Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SNÍŽIT HODNOTU GMT

OBSAH

Co dělat, když má moje cukrovka hodnoty 9

Zajímá vás, co máte dělat, pokud jste si naměřili hladinu cukru v krvi 9? Nejprve je důležité si říct, kdy jste si tuto hodnotu naměřili. Před jídlem, nebo po jídle? Určitě je ale vhodné co nejdříve navštívit lékaře. Jedná se pravděpodobně o cukrovku a je potřeba ji léčit. Poté můžete zkusit nějakou dietu, omezit cukry, bílé pečivo. Ke sražení cukru napomáhá bazalka a ženšen, citron, borůvky, kysané zelí, skořice či mátový čaj.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Diastolický tlak nad 90

Diastolický tlak nad hodnotu 90 mm Hg je považován za vysoký diastolický krevní tlak, případně se mluví o diastolické hypertenzi. U lidí s tímto vysokým krevním tlakem dochází k postižení malých cév. Cévy jsou zjizvené, tuhé, málo pružné a více náchylné k ucpání anebo prasknutí. Náchylnost k tomuto stavu stoupá s věkem, ale výskyt vysokého krevního tlaku riziko navyšuje a urychluje, a proto je tolik důležité udržovat si normální hladinu tlaku. Snižujete tak riziko srdečního selhání, cévní mozkové příhody anebo poškození dalších orgánů.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.

Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá – je potřeba snížit spotřebu cukru. To je hlavní cesta, jak požadovaného stavu dosáhnout. Důležité je i snížit příjem škrobových sacharidů, které se v těle změní na cukr.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN BRALA SOM 5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena Halamová.

Dobrý večer ! Od minulého leta, keď som bola v nemocnici s fibriláciou a arytmiou, mi bol naordinovaný Warfarín. Chodím na pravidelné kontróly. Pred tromi týždňami som mala hodnotu Quicku 2,9 naordinovala mi.p. dr. pokračovať v 5 mg, včerá som bola na kontróle a mala som hodnotu Quicku 4,5 . Ako mám upraviť stravovací režim . Ďakujem !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Quick 2,9 je optimální. Vyšší čislo znamená málo zeleniny. Když víte, že v daném dni nesníte příliš zeleniny, tak si pro tento případ kupte hlávku zelí a v tom dni snězte dva listy zelí. Snažte se každý den sníst stejné množství zeleniny. Hodnotu Quick ovlivňuje jen zelenina. Ostatní jídlo, jako je maso, rýže, těstoviny, knedlíky a pečivo nemusíte hlídat vůbec, protože téměř neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nechci

Kdy je krevní tlak vysoký

Krevní tlak jsme zvyklí vyjadřovat pomocí dvou hodnot: systolický krevní tlak je vyšší číslo vyjadřující maximální tlak v tepně, který odráží jeho hodnotu při srdečním stahu, zatímco diastolický krevní tlak je číslo nižší a vyjadřuje hodnotu tlaku ve fázi uvolnění a plnění srdce. Dlouhou dobu se za důležitější považovala hodnota diastolického krevního tlaku, avšak studie ukázaly, že je tomu přesně naopak. S výší rizika vzniku kardiovaskulárních komplikací (cévních mozkových příhod, infarktů myokardu a podobně) více koresponduje hodnota systolického krevního tlaku. Proto je také hodnota systolického krevního tlaku určující pro stanovení kardiovaskulárního rizika pacienta.

Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace má normální krevní tlak hodnoty 130/85 mm Hg, za optimální se považují hodnoty mírně pod 120/80 mm Hg. O vysokém krevním tlaku se hovoří ve chvíli, kdy lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Aby byly výsledky měření krevního tlaku prokazatelné, doporučuje se opakované měření nebo dlouhodobé měření během celých 24 hodin. Pokud toto měření prokáže vysoký krevní tlak, měli byste absolvovat další vyšetření (očního pozadí, srdce a ledvin), která prokážou, nebo vyloučí eventuální další škody na vašem zdraví, například aterosklerózu nebo změny na srdečním svalu.

Zdroj: Jak snížit krevní tlak bez léků

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN MĚŘENÍ HODNOTYQ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rerkova.

mám naměřenou hodnotu Q 1,6 prosím je to málo zeleniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ideální hodnota je 2,0 až 3,0. Vy máte 1,6 a to znamená, že krev je hustší než má být. Nejspíše od svého lékaře dostanete silnější dávkování Warfarinu. A ptáte-li se, jestli muže nízké hodnoty Q způsobit zelenina, tak odpověď je ano. Vitamín K obsažený v zelenině zeslabuje účinky Warfarinu. Čím více zeleniny, tím nižší hodnota Q. Určitě nezůstávejte v tomto stavu a spolupracujte s lékařem na stabilizaci své krevní srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq

Hodnoty cholesterolu v krvi

U člověka je celková hladina cholesterolu v plazmě asi 180–200 mg ve 100 ml a vzrůstá s věkem, i když existují značné individuální rozdíly. Celkový obsah cholesterolu v krvi je nejnižší v pubertálním věku, kdy dosahuje hodnot přibližně 4 800 mg u chlapců a 4 350 mg u dívek. U mužů po šedesátce dosahuje hodnot až 7 200 mg, optimum je však kolem hodnoty 6 200 mg. U žen se zaznamenává maximum až po sedmdesátce, a to přibližně 6 500 mg, optimum je kolem hodnoty 5 600 mg. Hodnota 200 mg ve 100 ml plazmy (tedy asi 5,2 mmol/l plazmy) by neměla být překračována. U národů východní Asie jsou uváděny hodnoty 120–130 mg ve 100 ml a tímto nízkým obsahem je vysvětlováno i nízké procento srdečních a cévních onemocnění u těchto lidí. Zjednodušeně lze říct, že se denně „vymění“ přibližně 1/3 celkového obsahu cholesterolu v krvi za nový, stejné množství se pak také vyloučí z těla ven.

V krvi se určují tři hodnoty – celkový cholesterol, LDL-cholesterol a HDL-cholesterol.

Celkový cholesterol by neměl přesáhnout hodnotu 5,2 mmol/l.

LDL-cholesterol je někdy označován jako zlý cholesterol. Jeho zvýšenou hodnotou se rozumí hladina vyšší než 3 mmol/l. Právě LDL-cholesterol je zodpovědný za rozvoj aterosklerózy.

HDL-cholesterol je naopak označovaný jako hodný cholesterol. Čím je jeho hodnota vyšší, tím lépe. U mužů by norma měla dosáhnout alespoň 1,2 mmol/l, u žen pak 1,0 mmol/l.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY B-WBC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan ČENĚK.

Je hodnota 11,4, která má limit 10,0 již nebezpečná? Co bych měl učinit, abych se dostal na hodnotu 4,0-10,0?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Leukocyty jsou bílé krvinky, které pomáhají bojovat s infekcemi. Vyšší než normální počet bílých krvinek se nazývá leukocytóza. Mohou ji způsobit:
- Některé léky;
- Kouření cigaret;
- Operace nebo odstranění sleziny;
- Infekce, nejčastěji způsobené bakteriemi;
- Zánětlivé onemocnění (jako je revmatoidní artritida nebo alergie);
- Leukémie nebo Hodgkinova choroba;
- Nadměrný fyzický nebo emoční stres (jako je horečka, zranění nebo operace);
- Problémy se štítnou žlázou;
- Poškození tkání (například popáleniny).
Ke kontrole leukocytózy se obvykle provádí kompletní krevní obraz a jedině léčba základního stavu může snížit počet bílých krvinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty B-WBC

Snížení hladiny kreatininu

Osoby s vysokou hladinou kreatininu trpí rizikem dehydratace, poškozením srdce a ledvin, dokonce i smrti. Chcete-li snížit úroveň kreatininu, zde jsou možné způsoby:

  • Člověk by měl snížit příjem kreatinových doplňků.
  • Pijte co nejvíce tekutin, jak je to možné, protože močením můžete snížit hladinu kreatininu.
  • Vždy kontrolujte úroveň kreatininu pomocí krevních testů, podle nich přesně poznáte, zda je tato látka vylučována správně z těla.
  • Jezte dietní jídla, která prospívají ledvinám a nezatěžují je.
  • Pokud hladina kreatininu není snížena dietou ani léky, lékaři mohou diagnostikovat selhání ledvin, pacient by v tomto případě musel podstoupit dialýzu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENÁ VYSOKÉ GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Kozielová.

Dobrý den,

prosím zjistili mi z krve hodnotu GGt 24.48 . Je šance na zlepšení a přežití.
Děkuji K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto vysoké hodnoty GGT mohou mít několik příčin (ucpané žlučovody, cirhóza jater nebo karcinom slinivky). Vy je nezmiňujete, takže nelze jen z hodnoty GGT určit prognózu. Musíte zůstat v kontaktu s lékařem, aby vám řekl příčinu zvýšených hodnot a poradil vám, jak je snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamená vysoké GGT

Jak se dá rychle snížit vysoký krevní tlak

Ještě před nasazením léků lékař ve většině případů doporučuje změnu životního stylu: Máte-li nadváhu, pokuste se zhubnout. Srdce člověka s nadbytečnými kilogramy se totiž mnohem více namáhá a tato práce navíc způsobuje zvýšení krevního tlaku. Proto zhubnutí vede i ke snížení tlaku. Dále se snažte snížit každodenní stres a napětí. Naučte se relaxační techniky (například autogenní trénink, jóga). Omezte spotřebu soli pod 5 g denně. Toto opatření vede ke snížení krevního tlaku o 5 mm Hg a organismus též lépe reaguje na léčbu léky. Díky tomu může lékař v některých případech dokonce snížit jejich dávkování. A čím menší dávky léků, tím méně vedlejších účinků. Snažte se rovněž pravidelně věnovat vytrvalostním sportům, a to 3─5x týdně 20─60 minut. Mezi vytrvalostní sporty patří rychlá chůze, běh, cyklistika, jízda na běžkách a turistika.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobý cukr v krvi, neboli koncentrace glukózy v krvi (glykemie), je za normálních fyziologických podmínek u zdravého člověka udržována v úzkém rozmezí hodnot 3,9 až 5,6 mmol/l nalačno a po jídle nižší než 10 mmol/l. Glykemie se určuje ze žilní krve odběrem u lékaře a nebo v domácích podmínkách vlastním glukometrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY13MMOL/L se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janetschek Bedřich.

Dobrý den,
je mi 84 let a naměřili mi zvýšenoíu hodnotu 13,8mmol/l. Nevím, do jaké míry je tato hodnota špatná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Urea neboli močovina v krvi je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Je syntetizována v játrech a vylučována močí. Koncentraci urey v séru zvyšuje:
- množství bílkovin přijímaných potravou,
- míra katabolismu exogenních i endogenních proteinů,
- ureosyntetická schopnost hepatocytů,
- stav hydratace a míra vylučování ledvinami.
Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.
Zvýšená hodnota kolem 13 mmol/l říká, že jíte hodně masa nebo, že naopak hladovíte, málo pijete a nebo se změnila funkčnost vašich ledvin.

Nejčastější důvody zvýšené urey:
- zvýšené odbourávání proteinů (exogenních nebo endogenních) - hladovění, infekce, horečka, krvácení do trávicího ústrojí, rozsáhlé pohmožděniny, transfúzní příhody, sepse, pooperační stavy, generalizované zhoubné novotvary, užívání kortikoidů; (hodnoty bývají v rozmezí 16 - 20 mmol/l);
- akutní ledvinová nedostatečnost různé etiologie (více než 10 mmol/l, většinou 20 - 50 mmol/l);
- chronická glomerulonefritida, pyelonefritida aj. chronické renální onemocnění;
- obstrukce močových cest, např. nádorem;
- snížení prokrvení ledvin pro hypovolemii například při dehydrataci a srdeční nedostatečnosti.

Měl byste zůstat v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a absolvovat častější odběry krve, aby lékař mohl zhodnotit vývoj koncentrace močoviny během delší doby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty13mmol/l

Jak snížit kreatinin v krvi?

Vzhledem k vysoké úrovni kreatininu v krvi mohou začít selhávat ledviny. Častými příznaky není jen selhání ledvin, ale také dehydratace a obstrukce močového měchýře. Ke snížení kreatininu v krvi musí být provedeno následující:

  • kompletní fyzikální vyšetření;
  • postupovat podle doporučení lékaře;
  • zvýšit příjem tekutin;
  • kontrolovat jídelníček, aby bylo dosaženo snížení příjmu kalorií;
  • denně cvičit;
  • konzumovat potraviny, které jsou dobré pro ledviny, například salát, zelí, cibule, mrkev, brusinky, kapusta, omega-3 mastné kyseliny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • snížit spotřebu potravin škodlivých pro ledviny, jako je červené maso, mléčné výrobky, nápoje obsahující kofein;
  • nejméně jednou za rok byste si měli nechat udělat krevní testy na hladiny kreatininu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Diskuze

V diskuzi DIABETES MELLITUS HODNOTA DLOUHEHO CUKRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Roth.

jsou to čísla bezrozměrná neznám minimální ani maximální hodnotu




















































































































































































































































































jsou to čísla bezrozměrná,neýnám
































jsou to čísla bezrozměrná,neznám jejich minimální ani maximální hodnotu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diabetes mellitus hodnota dlouheho cukru


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP