, hromadění tuků v oblasti břicha, úbytek svalové hmoty, sníženou vnímavost, horší paměť, stavy podrážděnosti a návalů vzteku, pocity nervozity a problémy se spánkem. Zároveň pokud je hladina tohoto hormonu snížená, ovlivňuje to i jeho zájem o sex a kvalitu erekce.

Zdroj: Hormonální nerovnováha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP