Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SE ZBAVIT HLENŮ V KRKU

OBSAH

Hleny v krkujak se jich zbavit

Kašel spouštějí dýchací cesty, které se snaží zbavit všeho, co se v nich nachází a co znemožňuje jejich správnou funkci. Jedná se o normální fyziologickou odezvu našeho těla na cizorodé předměty. Aktivní kašel je takový, který je doprovázen dušností během dýchání, stahuje hrudník a při kterém se tvoří a akumulují hleny v průduškách. Často však vznikají hleny, které jsou husté konzistence, což ztěžuje jejich vykašlávání.

Projevy:

  • pískavý zvuk při dýchání a kašlání;
  • vykašlávání lepkavých hlenů;
  • přetrvávající kašel;
  • svírání hrudi;
  • zvýšené kašlání během rána;
  • ucpané dýchací cesty nebo tíha na hrudi.

U léčby kašle se má léčit jeho příčina. Je-li člověk s kašlem zahleněný a má-li spíše vlhký kašel, podávají se takzvaná mukolytika. Mukolytika usnadní vykašlávání hlenů a nemocnému se po nich uleví. Z používaných léčiv lze uvést například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol a Mucosolvan. Na zvládnutí suchého kašle se mohou podat tlumivé léky obsahující například kodein.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Diskuze

V diskuzi VYKAŠLÁVÁNÍ HLENU S KRVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROSLAV ORSAG.

robili mi aj vytery krku a nič a stale vykašliavam krv zo slinamy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vykašlávání hlenu s krví

Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Pokud vykašláváte hlen, tak to znamená, že máte produktivní kašel. Takový kašel není vhodné tlumit, protože každé zakašlání napomáhá odtoku hlenu z plic. Náhle zahleněné plíce bývají nejčastěji spojeny s infekcí horních cest dýchacích nejčastěji zánětem v krku. Pokud je hlen hustý, tak se stává nepohyblivý a začne se hromadit do chuchvalců, které když se pak vykašlou, tak mají zelenou barvu. Pokud jsou chuchvalce hlenu v plicích dlouho, tak můžou začít hnít a to pak může vést až k zapáchajícímu dechu nebo zapáchajícímu hlenu a následně k zápalu plic. Léčba hustého hlenu spočívá ve zvlhčení vdechovaného vzduchu a v posílení příjmu tekutin. Také je dobré vyřadit potraviny, které hlen způsobují, jako je například mléko a pivo.

Zdroj: Kašel

Diskuze

V diskuzi PO OZAŘOVÁNÍ MÁM SLANO A HLENY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Holíková.

Prosím o radů.
Po 33 dávkách ozařování po operacích krku (2016) mám stále velké množství hlenů v krku a strašně slano v puse.Piju
šalvějový čaj,malinový čaj,kloktám vincentku - to co poradil lékař. Bohužel je to stále stejné.
Jestli měl někdo stejné potíže , prosím o radu. S pozdravem Ivana
Tel: 605168995

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po ozařování mám slano a hleny v ústech

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Diskuze

V diskuzi TUKOVA BULKA NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Mám už tři neděle velkou bulku na krku co stim odstranit nechci bilabi izva jeto okolo červené a zarudlé jakse toho zbavit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tukova bulka na krku

Péče o nosní sliznici

Při příliš suchém vzduchu, klimatizaci nebo dlouhodobější rýmě dochází k zahušťování hlenů. Tvoří se suché krusty a šupiny a častý je také pocit sucha v nose i krku. Velmi nepříjemná je i takzvaná zadní rýma, která bývá příčinou bolestí hlavy, dutin a zhoršení sluchu. K zvlhčování a oplachování sliznice doporučujeme roztoky mořské vody, které jsou označeny jako izotonické. Hypertonická mořská voda má výraznější účinek na oteklou sliznici a ucpaný nos. Součástí sprejů a mastí, které jsou určeny pro péči o sliznici nosu, jsou také látky s hojivým účinkem (bisabolol, dexpanthenol) nebo protialergickým působením (hořčík). Pečujte pravidelně o svůj nos a snížíte tak riziko toho, že se vám rýma bude opakovaně vracet.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Poradna

V naší poradně s názvem V HLENU SE OBJEVUJE KREV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Spilka st.

Při vykašlávání hlenu se mi objevují jakoby kapičky krve.Nic mě
nebolíani žádné jiné příznaky nemám.Pobobný stav jsem mě v roce
2009 tehdy lékař konstatoval přechozený zápal plic. Prosím o radu
jak pokračovat děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nic nezkazíte, když budete kontaktovat svého praktického lékaře, který vám nejlépe sdělí, co s tím máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze V hlenu se objevuje krev

Co je to zahlenění organismu

Zahlenění většinou doprovází infekční choroby dýchacích cest nebo podrážděné průdušky a plicní tkáň. Je to nepříjemný projev, který bývá navíc komplikovaný bolestmi v krku a kašlem. Organismus však tvorbou hlenu reaguje na infekci a snaží se zbavit toxických látek. Nemělo by tedy být v našem zájmu jen hlen rozpouštět, ale také urychlit proces očišťování organismu.

Hlen sám o sobě je pro organismus nezbytný. Zvláčňuje sliznice a rovněž pomáhá vylučovat odpady. Nadměrná tvorba hlenu však může vést k zanesení tkání, což se nejvýrazněji projevuje v dýchacím systému kašlem a rýmou. Pokud jsou nadměrně zahleněna střeva, může se to projevit nedostatečným vstřebáváním živin, vitamínů a minerálů.

Potraviny, které nejvíce přispívají k zanesení tkání hlenem, jsou mléčné a moučné výrobky, rafinované potraviny, maso, vejce a cukry. Obzvlášť hlenotvorná je pšenice. Při zahlenění je však nejlepší vyhnout se všem potravinám obsahujícím lepek (pšenice, oves, ječmen a žito).

Mezi obiloviny, které lepek neobsahují, patří rýže, pohanka, proso a amarant.

Čerstvé ovoce a zelenina vytvářejí pouze malé množství hlenu a pomáhají organismus pročišťovat. Například popíjení vody s citronem může zlepšit zahlenění dýchacích cest a pročistit dýchací ústrojí od nahromaděného hlenu.

Zdroj: Zahlenění organismu

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohu brát na Pradaxu mucosolvan na kašel?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mucosolvan obsahuje látku Ambroxol, jenž ztenčuje a rozrušuje hlen (sputum) a díky tomu se používá k odstranění potíží při léčbě respiračních onemocnění, která mají hustý hlen nebo příliš mnoho hlenu. Ambroxol se také používá jako lék proti bolesti při bolestech v krku, protože má lokální znecitlivující účinek.
Ambroxol nijak neovlivňuje účinky Pradaxy a proto je možné ho bez obav použít ve zde uvedených případech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku zvyšuje produkci hlenu ve sliznici střeva. Přebytek hlenu se následně objevuje ve stolici při střevních potížích (průjmu), který je způsoben právě syndromem dráždivého tračníku. V některých případech tento syndrom naopak způsobuje zácpu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem CO TO JE ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malý.

Dobrý den,mohu se zeptat jestli někdo nevíte co jsou tyhle červené tečky .Je mi 12 let a jsem blondýna .Maminka mi říká ,že jsou to popraskane žilky a ,že jako malá je taky měla ale zmizeli ji a já je mám několik let . A za to mohu nějak vyléčit.Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kup si v lékárně Jarischův roztok (jarišův) za 90 Kč a každý den před spaním si s ním vyčisti svojí pleť na celém obličeji, krku a taky ušní boltce. Když to po měsíci nepomůže, tak se stav u lékaře na kožním a nech si to vyšetřit. Tam ti přesně řeknou co to je a jak se toho můžeš nejlíp zbavit. Tady je odkaz, kde je vidět jak vypadá jarischův roztok a kde se dá koupit: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co to je ?

Vykašlávání zeleného hlenu

Vykašláváním zeleného hlenu se projevuje chronická bronchitida. Ta bývá často považována za běžný kuřácký kašel, ale může vést k vážným komplikacím jako je CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc). CHOPN může vést k vážným potížím až k invaliditě. Přidává se zadýchávání, které později může přetrvávat i během klidu a nečinnosti.

Protože CHOPN průtok plícemi zhoršuje, dochází k selhávání pravé srdeční komory. Dalšími příznaky jsou otoky nohou, zvětšení jater a cyanóza (namodralá kůže a sliznice) způsobená snížením kyslíku v krvi. Dochází k viditelnému hubnutí a celkové zchátralosti těla.

Zdroj: Hleny v krku

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Bolest v krku – příčiny

Nejčastější příčinou bolesti v krku je zánět. Jedná se o přirozenou obrannou reakci organismu na různé cizí podněty, tedy na přítomnost škodlivých virů, bakterií, kvasinek, či na mechanické poranění. Bolest v krku se projevuje čtyřmi základními příznaky. Jde o zarudnutí, otok, zteplání postiženého místa a bolest. Je velmi těžké rozlišit virovou a bakteriální infekci dýchacích cest, neboť příznaky jsou velmi podobné (bolest v krku, otok, škrábání, pálení, zarudnutí, ztížené polykání, pocit „knedlíku v krku“). Řešením je co nejdříve potlačit zánět, čímž ustoupí výše uvedené příznaky, které jej provázejí. Objeví-li se teplota kolem 38 stupňů Celsia, je nutné navštívit lékaře, který zváží nasazení léčby. Nemocí projevujících se bolestí v krku je však mnohem více. Ohlašuje se tak například i závažnější mononukleóza, refluxní choroba jícnu (známé pálení žáhy) či zvětšená štítná žláza. Důvodem bolesti krku ovšem mohou být i alergie (tvoří se více hlenu a sliznice otékají), znečištěné ovzduší, tabákový kouř nebo suchý vzduch.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ BRADAVIC NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MILADA CHROMÁ.

PROSÍM O SDĚLENÍ ZPUSOBU OSTRANĚNÍ MALÝCH BRADAVIC NA KRKU DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vy nejspíše máte na mysli fibromy, což jsou takové visací bradavičky na kůži. Nejjednodušší způsob, jak se toho zbavit je podvázat fibrom vlasem a on sám do několika dní odpadne. Pokud se chcete dozvědět více, tak zde je celý článek, který se tomu věnuje www.ceskenemoci.cz/f…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění bradavic na krku

Crohnova nemoc

Přebytek hlenu ve stolici je méně častý u lidí trpících Crohnovou chorobou. Pokud se hlen objeví ve stolici nemocného, může to signalizovat rozvoj anální fisury.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Diskuze

V diskuzi MAM UZAVRENEJ KRK JAK KDYBYCH TAM MELA KNEDLIK A NESTACIM POLIKAT SLINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Jonasova.

Prosimvas muzete mi poradit mam dost velkou tvorbu slin nestacim polikat v kruku to mam jak kdyz tam mam knedlid neboli me v krku prosim vas poradte jak se toho zbavit dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mam uzavrenej krk jak kdybych tam mela knedlik a nestacim polikat slinu

Bakteriální infekce

Bakteriální infekce způsobuje přebytek hlenu ve stolici. Příznaky bakteriální infekce jsou průjem, horečka a křeče v břiše. Některé bakteriální infekce mohou odeznít bez léčby, ale některé jsou velmi závažné a vyžadují léčbu pomocí antibiotik.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Diskuze

V diskuzi RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Novotná.

Dobrý den, je mi 52 let a trpím se suchou nosní sliznici a sucho v krku.. je to nepříjemné ,proto bych chtěla poradit jak by se to dalo vyléčit..podotknout musím,že v dřívějších dobách jsem hodně používala nosní spreje..v současnosti jen zřídka, ale nosní sliznice mám suché a špatně se dýchá.
Děkuji předem za vaši odpověď.
J.Novotna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Produktivní (vlhký) kašel

Vlhký kašel produkuje hlen, který se vytvoří na zadní straně krku nebo na dutině nosní, či dokonce v plicích. Kašel by neměl být za žádných okolností potlačován, aby mohlo dojít zejména k odstranění hlenu z plic. Existuje mnoho příčin produktivního kašle.

  • Virové onemocnění je spojeno s rýmou a kašel je vyvolán hlenem, který se přesouvá směrem dolů na zadní stranu krku.
  • Produktivní kašel může být příznakem zánětu plic a infekce horních cest dýchacích, průdušek, vedlejších nosních dutin nebo tuberkulózy.
  • Produktivní kašel může být známkou chronické obstrukční plicní nemoci.
  • Také může být symptomem refluxní choroby jícnu.
  • Kouření nebo užívání tabáku způsobuje vlhký kašel, který bývá příznakem poškození plic nebo podráždění krku či jícnu.

Zdroj: Kašel

Jak na hleny v krku u kojence

Zahlenění malých dětí je velmi časté a dlouhodobé, mnohdy přetrvává až do doby, než se děti začnou vertikalizovat a více se hýbat. Při rýmě je nos dítěte ucpán hlenem a oteklou sliznicí, takže se miminku špatně dýchá. K rýmě se po pár dnech často přidá kašel, protože nosní hlen ležícímu děťátku stéká do krku a dráždí ke kašli. Miminku pomůže odsávání hlenu z nosíku několikrát denně. S odsáváním se to ale nesmí přehánět, může dojít k podráždění sliznice a následnému otoku. Po koupání můžeme namazat záda a hrudníček prsním balzámem, dětskou mastičkou, jejímž základem by měl být eukalyptus, který uvolňuje dýchací cesty. Přes den je možné aplikovat kapku eukalyptové silice i do aromalampy. Je-li miminko bez teploty, je vhodné s ním chodit na delší procházky, chladnější vzduch mu usnadní dýchání.

Zdroj: Hleny v krku

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je chronické zanícení sliznice tlustého střeva, na níž poškozením vznikají vředy. Tyto vředy mohou krvácet a produkovat hnis nebo hlen. Když je hlenu hodně, je ve stolici viditelný.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Krev ve slinách

Pokud se vyskytne krev ve slinách, určitě má smysl vyhledat stomatologa a případně si nechat laboratorně vyšetřit krevní parametry krvácivosti, srážlivosti, počtu krevních destiček. Ovšem pokud se u vás projevuje kromě krve ve slinách i škrábání v krku, bolest, pocit cizího tělesa, dysfagie, rinolálie (huhňavost), může se jednat o závažnější onemocnění, jako je benigní nebo maligní nádor orofaryngu. Ve většině případů se naštěstí jedná o běžnou záležitost způsobenou například kousnutím anebo krvácením z dásně.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP